MET SNELTREINVAART DOOR DE DAGEN
Foto

Foto

Inhoud blog
  • 906 - EEN CLOWN-KONTDRAAIER OP DE DANSVLOER HEEFT ALTIJD SUCCES
  • 905 - HET APENLAN D NA MEI 2024
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID D E E L I I
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID


    Foto

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Zoeken in blog


    VOOR WIE GRAAG EEN EINDJE MEERIJDT
    29-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500656 – VOOR DE ZAKENWERELD IS CORONA EEN OPSTEKER GEWEEST. MAAR DE ISLA MIETJES ZIJN ER DAN WEER NIET VOOR TE VINDEN

    ZONDAG 29 AUGUSTUS 2021

    -

    *

    500656 – VOOR DE ZAKENWERELD IS CORONA EEN OPSTEKER GEWEEST. MAAR DE ISLA MIETJES ZIJN ER DAN WEER NIET VOOR TE VINDEN

     

    I N H O U D

    Wat een kikkerpoel, wereldwijd, om de mensheid aan te zetten om niet te vergaan aan een onnozel Chinees ‘griepke’.

    Her en der wordt er zogezegd ‘geregeerd’ alsof het niet op kan. Vandaag zus, morgen zo. Gas pf petrol, ‘r kan vriezen, ’t kan dooien. Want kleurvasrt, dat is haast niemand meer. En wie het wél is, kan de pot op. Hoogstens eens per jaar naar Steenstreate tiegen, maar verder heeft nemand daar veel aandahct voor.

    Tenzij (Walter, mag IK het zeggen?) dat er binnenkost verkiezingen zijn die de wereld doen verschieten. Tiens, tiens, die Sale Flamands zjn nog niet zo stom als ze er uit zien..

    Et puis, merde : nous, les Francophone,s tous ensemble, nous allons suivre Marianne vers le Sud…

    La Belgique ? Qu’elle crève.

     

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    HET CAPACITEITSVERGOEDINGSMECHANISME (OEF!)

    *

    Vrijdag keurde de Europese Commissie het Belgisch subsidieer mechanisme ( dat omschreven wordt als een ‘capaciteits vergoedings mechanisme’, afgekort: CRM) goed dat groene minister van Energie Van der Straeten zou toelaten in allerijl de bouw van nieuwe gascentrales te financieren en dit ondanks het feit dat deze centrales behoorlijk wat extra CO2 zullen uitstoten. Daarover zou dit najaar een beslissing moeten vallen in de schoot van de federale regering, die er flink verdeeld over is. In de strijd tegen de opwarming van de aarde kan kernenergie, die helemaal geen CO2 uitstoot, een deel van de oplossing zijn, maar daarvoor blijkt men potdoof te zijn..

     

    Of die gascentrales er tenslotte gaan komen, Europese goedkeuring of niet, zal niet alleen afhangen van de federale regering, maar ook van de gewestelijke, waarbij in de Vlaamse regering Zuhal Demir nog haar zeg kan hebben. Er blijft trouwens ook verzet in de federale regering zelf en in de eerste plaats vanwege MR-voorzitter Bouchez. Tenslotte gaan er zelfs binnen de groene partijen stemmen op die de sluiting van de kerncentrales in vraag beginnen te stellen, zoals vorige week nog gebleken is in een vraaggesprek met Ecolo-voorzitter Nollet in De Standaard.

    Terwijl in Vlaanderen al enkele vergunningen voor de bouw van nieuwe gascentrales geweigerd zijn, zouden er in Wallonië al vier zijn gegeven. Met vertelt er niet bij dat dit gebeurd is opr voorwaarde dat de CO2-uitstoot van die gascentrales er op e.o.a. manier moet worden opgevangen, terwijl daarvoor nog geen enkele oplossing is vooropgesteld.

    Er zijn twee mogelijkheden om meteen iets te doen tegen de klimaat opwarming. Er moet alles aan gedaan worden om de CO2-uitstoot te verminderen (en niet te vermeerderen zoals dat met nieuwe gascentrales het geval zal zijn). De tweede optie is te zorgen voor de aanplanting van meer groen, in de eerste plaats bossen . Al de rest kan pas resultaat geven op veel langere termijn.

    ---

    Ondertussen blijkt alleen de E.U. het delven en stoken van steenkool te hebben afgezworen. De rest van de wereld gaat er vrolijk mee verder. Meer dan één derde van de wereldwijde elektriciteitsproductie gebeurt nog steeds via steenkool. Dat geldt nog in enkele landen in Oost-Europa, maar vooral in Rusland en Azië. Ondertussen voert Duitsland jaarlijks nog steeds zo’n 35.000 ton steenkool in, zo’n 10 procent meer dan in 2010 en worden er in China – volgens Greenpeace, nota bene - voor meer dan 100 gigawatt nieuwe steenkoolcentrales gebouwd. Daar neemt men het niet dat de Westerse landen dank zij steenkool een sterke industriële ontwikkeling konden realiseren en zij dan nu niet zouden mogen doen.

     

    *

    DE WINNAARS EN VERLIEZERS VAN HET BRUSSELSE CIJFERSEIZOEN

    *

    *

    ©shutterstock

    *

    ELLEN VERMORGEN

    28 augustus 2021 05:00

    Nooit eerder in de Belgische beursgeschiedenis zagen bedrijven hun winst sterker stijgen. Een sterke revival na corona verhult uitdagingen voor de rest van het jaar. Volgt op een tropische cijferzomer een koelere herfst?

    Voor we ons betoog starten, een kanttekening. De ‘bottom line’ of het onderste lijntje van de resultatenrekening is het enige cijfer waarmee we elk aandeel over alle sectoren kunnen vergelijken, of het nu om een holding, een industrieel of een financieel bedrijf gaat. Die nettowinst of groepswinst heeft tekortkomingen: de impact van uitzonderlijke elementen zoals eenmalige afschrijvingen of meerwaarden kan het plaatje vertekenen. Maar als we de bluts met de buil nemen, krijgen we via een vergelijking van de groepswinst een aardig beeld van hoe de Belgische beursbedrijven hun grote coronarevival beleefden. En of ze die beleefden.

    De dubbele tot driecijferige groeipercentages op de bovenste maar vooral op de onderste resultatenlijn spreken tot de verbeelding (zie tabel). Een gemiddeld Bel20-bedrijf zag zijn nettowinst in het tweede kwartaal met 87 procent toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is de corona schade die vorig jaar gemiddeld 58 procent van de winst wegvrat voor een aanzienlijk deel goedgemaakt. Vooral middelgrote bedrijven tonen hun veerkracht. Wanneer je Brusselse mid- en smallcaps meetelt, is de winstgroei nog spectaculairder: + 160 procent.

    " De ramingen van analisten zijn al een jaar te conservatief. De kracht van het economisch herstel heeft ook hen in snelheid genomen. Patrick Casselman Analist BNP Paribas Fortis "

     

    Prijszettingsmacht

    Voor een winstsprong die in de buurt komt, moeten we terugkeren naar het tweede kwartaal van 2010. Toen herpakten bedrijven zich na de klap van de financiële crisis en rapporteerden Belgische beursbedrijven in doorsnee een winstverdubbeling. ‘Het voorbije cijferseizoen was een unicum’, zegt Siegfried Top, aandelenstrateeg van KBC Asset Management. ‘Het tweede kwartaal van 2020 was door de bijna-lockdowns zo beroerd dat de resultaten dankzij de erg lage vergelijkingsbasis schitterend uitvallen.’

    Maar het is niet alleen een kwestie van een gunstig ijkpunt. De hogere economische activiteit na het coronavirus liet een stijging van de verkopen toe, wat in combinatie met doorgevoerde kostenverlagingen leidde tot een buitengewone winststijging. ‘Door corona zijn bedrijven versneld in hun kosten gaan snijden, bijvoorbeeld dankzij het vele thuiswerk’, zegt Patrick Casselman, aandelenanalist bij BNP Paribas Fortis. ‘Die operationele hefboom werd nog krachtiger door een sterke prijszettingsmacht. Veel bedrijven hebben hun prijzen kunnen verhogen. Dat compenseerde eventuele lagere of stabiele volumes.’

    Vooral industriebedrijven toonden zich op dat vlak heer en meester. Hoe cyclischer het bedrijf, hoe hoger de winstsprong. Materialen- en chemiebedrijven als Aperam, Solvay, Umicore en Bekaert zagen hun nettowinst bijna verviervoudigen dankzij de heropening van de economie die gepaard ging met stevige knelpunten in de aanvoerketen. ‘Door schaarstes in bepaalde grondstoffen en basismaterialen speelt de concurrentie in die sectoren niet zoals dat normaal het geval is’, zegt Casselman. ‘Het winnen van marktaandeel verdween naar het achterplan waardoor promoties of prijsverlagingen overbodig waren en bedrijven hun hogere kosten vlot konden doorrekenen.’

     

    *

    GOLF VAN VERPLICHTINGEN IN VS NA GOEDKEURING FDA PFIZER-VACCIN

    *

    foto: ©AFP

    *

    EMA hult zich in stilte

    29/08/2021 Winny Matheeussen - Leestijd 8 minuten

    -

    Maandag maakte de Amerikaanse FDA bekend dat Comirnaty, het CoViD-19 vaccin van Pfizer/Biontech, een volledige goedkeuring krijgt voor toediening in twee dosissen vanaf 16 jaar. Dit maakt de weg vrij voor vaccinatieverplichting. Ogenblikkelijk volgend op de bekendmaking riep president Joe Biden (D) op om initiatieven te nemen tot verplichte vaccinatie. Verschillende instellingen, waaronder het Pentagon, de NYC Departement of Education, maar ook privébedrijven als Chevron en United Airlines, gaven gehoor aan deze oproep. Anderen zullen volgen. Leerkrachten, zorgpersoneel en politieagenten dreigen onderworpen te worden aan verplichte vaccinatie tegen CoViD-19 indien ze hun job willen behouden.

    Nazi praktijken

    Dit stuit op massaal protest. Verschillende vakbonden kondigden al eerder aan een verplichting niet te zullen accepteren. Een politievakbondsman in Chicago vergeleek de verplichting met praktijken uit nazi-Duitsland. De vrees bestaat dat er geen uitzondering op basis van medische of religieuze gronden getolereerd gaan worden, zoals als bleek bij het invoeren van een strikte vaccinatievereiste voor toegang tot diensten in New York City.

    Amerikanen lachen niet met het aantasten van hun grondrechten

    Amerikanen lachen niet met het aantasten van hun grondrechten. Liever dan te plooien, stemmen ze met hun voeten en trekken ze naar betere oorden, waar hun vrijheden wel gerespecteerd worden. Texas en Florida lijken zich al maar meer te ontpoppen tot zo’n vrijhavens.

     

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Verhakkelde lijken? De Bidsprinkhaan zal noch veergeten noch vergeven. Tja, inderdaad, meer kan die niet meer doen. Die domme Taliban toch, om slimmer dan de Yankees te willen zijn. Voor een paar Km² papavervelden en een berg delfstoffen in de ondergrond die geen mens er uit krijgt. Tenzij door slaven- en vrouwenarbeid?

    Wat het Communisme noch het Kapitalisme niet lukte, is nu aan de Islammerij om te bewzijen dat zij de Meesters van de wereld zijn…

    En al die dat niet spontaan gelooft, maken de Media wel wat anders wijs. ‘Agge mô leut êt’ wist Godfried Bimans dan te besluiten…

    *

    Digithalys



    29-08-2021, 15:22 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    28-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500655 – WAAROM ZOUDEN WE, WAT GEKNAKT IS, NOG LANGER WILLEN IN STAND HOUDEN?

    ZATERDAG 28 AUGUSTUS 2021

    *

    *

    500655 – WAAROM ZOUDEN WE, WAT GEKNAKT IS, NOG LANGER WILLEN IN STAND HOUDEN?

    *

    I N H O U D

    Een eeuwigheid geleden, om precies te zijn ’n halve eeuw terug, kwamen ze, vanaf 1962, wekelijks met hun drieën in huis. Knack, Trends, en Trends Week End. Naast ’t Palleterke, waren ze het gedroomde tegengif tegen de VRT, later de VTM.

    Maar op een gegeven moment vielen die drie niet meer te verteren. Ze kostten stukken van mensen en belandden ongelezen bij het Grof Gevaarlijk Vuil. Waar ze trouwens met de dag beter thuis bleken te horen. Eenmaal de Grote Baas daar, de vriend van mijn Grote Baas, op de achtergrond verdwenen was.

    Een zoveelste levenswerk dat om zeep gaat door te veel pretentieuze niuewlichterij.

    Wat meer is, ondertussen was TSCHELDT I in volle opgang en met Bert Murath, de veel te vroeg gestoreven vorige eiegenaar, stond ik persoonlijk op goede voet pmdat ik zijn ‘Blad’ met vuur verdedigde op al mijn blogs…

    *

    BREAKING NEWS

    *

    Factchecker van Knack probeert ‘tScheldt omver te pissen. Beseft niet dat hij tegen de wind in lult.

    28 augustus 2021

    De Ziel

     

    In de tijd dat Knack nog een gerenomeerd koffietafelblad was, werkte er een satiricus voor Knack, Koen Meulenaere.

    Hij schreef elke week een in vitriool gedrenkte pagina onder de titel Kwaad Bloed en later Bladspiegel. Toen de kwaliteit van Knack van de salontafel begon te vallen en er door uitgever Roularta met mensen werd gespeeld alsof het dobbelstenen waren, verkaste Meulenaere naar De Tijd. Daar knauwde hij op ego’s onder de naam “Kaaiman“.

    Sinds Meulenaere (samen met Rik Van Cauwelaert) in 2012 Knack verliet omdat het ‘te links’ dreigde te worden, is gebeurd wat dreigde te gebeuren. Knack werd een afschuwelijk links georiënteerd dienblad met roze rafelranden van woke-Vlaanderen. Uiteraard was daar geen plaats meer voor satire, want de bende die sindsdien Knack leidt staat zo stijf van zelfdeugdzaamheid dat humor er afglijdt als scheefgepoepte vogelstront van een buste van Leopold 2.

    Factchecking

    Om de wereld naar haar hand te zetten begon de redactie van Knack met een gevaarlijk journalistiek experiment. Ze begon aan ‘fact-checking‘ te doen.

    Het idee achter het Amerikaanse origineel, FactCheck.org, in 2008, was veelbelovend maar al snel bleek dat zelfs massale factchecks geen wondermiddel waren tegen wijdverspreide al dan niet doelbewust gedistribueerde onnauwkeurigheden of leugens.

    Factchecking zou een wetenschap moeten zijn maar is het niet. Zeker niet in België waar onder andere Knack en de VRT begonnen met factchecking.

    Bij Knack is factchecking een speeksel medaille die enkele redacteuren zichzelf op de kiekenborst spelden als ze hun Eigen Mening als Waarheid gedrukt zien saan.

    Rien Emmery, de Balthasar Boma van de factchecking bij Knack

    Het grootste voorbeeld van de meest gore factchecking bij Knack heet Rien Emmery. Deze man bedient zich van het hoofd van scheidsrechter Pierluigi Collina om als “Arbiter of Tweets” te doen alsof hij de waarheid in pacht heeft.

    De laatste jaren werd Rien Emmery echter meermaals betrapt op een bijzonder links parcours in zijn zogenaamde factchecks. Als een dief in de nacht kiest hij meningen, tweets of onbenulligheden die hij tegen het licht van Zijn Eigen Waarheid houdt om vervolgens de wereld via zijn publicaties in Knack te boetseren naar Zijn Eigen Woke Overtuiging. Emmery zou in de jaren 40 een blitz-carrière hebben gemaakt in de rangen rond Goebbels, ongetwijfeld een groot voorbeeld voor Emmery.

    Emmery is een onbekende naam bij het lezende Vlaamse volk, maar dat was Marc Dutroux ook voor hij gepakt werd. Moest de waarheid een minderjarig meisje zijn, hield Rien Emmery haar gevangen in zijn kelder om haar van tijd tot tijd eens goed te verkrachten. Het gevaar van Emmery is dat hij nog steeds vrij rondloopt en door de koraal rond Knack beschermd wordt voor rauwe roofdieren die in normale omstandigheden zijn zieke geest en karkas al lang zouden hebben opgepeuzeld.

    ‘tScheldt wordt al een tijd geviseerd door enkele duistere figuren van Knack, waarvan Rien Emmery er eentje is en de zogenaamde onderzoeksjournalist Jan Stevens een tweede.

    ‘tScheldt verwelkomt uiteraard controverse en afwijkende meningen als het onszelf betreft.

    Maar als de afwijkende mening van Rien Emmery komt onder het label ‘factcheck’ is het alle hens aan dek. Want dan is Rien Emmery gevaarlijk.

    We illustreren met twee voorbeelden.

    Zelfa Madhloum, de beroemde ‘serial entrepreneur’ van de Open Vld

     

    Toen ‘tScheldt achterhaalde dat de woordvoerster van de Open Vld Zelfa Madhloum zich bediende van een xxxxxxxxxxx en op haar website xxxxxx referenties plaatste (wij mogen xxxx niet meer schrijven wegens een censuurmaatregel van een rechter in kortgeding), plaatste ‘tScheldt een foto van Zelfa Madhloum in chador als illustratie bij het artikel. (Wij mogen ook de foto niet meer publiceren).

     

    Op deze foto zag men Zelfa Madhloum gehuld in een soort hoofd- en lichaamsbedekkend zwart tentzeil. Deze foto had Zelfa Madhloum zelf laten nemen toen ze in Irak was op zoek naar haar verleden (en ook naam en faam want Zelfa Madhloum wil graag heel bekend worden) betaald door de belastingbetaler onder de vorm van een documentaire voor de VRT.

     

    Onze woord- en beeldverkrachter Rien Emmery beweerde toen dat ‘tScheldt de foto gemanipuleerd had. Dat was een groteske leugen, het was een foto die iedereen kon vinden op het internet, zelf op het internet geplaatst door Zelfa Madhloum en de VRT naar aanleiding van de documentaire.

     

    Het probleem is dat Rien Emmery gelijkgestemde vriendjes heeft die hun Eigen Waarheid en vooral de zogenaamde gefactchecke waarheid van Rien Emmery doorzetten op…. Wikipedia.

    -

    Het perverse effect is nu dat op de Wikipedia-pagina van ‘tScheldt door deze zielloze bende factcheckers rond Rien Emmery werd gepubliceerd dat ‘tScheldt een gemanipuleerde foto van Zelfa Madhloum plaatste waarvoor ‘tScheldt zelfs zou zijn veroordeeld (volgens die Wikipedianen dus). Dat zijn dan twee leugens in 1 klap dankzij…. Rien Emmery.

    Jan Stevens en het wonder van Opus Deï

    Een tweede voorbeeld om aan te tonen wat een misplaatst misbaksel Emmery is in de samenleving van woord en beeld gaat over zijn obscure collega Jan Stevens. Die journalist was zo hard op zoek naar informatie om ‘tScheldt in een slecht daglicht te stellen dat we besloten een grapje uit te halen. Via verschillende kanalen lieten we aan deze topjournalist van Knack weten dat ‘tScheldt gefinancierd werd door het Opus Deï, een machtig verlengstuk van de Kerk, met vertakkingen tot bij de Paus.

     

    En ja hoor, er ging geen week voorbij of Jan Stevens publiceerde 2 pagina’s in Knack over zijn ‘ontdekking’, namelijk dat ‘tScheldt gefinancierd werd door Opus Deï, Toen ‘tScheldt onthulde hoe makkelijk het was om fake news gepubliceerd te krijgen in Knack, vroegen tientallen lezers aan factchecker Rien Emmery om het artikel van zijn collega Jan Stevens te factchecken. Dat heeft Rien Emmery dus nooit willen doen.

    Jan Stevens en Rien Emmery zijn ondertussen zo boos op ‘tScheldt dat ze Knack beschouwen als hun persoonlijke wapen om te schieten op ‘tScheldt. Zich er niet bewust van zijnde dat hun kernlezer daar totaal niet in geïnteresseerd is.

    Omdat Rien Emmery een plasbuisinfectie heeft waardoor hij voortdurend zijn eigen waarheid loopt te druppelen, schreef Rien Emmery gisteren opnieuw een stukje over ‘tScheldt in Knack, onder het mom het over ‘satire’ te hebben.

     

    Emmery zou satire nog niet eens herkennen moest het in zijn kelder liggen onder het lijfje van de waarheid dat hij achterlangs aan het sodomiseren is.

    ‘tScheldt in Knack

     

    We lezen samen met u de passage over ‘tScheldt die gisteren in Knack verscheen:

     

    **

     

    Het factcheckingprogramma van Facebook stelt expliciet dat het niet de bedoeling is om ‘duidelijk satirische of humoristische inhoud’ te factchecken. Eerder dit jaar is Facebook bovendien begonnen met ‘satirelabels’ voor pagina’s, inclusief een korte uitleg over wat het concept ‘satire’ precies inhoudt. Die vrijstelling van factchecks kan ook andere gevolgen hebben: steeds meer bewuste desinformatie-initiatieven gaan zichzelf ‘satirisch’ noemen en profiteren van dat achterpoortje in de Facebookregels.

     

    Dat gebeurt ook in ons land. De website ‘t Scheldt blaast geregeld warm en koud over zijn zelfgekozen omschrijving ‘Vlaamse satire’. Komt er kritiek op feitelijke fouten in artikels? Dan wijzen de anonieme auteurs graag op het feit dat ‘ t Scheldt geen journalistiek bedrijft maar ‘literatuur’. Maar tegelijkertijd wentelt ‘t Scheldt zich graag in een soort slachtofferrol als bedreigde onderzoeksjournalist wanneer mensen naar de rechter stappen omdat ze vinden dat een artikel uit ‘ t Scheldt hen heeft belasterd. Het label ‘satire’ wordt dus geregeld bewust misbruikt, zowel om zich juridisch in te dekken als om het oordeel van factcheckers te ontlopen.

     

    **

     

    Is dat niet heerlijk? Fachtchecker Rien Emmery slaagt er zelfs niet in de naam van ‘tScheldt correct te schrijven! De pijnlijke aftakeling van Knack kan niet beter geïllustreerd worden dan de bovenstaande analyse van Rien Emmery over ‘tScheldt.

     

    Wij wensen Knack nog veel succes bij hun verdere teloorgang.

    *

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

     En nu ik toch aan onfidenties toe ben: Knack ging er uit samen met Het Nieuwblad, bij ons de opvolger van De Standaard nadat die het AVV-VVK geschrapt had. Kwam in de plaats: De Morgen. Tot minstens de eerste maand, proefabonnement, opgesoupeerd was. Vanaf dan was het gedaan zowel met de TV als met de Pers. Want vanaf 2002 woonden we in Italia. Maar dat is, spijtig genoeg, een ander verhaal….

    *

    Digithalys



    28-08-2021, 18:59 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500654 – SCHEIEN DOET LIJDEN IS NIET ALTIJD WAAR

    ZATERDAG 28 AUGUSTUS 2021

    *

    *

    500654 – SCHEIEN DOET LIJDEN IS NIET ALTIJD WAAR

     

    I N H O U D

    Het verhaal van Guvaal hieronder is biechtewaar, buiten het feit dat als dit Apenland effectief gesplmitst wordt, het dan oiok niet meer als dusdanig bestaat. Kapusci is kapusci en daarmme doef. Ander en beter, of hoorde nie goe?

    Andere paté is het wel als het om Broeksallabad gaat. Die zijn we, de Oorpronkelijken, liever kwijt dan rijk, want één vat vol rottidhed dat wacht op het dodelijke spuitje van de Spleetogen. Wa   t vriend Guido ook altijd over het hoofd ziet, is ONS gewezen grondgebied van de Vlaamse Bergen tot aan De Zoom: het gebied at we al bijna 300 jaar het geroofde Frans-Vlaandeeren noemen.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_

    *

    Men spreekt er inderdaad sedert 1743 wel meestal Fransoos, maar men voelt en werkt er nog altijd als Vlamingen. Zie Jan Baert (een verre voorouder?) de zeerover en vvolksheld met zijn vaderstad Duinkerke…

    *

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

     

    • De Nederlanden één

    *

    N.a.v. het pleidooi van Bart De Wever op 21 juli jl (nota bene: op de Belgische nationale feestdag) voor een terugkeer naar de Verenigde Lage Landen (de zgz 17 provincies) heb ik daarop al twee keer gereageerd in mijn blogs van 23 juli en van 1 augustus. Het is een onderwerp dat menig Vlaming bezig houdt, zoals bleek uit twee lezersbrieven deze week in ‘t Pallieterke. Tijd om daarover nog eens te brainstormen.

    Mijns inziens kan het moeilijk anders dan dat de eerste stap er naartoe genomen moet worden binnen het bestaande België. Die kans kan zich voordoen bij de volgende regionale verkiezingen van 2024. Mochten de Vlaamsnationale partijen (mv) dan in hun eigen parlement de meerderheid behalen, dan kunnen ze – al dan niet met nog derde partijen - Vlaanderen officieel uitroepen tot deelstaat van het federale België, met als grenzen de bestaande grenzen van het Nederlandse taalgebied. De zgz ‘Senelle doctrine’, waarover ik het in deze rubriek al meermaals heb gehad..

    De tweede stap wordt dan de indeling van het huidige België in een bond met vier confederale deelstaten: Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige Oostkantons. Wat daaraan moet veranderd worden, is dat elke deelstaat daarna ook de mogelijkheid moet krijgen confederale akkoorden af te sluiten met de buurlanden. Zo bv de Oostkantons met Luxemburg en/of Duitsland, Wallonië met Frankrijk en/of Luxemburg en Vlaanderen met Nederland.

    De derde stap wordt voor Vlaanderen dan de hereniging van de Lage Landen, maar met daarbij enkele ver gaande wijzigingen. Zo zouden het huidige Nederlands Limburg en Belgische Limburg één deelstaat Limburg worden, Noord-Brabant, Antwerpen en het huidige Vlaams Brabant worden weer de deelstaat Brabant. Vlaanderen zou nog bestaan uit West-, Oost- en Zeeuws-Vlaanderen. Boven de Moerdijk wordt het Holland, met uitzondering van Friesland dat met zijn eigen taal een aparte deelstaat zou worden,.

    En Brussel? Dat gewest zou een meertalige stadstaat worden, zoals er ook in Duitsland al bestaan (Bremen bv) en dat zelf zal beslissen of en met wie het confederale akkoorden zal sluiten, Als het financieel leefbaar wil blijven, zal dat met Vlaanderen zijn, het enige gewest dat Brussel mee kan onderhouden. In dat Brussels gewest zouden het Frans, het Nederlands, het Duits en eventueel het Engels (o.w.v. het internationaal karakter) de garantie moeten krijgen gelijkwaardig behandeld te worden.

    Met een kustlijn (én haar achterland) bezaaid met zeehavens, van Oostende, over Zeebrugge, Gent, Terneuzen, Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam tot Den Helder, kan het voor de herenigde Lage Landen alleen maar beter worden.

    Ik weet, het is (voorlopig nog) een utopie, maar dromen mag.

    *

    *     

    *        

    TWEE WINNAARS IN GESCHIL TUSSEN COUCKE EN PERRIGO

    *

    ©BELGA

    *

    Vandaag om 12:43

    -

    De arbitrage rechtbank Cepani heeft een salomons oordeel geveld in het geschil tussen Marc Coucke, Waterland en Perrigo. De Amerikaanse groep lijkt de morele winnaar te zijn in het geschil, Coucke en Waterland de financiële winnaar.

    Marc Coucke en het financieel consortium rond het investeringsfonds Waterland moeten de Amerikaanse farmareus Perrigo netto 266 miljoen euro betalen in het kader van hun geschil rond de overname van Omega Pharma. Dat heeft de arbitragerechtbank Cepani na een maandenlange procedure beslist.

    Zoals steeds in arbitrages is de sententie van bijna 500 pagina's niet zwart-wit en voer voor juristen.

    De drie arbiters van Cepani oordelen dat er op een heel aantal punten effectief sprake is van misleiding door de verkopers. Op een hele reeks andere punten was dat niét het geval. Hoewel de arbiters hoofdzakelijk naar het management van Omega Pharma onder leiding van Marc Coucke wijzen, rekenen ze dat ook toe aan Waterland & co., die 48 procent van Omega Pharma bezaten en vertegenwoordigd waren in de raad van bestuur.

    Lees Meer

    Hoe het fout liep bij Coucke en Perrigo

     

    Perrigo lijkt dus een morele winnaar te zijn. Maar Coucke & co. zijn de financiële winnaars van het jarenlange geschil. Want de Amerikaanse farmareus eiste (rente en kosten niet inbegrepen) 1,9 miljard euro van Coucke & co. Cepani heeft hen daarin niet gevolgd. Verre van zelfs. Cepani oordeelt dat de schade voor Perrigo veel geringer was. De 266 miljoen vertegenwoordigt maar een dikke 10 procent van het beoogde bedrag.

    Tegenclaim afgewezen

     

    Marc Coucke had ook - voor een onbekend bedrag - een tegenclaim ingediend tegen Perrigo. Hij eiste een schadevergoeding van de Amerikanen omdat hij vond dat de farmagroep niet te goeder trouw handelde bij de overname van Omega Pharma.

     

    'Ze hebben zes maanden lang met 300 man alles zitten analyseren', stelde hij eerder al. 'Ik ga het simpel zeggen: ze kopen een auto, rijden er zelf tien keer tegen de muur mee. En zeggen na zes maanden: 'We zouden hem willen terugbrengen, want er zijn blutsen in.''

    Maar de arbitragerechtbank wees de tegenclaim volgens onze informatie af. Ze oordeelde dat die claim ongegrond was.

     

    Indien men rekening houdt met de 248 miljoen euro die sinds de overname op een geblokkeerde rekening stonden (om eventuele betwistingen te dekken), moeten Coucke & co. - rente en kosten inbegrepen - maximaal zo'n 100 miljoen euro ophoesten. Dat is een omvangrijk bedrag, maar voor de verkopers van Omega Pharma best behapbaar.

    Michael Sephiha

    *

    OUCKE & CO. MOETEN FARMAREUS PERRIGO RUIM KWART MILJARD EURO

    *

    Perrigo voelde zich na de overname van Omega Pharma bedrogen door Coucke en Waterland. Die ontkenden de farmareus te hebben misleid. ©Photo News

    *

    27 augustus 2021 23:28

    *

    Marc Coucke en het financieel consortium rond het investeringsfonds Waterland moeten de Amerikaanse farmareus Perrigo 266 miljoen euro betalen in het kader van hun geschil rond de overname van Omega Pharma. Dat heeft de arbitrage rechtbank Cepani volgens onze informatie beslist.

    Het is onduidelijk of de schadevergoeding die door Cepani bepaald werd de 248 miljoen omvatten die Coucke & co. naar aanleiding van de verkoop van Omega op een geblokkeerde rekening zetten om mogelijke betwistingen op te vangen die in het verkoopcontract waren bepaald. Houdt het bedrag rekening met de tegen-claim van Coucke tegen Perrigo? Dat is voorlopig evenmin duidelijk.

    Op het eerste zicht valt deze schadevergoeding voor Coucke, Waterland en hun bondgenoten fiks lager uit dan het worstcasescenario van 1,9 miljard euro - het bedrag van de claim van Perrigo PRGO0,10%

    .

    Miljardendeal

    De procedure draaide rond de verkoop van Omega Pharma aan Perrigo begin 2015. De Amerikanen legden 3,8 miljard euro op tafel om de Vlaamse specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen in te lijven. De verkopers? Marc Coucke en een financieel consortium onder leiding van Waterland.

    Perrigo voelde zich na de overname bedrogen. Het beschuldigde Coucke en Waterland ervan op frauduleuze manier de financiën van Omega Pharma mooier te hebben voorgesteld om een hogere verkoopprijs te bedingen. Volgens Perrigo creëerden ze kunstmatige omzet en stuurden ze de schuldpositie van Omega Pharma. Coucke en Waterland ontkennen dat ze Perrigo hebben misleid. 'Het is alsof je een auto koopt, ermee tegen een muur rijdt en dan naar de verkoper teruggaat en je geld terugeist', zei Coucke destijds in een reactie.

    LHoe het fout liep bij Coucke en Perrigo

    De Amerikaanse farmareus diende een claim van niet minder dan 1,9 miljard euro in tegen Coucke en Waterland. Coucke diende een tegenclaim in. Hij eiste een schadevergoeding van Perrigo omdat hij vindt dat de farmagroep niet te goeder trouw handelde bij de overname van Omega Pharma. Welk bedrag hij van de Amerikanen eiste, is niet bekend. Waterland, geleid door de Belg Frank Vlayen, diende geen tegenclaim in

    Michael Sephiha

    *

    WAT GEDAAN MET DE GEVLUCHTE AFGHAAN?

    *

    c

    *

    Hoe zit het met de opvolging van Afghanen die hier rondlopen?

    Commentaar - 28/08/2021 Winny Matheeussen - Leestijd 9 minuten

    -

     

    De chaotische terugtrekking van de Amerikanen en de NATO-bondgenoten, met dank aan president Biden, heeft Afghanistan in chaos achtergelaten. De Belgen hebben ondertussen de retractie-operatie RED KITE stopgezet, omwille van de dreiging met aanslagen. Dat bleek de juiste beslissing te zijn, want donderdag volgde een effectieve aanslag aan de poorten van de luchthaven van Kabul. Hierbij vielen tientallen doden en honderden gewonden, waaronder verschillende Amerikaanse militairen. De Belgen hebben het toneel dus op tijd verlaten.

    Maar wat deden al die Afghaanse vluchtelingen en nieuwe Belgen in hun ontvluchte vaderland

    Hoeveel mensen werden er via operatie Red Kite naar ons land gehaald en vooral, wie zit daar tussen? Kunnen onze veiligheids- en inlichtingen wel een degelijke screening uitvoeren om te garanderen dat er niet, zoals tijdens de grote Syrische vluchtelingencrisis, een aantal onfrisse elementen meereizen met een terroristische agenda? Dat lokale medewerkers die nu levensgevaar lopen naar hier worden gehaald, is niet meer dan normaal. Maar wat deden al die Afghaanse vluchtelingen en nieuwe Belgen in hun ontvluchte vaderland, ondanks negatieve reisadviezen en het levensgevaar dat ze daar zouden lopen? Kamerlid Theo Francken (N-VA) vraagt zich af of die niet deels moeten opdraaien voor de kosten van operatie Red Kite.

    Cijfers bekend gemaakt

    Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) gaf vrijdagavond in een gezamenlijke persmededeling meer informatie over de mensen die via negen vluchten op Melsbroek landden. Daarmee zijn in totaal 1.216 mensen naar ons land gekomen die uit Afghanistan werden geëvacueerd. 187 personen waren voor andere EU-landen bestemd. De personen bestemd voor België werden naar de kazerne van Peutie gebracht, waar hun identiteit en documenten nogmaals grondig werden gecontroleerd. Zij ondergingen onder meer een COVID test. 106 personen kwamen via andere EU-landen. In totaal zijn er tot op vandaag 1.135 personen bestemd voor België in ons land gearriveerd. De volgende dagen zullen er nog een aantal personen via andere EU-landen arriveren.

    Vier grote groepen (en een vijfde ‘zonder categorie’)

     

    Het grootste deel zijn Belgo-Afghanen en hun familie. Zij zijn goed voor 503 personen. Een tweede groep bestaat uit tolken en fiksers, die ten dienste hebben gestaan van de Belgische militairen en Buitenlandse Zaken. Deze categorie is goed voor 111 personen. De derde categorie omvat mensen- en vrouwenrechtenactivisten, evenals voorvechters van de persvrijheid.

    Met andere woorden mensen die omwille van een voorliefde voor het Westerse beschavings model bij de Taliban niet in de bovenste schuif liggen. Totaal: 185 personen. Uiteindelijk is er nog een laatste categorie: Afghanen met een vluchtelingen status en zij die subsidiaire bescherming genieten. Daarvan hebben er blijkbaar ook verschillende nog familie meegebracht. Volgens het persbericht gaat het over 297 personen.

    In totaal komen wij zo aan 1.096 gerepatrieerden. Een verschil van 39 met het totaal van 1135 aangekomen mensen in België dat eerder in het persbericht wordt aangehaald. Tot welke categorie die behoren, is niet helemaal duidelijk. Alle personen zonder verblijfsstatus, moeten nu een procedure opstarten. Het gaat dan om gezinshereniging of een asielaanvraag.

    De vluchteling-toeristen

    Staatssecretaris Mahdi stelde in Terzake dat je het onderscheid moet maken tussen personen met een vluchtelingenstatus en degenen die subsidiaire bescherming genieten. ‘Die laatsten hebben het recht om zich vrij te verplaatsen naar het land van herkomst. Voor vluchtelingen (volgens de laatste persmededeling gaat het om slechts zes personen, WM) kunnen er uitzonderlijke redenen zijn die een reis naar het herkomstland verantwoorden. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CVGS) gaat dit nu geval per geval onderzoeken. Als blijkt dat ze om de verkeerde redenen zijn afgereisd, kan dit betekenen dat ze hun vluchtelingen status verliezen. Op dit moment kunnen ze niet teruggestuurd worden, maar het is belangrijk dat we de regels volgen en dat het CVGS een onderzoek voert.’

    Theo Francken is niet onder de indruk. ‘Dat gaat over symboliek. Ik stoor me aan de honderden gevluchte Afghanen die blijkbaar op vakantie gaan naar hun thuisland, ondanks een negatief reisadvies, en die wij nu moeten repatriëren. Het is een aanfluiting voor de honderdduizenden vluchtelingen in Europa die zich wel aan de regels houden.’

    ‘Daaronder zijn er waarschijnlijk toch een aantal die hun vluchtelingenstatuut niet hebben gerespecteerd. Het probleem is dat iedereen die hier nu aankomt, niet meer kan worden teruggestuurd, wat de uitkomst van een onderzoek naar de rechtmatigheid van hun verblijf ook moge wezen. Zij kunnen dus ongestraft een loopje nemen met de regels. Daar komt bovenop dat de Afghanen die in een gesloten centrum zaten met het oog op uitwijzing, terug werden vrijgelaten. Die zaten daar niet zonder reden. Enkel zij die onder de Dublin verordening vallen en naar een ander Europees land worden uitgewezen, kunnen het land worden uitgezet.’

    Gratis vrouw importeren

    ‘Ik heb geen cijfers gekregen over de categorie “andere familieleden”’, vervolgt Francken. ‘Evenmin kreeg ik een antwoord op mijn vraag over hoeveel Afghaanse Belgen er plots een vrouw meenamen en zo onze wetgeving op gezinshereniging omzeilen. Zij hebben dubbel bingo! Ondanks een uiterst negatief reisadvies reisden zij naar Afghanistan. Nu worden ze gratis teruggehaald mét een vrouw die via de normale procedure gezinshereniging nog jaren had moeten wachten op haar visum, als ze er al ooit een zou gekregen hebben. Wraakroepend, vind ik dat.’

     

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    BIJ ONZE VRIENDEN DE AMERIKANEN: NOOIT GEEN TWEE ZONDER DRIE SLACHTOFFERS.

    *

    Eerst waren ze met twee ineens: de Heren Lernaut & Hauspie, bestemd om door hun verbluffende uitvinding niet alleen schatrijk maar ook meteen levenslang wereldberoemd te worden (het gesproken woord gecomputerd), enkele jaren later kkrijgt Vlaanderens wonderboy, de Marc, van hetzelfde laken ’n broek. Eveneens totaal ten onrechte, omdat de Yankees simpelweg hun 45ërs vegen aan de Normen van de Belgische Boekhoud Wetgeving.

    Zonder al te technisch te willen worden: het gaat om de voorgeschreven verplichting om op de Jaarrekeningen de aandeelhouders zo perfect mogelijk ih te lichten. Met gefundeerde cijfers, en niet met losse flodders.

    Een fantastische omzet in een ver vreemd land in het vooruitzicht? Dat mooeten de aandeelhouders weten, zij het onder alle voorbehoud. Vandaar het begrip ORDERREKENING.

    De verwachting wirdt indicatief onderaan op de Jaarrekening gebracht, met als tegenpost dat het alleen om een vooruitzicht gaat. Wait and see.

    L & H sneuvelden daardoor, en nu ook weer ons Marxske.

    De Y  nkees namelijk hebben alleen maar oog voor wat ze willen zien: een nog niet gerealiseerde omzet staat al in de boekouding en in hun ogen is dat bedriegerij.

    En de Belgische Wetgever? Die volhardt in de boosheid, zwijgt en kijkt de andere kant op.

    -

    Het grote vershil tussen de rwee drama’s is, dat ons Maaecske betere vrienden heeft dan de Jo en de Popol. Bij de eerste twee waren deze vrienden de BAC, de latere failliete Dexia van de Tjeven Martens en De Haene naast het Koningshuis…

    Ondergetekende was, bij leven en welzijn, haast 50 jaar werkzaam als zelfstandig Expert-Boekhouder en weet dus waarover hij spreekt.

    Maar de lettertvreters van de Pers? Zij, die werkelijk zo stom, of mogen ze niet roeren?

    -

    Ik weet het: de Yankees hebben dus de dikste en de langste. Maar zo gauw we af zijn van deze tricolore dwangbuis, zult U eens wat beeleven. Voorop gesteld natuurlijk dat daar terug den Doald, die ook ’n buzenisman is, daar terug op de troon komt.

    *

    Digithalys

     

    28-08-2021, 16:16 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    27-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500652 – DANSEN OP EEN VULKAAN: AMERIKA TOONT HET ONS VOOR

    VRIJDAG 27 AUGUSTUS 2021

    *

     

    *

    500652 – DANSEN OP EEN VULKAAN: AMERIKA TOONT HET ONS VOOR

     *

    I N H O U D

    Voortgaande op het verleden, weten we uit ervaring, dat, als er wereldwijd ergens gehakt wordt, de meeste spaannders dan meestal op ons Oide Avondland terecht komen.

    Maar ziet, net als in Oude Geschriften, het Oosten bloost en staat in kleuren. Er zit dus verandering in de lucht. Bereiden wij ons dus voor op een Spleetogen Tijd, eenmaal daar de ene de andere de strot heeft afgebeten.


    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    VTM'S ONDERZOEKCEL

    *

    De discussie i.v.m. de vervuiling rond de 3M fabriek in Zwijndrecht blijft duren. VTM en het Laatste Nieuws hebben er zich in vastgebeten. De cafézender heeft waarschijnlijk een tekort aan echt nieuws in deze komkommertijd en heeft er zowaar een ‘onderzoekscel’ op afgestuurd.

    Laten we duidelijk blijven. Er was wel degelijk een vervuiling door 3M met Pfos en Pfas, maar de productie en het storten van Pfos werd reeds 20 jaar geleden stopgezet en - zoals ik al schreef in mijn blog van 1 juli jl daarover - werd er tot op de dag van vandaag geen enkele gezondheidsklacht over geuit. M.a.w. niemand werd er ziek van, terwijl iedereen er lustig verder de eigen gekweekte groenten en de door de scharrelkippen geproduceerde eieren had verorberd. En na 20 jaar bleek dat ineens niet meer aan te raden.

    Ondertussen hebben drie onderzoeken uitgewezen dat de aanwezigheid van Pfos en Pfas in voedingsproducten uit Zwijndrecht heel die tijd niet alarmerend hoog was. Dat 3M desondanks toch op het matje wordt geroepen is niet meer dan logisch, maar dat men, 20 jaar na de feiten en zonder dat er enige gezondheidsklacht over kwam, nog steeds blijft volhouden dat men in en rond Zwijndrecht nog steeds best geen eigen groenten en fruit zou mogen kweken eten, is pure paniekzaaierij.

    Als die VTM-onderzoekingscel er niet méér van terecht zou brengen dan in haar vorig onderzoek (i.v.m. El Kaouakibi) dat compleet lijkt te zijn stilgevallen, kan ze zich in de toekomst beter alleen nog bezig houden met haar dagelijkse kitsch- en goedkope amusementsprogramma’s.

     *

     

    BIDEN AAN IS NA AANSLAG IN KABOEL: 'WE ZULLEN JULLIE VINDEN EN LATEN BOETEN'

    *

    *

    Joe Biden noemde de slachtoffers 'helden' en de 'ruggengraat van de Amerikaanse samenleving'. ©EPA

    *

    Vandaag om 07:21

    *

     

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft de terroristische aanslagen in Kaboel, waarbij ook 13 Amerikaanse soldaten om het leven kwamen, sterk veroordeeld. Hij beloofde de evacuatiemissie af te maken zoals voorzien.

    In een persconferentie naar aanleiding van de aanslagen in Kaboel heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd dat de evacuaties in Afghanistan doorgaan. 'We moeten en zullen deze missie afmaken. Deze terroristen zullen niet winnen. We zullen reageren met kracht en precisie.'

    Donderdagmiddag escaleerde de situatie aan de luchthaven van Kaboel, na twee chaotische weken waarin de taliban opnieuw aan de macht kwamen in Afghanistan. Rond de luchthaven heerste al dagen een chaos van jewelste door de vele westerlingen en Afghanen die het land probeerden uit te raken. Donderdagmiddag stuurde de extremistische groepering IS twee terroristen met een bommengordel de menigte in. Meerdere explosies maakten minstens 72 burgerslachtoffers en doodden ook 13 Amerikaanse militairen.

    analyse

    Staan na 20 jaar taliban 2.0 op?

    Biden noemde de militaire slachtoffers 'helden' en de 'ruggengraat van de Amerikaanse samenleving'. Tegelijk was hij erg scherp voor IS. 'Amerika laat zich niet intimideren. We gaan dit niet vergeven, en ook niet vergeten', zei de president.

    Marie Van Oost

     

     

    *

    AMERIKAANS CHARME-OFFENSIEF IN VIETNAM

    *


    Kamala Harris

    VS Vice President Kamala Harris and Vietnam's President Nguyen Xuan Phuc.

    foto: ©AFP

    Kamala Harris komt met vaccin cadeautjes

    Nieuws

    *

    d

    *

    -

    De Amerikaanse vice-presidente Kamala Harris begon woensdag aan een staatsbezoek aan Vietnam. Dit initiatief kwam niets te vroeg. Het nam blijkbaar wat tijd in beslag vooraleer de Biden-administratie besefte dat het ogenblik is aangebroken voor een charme offensief in de regio waar de Volksrepubliek China zich steeds sterker en sneller profileert als bevoorrechte partner.

    Ongelukkige timing

    Harris’ reis botste overigens al meteen op kritiek omwille van de ongelukkige timing, historisch gezien. Want er werden meteen parallellen getrokken tussen de chaotische, door de Amerikanen georganiseerde evacuaties uit Kaboel van de laatste dagen en de al minstens even hectische evacuatie op 30 april 1975 van de Amerikanen in Saigon.

    Ook toen vlogen Amerikaanse helikopters de laatste evacués vanaf het dak van de ambassade naar veilige plekken. Toen waren dat de wachtende Amerikaanse oorlogsbodems in de Zuid-Chinese Zee. Dramatische en iconische beelden die op het netvlies van elke vijftigplusser zijn gebrand en die deel uitmaken van het grote en diepe Vietnam-trauma van de Verenigde Staten..

    Het bezoek van Harris, het eerste officiële bezoek aan Vietnam door een zittende Amerikaanse vice-president, komt na een tweedaagse stop in Singapore. Daar richtte Harris haar diplomatieke pijlen op de Volksrepubliek China en nam ze de Chinese bemoeienissen in de Zuid-Chinese Zee op de korrel. Tegelijkertijd deed ze ook verwoede pogingen om de Amerikaanse geloofwaardigheid te versterken in de nasleep van de verbluffende terugkeer van de Taliban in Kaboel. De gebeurtenissen in Afghanistan hebben in de regio openlijke twijfels doen rijzen over de Amerikaanse betrouwbaarheidsclaims en Harris moet die kost wat kost wegnemen.

    Abnormaal gezondheids incident

    Even leek er nog een kink in de kabel te komen want haar aankomst liep een gevoelige vertraging op vanwege wat Amerikaanse functionarissen een “abnormaal gezondheidsincident” in Hanoi noemden. Een duidelijke verwijzing naar het zogenaamde ‘Havana-syndroom’ dat Amerikaanse diplomaten de laatste jaren in verschillende landen, waaronder Cuba, China en Rusland, heeft getroffen.

    ‘Air Force Two’, Harris’ toestel werd op de vlucht van Singapore naar Hanoi verschillende uren opgehouden door de melding van dit incident. Pas na lange tijd kreeg het groen licht omdat er niet langer een veiligheids risico was. Het is niet duidelijk wat het syndroom veroorzaakt en het heeft geleid tot onbewezen beschuldigingen dat Russen of anderen sonische of andere elektronische apparaten met hoge intensiteit hebben gebruikt om Amerikaanse diplomaten fysiek te schaden.

    Bij het bezoek van Harris aan Vietnam dient men in het achterhoofd te houden dat de relaties tussen Vietnam en de VS van heel specifieke aard zijn. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de bloederige Vietnamoorlog (1964-1975) die met een smadelijke Amerikaanse nederlaag eindigde. Sedert de Verenigde Staten van Amerika en Vietnam opnieuw diplomatieke betrekkingen aanknoopten in 1995 zijn de mondiale geo-politieke verhoudingen behoorlijk opgeschoven in het voordeel van Azië.

    Vietnam is tegelijkertijd aan een evenwichts oefening bezig om zijn assertiviteit te tonen tegenover China.

     

    De VS doet in dit kader z’n uiterste best om een verdere toenadering tot Vietnam te bewerkstelligen. Vietnam is tegelijkertijd aan een evenwichts oefening bezig om zijn assertiviteit te tonen tegenover China en tegelijkertijd toch ‘on speaking terms’ te blijven met Peking.

    Amerikaans eigenbelang

    Het charme-offensief van Harris gebeurt niet uit grootmoedigheid, niet uit een late compensatie voor de oorlogsschade, maar puur uit eigenbelang. Als een antwoord op de razendsnel groeiende invloed van China in de regio. Enerzijds kan de open economische politiek van Vietnam de zakenbelangen van Amerikaanse ondernemingen ongetwijfeld ten goede komen. Anderzijds biedt een uitdieping van de samenwerking met een dichtbevolkt land – Vietnam telt meer dan 90 miljoen inwoners – dat op z’n zachtst gezegd, een ambivalente relatie heeft met China, interessante perspectieven voor Washington.

     

    niet vergeten dat China met Vietnam een korte maar bloedige oorlog uitvocht in 1979

     

    Niet voor niets beschuldigde de Amerikaanse vice-president in Singapore China van intimidatiepogingen in de Zuid- Chinese Zee. Hanoi – dat net als China én Taiwan aanspraak maakt op de Paracel-Eilanden – vreest dat Peking de claims op betwiste wateren en eilanden in de Zuid-Chinese Zee zal versterken. Laat ons niet vergeten dat China met Vietnam een korte maar bloedige oorlog uitvocht in 1979. Meer dan 30.000 soldaten sneuvelden in deze confrontatie. China viel Vietnam toen binnen als represaille voor de Vietnamese inval in Cambodja van eind 1978 waardoor het bloeddorstige Rode Khmer regime, dat de steun had van Peking, er werd verdreven.

    Het territoriale geschil tussen China en een reeks landen rond de Zuid-Chinese Zee – Vietnam, de Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Singapore, Brunei – over verschillende eilanden sleept al jaren aan maar dreigt door de steeds luider klinkende aanspraken van Peking langzaam maar zeker te escaleren. Het is in het raam van deze claims dat de Vietnamese zeemacht in de loop van de laatste jaren gezamenlijke vlootmanoeuvres met de Amerikaanse marine heeft uitgevoerd en Amerikaanse oorlogsbodems geregeld Vietnamese havens aandoen.

    Vijf miljoen Covid-19 vaccins

    Harris komt officieel in Hanoi een Center for Disease Control openen. En de Verenigde Staten hebben intussen ook al welwillend vijf miljoen doses Covid-19-vaccins aan Vietnam gedoneerd. Maar achter de schermen zal er ongetwijfeld geprobeerd worden de banden tussen de VS en Oude Vijand Vietnam strakker aan te halen.

     

    Het herijken van de Amerikaanse diplomatie richting Zuidoost-Azië in het algemeen en Vietnam in het bijzonder is een zoveelste stap in de geopolitieke machtsstrijd tegen de Volksrepubliek China. Vietnam hoopt hier wellicht op een of andere manier garen uit te spinnen en z’n eigen positie van vriend-noch-vijand met de VS én met China te kunnen handhaven. De vraag is of dat in de groeiende spanningen tussen de grootmachten of bij eventuele militaire escalaties zal mogelijk blijven. Het was alleszins geen toeval dat de Vietnamese premier Pham Minh Chinh een dag voor het bezoek van Harris, de Chinese ambassadeur ontving en benadrukte dat Hanoi ‘zich niet zou aansluiten bij een spel van het ene land tegen het andere’.

    Lung Jan


     

     

     

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Dat onderhand de overgrootvader Joe Biden de tel kwijt is, kon U hier al vroeger lezen. Ofwel voelde U dat aan Uw elleboog. Vandaar dar zijn ‘Vice’ nu plots voor het voetlicht treedt.

    En dan nog met gekonkelfoes met Vietnam, waar ’s wereld grootste Natie al eens met schâ en sdchand werd verdreven…

    Wat moet dat pijn doen voor de gemiddelde weldenkende Yankee.

    Als dat maar geen directe gevolgen heeft voor ons, die daar totaal niets mee te zien hebben.

    Niet met Vietnam, en al zeker niet met Afhaniistan en al zeker niets met de Zuid Chinese Zee.

    Ons Klote-Apeland kan zellfs nog geen minuscuul waterrampke van niemendalle aan. Enekel dagen goede neerslag, en alles staat voor jaren blank.

    Misschien dat de Chinezen een wondermiddel     achter de hand houden voor geval dat… ze ter hulp worden geroepen door het Waalse Gewest…

    *

     

    27-08-2021, 17:18 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500653 – DE ROLSTOEL

    VRIJDAG 27 AUGUSTUS 2021

    *

    500653 – DE ROLSTOEL

    I N H O U D

    Het is dus zover.: ten aanzien van de gehele buitenweeld behoort ondergetekende vanaf vandaag tot de Groeiende Gemeenschap van sukkelaarts. Het is mij (zonder dat vehukel), niet aan te zien want rechtop lopen doe ik nog altijd alleen en als de beste.

    Allez, ik wil zeggen als er maar tien stappen te lopen zijn….

    Mijn adres? Schellebellestraat, Yvegem, op 500 meter van Het Lijsternest.

    *

     DIENST-MEDEDELING

    *

    Net als 84 ½ jaar geleden kan ik weer lopen. Geboren op 20/02 (om 002 uur ‘s nachts), kon ik onderdoor de keukentafel ALLEEN lopen zonder het koppeke te stoten….

    Is van horen zeggen, hoor.

    Maar nu terzake….

    Deze namiddag gebeurde dan dat tweede bewegings- mirakel: de CM-rolstoel werd (aan huis & vrijblijvend) geleverd. Met gebruiksaanwijzing verstrekt door twee Vrijgestelden van de CM, die alle tijd van de hele wereld hadden.

    De drijfkracht? Eigen armen die de wielen in beweging brengen.

    Het toestel echter is dermate ontworpen, dat elke dienstvaardige voetganger het geheel, man + kar, op een zeer rationele manier kan voortbewegen. Trappen uitgezonderd.

    -

    Kandidaten om als experiment de omgeving van Het Lijsternest te verkennen, zijn altijd welkom. Gelieve echter vooraf te reserveren….

    *

    DEEL II

    *

    EERSTE UIT-VLUCHT

    *

    INGOOIGEM

    Coördinaten 50° 49′ NB, 3° 26′ OL

    *

    *

    Schellebelle was de meid uit de roman "De Vlasschaard" waarop Louis, de zoon van boer Vermeulen, verliefd werd. Ze staat hier uitgebeeld zoals ze was, stoer, rechtop, fier op het werk van haar handen.

    *

    Als (blinde !!!) ‘Gids’ toevallig of niet, aangeduid om vooraan op kop van de stoet der ‘Bewoners’ van WZC Wielant, netjes ge-rolstoeld, d.i voort bewogen door ‘Dave’, de eerste wandeltocht én het beetje regen, goed overleefd. Danketje.

    Doorheen onmogelijk vroeger stille landelijke wegen en weggetjes, paden en paadjes, footionen kostende Hollywood-wijken van nieuwbouw, tot even voor de Kerk van Yvegem.

    -

    Dit stille land, ons al-oude Vlaamse boerenland, zoals het in wezen altijd geweest is.

     

    Had Streuvels dit nog moeten kunnen meemaken: De Vlasschaard zou er nooit gekomen zijn, maar het zou een Rijkemansgaad geworden zijn.

    Een meer prozaïsche verbetering dus.

    De rit zelf – planmatig voorzien van 15 tot 17 uur - heeft amper een half uurtje geduurd. Het is hier een RUSTHUIS moet U weten. Verzameling geblazen vanaf 14 uur, alles netjes in gang op wacht gezet: 14 zittende en wel 30 alleen stappende oudjes. Het vraagt ’n engelengeduld voor de tientallen begeleiders.

    -

    Waren verder nog opvallend, de vele perfect onderhouden Maria Kapelletjes. Neen, het beeld van de meid Schellebelle en stoort daar niet bij.

    Een Engelse? Duitse? militaire begraafplaats uit WO I: moeten we toch eens nader onderzoeken. Wie heedft gelijk: mijn tafelgenoot Degezelle, ‘n 97-jatige geboren en getoge, n Yvegemnaar, of Google? Of, anders gezegd, hoe zit dat nu eigenlijk in elkaar met die frontlijn, voor of achter den IJzer?

    (Wordt vervolgd)

    *

    27-08-2021, 17:05 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500651 – RIJK WORDEN VOOR WIE ZOWEL CORONA ALS DE TALIBAN OF IS OVERLEEFT

    DONDERDAG 26 AUGUSTUS 2021

    *

    *

    500651 – RIJK WORDEN VOOR WIE ZOWEL CORONA ALS DE TALIBAN OF IS OVERLEEFT

     

    I N H O U D

    Dank zij de immer zichzelf verroklende Grote Geesten van de Mondiale Rode Broeeerschap met als voornaamste eigenschap het smijten met andermans geld, worden we in dit Kloteland dus allemaal minstens € 1500 per maand rijker.

    Problemen om dat geld op te krijgen, moeten er niet gezocht worden. Iedeer dag vermindert immers de waarde van ons geld. Anders gezegd; de massa wordt voor de zoveelste keer met een kluitje in her riet gestuurd. Als we maar voor De Goeden blijven stemmen!

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    HET MINIMUMPENSIOEN

    *

    September wenkt en daarmee ook de start van het nieuwe schooljaar, maar ook van de politiek.

    Die laatste zal heel wat om handen hebben, met o.m. de naweeën van het corona gebeuren, de overstromingen in Wallonië, de kernuitstap, de aanpassing van de financieringswet en de invoering van het minimumpensioen tot 1.500 euro.

    Voor wat dat laatste betreft heeft Open VLD-voorzitter Lachaert al een schot voor de boeg gegeven door voor te stellen de verhoging van dat minimumpensioen alleen te garanderen voor wie minstens 20 jaar heeft gewerkt en afgedragen. Op zich het minimum minimorum dat men kan vragen en de logica zelf, maar blijkbaar niet voor de PS die momenteel de minister oor Pensioenen levert en die de uitspraak van Lachaert zelfs een provocatie noemt.

    In deze rubriek heb ik al enkele keren in verband daarmee het voorbeeld gegeven van de provincie Henegouwen, waar 30% van de bevolking tussen 22 en 64 jaar constant werkloos is. Een deel daarvan heeft zelfs bijna nooit officieel gewerkt, laat staan afgedragen. In sommige families zijn drie generaties er constant werkloos en vindt men het niet alleen normaal dat ze door de staat worden onderhouden, maar ook dat ze dat kunnen blijven doen tot aan hun pensioen en daarna dat pensioen nu zouden kunnen zien oplopen tot 1.500 euro per maand. Dat alles zonder de minste tegenprestatie.

     

    Zoals ik eveneens al meermaals heb gemeld, kunnen heel wat van die werklozen uit de provincie Henegouwen werk vinden in het naburige West-Vlaanderen, waar men volk tekort heeft. Dat tekort wordt daar al jaren meestal opgevangen door Noord-Fransen, die zich wél verplaatsen om zelfs over de grens te gaan werken, gewoon omdat de werkloosheidsuitkeringen in Frankrijk uitdovend zijn. Het wordt trouwens straks uitkijken of de plaatselijke werklozen in de overstroomde gebieden van Vesder en Maas wel degelijk aan de slag zullen gaan, nu er werk zat zal zijn in de eigen streek

    Nu nog afwachten of Lachaert achter zijn voorstel blijft staan. Het zou niet de eerste keer zijn dat hij zijn partij en in dit geval heel Vlaanderen voor schut zet door van gedacht te veranderen. Tenslotte wordt de regering Decroo, die er dank zij hem gekomen is, beheerst door de PS als grootste partij en die voor de pensioenen de hete adem van de communisten in haar nek voelt.

    *

     

    ZEKER TWAALF ACHTERBLIJVERS IN AFGHANISTAN

    *

    *

    ©AFP

    Vandaag om 10:35

    *

    Zeker twaalf personen die recht hadden op evacuatie zitten nog in Afghanistan. Buitenlandse Zaken onderzoekt of er nog meer mensen zijn achtergebleven. België heeft de evacuatievluchten stopgezet vanwege terreurdreiging in de mensenmassa rond de luchthaven.

    -

    'We kregen informatie van Amerikaanse bronnen en via andere landen dat er een bomaanslag op til was in de omgeving van de luchthaven', zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens een persconferentie over operatie-‘Red Kite’. Op uitdrukkelijk aanbevelen van militairen heeft de regering daarom beslist om de evacuaties te stoppen. De laatste Belgische evacuatievlucht vanuit Kaboel is woensdagavond om 21.30 uur vertrokken naar Islamabad. 'Toegang krijgen tot de gates is zo goed als onmogelijk geworden.'

    Nieuwe geheime Belgische evacuatie-missie mislukt

    Ons land voerde in totaal 23 evacuatievluchten uit tussen Kaboel en Islamabad, waarmee zo'n 1.100 mensen door België weggehaald zijn uit Afghanistan. Het gaat om Belgen, fixers, tolken en activisten op een Belgische evacuatielijst, maar ook om personen die op vraag van andere landen zijn meegevlogen. Volgens staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) zijn meer dan 300 kinderen aangekomen in Peutie. 'We hebben met deze operatie levens gered.'

    Buitenlandse Zaken heeft intussen een lijst opgesteld van mensen die mogelijk nog zijn achtergebleven in Afghanistan. Daar staan 114 namen op. De ambassade probeert die mensen allemaal te bereiken. 'Vandaag, 10.30 uur lokale tijd in Kaboel, hebben wij bericht van twaalf mensen die alleen of met familie in Afghanistan zijn', aldus minister Sophie Wilmès (MR). Op de lijst van 114 personen kunnen mensen staan die via een partnerland naar België zijn gebracht. Andere landen zoals Nederland hebben in totaal 150 mensen op vraag van België geëvacueerd. Het is dus niet gezegd dat iedereen op de lijst nog vastzit in Afghanistan. Wilmès: 'We zijn dat momenteel nog aan het controleren. Wij vragen iedereen die nog niet geëvacueerd is, zich te melden bij de ambassade.

    Alle militairen en consulair personeel in Kaboel is woensdag teruggegaan naar Islamabad. Er blijven militairen aanwezig om de situatie in Afghanistan te analyseren.

    Stéphanie Romans

     

    *

    BRUSSELSE RAND

    *

    17376 Brusselaars keken vorig jaar uit naar een huis in de rand.

    foto: ©Unsplash

    *

    Brusselse stadsvlucht naar Zaventem, Dilbeek en Vilvoorde neemt toe

    Vlaams Belang wil kordate maatregelen

    Nieuws - 26/08/2021

    *

     

     

    In 2020 verhuisden 17376 mensen van het Brussels Hoofdstedelijk gewest naar Halle-Vilvoorde. Vooral Zaventem, Dilbeek en Vilvoorde zijn erg in trek. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Klaas Slootmans (VB) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Verlinden (CD&V).

     

    Volgens de cijfers van Verlinden verhuisden 1601 Brusselaars in 2020 naar Zaventem, 1473 naar Dilbeek en 1371 naar Vilvoorde. Andere aantrekkelijke gemeenten in Halle-Vilvoorde zijn Sint-Pieters-Leeuw (1376) en Grimbergen (1275). Overige gemeenten trekken in veel kleinere mate Brusselaars aan. Naar het kleine Bever verhuisden bijvoorbeeld slechts 16 Brusselaars.

    Sociale verdringing

     

    Voor het Vlaams Belang wijst die migratie van Brussels naar Vlaams gewest op een toegenomen sociale verdringing. ‘De combinatie van stijgende vastgoedprijzen, een dalend onderwijsniveau als gevolg van een massale anderstalige instroom en toenemende internationalisering en ontheemding werken als een stimulans voor jonge Vlaamse gezinnen om hun thuisgemeente in te ruilen voor het diepere binnenland, waar het Vlaams en groene karakter wel nog intact is én waar het vastgoed bovendien nog betaalbaar is,’ zegt Slootmans in een persbericht.

     

    Indien we nu niet ingrijpen, dreigen de Vlamingen een rariteit te worden in onze regio

     

    ‘Het gevolg is dat vandaag bijna de helft van de inwoners in de Rand van vreemde herkomst is en amper in 2 op de 19 randgemeenten nog een meerderheid van de gezinnen waar afgelopen jaar een kind werd geboren Nederlandstalig is. Indien we nu niet ingrijpen, dreigen de Vlamingen een rariteit te worden in onze regio,’ aldus Slootmans.

    Hoge woningprijzen

     

    Navraag bij enkele voor Brusselaars aantrekkelijke gemeenten leert dat men zich – uiteraard – van deze problemen bewust is, en er ook wel antwoorden op heeft.

     

    ‘70 % van de nieuwe inwoners verhuizen naar Zaventem-centrum en Sint-Stevens-Woluwe, de meer verstedelijkte deelgemeenten van Groot-Zaventem,’ zegt Dirk Philips, de Zaventemse schepen bevoegd voor bevolking (Open VLD). ‘Bijna twee derde hebben de Belgische nationaliteit. De niet-Belgen zijn zeer divers, er springt niet één bepaalde nationaliteit uit. In Zaventem heeft de meerderheid van de inwoners met Belgische nationaliteit een buitenlandse afkomst.’

     

    Voor burgers uit het lagere inkomenssegment is het moeilijker om een betaalbare woning in Zaventem te vinden

     

    ‘Ook uit deze cijfers kunnen we niet vaststellen in welke inkomensklasse deze inwoners zich bevinden. Evenwel zijn de woningprijzen in Zaventem hoog tot zeer hoog. Voor burgers uit het lagere inkomenssegment is het moeilijker om een betaalbare woning in Zaventem te vinden. Onze ervaring leert ons dat vaak meer welgestelde gezinnen Brussel ontvluchten op zoek naar een veilige, groene en rustigere woonomgeving. Bovendien is de luchthaven een grote aantrekkingspool voor nieuwe inwoners. In Zaventem ligt het economisch zwaartepunt van heel de provincie Vlaams-Brabant. De aanwezigheid van de luchthaven is ook een belangrijke troef in het aantrekken van multinationale bedrijven. Veel medewerkers wensen zich te vestigen in de onmiddellijke omgeving.’

    Instroommonitoring

     

    Dirk Philips merkt op dat de migratiestroom vanuit Brussel reeds lange tijd gaande is. Deze migratiestroom kan moeilijk worden tegengegaan. ‘Zaventem investeert in een goede integratie van nieuwe inwoners. Onze integratiedienst zet in op taalcursussen Nederlands, informatieverstrekking en inburgering en allerlei activiteiten voor ondersteuning van kwetsbare gezinnen, zodat éénieder zich welkom voelt en zijn weg kan vinden binnen onze gemeente.’

     

    De eerste drie tot vier jaar klampen we nieuwe inwoners aan

     

    Een soortgelijk verhaal in Dilbeek. ‘Over het algemeen zijn het de meer begoede mensen die naar Dilbeek verhuizen, zij hebben ook genoeg middelen om Brussel te ontvluchten,’ zegt Willy Segers, burgemeester van Dilbeek (N-VA). ‘Uiteraard brengt de stadsvlucht wel druk op het Nederlandstalig karakter van onze gemeente met zich mee. Daarom maken wij al twee jaar werk van een uitgebreider inburgerinsgbeleid. Nieuwe inwoners worden door een nauwgezette instroommonitoring in kaart gebracht en opgevolgd. De eerste drie tot vier jaar klampen we nieuwe inwoners aan, geven we uitgebreid uitleg over welke regels hier gelden, en wat er in het onderwijs van hun kinderen verwacht wordt. Eigenlijk gaan we daarin veel verder dan de klassieke inburgeringstrajecten, maar zorgen we voor bijna één-op-éénintegratie.’

    Vilvoorde groeit snel

     

    De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (Vooruit) bevestigt dat de rand internationaliseert, maar ziet grote verschillen met vroeger. ‘Het gaat niet meer om de Franstalige immigratie uit Brussel. Inwijkelingen willen ook niet meer politieke rechten zoals Franstaligen vroeger. De meerderheid van de inwijkelingen kent al Nederlands, of is bereid om de taal te leren. Ze zien er het belang van in. Maar er zijn natuurlijk uitdagingen.’

     

    In Vilvoorde vestigen zich in tegenstelling tot Zaventem en Dilbeek eerder de gemiddeld lagere inkomens

     

    ‘Vilvoorde is de snelst groeiende stad van Vlaanderen, per jaar komen er netto rond de 800 inwoners bij tegenwoordig. Twee derde van die nieuwelingen zijn minderjarigen. In Vilvoorde vestigen zich in tegenstelling tot Zaventem en Dilbeek eerder de gemiddeld lagere inkomens uit Brussel.’

     

    Ook Bonte werkt met integratie in plaats van inburgering. ‘De meerderheid die naar hier komt wonen uit Brussel, valt officieel niet onder het inburgeringsbeleid. Integratiebeleid daarentegen wil zeggen dat we actief de nieuwkomers aanspreken, de stad aan hen voorstellen en hen ook actiever opvolgen, bijvoorbeeld wat onderwijs betreft. We stellen ook de inburgeringscursussen voor hen open.’

    Voorbehouden Vlaams

     

    In 2020 verhuisden er in totaal 31170 Brusselaars naar Vlaanderen, waaronder dus 17367 naar Halle-Vilvoorde. Dat is bijna 6 op de 10. Voor Vlaams Belang moet er heel wat meer gebeuren dan een beleid dat op aanpassen is gericht. ‘Naast een veel kordater immigratiebeleid op federaal niveau, moet er een vestigingsstop voor niet-Europese immigranten komen, evenals een voorrangsregeling voor Nederlandstalige kinderen in het Nederlandstalig onderwijs, en een kordaat woonbeleid dat gemeentebesturen in staat stelt een specifiek aandeel kavels of percelen in woonontwikkelingen voor te behouden voor Vlaamse huishoudens. Dat laatste werd beloofd door Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) bij zijn aantreden, maar bleef vooralsnog dode letter,’ aldus Slootmans.

    Christophe Degreef

     

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Ja Ja, Mevrouw de Markiezin, alles draait opperbest. ’n Verloren oorlogje hier en daar, wat uiteengerukte in close uo gefilmde kapot geschoten of uiteengeslagen armen en benen, ontblote vrouwenlijven, achteloos op ’n hoopje achtergelaten. Mar daarbuiten en letterlijk te nemen: daar boven-op: vergeten we vooral niet ons te amuseren.

    Lees Vlaanderens Schande, De Sdchandaard, Humo, HLN of DM, en U blijft op de hoogte van alles wat die kwijt willen. Die worden daar trouwens ruimschits voor betaald door de Verlcijte Geesten die ons Apenland naar de kloten helpen. In ’t Fransoos luidt dat ‘ conduire vers les couiles’

    Want daar is voora  l het grote verschil met vroeger, ttz met de tijd van Mevroiw de Markiezin. Daar is nu het Internet, waar het echte niet bijeen gesmokkelde Nieuws bijeen kan gesprokkeld worden. Joe Beiden en samen met hem weet heel Amerika niet meer van welk hout pijlen maken. En Charles Michel, de President van de Eurooese Grotmachten, die is tussen de lakens naarstig bezig met het zorgen voor opvolgers-nakoemlingen. Maar net als in de politiek, komt alles op de lange baan terecht. Niks wil nog lukken, zelfs met ons Barbaraaatje op schoot.

    Er zal dus niets anders opzitten, dan de werkloosheidsvergoeding in de tijd te beperken. Zoals Ons Ma altijd zei: ‘Wie niet werkt, moet niet eten’….

    -

    Op een nader moment vertel ik hier over De meid van Boer Vermeulen uit De Vlasschaard van Stijn Streuvels.

    Helaas, war is der OPid(ren fierheid nu gevaren?

    *

     

    Digithalys

    27-08-2021, 10:04 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIET ACHTEROM KIJKEN. DE MONDIAMISERING LIGT VOOR ONS, NIET ACHTER ONS.

    DONDERDAG 26 AUGUSTUS 2021

    *

    500650 – WIE VOORUIT WIL MAG NIET ACHTEROM KIJKEN. DE MONDIAMISERING LIGT VOOR ONS, NIET ACHTER ONS.

    *

    I N H O U D

     Boordevol Vilvoordse voorgevoelens, zie ik, na de ver-rodering van deze oer-Vlaamse stad, het Isla Mietjees maken ervan. Stees méér pofbroeken ttot p^de grond, tulbanden en sleepte rokken die de straten moeten schoon houden. Waar is der Ouddr’en fierheid nu gevaren?

    Eerst werd God dood verklaard, en nu is ‘Dood aan de God der Christenen’. Weet diene bont gekleurde West-Flutenaar, die het tot Buegervader heeft geschiot, nog wel van waar de wind waait?

    Oost, Wst, thuis best.

    En daar heet Peuti totaal niets mee te zien. Dat ziet, zelfs ’n blinde, zoals ik.*

    *

     

    VILVOORDE SPIEGELT ZICH AAN KABOEL

    23 augustus 2021 De Redactie

     

    Heeft u het gehoord, beste lezer? Voor zijn nooit aflatende strijd tegen corona gaat Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, te rade bij zijn vrienden in de Islamitische heilsstad Kaboel.

    **

    Burgemeester Hans Bonte (Vooruit) doet niet mee. Waarom doet Hans Bonte niet mee? Hij is het niet eens met de corona-versoepelingen die de slappe Vivaldi-watjes hebben aangekondigd voor Vlaanderen en Wallonië. In zijn Vilvoorde City heersen de wetten van de Far West: blijven schieten tot er nog maar één man rechtop staat.

    Ging het maar over die ene man, dan zat de taak van Hans er al snel weer op. Maar het gaat over honderdduizend miljarden vieze coronavirussen die zich heerlijk thuis voelen in het prachtige Vilvoorde. Minder dan 4 op de 10 tieners zijn er gevaccineerd. “En de rest van die mannekes is nog met de familie op vakantie in Marokko en Turkije”, zegt Hans. Het perfide Brussel – waar ‘vaccinatie’ voor de meerderheid haram en dus onrein is – ligt op een steenworp van Hans’ dorpje. Geen wonder dat de man tot enkele dagen geleden nog erg ongerust was.

    Maar de talrijke filmkes van Al Jazeera en CNN die de jongste dagen gemaakt zijn in Kaboel hebben Hans gekalmeerd, gerustgesteld en geïnspireerd. “De flinke aanpak van de Taliban leidt tot een aantoonbaar resultaat”, zegt Hans. “Zo zie je er nu geen lummelende, halfgeklede wijven met een snor meer op straat. Ze liepen er toch maar in de weg van al die mooie Amerikaanse humvees. Winkels en cafés die de sharia niet respecteerden, zijn nu netjes dichtgetimmerd.” De sharia – u weet dat al langer, beste lezer – is de meest magnifieke verzameling van geboden, verboden en wetten die zijn gezonden door Allah (vrede zij met hem), die de mens heeft geschapen en de mens het beste kent.

    Hans is Allah (vrede zij met hem) in Vilvoorde. Als geen ander kent hij zijn pappenheimers en weet hij wat het beste is voor hen. Daarom heeft ‘talib’ Hans nu beslist dat je enkel nog met een corona paspoort welkom bent in een Vilvoords café, restaurant, hotel, b&b, uitzuipkroeg of airbnb. En in alle secundaire scholen in Vilvoorde moeten leerlingen (v/x/m) 24/24 en 7/7 hun mondmasker op.

    Uiteraard heeft de flinkse burgemeester zijn politiekorps de opdracht gegeven om zijn hoogstpersoonlijke sharia meedogenloos af te dwingen. Ook daarvoor haalt Hans zijn mosterd in Kaboel waar de Taliban de straten met hulp van zwepen en stokken heeft schoongeveegd en waar ongewenste elementen prompt doch discreet verwijderd zijn.

    Geen wonder dus, beste lezer, dat de geëvacueerde Afghaanse Belgen of Belgische Afghanen, vanuit Kaboel meteen naar de kazerne van Peutie worden overgebracht. Want die kazerne ligt in Vilvoorde, en die morzel Vlaamse grond lijkt – dankzij hardliner Hans – nu al het meest op Kaboel. Kwestie van de gratis en feestelijke overgang naar de Westerse normen en waarden aanschouwelijk te maken voor deze fantastische nieuwe landgenoten.

    Welkom aan allen, namens de voltallige ‘tScheldt-redactie!

    Khadija Achoendzada & Haibatullah bint Choewailid

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Zondag 29 augustus: IJzerwake in Steenstrate bij Ieper

    Vlaanderen of Afghanistan-aan-de-Noordzee?

    Wat de Belgische staat niet kon na de overstromingsramp van enkele weken geleden, lukt nu wel: middelen van Defensie en Rode Kruis worden massaal ingezet om honderden, wellicht duizenden Afghanen het land in te vliegen. De eindbestemming wordt zoals gewoonlijk Vlaanderen. De ondemocratische Belgische regering zonder meerderheid in Vlaanderen zet haar slechte migratiebeleid verder. Dat de leefkwaliteit en veiligheid van de Vlamingen zélf door de massale toestroom fors achteruit is gegaan wordt genegeerd.

    *

    Zondag kunt u uw antwoord formuleren door deel te nemen aan de IJzerwake, die dit jaar opkomt voor VRIJHEID.

    De vrijheid om als volk te kiezen voor een vaderland dat Vlaanderen heet, en niet Afghanistan-aan-de-Noordzee.

    De vrijheid om als Vlaamse volk zélf te bepalen wie ons land binnenkomt en wie niet.

    De vrijheid om zelf als Vlamingen onze onafhankelijke staat vorm te geven, zoals de Vlaamse Fronters het droomden.

    De vrijheid om te denken, te zeggen en te schrijven wat we willen, zonder de censuurwetten van het liberale Belgische systeem.

    Verzamel samen met ons zondag bij de leeuwenvlag voor uw en onze vrijheid.

    *

    .

    Nodig alvast uw facebookvrienden uit!

     

     

    Digithalys

    27-08-2021, 08:24 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    26-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500649 – WAAROM HOUDEN ONE O ZO PROGRESSIEVE HOERNALISTEN DE LIPPEN STIJF OP ELKAAR OVER DE SOCIALE UITKERINGEN IN AL DIE PROGRRESSIEVE STATEN?

    WOENSDAG 25 AUGUSTUS 2021

    *

    Taliban op de Olympische Spelen in 2024 Parijs

    *

    500649 – WAAROM HOUDEN ONE O ZO PROGRESSIEVE HOERNALISTEN DE LIPPEN STIJF OP ELKAAR OVER DE SOCIALE UITKERINGEN IN AL DIE PROGRRESSIEVE STATEN?

      * 

    I N H O U D

    Of het nu gaat over de Isla Mietjes, al-dan-niet op onderlinge moordtochtin elkaars landen, of over de Rode Heislanden op wereld-veroveringstocht zoals China, is maar al te duidelijk.

    Precies omdat statistieken daarover duidelijk zouden zijn. Beperking van dewerkloosheidsvergoeding in de Tijd? Komt niert op tafel bij de Vivaldisten en dus wordt erover in alle talen gezwogen. Om niemand op slechte gedachten te brengen? Of is het eerder om de ‘Eenheid’ van dit Apenland niet onnodig in gevaar te brengen?

    Neem de Waal zijnen dop niet af want daar komt revolutie van.

    Zijn er nog vragen?

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    AFGANG(ISTAN)

    *

    Na de half mislukte start zijn de repatriëringen door het Belgische leger dan toch in een tempoversnelling gekomen. De aantallen ‘Belgen’, tolken en ‘fixers’ – wat dat laatste ook moge betekenen - die uit Afghanistan zouden moeten gerepatrieerd worden, blijft met de dag stijgen. Het begint er stilaan op te lijken dat half Afghanistan daarvoor in aanmerking zou kunnen komen. Om nog te zwijgen van die ‘landgenoten’ die daar tot anderhalve maand op vakantie konden gaan. Die moeten er wel erg aan toe zijn en zullen onze steun hier zeker kunnen gebruiken.

    En dan zijn er de hulporganisaties die, door de boel op Kaboel, hun goederen niet meer ter plaatse krijgen. Die zullen nog enkele dagen geduld moeten hebben tot ze, vanaf 1 september, rechtstreeks zullen kunnen onderhandelen met de Taliban . Inch Allah!

     *

     

    RIJKSTE bELGEN VECHTEN EFFECTENTAKS 2.0 AAN

    *

    *

    Gino Coorevits belegt in aandelen via zijn vehikel Portus. ©Jelle

    *

    Vandaag om 01:30

    -

    GBL en Portus, de vennootschappen van de familie Frère en van de investeerder Gino Coorevits, vechten de nieuwe effectentaks aan.

    Bijna zes maanden na de inwerkingtreding van de effectentaks 2.0 vragen twee beleggingsvehikels aan het Grondwettelijk Hof een deel van de wet te vernietigen. De nieuwe wet voert een jaarlijkse taks van 0,15 procent in op effectenrekeningen met een waarde van meer dan 1 miljoen euro. De taks moet op kruissnelheid 429 miljoen euro per jaar opbrengen.

    -

    Daarmee zijn enkele dagen voor het verstrijken van de deadline van eind augustus al drie verzoekschriften ingediend. Eerder raakte bekend dat ook de verzekeringskoepel Assuralia verzet aantekent, onder meer omdat kleine beleggers in tak23-producten getroffen dreigen te worden.

    Antimisbruikbepaling

    Bij Portus en GBL, twee beleggingsvehikels, spelen uiteraard andere redenen. Portus is de sleutelholding van de 70-jarige Gino Coorevits, door De Tijd ooit omschreven als een van de minst bekende rijkste Belgen. Coorevits is een discrete West-Vlaming die rijk werd in textiel en vastgoed en tegenwoordig in Oostenrijk woont. Zijn zaken gebeuren wel nog volledig in België.

    'Wat ons vooral stoort, is de antimisbruikbepaling die is opgenomen', zegt Luk Deconinck, bestuurder van Portus. De antimisbruikbepaling zegt dat de splitsing van een effecten-rekening in meerdere rekeningen bij dezelfde bank een onweerlegbaar vermoeden van ontwijking is. Hetzelfde geldt voor de omzetting van aandelen aan toonder in aandelen op naam. Bij die omzetting verdwijnen de aandelen van de effectenrekening.

    " Wat ons vooral stoort, is de antimisbruikbepaling die is opgenomen. "

    Luk Deconinck

    Bestuurder Portus

    'Stel dat wij aandelen op naam willen zetten, omdat we willen profiteren van dubbel stemrecht. Dat is toch een zeer legitieme reden?', zegt Deconinck. 'De wet zegt nu dat die omzetting sowieso gelijkstaat met een omzeiling van de taks. En de wet is op dat vlak ook nog strenger gemaakt buiten de Raad van State om.' Portus heeft bijvoorbeeld al 30 jaar aandelen GBL in portefeuille, die vaak op naam staan.

    GBL, de beursgenoteerde holding van de familie Frère die volgens de website van het gerechtelijk hof ook een verzoekschrift heeft ingediend, wenst nog niet uitgebreid te reageren. ‘Wij zien er altijd op toe dat de fiscale regels conform zijn met de Belgische grondwet en de Europese wetten’, luidt de korte reactie van financieel directeur Xavier Likin.

    Gemor

    In de wandelgangen klinkt veel gemor over de effectentaks, ook van rijke mensen die liever niet geciteerd worden. 'Ik ben een langetermijnbelegger en ik hou daarom van aandelen op naam. Stel dat ik Lotus Bakeries wil kopen. Dan moet ik die aandelen sowieso eerst via de beurs aankopen. Pas enkele dagen later kan ik ze op naam zetten om ze de komende twintig jaar bij te houden. Ik wil dan niet plots als een fraudeur gebrandmerkt worden.'

    "Ik moet aandelen Lotus Bakeries eerst via de beurs aankopen. Pas nadien kan ik ze op naam zetten. Ik wil dan niet plots als een fraudeur gebrandmerkt worden. "

    Een belegger

    De rijke beleggers vinden dat de effectentaks 2.0 België als financieel centrum opnieuw uitholt, na de stelselmatige verhoging van de beurstaks en de stijging van de roerende voorheffing naar 30 procent. 'Kijk naar de holding Brederode. Die is al lang naar Luxemburg verhuisd om in een stabiel fiscaal klimaat te kunnen gedijen. Uiteindelijk gaat iedereen zijn rekening maken en dreigen nog financiële spelers te vertrekken', zegt iemand. 'Nu gaat het om een taks van 0,15 procent. Maar als dit er definitief doorkomt, weet je zo dat de taks nog gaat stijgen.'

    Vermeersch

    Christophe De Rijcke

    *

    BENNO BARNARD

    *

    GEHEUGEN, ZWIJG

    *

    Geheugen

    Joseph Roth (rechts) met Stefan Zweig

    foto: ©Wikimedia Commons

    *

    Dagboekaantekeningen (52)

    Paralipomena - 25/08/2021 Benno Barnard

    -

    Zaterdag 7 augustus

    O, genealogisch mirakel dat ik me mijn vader ook voor hij mij verwekt heeft niet anders dan als mijn vader kan voorstellen en hem bijgevolg zo moet aanduiden… de verloofde jongeman met de schedel van het dolichocefale type, de vijftienjarige gymnasiast in plusfours en zelfs de vijfjarige in het matrozenp akje met de rijglaarsjes, die tot enig verwekken nog lang niet in staat is: al deze gestalten zijn mijn vader, en als ik de bruine foto van het jongetje verscheur – er staat een met stro gevuld paard op wieltjes naast hem, het leidsel hangt in een slappe boog tussen het speelgoedbit en het knuistje – word ik niet verwekt. Deze wonderlijke paradox schuilt in de taal, dit kind en al die anderen op bruine en daarna grijze kiekjes van voor 1954 verzoeken mij vriendelijk om een bepaald lidwoord: ‘de mijn vader’ van 1925, 1935, 1942…

    Uit de schemerige krochten van een failliete kapperswinkel komt hij te voorschijn en dingt met succes naar de smalle hand van mijn moeder, voor wie dezelfde wet van het tegenstrijdige lidwoord geldt: de mijn moeder van 1942. Ze wandelen bij Katwijk over het strand en de mijn vader van 1942 pakt uit met de filosofie van Plato, over wie de elegante Tini, hoewel naar voren getreden uit een smaakvol interieur met een gevulde boekenkast, vrijwel niets weet (‘wel van gehoord, maar vertel’). De elegante Tini is onderwijzeres. Mijn grootvader wilde dat zijn zes dochters voor zichzelf konden zorgen, net zoals zijn beide zoons, een emancipatorische gedachte die – nieuwe paradox – maakte dat ze het gymnasium was misgelopen, want een universitaire opleiding voor acht kinderen vormde een te grote aanslag op het familiekapitaal en dus bezocht Tini de kweekschool, waar Plato niet tot de leerstof behoorde.

    Het heeft me lange tijd verwonderd dat mijn ouders ooit getrouwd waren geraakt. De verklaring daarvan is eenvoudig: ze gingen naar dezelfde protestantse kerk en het idee dat Willem niet goed genoeg voor haar was, zou bij de ouders van Tini niet zijn opgekomen, want die failliete kapper en zijn vrouw waren ook een pink en een kleine teen van het lichaam van Christus. Zo eenvoudig zit de essentie van het christelijk geloof in elkaar.

    Zondag

    Ik ben het dankbare product van de christelijke, humanistische, kunstbewuste, intellectuele beschaving waaraan het echtpaar Barnard-van Malde op eigen wijze gestalte gaf. Die beschaving is mijn geestelijke verblijfplaats, ook al heb ik in de fysieke werkelijkheid op veel verschillende plekken gewoond.

    Maar dat metaforische bouwsel is half ingestort. Mijn ouders hadden een oorlog doorstaan en ik werd opgevoed in de levende herinnering aan die oorlog, waarover ze zelden spraken, en toch is het gat in de wereld – de puinhopen van Rotterdam, de uitholling van de liberale burgerlijke zekerheden – er altijd geweest in mijn herinnering. De twintigste eeuw heeft ook ons begrippenapparaat gebombardeerd, ik wist het als jongetje al, maar het was om zo te zeggen een osmotisch weten: mijn ouders leerden mij over de muren, de roosvensters, de nissen, de crypten, waarbij we om de leegte heen stapten. Als volwassene ronddwalend in een beschadigde beschaving, buk ik me om een scherf van mijn moeders omgangsvormen op te rapen, een brokstuk van mijn vaders esthetica… Ik leg al die artefacten in een vitrine; die vitrine is mijn oeuvre.

    de waarheid moet je blijven herhalen, anders sta je nog machtelozer tegenover de leugen

    Ik heb het allemaal al vaker verteld, maar de waarheid moet je blijven herhalen, anders sta je nog machtelozer tegenover de leugen.

    Het neemt niet weg dat ik me – even beperkt als een goudvis in zijn oude vijver, maar met een langer geheugen – nergens anders dan in Europa thuis voel. Ik ben namelijk Europees, westers, beladen met de jongste vorm van de erfzonde, ik kan het ook niet helpen. Mijn recente bezoeken aan de Verenigde Staten hebben me dat nog eens ingewreven.

    ‘En de diversiteit dan?’ roept een opgewonden literator. ‘Jouw oude Europa is racistisch, cisgender, neokolo…’

    -

    Ik luister naar al die kabbalistische begrippen. Maar mijn oude Europa is dat van Joseph Roth! Die in alcohol gedrenkte Jood was dan wel cis, maar zijn kolonialisme beperkte zich tot de opvatting dat Habsburg – de bezetter van de Bucovina, Bosnië-Herzegovina en tal van andere woeste landstreken – te prefereren viel boven Hitler. (Ook Transsylvanië en de transsubstantiatie waren Habsburgs, een geografische respectievelijk theologische overwinning op het cissische denken.)

    Dat oude Europa is bedolven geraakt onder de droombeelden van een heerlijke nieuwe wereld. Fraaie fantasma’s, bouwmateriaal voor luchtkastelen… Het communisme vraagt om betere mensen en voor dat utopische Europa heb je betere Europeanen nodig.

    Dinsdag

    Bepaalde wonderen die dit continent heeft voortgebracht, de sonnetten van Shakespeare, de cantates van Bach, de kathedraal van Canterbury, zijn van ons, van u en mij: ze zijn de veruitwendiging van het onvatbare – door Marsman nog onbekommerd als ‘de europeesche geest’ aangeduid – dat ons tot ons maakt… En de rede! De rede is zeker een erfstuk dat we dienen te koesteren…

    Maar als ik de krant lees, lijkt het soms of er van dit alles niets dan het inspiratieloze Europa van de Unie resteert, dat zich tot de Europese geest verhoudt als het afgestroopte vel van Bartolomeüs (zoals geschilderd door Michelangelo in de Sixtijnse kapel) tot de levende heilige.

    En ook al liet de Sixtijnse kapel me onverschillig toen ik er ronddwaalde, toch was ik er thuis. En de metafoor strekt zich uit tot de voormalige Donau monarchie. Tot het half gespeelde conservatisme van Joseph Roth. De herfst van Rilke. De woede van Nietzsche. Het onmogelijke Jodendom. De Nederlandse taal uiteraard (ik ben fundamenteel eentalig). Mijn geruzie met Jezus. Het koffiehuis. De bucolische maaltijd in de boomgaard. U mag de opsomming zelf voortzetten, als u tenminste niet met popmuziek komt aanzetten.

    Donderdag 12 augustus

    Een man ‘in zwarte kleren’ heeft vijf of zes mensen doodgeschoten in Plymouth. De radio meldt dat Ford Primary School en St Mark’s Church in Cambridge Road morgenochtend vanaf negen uur open zijn als ‘veilige plaats voor onze gemeenschap om samen te komen’…

    St Mark’s! Het slappe taaltje van de BBC verslapt nog verder, lost dan op in de keuken, waar het bruisen van de waterketel moduleert naar het geruis van wieken: de herinnering tilt mij op als de windhoos Dorothy en draagt me naar Plymouth in het jaar 1975. Ik studeerde er Engels en woonde er – dankzij ouderlijke contacten – bij de ongehuwde Father Stuart in de pastorie van St Mark’s.

    -

    Mijn Engels was dat van Thomas Hardy (we lazen zijn romans), maar dan overgegaan in een soort vormelijke vloeibaarheid, die maakte dat mijn vriend en studiegenoot Andy in de pub bij de binnenkomst van twee vriendinnen boven de muziek uit schreeuwde: ‘For Christ’s sake, don’t you speak fucking Thomas Hardy!’ Maar hij en ik waren te bleu, de vrouwelijke studenten te preuts en de volksmeiden lazen geen stoffige romans waaruit ze hadden kunnen leren dat zorgeloze jongeheren aan het klassenverschil het recht op seksuele gunsten konden ontlenen.

    Father Stuart was een berg zwart katoen, door een witte boord gescheiden van een taps toelopend, kaal, zweterig hoofd. Hij speelde uitstekend piano; zijn geheel uit vettige duimafdrukken bestaande broeksriem perste menige bulderlach uit zijn buikmassa te voorschijn; maar zijn homoseksualiteit beperkte zich tot de gewoonte zijn grote vlezige handen op mijn schouders te planten en mij – toen nog tenger – welterusten te knijpen; voor de rest was onze pastorie een victoriaanse kast van rode baksteen, waar het zwijgen veelvuldig werd onderbroken door pianomuziek, geklets, grappen en Match of the Day. Ik heb Engels leren kletsen in Plymouth.

    Ontelbaar veel jaren later, ik geloof in 2008, vond ik hem terug in een bungalow aan de rand van een dorp in Cornwall; hij was oud, zwaar astmatisch en op zijn conische schedel woekerden de korsten van een soort schurft. Hoe het met hem was (slecht); hoe het met mij was (goed). Geen weerzien heeft me ooit meer in verwarring gebracht: ik herkende die met zwarte stof beklede hoop reuzel, hij droeg nog altijd zijn klerikale boord, maar het was of ik door hem heen keek… En hoe het Andy was vergaan. Dat had ik nooit moeten vragen: Andy, vertelde hij hijgend en piepend, was gesneuveld in de Falklandoorlog.

    Ik heb dit verhaal uitvoerig verteld in mijn boek Een vage buitenlander, maar sommige verhalen moet je blijven vertellen, zodat ze geleidelijk afslijten tot hun meest elementaire vorm, die van de mythe.

    ‘De romantiek is door ons heen gegaan,’ zegt mijn vader ergens in dat boek. ‘Mocht de diamanten stad nu neerdalen, dan zouden wij schuilen in de schaduw van hetgeen voorbijgaat.’

     

    Maandag

    Bepaalde bloedwaarden zijn te hoog, vindt de huisarts, en hij regelt een MRI in het ziekenhuis. Aldaar aangekomen word ik door een Bulgaarse technicus – een uitsmijter met opmerkelijk kleine witte handen – en een Roemeense verpleegster – een warmhartig type dat mij toespreekt alsof ze me nog gebaard heeft – op een lopende band gelegd, die mij in een buis schuift, waarop veertig minuten lang garagegeluiden weerklinken, gehamer en geklop van een carrosseriebedrijf, waardoorheen net als in een echte garage muziek wordt gemengd, alleen is het Mozart, want ik mocht kiezen.

    Na afloop laat de Roemeense haar hand op mijn arm rusten en zegt: ‘Maakt u zich maar geen zorgen. Meestal is het niks.’

    ‘Prostaat doet op mijn leeftijd soms wel een beetje vervelend.’

    Mijn ijdelheid wil zo graag dat haar glimlach ondeugend is, alsof dat eerste woord een seksspeeltje is. Maar ze kijkt op haar horloge, ten teken dat de tijd voor flirten nu echt voorbij is.

     

    Dinsdag (tegen zonsondergang)  

     

    Avondwandelingetje in Stubb Lane – gut gut, zijn we niet bezadigd aan het worden, straks drentel ik nog (voorbij de zeventig), en daarna slof ik (voorbij de tachtig). Maar het zonlicht schept de idylle van een Engels zomeravondlaantje, het naderbijkomende pannendak welft zich moederlijk over Shearfold Farm, de merel zingt een weemoedig deuntje van Elgar of Holst; en nu, halverwege mijn netvlies en mijn taalschat, verandert het rood van het pannendak in karmozijn… Ook dit is romantiek, gedroom van een eenzame wandelaar in een laantje; het is fundamenteel op mijzelf gericht.

     

    Donderdag

    In De terugkeer van de hooligan vertelt Manea hoe hij als kind samen met zijn ouders en duizenden andere Joden naar een werkkamp in Transnistrië wordt gedeporteerd, en hoe zijn vader daar op de vuil geworden witte kraag van zijn hemd een luis ontdekt en van pure schaamte zelf in een luis verandert: ‘Zo is het leven het niet waard geleefd te worden.’ Maar de moeder zegt fel: ‘Jawel, het is het waard dit te overleven. En dan zul je opnieuw een wit hemd kunnen dragen, een gesteven wit hemd!’

    Waarom was ik van die anekdote zo ondersteboven? Omdat die ene waterdruppel tekst het verzet van het zelfrespect, van de netheid weerspiegelde, helemaal los van alle politiek? Netheid tegen fascisme… In 1958 wordt de vader opnieuw van zijn waardigheid beroofd: die idiote communisten maken hem opnieuw tot dwangarbeider, op basis van een loze beschuldiging, en voor de tweede keer slaagt hij er niet meer in zijn trots uit te drukken in zijn kleding en aan zijn kleding trots te ontlenen.

    Hoor eens hier, 1968, ik ben zelf een sloddervos – maar mijn oude jasje is geen uniform, het is niet de obligate dracht die minachting uitdrukt voor diezelfde ‘burgerlijkheid’ waar mensen onder de Europese dictaturen zo hartstochtelijk naar verlangden. Het is gewoon een lekker zittend jasje, dat de mal van mijn licht gebogen postuur is geworden.

     

    Zaterdag 21 augustus

    De rede heeft een lichaam nodig, om te beginnen een ruggengraat.

    Achter een volle kar sta ik bij de krantenkiosk in Sainsbury’s op Joy te wachten. Ik pak een krant van een stapel: bij een nieuwe productie van Romeo and Juliet in het Globe Theatre word ik als bezoeker vooraf gewaarschuwd dat er straks op het toneel bloed vloeit, vergif wordt geslikt en zelfmoord gepleegd; ook wordt mij het nummer van een hulplijn in de maag gesplitst.

    Thuis (boven mijn krant)

    Geheugen, zwijg – aldus luidt het ware programma van de puriteinen. Straks, als wij triomferen, luiden wij het jaar 1 in.

    no Barnard

     

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Dat er zich in Vlaanderen al geruime tijd zelfs FINSE top-bedrijven zijn komen vestigen, die op het scherm – o driewerf on

    -vaderlandsche schande - mogen komen verkondigen, dat er weer aan uitbreiding gedacht wordt. Met maar liefst ZEVENTTIG nieuwe arbedsplaatsen bij. En dat het bedrijf, tussen haakjes, vzn de gelegenheid gebruik maakt, om nogmaals publiekelijk mede te delen dat er overigens nog altijd VIJFITG vrije arbeidsplaatsen niet ingevuld geraken: hoe kan zoiets stoeferachtig nu bevorderlijk zijn voor de Eenheid van dat ene Ondeelbare Vaderland?

    -

    Noch Paul Magniette-Kanniette noch Olio di Poeppo verwaardigen zich hierop te repliceren. Zou het hen misschien teveel stemmen kunnen kosten?

    Niets zeggen is zwingen en zwijgen is instemmen.

    Of zie ik dat verkeerd?

    *

     

    Digithalys




    26-08-2021, 09:36 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    25-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500648 – VANDAAG VBR VAN HUIS IN KABOEL KAPOTTE BOEL, MORGEN KOEK VAN DEZELFDE DEEG IN BROEKSELLABAD

    DINSDAG 24 AUGUSTUS 2021

    *

    *

    De Basiliek van Koekelberg, als Aya Sofia II in ISTAMBUL wat ooit de Stad was van Constantijn de Grote….

    *

    500648 – VANDAAG VBR VAN HUIS IN KABOEL KAPOTTE BOEL, MORGEN KOEK VAN DEZELFDE DEEG IN BROEKSELLABAD

    *

    INHOUD 1

    Heel zeker: de Europese Unie zal niet optreden. Zelfs niet met woorden, laat staan met daden of me bommen en granaten zoals Professor Gobelijn bij Suske en Wiske.

    Rutopz beeft elfs niet eens, tenij er bommen zouden iot vijandelijke hoek.

    De Europese Unie staat erbij en kijkt ernaar.

    En toegegeven: vrede sluiten met een getulbande Duivel is niet simpel. Voorral niet als de eventuele machtigste Bondgenoot ter wereld zich als een bang bidsprinkhaantje in het kreupelhout blijfrt verschuilen.

    Of zou het dus toch waar kunnen zijn, dat zonder de Republikeinen, de USA op de terugweg zou zijn? Wat dan meteen wil zeggen, dat de islammrij overal ter wereld, dank zij de Democ Rats, geen strobreed in de wseg wordt gelegd? Wat een ander woord is voor MOnDIALISENRING. Weg de Joods-Christelijk-Humane Beschaving.

    -

    Moge de Almachtige ons bijstaan.


    I N H O U D 2

    Het wachten is tot de

    Europese Unie vanzelf wakker schiet. Of erger, wakkeer geschoten wordt.

    Helaas valt het te vrezen, dat zelfs dàt boter aan de galg zal zijn. Want met als Bondgenoot een Bidspringhaan in de VS aan de knoppen, is het armoe troef.

    Onze enige kans is, dat de islammerij, van nature uit veel te traag van begrip zijnde, liever eerst elkaar de kop inslaat dan de onze.

    BRUSSEL, MULTICULTUUR & SAMENLEVEN

    *

    foto: ©Reporters

    *

    Brussel: ‘Kaboel light’ aan de Zenne

    *

    Analyse - 23/08/2021 Julien Borremans - -

    De desintegratie van Brussel neemt stilaan zorgwekkende proporties aan.

     

    Zowel het beleid als de ordehandhaving verliezen steeds meer de controle. Brussel lijkt wel een ‘Kaboel light’: een internationale bubbel die amper oog heeft voor de grote uitdagingen en bedreigingen in het gewest.

    Openbare orde kan niet meer worden gehandhaafd.’

    In een reportage over de intimidatie van vrouwen in de Brusselse straten getuigt een dame dat ze meermaals op straat wordt lastiggevallen door opdringerige mannen. Nadat ze duidelijk had gemaakt dat ze het meer dan beu was, kreeg ze een heetgebakerde macho achter zich aan die haar een dreun verkocht. ‘Mijn voorval bewijst helaas nog maar eens hoe onveilig de stad kan zijn voor vrouwen’, getuigt het slachtoffer. Uit een enquête van Plan International België blijkt dat negen op de tien van de ondervraagde jonge vrouwen in o.a. Brussel al in contact kwam met straatintimidatie. Slechts 6 procent van de slachtoffers stapt hiermee naar de politie.

    De afgelopen week is het plein ’s nachts in duisternis gehuld doordat stads- of drugsbendes de elektriciteitstoevoer naar de verlichtingspalen afsnijden

    Buurtbewoners rond het Raadsplein in Anderlecht trekken aan de alarmbel. De afgelopen week is het plein ’s nachts in duisternis gehuld doordat stads- of drugsbendes de elektriciteitstoevoer naar de verlichtingspalen afsnijden. Zo kunnen drugsbendes ongehinderd en buiten het zicht van de camera’s hun gang gaan. Volgens de politie is dit geen nieuw fenomeen. ‘Het principe is al jaren gekend en recent blijkt dat er inderdaad een nieuwe golf van dit soort incidenten is.’ Een Brussels gemeenteraadslid (MR) legt de vinger in de wonde als hij stelt dat de openbare orde niet meer kan worden gehandhaafd.

    Gebruikersruimte voor drugs

    Om het groeiend druggebruik – en de daaraan gelinkte criminaliteit – het hoofd te bieden, wil de Brusselse overheid een gebruikersruimte voor drugsverslaafden organiseren. Dit is een slag in het water, want daarmee wordt het drugsprobleem gefaciliteerd en aangemoedigd. ‘Je kunt als overheid geen ruimtes gedogen waar mensen een spuit zetten en dan gewoon weer naar buiten lopen zonder verplichte medische begeleiding’, aldus Mathias Vanden Borre (N-VA). ‘Het is pure symptoombestrijding.’ ‘Het was nooit makkelijker om aan drugs te komen dan vandaag’, laat een getuige optekenen. Een flink deel van de criminaliteit is druggerelateerd, maar dat blijkt niet de zorg te zijn van de Brusselse overheid. Een gebruikersruimte voor drugsverslaafden is niet meer dan een zwaktebod.

    Superdiversiteit en internationalisering

    De gemeenschappelijke noemer van deze reeks incidenten? De overheid is niet in staat om een beleid op poten te zetten. De politie slaagt er niet in om de orde te handhaven. Blauw in Brussel blijft voor heel wat jongeren vijand nummer één. Hoe groter het verzet tegen de ordehandhavers, hoe meer speelruimte drugsbenden en criminele organisaties in Brussel krijgen. De zo geroemde super diversiteit en internationalisering laten zich het felst voelen in de drugswereld en de georganiseerde criminaliteit.

    De lage vaccinatiegraad in Brussel moet ook in deze context worden gezien. In Sint-Jans-Molenbeek is amper 35% van de mensen gevaccineerd. Voor het ganse gewest is dit amper 46,5% van de totale populatie. Dat het daarbij gaat om moeilijk te bereiken laaggeschoolden en kansarmen, klopt deels. Deze mensen wonen in een parallelle wereld. ‘Heel wat onder hen lezen onze kranten niet en kijken niet naar onze zenders’, aldus Marc Noppen van het UZ Brussel. ‘Vijftig procent van de vaccinweigeraars van vandaag zullen zich niet laten vaccineren.’ De Brusselse vaccinatie graad behoort tot de laagste van West-Europa.

    Zelfs geen folder

    Ook hier faalt het beleid. ‘Ik woon in Schaarbeek en ik heb nog nooit een folder in de bus gehad. Op het pleintje waar ik woon zitten elke dag tientallen mannen op een bank, ik heb daar nog nooit eens iemand zien uitleg geven. Ik krijg mails van huisartsen die niet weten hoe het in elkaar zit’, aldus Cieltje van Achter (N-VA). ‘Ik zie veel handhavingsproblemen in Brussel.’

    De vrees voor een fikse toename van het aantal besmettingen en de ontsporing van het gezondheidssysteem in Brussel is terecht

    De komende weken komt de terugkeergolf van de Brusselse vakantiegangers uit Marokko op gang. De vrees voor een fikse toename van het aantal besmettingen en de ontsporing van het gezondheidssysteem in Brussel is terecht. Combineer dat met de afkeer voor de reguliere maatschappij, de zwakke overheid en ordehandhaving, het gerecht dat achteroploopt, de honderdduizend illegalen die in het gewest verblijven, de endemische incompetentie en ideologische blindheid en het beeld van een falende en desintegrerende overheid krijgt vaste vorm.

    Inflatie aan islamitische aanslagen

    Theo Francken (N-VA) liet deze week bij Terzake zijn ongerustheid in verband met de mogelijke gevolgen van de machtsovername van de taliban in Afghanistan de vrije loop. ‘Wat we niet mogen tolereren, is een nieuwe vrijhaven voor internationaal terrorisme. Wij willen geen grote migratiestromen en wij willen geen aanslagen meer. Ik ben de aanslagen in Zaventem nog niet vergeten.’ Een nieuwe toestroom van legale en illegale migranten naar onze contreien zou het probleem in Brussel alleen nog maar acuter maken.

    Intussen vroeg de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari de nodige aandacht voor de immense problemen met jihadistisch geweld in Afrika. Tijdens de eerste 7 maanden van dit jaar werden er 2728 aanslagen gepleegd met 7182 doden tot gevolg. ‘De dreiging van terreur brandt fel op mijn continent’, schreef de Nigeriaanse president in een opiniestuk in The Financial Times. ‘Afrika is de nieuwe frontlinie voor wereldwijd opererende strijdgroepen.’

    De jihadistische dreiging vanuit Afrika is minstens zo acuut als die vanuit Afghanistan. Professor Internationale Politiek Jonathan Holslag (VUB) ziet de internationale machtsverhoudingen verder verschuiven, ‘weg van Europa, naar ideologieën die vijandig staan tegenover onze westerse waarden en vrijheden. Europa zal de komende twintig jaar de rekening gepresenteerd krijgen.’ Als belangrijke internationale stad is Brussel heel kwetsbaar. Wat kunnen de Brusselse overheden daartegenover stellen? Niet eens goede bedoelingen.

    Desintegratie

    ‘De islamisten lachen het Westen terecht uit’, schrijft Afshin Ellian in het weekblad Elsevier na het debacle in Afghanistan. Bij het zien van het Brussels debacle zullen ze vast en zeker schaterlachen. Net als Kaboel is Brussel al jaren een internationale bubbel die amper oog heeft voor de grote uitdagingen en bedreigingen die het gewest bedreigen. Het bestuurlijk onvermogen, de aanhoudende incompetentie, corruptie en laksheid spreken minder tot verbeelding dan die in Kaboel, maar zijn wel van die aard dat het politiek bestel nog verder desintegreert.

    Julien Borremans


     

    *

    BRUSSEL, MULTICULTUUR & SAMENLEVEN

    foto: ©Reporters

    *

    Brussel: ‘Kaboel light’ aan de Zenne

    *

    Analyse - 23/08/2021 Julien Borremans - -

    De desintegratie van Brussel neemt stilaan zorgwekkende proporties aan.

     

    Zowel het beleid als de ordehandhaving verliezen steeds meer de controle. Brussel lijkt wel een ‘Kaboel light’: een internationale bubbel die amper oog heeft voor de grote uitdagingen en bedreigingen in het gewest.

    Openbare orde kan niet meer worden gehandhaafd.’

    In een reportage over de intimidatie van vrouwen in de Brusselse straten getuigt een dame dat ze meermaals op straat wordt lastiggevallen door opdringerige mannen. Nadat ze duidelijk had gemaakt dat ze het meer dan beu was, kreeg ze een heetgebakerde macho achter zich aan die haar een dreun verkocht. ‘Mijn voorval bewijst helaas nog maar eens hoe onveilig de stad kan zijn voor vrouwen’, getuigt het slachtoffer. Uit een enquête van Plan International België blijkt dat negen op de tien van de ondervraagde jonge vrouwen in o.a. Brussel al in contact kwam met straatintimidatie. Slechts 6 procent van de slachtoffers stapt hiermee naar de politie.

    De afgelopen week is het plein ’s nachts in duisternis gehuld doordat stads- of drugsbendes de elektriciteitstoevoer naar de verlichtingspalen afsnijden

    Buurtbewoners rond het Raadsplein in Anderlecht trekken aan de alarmbel. De afgelopen week is het plein ’s nachts in duisternis gehuld doordat stads- of drugsbendes de elektriciteitstoevoer naar de verlichtingspalen afsnijden. Zo kunnen drugsbendes ongehinderd en buiten het zicht van de camera’s hun gang gaan. Volgens de politie is dit geen nieuw fenomeen. ‘Het principe is al jaren gekend en recent blijkt dat er inderdaad een nieuwe golf van dit soort incidenten is.’ Een Brussels gemeenteraadslid (MR) legt de vinger in de wonde als hij stelt dat de openbare orde niet meer kan worden gehandhaafd.

    Gebruikersruimte voor drugs

    Om het groeiend druggebruik – en de daaraan gelinkte criminaliteit – het hoofd te bieden, wil de Brusselse overheid een gebruikersruimte voor drugsverslaafden organiseren. Dit is een slag in het water, want daarmee wordt het drugsprobleem gefaciliteerd en aangemoedigd. ‘Je kunt als overheid geen ruimtes gedogen waar mensen een spuit zetten en dan gewoon weer naar buiten lopen zonder verplichte medische begeleiding’, aldus Mathias Vanden Borre (N-VA). ‘Het is pure symptoombestrijding.’ ‘Het was nooit makkelijker om aan drugs te komen dan vandaag’, laat een getuige optekenen. Een flink deel van de criminaliteit is druggerelateerd, maar dat blijkt niet de zorg te zijn van de Brusselse overheid. Een gebruikersruimte voor drugsverslaafden is niet meer dan een zwaktebod.

    Superdiversiteit en internationalisering

    De gemeenschappelijke noemer van deze reeks incidenten? De overheid is niet in staat om een beleid op poten te zetten. De politie slaagt er niet in om de orde te handhaven. Blauw in Brussel blijft voor heel wat jongeren vijand nummer één. Hoe groter het verzet tegen de ordehandhavers, hoe meer speelruimte drugsbenden en criminele organisaties in Brussel krijgen. De zo geroemde super diversiteit en internationalisering laten zich het felst voelen in de drugswereld en de georganiseerde criminaliteit.

    De lage vaccinatiegraad in Brussel moet ook in deze context worden gezien. In Sint-Jans-Molenbeek is amper 35% van de mensen gevaccineerd. Voor het ganse gewest is dit amper 46,5% van de totale populatie. Dat het daarbij gaat om moeilijk te bereiken laaggeschoolden en kansarmen, klopt deels. Deze mensen wonen in een parallelle wereld. ‘Heel wat onder hen lezen onze kranten niet en kijken niet naar onze zenders’, aldus Marc Noppen van het UZ Brussel. ‘Vijftig procent van de vaccinweigeraars van vandaag zullen zich niet laten vaccineren.’ De Brusselse vaccinatie graad behoort tot de laagste van West-Europa.

    Zelfs geen folder

    Ook hier faalt het beleid. ‘Ik woon in Schaarbeek en ik heb nog nooit een folder in de bus gehad. Op het pleintje waar ik woon zitten elke dag tientallen mannen op een bank, ik heb daar nog nooit eens iemand zien uitleg geven. Ik krijg mails van huisartsen die niet weten hoe het in elkaar zit’, aldus Cieltje van Achter (N-VA). ‘Ik zie veel handhavingsproblemen in Brussel.’

    De vrees voor een fikse toename van het aantal besmettingen en de ontsporing van het gezondheidssysteem in Brussel is terecht

    De komende weken komt de terugkeergolf van de Brusselse vakantiegangers uit Marokko op gang. De vrees voor een fikse toename van het aantal besmettingen en de ontsporing van het gezondheidssysteem in Brussel is terecht. Combineer dat met de afkeer voor de reguliere maatschappij, de zwakke overheid en ordehandhaving, het gerecht dat achteroploopt, de honderdduizend illegalen die in het gewest verblijven, de endemische incompetentie en ideologische blindheid en het beeld van een falende en desintegrerende overheid krijgt vaste vorm.

    Inflatie aan islamitische aanslagen

    Theo Francken (N-VA) liet deze week bij Terzake zijn ongerustheid in verband met de mogelijke gevolgen van de machtsovername van de taliban in Afghanistan de vrije loop. ‘Wat we niet mogen tolereren, is een nieuwe vrijhaven voor internationaal terrorisme. Wij willen geen grote migratiestromen en wij willen geen aanslagen meer. Ik ben de aanslagen in Zaventem nog niet vergeten.’ Een nieuwe toestroom van legale en illegale migranten naar onze contreien zou het probleem in Brussel alleen nog maar acuter maken.

    Intussen vroeg de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari de nodige aandacht voor de immense problemen met jihadistisch geweld in Afrika. Tijdens de eerste 7 maanden van dit jaar werden er 2728 aanslagen gepleegd met 7182 doden tot gevolg. ‘De dreiging van terreur brandt fel op mijn continent’, schreef de Nigeriaanse president in een opiniestuk in The Financial Times. ‘Afrika is de nieuwe frontlinie voor wereldwijd opererende strijdgroepen.’

    De jihadistische dreiging vanuit Afrika is minstens zo acuut als die vanuit Afghanistan. Professor Internationale Politiek Jonathan Holslag (VUB) ziet de internationale machtsverhoudingen verder verschuiven, ‘weg van Europa, naar ideologieën die vijandig staan tegenover onze westerse waarden en vrijheden. Europa zal de komende twintig jaar de rekening gepresenteerd krijgen.’ Als belangrijke internationale stad is Brussel heel kwetsbaar. Wat kunnen de Brusselse overheden daartegenover stellen? Niet eens goede bedoelingen.

    Desintegratie

    ‘De islamisten lachen het Westen terecht uit’, schrijft Afshin Ellian in het weekblad Elsevier na het debacle in Afghanistan. Bij het zien van het Brussels debacle zullen ze vast en zeker schaterlachen. Net als Kaboel is Brussel al jaren een internationale bubbel die amper oog heeft voor de grote uitdagingen en bedreigingen die het gewest bedreigen. Het bestuurlijk onvermogen, de aanhoudende incompetentie, corruptie en laksheid spreken minder tot verbeelding dan die in Kaboel, maar zijn wel van die aard dat het politiek bestel nog verder desintegreert.

    Julien Borremans

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    De Geschiedenis is; ,et zoals de VRT, één grote herhaling van dezelfde programma’s. Bloemen verwelken, steden vergaan, maar onze Liefde blijft altijd bestaan.

    De Val van Constantinopel (1453)? Die speekt al lang niet meer tot de verbeelding, zeker niet bij de Progressievelingen in onze Samenleving. Want progressiefzijn wil zeggen uitkijken naar de toekomst…

    Voor het geval Koekelberg aan de Zenne, dat toch ht
    Scherpenheuvel van de toekomst zoi worden, bewaarheidt wordt, overweegt ondergedekte in dat geval om ’n ereteken + financiële tegemoetkoming bij Kalief Bart Somers van het Aartsbisdom Mechelen. Wegens in zijn jeugd het aan de man en aan de vrouw bregen vn jasspeldjes om te helpen de bouw te bekostign van dat onding op de Kokelberg.

    *

    DIGITALIA

     




    25-08-2021, 16:12 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    24-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500647 - HOW THE WEST WAS WON WETEN WE AL- MAAR WAT MET THE EAST?

    DINSDAG 24 AUGUSTUS 2021

    *

     

    500647 -   HOW THE WEST WAS WON WETEN WE AL- MAAR WAT MET THE EAST?

    *

     

    I N H O U D

    Soms is het veel te ingewikkeld om door het bos de bomen nog te zien.

    Volgens de Bijbel waren er maar TIEN PLAGEN VAN EGYPTE, maar tegewoordig zitten we al aan veel meer.

    Corona, 1.001 ‘varianten’ Sharia, met minstens evenveel varianten, Vivamdi en nu ook nog daar bovenop, de ‘Heritage Days die ons zo maar op de rug gesmeten worden…

    Ach, het is ’n slogan zoals een andere, gewoon om emigranten aan te trekken.

    Want zeg nu zelf: wie staat er niet graag in de rij om mee te delen in zoveel mogelijk erfenissen….

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    .BROOD EN SPELEN

    *

    In Londen zijn er meer dan 3.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld bij mensen die er de laatste week van het EK-kampioenschap zijn gaan supporteren en daarvoor van gekke Boris helemaal geen mondmasker meer hoefden te dragen noch afstand te houden. Zeg maar, de kroniek van een aangekondigde gebeurtenis, die ikzelf trouwens ook al gemeld had in een van de blogs van de week ervoor.

    --

    Het kan ook anders. Dat heeft men meegemaakt bij de match tussen Nice en Marseille, een derby, nota bene, die dit weekeinde ontaardt is in een massale vechtpartij tussen supporters, spelers, stafleden én de bewakingsdiensten. Aanleiding was een plastic fles water die een supporter naar een speler wierp, waarna deze de fles terug in het publiek smeet.

    Voetbal, een feest!

    ---

    Maar er is ook goed nieuws uit Frankrijk. De stoffelijke resten van Joséphine Baker, een van oorsprong Amerikaanse zangeres en (half) naaktdanseres en – naar ’t schijnt - verzetstrijdster, die enorm populair werd in het Parijse nachtleven rond WO II, zullen nog dit jaar worden bijgezet in het nationale Panthéon mausoleum in Parijs. Daar liggen alleen de bekendste en beroemdste Fransen sinds de revolutie. Ze zal de eerste zwarte vrouw zijn die die eer te beurt valt. Uit mijn jeugd herinner ik me nog het begin van een liedje over haar en dat ging zo:

     

       ‘Ik ben in Parijs geweest.

        ’t Was er een reuzefeest.

        k’Heb er de Moulin Rouge gezien.

        k’Heb er gedanst met Jozefien’. 

    *

    CHEMIEVERDELER AZELIS MAAKT ZICH OP VOOR MILJARDENBEURSGANG IN SEPTEMBER

    *

    ©Antonin Weber / Hans Lucas

    *

    Vandaag om 01:30

    *

     De Antwerpse chemiedistributeur Azelis trekt over enkele weken naar Euronext Brussel. Het wordt een operatie van ruim 1 miljard euro, de grootste in jaren in ons land.

    De beurs van Brussel trapt het najaar af met een kanjer. Over enkele weken trekt de Antwerpse chemieverdeler Azelis naar de markt. Volgens onze informatie zal bij de operatie gemikt worden op grote beleggers (pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders) en zullen zowel bestaande als nieuwe aandelen verkocht worden.

    De essentie

    De beursgang van Azelis komt in een beslissende fase. Over enkele weken trekt de Antwerpse chemiedistributeur naar Euronext Brussel.

    Bij de operatie worden zowel nieuwe als bestaande aandelen verkocht. Die zijn voorbehouden aan grote beleggers.    Belgische particulieren moeten niet wanhopen. Een tranche van de beursgang van de Nederlandse webwinkel Cooblue in september zou voor hen zijn voorbehouden.

    In de wandelgangen is sprake van een omvang van meer dan 1 miljard euro. Ter vergelijking: de grootste beursgang dit jaar was die van Ekopak. Het waterzuiveringsbedrijf haalde in de lente 60 miljoen euro op. Als men verder teruggaat in de tijd, zijn de grootste operaties die van Unifiedpost (252 miljoen in 2020) en Shurgard (575 miljoen in 2018).

    Michael Sephiha

    *

    Brussel -

    Wokeness

    *

    PASCAL SMET VINDT DE TERM 'PATRIMOINE' TE BELADEN, ZEG MAAR SEKSISTISCH.

    *

    *

    foto: ©Belga

    Beste Pascal Smet, meer zwans, minder woke, aub

    -

    Het woord 'patrimonium' is te mannelijk voor Brussel

    *

    Commentaar - 24/08/2021 Luckas Vander Taelen - Leestijd 4 minuten

    -

    Taalkwesties hebben Brussel altijd al geteisterd. Maar deze keer gaat het eens niet over een communautair geladen linguïstiek voorval, maar om een kwestie die daarom niet minder merkwaardig is.

    De traditionele en zeer populaire Brusselse ‘Open Monumentendagen’ krijgen van de socialistische staatssecretaris Pascal Smet een nieuwe naam. Voortaan zal men het in het tweetalige hoofdstedelijk gewest hebben over ‘Heritage Days’. In het Engels dus. De Vlaming Smet houdt heel veel van die taal : zijn partij, de voormalige sp.a, ging in Brussel naar de verkiezingen onder de vlag ‘One.Brussels’.

    ‘Beladen’ term

    De Nederlandstalige benaming van de erfgoeddagen mag de vuilbak in, omdat er op een erfgoeddag meer te zien is dan alleen monumenten, vindt Smet. Maar de aanpassing van de Franse term, ‘Journées du Patrimoine’ is om een heel andere reden dringend nodig, volgens de staatssecretaris: de term ‘patrimoine’ zou bijzonder beladen zijn. Die verwijst immers naar het Latijnse woord ‘pater’, vader, en dat is beledigend in tijden van gendergelijkheid.

    zwart op wit te lezen in de brochure van wat wij nu de ‘Heritage Days’ moeten noemen

    Het betekent letterlijk ‘erfgoed van de vader’ en verwijst naar de bezittingen die van de vader worden geërfd en op de kinderen worden overgedragen, soms alleen op de zonen’, meldt de minister. ‘Hoewel het hier om cultureel patrimonium gaat, herinnert het woord patrimonium aan een tijd waarin de vrouw buiten elk proces van overdracht van rijkdom werd gehouden en financieel volledig afhankelijk was van de man’ Deze rigide ideologische tirade is niet afkomstig uit een pamflet van een radicale feministische actiegroep, maar staat zwart op wit te lezen in de brochure van wat wij nu de ‘Heritage Days’ moeten noemen.

    Paternalisme

    Niet weinig monden vielen open bij die bewering. Zelfs taalspecialisten verbaasden zich over de plotse verbanning van een woord dat sinds heel lang ingeburgerd is in ons taalgebruik. Niemand die het woord ‘patrimonium’ gebruikt, hoort er nog een ‘paternalistische’ echo bij. Tenzij dan iemand op het kabinet van staatssecretaris Smet natuurlijk. Daar werkt zo veel volk dat het voor een ambitieuze medewerker geen kwaad kan om zich te laten opmerken met een voorstel waarvan niemand durft te zeggen dat het eigenlijk volslagen belachelijk is.

     

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Kortom: alle middelen zijn goed om ons met de Taliban Anders kennis tte leren maken.

    Ook al gehoord, dat hier te lande, alle ‘Gebedshuizen zullen omgebouwd worden tot PEESHUIZEN? Van bidden worden de mannen veel te rap vermoeid, maar dat soort spieroefeningen houdt ze jong.

    Wat meer is: het doet de wereldbevolking groeien en daar wordt de islammerij gewoon alleen maar beter van.

    Onze folklore is enigszins anders, en daardoor sterft onze Beschaving gewoon uit. Vooral als daar veel wied mee is gemoeid.    

    *

     

    Digithalys

    24-08-2021, 13:56 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500646 – OVER DE VERNIEUWENDE WOORDENSCHAT IN DE GAZTETTERIJ-WEREELD.

     

    DINSDAG 24 AUGUSTUS 2021


    Isla Mietje????

    *

    500646 – OVER DE VERNIEUWENDE WOORDENSCHAT IN DE GAZTETTERIJ-WEREELD.

    *

     

    I N H O U D

    Dat de wereld al een eeuwigheid draait van Oost naar Wrst kan ik helaas ook niets aan doen. Ik had het liever anders gewild, dan stond de islammerij nu aan de rand van de avondstond ipv in de gloed van DE MORGRN-stond.

    Wat in die gazet staat, is gewoonlijk keeraafs, maar wat als die straks in het Arabiers verschjnt, met ieder lijnjte achterstee voor neergeschreven? En de VOORUT: om mee te zijn moet die dan niet de ACHTERUIT worden?

    En moeten SLOEFKENS dan niet verangen worden door gekrulde pi,ntschoenen lijk in de Sprookjes van

    Duizend-en-Een-Nacht?


    *

    DE PENNENVRIENDJES HEBBEN ALLE VERTROUWEN IN DIE BRAVE GOEIERDS VAN DE TALIBAN.

    foto: ©Unsplash

    *

    Satire - 23/08/2021 Erwin Vanmol en Stef Durnez

     

     Cartoonist Erwin Vanmol en eindredacteur Stef Durnez zijn al enige tijd pennenvriendjes. Deze zomer elke maandag een verslag van hun conversaties over de voorbije week.

    *

     

    Beste Erwin,

     

    was jij ook lichtjes verontrust toen het sympatieke Afghanistan binnen de week werd overgenomen door de taliban? Ik werd er een beetje talibang van. Gelukkig bleek dat volkomen onterecht. Want op hun eerste persconferentie zagen we een heel nieuwe taliban. Woordvoerder Zabihullah Mujahid verzekerde ons dat ze ‘de rechten van vrouwen zullen respecteren binnen het kader van de sharia’.

    Zeurpieten zouden zeggen dat dat zoiets is als beloven dat je klimaatneutraal zal zijn binnen het kader van de bruinkoo lindustrie. Maar waarom altijd zo negatief? Ik heb de krantencommentaren gelezen, en ik zag dat de tali-bandietjes best veel krediet krijgen. Ook bij de internationale instellingen en politici. En omdat ik alles geloof wat ik in de pers lees – die is immers onfeilbaar – heb ik nu het grootste vertrouwen in deze nieuwe taliban. Die rakkers hebben het licht gezien, Erwin! Het gaat om een inclusieve, duurzame woke versie: een taliban 2.0. Of om het met onze politieke partijen te zeggen: dit is: ‘Open taliban’. Of ‘talib-anders’.

    -

    Vrouwen gaan ginds ongetwijfeld gouden tijden tegemoet in het nieuwe Afghaanse rijk der vrijheid. Sterker nog: ik weet uit goede bron dat de VRT overweegt om Eddy Demarez naar Afghanistan te sturen om te leren wat respect voor vrouwen is.

    Salammekes

    -

    Stef,

    ik vind dat een geweldig idee van u om Eddy Demarez te sturen. We hebben geen koorknapen nodig als er naties gebouwd moeten worden. Ik las trouwens ergens over ‘de grote uitdagingen die de taliban nu te wachten staan.’

    Alsof het een onderdeel is van de olympische spelen!

     

    – We schakelen over naar onze verslaggever ter plaatse. Dag Dirk hoe zit het met Team taliban?

    – Team taliban doet het goed, nadat ze zich kwalificeerden voor het synchroonhangen en gezichttreffen is het nu uitkijken naar de vijf kilometer uitroeien.

     

    Weet je wat hun grootste uitdaging zal zijn? Beleefd aan de Belgen uitleggen dat ze een dikke week te laat zijn en dat iedereen al vertrokken is met KLM!

    De Fransen! Dat zijn kerels! Je kan van die slakkenvreters zeggen wat je wil maar ze zijn toch maar mooi los door vijandelijk gebied 350 mensen gaan redden!

    Het grootste vijandelijke gebied waar onze militairen door moeten is het kabinet van Ludivine Dedonder om die interne bon voor kerosine getekend te krijgen!

    -

    Kåmerød Erwin,

     

    heb je gezien dat Ikea weer hoge toppen scheert qua maatschappelijk engagement? De kleinschalige Scandinavische winkelformule heeft namelijk een Pändel-bus ingezet tussen Antwerpen stad en haar vestiging aan de Boomsesteenweg in Wilrijk. Veel genialer en menslievender wordt het niet.

    Ik weet niet of je bekend bent met het gegeven ‘Boomse steenweg’, Erwin. Ik vermoed van niet aangezien jij het oriëntatie vermogen hebt van een paperclip. De ‘Boomse’ is een hybride concept dat een autosnelweg wil verzoenen met een shopping center. Dat dit tot weinig ideale verkeers oestanden leidt, daar moet ik geen tekening bij maken, zeker? Doe jij dat maar. Je tekent veel beter.

    Omdat ook het openbaar vervoer te wensen overlaat, organiseert Ikea dat nu zelf. Sterker nog: je moet de Ikea bus niét eerst zelf in mekaar zetten! En naar het schijnt ontbreekt er zelfs geen schroefje! Ik heb een luminøs idee, Erwin. Als we nu eens alles waar onze overheid zonder uitzondering in faalt, overlaten aan die Zweden? Weg met Vivaldi, leve de Ikea-regering!

    Hallå Stef!

    zoals vaak zit je er weeral boenk op! Ikea-regering, ik hou van die klank! Kost stukken van mensen, ze slaan constant de plank mis en ze mankeren een hele vijzenwinkel!

    -

    Ikea-regering ( proeft de woorden ) dat is het wat we moeten hebben he. De regering met een antwoord op alles!

     

    – U hebt een VZW? Ikea subsidie aanvragen!

    – Uw huis stond in Pepinster? Ikea voedselpakket krijgen!

    – Uw gasrekening is verdriedubbeld? Ikea chauffage afzetten!

    – Uw escapades met een Italiaanse pornogriet zijn ondertussen al internationaal nieuws? Ikea telefoontje naar DPG-media plegen!

    -

    Je bent geniaal Stef, je wist het wel al, maar Ikea zelf een speekmedaille geven!

    -

    Beste cinefiele vriend

    Slecht nieuws voor filmliefhebbers: de charismatische opper DJ Dimitri Vegas gaat acteren in een actiekomedie. Ik vermoed dat de film gaat over zijn muziek, want de titel is ‘Hazard’. De profeten van HLN weten nu al dat iedereen stomverbaasd zal zijn als ze zien hoe goed Dimitri Vegas acteert. Dat zou er kunnen op wijzen dat de verwachtingen bij het grote publiek over ’s mans prestaties enorm laag zijn. Ik ga niet met verstomming geslagen zijn, dat weet ik nu al. Tenslotte hebben we het hier over iemand die al jaren acteert dat hij live een DJ-set aan het mixen is, terwijl hij alleen maar een usb-stick in de mengtafel heeft gestopt. Daar kan zelfs Robert De Niro nog veel van leren!

    -

    Yo Steffen King!

    Ik begrijp uw argwaan maar ik denk dat de critici gelijk hebben. Wie Julie Vermeire bezig zag in ‘De Redders’ weet dat men stilaan heksentoeren moet uithalen om te ontgoochelen. De spreekwoordelijke lat ligt ondertussen zo laag dat men al een geoefend speleoloog moet zijn om er onder te raken.

    Wij twee bijvoorbeeld zijn al veel betere acteurs dan die twee samen. Zoals wij tegenover onze respectievelijke Veerles kunnen doen alsof we niks gezopen hebben, doe het ons maar eens na!

    Niet dat ze er een snars van geloven maar dat komt omdat zo’n Veerle van nature heel wantrouwig is en ook de ballen snapt van ‘suspension of disbelief’.

    Suspension of suspension of disbelief. Dure woorden voor goedkope meisjes! Hahaha.

    -

    Je laat dat hier toch niet lezen aan uw vrouw he Stef?

     

    Van lezen gesproken: heb je deze titel gezien? ‘Brussel gaat coronamaatregelen niet versoepelen? ‘Et alors?’ zeggen ze daar in het Frans en ‘So what?’ in het Vlaams.

    Geen Tervuurse scheper die zich aan de regels houdt. ‘Jamaar dat zijn moeilijk bereikbare groepen Erwin, ge moet dat verstaan.’

    Ket! Héél Brussel is een moeilijk bereikbare groep! Als je al met je auto de LEZ binnen mag dan zit je onvermijdelijk in een kluwen van straten, lanen, stegen, wandel- en no go zones die samen een gordiaanse knoop vormen.

    En dan mag je al van geluk spreken dat er geen fait divers als een carjacking of aframmeling uw deel is of een slecht onderhouden stuk tunnel op uw dak valt!

    -

    Regels handhaven die niemand volgt dat kan ik ook ‘Zenne’ ( hebt ge hem? ). Dat ze mij de 19de burgemeester maken! Ik zal rap wat maatregelen handhaven.

    Verbod op fierljeppen over de Avenue Louise. Verbod op snorkelen in de Nieuwstraat. Verbod om met uw dikke teen in uw neus en een plumeau in uw oor door Molenbeek te banjeren al zingend ‘al wie dat niet springt is een is-la-mietje’.

    -

    Je ziet Stef ik zou een goede Brussels burgemeester zijn.

    Pas op, naar het schijnt geven die mannen wel uitmuntende recepties!

     

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Iedere verstandige lezer zal hier al lang opemerKt hebben – over de toekomstige twee keer keeraafse DE MORGEN - dat 2 x negatief gelijk staat met POSITIEF.

    Da’s just. Want alles wat Slinx, Schots en Scheef is komt het best tot zijn (SHARIA) recht in de islammerij. M.a.w., zal de mondialisering en dus de ondergang van de Westerse Wereld er alleen maar door gebaat zijn.

    *

     

    Digithalys

    24-08-2021, 09:02 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    23-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500645 – HET WETSTEN BEDREIGD DOOR EEN REUS OP LEMEN VOETEN MET DE ARMEN VOL KALASHNIKOVS?

    MAANDAG 23 AUGUSTUS 2021

    *

    500645 – HET WETSTEN BEDREIGD DOOR EEN REUS OP LEMEN VOETEN MET DE ARMEN VOL KALASHNIKOVS?

     

    I N H O U D

    Eens goed blazen, en ze zijn er geweest.

    Ook in Kaboel, zowel als in Libanon.

    De vraag is alleen: welk Staatshoofd zal achteraf al die welvarende volkeren leiden?

    God is dood en aan Allah hebben we ook al niet veel meer.

    Zarathusra mlisschien?

     

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    BOZE BURGERVADERS

    *

    In mijn blog van 5 dezer had ik het nog over Hans Bonte (Vooruit), burgemeester van Vilvoorde, die – volgens mij – nogal eens straffe uitspraken durft doen. Dat was toen hij de sympathisanten van Jurgen Conings vergeleek met die van IS. Maar, als het goed is, zeggen we het ook en zo vind ik dat Bonte gelijk heeft wanneer hij in zijn functie van Vilvoords burgemeester weigert de corona versoepeling door Vlaanderen in zijn stad op te volgen zolang die niet kan worden doorgevoerd in Brussel. Hij heeft hierbij gelijk, want het risico bestaat wel degelijk dat Vilvoorde (en daarbij de hele Vlaamse Rand rond Brussel) straks horden Brusselaars en wie daarvoor wil doorgaan op bezoek zal krijgen als in Vlaanderen het sluitingsuur wordt afgeschaft.

    ---

    Een andere burgemeester die niet gelukkig is, is Bart De Wever in Antwerpen. De paarsgroen+ federale regering wil nl de bewaking van zijn Joodse wijken door het leger afschaffen. Uitgerekend op een moment dat de Taliban weer Afghanistan cadeau heeft gekregen, gaat men bij ons de dreiging voor een mogelijke heropflakkering van de moslimterreur een handje toesteken. Nu heeft Bart al genoeg meegemaakt om er zelf een oplossing aan te geven, maar dat zal de stad dan weer extra geld kosten dat hij elders niet kan investeren. Bart mag dan (voorlopig?) wel de Vlaamsnationale samenwerking in vraag stellen, als burgemeester heeft hij m.i. een voortreffelijk parcours afgelegd. Als hij echter straks een Vlaamsnationale meerderheid in het eigen parlement zou blijven tegenhouden, dan moet zijn partij er maar voor zorgen dat ze naar de volgende regionale verkiezingen gaat met een andere voorzitter. Als dat niet gebeurt, dreigt voor de N-VA een verdere afgang.

    *

    TALIBAN WAARSCHUWT VS DAT EVACUATIES EIND AUGUSTUS MOETEN STOPPEN

    *

    De Amerikaanse president Biden houdt voorlopig vast aan de deadline van 31 augustus voor de evacuatie uit Afghanistan. ©AFP

    22 augustus 2021 23:28

    *

    De Amerikaanse president Joe Biden sluit niet uit dat de Verenigde Staten ook na eind augustus mensen blijven evacuëren uit Kaboel. De taliban noemt dat een 'rode lijn' en waarschuwt dat er gevolgen zullen zijn.

    Sinds de taliban vorig weekend de controle verwierven over Afghanistan, werden al 28.000 mensen geëvacueerd via de door het Amerikaanse leger beveiligde luchthaven van Kaboel. Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden zondagavond op een persconferentie waarin hij opnieuw de terugtrekking probeerde te verdedigen.

    De evacuaties blijven aan een stevig tempo door gaan, waarbij ook de Belgische Defensie mensen kon weghalen uit Kaboel. Alleen al de voorbije drie dagen werden 11.000 mensen uit de Afghaanse hoofdstad onzet. 'Ik zie geen reden waarom we dat ritme niet zouden kunnen aanhouden', zei Biden.

    Vrees voor IS-aanval

    Hij waarschuwde wel dat de missie bijzonder complex is en bijzonder risicovol. Eerder op de dag had de Amerikaanse regering al bevestigd dat terreurgroep IS aanslagen dreigt te plegen op de luchthaven van Kaboel.

    De Duitse Bundeswehr meldde maandag dat in gevechten aan de luchthaven een soldaat van wat nog overblijft van het Afghaanse leger is omgekomen. Het toont hoe chaotisch de situatie op de luchthaven is….

    Pieter Suy Bart Haeck

    *

    Libanon op de rand van afgrond

    *-

    Op 4 augustus was Libanon wereldnieuws, want dan was het net één jaar geleden dat in de haven van Beiroet twee enorme ontploffingen plaatsvonden die een deel van de stad in puin legden. Bovendien heerst er in het land momenteel een enorme financiële, economische en sociale crisis. En er is al een jaar lang geen regering wegens gekissebis tussen de verschillende sekten. Doorbraak ging vorige week zelf eens ter plaatse kijken hoe het daar nu zit.

    Wisselkoers waanzin

    Het domste wat je kan doen wanneer je nu als toerist verblijft in Libanon is om met je Belgische credit- of debetcard Libanese ponden (LP) uit de ATM’s (Bancontact) te halen, want dan moet je die betalen aan de officiële koers. Dat betekent dat 1 dollar een waarde heeft van 1500 LP. Op de zwarte markt, de gebruikelijke naam voor de vele wisselkantoortjeskrijg je voor 1 dollar zo maar eventjes 20.000 LP.

    Het is krankzinnig, en ook al heb ik Libanon al meer dan tien keer bezocht sedert ik daar in de jaren 1990 voor het eerst neerstreek, deze waanzin heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb dan ook voor het vertrek naar Beiroet voldoende briefjes van 100 dollar in m’n portefeuille zitten (1 dollar = 0,85 euro).

    Goedkoop… voor toeristen

    Concreet komt het er op neer dat een espresso drinken in een bar omgerekend 0,3 dollar kost. Voor een grote pizza met alles er op en er aan leg ik 2 dollar neer. Een fles water van 2 liter komt op 1 dollar. M’n baard scheren bij de kapper op de hoek kost 0,8 dollar. De taxirit van Tyr (Sour) naar Beiroet, zo maar eventjes 92 km, kost mij 20 dollar, terwijl je voor een taxirit van luchthaven Zaventem naar mijn appartement in Schaarbeek, een rit van nauwelijks 8 km, al 30 euro neertelt. Het toegangsticket voor de kruisvaardersburcht in Tripoli (een stad in het noorden van Libanon) komt op 0,2 dollar. Een krant kost ook maximum 0,2 dollar. En zo kunnen we nog een half uur doorgaan.

    ik begrijp dan ook niet waarom de Belgische toerist blijft zweren bij Portugal, Spanje, Griekenland en andere Turkijes, maar Libanon links laat liggen

    Voor de toerist met een paar dollars op zak is Libanon nu het paradijs, en ik begrijp dan ook niet waarom de Belgische toerist blijft zweren bij Portugal, Spanje, Griekenland en andere Turkijes, maar Libanon links laat liggen. ‘Maar terwijl 25 000 LP voor een fles water van 2 liter voor jou niks is, is dat voor mij al veel geld’, weet Yasmina mij te vertellen, de soenitische receptioniste van mijn hotel in de leuke Hamrawijk dat ik ondertussen al meer dan 20 jaar frequenteer.

    Het inflatiespook

    En inderdaad, de situatie voor de doorsnee Libanees is heel eenvoudig. Hun lonen worden uitbetaald in Libanese ponden en blijven gelijk. Maar het Libanese pond is afgelopen jaren en maanden heel sterk in waarde gedaald en alle producten (zowel food als non food) zijn sterk in prijs gestegen. Kortom, de koopkracht van de mensen is waanzinnig gedaald.

    De gevolgen zijn er ook naar. Vandaag leeft al meer dan 50% van de Libanese bevolking onder de armoedegrens, terwijl Libanon decennialang (ietwat clichématig) het Zwitserland van het Midden-Oosten werd genoemd – je kan in het centrum van Beiroet geen 100 meter wandelen zonder een bankkantoor tegen te komen. De middenklasse is aan het verdwijnen, terwijl de superrijken hun geld al lang op buitenlandse banken hebben gezet. Het BNP gaat dit jaar zelfs dalen. Er is een enorme inflatie, de handelsbalans staat zwaar in het rood, de staatsschuld is enorm.

    Werkloosheid omhoog

    De werkloosheid is afgelopen maanden sterk gestegen. Steeds meer bedrijven gaan failliet. Er is een tekort aan geneesmiddelen in de apotheken omdat de import te duur is. Scholen zeggen dat ze niet meer in normale omstandigheden les kunnen geven. Het aantal mensen dat mij op straat geld heeft gevraagd (altijd vrouwen overigens, nooit mannen) is niet meer bij te houden. Om nog niet te spreken van de bedelende kinderen van Syrische vluchtelingen. Sommige Libanezen ontvangen nog wat geld van familie in het buitenland, maar lang niet allemaal.

    Vlakbij de Place de la Liberté, waar een bureau is dat de visumvragen verwerkt voor onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië, staan lange rijen mensen aan te schuiven. Iedereen die kan vertrekken wil weg. Ondanks de meer dan 50% Libanezen die onder de armoedegrens leven, een percentage dat de komende maanden alleen maar zal stijgen, ziet Beiroet er op het eerste zicht nog ‘normaal’ uit. In de wijk Hamra passeert nog steeds de ene Porsche na de andere sjieke BMW, en wandel je voorbij de ene trendy bar naar de andere sjieke kledingzaak. Maar schijn bedriegt. In augustus 2021 is Beiroet één grote Potemkinfaçade: de gevel ziet er mooi uit, maar achter de gevel is het één troep op de ellende. Op straat zie je enkel mensen met sombere gezichten. In de huiskamers wordt veel getreurd.

    Regering blijft achterwege

    Boven al die ellende is er een tekort aan elektriciteit, want de elektriciteitscentrales leveren wegens een gebrek aan onderhoud onvoldoende elektriciteit. Het wanbeleid van de Libanese regering, in feite een bende hele of halve maffiafiguren, waarin Maronieten (katholieken), soennitische moslims en sjiitische moslims de eerste viool spelen, en Druzen en Grieks-orthodoxen de tweede, is daar de oorzaak van.

    Je kan mazout vinden op de zwarte markt

     

    De meeste Libanezen hebben maar 2 à 3 uur elektriciteit per dag. Hotels, restaurants, winkels, appartementsblokken, etc. hebben elektriciteitsgeneratoren en zorgen dus zelf voor hun elektriciteitstoevoer. Die generatoren werken op mazout, wat schaarser is geworden in het land en de prijs ervan de hoogte injaagt. Je kan mazout vinden op de zwarte markt (meestal afkomstig uit Syrië), maar daar is die veel duurder.

    In het hotel waar ik verblijf, weliswaar geen vijfsterrenhotel, maar wel een met meer dan voldoende comfort, is er vele uren per dag geen elektriciteit. Niet omdat ze geen elektriciteitsgenerator hebben, maar die lawaaierige en stinkende generatoren 24/24u laten draaien is gewoon te duur.

    Tekort aan alles behalve ellende

    Ziekenhuizen, die ook met generatoren werken, hebben de regering al laten weten dat ze op relatief korte termijn hun deuren moeten sluiten omdat de ziekenhuizen de waanzinnige mazoutfacturen niet meer kunnen betalen.. Uiteraard is dit dramatisch voor de patiënten. Het uitvallen van de elektriciteit heeft ook al gezorgd voor een enorme stijging van het aantal voedselvergiftigingen. Geen elektriciteit betekent dat de ijkasten in restaurants en supermarkten niet meer werken, met alle nare gevolgen van dien.

    Er is ook een tekort aan benzine. Aan de vele benzinestations op de snelwegen van Beiroet richting Saida of Byblos staan geen tientallen, maar honderden wagens aan te schuiven aan de benzinestations. Daarbij lopen de discussies tussen chauffeurs al eens hoog op. Ook aan het benzinestation in het centrum van Tripoli, waar ik passeer, wordt er geroepen en getierd. In die vijf dagen dat ik in Libanon was, zijn er al drie doden gevallen bij discussies. Nu staan er soldaten van het Libanese regering aan de benzinestations. Alsof dit nog niet genoeg is, verloopt ook de huisvuilophaling rampzalig slecht en zijn het aantal coronagevallen dramatisch aan het stijgen.

    De explosie van 4 augustus

    Bij de ontploffingen in de haven van Beiroet op 4 augustus 2020, waarbij om evidente geografische redenen de christelijke wijken het meest werden getroffen, vielen 218 doden, meer dan 7000 gewonden, en meer dan 300 000 mensen werden dakloos. Vele huizen, winkels, scholen, ziekenhuizen, etc. werden geheel of gedeeltelijk vernield. En bij die panden die niet werden vernield waren alle ramen aan diggelen, vielen lusters naar beneden, kwamen er scheuren in de muren, etc.

    ‘Het was de hel’, vertelt de uit het Syrische Latakia afkomstige serveuse in een leuke bar in Mar Mikhael, de zwaar getroffen Armeense wijk, mij. ‘Overal puin, mensen in paniek, bebloede gezichten en armen, stof, paniek, geschreeuw van mensen. Ik geraakte zelf niet uit ons huis omdat de deur geblokkeerd was, terwijl alles op instorten stond’. En terwijl bij de overstromingen in Wallonië de koning, eerste minister, ministers van binnenlandse zaken, provinciegouverneurs, burgemeesters, leger, politie, brandweer, etc., langskwamen om hulp te bieden, zagen de Libanezen van Mar Mikhael, Achrafieh, Gemmayze, etc. niemand langskomen.

    De haven zelf werkt nog maar op één vijfde van de normale capaciteit,

     

    De enige hulp kwam van een paar lokale en internationale ngo’s. Vandaag zie je in Mar Mikhael, 12 maanden na de ontploffingen, nog steeds veel stellingen aan gevels, en zijn er ook veel braakliggende terreinen waar ooit huizen stonden. De haven zelf werkt nog maar op één vijfde van de normale capaciteit, ook al viel het mij op dat er ondertussen al nieuwe hangars werden gebouwd.

    De olifant in de kamer

    ‘Iedereen weet wie de baas is in de haven van Libanon’, vertelde begin deze maand een Libanese politicus op CNN. Hij verwees naar het sjiitische Hezbollah, dat de trafieken in de haven en op de luchthaven, controleert. De 2750 ton ammoniumnitraat, een gevaarlijk en gemakkelijk ontvlambaar product, stonden nauwelijks beveiligd opgestapeld in hangar 12 van de haven. Hezbollah leverde ammoniumnitraat aan de Syrische dictator Bashar al-Assad, dat dit product gebruikte in het kader van zijn chemische oorlogsvoering tegen Syrische burgers.

    Twaalf maanden na de ontploffingen zijn de verantwoordelijken voor de explosies nog niet veroordeeld, en de onderzoeksrechter die zich met het dossier bezighoudt wordt geïntimideerd door Hezbollah. Het pro-Iraanse Hezbollah beschikt over een gewapende militie die sterker is dan het nationale Libanese leger. Dit is ongeveer hetzelfde als zou in België het Vlaams Belang of PVDA/PTB over een gewapende militie beschikken, sterker dan het Belgisch leger.

    Een paar dagen na de ontploffingen nam de eerste minister (die in Libanon altijd soenniet is) ontslag. Sedertdien heeft Libanon geen regering meer, enkel een regering in lopende zaken, terwijl het land bijna op instorten staat. Van president Michel Aoun (een Maroniet), is geweten dat hij nog maximum 2 uur per dag werkt, want hij is oud (87 jaar) en versleten. Toch raakt hij niet vervangen.

    Failed state in de maak

    Het zal nog maar een paar maanden duren of Libanon zal bij ongewijzigd beleid compleet in elkaar storten. Het IMF, de Wereldbank, Saoedi-Arabië, etc. hebben aangekondigd met geld over de brug te willen komen, maar dat kan enkel maar indien de noodzakelijk financiële en economische hervormingen worden doorgevoerd. Dat gebeurt niet omdat het politieke systeem dringend op de schop moet, de overheid totaal inefficiënt is, corruptie alom is en de politici aan de top er een ongelofelijk potje van maken.

    Dat Libanon kapot gaat terwijl het een enorm potentieel heeft, een rijk verleden, een goed opgeleide en meertalige bevolking, vele ingenieurs en dokters, zakenlui die in het buitenland goed boeren, etc., is ongelofelijk. Na de burgeroorlog van 1975-1990 begon de Libanese regering vanaf 1992 met de heropbouw van het land. Er werd eenzijdig geïnvesteerd in toerisme, financiën en immobiliën, terwijl landbouw en industrie compleet verwaarloosd werden.

    De gevolgen zijn er dan ook naar, want veel voeding moet nu geïmporteerd worden tegen dure dollars. De Libanese export stelt niks meer voor, ook al geeft een zwakke munt normaal gezien een impuls aan de export. Met het toerisme gaat het ook al vele jaren niet goed. Veel zogenaamde toeristen zijn gewoon Libanezen uit het buitenland, of hun nazaten, die familie komen bezoeken. Landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten hebben de functie van financieel en bankencentrum van Libanon al lang overgenomen. De investeringen in immobiliën hebben een kunstmatige bubbel gecreëerd. Luchthaven Beiroet stelt niks voor, en de tijd dat Beiroet bekend stond als een haven van vrijheid voor pers/media en cultuur, is ook voorbij.

    Twee voor twaalf

    Op de terugweg naar huis geraak ik in gesprek met gastarbeiders uit Bangladesh die terug naar huis gaan. ‘We komen niet meer terug naar Libanon want het is hier afgelopen met dit landje’, zeggen ze me. Ook voor de vele huishoudhulpjes uit onder meer de Filippijnen en Ethiopië is het game over. De vele massale en vreedzame betogingen van Libanese burgers afgelopen maanden en jaren tegen het wanbeleid hebben niks uitgehaald.

    Het is geen vijf voor twaalf in Libanon, vijf voor twaalf is al gepasseerd

    Als Libanon over een paar maanden volledig instort zal dat een financiële, economische, sociale en humanitaire ramp van jewelste betekenen, en dreigen er gewelddadige opstanden uit te breken die al gauw voor sektarisch geweld tussen de verschillende bevolkingsgroepen zullen zorgen. Het is geen vijf voor twaalf in Libanon, vijf voor twaalf is al gepasseerd. Toch vond Hezbollah nog de tijd om op 6 augustus negentien raketten af te vuren op Israël, met als risico represailles uit te lokken van het Israëlische leger die kunnen leiden tot het platbombarderen van het hele land, waarbij ze deze keer harder zullen toeslaan dan in 2006. Dom, heel dom.

     

    Met minder dan 500 dollar heb ik gedurende vijf dagen in Libanon lekker gegeten, wijn gedronken, kranten en boeken gekocht, taxi’s genomen van de ene uithoek van het land naar de andere, musea en archeologische sites bezocht, haarkappers bezocht, en ook nog eens mijn hotel betaald (verplicht cash). Wie doet beter ? De keerzijde van de medaille is dat de modale Libanees opdraait voor dit festijn. Bye bye Loubnan.

    *

    Lieven Van Mele

    Lieven Van Mele is Midden Oosten-reiziger en volgt sedert de jaren '90 de actualiteit in de Arabische wereld en het fenomeen van de islamisering in de islamitische wereld en het Westen.

     

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Er is dus dringend op wereldschaal - en niet alleen bij de NV-A - een grondige revolutie nodig om eindelijk orde op zaken te kunnen stellen. Eerlijk duurt het langst, met of zonder tulband.

    Neem nu als voorbeeld, een ‘Anschluss’ van Libanon bij Israël. Samen zouden ze best in staat kunnen zijn het Midden Oosten te domineren. Haalde Koning Salomon, voor de Bouw van de Eerste Tempel in Jeruzalem, niet het beste cederhout uit Libanon? Dat verhaal staat in de Bijbel en dus zal het wel waar zijn geweest.

    En, eerlijk gezegd, wat moet de Mensheid met al dat papaver-gedoe van de Afhanen en de Afhennen? Zoveel verloren vuurkracht en zoveel doden om niks.

    Me dunkt dat onze diep betreurde Keizer Karel indertijd op de goede weg was. Die voerde oorlog, zei di, om de vrede te kunnen brengen.

    Goed gevonden, hé!

    *

    Digithalys




    23-08-2021, 14:36 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500644 - HOEVEEL VLUCHTEN ZIJN ER NODIG OM DE SHARIA HIERHEEN TE VLIEGEN?

    ZONDAG 22 AUGUSTUS 2021

     

    500644 - HOEVEVLUCHTEN ZIJN ER NODIG OM DE SHARIA HIERHEEN TE VLIEGEN?

    *

        

    I N H O U D

    Dit is niet de zoveelste quizvraag, maar bittere ernst. Tal van Ministeries zijn daar dag

    -en-nacht druk mee bezig. Alle begroingen slaan tilt, maar what matters in deze opportuniteit, is in de allereerste plaats Het Eigen Volk er definitief onder krijgen.

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    THE GREAT GAME

    *

    Men zou zich kunnen afvragen wat men in dat Afghanistan gaat zoeken, een onherbergzaam land dat aan geen zee grenst en helemaal midden in Centraal Azië ligt. Daar hoort een stukje geschiedenis bij.

    Het begon feitelijk al ten tijde van Marco Polo, die erdoor trok op weg naar China via wat we daarna de ‘zijderoute’ zijn gaan noemen. Toen het Britse Rijk in de 19de eeuw nog een grootmacht was en het al het huidige India en Pakistan bezette, gingen de Britten ook eens kijken wat daar ter noorden lag. Het bleek een land te zijn met een rijke, zo goed als niet ontgonnen ondergrond, waarin men goud, nikkel en koper vond en waar daarenboven een klimaat heerste dat de beste papaver voortbracht, de grondstof om heroïne te maken.

    Met de komst van de Britten begon wat men noemde ‘The great game’ toen tussen Britten en Russen. Dat ‘Grote spel’ werd bij ons vooral bekend door het boek ‘Kim’ van Rudyard Kipling, de man die ook ‘The Jungle Book’ (met o.m. Mowgli) schreef. De Britten konden het land niet houden en dat zou ook zo worden met de Russen, zij het veel later. Het waren trouwens de Russen die het eerst slaags raakten met de Taliban. Wat daarna gebeurde, kennen we. De Amerikanen kwamen er na aanslagen van 9/11 en namen er de plaats van de Russen in, maar konden het evenmin waar maken, zelfs niet versterkt door NAVO en met de goedkeuring van de VN. Ondertussen staat China, dat al gesprekken voerde met een delegatie van de Taliban onder leiding van de ogenschijnlijk nieuwe sterke man Mullah Abdul Ghani Baradar, al klaar om als volgende grootmacht zijn kans te wagen. Hetzelfde China dat in eigen land de moslim minderheden (denk maar aan de Oeigoeren) weinig subliem onderdrukt.

    Met haar naam als ‘kerkhof der grootmachten’ lijkt Afghanistan .nog niet aan het einde van het verhaal te zijn .’

    Wordt dus vervolgd.

    ---

    In de marge van bovenstaande, nog dit. Rik Van Cauwelaert becommentarieert de zaak ook in zijn weekeindeditie van De Tijd en verwijst daarbij eveneens naar ‘The ugly American’, het boek waarnaar ook ik verwees in mijn blog van 18 dezer. Ik zit dus weer in goed gezelschap!

     

     *

    DEFENSIE EVACUEERT 250-TAL MENSEN UIT KABOEL

    *

    Een bus met geëvacueerde mensen uit Afghanistan komt aan bij de militaire kazerne in Peutie. ©BELGA

    -

    Zaterdag evacueerde Defensie 248 mensen vanop de luchthaven van Kaboel naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Dat gebeurde met drie vluchten met een C-130. Vrijdag en zaterdag werden minstens 108 Belgen, hun familieleden en rechthebbenden geëvacueerd.

    Dat is zaterdag gezegd op een gezamenlijke persconferentie van Buitenlandse Zaken, Defensie en Asiel en Migratie over de evacuatieoperatie 'Red Kite' in Afghanistan.

    Van de vier geplande vluchten zaterdag kon de eerste niet doorgaan vanwege problemen met de internationale luchtverkeersregels. De drie andere vluchten haalden in totaal 248 mensen op, van wie 91 Belgen.

    Op de eerste geslaagde vlucht zaten 57 Belgen en 27 Nederlanders en op de tweede 17 Belgen en 65 Nederlanders. De derde vlucht is inmiddels ook geland in Islamabad.

    Vrijdag en zaterdag samen zijn nu in totaal minstens 108 Belgen, hun familieleden en rechthebbenden geëvacueerd. Buitenlandse Zaken is verheugd over het 'aanzienlijk betere' resultaat dan vrijdag, toen een eerste C-130 vlucht 16 Belgen uit Kaboel evacueerde en een tweede leeg moest vertrekken.

    De geëvacueerden keren zaterdag nog niet terug naar ons land met een Belgisch vliegtuig, maar Defensie zoekt andere oplossingen in Islamabad, zegt viceadmiraal Wim Robberecht, hoofd van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV).

     

    Buitenlandse Zaken bevestigde ook dat het twee repatriëringsopties heeft verzekerd bij Air Belgium, dat een A340-vliegtuig ter beschikking van de autoriteiten had gesteld, naast de door Defensie ingezette middelen.

    Lieve Dierckx Henk Dheedene

    *

    RESET IS GROOT!

    *

    Erwin vanmol - Leestijd 0 minuten

    -

    Taliban wil regering vormen en spreekt verzoenende taal. ” We willen vrede en stabiliteit binnen de sharia “.

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Hallo, Attentie.

    Alle hens aan dek om al die lege vlieegtuigen vol gestopt te krijgen voor de terugvlucht naar Talibanstan om daar zoveel mogelijk nieuwe asielzoekers op te halen. Al onze 1237 gevang genssen zijn immers overbevolkt met de soort misdadigers die daar zo gewenst zijn: verkrachters, moordenaars, oplichters, wijventekers, etc, etc, ets. Daar zijn ze goud waard, en wij zijn er van af.

    De lege grond na afbraak van al die gebouwen kan dan terug als landbouwgebied ingekleurd worden, de Begroting geraakt er boven-p, en wat meer is: al dat overtollig geworden bewakingspersoneel kan eindelijk in de economie terug rendabel aan de slag op een positieve wijze.

    Wij content, de Talibanezen content en niog meest contenter van allemaal, de in vrijheid gestelde criminelen die voortaan hun nieuwe Vaderland groot kunnen maken.

    En dat alles danken we niert de koekoek, maar Joe Biden!

    *

    Digithalys

    23-08-2021, 08:09 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!