MET SNELTREINVAART DOOR DE DAGEN
Foto

Foto

Inhoud blog
  • 906 - EEN CLOWN-KONTDRAAIER OP DE DANSVLOER HEEFT ALTIJD SUCCES
  • 905 - HET APENLAN D NA MEI 2024
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID D E E L I I
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID


    Foto

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Zoeken in blog


    VOOR WIE GRAAG EEN EINDJE MEERIJDT
    21-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500531 - RARE DATIM VANDAAG MET ALLEN NUL, EEN EN TWEE

    .

    ZONDAG 21 FEBRUARI 2021

    .

    500531 - RARE DATIM VANDAAG MET ALLEN NUL, EEN EN TWEE

    .

    INHOUD

    NEEN, DIT IS NIET HET ORAKEL VAN BRAKEL OF DAT VAN DELPHI. DE CIJFER CIMBINATIE DUUIDT AALLEEN OP HET LOT VAN DIT KLOTELAND. LIEFST NIET BINNEN 9 JAAR MAAR BINNEN … NEGENMAANDEN

    *

    *

    WORMHOUT

    *

    *

      Lo catie van de gemeente in de Franse Westhoek

    Wormhout ligt aan de IJzer en de Penebeek in de Franse Westhoek, onderdeel van Frans-Vlaanderen. In 1962 veranderde de gemeente officieel de oude schrijfwijze Wormhoudt in Wormhout, wegens de veranderde spelling van Nederlandse plaatsnamen.

    Geschiedenis

    Wormhout werd voor het eerst vermeld in de 8ste Eeuw als Wormholdt.

    Volgens de legende zou de Bretonse koningszoon Winok na de stichting van de Abdij van Sint-Winoksbergen opnieuw de stilte hebben opgezocht in het iets zuidelijker gelegen Wormhout, waar hij in 717 ook begraven werd. Dit is historisch niet correct. De heilige Winok stichtte weliswaar een priorij of cella (filiaal van de Sint-Bertijnsabdij) op het door Heer Heremarus geschonken domein 'Woromhold' maar is hoogstwaarschijnlijk nooit in Sint-Winoksbergen geweest. Pas in 1022 kwam zijn gebeente in de heropgebouwde abdijkerk van Sint-Winoksbergen terecht. De cella van Wormhout was niet meer dan een houten kloostertje met een bescheiden hospitaal bestemd voor armen, zieken en pelgrims.

    Het graafschap Wormhoudt werd gesticht in 1067 en maakte deel uit van het graafschap Vlaanderen

    In Wormhout zou de eerste windmolen van het graafschap Vlaanderen zijn gebouwd. In 1806 werden er nog elf molens geteld, waarvan er uiteindelijk slechts één is overgebleven.

    Bij de Beeldenstorm in 1566 werd de kerk vernield door de Geuzen; zij werd heropgebouwd in 1578.

    In 1668 kwam Wormhout bij Frankrijk.

    Op 28 mei 1940 vond er een massamoord plaats in Wormhout (Massamoord van Wormhout). Daarbij werden 80 Britse en Franse soldaten om het leven gebracht door SS-soldaten.

    Bezienswaardigheden

    De Sint-Maartenskerk Op de gemeentelijke Begraafplaats van Wormhout bevindt zich een Britse militair perk met meer dan 100 gesneuvelden uit beide wereldoorlogen.

    De Molen Deschodt, een standerdmolen uit 1756.

    De muziekkiosk van begin 20e eeuw, gekocht van de stad Kassel en na demontage en montage geplaatst in 1929.

    Het Museum Jeanne Devos is een eerbetoon aan de fotografe Jeanne Devos. Jeanne Devos (1902-1989) was in dienst bij pastoor Lams van Wormhout. Samen fotografeerden ze een groot aantal volksgebeurtenissen en het leven van de plattelandsmensen in de streek.

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    EVIVA ESPAÑA ?

    De Costa Magnie Kosta..

    *In Spanje zijn er al een paar dagen in verschillende steden serieuze rellen uitgebroken nadat een ‘rapper’ daar acht maanden cel gekregen heeft omdat hij de politie en het koningshuis zou beledigd hebben. Na wat er daar al met Catalaanse politici al is gebeurd, die tot 13 jaarcelstraf kregen omdat ze een vreedzame verkiezing voor onafhankelijkheid hadden georganiseerd, kijkt men er niet meer van op. De Inquisitie lijkt in Spanje te zijn teruggekeerd van nooit weggeweest.

    Dat doet natuurlijk niets af van het feit dat ook de huidige betogingen te maken krijgen met een aanhangsel van een losgeslagen schorremorrie dat van de gelegenheid misbruik maakt om vernielingen aan te richten en te plunderen. De linkse Spaanse minderheidsregering had zich dat echter kunnen besparen door de vrije meningsuiting en het recht op verkiezingen niet te bestraffen op de manier waarop ze dat heeft gedaan.

    In de marge van bovenstaande wil ik nog maar eens wijzen op de lakse houding ter zake van Europa. Vorige week tweette ‘onze’ Didier Reynders nog dat hij het Hongarije van Orbán in ’t oog houdt. De schijnheiligaard zou zich beter met Spanje bezig houden.

    *

    DATINGSITE ‘PARSHIP’ EN TAAL APP ‘BABBEL’ LONKEN NAAR DE BEURS

    Datingsite Parship is eigendom van ProSiebenSat1.

    *

    De Duitse bedrijven zijn geïnspireerd door de recente beurssuccessen van sectorgenoten.

    De taalapp Babbel is eigendom van de Berlijnse startup Lesson Nine. Tegen een (beperkte) maandelijkse vergoeding kan je met Babbel een vreemde taal leren. In vergelijking met Duolingo is de aanpak klassikaler met een strakke structuur: de leerstof wordt in pakketjes van 10 à 15 minuten verpakt. Babbel richt zich op mensen die zeer gemotiveerd zijn op korte tijd een vreemde taal te leren.

     

    De uitbraak van corona heeft de vraag naar de Babbel-diensten een boost gegeven van leerlingen en volwassenen die verplicht thuis bleven. Volgens Bloomberg heeft Lesson Nine bankiers uitgenodigd die een beursgang mogen pitchen.

    Parship

    Opnieuw volgens Bloomberg praat ook datingplatform ParshipMeet met adviseurs over een mogelijke beursgang. Het platform, dat onder Parship sinds 2006 ook actief is in België, is eigendom van de Duitse mediagroep ProSiebenSat.1.

    ProSiebenSat.1 betaalde in 2016 100 miljoen voor Parship en nam ook voor 100 miljoen euro schulden over. De recente succesvolle beursgang van de Amerikaanse datingapp Bumble eerder deze maand, zou in de Duitse bestuurskamers aanstekelijk hebben gewerkt.

    Ook datingapps zijn in opgang. In Vlaanderen gebruikt 10 procent actief een datingapp. De moeder aller datingapps is Tinder, eigendom van Match Group. Sinds Match Group in juli vorig jaar als een apart vehikel op de beurs noteert, steeg het aandeel met ruim de helft.

    Auto1 Group

    Eerder dit jaar trok ook al Auto1 Group, een uitbater van een website voor tweedehandswagens, succesvol naar de beurs van Frankfurt. De groep haalde 1,8 miljard euro op en knalde op de eerste beursdag 40 procent hoger.

    *

    21-02-2021

    *

    Twee + Twee : alles nieuw, dus ook dit Kloteland is naar de Maan…

    *

    De suggestie van federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om naar een België met twee deelstaten en twee sub-entiteiten te gaan, wekt onbegrip op in Franstalig België en Brussel. Voor de Franstaligen betekent het dat Brussel onder ‘curatele’ wordt geplaatst.

    Brussels minister van financiën Sven Gatz (Open Vld) bereidt alvast een studie voor. Die moet het mogelijk maken dat de belastingen en het onderwijs door Brussel zelf georganiseerd kunnen worden. De Brusselse N-VA wacht de stellingnames van de andere partijen af. De Brusselse afdeling van Verlindens CD&V wil de gemeenschappen niet loslaten, wat een België met vier volwaardige deelstaten uitsluit.

    Annelies Verlinden suggereerde tijdens een lezing van politoloog Carl Devos aan de Universiteit Gent dat een België van ‘twee plus twee’ tot de toekomst mogelijkheden behoort. Dat wil zeggen dat België een federale staat blijft, maar dat Vlaanderen en Wallonië de twee hoofddeelstaten worden. Die oefenen zowel gemeenschaps- als gewestbevoegdheden uit. Daarbovenop zijn er twee deelgebieden, de Duitstalige regio en Brussel. Daar blijven Wallonië en Vlaanderen ‘bevoegdheden’ uitoefenen. Dat model vervangt het huidige België, waar er drie gewesten en drie gemeenschappen zijn. Volgens Verlinden gaat het louter om een idee, en niet om een uitgewerkt voorstel. Een België met vier volwaardige deelstaten behoort voor haar namelijk ook tot de mogelijkheden.

    Een model met vier volwaardige gewesten lijkt binnen de Vivaldi- coalitie ook de voorkeur weg te dragen. CD&V is er binnen de coalitie echter het minste voorstander van. Zij zien Brussel immers nog altijd onlosmakelijk verbonden met Vlaanderen.

    Brussel int zelf personenbelasting

    Brussels minister van Financiën Sven Gatz wil het debat aangaan, maar niet zonder voldoende studiewerk te hebben verricht, zegt hij aan Doorbraak.

    Ik wil Brussel financieel verantwoordelijker maken door een deel van de personenbelasting van mensen die in Brussel werken, ook in Brussel te innen.

    ‘Bevoegdheden als onderwijs en cultuur kunnen geregionaliseerd worden, en Brussels worden. Maar daar moet dan een betere financiering tegenover staan. Ik wil Brussel financieel verantwoordelijker maken door een deel van de personenbelasting van mensen die in Brussel werken, ook in Brussel te innen. Dat is beter dan een zoveelste dotatie vanuit de federale staat te organiseren. In de lente zal mijn kabinet trouwens een studie aanvragen bij enkele universiteiten om dat nieuwe systeem te kunnen objectiveren, en te zien hoeveel het ons kan opbrengen.’

    Gatz past voor een nieuwe staatshervorming die de zaken ingewikkelder maakt. ‘Elke staatshervorming tot nog toe resulteerde in meer staat. In Brussel is de organisatie van het onderwijs door de Franse gemeenschap bijvoorbeeld loodzwaar. Als we er Brussels meertalig onderwijs van kunnen maken, dan kunnen we ook de verloningen van leerkrachten uniformiseren en de administratiedruk verlichten. Daar tegenover staat wel dat er federaal afspraken moeten gemaakt worden over het statuut en de bescherming van het Nederlands in Brussel. Het federale niveau moet duidelijke regels vastleggen voor de benoeming van ambtenaren en het respecteren van de taalwetgeving. Want dat kan de Nederlandstalige minderheid in Brussel niet alleen afdwingen.’

    Vereenvoudiging structuren

    De Brusselse liberaal vindt dat er bij een volwaardige deelstaat Brussel ook een vereenvoudiging van de eigen Brusselse structuren moet staan. ‘De 19 gemeenten, OCMW’s en allerhande commissies kunnen op de schop, en er kan gesneden worden in het aantal Brusselse parlementairen. Alles mag op tafel. We gaan zien of we dat met een hervormde personenfiscaliteit ook kunnen bolwerken.’

    Dat Brussel zijn eigen sociale zekerheid kan betalen, daar twijfelt Gatz dan weer aan. ‘Vlaanderen kan dat volgens mij, Wallonië misschien, maar Brussel is daarvoor te klein.’

    De tijd van het institutionele broddelwerk is voorbij

    ‘Het goede van Verlindens voorstel is dat we nu met vier aan het praten zijn. De tijd van het institutionele broddelwerk is voorbij. Het debat zal de komende jaren gevoerd worden, want de Franstaligen dreigen de komende jaren met hun financiering in de problemen te komen.’

    Confederalisme

    Brussels parlementslid Cieltje Vanachter (N-VA, oppositie) vindt het goed dat andere politieke partijen door Verlindens uitspraak na beginnen denken over de toekomst van Brussel. ‘Voor ons is het al sinds 2014 duidelijk: confederalisme, met een versterking van Brussel door meer bevoegdheden voor de regio, en een vereenvoudiging van de Brusselse structuren. Brussel blijft ook de hoofdstad en blijft verbonden met de gemeenschappen. Laat de andere partijen nu ook maar zeggen wat ze met Brussel willen.’

    We willen politiek voeren voor alle Brusselaars

    Brussels CD&V-voorzitter Pieter Demeester verklaarde onlangs nog: ‘Brussel is alleen leefbaar als onderdeel van een groter geheel. Daarom houden we vast aan de gemeenschappen. Het idee van de Brusselse meertalige gemeenschap is romantisch. Het speelt in op een groeiende identiteit, een zekere fierheid om Brussels te zijn. En alhoewel ik daar ook wel graag in meega, ben ik ervan overtuigd dat Brussel ook Brussel is omdat ze deel is van grotere gehelen zoals Vlaanderen, België en de Europese Unie. We willen politiek voeren voor alle Brusselaars. Maar wel vanuit de overtuiging dat de Vlaamse gemeenschap een rol te spelen heeft. Die moet voor ons zeker blijven.’

    *

     CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    Z’hebben ze n’hm wel weer te pakken, zeker!

    ‘Schild en Vriend’ mat de ‘NeoNazi’ Dries v  Van Langenhove van het Vlaams Blok op kop, schouder-aan-schouder met het Parijse ‘Plebs’, revolutie aan het maken tegen het Wettelijk Socialistisch Gezag aldaar, dat ‘ Collega-Extremistische Partij de nek wil omwringen. Om – Spéciallité de Paris – op het kapblok dee guillotine te brengen.

    Parijse Linxe Volksopstanden, zoals in 1789, zijn een hemelse zegen, rechtse protesten daarentegen zijn erger dan de baarlijke duivel. Want die willen iedereen, de goeden en de slechten, gelijk voor de Wet… En da is nie goe nie voor de rechtse portemonnee van Linxe profiteurs, zakkenvullers en bloedzuigers..

    Wereldnieuws dus, planetair ‘gefundes Fressen’ bij hoogdringendheid te verspreiden door de Prletariërs Aller Landen van deze Uitloop-Regering
    Vivaldi en haar slippendragers van de zich aan subsidies rijk boerende Media…

    Onze straks - na de volgende Verkiezingen - aan de Macht komende Vlaamse President, TVG DE EERSTE, vrijdag laatst nog bij Ivan de Adder en Rik Van Cauwelaert op den TV diens ‘Verboden Wapendracht’ te horen toelichten. TVG was namelijk tijdens een of ander praatprogramma ‘betrapt’ met een verboden Pepper Spray. Hilarities alom.

    De Studio van De Afspraak was er te klein voor. HIJ DEED HET WEER !!!!

    Zie je nu dat die van het Vlaams Belang een terroristische organisatie is in de echte zin van het woord !!

    Waarop, als een minzame explosie, de ludieke utleg kwam, dat ie helemaal niets afwist van ‘wapens’ of enig ander schietgeweer in het algemeen, maar dat zijn Partij integendeel pleitte voor het ‘uit het Strafwetboek halen’ van zowel kleine busjes haarlak (sic) vooral voor Dames ter …. bescgerming van hun eerbaarheid – instemmend geknik – en van, mits duidelijke Wetteksten, van kleine busjes Pepper Spray die qua formaat vooral passen in kleien toilettasjes of broekzakken…

    Bewonderende instemming….

    En vervolgens – top of the bill – kwam TVG naar boven met zo’n verschrikkelijk Verboden Wapen. Het gehoor schrok zich ’n bult.

    Maar, zo bekende’ ie lachend, een ding dat LEEG was…

    Applo in de zaal, bijna zelfs van de VRT Tanghe.

    -

    Ja, zo vervolgde TVG ontwapenend verder… daarover ging ook de Rechtsvervolging tegen Dries van Langhenhove, die door DM zo dapper in lange vervolgverhalen uitgespannen wordt. Zo’n pepperspray-dingetje was dus de ‘wapendracht‘ van Schild en Vriend. Idem dito met de diep in de bossen verborgen ‘militaire oeenkalmpen’.. die jeugdkampen bleken te zijn.

    Met de topper of the topping bill, dat ‘n Gerechterlijk Onderzoek naar ‘n moordzaak meesstal binnen een paar jaar afgerond is, maar dat onderzooek tegen Schild en Vriend, nu al zes jaar aansleept…

    Allemaal koren op de molen in het ’cordon sanitaire’ tegen Het Eigen Volk Eerst…

    Tableau Vivant. En doek.

    Beste kiezer, moet er niet nog meer zand zijn?

    Pepperspray als eye opener.

    Geen wonder dat deze wonderbaarlijke 0 - 1-2 datum van vandaag, de warmste is sedert het begin van de opmmetingen.

    En da’s nog maat het begin van de zelf ingesmeten ruiten !!!!!

    *

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST




    21-02-2021, 17:28 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500530 - ECOLO EN HET KORRTSTE TUERSE WOESRJE ALMACY GAAN KKNOKKE-HEIST MET DE GROND GELIJK MKEN

    .

    500530 - ECOLO EN HET KORRTSTE TUERSE WOESRJE ALMACY GAAN KKNOKKE-HEIST MET DE GROND GELIJK MKEN

    *

    20/2 St Winoks

    (Bergues)

    Beschermheilige molenaars

    SINT-MAARTENSKERK

    Katholieke kerk in Wormhout, Frankrijk

    De Sint-Maartenskerk is de parochiekerk van de stad Wormhout, gelegen aan het Place du Général de Gaulle, in het Franse Noorder Departement.

    *

    2DE HUWELIJKSLECVEN DUURT VANDAAG AL 27 JAAR EN PRECIES DE DAG VAN MIJN 85STE VERJAARDAG VIEREN WE DAT MET ONS TWEETJES UITBUNDIG…

    Jan Jambon - @JanJambon

    *

    We nemen vandaag afscheid van een bijzonder, gedreven man. Diep medeleven met familie en vrienden van

    Leopold Lippens


    INHOUD

    À BON VIN PAS D’ENSEIGNE !!!!! GRAAF LIPPENS (79) IS NIET MEER. MEEUWEN ZIJN DE RATTEN VAN DE LUCHT EN WINDMOLENS OP ZEE VERPESTEN HET ZICHT

    *

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    TWEEDEHANDS POLITIEKERS

    *

    Bij ’t Pallieterke, dat duchtig aan het vernieuwen is, hebben ze sinds enkele weken een nieuwe columnist, een zekere Alain Grootaers. Ik kende hem niet, maar velen zullen zich hem herinneren van het Tv-programma ‘Slimste mens ter wereld’, waarvan hij de allereerste winnaar blijkt te zijn geweest. De man woont momenteel met zijn echtgenote op een ‘finca’ (boerderijtje) in Andalusië en reageert van daaruit met de nodige verbazing en ironie op ons politieke wereldje.

    Voor mij had hij al in zijn tweede column gescoord toen hij daarin Wouter Beke ‘Markske’ noemde, zoals die figuur uit De Kampioenen. Zo noem ik die nl ook en dat al sinds enkele jaren. Lang vóór hij de kans kreeg zichzelf tot Vlaams minister te benoemen, wat hem bij Kaaiman de titel ‘Zelfbediening W. Beke’ opleverde. Men zou ermee kunnen lachen, ware het niet dat de man al enkele pijnlijk blunders op zijn actief heeft, eerst tijdens de eerste Covid19-golf bij de Woon Zorg Centra en recenter bij de contact-tracing, zoals uitlekte op de Pano-reportage van vorige week, terwijl er ook een reukje blijkt te zijn aan de door hem gegunde overheids contracten met de call-centers.

    Alain Grootaers noemt Beke ook ‘Wouterke van de Kampioenen’ , een variant dus op ‘Markske’. Aan zijn geklungel zal dat niet veel verschil uitmaken.

    ---

    En dan is er in onze regionale politiek ook nog een zekere François De Smet. Ondanks wat zijn naam laat vermoeden, is de man een volbloed francofoon, voorzitter van Défi, het vroegere FDF, opvolger van Vlaminghater Maingain en al niet veel beter. Als het van die man afhangt, zou Brussel morgen, bij een volgende staatshervorming, uitgebreid moeten worden. Vanuit zijn francofoon superioriteits gevoel denkt hij daarmee de inwoners van de Rand een dienst te bewijzen. Te gek voor woorden, als men weet dat het huidige Brusselse Gewest er nu al niet in slaagt de eindjes aan elkaar te knopen. Persoonlijk vind ik dat er met Brussel alleen nog kan gepraat worden, als men er daar eerst eindelijk eens in zal slagen van het gewest één stad te maken, met één burgemeester, één schepencollege, één gemeenteraad en één politiezone. zoals in alle andere wereldsteden. New-York, met zijn 11 miljoen inwoners kan dat, maar in Brussel zou dat niet lukken. En dat men van de 19 baronieën districten maakt, zoals dat bv ook in Antwerpen is gebeurd. Ik kan me trouwens niet voorstellen dat de gemeenten in de Rand rond Brussel staan te springen om aan te sluiten bij de Brusselse multicul van 186 nationaliteiten, waarvan een groot deel op kosten van de stad leeft.

    Zoals ik al eens meer geschreven heb, had men die partij van De Smet i.pl.v. Défi (wat ‘uitdaging’ betekent), beter Méfi genoemd (‘wantrouwen’).

    *

    *

    GERECHT ONDERZOEKT HONDERDEN MILJOENEN VAN FN HERSTAL-FAMILIE BIJ DEGROOF PETERCAM

    *

    De honderden miljoenen euro’s van de Belgische familie Joassart stonden jaren bij Bank Degroof, dat in 2015 fuseerde met het beurshuis Petercam. ©Dieter Telemans

    Vandaag om 01:00

    *

    Het Luikse Gerecht onderzoekt honderden miljoenen euro’s verdacht geld van een Waalse familie die decennialang voor en met de wapen fabrikant FN Herstal heeft gewerkt. Het kapitaal stond jaren bij Degroof Petercam, dat finaal zelf het dossier meldde aan de anti- witwas cel.

    Hoeveel oud zwart geld staat er nog op Belgische bankrekeningen? De fiscus krijgt nu wel automatisch informatie toegestuurd over de buitenlandse rekeningen van Belgen, maar hoeveel zwart geld is in het verleden al terug gebracht naar Belgische bankrekeningen, terwijl het nooit of maar deels is geregulariseerd? Het is een van de prangende vragen die ook de Nationale Bank van België bezighoudt. Want het gaat over véél geld, vermoedelijk nog miljarden euro’s.

    Het Luikse gerecht is zo’n giga dossier - over honderden miljoenen euro’s - van een Belgische familie op het spoor gekomen. Het geld stond jaren bij Bank Degroof, dat in 2015 fuseerde met het beurshuis Petercam. Degroof Petercam is na de vier grootbanken de belangrijkste speler in ons land voor vermogens beheer.

    Reactie Degroof Petercam

    ‘Als naar een vermoedelijk witwas misdrijf een onderzoek wordt ingesteld, heeft een bank als de onze de plicht mee te werken in overeenstemming met de toepasselijke wet- en regelgeving. Het komt de bank niet toe commentaar te geven over mogelijke onderzoeken’, stelt Arnaud Denis, de woordvoerder van Degroof Petercam.

     

    ‘De leden van de Raad van Bestuur noch de leden van het directiecomité zijn betrokken bij een dergelijk onderzoek. In overeenstemming met zijn algemene communicatie beleid geeft Degroof Petercam nooit commentaar op voormalige medewerkers uit respect voor hun privacy.’

    Degroof Petercam benadrukt nog dat het ‘de toepasselijke wet- en regelgeving volledig naleeft en dat het zijn procedures en controles voortdurend verbetert, in het bijzonder met betrekking tot de preventie van het witwassen van geld, en dat het dit in de toekomst zal blijven doen’.

    In 2019 bleek uit een audit van de Nationale Bank van België dat de interne procedures bij Degroof Petercam om witwassen tegen te gaan niet voldeden.

    Het gerechtelijk onderzoek is in handen van de Luikse onderzoeksrechter Frédéric Frenay. De magistraat heeft in de zaak-Nethys onlangs nog STÉPHANE MOREAU en Mithra-topman FRANÇOIS FORNIERI aangehouden.

    De woordvoerster van het parket van Luik, Catherine Collignon, wil alleen bevestigen aan De Tijd dat het gerechtelijk onderzoek draait rond de familie Joassart, die decennia verbonden was aan de Waalse wapenfabrikant FN Herstal. Meer details wil het parket niet kwijt zolang het onderzoek loopt. Maar via meerdere, welingelichte bronnen kwam De Tijd meer te weten.

    Anti witwas Cel

     De bal ging aan het rollen in 2016. Degroof Petercam deed een melding bij de antiwitwascel over de honderden miljoenen euro’s die de familie Joassart bij Bank Degroof had ondergebracht. De demarche veroorzaakte binnenshuis de nodige opschudding, want de familie Joassart was al sinds 1999 klant bij de bank.

    De band tussen de Luikse familie Joassart en de wapenfabrikant FN Herstal gaat al meer dan een eeuw terug. De jurist Gustave Joassart begon er in 1906 te werken. Hij maakte er bijna een halve eeuw carrière en schopte het tot topman, tot aan zijn dood in 1953. Ook zijn zoon, die ook Gustave Joassart heet, ging na zijn rechtenstudies als wapenhandelaar aan de slag voor FN en regelde later ook als onafhankelijke makelaar wapenleveringen voor de Arabische markten.

    Toen Joassart in 2014 op 75-jarige leeftijd stierf, bleek hij nog een gigantisch vermogen te hebben bij Bank Degroof, tot grote verbazing van zijn twee zonen die nog in België woonden, en zijn dochter die naar de VS was verkasd.

    Luxemburg

    Al in 1999 was meer dan 400 miljoen euro van Joassart bij Bank Degroof in Luxemburg beland. Het geld werd vooral overgebracht uit Zwitserland en dan in het groothertogdom in een investerings vennootschap ondergebracht. Pas in 2015, een jaar na de dood van Joassart, werd het kapitaal binnen de bank overgeheveld naar België.

    Lars Bové

    *

    *

    VERGETEN VRAGEN VAN DE VOORBIJE WEEK (127)

    -

    Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

    *

    Welke rol heeft Bart Somers gespeeld?

    (Aan teflon Bart, die zich niet laat meesleuren in de val van zijn beschermelinge Sihame. De torenhoge transfersom die Open Vld toestopte aan El Kaouakibi riekt nochtans naar Somers. Toen hij zelf voorzitter was, bood hij al groteske geldbedragen om nieuwkomers binnen te halen. Toen de pers nog wild was van Sihame, was hij niet van haar zijde weg te slaan. Is Somers de gladste aal van de Wetstraat?)

    Wat als Trump bomen had geplant in bevroren grond?

    (Aan de redacties die wegkeken toen Tinne Van der Straeten (Groen) en Alexander De Croo (Open Vld) bomen gingen planten in de sneeuw, aan het begin van een ijsweek. Zuhal Demir stak er als minister van Leefmilieu de draak mee: voer genoeg voor vragen of zelfs een klein relletje, maar het bleef bij een paar artikels, zónder kritiek op de ongelukkige timing. Tinne Van der Straeten mag zo wereldvreemd zijn als ze wil: journalisten hebben beslist dat zij een groot talent is.)

    Welke moskeeën vangen illegalen op?

    (Aan de Moslimexecutieve, nadat priester Daniël Alliët begin vorige week ook moskeeën opriep om illegalen opvang te bieden – al was het maar omdat in corona tijden niet alle sans-papiers kunnen samentroepen in zijn Begijnhofkerk. Een groot deel van de illegalen zou zich in een moskee trouwens beter thuis voelen. Toch bleef het opnieuw heel stil in die hoek…)

    Wat is de rol van een journalist?

    (Aan Jeroen Maris, die in Humo acteurskoppel Tine Reymer en Peter Van den Begin interviewt. Ongeveer de helft van dat gesprek is een (stevige) discussie over vaccins én corona maatregelen, waarbij Reymer en Van den Begin voorzichtig vraagtekens plaatsen bij de draconische lockdown en de almacht van de virologen. Het is boeiend om te lezen hoe vraagsteller Maris vurig de verdediging opneemt van de overheid. We zien al maanden hoe journalisten zich bijna identificeren met het gekozen beleid. Hoe gaan we later terugkijken op die pensée unique?)

    Wie haal je met deze zet allemaal aan boord?

    (Aan staatssecretaris Sammy Mahdi, die een inter-ministeriële conferentie opricht voor Asiel en Migratie. Door de structuur van dit land zijn Franstaligen en linkse politici steevast over vertegenwoordigd in interministeriële conferenties – bijvoorbeeld omdat één vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering er naast een van de Waalse Gewestregering, een van de Franse Gemeenschapsregering en een van het Brusselse Gewest zit. Voor een zelfverklaarde centrumrechtse Vlaming kiest Mahdi er toch graag voor om zichzelf te minoriseren.)

    Vanwaar komt al dat geld?

    (Aan de UHasselt, die aan ontwikkelings samenwerking gaat doen in Tanzania en Congo: ‘De komende 10 jaar investeren we 2 keer 6 miljoen euro’. De UHasselt is verder vooral bekend van jammerklachten over veel te weinig belastinggeld om opleidingen te organiseren in Limburg. Misschien een kwestie van verkeerde prioriteiten.)

    Hoezo is dit geen kibbelkabinet?

    (Aan de journalisten die nog steeds mild zijn voor Vivaldi. Vorige week gingen Meyrem Almaci en Conner Rousseau net niet op de vuist in de studio van Terzake. Joachim Coens zei openlijk dat hij ‘woest’ was na het vorige Overlegcomité. De regering Michel werd voor minder gebrandmerkt als ‘kibbelkabinet’. Journalisten zoeken nog steeds smoesjes: het gekibbel zou vooral een Franstalig fenomeen zijn, of het zou zich vooral tussen partij voorzitters afspelen. ‘Binnen de regering wordt er uitstekend samengewerkt’. Hoe lang blijven journalisten wegkijken terwijl Vivaldisten vechtend over de Wetstraat rollen?)

    Hoe kan je zo flagrant de realiteit tegenspreken?

    (Aan Tinne Van der Straeten, die reageert op de beslissing van BASF om dan toch géén grote gascentrale te bouwen: ‘Na jarenlange onduidelijkheid komt er eindelijk investerings zekerheid’. In hetzelfde artikel benadrukt BASF nochtans dat ze hun plannen vooral annuleren omdat het nog altijd niet duidelijk is welke compensaties er vanuit de overheid zullen komen. Een van de grootste energie verbruikers van het land komt hier met een motie van wantrouwen tegen Van der Straeten. Maar de minister blijft haar debat-fiche afdreunen.)

    Welk publiek willen we lokken naar de treinstations?

    (Aan de NMBS, die leegstaande ruimtes in stations gebouwen tegen dumpingprijzen gaat aanbieden aan ‘sociale en culturele’ en andere ‘niet-winstgevende activiteiten’. Straks voedsel bedeling in het station? De NMBS zou beter een doordacht commercieel beleid ontwikkelen om stations gebouwen aantrekkelijk te maken voor pendelaars en mensen die vandaag de bedrijfswagen naar het werk nemen. Hoe meer stations geassocieerd worden met sociale vzw’tjes of modern theater, hoe minder aantrekkelijk het openbaar vervoer voor de Vlaamse middenklasse.)

    Moet iedereen wel boven de lat kunnen springen?

    (Aan Lieven Boeve, die met het Katholiek Onderwijs naar het Grondwettelijk Hof trekt tegen nieuwe eindtermen die de lat hoger leggen: ‘Het is niet door de lat hoger te leggen dat er meer volk over raakt’. Daar raakt Boeve – allicht per ongeluk – even aan het fundamentele debat: willen we een hoge lat (met als gevolg dat niet elk kind er over zal geraken) of willen we een lat waar alle leerlingen over kunnen springen (met als gevolg dat de lat steeds lager komt te liggen, zoals nu al meer dan 20 jaar aan de gang is in ons onderwijs)? Helaas wordt die vraag nooit scherp gesteld, omdat onze media én zelfs ons katholiek onderwijs hopeloos doordrongen zijn van gelijkheids waan.)

    Waar is jullie zin voor proportie?

    (Aan De Morgen, die overal Sihames ziet: ‘Ook andere partijen voorzien hun ‘witte konijnen’ van forse campagnesteun’. Zo zou N-VA ‘een derde’ van de campagne van Jean-Marie Dedecker betaald hebben. Welgeteld 1650 euro (van in totaal 4700 euro), zo blijkt. Niet bepaald ‘fors’, niet écht dezelfde categorie als El Kaouakibi. Heeft De Morgen misschien een dagelijks streefcijfer voor aantal loze aanvalletjes op N-VA?)

     Hoeveel erfgoed hebben ambtenaren en architecten al verkwanseld?

    (Aan Mieke Bouve (Open Vld), die de drastische ingrepen aan het Gentse Gravensteen verdedigt: ‘Laat ons vertrouwen op de ambtenaren en architecten’. Die ambtenaren en architecten willen een gat in de muur slaan, een toeristen paviljoen neerpoten en een liftkoker aan de burcht plakken, want dat kan meer bezoekers lokken. Wat doet zo’n Mieke Bouve eigenlijk in de politiek, als ze toch blind vaart op het kompas van ambtenaren en architecten?)

    Wat schuift dat, jezelf ‘fractieleider’ noemen?

     (Aan Wouter De Vriendt, die Kristof Calvo opvolgt als aanvoerder van de Groen-Kamerleden in de Groen-Ecolo-fractie. Fractieleider blijft Gilles Vanden Burre (Ecolo). De groenen willen een ‘verenigde’ fractie vormen, maar die belgitude is – zoals álle belgitude – niet bestand tegen de lokroep van ronkende titels. Eén fractie, maar wel twee vicepremiers. Eén fractie, maar wel twee fractievoorzitters. Krijgt De Vriendt nu een extra verloning, zoals échte fractieleiders? Of is al deze semantische creativiteit gewoon een ego-dingetje?)

    Hoeveel info heb je nodig om iemand te identificeren?

    (Aan Bart Eeckhout, die doet alsof De Morgen respect heeft voor de privacy van leden van Schild & Vrienden: ‘Omdat het niet om publieke figuren gaat, zullen we de identiteit van acht verdachten niet onthullen in de krant’. Onzin, natuurlijk. Behalve de initialen van de beklaagden geeft De Morgen ook leeftijden, thuis-gemeentes, beroeps omschrijvingen, behaalde diploma’s, citaten uit internetposts, verwijzingen naar artikels die online terug te vinden zijn, uiterlijke kenmerken zoals littekens, behaalde stemmen op verkiezingslijsten (en plaatsen op die lijsten), lidmaatschappen bij verenigingen en details over familieleden. Dankzij al deze informatie is de ‘anonimiteit’ van deze jonge mannen complete fictie. Waarom daar zo schijnheilig over doen?)

    Wat is er mis met ‘Winteruur’?

    (Aan de VRT, waar ze een nieuw boeken programma programmeren op zondagavond: ‘Ruim zeven jaar na Man over boek krijgt het geschreven woord opnieuw aandacht op de openbare omroep’. Het geschreven woord kreeg de voorbije jaren tussen oktober en maart anders ruim aandacht in het zeer genietbare ‘Winteruur’ met Wim Helsen. Een niet te pretentieus én kort format dat elke keer een andere tekst bekijkt. Maar de VRT moet nog eens een “echt” boekenprogramma proberen, met een “serieuze” presentatrice als Ruth Joos. Wij lezen graag, maar misschien niet zó graag.)

    Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

    Dominique Laridon

     

    *

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    La Vita è bella en daarom is het leven in La Bella Italia duizend keer meer waard dan dat van Eviva Espgna. MADRID is de vloek die ALVA DE BLOEDHOND dapper meehielp om onze Lage Nederlanden uit elkaar te drijven, en ROME is de oorsprong cvan onze Westersterse Joods-Christelijke Beschaving. De keuze mag dus niet moelijk zijn.

    Maar Dedju…. Spanje is ROOD en zit dus zonder brood. Maar in Italia bloost de kilm in het licht can de opkomende dageraad onder de bevrijdende LEGA NORD met Mateo SALVINI die dra, naast Viktor Orban van Hongarije, de Europese Unie een Nieuwe Toekomst zal geven. Wat ook Le Beau Djidjiee er over mag denken…

    *

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST



    21-02-2021, 06:08 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    19-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500829 - WAARVOOR LEVENSERVARING EN HOGE JAREN AL NIET GOED VOOR ZIJN

    .

    VRIJDAG 19 FEBRUARI 2021

    *

    500829 - WAARVOOR LEVENSERVARING EN HOGE JAREN AL NIET GOED VOOR ZIJN

    INHOUD

    PRECIES VANDAAG STAAN ER 85 LENTES OP MIJN TELLER. NOG 31 TE GAAN OM HET RECO4RD RTE BREKEN…

    *

    *

    SINT MAARTENS KATHEDRAAL – IEPER

    Vlg Wikipedia….

    Sint-Maartenskerk (2007)

    W.T.V. de Gewestelijke Nieuwsznder berichtte gisteren dat het ORGEL in de Ieperse Kathedraal (!) dringend STOFVRIJ diende te worden gemaakt wegens veel te dof gewor(den tonen… Een kostelijke en fantastische onderenemingh, want die zo zo vele honderden orgelpijpen en –pijpes…

    Het ding, pas gebouwd nà  WO I, is ondertussen wereldberoemd en de kosten meer dan dubbel waafd….

    *

    De Sint-Maartenskerk, emeenzaam Sint-Maartens kathedraal, is een kerk in  Ieper. Deze kerk was de kathedraal van het voormalige bisdom Ieper dat bestond van 1561 tot 1801.

    Geschiedenis]

    Aanvankelijk stond in deze omgeving een Romaanse kerk, waarschijnlijk uit de 10e of 11e Eeuw.

    In de achtste eeuw ontstond het bisdom Terwaan (nu Thérouanne, op de Leie en ten zuiden van Sint-Omaars). Keizer Karel V verwoestte de abdijen van Terwaan omdat de abten te loyaal waren aan de Franse koning. In 1561 werd het bisdom Terwaan ontbonden in drie bisdommen: Boulogne-sur-MerSint-Omaars en Ieper. De kerk van het St.-Maartensklooster (reguliere kanunniken van Sint-Augustinus) werd toen tot kathedraal verheven. Cornelius Jansenius is de bekendste bisschop geweest van het bisdom Ieper.

    Het concordaat tussen Napoleon Bonaparte en paus Pius VII van 1801 schafte het bisdom Ieper terug af en vanaf toen behoorden de parochies tot het bisdom Gent. In 1833 werd het bisdom Brugge heropgericht, waar Ieper sindsdien onder valt.

     -

    De Sint-Maartenskerk werd tijdens de Eerste Wereldoorlog helemaal vernield en nadien (1922-1930) herbouwd.[2]

    Interieur[

    In de kerk hangen ruim twintig schilderijen. Het bekendste is een groot doek van Joris Liebaert uit 1657 over het Beleg van Ieper (1383). Voorts is er werk te zien van:

    Onder het beeldhouwwerk vallen de graf-monumenten op, voornamelijk van Ieperse bisschoppen uit de 16e en 17e eeuw. De begraafplek van Jansenius († 1638) in de tweede koortravee is discreet gemarkeerd met een naamloze vloersteen die zijn stervensjaar aangeeft.

    Louise de Laye († 1506), weduwe van kanselier Willem Hugonet, heeft een zwartmarmeren graf. Voor de tombe van deken Camille Delaere, die tijdens de Eerste Wereldoorlog redde wat er te redden viel, zijn 17e-eeuwse sculpturen van Artus Quellinus de Jonge gebruikt

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    'Forza' Flandria ? (2)

    Ik kom even terug op de benaming ‘Forza Flandria’. Dat was, zo’n dertig jaar geleden, een idee van journalist Lode Claes, die het in zijn oude dag had opgepikt bij het conservatieve maandblad NUCLEUS. Claes was een overtuigd Vlaamsnationalist, die nog voor de Volksunie in de Senaat had gezeten en zelfs, eerst apart met een eigen partij (‘De Vlaamse Volkspartij – VVP) en later samen met Karel Dillen, de stichter van het Vlaams Blok, aan verkiezingen had deelgenomen, maar bovendien een tijdje directeur werd bij Trends, toen nog een rechts economisch blad. De naam ‘Forza Flandria’ had Claes gekopieerd van de ‘Forza Italia’ van Silvio Berlusconi, maar dan in de vorm van een driehoeksverhouding, waarbij hij op sociaal economisch vlak de vrije markt verdedigde (liberaal), op filosofisch vlak de Westerse waarden (conservatief) en op communautair vlak het Vlaams belang (toen nog niet bedoeld als partij). Het is in die zin dat ook De Wever kiezers van de traditionele partijen wil binnenhalen. Hij aast op de conservatieve kiezers bij CD&V en de liberale kiezers bij Open VLD die willen samengaan met wat hij de ‘gematigde Vlaamsnationalisten’ noemt.

    *

    *

    Taalkundig slaat ‘Forza Flandria’ trouwens nergens op, want in het Italiaans wordt Vlaanderen ‘Fiandra’ of het meervoud ‘Le Fiandre’ (‘De Vlaanders’) en in het Spaans ‘Flandes’. Het doet meer denken aan de Flandria plezierboten op de Schelde. Dat het idee nu werd overgenomen door de burgemeester van de stad aan de Schelde duidt eerder op een gebrek aan originaliteit.

    ‘Forza Flandria’ had tenslotte weinig te maken met het ‘Vlaanderen In Actie’ (VIA), dat werd opgestart door Kris Peeters als Vlaams minister en later als Vlaams minister-president en dat eerder een soort bezigheids therapie bleef die onze regio niet veel heeft opgebracht. Onder Bourgeois werd het stilletjes begraven.

    HUISZOEKING BIJ NIEUWE P&V-DOCHTER PRIVATE INSURER

    *

    P&V nam vorig jaar Private Insurer over. ©rv

    Vandaag om 01:00

     

    Het Brusselse gerecht heeft donderdag ochtend een huiszoeking verricht bij de Brusselse levensverzekeraar Private Insurer, die vorig jaar in handen kwam van P&V.

    Private Insurer, goed voor een balans-totaal van 873 miljoen euro, is gespecialiseerd in tak23-levensv erzekeringen. Dat zijn beleggings producten in een verzekerings jasje die fiscale voordelen bieden en vaak ingezet worden om vermogen over te laten aan de erfgenamen.

    In de sector klinkt het dat na de overname door P&V onregelmatigheden werden vastgesteld in het beheer van bepaalde verzekerings contracten van klanten. In sommige verzekerings portefeuilles zouden tal van exotische of risicovolle beleggingen zijn gestopt die slecht afliepen. Sommige zaken zouden al jaren teruggaan.

    Didier Muréna, directeur van Private Insurer, bevestigt de huiszoeking. Hij benadrukt dat het bedrijf de gevraagde documenten heeft bezorgd en volledig wil meewerken aan het onderzoek.

    "In sommige verzekerings portefeuilles zouden tal van exotische of risicovolle beleggingen zijn gestopt die slecht afliepen. "

    Het onderzoek gebeurt onder leiding van de Brusselse onderzoeksrechter Kristien Abrath. Het parket wil op dit moment echter niet communiceren over de zaak.

    Ook elders in de financiële sector kwamen donderdag speurders over de vloer, onder meer de hele voormiddag bij het Antwerpse beurshuis Merit Capital. Het Brusselse parket wou niet bevestigen wat de link is tussen de huiszoekingen.

    ‘Er werden documenten opgevraagd over een oude private plaatsing waar we in 2007 aan hebben meegewerkt. We hebben onze volledige medewerking verstrekt en er werd ons niets ten laste gelegd’, klinkt het bij Merit Capital.

    Bij Merit Capital zou het gaan om de private plaatsing van Rome1, een obligatielening rond een vastgoedproject in Roemenië van miljoenen euro’s. De uitgever betaalde de intresten en kapitalen niet terug. Gedupeerde investeerders zijn daarvoor al jaren aan het procederen. Een deel van de obligaties werd gekocht door Private Insurer en kwam mogelijk in de levensverzekeringen van klanten terecht.

    De zaak staat volledig los van recente gebeurtenissen bij Merit Capital, waarbij niet-toegelaten transacties van honderden miljoenen euro’s op basis van een vervalst document werden vastgesteld.

    -

    De Londense zakenbank Rothschild & Co wordt de meerderheids aandeelhouder van de verzekerings- en vastgoed makelaar Hillewaere. Rothschild wil het Turnhoutse bedrijf gebruiken als basis voor een fusie- en overnamegolf in ons land.

    6 van 100

    Voor u geselecteerd

    Tijd om Neckermann-vouchers in boekingen om te zetten

    3 Eerste Belgische energie centrale draait deels op waterstof

    4 'Als we weer varkens koppen naar China exporteren, dan is het feest'

    5 'EU ondertekende eerder vaccincontract met AstraZeneca dan Londen'

    Lars Bové

    David Adriaen

    *

    EUROPESE COMMISSIE: ZWARTEPIETEN VOOR GEVORDERDEN

    EURO COMMISSARIS BRETON ORGANISEERT MEDIATIEKE LYNCH PARTIJ

     *

    De Europese Commissie beweert de massa productie van vaccins te willen helpen stroomlijnen. Daarom houden Europese bureaucraten kleine producenten van grondstoffen voor vaccins met een hele pers-meute als gevolg een dag van hun werk af.

    Europese Commissie naar Seneffe

    Beeld u even in: een klant laat een directielid on-uitgenodigd binnenvallen bij een onderaannemer van zijn leverancier. Een onderaannemer waar die klant geen enkele relatie mee heeft. Ten eerste zou die man snel aan de deur worden gezet, al dan niet onder politiebegeleiding. Ten tweede zou de relatie tussen die klant en die leverancier voorgoed om zeep zijn. Geen enkele onderaannemer of leverancier wenst pottenkijkers. En al zeker niet als dit niet zijn klanten, maar de klanten van een klant zijn. Zoals een onderaannemer het ook niet kan maken om contact te leggen met de eindklant van zijn afnemer of opdracht gever.

    In dat fabriekje maken ze niet het vaccin, maar ingrediënten voor het produceren van dat vaccin

    Nu wil het toeval dat dit net is wat afgelopen donderdag gebeurde. De Europese Commissie, die zwaar onder vuur lag omtrent vaccinleveringen stuurde de Fransman Thierry Breton, Europees Commissaris voor de Interne Markt, naar een klein fabriekje in het Henegouwse Seneffe. AstraZeneca kondigde namelijk vorige maand vertragingen aan bij de levering van hun covid-19-vaccin. In dat fabriekje maken ze niet het vaccin, maar ingrediënten voor het produceren van dat vaccin.

    Ongeoorloofde huiszoekingen en intimidatie

    Ursula Von der Leyen gaf Breton de taak om de bottlenecks in de massa productie van de coronavaccins op te lossen. Een taak die helemaal niet onder diens bevoegdheden valt en nog minder onder die van de Europese Commissie. Nergens in de Europese Verdragen staat dat de ambtenaren van de Europese Commissie eigenmachtig kunnen binnenvallen bij private bedrijven. Zelfs niet als het leveranciers of leveranciers van leveranciers blijken. Dit zijn zonder meer ongeoorloofde huiszoekingen en pure intimidaties. Het levert onder het oog van de camera’s bovendien enorme reputatie schade op bij een bedrijf dat hoegenaamd niks te maken heeft met een eventueel contract tussen de Europese Commissie en AstraZeneca.

    Dat het veel weg had van een mediatieke lynchpartij verdoezel je niet met een Europese vlag

    Zelfs bij een juridisch geschil tussen de Europese Commissie en AstraZeneca kan dit enkel gezien worden als eigenrichting of vigilantisme. Dat het veel weg had van een mediatieke lynchpartij verdoezel je niet met een Europese vlag. Dat Breton in zijn gevolg een hele resem Franse cameraploegen en Franse journalisten meenam, maakt het hele schouwspel des te pijnlijker. Zeker toen Breton op de pui van het overvallen bedrijf interviews ging geven over het doel van zijn ‘missie’.

    Voormalige Franse industrieel

    Om niet geheel als een machts wellusteling over te komen zei Breton het volgende: ‘Nooit eerder in de Europese geschiedenis, meen ik te mogen zeggen, en zelfs in de geschiedenis van de mensheid werd een industriële vaccin productie zo snel opgestart. Daarom is het volledig normaal dat we hier en daar enkele problemen waarnemen.’

    Breton was een voormalig minister van financiën van Frankrijk en was topman bij de Franse staatsbedrijven Bull, Thomson en France Télécom. Zijn laatste baan tot 1 november 2019 was bij het Franse ICT-bedrijf Atos. Hij noemde zichzelf dan ook trots een ‘voormalig industrieel’ tijdens zijn excursie. ‘Bij het opstarten van een productie van die magnitude, dient kwaliteit voorop te staan en dit kan de productie vertragen. Ik heb niettemin vertrouwen dat we, na wat ik hier vandaag zag, onze doelstellingen zullen halen.’

    Henogen

    De Luikse afgevaardigde bestuurder van het voormalige Henogen (nu Thermo Fisher Scientific), Cédric Volanti, die verantwoordelijk is voor de fabrieken in Seneffe, wist nauwelijks wat zeggen. De Amerikaanse multinational Thermo Fisher is amper een maand de nieuwe eigenaar van Henogen in Seneffe. De vorige eigenaar was het Franse Novasep. De Amerikanen kochten de productie-eenheid van virale vectoren voor gen- en immunotherapie voor 725 miljoen euro. De deal werd afgerond op 15 januari 2021. Henogen heeft naast de fabriek in Seneffe ook een vestiging in Gosselies bij Charleroi, waar de bio-technologische incubator van het Waals Gewest huist.

    Bij Henogen werkt 400 man waarvan 250 op de afdeling die de actieve stof in het corona vaccin produceert. Het bedrijf behaalde in 2020 een omzet van circa 80 miljoen euro. Volanti verzekerde de met Breton meegereisde Franse persmeute dat de recente overname op geen enkele manier het productieproces verstoorde.

    Ongepast bezoek en valse beschuldigingen

    Het bezoek van Breton was trouwens ook om een andere reden ongepast. Enkele weken geleden had het federaal geneesmiddelen agentschap (FAGG) in het kader van een Europese controle reeds een inspectie uitgevoerd op de site in Seneffe. In tegenstelling tot de Europese Commissie is het de missie van het FAGG om te ‘verzekeren, vanaf hun ontwikkeling tot hun gebruik, van de kwaliteit, de veiligheid en de doeltreffendheid van geneesmiddelen voor menselijk en diergeneeskundig gebruik’.

    Een beschuldiging die Ursula von der Leyen donderdag moest intrekken omdat ze onwaar was

    Tegelijkertijd kondigde AstraZeneca een samenwerking aan met IDT Biologica om de vaccin productie op te schalen. De afgelopen weken had de Europese Commissie het Brits-Zweedse farmabedrijf beschuldigd stiekem vaccins naar het Verenigd Koninkrijk om te leiden omdat de Britse regering tweemaal zoveel betaalt per vaccin als de Europese Commissie. Een beschuldiging die Ursula von der Leyen donderdag moest intrekken omdat ze onwaar was. Daarbij komt dat de EU maanden na de Britse regering een contract sloot met AstraZeneca.

    Vaccin nationalisme

    De hetze en het online publiceren van het contract (met alle belangrijke delen zwart gemaakt) waren naast dreigementen in verband met export controles, export verboden en beslagnames geen fraai vertoon en kwalificeerbaar als vaccinnationalisme. Volgens de Europese Commissie was dit allemaal omwille van de transparantie, maar de zware kritiek op Angela Merkel en Ursula von der Leyen in de Duitse pers speelde uiteraard een grotere rol bij het in de wereld sturen van dit soort ‘fake news’ om de zwartepiet door te spelen naar de farmaceutische industrie.

    Waarom de Europese Commissie juist AstraZeneca uitkoos als bliksemafleider voor het eigen falen blijft een mysterie

    Bovendien was het vaccin tijdens de hele hetze nog niet eens goedgekeurd in de EU en handel en gebruik dus verboden. Medische kanttekeningen bij het gebruik van het vaccin van AstraZeneca legde de Europese geneesmiddelen autoriteit (EMA) naast zich neer. Ondertussen besloot Zuid-Afrika het vaccin van AstraZeneca niet te gebruiken omdat het niet (voldoende) zou werken bij hun variant van het coronavirus. Andere landen raadden ondertussen het gebruik van dit vaccin bij 55-plussers af op basis van de klinische proeven. Waarom de Europese Commissie juist AstraZeneca uitkoos als bliksemafleider voor het eigen falen blijft een mysterie. Of het moest zijn dat ze denken met het ‘slechtste’ vaccin een voorbeeld te kunnen stellen.

    Lode Goukens

    *

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Slotwoord over mijn Vaderstad Ieper… Wiepres voor de Engelsen hun uitspraak voor het Franse Ypres….

    -

    Een bekend volksliedje daar is o.a.

    “En al die zegt dat Ieper nie end deugt – ze deugen zelve nie”

    Daar waar wij, in de aanpalende Gemeente St Jan-Hoge-Zieken (725 inw) het liever hadden over

    “Op deze volle baan, St Jan het zal wel gaan….

    -

    Verjaardg- Bedenking.   

    Het hedendaagse menselijk leeftijd-record van 116 Jaar breken, wil zeggen nog minstens 22 jaar – tot 2023 – op het Ondermaanse uithouden. Weet niet of dat zal voldoende zijn om op papier te ztten wat allemaal zou moeten…

    Tenzij natuurlijk we ondertussen onafhankelijk zouden zijn geworden, want dan zuip ik mij ‘m bult tot, via ’n Delirium tremens (ontwennings verschijnsel) ik ontwaak op de schoot van St Pieter…

    -

    Zou er mogelijker wijze enige gelijkenis bestaan tussen de polltiek van onze dagen en deze van de vroege Middeleeuwen? Toen kwamen de Gentse Stroppen, samen met die van Kortrijk uit na-ijver onze weefgetouwen stuk slaan: iets wat de Ieperlingen enkele dagen later trouwens ook gingen doen met die van Poperinge…

    *

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    19-02-2021, 10:38 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    18-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RINNERINGEN AAN DE TOEKOMST

    .

    500526 - PLUS EST EN VOUS. HERINNERINGEN AAN DE TOEKOMST

    *

    DINSDAG 16 FEBRUARI 2021

    *

    INHOUD

    *

    OOIT WAS VLAANDEN GROOT

    Groot in der tijden schoot

    *

    *

    D E M O E R E N

    ?????

    *

     

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    .VLAANDEREN ZEEHAVEN LAND

    *

    Weg de Lachaerts, weg de lauwaards, ons behoort het Noordzeestrand’

    Aan deze parafrase uit ‘De Blauwvoet’, goed voor een volgende verkiezingsslogan, kan men er nu nog aan toevoegen: ‘én de zeehavens’. Het heeft drie jaar onderhandelen gevraagd, maar met het akkoord over de fusie van onze twee grootste zeehavens wordt Vlaanderen met de ‘Port of Antwerp Bruges’ meer dan ooit de poort naar de wijde wereld’. Dat dit in het Engels gebeurt, is een kanttekening die we er moeten bij nemen. Wie wereldwijd wil gaan moet de wereldwijde lingua franca van het ogenblik gebruiken. Dat het ‘Bruges’ is geworden i.pl.v. ‘Zeebrugge’ is o.w.v. de internationale naambekendheid. Tenslotte hoort Zeebrugge ook bij Brugge.

    Antwerpen was reeds de tweede grootste haven van Europa (na Rotterdam) en verstevigt zo zijn positie. Samen met Zeebrugge zorgt de samenwerking ervoor dat het niet alleen de grootste containerhaven van Europa wordt, maar ook als autohaven en voor het stukgoed (‘breakbulk’ voor de kenners). En daar houdt het niet bij op. In Zeebrugge arriveert ook de reeds bestaande gasverbinding uit de UK, waar misschien in de komende jaren nog een uit Denemarken bij kan komen, plus de nabijheid van de windmolenparken op de Noordzee, wier stroom in Zeebrugge aan wal komt..

    Het is de bedoeling dat ‘Port of Antwerp Bruges’ ook de Europese groene energie draaischijf zal worden voor de invoer én de productie van GROENE WATERSTOF. Gecombineerd met het hergebruik van CO2, wordt die gezien als dé alternatieve grondstof voor de chemie-industrie, in de eerste plaats die van Antwerpen, waar Vlaanderen de tweede grootste chemie cluster van de wereld heeft liggen. Tot spijt van wie het benijdt, in de eerste plaats onze groene kmers, die er liever weilanden van hadden willen maken.

    Mag ik er tenslotte op wijzen, dat het nieuwe havenbedrijf er kwam door een samenwerking over de Vlaamse partijgrenzen heen, wat ook op andere gebieden voor herhaling vatbaar is om een succes te worden. Zoals ook ‘North Sea Port’, een succesvolle fusie is geworden van de Gentse haven met die van het Zeeuws-Vlaamse* Terneuzen.

    ---

    Nog een mopje ter zake:

       ‘Wij eten meestal mosselen uit Zeeuws-Vlaanderen. Waarom noemt men die altijd ‘Zeeuwse mosselen’ en geen ‘Vlaamse mosselen’?

    ‘Omdat de Vlaamse mosselen alleen te vinden zijn in de politiek’.

    *

    CHIP-TEKORT TREFT OOK BELGISCHE AUTO FABRIEKEN

    *

    Vandaag om 01:00

    *

    De wereldwijde rush op halfgeleiders treft de autosector in ons land. Audi Brussels en Volvo Cars Gent hebben geen garanties voor de aanvoer van chips volgende week.

    De wereldwijde rush op halfgeleiders treft de autosector in ons land. Chips zijn een cruciaal onderdeel in auto’s, maar ook in pc’s en gameconsoles. De lockdown en het thuiswerk doen de vraag naar die laatste fors toenemen, terwijl de auto-industrie sneller dan verwacht aantrekt. Dat zet de toevoer van chips onder druk.

    De grootste autofabrikanten van ons land, Audi Brussels en Volvo Cars Gent, ondervinden dat. Bij Audi Brussels is de situatie het precairst. De fabriek, die twee modellen van de elektrische SUV e-tron produceert, ligt deze week noodgedwongen stil door het tekort aan chips. Het personeel is tijdelijk werkloos. Bij Audi Brussels werken zo’n 3.000 mensen.

    Audi Brussels verwacht volgende week te kunnen heropstarten. ‘We hebben geen glazen bol, maar met de informatie die we nu hebben, gaan we ervan uit volgende week weer aan de slag te gaan’, stelt Peter D’hoore, de woordvoerder van de fabriek. Waar het probleem zich exact situeert, is niet meteen duidelijk. ‘De aankoop van microchips wordt centraal aangestuurd, vanuit Duitsland.’

    "Normaal zijn we tot een maand verzekerd van cruciale onderdelen. Nu bekijken we de situatie dag per dag en uur per uur. "

    Barbara Blomme

    woordvoerder Volvo Cars Gent

    Maar zelfs als de band volgende week weer draait, blijft de situatie ‘kritiek’, erkent D’hoore. Dat is ook hoe Barbara Blomme, de woordvoerder van Volvo Cars Gent, de toestand omschrijft. Volvo, dat met meer dan 6.000 werknemers de XC40 en de V60 bouwt, blijft deze week wel aan de slag. ‘We hebben daarover duidelijke garanties van onze leveranciers’, zegt Blomme.

    Over volgende week wenst ze geen voorspellingen te doen. ‘In normale tijden ben je meerdere weken tot zelfs een maand verzekerd van cruciale onderdelen. Sinds Kerst viel dat terug naar twee à drie weken, en sindsdien werd die termijn alsmaar korter. Nu bekijken we de situatie dag per dag en uur per uur.’ Volvo Cars Gent voert daarover gesprekken met de chipfabrikanten zelf, wat relatief uitzonderlijk is.

    Chinees Nieuwjaar

    Ook bij Volvo Cars Gent lag de voorbije weken de productie weleens stil door het gebrek aan halfgeleiders. ‘Op 4 februari hebben we een nachtshift gemist door een tekort.’ Deze week valt de impact mee, mede dankzij het Chinees Nieuwjaar. De chips die niet ingezet worden in de gesloten Chinese fabrieken kunnen ingezet worden in Europa.

    De crisis in de bevoorrading treft de autosector wereldwijd. De Amerikaanse autoreus GM laat zijn fabrieken in Kansas, Canada en Mexico tot midden maart op verminderde kracht draaien. Ook Ford, Volkswagen (de moeder van Audi), Honda en Nissan moeten de productie noodgedwongen op een lager pitje zetten. Sector analisten voorspellen dat dit jaar minstens 700.000 auto’s minder van de band rollen.

    De problemen kunnen nog tot de zomer aanhouden, is te horen in de sector. In meerdere Europese landen zijn de lockdown maatregelen al verlengd tot maart of zelfs april, waardoor de vraag naar elektronica voor thuiswerk of ‘gaming’ niet meteen zal wegzakken. De rush van verschillende sectoren op chips blijft nog wel even een kopzorg.

    Toch maken de Belgische autofabrikanten zich voorlopig geen zorgen over het halen van hun productie doelstellingen voor 2021. Zelfs met een weekje verlies maakt Audi Brussels zich sterk zijn jaar-doelstellingen te halen. Eenzelfde geluid bij Volvo Cars Gent. ‘We panikeren niet over onze jaar-doelstellingen.’   Jaguar bouwt vanaf 2025 alleen nog elektrische auto's.   Het Britse luxe wagenmerk Jaguar, een dochter van de Indiase autogroep Tata, schakelt vanaf 2025 over naar 100 procent elektrische wagens, en volgt daarmee het voorbeeld van andere autobouwers.

    Tesla koopt voor anderhalf miljard dollar bitcoins

    Nu de Amerikaanse pionier in elektrische auto's voor 1,5 miljard dollar bitcoins heeft gekocht, schiet de digitale munt naar een nieuw recordpeil. Binnenkort moet het ook mogelijk worden een Tesla te kopen met bitcoins

    Jeep verwijdert reclame met 'The Boss' na dronken incident. De autobouwer wist de Amerikaanse rock legende te strikken voor een Super Bowl-reclame video. De scoop maakt nu plaats voor rode kaken.

    ‘Apple Car’ lijkt eindelijk weg naar fabriek te hebben gevonden. Het geruchten circuit in Wall Street koppelt Apple aan de Zuid-Koreaanse autogroep Hyundai-Kia. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat de Apple-auto even snel verdwijnt als hij opduikt.

    Autofabriek Audi in Brussel gaat week dicht. Door een wereldwijd tekort aan halfgeleider-chips voor elektronica moet de Belgische fabriek van autobouwer Audi een week sluiten. 'De jaarproductie komt wel niet in het gedrang.'

    Ex-topper van Tesla klaar voor aanval met Lucid Motors

    Lucid Motors, dat 1 miljard dollar steun kreeg van Saoedie-Arabië, lanceert in de komende maanden zijn elektrische luxeauto. Met de Lucid Air gaat het de directe strijd aan met Tesla.

    Pieter Haeck

    *

    ONGELIJKE STRIJD — NU IN PROMOTIE

    *

    Islamterreur en -radicalisering, de opmars van radicaal links en rechts, nucleair terrorisme, bio-terreur en cyber terrorisme maar ook georganiseerde misdaad: bedreigingen die stilaan inherent lijken te worden aan onze samenleving. Om proactief in te grijpen zullen er reconstructies, analyses en een betere kennis van het veiligheidsbeleid nodig zijn.

    De ongelijke strijd

    Die tour d’horizon maken Koen Metsu, N_VA kamerlid en veiligheid specialist, samen met co-auteur Julien De Wit in hun zonet verschenen boek ONTWAPEND: DE ONGELIJKE STRIJD.

    Ze spreken met slachtoffers, getuigen en the powers that be op zoek naar antwoorden. Ze houden het veiligheids apparaat van ons land tegen het licht. Hoe gaan de veiligheidsdiensten – de Staatsveiligheid, Interpol, Defensie – om met terreur bedreigingen en radicalisering? Gesprekken met insiders geven een duidelijk beeld. Maar de auteurs staan ook stil bij de slachtoffer opvang en -opvolging na de aanslagen.

    concrete beleids voorstellen voor de nabije toekomst.

    Ze beperken zich evenmin tot het bloot leggen van de problemen, maar bieden concrete beleids voorstellen voor de nabije toekomst. Zijn ervaring in de tijdelijke commissie Terreurbestrijding maakt van Koen Metsu alleszins een expert.

    Uit de 240 pagina’s blijkt vooral een gebrek aan middelen voor de ordediensten, een te laks beleid en te complexe structuren.

    Deze week is ONTWAPEND ons Boek van de Week, een week lang tegen een tijdelijke lanceringsprijs.

    Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

    Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

    Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

    Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

    Rondas

    Rondas ziet de gevolgen vandaag

    16-12-2020 Jean-Pierre Rondas lijdt aan islamofobiefobie. Dat geeft hij toe tijdens een interview voor Doorbraak.tv over 'Een kwestie van bestaan'

    Sausage

    25-11-2020 Harry De Paepes recente boek 'Sausage' is de perfecte handleiding bij de populaire Netflix-reeks 'The Crown'. Een gesprek met de auteur.

    -

    Van Grieken: ‘Met Vivaldi komen er geen vier seizoenen, maar één lange winter’

    30-09-2020 Vlaams Belang voert actie aan CD&V congres dat toetreden tot vivaldi-regering moet goedkeuren. Hendrik Bogaert stemt tegen regerings deelname

    Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

    Bart Maddens: ‘Zaak El Kaouakibi illustreert algemeen probleem particratie in België’

     *   

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Waarom er nog altijd geen gebruik gemaakt wordt van de branding, de getijden-stroom EBBE en VLOED, is mij een raadsel.

    Elke ZES UUR, hetzij EBBE, hetzij VLOED met wel 12 meter hoogte- verschil….

    Och ja. Was ik even vergeten. In dit Kloteland waar trouwens vooral De Joie de Vivre overheerst en minder de ondernemingslist – het zijn immers tocjh de Vlamingen die den boel draaiende houden – liggrn de kansen, 58 Km ver, voor het grijpen. Een U-vormig muurtje bouwen op de vloedlijn, opening laten voor het aanrukkend en terugtrekkend zeewater, daar turbines in installeren en kleer is Kees. Meevallend bikkomend voordeel: hier en daar een vangnetje plaatsen en de visserijvloot kan binnengaats aan land blijven om te oogsten..

    Troppo simpliossimo?

    Tja, waarom d zaken willen vergemakkelijken alls het moeilijker ook goed is…

    *

    Hallo, Dames en Heren Uitvinders en Nobelaars: moet Baekeland, Leo (1863-1944), de uitvinder va      n het BAKELIET, het dan weer allemaal     al alleen doen?

    -

    Los uit de pols trouwens, nog een andere vaststellong in deze post-corona tijden… De exppsotoe van de nieuwe welvaart…

    In het verkeer, geen uiterst grote bakken van Volvo’s of Audi’s meer?

    En wat dan te zeggen van de allernieuwste RIJPLATEN met de beginletters X en Y die opvallend te zien zijn aan onze Kust. Meestal met gesluierde in kopvodden gehulde allochtonen aan het stuur. Betaald met bijeen-gespaard Leefloon? Of met de opbrengst van het door de wederhelften zuur verdiend crimineel geld?

    De meest recente nieuwe beginletters vca het alfabeth zouden dus allemaal al op zijn?

    -

    Mes in de vetkwabben van de politieke Vlaamse Mosselen. Alleen van-huis-ut autochtonen rijden met een B in hun nummerplaat, alle anders ge-tinrten van IMPORT AFKOMST bevorderd door de voorziene cijfer combinatie X ofY…..

    Dit zou het Werk van de Politie enorm vereenvoudigen zonder dat er van direct moet geschoten worden…

    -

    Chinees Nieuwjaar.

    Verleden jaar, kreg de hele wereld total onverwacht en onverhoopt, dat dodelijke virus, hier op deze Blog steevast aangeduid als oorlogsmisdaad met het oogmerk te doden.

    Wat wordt het deze keer?

    *

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST






    18-02-2021, 10:48 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500528 - ALS OP DE SCHANSEN DE LEEUWEN DANSEN KEREN DE KANSEN

    .

    DONDERDAG 18 FEBRUARI 2021

     

    500528 - ALS OP DE SCHANSEN DE LEEUWEN DANSEN KEREN DE KANSEN

    *

    18/02/1546 Overlijden Maaarten Luther (1483-1546

    INHOUD

    DE SPAËRS: WAAROM WILLEN DIE PERSé NIET VOORUIT….

    *

    *

    ….. MORGEN BETER ……

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    'FORZA' FLANDRIA ?

    *

    *

    Na zijn verklaring dat hij nooit met het Vlaams Belang in zee zal gaan en zelfs als N-VA-voorzitter zou opstappen, mocht zijn partij het wél doen, is Bart De Wever dan op de proppen gekomen met wat hij wél denkt te zullen doen. Hij wil nl de Forza Flandria gedachte nieuw leven inblazen. Om een lang verhaal kort te maken: hij wil van de N-VA een grote Volkspartij maken, een traditionele beleidspartij zoals vroeger de CVP en later zelfs Verhofstadt het wou. Van die CVP is niet veel meer van overgebleven, tenzij (voorlopig nog) op gemeentelijk vlak en hoe het met Verhofstadt en zijn partij is afgelopen ga ik niet voor de elfendertigste keer vertellen.

    De Wever droomt er nu dus van de conservatieve kiezers bij CD&V, de liberale kiezers bij Open VLD en wat hij de ‘gematigde’ Vlaamsnationale kiezers noemt te kunnen aantrekken. Zelfs als zoiets ook maar gedeeltelijk zou lukken, houdt Bartje er geen rekening mee dat hij voor elke kiezer die hij uit de traditionele partijen zou kunnen overtuigen om in zijn vernieuwde partij te stappen, hij er wel eens drie of meer uit zijn eigen N-VA zou kunnen verliezen aan het Vlaams Belang. Volgens de laatste peilingen is de N-VA al een derde van zijn kiezers kwijt sinds hij vanaf 2014 zijn communautair programma tijdens de regering Michel voor vier jaar in de frigo stopte, daarna fout gokte op Marrakech en zich tenslotte drie keer voor de gek liet houden door de Zweedse coalitiegenoten die verder gingen in een regering in lopende zaken, een ersatzregering die daarna zelfs nog beëdigd werd, wat uiteindelijk uitmondde in een nieuwe federale Paarsgroen+ regering zonder N-VA en zonder meerderheid in Vlaanderen.

    Als De Wever het bij de N-VA voor het zeggen blijft hebben én zou blijven weigeren in 2024 samen met het VB de volstrekte meerderheid in het Vlaamse parlement te grijpen, dan gaat hij – zoals ik al eens schreef – de weg op van Hugo Schiltz en blijft hij in het beste geval burgemeester van de Koekenstad. Zijn partij zal dan het lot ondergaan van de Volksunie en haar leden zullen dan blij mogen zijn naar een andere partij te kunnen overstappen, zoals Somers, Tommelein en Co hen vanuit de Volksunie al eens hebben voor gedaan.

    Probeer dit maar eens uitgelegd te krijgen aan bv de Catalanen...

    BOUW

    ‘Ook na topjaar 2020 pieken woningprijzen verder’

    Voor huizen gaan de vastgoedexperts de komende vijf jaar uit van een jaarlijkse prijsstijging met 2,1 procent. ©Wouter Van Vooren

    Vandaag om 01:00

    *

    De prijzen van woningen zullen ook dit en volgend jaar stijgen in België, verwacht het panel van vastgoedexperts van De Tijd. Het rekent op 2 procent groei per jaar tot 2025.

     

    Dat is opvallend, omdat de prijzen in het coronajaar 2020 al verrassend snel stegen. En omdat woningen nu al 13,5 procent te duur zijn volgens de Nationale Bank. Bovendien rekenden de banken eerder op een prijsdaling in 2021. De lage rente blijft een belangrijke motor voor de stijging.

    Het panel met 22 vastgoedexperts denkt dat woningen telkens met 1 à 2 procent duurder worden in de komende twee jaar. Dat geldt zowel voor huizen als appartementen, en in elk van de drie regio’s. Vorig jaar stegen de prijzen van huizen met 5,7 procent, die van appartementen zelfs met 6,8 procent, stelt de notarisbarometer.

    De redenen achter de prijsstijging in 2020 wegen ook dit jaar door. De lage rente blijft belangrijk. In het derde kwartaal van 2020 zakte de hypothecaire rente naar een historisch dieptepunt (1,59%). Er zijn niet meteen aanwijzingen dat die fors zal toenemen.

    " De redenen achter de prijsstijging in 2020 wegen ook dit jaar door. De lage rente blijft belangrijk. "

    Ook speelt tina mee: there is no alternative. Spaarboekjes en obligaties brengen niets meer op. En de schommelingen op de beurs schrikken velen af. ‘Tina, in combinatie met de negatieve reële rentevoeten (het renteniveau ligt lager dan het inflatiecijfer, red.) zet mensen aan te investeren in vastgoed om te verhuren’, zegt Koen Deleus, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.

    Huis met tuin

    Bovendien voelt een groot deel van de bevolking de gevolgen van de coronacrisis nauwelijks of (nog) niet. Corona zet tot nader order zelfs een opwaartse druk op de prijzen. Meer mensen willen een huis met een tuin of een appartement met een groot terras. Daarvan is vandaag te weinig aanbod. Minder woningen komen in de verkoop. De kandidaat-verkopers zijn vaak ouderen, en die zijn door corona niet gehaast om naar de notaris of de makelaar te stappen om wildvreemde kandidaat-kopers over de vloer te krijgen.

    De voorzichtige prijsprognoses zijn een gevolg van de hoogtevrees die steeds meer experts krijgen na de prijshausse. Volgens de Nationale Bank is de overwaardering van Belgisch woningvastgoed in één jaar bijna verdubbeld tot 13,5 procent.

    Een crash verwachten de experts niet. Voor huizen gaan ze de komende vijf jaar uit van een jaarlijkse prijsstijging met 2,1 procent. Voor bouwgrond en appartementen gaat het om 1,6 procent. Dat is in de buurt van de verwachte inflatiegroei.

    Ook de banken hebben hun prognoses voor 2021 naar boven bijgesteld. Tijdens de lockdown vorig jaar bedroeg de vork -2 à 0 procent, intussen -1 à +3 procent. KBC en Belfius zijn minder optimistisch dan BNP Paribas Fortis en ING. Hun prognoses voor 2022 (+0,7 à 2,0%) liggen dichter bij elkaar.

    Het is uitkijken naar de impact van de tijdelijke verlaging van de btw op sloop en heropbouw van 21 naar 6 procent. ‘De woningen die daarvoor in aanmerking komen, liggen erg goed in de markt’, zegt Cédric Vanhencxthoven van Heylen Vastgoed.

    Patrick Luysterman

    Petra De Rouck

      Lees zaterdag meer in de Vastgoedgids van De Tijd.

    Stappenplan voor zorgeloze verbouwingen

    -

    Van bank tot baas: 7 manieren om uw verbouwing te financieren

    Trop is te veel: wanneer is slopen interessanter dan renoveren?

    Goedgekeurd: voor welke renovaties hebt u een vergunning nodig?

    De Vastgoedgids, zaterdag 20 februari gratis bij De Tijd.

    *

    *

    EUROPA - 17% EUROPEANEN WIL NOOIT CORONAVACCIN

    -*

    Uit een bevraging van de Europese Commissie (EC) blijkt dat nogal wat Europeanen redelijk sceptisch staan tegenover het coronavaccin. In dit artikel ga ik nader in op de attitude van de bevraagde Europeanen tegenover corona vaccinatie, op de rol van de EU hierin, en komt verder ook aan bod hoe de Belgen en Fransen staan tegenover het coronavaccin.

    Europees vaccinscepticisme

     

    17% van de 24.424 Europeanen tussen 16 en 64 jaar oud, bevraagd in de loop van december 2020, wil nooit een vaccin, 18% later dan in 2021 en 13% weet het niet. Dat maakt dat slechts een kleine meerderheid (52%) van de ondervraagden zich zeker wil laten vaccineren in 2021. Maar er zijn vrij grote nationale verschillen. Zo zou in Malta of Denemarken slechts 5% zich nooit laten vaccineren, terwijl dat cijfer in Slovenië en Bulgarije oploopt tot één op drie. 44% van alle respondenten geeft wel aan dat ze eerder geneigd zijn zich te laten vaccineren, mochten er al mensen zijn gevaccineerd, het blijkt dat het werkt en er geen nevenwerkingen zijn.

     

    nog wel wat werk aan de winkel om meer Europeanen warm te maken voor het vaccin

    62% van de Europeanen vindt dat de vaccins te vlug ontwikkeld en goedgekeurd werden om veilig te zijn. Een zelfde percentage vindt dat de overheden niet voldoende transparant zijn over coronavaccinatie. 57% wou in december dan ook graag meer informatie krijgen over hoe veilig het vaccin zal zijn, en 50% eveneens over hoe effectief het zal zijn. De Europese Commissie voert dan wel haar strijd tegen desinformatie, toch is er dus nog wel wat werk aan de winkel om meer Europeanen warm te maken voor het vaccin.

    Vertrouwen

     

    Anderzijds zijn er ook wel wat tekenen die wijzen op vertrouwen in vaccinatie. Zo vindt 59% dat een vaccin de enige manier is om de pandemie te beëindigen. 76% van de ondervraagden is het ook eens met de stelling dat ernstige ziekten verdwenen zijn door vaccins.

     

    Tegelijk vindt 46% wel dat het een burgerplicht is om zich te laten vaccineren

    Een vrij ruime meerderheid van 58% is tegen een vaccinatieplicht. Tegelijk vindt 46% wel dat het een burgerplicht is om zich te laten vaccineren en evenveel mensen begrijpen niet waarom sommige mensen terughoudend staan tegenover vaccinatie. Ruim drie vierde (76% ) van de ondervraagden vindt dat sommige bevolkingscategorieën – zoals gezondheidswerkers, ouderen of andere risicogroepen – eerst aan beurt moeten komen.

    Rol van de EU

     

    Ongeveer twee op drie (64%) van de bevraagde Europeanen vindt dat de EU een sleutelrol heeft in het verzekeren van de toegang tot het coronavaccin. Die overtuiging leeft het minst in Tsjechië (49%), Polen (55%), Hongarije (55%) en Slowakije (56%). De Europeanen blijken trouwens zeer verdeeld over de EU-aanpak van de coronapandemie in het algemeen: 45% is in meer of mindere mate tevreden en eenzelfde percentage dan weer eerder of helemaal niet, terwijl 10% het niet weet.

     

    Zo wil een kleine meerderheid in België (52%) zich zo vlug mogelijk of alleszins nog in 2021 laten vaccineren.

    Tot zover de globale Europese resultaten, maar hoe zit dat nu in België? Uit de bevraging van de EC blijkt dat de resultaten doorgaans niet zo veel afwijken van het Europese gemiddelde. Zo wil een kleine meerderheid in België (52%) zich zo vlug mogelijk of alleszins nog in 2021 laten vaccineren. Het percentage dat zeker geen vaccin wil (13%) ligt wel wat lager dan het Europees gemiddelde (17%) maar is dus toch nog altijd ruim 1 op 10 in de leeftijdsgroep tussen 16 en 64 jaar.

    Franstaligen in België

     Dat percentage komt trouwens goed overeen met dat uit een eerdere enquête van onderzoeksbureau Kantar in oktober, waaruit bleek dat 12% van de Belgen zich zeker niet zou laten vaccineren. De Morgen wees daarbij ook nog op opvallende verschillen binnen de Belgische bevolking. Zo zei bij de Franstaligen 19% nee tegen vaccinatie tegenover 7% bij de Nederlandstaligen. Dat verschil zou mogelijk mede verklaard kunnen worden door het feit dat de Franstaligen eerder aanleunen bij de Franse publieke opinie (zie lager).

     bleek bij de lage inkomens het verzet tegen vaccinatie het grootst

    Ook blijken procentueel meer Belgische vrouwen het vaccin te zullen weigeren dan mannen en bleek bij de lage inkomens het verzet tegen vaccinatie het grootst met 25%, meldt De Morgen nog. Uit de bevraging van de EC blijkt verder opmerkelijk nog dat de Belgen bij de meest EU-kritische landen zijn wat betreft de EU-aanpak van de pandemie. Een meerderheid (56%) is namelijk niet tevreden over die aanpak.

    En in Frankrijk?

     Tot slot focussen we nog even op de Franse publieke opinie. Frankrijk is immers niet enkel een buurland, maar ook het grootste EU-land qua oppervlakte en het tweede grootste qua populatie met bijna 68 miljoen inwoners. Het is al langer bekend dat de publieke opinie in Frankrijk een van de wereldkampioenen is in vaccinscepticisme. Dat blijkt opnieuw min of meer uit de bevraging van de EC. 24% van de Fransen wil zich nooit laten vaccineren, 25% alvast niet in 2021 en 16% weet het niet. Slechts 11% wil zich zo vlug mogelijk laten vaccineren.

     Daarnaast vindt 73% van de Fransen dat overheden niet transparant genoeg zijn over het coronavaccin

    Bovendien zou maar ruim één derde van de bevraagde Fransen (34%) geneigd zijn zich eerder te laten vaccineren, mochten ze merken dat het vaccin werkt bij anderen en geen nevenwerkingen heeft (tegenover 44% Europees). Daarnaast vindt 73% van de Fransen dat overheden niet transparant genoeg zijn over het coronavaccin (tegenover 62% in EU) en 70% dat het te vlug ontwikkeld werd om veilig te zijn (62% in EU).

     

    Volgens france.tv zou intussen wel de helft van de Fransen bereid zijn zich te laten vaccineren, maar 24% twijfelt nog en 22% wil zich nog steeds niet laten vaccineren. Net als in België blijkt ook hier dat vrouwen eerder dan mannen weigerachtig staan tegenover het vaccin. Volgens de Franse socioloog Antoine Bristielle zijn de sceptici niet zozeer complotdenkers, maar vooral mensen die bang zijn van de mogelijke bijwerkingen van het vaccin.

    Vanwaar dat wantrouwen?

     Als Frankrijk wereldkampioen is in het verzet tegen vaccins, dan ligt dat volgens Annika Joeres van Die Zeit veeleer aan het gekende wantrouwen van de Fransen in hun overheid dan aan de geneeskunde. Ook in dit artikel van france.tv wordt dat wantrouwen in de overheid als een van de belangrijke redenen aangehaald, naast een opeenvolging van controverses op vlak van gezondheidszorg, het gegeven dat sommige gezondheidswerkers zelf wantrouwig staan tegenover vaccinatie en een minder ontwikkelde ‘epidemiecultuur’.

    Nicolas Van Haecke

    Heel lang geleden werden Rechters uitgevonden om de burgers te beschermen tegen de Overheid… die tijd is lang voorbij

    17 februari 2021 TalPoj Tangens


    Vorige Coronacartoon Ardy Beld

    *

    Welkenhuysen chreef:

    Beste,

    regering heeft dit toch gewild bij meerderjarige een boete van 250 euro en bij minderjarige voorleiden bij jeugdrechter. Moeten wij nu verwijten aan parket dat zij regels van regering toepassen. We leven toch in een rechtstaat met scheiding van machten en parket moet regelgeving van regering uitvoeren.

    Daarnboven14-jarige zijn geen kleine kinderen, als ze kunnen zuipen, neuken, feesten smoren dan moetern ze ook tegen een nachtje cel kunnen derstijds moesten ze gaan werken op die leeftijd. Zeg nu niet dat 14-jarigen niet zuipen of neuken hash smoren dat zou getuigen van wereldvreemdheid.

    Zambi schreef   Dus bij uitbreiding: cashbetaling maximum 3.000 Euro. Dus in dit geval moet inspectie FOD economie in actie komen. Dit zal wel geen alleenstaand geval zijn.

    En de curator zal ook zich kunnen amuseren om alle onrechtmatige cash ontvangsten in de boekhouding terug te vinden.

    Blijven roeren. Het stinkt hoe langer hoe meer.

    Leontien schreef   Alle dagen worden de Vlamingen meer en meer gediscrimineerd en alle dagen meer en meer vernederd door drie volledig afgeschreven en uitgeleefde mini-partijtjes die ten aanzien van de Vlaamse bevolkingsgroep niets maar ook niets voorstellen !!! De situatie is totaal uit de hand gelopen.

    jef pedal schreef:

    Wie niet horen wil moet maar voelen.

    Alain Proviste, à l'improviste schreef:

    De “Zetelende Magistratuur” waant zich ongenaakbaar wegens de vermeende “Scheiding der Machten” (sic) ondanks het publieke “geheim”(sic) der vaak politieke benoemingen. De door pure & onversneden politiek-correctheid geïntoxiceerde recente vonnissen/arresten wekken minstens de perceptie dat er iets fundamenteels fout is met de opleiding van onze Magistratuur, ook van de “Staande Magistratuur”. De Economisch Productieven tot het BNP bakken de welvaarts-koek waaruit belastinggeld afgetroggeld wordt om

    overheidspersoneel veel te veel te betalen en later op een veel vetter pensioen te trakteren dan dat der Economisch Productieven zelf die het belastinggeld gegenereerd hebben. Waarom krijgen wij doorgaans zo’n lamentabele service voor ons belastinggeld ? Onthouden bij ONS electoraal VONNIS in 2024 !

    *

    *

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Somers, Stommelein en C°,….. d.i. Sven Gatz en vooral het Kortrijkse Groot Licht QUICKIE.

    Ooit komt er het moment dat we die in onze gebeden zullen kunnen gedenken. Liefst zo snel mogelijk, voora   l nu de CVP ook op het punt staat Dolf onder tte spitten en haar +350 Burgeervaders te verliezen aan…. De Forza Flandria..

    Oppotunninisen zegt U?

    Ja, en dan?

    *

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST







    18-02-2021, 00:00 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500527 - GOEDE OVERHEID EN GOED ESTUUR ZIJN DE SNELWEGEN NAAR ONAFHANKELIJKJHEID

    *

    500527 - GOEDE OVERHEID EN GOED ESTUUR ZIJN DE SNELWEGEN NAAR ONAFHANKELIJKJHEID

     

    WOENSDAG 17 FEBRUARI 2021


    ASSE WOENSDAG

     *

    INHOUD

    MADRID DAARENTEGEN… ZET VRIJE MENINGS-UITINGEN ACHTER TRALIES- ZOWEL NATIONALISTEN ALS LIEDJES ZANGERS DIE HET STAATSHOOFD BEZINGEN

    *

    *

    DE MOEREN

    *

    Gewest Vlaanderen

    Oppervlakte  11,58 km² - polder –

    De Moeren is een klein landelijk polderdorpje in het westen van de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Veurne. Het dorp is gelegen op de gelijknamige droogmakerij, die verder ook nog de Franse gemeente De Moeren (Frankrijk) (Les Moëres) en een deel van Adinkerke omvat. Het dorp heeft geen echte kern; het gemeentehuis was gevestigd in het klein gehuchtje Moeresmisse. De ruim 100 inwoners wonen vooral in de boerderijen verspreid over het landelijk gebied. Het diepste punt van De Moeren (ongeveer 0 meter TAW-hoogte, ruim twee meter onder gemiddeld zeeniveau) is tevens het diepste punt van België.

    Landschap van De Moeren, met de Sint-Karelsmolen.

    *

    Kruispunt Moeresmisse.

    Geschiedenis

    Aan het einde van de middeleeuwen bestond het gebied van De Moeren uit een laag gelegen moeras landschap met twee grote poelen, de Kleine en de Grote Moere. Al vanaf het begin van de 17de Eeuw is er getracht beide Moeren in te polderen; hoewel dat enkele malen gelukt is, werd het gebied later toch weer overstroomd. Pas in 1826 werd het definitief drooggelegd. Thans behoren de Moeren tot de rijkste landbouwgronden van Veurne-Ambacht.

    Bezienswaardigheden

    De Moeren, een historische droogmakerij

    Sint-Karelsmolen, de enige nog werkende vijzel-molen van België

    Sint-Gustaafsmolen, molenrestant

    Kasteel Sint-Flora met park

    Natuur en landschap

    De Moeren omvat het Belgische deel van een droogmakerij, genaamd De Moeren. Deze droogmakerij ligt op een hoogte van ongeveer 0 meter. Het is een landbouwgebied dat door een raster van wegen en sloten wordt ontsloten

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    CATALUNYA !

    *

    In Spanje had de socialistische premier Sanchez zijn minister van Volksgezondheid naar Catalonië gestuurd om daar de kieslijst aan te voeren. Het heeft niet mogen baten. De socialistische partij kwam wel nipt als grootste uit de regionale verkiezingen, maar de twee separatistische partijen gaan meer dan waarschijnlijk de huidige plaatselijke regerings- meerderheid voortzetten. Ook zij gingen nl vooruit en haalden voor het eerst meer dan 50% van de stemmen. Net als bij ons (én in Schotland) zijn de nationalisten er verdeeld, maar in tegenstelling tot hier komen ze wel tot een akkoord om samen verder te regeren en te blijven ijveren voor een onafhankelijk Catalonië, ook al zal dat nog niet voor morgen zijn. Zeker met de vele problemen die er daar zijn rond gezondheid (corona), economie, werkloosheid en armoede, was het al een hele prestatie de drang naar onafhankelijkheid te blijven koesteren. Ook merkwaardig is dat het centrumlinkse Ciudadanos – te vergelijken met onze Open VLD - die tégen de onafhankelijkheid is, zwaar heeft verloren, zo’n 30 zetels. Een voorbode voor wat onze liberalen te wachten staat?

    Catalonië (én Schotland) blijven lichtende voorbeelden voor ons Vlaanderen. Petje af voor de mensen die daar als meerderheid in eigen regio moeten vechten als minderheid in Spanje en de UK. Bij ons integendeel zijn wij, Vlamingen, een meerderheid die we voorlopig maar niet verzilverd krijgen. Wij blijven de enige meerderheid die het in een democratisch land niet voor het zeggen heeft en dit ondanks het feit dat we niet alleen 60% van de bevolking uitmaken, maar daar bovenop nog 70% van de economie beheren en goed zijn voor 83% van dc export. Probeer dat maar eens aan buitenlanders uitgelegd te krijgen. Ik heb dat zelf regelmatig meegemaakt toen ik bij DAF-Trucks tien jaar buitenlandse bezoekers heb ontvangen en daar rekende ik ook de Nederlanders bij, waarvan velen niet op de hoogte waren van wat in dit land allemaal gebeurde.

    Laat ons een voorbeeld nemen aan de Catalaanse nationalisten, die ook hun meningsverschillen hebben, maar toch in staat zijn die opzij te zetten om samen te werken waar dat kan en nodig is. ‘En geen idiote uitspraken meer doen zoals een welbepaalde burgemeester deed’. Deze laatste zin is niet van mij maar komt uit een lezersbrief in ’t Pallieterke van 11 februari’, die ik alleen maar kan onderschrijven. Ik kom daar trouwens nog op terug.

    *

    GAT IN VLAAMSE BEGROTING 700 MILJOEN KLEINER DAN VERWACHT

    VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING MATTHIAS DIEPENDAELE. ©BELGA

    Vandaag om 01:00

    *

    De Vlaamse Regering kan voor 2020 uitpakken met een iets rooskleuriger begrotingsresultaat dan gedacht. Na het afsluiten van alle rekeningen klopt de begroting af op een tekort van 6,2 miljard euro, 700 miljoen euro minder dan bij de vorige raming.

    De Vlaamse regering legde in november bloedrode cijfers voor. Het tekort zou in het annus horribilis oplopen tot 6,9 miljard euro, schatte minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA). Uiteindelijk ligt het een tiende lager.

    Diensten cheques

    Dat komt vooreerst omdat minder geld de deur uitging dan gepland bij de begrotings opmaak. De regering schreef 3,5 miljard euro aan uitgaven in om de impact van de coronacrisis op bedrijven, zorginstellingen en gezinnen te beperken. Die provisie blijkt niet volledig aangewend. Alleen al aan economische steun maatregelen betaalde de Overheid 300 miljoen minder uit, vooral omdat bedrijven minder steunaanvragen indienden na de heropening van niet-essentiële winkels.

    Daarnaast temperde de coronacrisis de vaste overheids uitgaven. De Vlaamse Overheid betaalde 133 miljoen minder subsidie uit aan de dienstencheque sector omdat die op een lager pitje draaide. Ook investeringen liepen vertraging op. Er werd 50 miljoen minder geïnvesteerd in school gebouwen. ‘Het gaat om uitstel, niet om afstel’, stipt Diependaele aan. ‘De geplande investeringen gaan in 2021 onverkort door.’

    Budgettaire meevallers

    Aan de inkomstenzijde waren er budgettaire meevallers. Op vrachtverkeer werd een hogere kilometer heffing geïnd. Bedrijven legden voor de brexit grotere voorraden aan, waardoor meer vrachtwagens over de Vlaamse wegen reden. Daarnaast werden het afgelopen jaar meer huizen verkocht, doorgaans tegen een hogere prijs, waardoor Vlaanderen 161 miljoen euro meer registratierechten inde.

    "Onze begroting blijft bloedrood kleuren. De uitdaging voor de komende jaren is enorm. "

    Matthias Diependale

    Vlaams minister van Financiën en Begroting

    ‘Dat ons tekort 6,2 miljard euro in plaats van 6,9 miljard euro bedraagt, is uiteraard geen reden om te juichen. Onze begroting kleurt nog altijd bloedrood en de uitdaging voor de komende jaren is enorm’, zegt Diependaele. Volgens de adviesraad SERV zal het tekort in 2021 nog altijd 4,1 miljard euro bedragen. Bovendien houdt de Regering het relanceplan Vlaamse veerkracht van 4,3 miljard buiten de begroting en stijgt de schuld de komende jaren naar recordhoogte.

    Diependaele wil de put niet dempen met nieuwe belastingen. Met ‘spending reviews’ en een subsidie databank wil hij de uitgaven doorlichten. Wil de Vlaamse Regering opnieuw aanknopen met haar vroegere begrotingsdis cipline, dan wacht haar daar een stevige snoeibeurt.

    -

    'Tijdelijke werkloosheid mag geen verloren tijd zijn'

    De opschorting van de meldingsplicht van tijdelijk werklozen bij de VDAB bemoeilijkt hun activering, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

    Oud-parlementslid Van Eyken veroordeeld tot 27 jaar cel. Het Brusselse hof van Beroep heeft Christian Van Eyken en zijn vrouw Sylvia B. veroordeeld voor moord. Van Eyken was jarenlang Vlaams volksvertegenwoordiger.

       AB InBev

    pakt Constellation aan over merknaam 'Corona'

    Huwen of wettelijk samenwonen? Het ene boterbriefje is het andere niet

    Daan Bleus

    HET ISLAM PROBLEEM: ZICHZELF BOVEN DE WET ZETTEN

    *

    Het heir der islam- vrienden heeft aan islamcritici het land, maar heeft zich nooit in staat getoond om hen inhoudelijk van antwoord te dienen. Het beperkt zich tot enkele stopwoorden, zoals de nu alomtegenwoordige onzinterm ‘islamofobie’, en beweringen die volkomen onjuist blijken. Eén ervan is de stelling dat zij het zo voorstellen alsof ‘de islam van alles de schuld is’.

    Dit soort karikaturen is gemeengoed bij slechte verliezers in een debat (te onderscheiden van de machtsstrijd, waarin die inhoudelijke verliezers toch de bovenhand kunnen hebben). Aldus werpen de belgicisten op dat voor de flaminganten ‘alles de schuld van de Walen is’.

    De islam en andere problemen

    In onderhavig geval is de bewering alvast gemakkelijk te weerleggen: van ongeveer alle islamcritici zijn eerdere of gelijktijdige problematiseringen van andere boemannen bekend, gaande van bijvoorbeeld het zedenverval volgens sommige christelijke denkers tot de woke-aanvalsgolf tegen de vrije meningsuiting volgens ‘libertariërs’. Een bekende beschuldigde, Geert Wilders, heeft onder meer een door zijn partij gedoogde regering doen vallen over kwesties van sociaal beleid, en heeft in het parlement het probleem van anti-blank racisme in de ‘plaasmoorde’ in Zuid-Afrika aangekaart. Hij heeft de verdienste, het islam probleem scherp en helder op de politieke agenda geplaatst te hebben, maar zijn horizon is aantoonbaar breder dan dat.

    de meeste Vlamingen hebben niets tegen pakweg Assita Kanko als burgemeester

    Er is mij maar één voorbeeld bekend van iemand die eens de islam, of althans de Koran, retorisch van alles de schuld gegeven heeft, namelijk Filip Dewinter. Maar ook hij heeft bij andere gelegenheden volop tegen daarvan onderscheiden problemen gefulmineerd, zoals het communisme of de misdaad. Dat hij ‘zelfs een neger’ als mogelijk burgemeester van Antwerpen een ultiem schrikbeeld vindt, is weliswaar verwerpelijk (de meeste Vlamingen hebben niets tegen pakweg Assita Kanko als burgemeester), maar het is onverenigbaar met ‘de islam van alles de schuld geven’.

    Heidenen en christenen die het eens zijn

    Islamcritici die hun zaak kennen, weten dat Mohammed, zodra zijn ster begon te rijzen, gemakkelijk rekruten vond onder de tot dan niet-islamitische Arabieren. Hij bood hun in ruil voor bekering en deelname aan de jihad de buit van plunderingen, gijzelingen, verkrachtingen en slaafnemingen, en daarvoor kwamen volop kandidaten naar voren. De islam bleek een formule om hebzucht en ander menselijk kwaad doeltreffender te bundelen, maar die ondeugden bestonden natuurlijk al eerder. Ook wie niets van de islam kent, kan uit de oudheid voorbeelden opsommen van begaan kwaad én van besef van het kwaad als probleem. Religies als het christendom en het manicheïsme plaatsen de strijd tegen het kwaad zelfs centraal.

    In religieuzer tijden werd die hoofdzonde opgevat als de wens om aan de goden gelijk te zijn.

    Een vaak aangewezen bron van kwaad is de hoogmoed. In religieuzer tijden werd die hoofdzonde opgevat als de wens om aan de goden gelijk te zijn. Men vindt dat terug in de Griekse mythologie, als hybris, maar evengoed in het Bijbelse scheppings verhaal, waar de slang aan de onschuldige Eva en Adam maar één keer het vooruitzicht op gelijkheid met God moet voorspiegelen, of ze happen al toe. Heidenen en christenen die het eens zijn: dan zaten ze wellicht op het juiste spoor.

    Islam en middenweg

    Hybris kan ook seculier opgevat worden als het tegendeel van de aristotelische hoofd-deugd: de zin voor maat. Deze opvatting van deugd als matigheid en ondeugd als onmatigheid was ook de 7de-eeuwse Arabieren bekend, en zelfs de Koran verwijst ernaar. Voor de christelijke veroordeling van de gulzigheid als één van de hoofdzonden vinden we een tegenhanger in Koran 20:81: ‘Eet de goede dingen die Ik voor u voorzien heb, maar bega daarin geen overdrijving, opdat Mijn gramschap niet terecht op u nederdale: want zij op wie Mijn gramschap neerdaalt, gaan werkelijk ten onder.’ En vers 25:67 prijst hen die ‘bij hun uitgaven niet kwistig noch gierig zijn maar het juiste evenwicht behouden’. Wie kan daar nu tegen zijn?

    Jaja, ‘elk ding is bij Hem naar maat’. (13:8) Als je bij moslims eens de juiste medemenselijke toon wil treffen, kan je altijd op zulke waarheden als koeien terugvallen. Het wordt echter interessant wanneer het over religie gaat: ‘O volk van het Boek! Overschrijd niet in uw religie de limieten, buiten de waarheid tredend.’ (5:77) Wat dat zou kunnen betekenen? Het lijkt veelbelovend, maar een blik op de omliggende verzen leert dat het slechts de overbekende waarschuwing is tegen de heidenen van nu en vroeger.

    Dus ook tegen Aristoteles, Vedavyasa, Confucius, de Boeddha en allen die gezegd hebben dat het goede in het midden ligt.

    Een apologetische aanval

    Nog eentje. Vers 4:171 zegt: ‘O volk van het Boek! Bega geen excessen in uw religie, noch zeg over Allah iets anders dan de waarheid.’ Benieuwd naar wat die waarheid dan wel is, lezen we verder: ‘Maria’s zoon Jezus Christus was slechts een boodschapper van Allah en Zijn Woord (…) Geloof dus in Allah en Zijn boodschappers. Zeg niet “Drievuldigheid”, laat af.’ Kortom, wat begon als een gezond pleidooi voor de middenweg blijkt uiteindelijk slechts een apologetische aanval op het definiërende christelijke dogma, namelijk dat Jezus de zoon en nederdaling Gods is. De islam definieert zichzelf als de middenweg en elke andere opvatting als een afwijking daarvan.

    Elke misdaad tegen de menselijkheid in de geschiedenis is voortgekomen uit het zichzelf boven het menselijk normbesef plaatsen

    In het intermenselijk verkeer laat de hoogmoed zich louter ethisch vertalen als de eigen-gerechtigheid. Dat is het zich niet onderworpen voelen aan algemeen geldige normen. Op alledaags niveau kan eigenlijk elke wetsovertreding als een vorm van eigenrecht beschouwd worden. Elke misdaad tegen de menselijkheid in de geschiedenis is voortgekomen uit het zichzelf boven het menselijk normbesef plaatsen, boven de door ervaring gegroeide Gulden Regel van: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat een ander niet.’ Daar was geen islam voor nodig.

    Eigengerechtigheid

    De rol van de islam hier is dat hij een verregaande vorm van eigengerechtigheid aanleert. Niet als eerste of enige leerstelsel, wel als actueelste. Wie in Mohammeds vermeende Woord Gods gelooft, waant zich verheven boven de voor anderen geldende mensenwet, die ocharme door gezamenlijke beraadslaging onder mensen voortgekomen is, voorlopig en altijd amendeerbaar.

    De wet die hij volgt is eeuwig geldend en absoluut, gegeven door Allah Zelf, die niets of niemand nodig heeft en niemands goede raad hoeft in te winnen. Dat geeft een vrijgeleide om mensenwetten en a fortiori menselijke zeden en gevoeligheden met voeten te treden.

    Koenraad Elst

    *

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    De dijken staan dus op het dooorbreken. Zijn daarop wel voldoende voorbereid? Straks daarover meer.

    Ook nog in de maak: Doorbraak op zoek naar het Algemeen Menselijke in het aangeboren Menselijk Godsverlangen. Zie de Pyramiden van Cheops in het Heelal, een nagebouwd Lichtend Voorbeeld, ook voor onze tijd…

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST










    18-02-2021, 00:00 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    16-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500525 - KLOTE EBESTUUR VOOR KLOTE LANDEN EN HET VEERERGRT MTDE DAG

    .

    500525 - KLOTE EBESTUUR VOOR KLOTE LANDEN EN HET VEERERGRT MTDE DAG

    MAANDAG 15 FEBRUARI 2021


    INHOUD

    VEILIGHEID, GEZONDHEID EN ONDERWIJS: ALLES DRAAIT VIERKANTE RONDJES OP ALLE MOGELIJKE CARROUSELS

    *

    *   Lorinparys - @lorinparys123

    Mond vol over politieke vernieuwing met meer dan 800 cabinetards.

    In 2013 gaven ze zichzelf méér centen, wij stemden tegen.

    En dit is wat ze van plan zijn. Als de democratie tegenvalt, passen we gewoon de regels voor de winnaars aan?

    @8AM_Wetstraat

    *

    *

    RENÉ de CLERCQ

    Geboren  14 november 1877 te Deerlijk

    Overleden        12 juni 1932 te         Maartensdijk. Hij was een Vlaams schrijver, dichter, politiek activist en componist.

    *

    Kindertijd

    René Declercq werd in Deerlijk in het huis, toen herberg Het Damberd, dat nu zijn museum herbergt. Zijn vader, Charles Declercq (1831-1893), was een kleine vlashandelaar, herbergier en touwslager en verzorgde de hele vlasbewerking vanaf het zaaien tot het zwingelen. Van het afval werden ’s winters koorden gedraaid. Zijn moeder, Paulina Gheysens (1836-1906), was de tweede vrouw van Charles Declercq. De man was al gehuwd geweest met Cordula D’heygere. In totaal kreeg zijn vader zestien kinderen, van wie René de voorlaatste was. Na de geboorte van het laatste kind, Rachel, verhuisde Charles naar de herberg De Valke op de hoek van de Harelbekestraat en de Kleine Pontstraat, nu Comm. Edmond Ameyestraat.

    Studies

    Hij ging in 1896 eerst geneeskunde studeren aan de Universiteit van Gent maar schakelde al snel over op Germaanse filologie. De Clercq raakte via Emmanuel De Bom betrokken bij het literair tijdschrift Van Nu en Straks en in 1901 was hij voorzitter van Rodenbach's Vrienden, Taalkundig Studenten genootschap, dat Julius Mac Leod steunde in zijn strijd voor de vernederlandsing van de universiteit. In het literair blad Jong Vlaanderen (1900-1902) publiceerde hij het euforisch essay "Krachtstorm", over de ontvoogding van het cultuurarme Vlaanderen. Hij ging na zijn promotie in 1902 les geven in Nijvel, Oostende en Gent. In Gent richtte hij met Gustaaf De Smet het Algemeen Kunstverbond voor Beide Vlaanderen op, een culturele vereniging voor de kunst der letteren en beeldende kunsten.

    De Eerste Wereldoorlog en het activisme

    De Duitse inval in augustus 1914 deed De Clercq vluchten naar Nederland, waar hij aan de Belgische School in de Van Ostadestraat in Amsterdam les ging geven. Hij werd redacteur van het literair tijdschrift "De Vlaamsche Stem", een blad dat in februari 1915 werd opgericht voor Belgen van Vlaamse afkomst. Hij publiceerde hierin gedichten waarin hij de Vlaamse ontvoogding bepleitte. Het blad geraakte onder Vlaams-nationale invloed in mei 1915 wanneer het blad met Duitse financiële hulp werd overgenomen door de Groot-Nederlandsgezinde Carel Gerretson. Ook De Clercq evolueerde en werd een Vlaams activist, nadat een met hoofdredacteur Alberic Deswarte op 11 juli verstuurd telegram aan Koning Albert I dat de zelfstandigheid van Vlaanderen bepleitte, negatief beantwoord werd. Het blad waarvan hij inmiddels zelf de hoofdredactie deelde met Antoon Jacob, werd een anti-Belgisch blad. Koning Albert I deed daarop vanachter het IJzerfront een Koninklijk Besluit uitgaan dat hem de onderwijs bevoegdheid afnam. Het blad ging in 1916 ter ziele wegens geldgebrek, nadat het de censuur aan geallieerde zijde niet meer doorkwam en dus ook niet meer aan het IJzerfront geraakte.

    De Nederlandse dominee uit Gent Jan Derk Domela Nieuwenhuis Nyegaard haalde hem in 1916 over lid te worden van Jong-Vlaanderen. De Clercq had de aandacht getrokken vanwege zijn redacteurschap van het ballingentijdschrift Dietsche Stemmen, een blad waarin de Groot-Nederlandse gedachte uitvoerig bejubeld werd. De Clercq publiceerde er eind 1915, begin 1916 een hekelschrift in aan de Belgische regering in ballingschap in Le Havre, "Havere tegen Vlaanderen". In 1916 werd hij redacteur van De Toorts, een blad dat tot doel had het Vlaams activisme dat in Nederland als collaboratie gezien werd, te ondersteunen. Hij werd bestuurslid van het "tijdelijk in Holland gevestigde" Nationaal Vlaamsch Komiteit tot Verdediging van de Vlaamsche Zaak in België, dat begin 1917 de Amerikaanse president Wilson een telegram, en de Belgische premier Charles de Broqueville een brief stuurde waarin de Vlaamse kwestie bepleit werd. Het comité ging in mei 1917 op in de "Dietsche Bond".

    De oprichting van de Raad van Vlaanderen in mei 1917 haalde in juli 1917 De Clercq over terug te keren naar Vlaanderen. Hij opteerde als lid van de Raad voor een zelfstandig Vlaanderen dat op zou gaan in een Groot-Nederland en verwerkte dat in zijn gedichten. "Daar is maar één Vlaanderen", een lied van hem uit 1917, getoonzet door Jef Van Hoof, groeide uit tot het officieuze volkslied van de Vlaams-activisten. Op 11 november 1917 nam hij als spreker deel aan de Alhambrameeting, die op 22 december 1917 leidde tot het daadwerkelijk uitroepen van de Vlaamse onafhankelijkheid door de Raad. De Clercq was toen ook hoofdredacteur van de Gazet van Brussel en bejubelde het gebeurde. Van de Dietsche Bond werd hij ondervoorzitter. Op instigatie van de Duitse gouverneur-generaal voor België, Freiherr Ludwig von Falkenhausen, werd hij benoemd tot conservator in het Brusselse Wiertz-museum. In november 1917 maakte hij een culturele tournee door Duitsland waar hij door de Deutsch-Vlämische Gesellschaft hartelijk onthaald werd. In januari 1918 werd hij ondervoorzitter van de Raad van Vlaanderen en bereidde hij de "volksraadplegingen" voor. Ook bij de oprichting in Vlaanderen van afdelingen van de Deutsch-Vlämische Gesellschaft was hij betrokken. Maar zodra president Wilson in oktober 1918 - het nakende Duitse verlies aan het Westelijk front was inmiddels onafwendbaar - de onvoorwaardelijke terugtrekking van Duitsland uit Vlaanderen eiste, vluchtten de leden van de Raad van Vlaanderen naar Nederland en Duitsland.

    KONIJNTJE

    Konijntje kan zijn oortjes stellen,

    Konijntje kan zijn oogjes schuinen,

    heeft al zeven springgezellen

    om te hollen op de duinen.

    Langoor, Schuinoog, Huppelbeentje

    droomt nu in zijn eentje.

     

    Onze baby's, Amsterdam (De Hooge Brug), 1920

    Repressie

    De vrees voor Repressie na de wapenstilstand deed De Clercq terugvluchten naar Nederland waar hij het over hem in België in 1920 uitgesproken doodvonnis per brief vernam . Hij bracht zijn verdere leven door met het onderwijzen van kinderen van gevluchte Vlaamse activisten en het publiceren van zijn werken. In 1920 ging hij op tournee door Nederland met zelfgeschreven muziekwerken die hij met een combo uitvoerde. Ook voor de Dietsche Bond en De Toorts bleef hij actief, en in Duitsland hield hij regelmatig lezingen over de Vlaamse en Duitse letteren. Pas in 1929, nadat de Amnestiewet van kracht werd, keerde hij eenmalig voor een kort bezoek terug naar Vlaanderen.

    Overlijden

    René de Clercq overleed op 54-jarige leeftijd in Maartensdijk. Hij werd begraven in het Nederlandse dorpje Lage Vuursche.


    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    DE SECUNDAIRE EINDTERMEN

    De koepel van het katholiek onderwijs is niet akkoord met de nieuwe eindtermen voor het secundair onderwijs en stapt daarvoor naar het Grondwettelijk Hof. Volgens topman Lieven Boeve worden die eindtermen te on-overzichtelijk en zal het ermee eindigen dat de afgestudeerden van alles een beetje zullen kennen, maar niets grondig. Hij zegt daarbij feitelijk dat we straks te veel managers zullen krijgen en te weinig specialisten. Ik ben het met de demarches van Boeve niet altijd eens, maar hier heeft hij, volgens mij, wel een punt en ik maak van de gelegenheid gebruik om een mopje daarover te vertellen dat zegt waarom,

    Het verschil tussen een specialist en een manager:

    ‘Een specialist is iemand die veel weet van weinig, steeds meer komt te weten van steeds minder en tenslotte alles weet van niets.

    Een manager is iemand die weinig weet van veel, steeds minder komt te weten van steeds meer en tenslotte niets weet van alles’.

    Het is maar een mopje, maar er zit een beetje waarheid in.

    ---

    En er viel nóg kolder te beleven:

    ONS MATEKE heeft het vorige week bij Terzake serieus aan de stok gekregen met babbelkous Almaci. Stel u voor, ruzie open en bloot op Tv tussen de linkse bondgenoten van Paarsgroen+ (en de stad Gent). Nadien wist ons mateke te vertellen ‘dat hij de indruk had dat Almaci daar zat ‘om ons (SP.a, binnenkort Vooruit’) een loer te draaien’. Hij zou maar beter opletten. Vraag het maar eens aan Kalveau!

    CORONA VIRUS

    *

    Bijna 50.000 dosissen Moderna op komst

    De 95 Vlaamse vaccinatie centra, waaronder dat in Antwerpen, zijn klaar om deze week open te gaan.

    14 februari 2021 17:26

    *

    Vlaanderen zet komende week 100.000 spuitjes tegen het coronavaccin.

    ?????

    Goed nieuws is dat na een breuk in leveringen opnieuw 50.000 dosissen Moderna op komst zijn. Waar staan we anderhalve maand na de start van de vaccinatie campagne?

    De vaccins worden verder verdeeld in rust- en ziekenhuizen. Vanaf deze week komen daar mensen bij in de gehandicapten instellingen, net als huisartsen, tandartsen en zorgwerkers in de thuisverpleging. Wat gaat er allemaal gebeuren?

    Hoeveel mensen zijn al gevaccineerd?

    België had op 13 februari 365.000 mensen ingeënt. In Vlaanderen zijn 220.500 mensen ouder dan 18 gevaccineerd, of 4 % van de bevolking. Bijna de helft van hen is 65-plusser, omdat de Overheid ervoor koos vaccinatie te starten met de alleroudsten in de woonzorgcentra. Bij hen is de vaccinatie ronde al bijna klaar. Ongeveer de helft van de bijna kwart miljoen ingeënte Vlamingen kreeg een eerste dosis van het Pfizer/BioNtech- of Moderna-vaccin - de enige die tot nu zijn toegediend. Bijna 115.000 zijn volledig ingeënt met een tweede spuitje. Bij Pfizer vereist de bijsluiter dat het tweede spuitje drie weken na het eerste volgt, bij Moderna is dat vier weken.

    115.000 - Twee dosissen

    Bijna 115.000 Vlamingen boven 18 zijn volledig ingeënt met twee dosissen vaccin.

    De grote bulk van spuitjes zijn tot nu gezet met het Pfizer-vaccin. Met Moderna zijn er tot nu 12.000 inentingen gegeven.

    Wie zijn nog ingeënt?

    In de ziekenhuizen worden vaccins toegediend aan het personeel dat het meeste risico loopt - artsen en verplegend personeel op spoed, intensieve zorg en covid-afdelingen. En er was ook al een kleine groep vaccins verdeeld onder eerstelijns werkers - vooral huisartsen. Van het ziekenhuis personeel is ongeveer 20.000 gevaccineerd - op een totaal van rond 100.000. Bij de eerstelijns werkers is dat ongeveer 11.000.

    Wat gaat er deze week gebeuren?

    Komende week worden in Vlaanderen in totaal 100.000 spuitjes gezet. 'Daarvan gaan er 40.000 naar de ziekenhuizen(personeel dat direct contact heeft met patiënten), 30.000 naar de woonzorgcentra, 17.000 naar de gehandicapten instellingen en nog eens 10.000 naar huisartsen, tandartsen, thuisverplegend personeel en andere eerstelijnswerkers', zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in VRT-programma De Zevende Dag.

    De vaccin planners moesten voor komende week één groot probleem oplossen. Afgelopen en komende week waren 51.000 Moderna-vaccins beloofd, maar die komen niet. Dat was grote tegenslag voor de Vlaamse ziekenhuizen. Die moeten - behalve 13 grote hub-ziekenhuizen die met Pfizer werken - hun personeel inenten met Moderna. Door uitstel op de levering is geschoven met de planning. De 'Moderna'-ziekenhuizen krijgen extra dosissen Pfizer, om samen met de geplande dosissen AstraZeneca-vaccin inenting verder te kunnen ze

    Dries Bervoet

    OP 22 MAART 2016 STOND IN EN OM BRUSSEL DE TIJD STIL.

    *

    Zijn we veel veiliger geworden, na de aanslagen van 22 maart 2016? Koen Metsu en Julien De Wit brengen het Belgische veiligheids apparaat in kaart.

    Ontwapend — Vijf jaar na de terreuraanslagen – boek presentatie 15 februari

    Moslim terroristen sloegen hard toe in het metrostation Maalbeek en op de luchthaven in Zaventem. Het hele land was in shock. Hoe kon zoiets gebeuren? Hadden we dat echt niet kunnen zien aankomen? En valt een herhaling in de toekomst te vermijden?

    Vijf jaar na datum maakt N-VA-Kamerlid Koen Metsu, veiligheids specialist van zijn partij, een tour d’horizon. Hij sprak met slachtoffers, getuigen en the powers that be, op zoek naar antwoorden die hij nu verzamelde in het nieuwe boek Ontwapend: de ongelijke strijd.

    concrete beleids voorstellen voor de nabije toekomst

    Samen met zijn co-auteur Julien De Wit houdt Metsu het veiligheids apparaat van ons land tegen het licht. Samen onderzoeken ze de Staatsveiligheid, Justitie, Europol en Defensie. Ze brengen in kaart hoe die diensten omgaan met islam terreur en -radicalisering, nucleair terrorisme, bio-terreur en cyber terrorisme. Ze staan ook stil bij de slachtoffer opvang en -opvolging na terreurdaden. Onder meer vanuit zijn ervaring in de tijdelijke commissie Terreur bestrijding, biedt Metsu telkens concrete beleids voorstellen voor de nabije toekomst.

    Veiligheid - Boek Presentatie

    op 15 februari, om 19u30 houden Koen Metsu en Julien De Wit hun boek symbolisch boven de doopvont. Ze doen dat samen en in gesprek met enkele experten die ook allen in het boek aan bod komen. Zo onder meer: imam Brahim Laytouss, expert islam radicalisering; Emy Burm, moeder van een Syriëstrijder; prof. criminologie Marc Cools; Heidi De Pauw van Child Focus; Philippe Vansteenkiste en Elisabeth Krahulecz van slachtoffer vereniging V-Europe; advocaat Walter Daemen en vtm-journalist Faroek Özgünes.

    Wil u deze boek-presentatie bijwonen? Schrijf u dan in via het onderstaande formulier en stem op maandag 15 februari, iets voor 19.30 uur, af op Doorbraak.be. Na inschrijving ontvangt u een mail met de nodige informatie waar en hoe u de boekpresentatie kan bijwonen.

    Nu al bestellen?

    Kan u er niet bij zijn of wil u nu al het boek bestellen? Dat kan al in de online boekhandel van Doorbraak. Het boek wordt u dan in de week van 15 februari toegestuurd.

    14/02/2021

    Doorbraak redactie

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Het intellectueel niveau staat dus werkelijk op een absoluut dieptepunt? Et alors?

    En vooral: hoe zou dat nu toch komen? Ha, Walter IK weet het.

    Net als wijlen het gat in de begroting, die vanzelf gekomen is, zal dat ook wel vanzelf weer verdwijnen…. Authentieke socialistische Staathuishoudkunde van de bovenste plank.

    Wie herinnert zich nog?

    Het aantal klas- & verplichte studie-uren per week uit onze Humaniora?

    Wie herinnert zich nog het niveau van de Eerwaarde Heren Leraren aan onze Voorvaderlijke Colleges? Waar per lokaal ieder lesuur ingezet werd met een kort gebed…Waar op de speelkoer sleutelbossen rinkelden tegen handen, wegens het vriesweer, in de broekzakken…

    Wue herinnert zich nog de toen streng gescheiden onderwoijs-netten, meisjes en jongens, op een veilige afstand uit elkaar gehouden? De ogen neegeslagen en minstens eenmaal per week verplicht naar de Biecht…

    Gezien worden op aarlichte dag op straat naast iemand van het Zwakke Geslacht, zelfs al was dat Uw eigen jongeren zusje, was dat geen per direct de woestijn ingestuurd worden, om, met heel wat chance, in de naburige stad een ander laatste jaars onderdak te krijgen?

    Toen was studeren een goddelijk voorrecht, eventueel dank zij de milde steun van en of ander weldoener die vanzelfsprekend onbekend wenste te blijven…

    Maar die generaties zijn straks 166 jaar oud…

    Ja Ja, we gaan er inderdaad op vooruit. Digitaal, per toplap en I-Pad, maximaal, en horizontaal. Mits de nodige voorbehoeds-middelen van thuis uit beschikbaar worden gesteld.

    Hoe in ’s hemels naam kan Vlaanderen dan uit zijn eigen as herrijzen? Om op te gaan in de vaart der volkeren… Ach Wies Moens, ach jij Artevelden….

    -

    Zoals Zuster Benedicte aan Moeder Overste over de tuinman uitlegde hoe bij het vallen van de avond, verkrachting kon vermeden worden. Hij de broek tot op de enkels doen laten vallen, en ik mijn rokken naar omhoog tot boven de knieën. Kunnen we dan eens nagaan wie er het rapste kan lopen…

    *Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST







    16-02-2021, 00:00 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    15-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZELF LIBV R ‘LIBERALS’) DIE OOK AANHANGERS IN BIERSÈt SCJIJNEN TE HEBBEN

    .

    500524 – ‘DEMOC RATS’ I DE VS (EIGENLIJK HIOREN ZZ ZELF LIBV R      ‘LIBERALS’) DIE OOK AANHANGERS IN BIERSÈt SCJIJNEN TE HEBBEN

    ZONDAG 14 FEBRUARI 2021

    *

    I N H O U D

    VALENTIJNSDAG 2021, EEN DAG OM NOOIT MEER TE VERGETEN….

    TOM VAN GRIEKEN

    @TOMVANGRIEKEN

    Als De Wever toch graag een ‘blok’ wil. Dan heb ik een Vlaams Blok in de aanbieding. Vlaams-nationale krachten bundelen. Dat zou pas echt verandering brengen.

    Man shrugging - Maar N-VA bestuurt liever met sp.a en VLD

    Confounded face - https://dezondag.be/dewever14022021/

    via @dezondag

    *

    *

    HUGO VERRIEST

    Geboren  te Deerlijk 25 november 1840

    Overleden Ingooigem27 oktober 1922

    Hugo Nestor Verriest was een Vlaams priester, dichter, schrijver en redenaar. Hij was een van de belangrijkste exponenten van het cultuur-flamingantisme alsook bevorderaar van de politieke Vlaamse Beweging.

    Levensloop

    Omstreeks 1850 kreeg Verriest zijn eerste onderricht van Pieter Jan Renier. Als leerling van het Kleinseminarie te Roeselare kreeg hij in 1857 gedurende een negental maanden les van Guido Gezelle. In 1864 werd hij tot priester gewijd.

    Tussen 1864 en 1867 was Verriest leraar aan het Sint-Lodewijkscollege in Brugge en van 1867 tot 1877 gaf hij zelf les aan het Kleinseminarie in Roeselare. Hij had er Albrecht Rodenbach en pater Constant Lievens als leerlingen. In 1877 werd hij rector van een nonnenklooster in Heule, in 1878 principaal van het college van Ieper, in 1888 pastoor in Wakken en in 1895 pastoor van Ingooigem.

    De Vlaamse zaak

    Hugo Verriest is de geestelijke vader van de Blauwvoeterij.

     

    Hij deed in West-Vlaanderen de slogan: DAT VOLK MOET HERLEVEN! ingang vinden.

    Door zijn uitstraling had hij een grote invloed op zijn leerlingen die hij in de geest van priester-dichter Guido Gezelle onderwees.

    Verriest had een meer uitgesproken politiek temperament en talent in de lijn van de Gezelle die zich in zijn journalistieke bijdragen tot een hevig polemist had ontwikkeld. Hij propageerde de vernederlandsing van het middelbaar en van het hoger onderwijs in geheel Vlaanderen.

    Van 1877 tot 1881 was hij redacteur bij De Vlaamsche Vlagge. Hij was samen met Emiel Lauwers en Alfons Depla stichter van De Nieuwe Tijd en werkte mee aan 't Manneke uit de Mane Kenmerkend voor zijn brede visie is dat hij ook meewerkte aan de tweede reeks van Van Nu en Straks.

    In 1906 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde, hij ontving ook de doctorstitel honoris causa van de Katholieke Universiteit Leuven.

    Verriest was een innemend spreker en had als priester en literator een grote rol in de ontwikkeling van de Vlaamse Beweging. Hij was een strijdvaardige en emotionele persoonlijkheid en dat zorgde regelmatig voor botsingen. Zijn strijd voor de 'Vlaamse Zaak' werd hem niet in dank afgenomen door zijn katholieke oversten, die hem hiervoor straften.

    De priester-dichter was een unieke verbindings figuur, geliefd bij zowel de katholieken als bij overtuigde socialisten, liberalen en vrijzinnigen. Hij slaagde er ook in bruggen te bouwen tussen Vlaanderen en Nederland en tussen zijn eigen bemiddelde afkomst en het gewone volk.

    Auteur

    Hugo Verriest schreef biografieën van onder meer Guido Gezelle, Stijn Streuvels en Albrecht Rodenbach (Twintig Vlaamsche Koppen), verhalen en schetsen (Regenboog uit andere kleuren en Op wandel), alsook talloze artikels en verhandelingen over kunst en cultuur in verscheidene tijdschriften. Ook schreef hij romantisch-impressionistische gedichten, die overigens nooit gebundeld werden.

    Overlijden

    Pastoor Verriest stierf in 1922 in Ingooigem. Dorpsgenoot Stijn Streuvels was een goede vriend van hem. Zij liggen naast elkaar begraven aan de Sint-Antoniuskerk in voornoemde gemeente.

    Eerbetoon

    Vijf jaar na het overlijden van Hugo Verriest werd een herinnerings plaat ingehuldigd aan zijn geboortehuis in de Hoogstraat in Deerlijk.

    Te zijner ere werden bustes opgericht in Deerlijk en Roeselare.

    Meer dan honderd straten, lanen en pleinen werden in Vlaanderen en Nederland naar Verriest vernoemd. Voor West-Vlaanderen is dit onder meer het geval in Beernem, Blankenberge, Brugge, Harelbeke, Izegem, Kortrijk, Ledegem, Roeselare, Torhout, Wevelgem, Zedelgem (Aartrijke) en Zwevegem; elders bijvoorbeeld in Gent en in Nederland in Eindhoven, Tilburg en Waalwijk.

    In Deerlijk werd met de 'Verrieststraat' hulde gebracht aan het geslacht Verriest. Overigens heette het plein ten noorden van de Sint-Columba kerk van Deerlijk een tijdlang het Hugo Verriestplein.

    Een politieboot in Oostende kreeg de naam 'Hugo Verriest'.

    Hugo Verriest maakt samen met Pieter Jan Renier en René De Clercq deel uit van de zgn. 'Deerlijks drie groten', dit zijn de drie beroemdste personen van deze gemeente.

     

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    DE HEL VAN BIERSET (2)

    k weet dat het veel Vlamingen geen barst kan schelen wat daar in Wallonië gebeurt, maar zolang dit België blijft bestaan, zullen ook wij er mee te maken krijgen. Officieel zal het België zijn dat daar weer zal moeten bijpassen en tenslotte zal Vlaanderen het mogen betalen. In mijn blog van 26 januari over Bierset schreef ik reeds dat Wallonië geen zeehavens heeft en hoopte de achterstand op Vlaanderen mee te kunnen inlopen met de uitbreiding van haar luchthavens. Niet dus en zeker niet nu de havens van Antwerpen en Zeebrugge onder één dak zijn gekomen, met Antwerpen als de grootste containerhaven en Zeebrugge de grootste auto haven van Europa. En dan hebben we het nog niet gehad over de chemie cluster in de koekenstad, die de tweede grootste ter wereld is (na Houston). Ik kom daar nog op terug. De kloof Vlaanderen-Wallonië zal nóg groter worden.

    Ondertussen blijven in Luik de lijken uit de kast vallen. Het (voorlopig?) laatste is dat van Luc Partoune, de CEO van de Luikse luchthaven van Bierset. Opmerkelijk, want de man werd ooit bekroond tot Waals manager van het jaar, had die topfunctie al 27 jaar en onder zijn leiding kende Bierset een spectaculaire groei als vracht-luchthaven, met klanten als TNT, Cargo Airlines, Alibaba en FedEx. Die laatste zette zopas echter een domper op de vooruitgang door begin dit jaar 40% van zijn cargo af te leiden naar Parijs, waardoor 671 werknemers er hun job verloren (mijn blog van 26 januari: ‘De hel van Bierset’).

    In tegenstelling tot wat men zou denken was de gedeeltelijke verhuis van FedEx niet de oorzaak van Partoune’s ontslag. Het was eerder de druppel die de emmer deed overlopen. De man was al eerder in opspraak gekomen en, na een doorlichting, beschuldigd van corruptie, fictieve tewerkstelling en onverklaarbare onkostennota’s bij aandeelhouder en intercommunale Nethys, de opvolger van Publifin, waarmee het allemaal in Luik begonnen was. Wie daar in Bierset ook bij betrokken was, was de beruchte Vlaminghater JOSÉ HAPPART, die tot vorig jaar bij de luchthaven voorzitter was van de raad van bestuur. In 2019 had Partoune al eens een rechtszaak afgekocht voor liefst 120.000 euro. De man ‘verdiende’ zo’n 420.000 euro bruto per jaar, terwijl dat – volgens de wet – bij overheidsbedrijven niet meer mag zijn dan 260.000. Niettegenstaande die beslissing reef de man dat jaar toch nog bijna 400.000 euro bij elkaar met ‘variabele vergoedingen’ en een aanvullend pensioenplan.

    Kortom, het blijft rommelen in de republiek der kameraden die grotendeels bestaat uit mensen met een PS achtergrond met hier en daar een zeldzame MR’er. Tussendoor viel het gerecht trouwens ook nog binnen in het bureau van niemand minder dan Jean-Claude Marcourt, ook al een PS’er en zelfs voorzitter van het Waalse parlement. Hem wordt niets rechtstreeks verweten, wel dat hij de bende van Stéphane Moreau, de spilfiguur van de hele Luikse zwendel, nooit iets in de weg heeft gelegd. Die Moreau is ondertussen onder voorwaarden uit de gevangenis vrij gekomen.

    Wordt gegarandeerd vervolgd.

     

     *

    *

    DONALD TRUMP OVERLEEFT TWEEDE IMPEACHMENT

    -

    Vandaag om 00:12

    -

    In de Amerikaanse Senaat is geen meerderheid gevonden die vindt dat ex-president Trump schuldig is aan het aanzetten tot opstand toen zijn aanhangers op 6 januari het parlement in Washington bestormden. Trump overleeft daarmee zijn tweede afzettingsprocedure.

    Voor een impeachment was de instemming vereist van tweederde van de senatoren. Uiteindelijk stemden 57 senatoren (50 Democraten en 7 Republikeinen) voor en 43 tegen. Voor een tweederdemeerderheid waren 67 senatoren nodig.

    Het historische tweede impeachment proces tegen Trump begon afgelopen dinsdag en verliep ongekend snel. Het vorige proces tegen Trump duurde 21 dagen en eindigde eveneens in vrijspraak. Het was ook dit keer vanaf het begin duidelijk dat er onder Republikeinse senatoren onvoldoende draagvlak was om hun partijgenoot Trump te veroordelen.

    De vervolging van Trump, die zelf niet getuigde, volgde op de bestorming van het parlementsgebouw door zijn aanhangers. Hij kreeg het verwijt zijn achterban te hebben opgehitst. Trump hield na zijn verkiezings nederlaag vol dat hij door fraude had verloren van de Democraat Joe Biden. Er vielen vijf doden toen betogers het Capitool binnenvielen toen daar op 6 januari de verkiezingsuitslag werd goedgekeurd.

    'Kleine groep criminelen'

    De advocaten van de oud-president betoogden dat Trump niemand had opgeroepen iets strafbaars te doen. Ze vonden dat hun cliënt niet verantwoordelijk gehouden kon worden voor het gedrag van een 'kleine groep criminelen'. De Senaat was volgens de juristen bovendien niet bevoegd om recht te spreken over een voormalige president.

    Veel Republikeinen gingen mee in dat laatste argument. Een motie om het proces als ongrondwettig te laten bestempelen, kreeg vorige maand de steun van 45 van de 50 senatoren uit de partij van Trump. Daarmee leek de benodigde tweederdemeerderheid om de oud-president te veroordelen al voor aanvang van het proces buiten bereik te zijn.

    Hoewel ook Republikeinen verontwaardigd hadden gereageerd op de dodelijke rellen, kwam de steun voor de vervolging van Trump vooral uit het kamp van de Democraten. Zij konden Trump niet meer afzetten, maar de Senaat had in een afzonderlijke stemming wel kunnen besluiten dat hij in de toekomst geen president meer mag worden.

    "'Ik zal blijven opkomen voor de 'grootsheid van Amerika'. Onze magnifieke, historische en patriottische beweging, Make America Great Again, staat nog maar aan het begin' "

    Donald Trump

    ex-president van de VS in een reactie op zijn vrijspraak

    -

    Dat het proces tegen Trump zaterdag zijn climax zou bereiken, leek eerder op de dag niet vanzelfsprekend. Toen kondigden de aanklagers aan dat ze de Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler wilden oproepen als getuige. Zij zou van de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben gehoord dat Trump weigerde het Congres te hulp te schieten tijdens de bestorming.

    Het oproepen van Herrera Beutler als getuige had de zaak flink kunnen vertragen. De aanklagers en het team van Trump sloten uiteindelijk een deal waarmee ze konden voorkomen dat het proces zich langer zou voortslepen. Een verklaring van de Republikeinse politica is ingevoerd als bewijs zonder dat ze hoefde te getuigen.

    Mitch McConnell

    Mitch McConnell, fractieleider van de Republikeinen was niet mals voor Trump na de stemming. Hij achtte hem 'praktisch en moreel verantwoordelijk' voor de aanval op het Capitool. Wat Trump voor de start van de rellen deed, getuigt van een 'schandelijk gebrek aan plichtsbewustzijn'. Maar ondanks zijn vlijmscherpe speech waarin hij onder meer zei 'dat de meute was gevoed met leugens van de machtigste man op aarde', stemde hij niet tegen Trump.

    Marc De Roo

     

    *

    VLAAMSE GIGAHAVEN DOOR HAVENHUWELIJK ANTWERPEN EN ZEEBRUGGE

    *

    In de Amerikaanse Senaat is geen meerderheid gevonden die vindt dat ex-president Trump schuldig is aan het aanzetten tot opstand toen zijn aanhangers op 6 januari het parlement in Washington bestormden. Trump overleeft daarmee zijn tweede afzettingsprocedure.

     

    Voor een impeachment was de instemming vereist van tweederde van de senatoren. Uiteindelijk stemden 57 senatoren (50 Democraten en 7 Republikeinen) voor en 43 tegen. Voor een tweederdemeerderheid waren 67 senatoren nodig.

    Het historische tweede impeachmentproces tegen Trump begon afgelopen dinsdag en verliep ongekend snel. Het vorige proces tegen Trump duurde 21 dagen en eindigde eveneens in vrijspraak. Het was ook dit keer vanaf het begin duidelijk dat er onder Republikeinse senatoren onvoldoende draagvlak was om hun partijgenoot Trump te veroordelen.

    De vervolging van Trump, die zelf niet getuigde, volgde op de bestorming van het parlementsgebouw door zijn aanhangers. Hij kreeg het verwijt zijn achterban te hebben opgehitst. Trump hield na zijn verkiezingsnederlaag vol dat hij door fraude had verloren van de Democraat Joe Biden. Er vielen vijf doden toen betogers het Capitool binnenvielen toen daar op 6 januari de verkiezingsuitslag werd goedgekeurd.

    'Kleine groep criminelen'

    De advocaten van de oud-president betoogden dat Trump niemand had opgeroepen iets strafbaars te doen. Ze vonden dat hun cliënt niet verantwoordelijk gehouden kon worden voor het gedrag van een 'kleine groep criminelen'. De Senaat was volgens de juristen bovendien niet bevoegd om recht te spreken over een voormalige president.

    Veel Republikeinen gingen mee in dat laatste argument. Een motie om het proces als ongrondwettig te laten bestempelen, kreeg vorige maand de steun van 45 van de 50 senatoren uit de partij van Trump. Daarmee leek de benodigde tweederdemeerderheid om de oud-president te veroordelen al voor aanvang van het proces buiten bereik te zijn.

    Hoewel ook Republikeinen verontwaardigd hadden gereageerd op de dodelijke rellen, kwam de steun voor de vervolging van Trump vooral uit het kamp van de Democraten. Zij konden Trump niet meer afzetten, maar de Senaat had in een afzonderlijke stemming wel kunnen besluiten dat hij in de toekomst geen president meer mag worden.

    "'Ik zal blijven opkomen voor de 'grootsheid van Amerika'. Onze magnifieke, historische en patriottische beweging,

    Make America Great Again, staat nog maar aan het begin' Donald Trumpex-president van de VS in een reactie op zijn vrijspraak

    *

    Dat het proces tegen Trump zaterdag zijn climax zou bereiken, leek eerder op de dag niet vanzelfsprekend. Toen kondigden de aanklagers aan dat ze de Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler wilden oproepen als getuige. Zij zou van de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben gehoord dat Trump weigerde het Congres te hulp te schieten tijdens de bestorming.

    Het oproepen van Herrera Beutler als getuige had de zaak flink kunnen vertragen. De aanklagers en het team van Trump sloten uiteindelijk een deal waarmee ze konden voorkomen dat het proces zich langer zou voortslepen. Een verklaring van de Republikeinse politica is ingevoerd als bewijs zonder dat ze hoefde te getuigen.

    Mitch McConnell

    Mitch McConnell, fractieleider van de Republikeinen was niet mals voor Trump na de stemming. Hij achtte hem 'praktisch en moreel verantwoordelijk' voor de aanval op het Capitool. Wat Trump voor de start van de rellen deed, getuigt van een 'schandelijk gebrek aan plichtsbewustzijn'. Maar ondanks zijn vlijmscherpe speech waarin hij onder meer zei 'dat de meute was gevoed met leugens van de machtigste man op aarde', stemde hij niet tegen Trump.

    Lode Goukens

     *

    CORONA & CENSUURV

    *RIJE COMMENTAAR

    *

    Wie het verleden niet kent, leeft er inderdaad zo maar op los. Al die miljarden levens zijn als evenveel stuurloze bootjes op de wijde eindeloze oceaan, die er op lps varen zonder te weten waarheen. Of van waar ze komen.

    Brood & Spelen.

    En altijd maar wer datzelfde alles zeggende voorbeeld. Hoe de EIGEN eeuwenoude Romeinse Beschaving van binnen-uit in de kortste keren vernietigd werd door integratie – al-dan-niet met bloedig geweld - door wilde vreemde volksstammen.

    Dezelfde Geschiedenis is heden ten dage trouwens

    wereldwijd in een negatieve beslissende fase gekomen. Met vooral da  nk aan’1789’ en aan Heinrich Karl Marx.

    Weg met ons, want only Black Lives Matter.

    How the West must be hold… Alleen Nationalisten weten dat.

     *

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

     









    15-02-2021, 10:17 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500523 - LIEFST GENDER SPONTANAE GELEDEREN IN DE NATOONALISTICHE VUURLINIES

    *

    500523 - LIEFST GENDER SPONTANAE GELEDEREN IN DE NATOONALISTICHE VUURLINIES

    *

    ZATERDAG 13 FEBRUARI 2021

     

    INHOUD

    *NIET DE WEKE ONDRBUIK MAAR HARDE VUISTEN ZIJN VAN (VLAAMS) BELANG IN DE STRIJD VOOR EENIEDERS VRIJHEID

    *

    *

    Joris Van Seceren

    Geboren  Wakken, 19 juli 1894 – Overleden (vermoord)       Abbeville, 20 mei 1940

    Partij        1921-1931: Frontpartij 1921-1929- 1931-1940: Verdinaso

    Volksvertegenwoordiger


    Levensloop. . Van huis uit was Van Severen Franstalig en zijn vader was eerst notaris en burgemeester van Wakken. Toch zou Van Severen flamingant worden onder invloed van dorpspastoor Hugo Verriest. Hij studeerde aan het Sint-Barbaracollege te Gent (Retorica 1912). Van Severen werd lid van het Algemeen Katholiek Vlaams Studentenverbond en leerde zo onder anderen Joris Lannoo kennen. Aan de universiteit van Gent was hij lid van de Rodenbach's vrienden, de voorloper van het huidige Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond.

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Van Severen onder de wapens geroepen. Eerst was hij sergeant, vanaf 1917 officier. Zijn Vlaamsgezindheid radicaliseerde onder invloed van de toestanden aan het front. Hij maakte deel uit van de Frontbeweging en werd gestraft voor zijn activiteiten.

    Frontpartij

    Joris van Severen ging na de oorlog in de politiek en werd kandidaat voor de Frontpartij. Hij werd van 1921 tot 1929 lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers voor het arrondissement Roeselare-Tielt en schreef een uitgebreid essay over het Vlaams-nationalisme, waarvan hij een van de ideologen werd. Van 1921 tot 1924 publiceerde hij samen met Achilles Mussche het literair-politieke maandblad Ter Waarheid. Van Severen evolueerde van een linkse revolutionaire flamingant tot steeds rechtsere en ook autoritaire denkbeelden. Na de invoering van algemeen enkelvoudig stemrecht (voor mannen) in 1919 waren de verwachtingen bij de Vlaamse Beweging redelijk groot. Het uitblijven van resultaten via de parlementaire democratie deden sommigen, waaronder Van Severen, twijfelen aan de particratie.

    De relatief zwijgzame Van Severen zorgde op 29 november 1928 voor een incident in de Kamer van volksvertegenwoordigers. Hij hield er een radicaal anti-Belgische toespraak, zijn zogenaamde brand rede. Naar verluidt zou hij die beëindigd hebben met de woorden: "La Belgique: qu'elle crève!" Het is echter onzeker of hij werkelijk die bewoording heeft gebruikt. Bij de verkiezingen van 1929 werd hij niet herkozen. Vanaf 1925 was hij tevens voorzitter van het Katholiek Vlaams Nationaal Verbond, waaruit hij in 1930 ontslag nam.

    *Verdinaso

    Van Severen richtte op 4 oktober 1931 het Verdinaso op, dat geen partij was, maar een op het fascisme geïnspireerde vereniging van nationaal-solidaristische Heel-Nederlanders: Verbond van Dietse Nationaal-Solidaristen. Wies Moens schreef mee aan het programma. Het Verdinaso was in al zijn verschijnings- vormen een fascistische vereniging, met een militie (de Dietse/Dinaso Militanten Orde (DMO), uniformen, marsen, landdagen, en een anti democratisch, corporatistisch programma.

    Joris Van Severen ontwierp zelf het uniform van de DMO en droeg het zelf bij bijeenkomsten en landdagen. Vooral de typische pet werd een dankbaar onderwerp voor karikaturisten.

    In tegenstelling tot het Italiaanse fascisme van Benito Mussolini waren Van Severen en het Verdinaso voor een grote decentralisatie, onder de noemer van de subsidiariteit. Er werd ook een beweging uitgebouwd in Nederland, die nooit echt groot werd zoals in België. Maar het bestaan ervan was een succes voor deze vereniging die de hereniging van Vlaanderen en Nederland beoogde.

    De Nieuwe Marsrichting

    De Belgische Staat bestreed de militante beweging van Van Severen. Onder invloed van de repressie (huiszoekingen, verbod op de Dinaso-vakbond ...), en waarschijnlijk ook door een ideologische evolutie, kondigde Van Severen de Nieuwe Marsrichting aan. Hiermee verwierp hij het anti-belgicisme. Hij beoogde niet enkel de hereniging van Vlaanderen en Nederland, maar van de hele latere Benelux met Franse Nederlanden erbij, een Heel-Nederlands ideaal.

    Deze vereniging zou plaatsvinden onder koning Leopold III, al werden ook orangistische trekjes waargenomen. Alleszins hield Van Severen aan de monarchie. Daarvoor kreeg hij zelfs vriendschappelijke steun van belgicisten als Pierre Nothomb, die ijverde voor een Groot-België en in Van Severen een bondgenoot zag. Bij de Vlaamse Beweging lag het moeilijker. Het VNV verweet hem het volksnationalisme te verruilen voor staats-nationalisme en dat hij graag deel uitmaakte van het Belgische establishment. Wies Moens verliet uit protest de vereniging.

    Doodgeschoten

    Het "bloedbad van Abbeville"

    Ondanks het opgeven van de anti-Belgische houding bleven de traditionele kringen argwanend, en de Staatsveiligheid zag van Severen nog steeds als een gevaar. Nog voor de Duitsers België binnenvielen werd Van Severen op 10 mei 1940 opgepakt en met veel anderen zonder concrete aanleiding aan Frankrijk uitgeleverd (zie ook artikel Spooktreinen). In Abbeville werden de gearresteerden wegens plaatsgebrek opgesloten in de kelder van een muziekkiosk. Wat die nacht gebeurd is, ging later de geschiedenis in als het bloedbad van Abbeville.

    In het heersende oorlogs klimaat hadden de Franse militairen de opdracht gekregen alle 78 gevangenen uit de weg te ruimen. Ze haalden hen willekeurig per vier of vijf uit de kelder en schoten hen standrechtelijk dood. Nadat twaalf mensen doodgeschoten waren probeerden Van Severen en Jan Rijckoort — zijn secretaris en vriend — door bemiddeling verder bloedvergieten te voorkomen, maar ze werden beiden met een nekschot gedood. In totaal vonden die nacht 21 mensen de dood.

    Enkele overlevenden hebben het oorlogsklimaat van toen beschreven en verklaarden dat ze simpelweg "op het verkeerde tijdstip, op de verkeerde plaats" waren. Pas veertig jaar later heeft België zijn fout in deze zaak erkend; in een officiële verklaring liet de Overheid weten dat ze Van Severen en de overige gevangenen nooit aan Frankrijk had mogen uitleveren. Hoewel een groot aantal van die gevangenen door de Belgische Staat als politiek onbetrouwbaar werd beschouwd, waren zij voor de Franse militaire overheid onbekende figuren.

    Nawerking van Van Severen

    Van Severen is steeds een man gebleven die tot de verbeelding spreekt, zowel van critici als van bewonderaars van zijn gedachtegoed. Zo was hij meermaals het hoofdpersonage in romans, gedichten en toneelstukken.

    In 2005 voerde het Raamtheater in Antwerpen het stuk De nacht leek wel een verzinsel op. Het ging over de verhouding tussen Rachel Baes, Robert Leurquin en Joris Van Severen.

    Luc SCHEPENS, Joris van Severen, een raadsel, in: Ons Erfdeel, 1975.

    Carlos VLAEMYNCK, Het dossier Abbeville. Arrestaties en deportaties in mei 1940, 1977.

    R. VAN DEN BOSSCHE, De maatschappijleer van het Verdinaso en zijn katholieke achtergrond, 1977.

    Luc SCHEPENS, Joris van Severen, in: Nationaal Biografisch Woordenboek, Deel VIII, Brussel, 1979.

    J. CREVE, Recht en Trouw. Geschiedenis vanhet Verdinaso en zijn milities, 1987.

    Maurits CAILLIAU (red.), Gedenkboek Joris van Severen, 1994.

    Lode WILS, Joris van Severen: een aristocraat verdwaald in de politiek, 1994.

    A. VAN SEVEREN, Joris van Severen, 1995.

    Romain VAN LANDSCHOOT, Joris van Severen, in: Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging, Tielt, 1996.

    Pieter Jan VERSTRAETE & Maurits CAILLIAU, Fotobiografie Joris van Severen, 2014. Vlaanderen).

    *

    THEO FRANCKEN MP REPLIED

    Karl van den Broeck

    @kvdbroec

    Zouden @Bart DeWever

    en @FranckenTheo

    dit ook een uitspraak van een ‘activistische’ rechter vinden. De politie had het busje gewoon discreet moeten volgen (wat hun Franse collega’s aan het doen waren) en bij bestemming moeten stoppen.


       Vlaams Belang wil drastische daling kost digitale kopie gerechtelijke dossiers: “Justitie moet voor iedereen betaalbaar zijn”

    Vlaams Belang wil drastische daling kost digitale kopie gerechtelijke dossiers: “Justitie moet voor iedereen betaalbaar zijn”

    Straf dossiers moeten zo snel als mogelijk volledig digitaal geconsulteerd kunnen worden en de kost voor digitale inzage in het strafdossier dient in verhouding te staan tot de werkelijke kost ervan. Dat zegt het Vlaams Belang. Vandaag is dat niet het geval echter en kan de kostprijs oplopen tot 1.450 euro. Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) stelde hierover parlementaire vragen aan Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld), die niet anders kon dan het Vlaams Belang-Kamerlid over de hele lijn gelijk te geven.

    Momenteel kunnen advocaten en burgers hun dossier digitaal inkijken ter griffie van de raadkamer, maar die procedure is bijzonder omslachtig. Er zijn vaak lange wachttijden, computers zijn er met de regelmaat van de klok defect, en wie een ‘printje’ wil, moet met zijn smartphone foto’s van het computerscherm nemen. Op pertinente vragen hierover van Dillen, gaf de minister toe dat het huidige systeem inderdaad verre van efficiënt is, en beloofde hij nog dit jaar een oplossing.

    Ten tweede is er het probleem van de kost van een digitale kopij van het strafdossier. “Reeds in 2017 beloofde toenmalig Justitieminister Koen Geens (CD&V) dat een kopie van het strafdossier gratis moest worden. Drie jaar later is daar nog niets van in huis gekomen, en moeten burgers tot 1.450 euro ophoesten om hun eigen dossier te kunnen inkijken. Dat is onaanvaardbaar.” zegt Dillen.

    Het Vlaams Belang heeft in de Kamer dan ook een Motie ingediend waarin gevraagd wordt om de prijs van het ter beschikking stellen van een digitale kopie te beperken tot de reële kost ervan. “Maar alhoewel minister Vincent Van Quickenborne in commissie duidelijk stelde dat hij volledig akkoord was met deze zienswijze, was het zijn eigen partij die bij monde van Kamerlid Patrick Dewael (Open Vld) een tegenmotie indiende om dit voorstel te verwerpen. Onbegrijpelijk!”, aldus nog Dillen.

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    QUO VADIS N-VA ?

    ‘Volgt N-VA het spoor van de Volksunie?’, vraagt politiek commentator Jurgen Ceder zich af in ’t Pallieterke van deze week. Dat vroeg ik mij al af in mijn blogs van 24 en 30 december 2020. In die van 24 december besloot ik mijn blog met de vaststelling dat ze het dan anders zouden moeten aanpakken, desnoods zonder De Wever, want dat iedereen kan gemist worden, waaraan ik toevoegde, dat de kerkhoven vol liggen met mensen die niet gemist konden worden. In die van 30 december vergeleek ik Bart met wijlen Hugo Schiltz. Die maakte zijn Volksunie ook groot, om ze daarna zelf af te breken door ze naar links te sturen (‘Rode Nel & Co’).

    Dat ik hierop terug kom, heeft te maken met het feit dat Theo Francken het niet haalde bij de verkiezing van de ondervoorzitters van zijn partij. Francken, bij N-VA eerder het boegbeeld van rechts, moest het afleggen tegen Lorin Parys, ooit overgekomen van Open VLD, die de partij eerder naar het centrum wil. Francken, die zich altijd inzette tegen Immigratie, krijgt van het N-VA bestuur het verwijt dat het verzet tegen Marrakech tenslotte de partij de das heeft omgedaan. Daar is iets van waar, maar de partij had ondertussen reeds heel wat kiezers verloren door haar communautair programma op te offeren voor deelname aan de Zweedse coalitie. Het fijne daarvan zullen we nooit te weten komen, omdat de nieuwe verkiezingen waarop de N-VA meteen na Marrakech hoopte en die in het teken van de Immigratie zouden gestaan hebben, er niet zijn gekomen. Wat er over bleef van de Zweedse coalitie ging eerst door als een regering in lopende zaken, gesteund door de linkse oppositie, werd daarna zelfs beëdigd en eindigde tenslotte, zes maanden na de verkiezingen van 2019, als Paarsgroen, met als enige certitude dat de N-VA er niet meer bij betrokken werd.

    Als de N-VA nog toekomst wil hebben, moet ze zorgen met het VB tot enig vergelijk te komen om samen de stormloop in te zetten naar de regionale verkiezingen van 2024 (of eerder, mocht Paarsgroen+ de legislatuur niet uitdoen). En als Bart De Wever blijft zeggen dat hij dat niét zal doen, dan kunnen we de echte flaminganten binnen de N-VA alleen maar aanraden het zonder Bart te doen, zoals ik reeds stelde in mijn blog van 24 december (‘Aan de mensen van goede wil’).

    **

    CORONA VIRUS

    *

    Belgen werken weer even veel als voor pandemie

    In sommige sectoren wordt nu harder gewerkt dan voor de crisis. Dat is onder andere het geval in de supermarkten. ©Photo News

    Vandaag om 01:00

    *

     De Belgische werknemers zitten weer op het werkritme van voor de coronacrisis. Dat blijkt uit data van SD Worx, de grootste loon-berekenaar van België.

    Het hr-diensten bedrijf trekt die conclusie op basis van de loondata van 70.000 bedrijven en 1 miljoen werknemers.

    Maandelijks meet SD Worx in welke mate de werknemers aan de slag zijn. Ze kunnen afwezig zijn omdat ze vakantie nemen, ziek zijn, of, in het geval van de corona pandemie, tijdelijk werkloos zijn.

    In januari is volgens die meting op 80 procent van de werkdagen gewerkt. De overige 20 procent waren mensen afwezig. Dat is hetzelfde peil van een jaar eerder.

    In alle elf maanden daarvoor - van februari 2020 tot december 2020 - lag het cijfer telkens lager dan een jaar eerder. In april bijvoorbeeld, op de piek van de eerste coronagolf, waren op maar 60 procent van de werkdagen mensen aan de slag. De 80 procent van januari is het hoogste peil sinds het begin van de crisis.

    "Veel werknemers stellen hun vakantie uit om ervan te profiteren als er weer vrijheid is. "

    Annelies Rottiers

    Adviseur SD Worx

    ‘De globale cijfers geven ons hoop’, zegt SD Worx-adviseur Annelies Rottiers. ‘Maar helaas zijn er grote verschillen tussen de sectoren.’ Nog altijd gaat 3,8 procent van de werkdagen verloren aan tijdelijke werkloosheid. Bij de kappers en de schoonheidsverzorgers is er op amper 6 procent van de dagen activiteit, bij de horeca is dat op een op de drie dagen, in de luchtvaartsector een op de twee.

    Dat het gemiddelde opnieuw op het niveau van twaalf maanden geleden zit, komt omdat in andere sectoren harder gewerkt wordt dan voor de crisis. Dat is het geval in de bank- en verzekeringssector, bij diensten voor technische controles, in energie-, beton- en metaal bedrijven en in de supermarkten.

    De reden? Er wordt minder vakantie opgenomen dan anders. ‘We stellen een tendens vast die vergelijkbaar is met die van vorig jaar’, zegt Rottiers. ‘Veel werknemers stellen hun vakantie uit om ervan te profiteren als er weer vrijheid is.’ Werknemers namen in januari 43 procent minder vakantiedagen op dan een jaar eerder.

    Steun maatregelen

    Net zoals de schok van de corona crisis in sommige beroepen en bedrijven veel harder aankwam dan in andere, verloopt ook het herstel zeer asymmetrisch. Veel bedrijven zitten daardoor nog altijd in de problemen.

    De federale regering verlengde daarom vrijdag haar steunmaatregelen tot eind juni. Het gaat bijvoorbeeld om tijdelijke werkloosheid, overbruggings rechten, fiscale vrijstellingen en uitstel van betaling van belastingen. De verlenging kost 2 miljard euro.

    Er komen ook extra ingrepen. Vastgoed eigenaars die handelshuur kwijtschelden zullen daar een belastingvermindering van 30 procent voor krijgen. Die kwijtschelding betekent ademruimte voor handelszaken die niet kunnen werken zoals normaal, maar hun vaste kosten wel zien doorlopen.

    De kwetsbaarheid van sommige bedrijven, vooral in de horeca en de evenementen sector, maakt dat de zorgen over een storm aan faillissementen niet verdwijnen. Dat die uitblijft, komt omdat de schuldeisers tot nader order niet in groten getale faillissementen vorderen. Ook de rechters tonen zich terughoudend, al is het maar omdat het heel moeilijk is de levensvatbaarheid van een bedrijf te evalueren zolang het niet in normale omstandigheden kan werken.

    Bart Haeck

    *Petra De Rouck

    *

    POLITIEKE THRILLER IN SCHOTLAND

    *

    De strijd tussen wat men de ‘Salmondites’ en de ‘Sturgeonites’ noemt deint uit over alle geledingen van de SNP.

     *

    De Scottish National Party domineert de Schotse politiek op alle niveaus. De partij zit al sinds 2007 in de cockpit van de macht. Ze heeft de leiding van de Schotse regering in handen, beheerst het Schotse parlement en scoort torenhoog in de peilingen. Niets lijkt de SNP van een monsterzege te houden in de verkiezingen van de aankomende meimaand. Zodra de partij de overwinning op zak heeft, kan ze de Schotse onafhankelijkheid voorbereiden. Dat zal gebeuren via een referendum dat — met of zonder de toestemming van Londen — zal plaatsvinden. Dat is alvast het uitgewerkte scenario van de Schotse nationalisten.

    Breuk in de falanx

    De SNP lijkt niets te vrezen. Londen niet en de oppositie in Holyrood, het parlement van Edinburgh, niet. Het enige waar de partij duidelijk bang voor is, is de eigen schaduw. De Schotse nationalisten worden in de Britse politiek wel eens vergeleken met een Griekse falanx. Schouder aan schouder houden ze al hun tegenstanders op een veilige afstand. Dat is binnen de politieke Angelsaksische traditie van vrijdenkers en -sprekers redelijk uniek. De robuuste falanx dreigt echter te breken door een aanslepend intern conflict. Daarbij staan de vroegere leider, Alex Salmond, en de huidige leider, Nicola Sturgeon, lijnrecht tegenover elkaar.

    Klachten tegen Alex Salmond

    De hele historie lijkt wel op de verhaallijn van een politieke tv-thriller met complexe wendingen, seks en heel veel wantrouwen. Even de feiten op een rijtje: in de zomer van 2018 kwam aan het licht dat de vroegere First Minister, Alex Salmond, beschuldigd werd van ongewenste intimiteiten door twee vrouwelijke ambtenaren en dat de Schotse regering hierover een intern onderzoek was gestart. De klachten tegen Salmond waren mogelijk door nieuw ingevoerde wetgeving onder invloed van de MeToo-beweging. De nieuwe wetten genoten de volle steun van de zittende First Minister Nicola Sturgeon.

    nieuwe wetten dienden om hem politiek uit te schakelen

    De vermeende feiten zouden gepleegd zijn in 2013, toen Salmond nog minister-president was. De politicus ontkende de aantijgingen met klem. Hij verliet eind augustus 2018 zijn partij, officieel ‘om de SNP in deze kwestie niet te schaden’. De zaak werd in de Schotse en Britse pers breed uitgesmeerd, wat de politicus deed vermoeden dat er werd gelekt vanuit de Schotse overheid. Bovendien kreeg hij geen toegang tot bepaalde informatie, waardoor hij zijn verdediging niet kon opbouwen. Dus diende Salmond een klacht in bij de rechtbank tegen het onderzoek van de regering, geleid door de SNP. Hij beschuldigde zijn vroegere partij ervan dat de nieuwe wetten dienden om hem politiek uit te schakelen.

    Onderzoek naar het onderzoek van het onderzoek…

    Het Gerecht verklaarde in januari 2019 de handelingen van het regeringsonderzoek onwettig op basis van bevoor-oordeeldheid van de hoofd-onderzoeker. De overheid moest meer dan £500.000 gerechtskosten betalen aan Salmond.

    Nicola Sturgeon

    gaf ook toe dat ze zeker vijf keer een gesprek had gehad met haar voorganger over de zaak terwijl het onderzoek liep. Ze vergat dit echter te melden aan de verantwoordelijke onderzoekers. Dus begon het Schotse parlement een onderzoek naar het door de Schotse overheid gevoerde onderzoek en naar de handelingen van First Minister Sturgeon. En de Schotse regering zelf startte een intern onderzoek naar het eigen gevoerde onderzoek.

    van alle aanklachten vrijgepleit

    Kort nadat Salmond voor het Hof de zaak won tegen zijn eigen regering, werd hij gearresteerd. Er werd een strafrechtszaak opgestart tegen hem.

    Het ging over beschuldigingen van verschillende aanrandingen van zeker tien vrouwen, waarvan tweemaal poging tot verkrachting, negen keer aanranding en twee keer ongewenste intimiteiten. Salmond verklaarde voor de rechtbank dat men opzettelijk dingen overdreef of verzon om hem politiek te kelderen. In maart 2020 werd de politicus van alle aanklachten vrijgepleit.

    Ontmoetingen in Glasgow

    Inmiddels loopt het parlementaire onderzoek verder met verschillende hoor-sessies. De voorzitter van die parlementaire onderzoeks commissie klaagt openlijk dat de Uitvoerende Macht het onderzoek tegenwerkt. Salmond beschuldigt zijn opvolgster ervan dat ze het parlement bewust heeft misleid over wat ze wist en wanneer ze het wist. Liegen voor het parlement is een ernstige zaak. Nicola Sturgeon ontkent de beweringen van haar vroegere mentor. Zij zegt dat dat Salmond verbitterd is omdat ze niet met hem wilde samenspannen om de beschuldigingen ‘weg te laten gaan’.

    De echtgenoot van de minister-president, Peter Murrel, verscheen inmiddels voor de parlementaire onderzoekscommissie. Murrel heeft de dagelijkse leiding van de SNP in handen. Hij werd scherp verhoord en het heeft er alle schijn van dat hij het parlement eerder misleidde over wat hij wist. Hij zou hebben gelogen over privé ontmoetingen tussen Salmond en zijn vrouw in de woning van de Sturgeons in Glasgow. Verschillende sms-berichtjes die hij naar politie verantwoordelijken stuurden — berichtjes die aansturen op een arrestatie van Salmond — doen evenzeer de parlementaire wenkbrauwen fronsen.

    De ministeriële code

    Ondertussen spande het weekblad The Spectator vorige donderdag een rechtszaak aan om de Schotse regering te dwingen bewijsmateriaal vrij te geven aan het parlement dat volgens Salmond zijn claims tegen Sturgeon zou ondersteunen. De Rechtbank stelde het weekblad in het gelijk. Dat belooft vuurwerk voor de komende tijd, wanneer Sturgeon verschijnt voor de parlementaire hoorcommissie. Ze lijkt immers een ontmoeting te zijn vergeten die ze had met de voormalige kabinetschef van Salmond in maart 2018. Ze zou daar voor het eerst op de hoogte zijn gebracht van de hele zaak. In het Parlement beweerde ze dat ze er pas enkele dagen later iets van vernam tijdens een ontmoeting met Salmond zelf. Volgens de ministeriële code van het Schotse parlement moet elke ontmoeting van de First Minister opgetekend worden. De ontmoeting met de stafchef bleef achter niet gerapporteerd.

    troefkaart van de Schotse nationalisten in hun campagne om de twijfelaars te overtuigen

    Als effectief blijkt dat de First Minister loog tegen het parlement, dan is de verwachting er dat Sturgeon ontslag neemt. De timing van dergelijk ontslag is bijzonder verontrustend voor de SNP. Men is immers slechts enkele maanden verwijderd van een stembus slag. Nicola Sturgeon is op dit ogenblik de troefkaart van de Schotse nationalisten in hun campagne om de twijfelaars te overtuigen om voor de SNP, en dus voor de Schotse onafhankelijkheid, te stemmen. Bovendien lijkt er niet meteen een opvolger voor haar klaar te staan.

    Salmondites vs. Sturgeonites

    De strijd tussen wat men de ‘Salmondites’ en de ‘Sturgeonites’ noemt deint uit over alle geledingen van de SNP. Recent nog ontsloeg Sturgeon de justitie woordvoerder van de partij in Londen, Joanna Cherry. Zij was nochtans de dame die Londen wakker schudde door duidelijk te maken dat de SNP misschien niet op de goedkeuren van de Britse Regering zal wachten om een tweede onafhankelijkheids referendum uit te schrijven. Maar Cherry nam ook de transgender standpunten van de SNP, en dus Sturgeon, ernstig op de korrel. Volgens de politica ondermijnen ze de vrouwen-rechten. Maar de ontslagen politica wordt ook tot de Salmondites gerekend en wellicht speelde dat een doorslag gevende rol in de beslissing van Sturgeon. Cherry vertelde aan de pers hoe ze de voorbije tijd belasterd werd door de andere vleugel van de partij.

    Harry De Paepe

    *

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    *Kletskoek met veel bombarie? Best mogelijk. Maar er zitten veel na       gels met koppen in.

    Nu nog schouder aan schouder, de Harden, dee Laiwen maar ook de carriè-planners voetmatten overal bij ons met de Driekleur verspreid krijgen (oproep richting TVG…) om er vervolgens onze voeten aa te kunnen vegen. Zodat we zonder verwijl met een propere lei het Referendum voor Onafhankelijkheid zoals in Schotland, kunnen inzetten.

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    15-02-2021, 03:57 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Archief per week
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!