MET SNELTREINVAART DOOR DE DAGEN
Foto

Foto

Inhoud blog
  • 906 - EEN CLOWN-KONTDRAAIER OP DE DANSVLOER HEEFT ALTIJD SUCCES
  • 905 - HET APENLAN D NA MEI 2024
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID D E E L I I
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID


    Foto

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Zoeken in blog


    VOOR WIE GRAAG EEN EINDJE MEERIJDT
    19-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1384 DE DAG DAT DE DIKKE VANDAELE GELIJK ZL KRIJGEN

    ***

    Zondag 19 mei

    Zon 5u48-21u31

    H Ivo, patroon van de juristen en deurwaarders

    .

    1384 DE DAG DAT DE DIKKE VANDAELE GELIJK ZL KRIJGEN

    °°°

    Pinksteren, Hoogdag van de Goddelijke Geest

     

    Tijd om even te bezinnen…

    °°°

    Gewone vaststelling die mij vandaag, Piksteren, te binnen schoot bij het herinneren van de vurige tongen die op een dag als deze niet uit het beeld zijn weg te slaan : de menselijke geest is gewoon onsterfelijk, dus ten-naaste-bij goddelijk. Hij gaat sedert het begin der tijden, over van de ene mens op de andere, tot in alle eeuwen der eeuwen. Amen.

    *

    Zoals overal in de natuur, bestaan er echter ook misbaksels. Niet zozeer naar de uiterlijke vorm, maar meer naar de inhoud. Zo is er bij de Partij der 2 Toebacken en die paardenkop, die gewezen Flamingant die van kontdraaien zijn beroep gemaakt heeft. De Oude Romeinen handelden er ook naar : Primum vivere, deinde filosofare, het leven tot zijn eenvoudigste vorm terug gebracht.. Erst das Fressen, und jetzt die Moral….

    Goed dat Frau Merkel gisteren een persoonlijk onderhoud van maar liefst ¾ uur gehad heeft met Paus Franciscus, de Petrus Romanus volgens vriend Xander. Die zou volgens de oude voorspellingen, de laatste Paus moeten worden van het weggeveegde Rome. De Duitse Bondskanselier zal toch geen verdoken agenda gehad hebben, zeker?! Denk maar aan de woorden van J.F. Kennedy van gisteren over Dolf-met-de-Snor. Die zou, eenmaal de haat tegen hem is stil gevallen, erkend worden als de slimste mens ooit. Omdat hij, zijn tijd ver vooruit, alle Heil! van de Moslims had verwacht, door het Joodse volk te ‘vernichten’?

    JaJa, in dat Anciootje zit er spirit! in Misschien wordt die wel eens voor wie in de reïncarnatie gelooft, de Groot Moefti van Jeruzalem!

    Volgens mij heeft hij (Den Bleiter), nu ’t Genez(ver)wijf uitgeteld is, een soort goeroe  aangesproken, om de winden te meten die hem nar de top kunnen voeren,. De vierde en laatste invasie der wrede Muzelmannen in Europa, dàt is de toekomst, werd hem aangeraden, en opportunist die hij is, daar gaat hij dus voor. De pols voelen bij het volk was niet moeilijk : hij hoefde slechts zijn ogen open te houden in de straten van elke stad, van elk dorp, van elk gehucht. Vooral niet de media geloven, want die liegen als gauwdieven. De angst voor de Islam snoert de mensen de keel maar perst hun lippen tegen elkaar. Alleen binnenshuis, van mond tot mond en tussen vier muren, wordt de siddering doorgegeven. Maar de feiten blijven de feiten, zelfs voor Anciaux.

    Dus dààr en dààr alleen moet de aanval op gericht worden. Is zoiets als een beetje de angst voor de tandarts wegnemen, met zalvende woorden. Het blijft bij ‘een klein prikje’ en daarna voel je niets meer.

    Bij Anciaux is dat ‘klein prikje’ de inhoud van het woord ‘angst’ omtwitchen naar ‘ingebeelde angst’, want de Islam die wij noodgedwongen ondergaan, is de ‘gematigde Islam’. Niet de Ideologie van de Wrede, maar de Eredienst van de Vrede. Inch Allah en kop dicht! De eerste soort Islam is overal ter wereld niet bij machte van in vrede te leven, zelfs niet met de soortgenoten, maar de tweede soort kan dat wel. Zij zweren bij hetzelfde Heilig Boek dat druipt van het bloed, maar slaan voorlopig de wreedste passages over  tot zij voldoende in aantal zijn. Zelfs hun straatvechters treden, volgens hun woestijncultuur (allen tegen één), maar in actie als ze met meerderen zijn….

    Linkxen zijn Grootmeesters in het wijzigen van de inhoud van een begrip. Voor ‘censuur’ gebruiken zij het woord ‘Gecontroleerde Persvrijheid’. Voor ‘dictatuur’ gebruiken zij het woord ‘geleide democratie’. Voor vernietiging van de Christelijke Godsdienst gebruiken zij de woorden ‘Scheiding van Kerk en Staat’. Voor het propageren van kindermoord in de moederschoot gebruiken zij het woord ‘Abortus Provocatus’ (in gang gezette afdrijving van de dode vrucht). Voor tegennatuurlijke geslachtsdriften wordt het woord ‘homo’ van stal gehaald. Met ‘Holebi’ of ‘Tolero’ bedoelen ze wippen lijk de wilde konijnen. Zelfmoord wordt ‘uit het leven stappen’. Zelfmoord met hulp van derden, wordt ‘euthanasie’. Zij geloven in niets, of nog minder dan niets, maar op hun ‘bidprentje‘ staat bovenaan, dart ze teruggekeerd zijn naar hun voorvaderen. In het pierenland, misschien? Of net als bij de Hemelvaart, in rook opgegaan?

    *

    Zelfverdediging tegen de wreedheid die ons te wachten staat, eenmaal de primitieve woestijncultuur voldoende sterk zal zijn geworden, mag dus geen ‘angst’ meer heten, maar angst moet herleid worden tot ingebeelde angst, een fobie. Zo iets als ‘vliegangst’, die men overwint met een pilletje onder de tong.

    De dag dat het woord Islamfobie in de Dikke Vandale zal nagetrokken worden door de brutaal wakker gemaakte bevolking, zal deze daar lezen dat een fobie een irreële angst is, een ingebeelde angst.

    Moet U eens gaan vertellen, daar waar de Islam aan de macht is. Onlangs las ik ergens, dat 99% van alle gewelddadige acties in de wereld, veroorzaakt worden door de Islam.

    *

    Anciaux speelt dus niet met vuur, maar met een op scherp gestelde handgranaat!

    http://www.vlaamsbelang.org/

    http://www.pallieterke.info

    °°°

     





    19-05-2013, 16:32 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1380 - DE HAAIEN ZWEMMEN IN DE FUIK

    ***

    Donderdag 16 mei

    Zon 5u52-21u27

    H Simon Stock, patroon van de karmelieten

    ***

    .

    1380 - DE HAAIEN ZWEMMEN IN DE FUIK

    °°°

    Inspiratie van ‘TSCHELDT

     

    Aalles kaat koet Hi Hi Hi…

    Zwaién met die haandjes!S

    °°°

    De haaien zwemmen in de fuik? Is dat misschien een boodschap in geheime code? Maak U maar niet ongerust, het zijn maar roofvissen of hoereerders, of beiden in een en dezelfde persoon. U moogt kiezen.

    Over wie ik het heb? Over de Premier van België natuurlijk, de weledele Heer Elio Di Jeanetto en zijn entourage, inclusief het broederpaar Di Rupo, vervolgd voor valsmunterij met briefjes van 50 Euro. Zijn ‘entrourage’? Wat zeg ik? Dat is maar bij manier van spreken, want het gaat in de Pers (l’Echo) over zijn rechterhand die besproken wordt in de Mexicaanse drughandel. Het gaat over Mr. X, Y, en Z, die de Vlinderregering hebben helpen in de steigers zetten. Operatie ‘Mani politi’ zogezegd, Operatie ‘Propere Handen. Op rekening van de domme Vlamingen. Die ne meneer laat U groeten van achter de tralies van zijn cel, en belooft van zodra hij weer vrij komt, zich opnieuw met volle overgave en met àlle middelen in te zetten voor de PS. En dit op de uitdrukkelijke vraag van La Cour/Het Hof.

    Elders las ik bij het Vlaams Belang, dat deze regering zinnens is de Sire en zijn Madam voor de 20ste verjaardag van hun troonbestijging, in hardsteen en op doek te vereeuwigen. Op onze kosten. Anke Van der Meersch, mon amour-à-moi en senatrice, advocate zijnde, heeft besluiten neergelegd bij de Voorzitter, waarbij ze een kater een kater noemt. Albert Second kenende, of minstens voortgaande op zijn persoonlijke voorkeuren, zou ik ipv zijnde van de parlementsleden, geen hardsteen, geven, maar integendeel een zeer zacht gesteente. Met vooral de nodige handgrepen voor het volle genot.

    Denk aan het schilderij ‘De Koning drinkt’. Albert Second zou best gekonterfeit worden in volle actie bij zijn lievelings bezigheid, het wijventoeken. Voor de welgevalligheid zou bvb zijn krootje het best geplaatst worden op zijn bloot achterwerk.

    Zijn Madam zou hel daarbij kunnen bijlichten.

    *

    Elders las ik ook, nu de vrienden weer afgereisd zijn en ons met een leeg gevoel in de maag hebben achter gelaten, dat John F? Kennedy voor Dolf-met-de-Snor zelfs na ’45 de meest lovende woorden over had. En dat voor een ‘sociaal democraat’, ge moet maar durven! Of geeft hij zich daar als socialist niet een beetje te bloot?

    Ik citeer uit De Morgen woorden van de man die zich zelve ooit ‘Ein Berliner’ noemde :

    "Als de haat die hem nu omringt eenmaal verdwenen is, dan zal hij te voorschijn komen als een van de belangrijkste personen die ooit geleefd heeft." .

    Zijn dat nu profetische woorden, of dient die man retroactief uit al zijn functies te worden ontzet? Verdient die het niet gebroodroofd te worden, veel meer dan een Vlaamse Wacht die als verzet tegen het Verzet, in de oorlogsjaren de oogsten op onze velden beschermde!

    Dat Hitler niet de misdadiger is geweest die de Overwinnaars van hem hebben gemaakt, geeft De Morgen nog niet het recht om Kennedy aldus ten tonele te voeren. Als het boek straks verschijnt, zal er misschien opgeroepen worden om op bedevaart te gaan naar de Obersalzberg in een soort kaarskes processsie lijk in Verre Lourdes-op-de-Bergen?

    *

    Neen, beste mensen, de actualiteit volgen is beulenwerk. Al moet ik toegeven, dat dwaze stakingen breken (SwissCare Zaventem) via gerechterlijk dwangbevel, mij wel aanstaat. Staatssecretaris Wathelet, Melchior voor de vrienden, is een kalf die zelfs op de bewaarschool zou moeten gebuisd geweest zijn, maar deze keer verdient hij een herkansing.

    *

    Over de homo-ziekte en andere ongezonde volksverlakkerijj, wens ik niet uit te weiden. Slecht nieuws vliegt zò al snel genoeg, en wat meer is, de fuik waarin de Premier van België zwemt, zou wel eens kunnen begeven. En dat is de bedoeling niet. Wel integendeel.

    Zelfs aan Rik Torfs, der Tsjeven Senator en gesjeesde partijvoorzitter, thans bij zijn tweede poging Rector van de KUL, wil ik geen woorden vuil maken. De hele zaak is zò al vuil genoeg.

    Over de perikelen van de Middelkerkse Brulboei wil ik alleen kwijt, dat deze keer niet St Joris, maar de Draak heeft gewonnen. ‘Wie laatst lacht, best lacht’, JMDD is misschien een flauwe troost, maar Napoleon De Gucht zal, zoals de echte, ook een zijn Waterloo beleven.  Wat ik U wilde zeggen : in de polletiek moogt ge zelfs Uw eigen niet betrouwen!

    *

    Blijft over : een leeg gevoel in de maag, met krampen tot in het onderste ruggemerg, vaag-weg herkend als Het Licht van Vroeger Dagen.

    http://www.vlaamsbelang.org/

    http://www.pallieterke.info

    °°°

     





    19-05-2013, 09:55 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1579 - ORVIETO OP KLAARLICHTE DAG

    ***

    Woensdag 15 mei

    Zon 5u54-21u25

    H Isidoor, patroon van de landbouwers

    ’t Halve van mei is de winter voorbij

    .

    1579 ORVIETO OP KLAARLICHTE DAG

    °°°

    (Fonetisch) ORVIËTO, minstens 3.000 jaar oud

     

    Stad op een 400 meter hoog rotsplateau in Umbrië. Was een Onafhankelijk ‘Republica del Popolo’ tijdens ons eigen glorie tijdperk van de Steden en Gemeenten, toen  Vlaanderen nog een welvarend Graafschap was

    °°°

    Ik geef toe : mijn titel ‘Orviëto op klaarlichte Dag’ is niet bijster origineel, maar geïnspireerd op de beroemde film ‘Paris by Night’. Iets schrijven over Orvieto bij Night is als prostitutie exploiteren in de kerk. Het staat niet. De ‘Viscovo’ (Bisschop) zou U op staande voet in de Ban van Onze Moeder de Heilige Kerk slaan. En geraak daar maar eens uit zonder hulp van buiten uit.

    Het zit zo. Met vrienden dus op exploratie naar de schatten van de Italiaanse kerkenbouw, waarbij de Duomo van Orvieto  wel een specialleke is. Het bladgoud van de gevel werd een paar jaar geleden gerestaureerd, en volgens de stoef op de werfafsluiting, gebeurde dat onder de auspiciën en met de centjes van de VRT, toendertijd onder het gezag van de voorganger van Troela Lieten. Mooie loge-manieren dus. Maar allez, U begrijpt : wie het breed heeft, moet het breed laten hangen. Als – en passant – de vriendjes er maar wel bij varen. En wie niet weet, niet deert!

    *

    Ach zo! Een koud en regenachtig voorjaar in Vlaanderen, zegt U? Is al niet veel beter hier aan de overkant der Alpen. Met dàt verschil, dat als het hier om 7 uur ’s morgens mollejongen regent het om 11 uur opgedroogd is, en dat de blauwe lucht en de stralende zon er U aan herinneren, dat U in Italië bent, het uitverkoren zoete land dat druk doende is een neus te zetten naar de Euro-kwistenbiebels uit Brussel. Net als bij ons in Vlaanderen : wat ze zelf doen, doen ze beter.

    Om 10 uur, op de Piazza del Duomo (gebouwd 1250) tussen de gevels van de statige pallazo’s, nijdige wervelwinden en klamme overslaande regenschermen. Om 10 uur kwart (of daar zo omtrent zoals Ernest Claes zou gezegd hebben) begint de voorgevel van de Dom opeens te schitteren, zonder dat er ergens van een of andere precieze kant zonlicht doorkomt. Meteen stralen de vele kleuren af op de gezichten der kijkers. Bedenking : die ‘Middeleeuwers’ en kathedralen-bouwers moeten goed gedocumenteerd geweest zijn over onbekende metrologische finesses, om dar precies op die plaats, met de rug tegen de afgrond, hun bouwsel op te trekken. Honkvaste trots van een trots volk, dat noch prinsen noch hertogen duldde, en later allen het hoofd boog voor de Paus van Rome.

    Om 11 uur zijn in de ‘corso’ (de plaatselijke Nieuwstraat die bij definitie voorkomt in elke stad en in elk dorpje van Italië) de meeste terrasjes bezet, nadat vlug alle tafeltjes en stoelen droog gemaakt werden. De parade van de slenterende mensjes, in groep of stuk per stuk, kan beginnen, want de onderling kwetterende dienstertjes hebben elkaar ‘present’ gegeven. Een troepje pensionaatmeisjes heeft halt gehouden voor het stalletje met blinkende namaak-ridderlijke uitrustingen. Ze zijn koket en modieus gekleed, de pullover geknoopt op de heupen. Ze dragen spannende jeans. Met losse bloesjes waaruit de jonge vogeltjes op het uitvliegen staan. Oude statige gevels en overmoedige jeugd : het perfecte recept voor de toekomst. Ik geloof zelfs dat het Chineesjes waren…..

    De naar onze zin veel te fel gekleurde fruitschalen en andere onnutte gebruiksvoorwerpen worden bijna tegen elke gevel te koop aangeboden, maar de geldzieke toeristen weten dat ze aan de andere kant van de wereld voor de rest van hun leven zullen kunnen aankijken tegen de zon en het licht van Orvieto. Want dit is geen geglazuurd aardewerk, maar porcelano di Orvieto. Het staat er op, aan de achterkant, in een heuse zegelring, net zoals het porselein van Limoges op dure eetserviezen in speciaalzaken…. Duur : dat is het gezamenlijke kenmerk…

    *

    Net als in de Ark van Noach, loopt hier een staal van de wereldbevolking. Jonge mensen. Oude mensen. De eersten vlot als over roze wolkjes, de anderen met slepende tred, voorzichtig, want ze lopen over straatstenen als gestolde kinder-ruggtjes die al vele  eeuwen de slepende tred van die zovele generaties toeristen hebben moeten verwerken. De regenschermen zijn als bij toverslag verdwenen, of dienen nu als wandelstok, want de tocht is lang en de winkelramen zijn veel. Stromen mensjes opperwaarts, en droppen menjes neerwaarts. In alle maten en gewichten, in een Bijbelse kakafonie van vreemde talen. Nergens wordt gebedeld of aan shantas-trekken en zakkenrollen gedaan : er zijn geen camera’s, maar wel overal in de straten, tientallen vlotte jongens in het zwarte uniform van Carabinieri. Ze zijn, in uniform, bijna niet te onderscheiden van de toeristen, want ze gedragen zich als nieuwsgierige toeristen.

    Dan plots zinder de lucht van eeuwenoud bronzen klokgelui dat in de straten tussen de hoge muren  blijft natrillen. Doorheen de zware basstemmen krinkelt naijverig hier en daar een zilveren stemmetje voor het Angelus-gebed. Twaalf uur. De menigte zwelt aan, maar de tijd staat stil.

    Uit een statige notariswoning stapt een jongeman met aktentas, gekleed als in de etalage van de meest perfecte herenzaak. Hij verdwijnt in de menigte en gelijktijdig gaan de brede deuren dicht van  het ‘Casa del Popolo’, voor de gelegenheid ingericht als expositie over het Rijk der Etrusken; de verre voorouders van al wat hier geboren wordt.

    *

    Het geroezemoes houdt aan, maar net als thuis, hangt de lucht ineens vol met etensgeuren. Vooral de soep komt bekend voor. Tomatensoep met balletjes, à la Mama Italiana? Op de trappen van de Dom zitten een paar bus-ladingen luidruchtige schoolkinderen met hun picknick. De corso stroomt leeg, de kleine zwarte 112 Fiat Punto’s van de Carabinieri rijden de zijstraatjes in. Om één uur, ook lunch (pranzo) voor hen. Het plein is op een vreemde manier plots leeg, met uitzondering van de roetekoërende kladden duiven, die zich tegoed komen doen ‘aan wat de mensen zoal wegdoen’’.

    Blijven over : de flappende bandiëri aan de gevels, de wolken aan de blauwe hemel, de felle zon en de lege overschaduwde terrasjes. Voor mens en dier, buiten een verdwaalde toerist, is het nu etenstijd  anex ‘rustensrecht’ en daarvan wordt uitgebreid gebruik gemaakt tot de winkels weer open gaan. Zo rond de klok van vijf.

    *

    In de ‘corso’ en de aangrenzende pleintjes echter zijn er altijd toeristen die blijven hangen, want onbekend met de Italiaanse zeden en gewoonten in verband met de Heilige Siësta. Het geld immers, dat moet rollen, en de prullariaverkopers zouden geen Italiaan zijn, moest hij of zij die kans laten voorbij gaan. Daar is, zeker in deze barre tijden, nog altijd het sprookje van de krekel en de mier…..

    Enne, o ja, eigenlijk is Orvieto, bisschopsstad, een bedevaartsoord. De meeste mensen zijn de Duomo wel even binnen en weer buiten geweest. Zij hebben  (in een zijbeuk) de kapel  en het kristallen schrijn (met veel goud) voor de relieken van het Mirakel van de Bloedende Hostie vereerd met een (kort) bezoekje. Hun nieuwsgierigheid is voldaan. Zonder daarbij stil te staan, dat bedoeld ‘mirakel’ in feite een gebeurtenis is eigen aan het nabije Bolsena, onze bloedeigen ‘pilootgemeente’. De ‘Bloedende Hostie’ is iets dat eeuwen geleden, tot spijt van de Bisschop van Orvieto,  zich voordeed in dit stadje, en niet bij hem. De toenmalige Paus moet toen een soort van Salomons Oordeel hebben geveld, in die zin, dat Bolsena bekend mocht blijven voor de feiten zelf, maar dat de ‘stoffelijke overschotten’ zouden toebehoren aan de Bisschop van Orvieto, zodat de opbrengsten van de ‘aflaten’ en de moneten van de bedevaarders gelijkmatig zouden verdeeld worden. Over de relieken in Orvieto kan ik kort zijn : het zijn enkele tegels van het betrokken altaar (bruine roestvlekken?) waar ooit, bij de Consecratie, bloed op lekte uit de opgeheven hostie. Si non è vero, è ben trovato, zeggen de Italianen in dergelijke gevallen. Rome zelf heeft zich altijd op de vlakte gehouden, al werd er even altijd begrip getoond voor deze volksdevotie. Corpus Cristi is de naam van deze feesten, en ieder jaar wordt de gebeurtenis herdacht door een volksfeest in de straten van beide steden, waar het straatbeeld dan herschapen wordt in één langgerekt bloementapijt….. Allemaal vrijwilligerswerk, waarmee de hemel verdiend wordt.

    JaJa! Heb het altijd gezegd : mirakels zijn goed voor de commerce!

    *

    Ik denk dat Ons Heer van daarboven op dat regenwolkje monkelend zit neer te kijken op zijn Godsvolk, om zo de zon, de maan en de sterren wat vriendelijker te doen schijnen, zodat zij hun zorgen vergeten bij het genieten van menig glaasje Classico di Orvieto….. koel geserveerd, naar het beeld van de liggende Etruskenparen op de sarcofagen, aan de zijde van de Geliefde. Alles tot meerder eer en glorie van God.

    AMDG…..

     

    http://www.pallieterke.info

    °°°

     





    18-05-2013, 17:32 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    15-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1378 - OVER UITKERINGS-TOERISME EN HEILIGEN BIJ DE VLEET

    Dinsdag 14 mei 2013

    Bloeimaand

    Zon 5u55-21u24

    H Bonifacius, ijsheilige

    Bonifaas, vriezebaas

    .

    1378 - OVER UITKERINGS-TOERISME EN HEILIGEN BIJ DE VLEET

    °°°

    Allah hu Akbar

     

    In alle eeuwen der eeuwen. Amen.

    °°°

    De oude moordzaak op 800 onschuldige burgers. In Italië. Christenen natuurlijk, wat had U gedacht. Waar? In de Hiel van de Laars : Apulië, een eerder onbekend stukje van de Italiaanse Laars, helemaal in het uiterste puntje van De Hiel, voor 4/5 omringd door de Mare Nostrum van de Oude Romeinen. Zon, zee, rotsen, schapen. Wanneer? We schrijven 1 Mei 1482. De Muzelmannen hebben er voet aan wal gezet, als voorpost van het bezettingsleger der bloeddorstige Turken.. Zoals gebruikelijk in die dagen : te vuur en te zwaard, want Mohammed kende ook toen geen andere methodes.

    In het stadje Otranto werden de overlevenden die zich niet staande voet wilden ‘bekeren’ tot de Islam, even op dezelfde staande voet en met gebogen hoofd rechtstaande, over de kling gejaagd, zoals dat in de kronieken vermeld staat.. Er werden bodes naar het Turkse thuisland gestuurd, dat de instructies van de Koran tot op de letter werden opgevolgd, dezelfde Koran die de Moslims op onze dagen nog altijd vereren als hun Heilig Boek.

    Op het gerucht van dat bloedbad, kwam de Christelijke bevolking van Italië samengestroomd, om de Moslims de verdere toegang tot het vasteland te beletten, en om de snode moorden te wreken. Zij belegerden het ingesloten stadje, dat toen hun Muzelmanse bevelhebber onverwacht overleed, zich na een symbolisch verzet overgaf. Niet nadat hen, het woord van de Bijbel indachtig, vrije aftocht werd verzekerd. Hoofdschuddend om zoveel dwaasheid over ‘vergevingsgezindheid’, dropen zij af, onderwijl plannen smedend om elders en beter een nieuwe kans te wagen.

    Nu heeft Paus Franciscus op 1 Mei 2013 deze 800 martelaren heilig verklaard. Gewoon. Kwestie van na zoveel eeuwen eindelijk degelijke klaar omlijnde standpunten in te nemen. Iets over gelezen in de Pers? Iets gezien op TV? Nee toch, want dat zou die tere zieltjes van de huidige armoezaaiers kunnen kwetsen.  Hen misschien op de gedachte brengen, dat zoiets moet ‘gewroken’ worden.

    Een soort ere-wraak dus, bevochten met buskruit en Kalasjnikovs gekocht en betaald met hun uitkeringsgelden, die volgens Europa dringend moeten verdubbeld worden.

    Hallo?! Als U daar nog bent, lees dan eerst onderstaande bijdrage van Xander, over het on-onderhandelbare recht van iedere Islammer om op onze kosten in uiterste weelde te komen leven.

    *

    Er is een tijd geweest, tijdens de zogezegde ‘Kruistochten’ dat de Pausen zich eerst met het zwaard omgorden, en pas dan baden. Na eeuwen en eeuwen slaptitude, is er eindelijk een Paus die de afgeslachte Christen van Otranto tenminste in ere wil herstellen, en prompt komt de collaboratie op gang, om hun moordenaars als Prinsen te ontvangen in de Europese steden en dorpen.

    °°°

    Ter zake :

    EU wil deur voor uitkeringstoerisme verder openzetten

     

    Volgens EU-commissaris Viviane Reding is uitkeringstoerisme onderdeel van het Europees recht op vrije verplaatsing en daarom niet onderhandelbaar.

    Ondanks een gezamenlijk protest van Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Groot Brittannië wil de Europese Commissie burgers van alle lidstaten meer rechten geven om een uitkering in een ander land aan te vragen. Dit zal het uitkeringstoerisme naar Noord Europa bevorderen en de druk op het Nederlandse sociale stelsel verder verhogen. Duitsland kampt nu al met compleet uit de hand lopend uitkeringstoerisme: het aantal werkloze Oost- en Zuid Europeanen dat naar Duitsland kwam steeg in één jaar tijd met vele tientallen procenten.

     

     

     

    Naast veel Roemenen en Bulgaren beproeven ook steeds meer burgers uit de Zuid Europese crisislanden hun geluk in het Noorden. Vorig jaar steeg het aantal Spanjaarden dat naar Duitsland kwam met 45%. Ook kregen onze Oosterburen veel meer Grieken, Portugezen (beide 43%) en Italianen (40%) te verwerken.

     

    Uitkeringstoerisme is 'niet onderhandelbaar recht'

     

    Samen met Nederland, Oostenrijk en Groot Brittannië stuurden de Duitsers daarom in maart een brief aan de Europese Commissie waarin gewaarschuwd werd voor dit uitkeringstoerisme. De Commissie trekt zich echter zoals we gewend zijn niets aan van dit soort bezwaren van nationale regeringen. Sterker nog, vicepresident Viviane Reding stelt voor om de basisduur van uitkeringen voor andere EU burgers te verdubbelen van drie naar zes maanden.

     

    Volgens Reding is uitkeringstoerisme onderdeel van het in EU-verdragen vastgelegde recht op vrije verplaatsing en daarom niet onderhandelbaar. 'Ik begrijp echt niets van deze opwinding. Het zullen dan ook partijpolitieke redenen en onderdeel van de strijd om de kiezer zijn... Wij hebben gezien hoe de EU geprofiteerd heeft van de mobiliteit van arbeidskrachten.'

     

    Twee van de drie Griekse jongeren werkloos

     

    De werkloosheid in de EU is de afgelopen maanden verder gestegen: 26 miljoen EU-burgers zitten zonder werk, waarvan 8 miljoen jongeren. Bijna 14 miljoen EU-burgers wonen in een andere lidstaat zonder daar staatsburger te zijn. In Griekenland is de werkloosheid opnieuw gestegen en bedraagt nu 27%, een record. Onder jongeren is de situatie dramatisch: twee van de drie zitten zonder werk. Er zijn inmiddels bijna net zoveel inactieve Grieken (3,36 miljoen) als werkende Grieken (3,57 miljoen). (2)

     

    Massale uitkeringsfraude Turken

     

    Vorig jaar maakte Brussel via een verhulde constructie Turkije de facto lid van de EU, waardoor Turken evenveel rechten kregen op een uitkering in Europa als EU-burgers. Politici in ons land hoonden het nieuws weg, maar dit besluit stond wel degelijk zwart op wit te lezen in een officieel document van de Europese Commissie. Wel werd schoorvoetend toegegeven dat Turken in Nederland al jaren massaal uitkeringsfraude plegen en miljoenen naar hun thuisland wegsluizen, waar er met name huizen en jachten voor worden gekocht (zie links onderaan).

     

    'Geld voor sociale voorzieningen binnen 10 jaar op'

     

    De Duitse journalist en auteur Udolf Ulfkotte zei vorig jaar dat dankzij de door de EU veroorzaakte massa-immigratie binnen 10 jaar geen enkel Europees land zijn sociale voorzieningen nog kan betalen. In het meest gunstige geval keren veel buitenlanders dan vanzelf naar hun landen terug; waarschijnlijker is echter dat er wijd verspreidde etnische onlusten ontstaan die in het slechtste geval op een burgeroorlog zullen uitlopen.

     

    Xander

    °°°

    Met vrienden zijn we de laatste dagen zo wat op ronde geweest om het Italië van de Etrusken te ontdekken. U vindt heden ten dage ietwat van die kruimels in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Hier valt men er over of gaat men er achteloos aan voorbij. Men kan bijvoorbeeld een stuk woeste grond kopen, waar tussen het struikgewas een ongekend voor-historisch mausoleum blijkt te zijn. Sedertdien is het natuurlijk leeggeplunderd door de toeristen van al wat niet te heet of te zwaar was. Blijft over  : de nis met aansluitende koepel in baksteen, die best in elke architecten-opleiding als uniek prototype zou kunnen gebruikt worden. Nu is dat een schapenstal…..

    Zo kwamen wij ook op de Monte Subasio, de bergflank waar Assisi ligt tegenaan gevleid. Als naar gewoonte zwart van het volk. Uitbundige schooljeugd,  monter en fris en al zingend door de smalle straatjes. Met oudere koppels, zich meelijwekkend sleepvoetend begevend van A naar B, en bomen van jonge venten, Paters Franciscanen in bruine pij, die als blije kinderen al gekkend en lachend naar hun kloosters terugkeren.

    Ach ja, Sint Franciscus, de jonge hippie, die de armoede verkoos boven de rijkdom, en tussen de armen was gaan leven, die predikte voor de vogeltjes en de konijntjes, als er die dag geen melaatsen kwamen om te luisteren naar zijn Zonnelied, waar hij in lyrische ontboezemingen de lof zong van Zuster Maan, of klaagde over de pijnen in zijn afgejakkerd lichaam die hij Broeder Ezel noemde….

    Sint Franciscus mirakelen gedaan? Ja hoor! En vele, ja zelfs ontelbare en dat sedert meer dan 800 jaar. En nog; Iedere dag opnieuw, waarschijnlijk tot in alle eeuwen der eeuwen Amen.

    Hoe we dat onderling uitlegden? Ach, nee, niet de Heilige van de bidprentjes, maar de Heilige die dagelijks alle mensen, uren in ’t rond aan welstand heeft geholpen. Bedevaarders van over de ganse wereld verhaasten zich om hier in een straal van 100 Km geld te komen uitgeven voor logies, voor prullaria, voor eten en drinken, om kaarsjes te komen branden.

    Geen enkele kapitalist en al zeker geen enkel syndicaat heeft dat ooit gekund. De ‘omzet’ van Assisi is veel keer groter dan die van Verre Lourdes. Omdat men in Verre Lourdes moet geloven aan het bovennatuurlijke, en in Assisi aan het betere ‘ik’ die besloten ligt in de eenvoud des harten.

    *

    Franciscanen vindt U bij ons alleen in de bescheidenheid van hun kloosters. Door omstandigheden ben ik hier en daar wat bevriend geraakt met sommigen van hen. Gelukkiger mensen heb ik nergens anders ooit ontmoet. Maar om hen ten volle te begrijpen, moet U er een paar op bijna blote voeten over het zonovergoten marktplein van Assisi zien fladderen. In hun ruwharen blote pijen zijn het net levend geworden heiligenbeelden die uit de kerk zijn gaan lopen. Waarbij zij de mufheid aan hun voetzolen hebben gelapt.

    Italië is mooi, Umbrië is mooier, maar de Monte Subasio is het mooist. Al heeft Broeder Ezel het daar soms wat lastig.

    °°°

    http://www.vlaamsbelang.org/

    http://www.pallieterke.info

    °°°

     





    15-05-2013, 10:15 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    14-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1377 – OVER FAKIR EL ALZOZIE DE LINKXE HEILSPROFEET

    ***

    Maandag 13 mei

    Zon 5u56-21u22

    Onze Lieve Vrouw van Fatima

    H Servaas, ijsheilige

    Al wil het in mei nog weleens vriezen, met Servatius pakt de vorst zijn biezen

           .

    1377 – OVER FAKIR EL ALZOZIE DE LINKXE HEILSPROFEET

    °°°

    Gewenningsmodel

     

    v/h vooruitgeschoven Bezettings-leger.

    °°°

    De media heeft dezer dagen de mond vol van pluralisle, en nog meer over ‘actief pluralisme’, net of het nog niet genoeg regent. Want pluvoir is nog altijd het Frans voor regendroppen die tegen je venster kloppen als je triestig bent. Toen echter de Duitse legers in de jaren ’40-’45 aan actief pluralislme deden, was dat niet goed. Ze deden dat zelfs super actief, ja meer zelfs : ze deden dat kamerbreed van de Atlantische kust tot de Oeral. Waarom zou dat deze keer beter zijn?

    De tijd vliegt snel. Tot een stuk in de jaren ‘60 van vorige eeuw leefden we hier in onze landen vervolgens heel wat minder pluralist, maar we leefden in vrede. Er was plaats te over in de weinige gevangenissen die er toen waren. Oom Agent wandelde zelfs in de straten, met de handen op de rug : het enige verschil met de briefdrager, was omdat die sleurde die zware leren zak mee aan zijn nek. Nu zijn, behoudens het schuim, de straten leeg en die ene BPost-man die nors en  gehaast door de afval ploetert.

    Waarom toch heeft men ons niet verder in vrede kunnen laten leven? O Juist, ja! Om gelukkig te zijn, dienden wij ineens te leren samenleven met andere culturen, met de meest barbaarse eerst.

    Voilà, nu zijn we daar, en ’t is weer niet goed.

    °°°

    Ter zake :

    Voor Fikry El Azzouzi is actief pluralisme een heilsleer

    OPINIE − 10/05/13, 04u00 De column van Fikry El Azzouzi, 'Vrijzinnig4Belgium radicaliseert steeds harder', is om minstens 2 redenen interessant. Hij illustreert treffend hoe oppervlakkig sommigen argumenteren in het debat over de relatie tussen kerk en staat en hoe ze zo het debat onmogelijk maken. En hij toont een eenzijdige maar dominante visie op actief pluralisme.

    Dat vindt Jurgen Slembrouck van de Vrijzinnige Dienst van de Universiteit Antwerpen.

    *

    De standpunten van mezelf en Vermeersch stoten El Azzouzi blijkbaar dusdanig tegen de borst dat hij er niet langer in slaagt om een inhoudelijk discours op te bouwen maar wel dat hij zich laat verleiden om platte beledigingen te formuleren en zelfs correctioneel strafbare laster

    De retorische truc van El Azzouzi is bekend: wie kritische bedenkingen uit over het opgeven van het neutraliteitsprincipe wordt zonder schroom of argument als een racistische, islamofobe, bange blanke man weggezet. Men demoniseert de tegenpartij door hem allerlei kwaadwillige motieven in de schoenen te schuiven en hoopt op die manier ook de argumenten die er inhoudelijk toe doen in diskrediet te brengen.

    Dat is jammer want vele deelnemers aan het debat over de neutraliteit van de overheid doen dat met dezelfde motivatie en finaliteit. Ze willen het geluk van individuele mensen bevorderen door hun vrijheid te waarborgen en hopen zo bij te dragen aan een harmonieuze samenleving.

    Het grote verschil tussen ernstige voor- en tegenstanders van een verbod op het dragen van levensbeschouwelijke en ideologische symbolen door ambtenaren heeft te maken met hun kijk op de menselijke tolerantie en op de macht die ze die symbolen toedichten. Etienne Vermeersch en vele anderen zijn van mening dat dergelijke symbolen invloed kunnen uitoefenen op de vrijheidsbeleving van individuele burgers. Zij houden zowel rekening met de inhoudelijke als met de sociale dimensie van die symbolen.

    Wie als ambtenaar een kruisje draagt, kan dat doen op basis van een persoonlijke interpretatie van Jezus' kruisdood. Een kruisje symboliseert dan bijvoorbeeld de universele naastenliefde. Maar vele andere invullingen zijn natuurlijk ook mogelijk. Een kruisje kan ook symbool staan voor de opvatting dat AIDS een vorm van immanente rechtvaardigheid is. Net als godsdiensten zijn dus ook godsdienstige symbolen ambigu. Ze kunnen zowel symbool staan voor het meest verhevene als het meest verwerpelijke.

    De confrontatie met dergelijke symbolen ligt dan ook niet voor de hand. Bijvoorbeeld wanneer iemand met aids een 'wilsverklaring euthanasie' wil laten registreren en aan het loket wordt bediend door iemand met een kruisje op zijn revers. Zelfs indien de dienstverlening vlekkeloos gebeurt, kan de betrokken burger zich  in het diepste van zijn wezen gekwetst voelen. Terwijl - en dat is een belangrijk aspect van de discussie - de overheid bij wijze van spreken zijn overheid is en zijn geluk op het oog moet hebben. Een seculiere overheid ontleent haar legitimiteit immers aan het feit dat ze ten dienste staat van alle burgers en dat alle burgers (ook die met aids) zich in hun persoonlijke identiteit gerespecteerd mogen weten.

     

    Er is ook de sociale dimensie. Zoals iedereen weet, word je niet als gelovige geboren maar word je tot gelovige gevormd door opvoeding. Die religieuze opvoeding gebeurt van kindsbeen af. Op het moment dus dat de kennisinhoud en de waarheidsaanspraak van het geloof nog niet kritisch kunnen worden bevraagd. Op het moment ook dat de geloofsinhoud al dan niet met zachte dwang kan worden ingelepeld. Levensbeschouwelijke symbolen verbeelden zo de macht van de geloofsgemeenschap.

    Ook deze sociale dimensie van die symbolen kan de vrijheidsbeleving van de burger schaden. Wanneer een homoseksuele, allochtone man een samenlevingscontract met zijn 'vriend' wil afsluiten en aan het loket geconfronteerd wordt met een ambtenaar met een hoofddoek, dan kan hij alleen al daardoor afzien van zijn voornemen. Want de  hoofddoek staat in zijn beleving symbool voor de macht die uitgaat van een groepsgedragen afkeer ten aanzien van homoseksualiteit. Terwijl het natuurlijk best zo kan zijn dat de ambtenaar in kwestie helemaal niet homofoob is.

    De voorbeelden zijn hypothetisch maar niet absurd. Ze hebben betrekking op existentiële aspecten van het menselijke leven waar uitgerekend levensbeschouwingen zich over uitspreken en waarover individuele mensen, in een open samenleving, vrij kunnen beschikken. Als we die vrijheid ernstig nemen en centraal plaatsen, ligt het voor de hand dat ambtenaren er van afzien om hun eigen levensbeschouwelijke of ideologische visie te etaleren bij het uitoefenen van hun ambt. Zij moeten gedreven worden door gevoelens van dienstbaarheid en de wens om de vrijheidsbeleving van de burger centraal te plaatsen.

    De menselijke tolerantie dan. Het is verleidelijk om de eigen tolerantie hoger in te schatten dan ze in werkelijkheid is. Maar de realiteit is helaas vaak anders. In het bijzonder wanneer het gaat om   levensbeschouwelijke en ideologische opvattingen zijn mensen veel minder tolerant dan we zouden willen. Dat hoeft nochtans niet te verbazen want uitgerekend dat soort van opvattingen staan centraal in de manier waarop we naar de wereld kijken. Wanneer we daarin fundamenteel worden tegengesproken worden we aangesproken op het meest essentiële aspect van onze identiteit.

    De reactie van Fikry El Azzouzi is daar een dankbaar voorbeeld van. De standpunten van mezelf en Vermeersch stoten hem blijkbaar dusdanig tegen de borst dat hij er niet langer in slaagt om een inhoudelijk discours op te bouwen maar wel dat hij zich laat verleiden om platte beledigingen te formuleren en zelfs  correctioneel strafbare laster (beschuldiging van uitsluiting en racisme).

     

    Tegenstanders van het neutraliteitsgebod, hebben vaak een naïeve opvatting over de menselijke tolerantie. Ze denken dat burgers die zich tot de overheid wenden, zich zullen gedragen zoals antropologen. Van hen wordt verwacht dat ze hun eigen waardeschaal niet laten meespelen wanneer ze veldonderzoek doen. Punt is: Jan Modaal is geen antropoloog. Jan Modaal is van vlees en bloed en heeft vaak een kort lontje. En levensbeschouwingen, dat is al gebleken, zijn bijzonder explosief materiaal.

    Er is nog een andere reden waarom El Azzouzi's tekst de moeite waard is en die heeft te maken met zijn visie op het actief pluralisme. Een visie die eenzijdig maar helaas ook dominant is. Ons pleidooi verwijst dit levensbeschouwelijke ideaal zogezegd naar de prullenmand. Maar niets is minder waar, onze bijdrage past er naadloos in. Vanuit een bewuste vrijzinnig humanistische inspiratie, nemen we op een actieve, respectvolle manier deel aan het levensbeschouwelijke debat en dit bovendien in het volle besef van de pluraliteit aan opvattingen. We weten dus dat niet iedereen het met ons eens zal zijn. Precies daarom proberen we hen met redelijke argumenten te overtuigen.

    Voor El Azzouzi is het actief pluralisme echter een heilsleer. Een heilsleer die geen tolerantie vraagt maar oplegt. Dit actief pluralisme eist dat men de levensbeschouwelijke overtuigingen van anderen zonder meer aanvaardt en verbiedt dat men ze kritisch bevraagt. Het actief pluralisme van El Azzouzi is dan ook een modieuze vorm van waarderelativisme die het vrije denken in de kiem smoort en zo de goede werking van een open samenleving in het hart treft.  

     

    °°°

    Ter ‘bescherming’ van hun ‘ethishe verworvenheden’ mag niemand deze rare vogels als dusdanig herkennen. Iemand die ooit op een wettelijke manier zelfmoord wil plegen, moet anoniem kunnen blijven, geen mens begrijpt waarom. Tenzij hj of zij ervoor beschaamd is. Wie een vruchtafdrijving achter de rug heeft en dezelfde ziekenhuis-afdeling verlaat als een gelukkige moeder met haar baby op de arm, mag op straat niet als dusdanig herkend worden. Maar wie homo is, of aidslijder en daar op straat ronduit voor uitkomt door het dragen van een gekruist roze lintje, die moet in zijn rechten beschermd worden. Dat is actief pluralisme.  Wie een kruisje draagt, die beledigt elke Moslim, maar een Mouzelvrouw in spionnage-dracht, daarvoor moeten wij opzij gaan. In hun thuislanden lopen die Muzelvrouwen Westers gekleed, maar bij ons moeten ze als veroveraarsters, uitdagen. Er ons aan herinneren, dat de dag komt, dat ons land het hunne zal zijn, en wij hun onderdanige lijfeigenen.  

    *

    Met het ‘vrijdenken’ is het zoals met de ‘free speech’. Het wordt altijd gepredikt, hetzij opgelegd door hen die hun mening willen opleggen.  Abortus moeten wij even normaal beginnen beschouwen aks het kind ter wereld brengen, en dat dit tegen de menselijke natuur indruist, is even van gen belang. Evenzo de euthanasie. Volgens Rome is zoiets ‘De Beschaving van de Dood’. Maar volgens mij is dat veeleer de beschaving van he egoïsme.

    Het wordt dus kiezen of delen.  Leren in vrede leven met onze moordenaars, of ‘sterven met wapens in d’hand’…..

    °°°

    http://www.vlaamsbelang.org/

    http://www.pallieterke.info

    °°°

     





    14-05-2013, 12:43 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    13-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1376 - DE ECONOMIE UIT DE VROEGE MIDDELEEUWEN IS DE TOEKOMST

    ***

    Zondag 12 mei

    Zon 5u58-21u21

    H Pancratius, ijsheilige

    ‘Meike, meike, ’k zal je pakken’, zei de duivel en hij verleidde Pancraas. Tot vriezen helaas

    .

    1376 - DE ECONOMIE UIT DE VROEGE MIDDELEEUWEN IS DE TOEKOMST

    °°°

    Eigendom is diefstal

     

    °°°

    Dit stukje gaat over de oplossing van de wereldwijde recessie. Die ou , daar waar men ‘over-gesociliseerd’ is, kunnen terugvallen op de voorspoed van de Middeleeuwse Gilden zoals we die in onze Geschiedenisboekjes lazen, ten tijde van ‘De Steden en Gemeenten’ tijdens het ‘Leenroerig Stelsel’… M.a.w. de hoogtechnologische wereld is te slim geworden en ziet door het bos de bomen niet meer.

    Van het familiaal front is al een tijdeke geen nieuws meer. Sedert het bekend werd dat BDW vloeiend Baskisch spreekt en schrijft is stil gebleven. Weer die BDW dacht ik. Waar allemaal is die vent toch mee bezig geweest, in zijn jonge jaren! Om dan te eindigen als burgemeestertje van een stadje aan de stroom, die dan nog van iedereen is., en nog meest van het straat-crapuul. Die Basken, dat is toch het voortrekkers-ideaal van de Harde kern van Vlamingen, die dank zij hun ETA-bommen los van Madrid wilden? Baskenland, dat is weerskanten de Pyreneeën, zowel een stuk van Spanje als van Frankrijk. Allemaal reuze-interessant, maar ook om na te volgen? Ach, denk ik dan, hebben we wel ergens van lessen te aanvaarden? Voor de opkomst van de mechanisatie hadden wij de Gilden : laten we daar eens gaan kijken. Of beter : waarom zetten we daar niet eens een paar goede historici op, die dat verleden uitpluizen. Misschien ontdekken ze wat wijlen Gaston Geens beweerde, dat wat we zelf doen, we beter doen!

    Tot er vandaag ineens uit het bronsgroen eikenloof van de Limburgse bossen bericht komt, dat de Sossen, die bijna niet meer weten van welk hout pijlen maken, de gedachte hebben opgepikt. Zeventig jaar nadat een Baskisch Pastoor de Mondragon-baby ter wereld bracht. In 1943.

    Multinationals zijn zoals U weet, het gevaarlijk speelgoed van de Overheid. Het financieel hart van die dingen klopt in verre hoofdsteden, waar zij de lusten plukken, waarvan wij de lasten draen. Honderden werknemers ineens zijn een logge groep meelopers die vooral in statistieken te vatten zijn. Overzichtelijke kleine groepjes zijn zelfstadiger, minder manipuleerbaar, en vooral veel flexibeler, dus werkzekerder. Vakbonden zijn daar niet gewenst. Noch door de ondernemers, noch door de medewerkers. Want daar zijn geen ‘jobs’, maar heerst er arbeids-ethiek van Hoge Goesting.

    Ik ben er zeker van, dat Vandelala een andere uitleg zal klaar hebben, om nog maar te zwijgen van de WZD (Winstgevede Vereniging Zonder Doel) van de Tobbacken. Of van de Groene Waterzuiveraars die liever ijveren voor het goed van kikkers dan voor het goed van de mensen.

    Persoonlijk zou ik de zaak van Mondragon vertalen als ‘Iedereen Ondernemer’ die 2 handen aan zijn lijf heeft en een klare kop. Liefst met zicht op de 1ste  regel van het handel -drijven.

    1948. 6de Handel. Leerboek ‘Handel’. Wat is handel drijven? Handeldrijven is kopen en verkopen, met het doel winst te verwezenlijken.

    Ik zal het nooit vergeten, want het was mijn eerste straf in het Groot College. Van een leraar notabene met wie ik altijd op voet van oorlog heb geleefd, maar die mij, 40 jaar later, bij een toevallige ontmoeting, nog perfect wist te herinneren, met naam en toenaam, en met dat boek over ‘Handel Drijven’. Was het voor mij mijn eerste straf, dat was ze ook voor hem geweest, wist hij zich te herinneren als pas afgestudeerd seminaristje.

    JaJa! De wereld is nog geen zier veranderd en de goede oude principes zijn nog altijd de beste. Arbeid adelt. Wel wel, wie had dat ooit gedacht!

    °°°

    Ter zake :

    Mondragón Cooperative Corporation

    Mondragón Cooperative Corporation is een overkoepelend orgaan van coöperaties in het Baskisch dorpje Arrasate.

    In 1943 sticht een lokale priester, Don José Maria Arizmendiarietta, in het Baskisch dorpje Arrasate (beter bekend als Mondragón) een kleine dorpsschool om arbeiderszonen en -dochters te voorzien van een combinatie van technische, 'spirituele' en sociale scholing.

    In 1956 stichten vijf studenten van deze school de eerste coöperatieve fabriek: ULGOR. Een jaar later wordt reeds een tweede fabriek opgericht, en in 1959 werd de 'Caja Laboral Popular' opgericht. Deze bank speelde in de latere geschiedenis van de coöperatie een belangrijke rol als 'centrum' van een heel netwerk van coöperatieven. In 1991 werd uiteindelijk MCC opgericht als een overkoepelend orgaan voor het hele netwerk van coöperatieven.

    Alle coöperatieven van het netwerk zijn gesticht onder een systeem van 'economische democratie'. Het management wordt elk jaar gekozen door een 'algemene vergadering' met delegaties van elke tak van de federatie, die democratisch aangeduid is door de arbeiders van de verschillende, aparte coöperatieven.

    In deze 'algemene vergadering' wordt niet enkel het management gekozen, maar wordt ook gestemd over een algemeen bindend strategisch plan voor de federatie. De Coöperatieven zijn gebonden aan dit plan maar hebben wel de mogelijkheid om op elk moment uit de federatie te stappen.

    Naast de bank bestaat de federatie ook nog uit een universiteit, een systeem van sociale zekerheid, een voedingswarendistributeur en veel meer.

    Een onderzoek, en bijhorend boek van Sharryn Kasmir heeft aangetoond dat het Mondragón-experiment een aantal zeer lovenswaardige resultaten bereikt heeft. Zo slaagt de federatie erin om de werkloosheid laag en zo de lokale economie levendig en stabiel te houden. Zo kunnen de arbeiders van een fabriek in moeilijke perioden zelf kiezen hoe ze het bedrijf erdoor willen helpen. Hieruit blijkt dat ze meestal voor inkomensmatiging kiezen boven ontslagen. Desnoods proberen ze werknemers over te plaatsen naar andere takken van de federatie.

    De federatie combineert ook een meer 'egalitaire' manier van beloning met een grotere effectieve controle en invloed in de strategie van het bedrijf.

    Doordat de 'Caja Laboral Popular' een zogenaamde 'entrepreneurial division' (deze divisie doet onderzoek naar de efficiëntie van de takken, zoekt oplossingen voor problemen, ondersteunt en helpt met nieuwe initiatieven enz.) heeft opgericht, slaagt de federatie erin om te blijven uitbreiden, innoveren en nieuwe initiatieven te stimuleren.

    Maar dit boek (the myth of Mondragon) toont ook aan dat de federatie er niet in geslaagd is om de arbeiders een gevoel van medebeheer mee te geven. De identificering met het bedrijf ligt zelfs, hetzij helemaal niet veel, iets lager dan bij een normaal privaat bedrijf. De coöperatieven zijn er met andere woorden niet in geslaagd om het gevoel van 'vervreemding' te verminderen.

    Ook is de laatste tijd meer en meer kritiek te horen van de aparte takken op de overkoepelende federatie (MCC). Zo zou de kloof tussen management en arbeiders te groot zijn. Ook is het bedrijf begonnen met het oprichten van takken in derdewereldlanden waar de arbeiders niet dezelfde rechten zouden krijgen als de Spaanse arbeiders, wat duidelijk niet te combineren valt met de basisfilosofie van de 'workplace democracy'.

    °°°

    Als ik zo wat het Internet overloop, dan vind ik het daar krioelen van ‘tijd-passeerders. De ene schrijft wat rimram voor de kleinkinderen, de andere wil op latere leeftijd nog kunst-fotograaf worden. Een derde schrift gedichten die niemand leest. Een vierde verzamelt uurwerken of zeldzame postkaarten. Er zijn er zelfs die blogs bijhouden, precies alsof ze voor het nageslacht zouden bestemd zijn. Geldgewin is er niet meer bij.

    *

    Daarbij komt dan de bedenking, erg ens of voor iemabnd nuttig te zijn geweest.  Kennis delen (Mondragon) is lijk de glilmlach delen van een onbekende op straat. Wan t de ‘sociaaldemocraten’ hebben als zoveelste doekje tegen het bloeden, de coöperatieve gedachte her-uitgevonden

    De mens is van nature een sociaal beest en om dat in de praktijk te brengen moet er gewoon een partituur geschreven worden

    Ik zou die ‘hervormers’ eens willen verwijzen naar de oude geschriften, waarin de reglementen van de Gilden staan opgetekend. Neem die van de wevers, die van de voldes,  die van de smeden, die van…enz en maak daarvan de synthese, aangepast aan de moderne tijd. We zouden op die manier een Wetboek van de Arbeid kunnen hebben die als voorbeeld voor geheel de wereld kan dienen….. Over de ‘Nieuwe Tijden’ wat in het Latijn luidt als Rerum Novarum, de Pauselijke Nieuwsbrief uit 1913, nu precies 100 jaar geleden.  

    Helaas, dat zal wel nooit gebeuren. Want op die manier wordt geen enkele politieker ooit nog rijk.

    °°°

    http://www.vlaamsbelang.org/

    http://www.pallieterke.info

    °°°

     





    13-05-2013, 09:36 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!