MET SNELTREINVAART DOOR DE DAGEN
Foto

Foto

Inhoud blog
  • 906 - EEN CLOWN-KONTDRAAIER OP DE DANSVLOER HEEFT ALTIJD SUCCES
  • 905 - HET APENLAN D NA MEI 2024
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID D E E L I I
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID


    Foto

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Zoeken in blog


    VOOR WIE GRAAG EEN EINDJE MEERIJDT
    17-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500466 - ALS MERKEL VERDWIJNT ZAL ZELFS HET WEER OPNIEUW BETER WORDEN.

    -

    500466    - ALS MERKEL VERDWIJNT ZAL ZELFS HET WEER OPNIEUW BETER WORDEN.

    *

    DONDERDAG 17 DECEMBER 2020

    INHOUD

    TWEEMAL GROOT NIEUWS. MERKEL FOETSIE EN HONDEN DIE CORONA KUNNEN OPSOOREN. SCHONERE VOOTUIZICHTEN VOOR HET NIEUWE JAAR ZIJN HAAST NIET DENKBAAR

    IVINA VAN BIJGAARDEN

     KLOOSTERZUSTER; † 12E EEUW.

    Feest 17 december.

    Over haar is weinig met historische zekerheid bekend. We moeten te rade gaan bij-legendes.

    Zij zou dan rond 1109 geboren zijn in de vooraanstaande familie Van Oisy en groeide uit tot een mooi en bevallig meisje. Dat was de reden waarom een jongeman, Richward, verliefd op haar werd en haar ten huwelijk vroeg. Maar zij had andere plannen. Zij wees hem er ten eerste op, hoe weinig hoffelijk hij zijn bedoelingen met haar onder woorden bracht; vervolgens maakte zij hem bekend, dat zij liever haar leven in dienst van God wilde stellen; en ze raadde hem aan hetzelfde te doen. Waarop hij inderdaad het leven van een kluizenaar ging leiden.

    Men vertelt, dat zij rond het jaar 1120 haar ouderlijk huis ontvluchtte en zich tezamen met haar vriendin Emwara terugtrok als kluizenares op landgoed Bijgaarden bij Brussel. Na drie jaar kreeg zij het land van de eigenaar, Graaf Godfried I van Brabant ten geschenke. De onderneming groeide uit tot een klooster, dat de regel van Benedictus aannam en afhankelijk was van het nonnenklooster van Affligem, zuidoostelijk van Aalst. Wivina werd zelf de eerste abdis. Zij was uiterst consequent in haar gestrenge levenswijze. Ze at bijzonder weinig; wat ze at was vegetarisch; en ze onderhield allerhande verstervingen.

    Eens zou zij op reis bij het licht van een kaars haar gebeden hebben gezegd met behulp van haar gebedenboek. Plotseling woei de kaars uit. Maar op wonderlijke wijze vatte hij vanzelf weer vlam.

    Een andere keer zou de duivel een bezoek hebben gebracht aan haar klooster. Aan een zuster zou hij hebben toegegeven, dat hij nergens in de christenwereld zo'n moeilijk karwei had dan aan Wivina en haar gezellin, Emwara, die al evenzeer uitblonk in religieuze deugd. Wivina schijnt tenslotte te zijn overleden op 17 december van het jaar 1170.

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    MERKELS SLOT-OFFENSIEF

    Op Europees vlak gebeurden vorige week enkele halve mirakels. Na maanden van discussies werden op één etmaal (een dag en een nacht) de problemen rond het Europees herstelfonds en de meerjarenbegroting overdag opgelost plus de zgz ‘Green Deal’, het Europese klimaatplan de nacht daarop. Polen en Hongarije, die dwars lagen, kregen voldoening i.v.m. mogelijke sancties en dat was het.

    Het naderen van het jaareinde en het feit dat het om twee buurlanden van Duitsland ging, zal misschien hebben meegespeeld, maar ook het feit dat datzelfde Duitsland bij manier van spreken ‘thuis speelde’ (het had het tijdelijk zesmaandelijks voorzitterschap van de E.U.) en dat het daarbij voor Merkel waarschijnlijk de laatste keer was dat ze haar stempel kon drukken. ‘Das Mädchen’, zoals Helmut Kohl ze noemde, stopt er volgend jaar mee. Met de aanpak van haar ‘Wilkommenskultur’ en haar ‘Klimatwende’ zullen ‘ voor- en tegenstanders zich haar nog lang herinneren. Doet zo’n beetje denken aan destijds Margaret Thatcher. Het Amerikaanse tijdschrift ‘Forbes’ noemde haar vorige week nog voor de tiende opeenvolgende keer de machtigste politica van het ogenblik én de langst zetelende Europese leider. De vraag is wie haar volgend jaar in Duitsland (en Europa) zal opvolgen. Haar eerste gedoodverfde opvolgster, Annegret Kramp-Karrenbauer, heeft al afgehaakt. Iets waar onze media niet rouwig om waren, alleen al die naam!

    Voor de petit histoire: als Merkel ermee stopt, wordt de langst zetelende Europese leider niemand minder dan uitgerekend de Hongaar Victor Orban! Verhofstadt zal er niet om kunnen lachen.

    *

     ‘DE KRAAN KAN NIET BLIJVEN OPENSTAAN'

    Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker. ©saskia vanderstichele

    Vandaag om 01:30

    Voor het eerst sinds december 2017 wordt in de Kamer over een echte begroting gestemd. Bevoegd staatssecretaris Eva De Bleeker (Open VLD) beseft dat de cijfers niet nóg bloedroder kunnen worden.

    De 46-jarige De Bleeker is een van die nieuwkomers in de regering-De Croo, waarbij zelfs Wetstraat- watchers zich afvroegen: ‘Eva, wie?’. Maar binnen Open VLD was de Brabantse al heel lang aan haar weg aan het timmeren. Acht jaar schepen in Hoeilaart, vier jaar voorzitter van de vrouwenafdeling, vier jaar lid van het partijbureau en bij de jongste voorzittersverkiezingen op het juiste paard - Egbert Lachaert - gewed.

    ‘Ik zat in zijn campagneteam. Toen voor de derde regeringspost gezocht werd naar een vrouw uit Vlaams-Brabant met een economische achtergrond, is Egbert bij mij uitgekomen. Soms moet je wat geluk hebben.’

    Tweede lockdown kost 4 miljard

    De tweede lockdown kost de overheid 4 miljard euro aan bijkomende uitgaven. Dat blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker. Het geld gaat vooral naar extra steunmaatregelen voor ondernemers, tijdelijke werkloosheid en meer budget voor de zorg. Tussen maart 2020 en maart 2021 zullen de federale en regionale overheden 23 miljard in de strijd geworpen hebben tegen corona.

    U was elf jaar aan de slag bij de Europese Commissie. Is het dan met enige gêne dat u uw oud-collega’s een van de slechtste begrotings-resultaten van Europa moet voorleggen?

    Eva De Bleeker: ‘Eigenlijk was het oordeel van de Europese Commissie niet zo negatief. Er werd opgemerkt dat België serieuze maatregelen heeft genomen om de economie te redden en dat de toename van de schuldgraad op middellange termijn niet zo’n probleem is.'

    'De Commissie heeft haar strenge begrotingsregels zelf losgelaten omdat ze beseft dat de focus nu op het blussen van de brand moest liggen. Maar zodra ze weer aanknoopt met het normale begrotings beleid, zullen wij dat ook doen. Ik ben een aanhanger van begrotings-discipline.'

     

    'En dus ben ik het helemaal eens met gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank dat je een schuldgraad van 120 procent niet te lang mag aanhouden. Relance na crisissen gaat meestal gepaard met inflatie en rente stijgingen. We mogen niet wachten tot dan om de discipline terug te brengen.’

    Waarom kwam de Belgische begroting slechter uit de crisis dan die van veel andere EU-landen? We zitten nu met Italië, Spanje, Frankrijk en Griekenland echt in een lamentabel clubje.

    …/…

    Dieter Dujardin

     CORONA & CENSUUR  VRIJE COMMENTAAR

    Gaan de kranen van het Staatsranna, waar ons belasting geld al meer dan 100 jaar door deuren en vensters wordt vergooid nu eindelijk echt dicht? Of is het de zoveelste lege luchtballon die opgelaten wordt om de Vrije Burger grof zand in de ogen te strooien?

    Bleker kan het niet gezegd worden.

    Maar neen, ik vergis me niet, dit       artikel komt wel degelijk uit De Tijd en niet uit De Schndaard, de gazet van de zoon van André Leysen, een voormalige gezworen HitlerJunge..

    -

    Veel positiever in ieder geval, zijn de woorden van Collega Guvaal over het nakende aftreden van de huidige Duitse Führer Aller Europeanen, de Bubneskanzelin mit Falcem Name, want Merkel is de naam van haar eerste echtgenoot van wei ze sedeer1982 gescheiden is. Is sedertdien de wettige wederhelft van hoogleraar Joachim Sauer. Haar

    meisjesnaam is Kasner, zodat we over dat mens beter zouden spreken als van Angelina Dorothea Sauer- Kasner, afgekort ADSK, afgekort tot Mevrouw Zeurkous.

    We doen er dus best het zwijgen aan toe willen wij niet in Nacht und Nebel terecht komen…

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    17-12-2020, 18:29 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    16-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500465 - MET BEIDE VOETEN OP DE BEGANE GROND MAAR DAN VOOAL DAAR WAAR WE THUISHOREN

    .

    500465 - MET BEIDE VOETEN OP DE BEGANE GROND MAAR DAN VOOAL DAAR WAAR WE THUISHOREN

    WOENSDAG 16 DECEMBER 2020

    INHOUD

    VOOR VLAANDEREN NA +100 JAAR TIRANNIE KAN DE FRANCOFILE PARTI SOCIALISTE NOOIT NOG EEN BETTOUWBARE PARTNER WORDEN

    *

    Paul Magniete/Kaniete, een hautaine geestesgenoot van wijlen de Nazi REX-Bewegigg, heeft er wl de allures voor, maar wil, in navolging van Léon Degrelle, ten gezond vooral een welvarend Walenland op kosten van de Vlaamse ‘boerkens’. Wat hem, met behulp van de Weversgulde, nog zou lukkkn ook.

    In eerst volgnde stukje Nr 500464 zien we de nieuwe houding van President Macron in hetvrij van Koran-dwang Nieuwe Franrkrijk.

    Moest ik TVG zijn ik bood hem een Gouden Lidkaart aan van het Vlaams Belang…

    May also God save America.

    *

    † 1618 anna van oostenrijk

     Anna van Oostenrijk (ook Keizerin), Wenen, Oostenrijk; keizerin & weldoenster; † 1618.

    Feest 14 & 15 december.

    Zij was de echtgenote van keizer Matthias van Oostenrijk-Hongarije. Zij was een toonbeeld van barmhartigheid en vrijgevigheid jegens de armen. Zij stierf te Wenen op 15 december 1618

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    .OOK WALLONIË VERANDERT

    .

    In mijn blog van 13 dezer (‘Wishful thinking’) had ik het er over, dat De Wever hoopt met de PS in 2024 een historisch akkoord te zullen kunnen sluiten en dat hij dat eerder zonder het Vlaams Belang dacht te zullen kunnen doen. Ik had daar reeds mijn bedenkingen over omdat de score van de N-VA eerder achteruit dan vooruit gaat en het VB die partij in de peilingen al flink stuk voorbij is gestoken, zodat het wel eens zou kunnen dat als Magnette het echt meent, hij in 2024 wel eens het VB als eerste gesprekspartner aan Vlaamse kant zou kunnen krijgen.

    Ondertussen is wel gebleken dat er ook nu in Wallonië het besef groeit dat het zo niet verder kan. Zo is Magnette nu voorstander van het afschaffen van de gemeenschappen en het promoten van de gewesten, waarbij het toekomstige België alvast in eerste instantie zou bestaan uit vier deelstaten: Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitse Oostkantons, die onder elkaar zullen moeten uitmaken hoe het verder moet. Hij staat daarbij niet alleen, want ook grondwetspecialist Marc Uyttendaele (in de wandelgangen ook wel eens Mr Onkelinckx genoemd) én Philippe Destatte de directeur van het Institut Jules Destrée, het PS-studiebureau, zijn nu die mening toegedaan. Zelfs Pierre Wunsch, een oud kabinetschef van Reynders (en dus geen PS’er), nu gouverneur van de Nationale Bank, is het daar steeds meer mee eens.

    Zoals ik hiernoven al schreef, is het echter niet zeker dat de krachts-verhoudingen in Vlaanderen in 2024 nog dezelfde zullen zijn. Daarom kan men het nog steeds betreuren dat we geen Paarsgeel gekregen hebben, waarbinnen een discussie nu al had kunnen worden gevoerd, blijft het tot 2024 – zoals ik ook reeds schreef – ‘wishful thinking’ en kan men in Vlaanderen alleen maar hopen dat Paarsgroen+ de rit niet zal uitrijden.

    *

    GALAPAGOS ONDERUIT NA NIEUWE AMERIKAANSE OPDOFFER

    Galapagos bij het beurs debuut op Wall Street in 2015

    ©nasdaq

    Vandaag om 09:15

     

    Door een tweede uppercut in vier maanden is de bio-tech reus op de beurs nog nauwelijks meer waard dan de cash op de bank.

    Galapagos GLPG-13,99% incasseert een zware klap op de Brusselse beurs. Het aandeel opende woensdag 14 procent lager op 83,06 euro. Beleggers waarderen de bio-technologie groep nog op 5,4 miljard euro, nauwelijks meer dan de cash die de Mechelaars eind september op de bank hadden staan (zie grafiek). Met andere woorden: bij de huidige koers hechten beleggers nauwelijks nog waarde aan het lopende onderzoek.

    De belegger gooit de handdoek, in het spoor van de Amerikaanse partner Gilead GILD-0,69% . Die wil geen energie meer steken in Jyseleca als reuma medicijn en zet de samenwerking met Galapagos in de Verenigde Staten en Europa stop. Galapagos zal de verkoop in Europa nu op eigen houtje doen, maar in de VS - de lucratiefste farma-markt ter wereld - wordt een kruis gemaakt over het reuma medicijn.

    Kortom, Galapagos mist de Champions League en krijgt als troostprijs een ticketje voor de Europa League.

    …/…

    Jan De Schamphelaere

     

    CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

    Vriend Guvaal denkt wel de goede richting uit (Twee totazal nieuwe naast elkaar draaiende soort ‘Natiestaten’, fotsie la Belgica?, bevrijd van het Waterhoofd Brussel), maar hij gaat daarbij, elegant als hij altijd is, voorbij aan de werkelijkheid van de Soevereine Volkswil..

    Zie de laatste peilingen en zie vooral de klare kop van onze mensen. Noteer vooral daarbij dan die peeling het werk is van hun gezworen tegenstanders uit het Antwerpse Hoerenkwartier.

    Nu nog eerst het doodgeboren kind, de Vivaldi Valkuil, overleven, vervolgens de machinaties van Smerig Links om tussendoor een Wilmès II te voorkomen, om eindelijk op te kunnen gaan in de Vaart der Volkeren…

    Wat bij voorbeeld ooit was tussen 1400 en 1600, de Bourgondische Nederlanden die, voor het Koloniaal Tijdperk, behoorden tot de absolute wereld-top. Toen zelfs de Parijse ‘Croniqeurs, als ze het dan vol van afgunst, hadden over de Contreie Vlaanderen, de steden Brugge, Getn en Ieper, schreven als Het Land van Belofte…’La Terre Promise’….

    Hoe hoger de berg, des te steiler moeten de ambities reiken…

    Deze keer geen eenvoudige Hertogen van Bourgondië, maa reen heuse President van Frankrijk? Zo niet komen we weer onder Oostenrijkrse Habsburgers, want Meneer Prinses Astid van Sachsen Coburg-Gotha isd er al ene uit het Huis van Habsburg…

    En… tussen haakjes: hoe zit het bij de lezer met de lectuur van de trilogie van Bard van Loo over de Bourgondische Nederlanden? Onze zelfverklaarde heiligen van de Media, de zogeheten Hoernalisten, zouden beter ipv van al die Corona-zcver war ze tocj niet aan kunnen doen, wat gaan grasduinen in inze eigen Geschiedenis. Door bvb eens een bezoekje te brengen aan

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Middelburg_(Belgi%C3%AB)

    waar ze Pieter Bladelin kunnen ontmoeten, de Rentmeester van oa Karel de Foede (1441). Of aan de Brugse Naaldenstraat, van waar die opereerde en dat nu nog altijd vol hangt met afbeeldingen van Lorenzo de Medici….

    Eigen Grootheid?

    Maar mens, toch, daar spuwen die Penneridders toch op. Hun wenken meer de snoepjes hen voorgespiegeld door …. de Onderwerping. Wat deden de abtieke goden weer met hen die ze wilden vernietigen? Juist. Ze werden begenadigd door de Verdwazing.

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST






    16-12-2020, 18:02 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    15-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500463 - LOPEN FIETSEN IS WAARIN DE LAGE LANDEN ZOWEL IN DE EIGEN TAAL ALS IN HET FRANSOOS EEN… VOETJE VOORUIT HEBBEN

    .

    500463 - LOPEN FIETSEN IS WAARIN DE LAGE LANDEN ZOWEL IN DE EIGEN TAAL ALS IN HET FRANSOOS EEN… VOETJE VOORUIT HEBBEN

    *

    ALLAH IS GEEN OPPERWEZEN ZOALS EEN ANDERE

    DEZE IS OVERAL TER WERELD EEN POLITIEK DIE ONDERDRUKKINGS SYSTEEM DAT DOOR LINKS ALS EEN WORTEL VOOR DE NEUS VAN EZELS WORDT GEHOUDEN. VOOR MOSLIMS I DIT EEN

    *

    DINSDAG 15 DECEMBER 2020

    INHOUD

    IN DE VEDDOMD LEGE KERSTTIJD, THANS – OM NIEMAND TE KWETSEN - DE ‘LICHTFEESTEN’ GEWORDEN, VAN EEN CORONA WOESTIJN ROERT ER ZICH DUS TOCH EEN SPRANKELTJE HOOP

    *

    HADEWYCH VAN VLAANDEREN, ANTWERPEN, MYSTICA; † 13E EEUW (1248?).

    Feest († 1 juni?) & 15 december.

    Van Hadewychs leven is bijzonder weinig bekend. Ze moet ergens geleefd hebben in de Zuidelijke Nederlanden, maar waar precies: men weet het niet. Antwerpen? Brussel? Breda? Ze schreef gedichten en brieven, waarin haar liefde voor Christus tot uiting komt. Gezien haar prachtige taal, die in staat is nooit geziene geloofs-visioenen in woorden uit te drukken, moet zij van hoge afkomst zijn geweest, en een gedegen vorming hebben genoten. Ook is men onzeker over de eeuw waarin zij leefde en stierf. Uit haar teksten kunnen we opmaken, dat ze vanaf haar tiende levensjaar gegrepen was door de mystiek.

    Hadewych behoort tot deze groten. Zij beschrijft hoe zij leefde van de 'Minne' (= Liefde). Zij schrijft: 'Als minne porret in mine siele' (= de liefde roert (port) in mijn ziel). Niets ter wereld weegt op tegen deze 'Minne'. Zij voelt ze als een geschenk dat God zomaar aan haar geeft; en probeert op haar beurt liefde terug te geven; door aandacht en tijd te schenken aan God in gebed, stille tijd en geestelijke lezing; maar ook door te wachten wanneer ze die liefde niet voelt, en niet op zoek te gaan naar oppervlakkige behoeften bevrediging: zij wacht en vast, en houdt de leegte uit...; en laat God het tijdstip bepalen, waarop Hij haar weer wil raken met zijn Liefde.

    Sommigen vermoeden, dat zij de Hadewych moet zijn, die abdis was in het klooster van Aywières, en stierf op 1 juni 1248...

    Verering & Cultuur

    Zij wordt soms afgebeeld met een zon, symbool van Gods liefde, met in het centrum een kruisje (symbool voor lijden; want wie liefheeft moet door veel lijden heen!).

    Op de afbeeldingen, afkomstig uit de Sint-Bavo te Haarlem, zien we haar afgebeeld samen met Jan van Ruusbroec († 1381; feest 2 december), ook al zo'n grote mysticus van Zuid-Nederlandse bodem. Tussen beide mystici in zien we twee bomen afgebeeld: de linker staat met zijn wortels in de grond, maar de rechter staat op zijn kop, met de wortels naar de hemel gericht: symbool voor de mysticus, die in wezen leeft van de dingen die aan de hemel toebehoren.

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    DE BORLÉE'S WORDEN VLAMING

    Het Borlée team stapt over van de Waalse naar de Vlaamse Atletiek Liga (VAL). Het zou het gevolg zijn van het feit dat de ‘broertjes & Co’ niet meer sereen konden werken in de Waalse organisatie en zou niets te maken hebben met geld, al zullen er weinigen zijn die dat geloven

    Het is een feit dat de Borlée’s zowat de meest sportieve familie van dit land is. Geen andere heeft – bij mijn weten – meer medailles behaald. Vlek op dit alles is wel het feit dat ik, met uitzondering van vader Jacques Borlée, geen enkele van de familie ooit een woord Nederlands heb horen spreken en dit niettegenstaande de kinderen zijn opgegroeid in Sint- Lambrechts- Woluwe, waar ze in het lager onderwijs ook Nederlands kregen. Zelfs de vier Nederlandse woordjes die ik Eden Hazard van de gelijknamige familie ooit heb horen uitspreken (‘Waar is dat feestje’) was er bij de Borlée’s niet bij. En dan hebben de Hazards nog het excuus dat ze van Charleroi afkomstig zijn, la Wallonie profonde..

    Vraag is op welke wijze de Borlée’s nu denken ambassadeurs van de Vlaamse sport te zullen worden als ze er vanaf 01.01.2021 deel van gaan uitmaken. Vlaams minister Weyts heeft ze al verwelkomd! Hopelijk wordt hun lidmaatschap geen zoveelste excuus om het beeld van België in het buitenland als Franstalig land in stand te houden.

    ---

    Ik weet het: eigen lof stinkt, maar ondertussen ben ik er achter gekomen dat mijn blog van zaterdag de 4.500ste was die ik gepost heb bij SeniorenNet sinds ik ermee begon, begin februari 2005. ‘Wie schrijft, die blijft’ zegt het spreekwoord, dus zullen we maar voortdoen, zeker?

    *

    GBL INVESTEERT IN DUITSE PREMIUM FIETSEN

    De Nederlandse wielrenner Mathieu van der Poel rijdt op een fiets van Canyon Bicycles. ©BELGA

    Vandaag om 08:17

     

    GBL, de spilholding van de familie Frère, verwerft de controle over het Duitse Canyon Bicycles, in onze contreien bekend als de fietsen van wielerkampioen Mathieu van der Poel.

    GBL GBLB1,25% kondigt voor de derde keer dit jaar een belangrijke investering aan. De holding neemt een meerderheids-belang in de Duitse fietsen producent Canyon Bicycles.

    Canyon is een snel groeiende Duitse producent van conventionele en elektrische fietsen van hoge kwaliteit. Het is wereldwijd de grootste producent die via zijn website rechtstreeks aan de consument verkoopt.

    "De holding GBL investeerde eerder dit jaar in het inspectiebedrijf SGS en de zalmkweker Mowi. "

    De Duitse fietsenmaker heeft partnerschappen met verscheidene atleten. De wielrenners van Movistar en Alpecin-Fenix, de ploeg van de Nederlander Mathieu Van der Poel, rijden op fietsen van Canyon. De omzet van het bedrijf steeg de jongste zeven jaar met gemiddeld 25 procent per jaar en bedraagt nu 400 miljoen euro.

    Waardering Canyon

    GBL wil niet kwijt hoeveel het investeert. Het persbureau Bloomberg meldde onlangs dat de Amerikaanse zakenbank Robert Baird & Co werkte aan een verkoop van Canyon. De zakenbank waardeerde het bedrijf op meer dan 500 miljoen euro. Bloomberg meldde dat onder meer private-equityspelers als Carlyle en KKR geïnteresseerd waren.

     

    Stichter Roman Arnold blijft voorzitter van de adviesraad van Canyon en herinvesteert een belangrijk deel van de opbrengst van de verkoop in het bedrijf. Naast GBL investeert ook Tony Fadell in Canyon. Hij was senior vicepresident van de iPod-divisie van Apple en leidde de teams die de iPod en iPhone creërden.

    Wouter Vervenne

     CORONA & CENSUU VRIJE COMMENTAAR

    Sport dient vooral veel meer betekenen dan duurbetaald volksvermaak. Want aan brood en spelen alleen hangt niet veel goeds.

    Vooral in Corona tinden is stempen tegen een bal minder aangewezen, wegens het haast op elkaars schoot zitten. Lopen en fietsen in open lucht is meer iets voor de vol natuur en het gaat ook zonder ook ma    ar een frank aan sêcifieke ‘infrastructuur’…

    Historisch is het nu eenmaal een gril van de natuur, dat Coburgia op de snijlijn lifgt van twee culturen, de Frankische en de Germaanse en daarom alleen is een bestuurlijke ineen geflanste staatsvorm geen zegen. Grenzen zijn er nu eenmaal om uit elkaar te houden wat God uit elkaar heeft geschapen. Twee heren, dienen, God en de Mamaon, is namelijk altijd al uit den boze geweest.

    Leve dus die Boven-Moerdijker Vander Poel dus op een oer-Duitse fiets, dan een tros uitgebluste verfranste Brusselaars die geen woord Nederlands wil spreken of dat ooit zal zal willen doenn, uit de belangstelling rijdt Hoogstens een brabbel-taaltje van Sint- Lambrechts- Woluwe’s vermengd met Ara (bis) of Maroc Cocks hanengekraai.

    Zou Woluwe, diep in ’t geheim, triowens al lang geen Araabis klinkende naam toebedeeld zijn? Staan dar nog wel van onze voorvaderlijke kerken recht, die niet vervangen zijn door ‘gebedshuizen’ voor kromzwaard-dragers?

    Dat Woluwe immers is al alng niet meer ONS land, en daar gelden al lag niet meer ONZE REGELS , maar de iot Mekka.

    Hun regels, maar ONS ge”ld…

    -

    En daar is onze Vlaamse Sport Mini Ster mee in de wolken. Of zou die een percentje genieten voor de meerkost die de uit geldzucht Vlaams geworden Boirlés ons voortaan kosten?

    Waalse ‘déchet’ opknappen, ja; daar zijn de Vlamingen goed in. Alles tot meerdere eer en glorie van het Gedrocht van onze ondergang in de Geschiedenis, wat eens ons Vadermad hoorde te zijn met het nooit is geweest. Tenzij om onze welvaart af te romen.

    -

    Digitalia is twee keer zo ogeveer even oud als vriend Guvaal. Eerst in leeftijd (voor-oorlogse kwaliteit) en tweedens als SeniorenNet-schrtijvelaar, beiden al ongeveer even lang uit circulatie in het echte beroeps-leven.

    BIj deze een lang en gelukkige nòg oudere dag gewenst en hou het AUB zo lang mogelijk vol. Minstens tot we met z’n allen het glas kunnen heffen met onze voeten op eigen bodem.

    Zelf zoek j ik ondertussen ook eens uit, hoeveel onheil ikzelf al heb gesticht in de medeplichtige rangen die na de verfransing, nu voor de verandering ut zijn op de ver-islamisering van het Land der Vaderen.

    igitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    15-12-2020, 15:24 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    14-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500462 - WEER ZOVEEL PERTINENTE VRAGEN VOOR MAAR ÉÉN WEEK, MAAR WIE LEEST ER NU ZOIETS,

    .

    .500462 - WEER ZOVEEL PERTINENTE VRAGEN VOOR MAAR ÉÉN WEEK, MAAR WIE LEEST ER NU ZOIETS,

    Maandag 14 December 2020

    INHOUD

    MET DIT SOORT GIF-GROENE REGERINGEN, ZELFS AL ZIJN HET ER ACHT, HEBBEN WE STRTAKS GEEN PAPIER MEER OM ONS DINGES AF TE VEGEN

    *

    VERGETEN VRAGEN VAN DE VOORBIJE WEEK (118)

    foto: ©AFP/Bernd von Jutrczenka

    Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

     

    Hoe krijgen we de overheid ooit weer terug in haar kot?

    (Aan de machtshebbers die elke dag uitpakken met een nieuwe vrijheids-beperking. De overheid waagt zich steeds verder in onze privésfeer. Journalisten verdedigen de opschorting van grondwettelijke vrijheden. Academici roepen op om buren te verklikken. Deze geesten krijg je niet zomaar terug in de fles. Het machtsvertoon en de media-aandacht werken verslavend voor middelmatige politici en ijdele virologen. Wie zal de bakens straks weer terug plaatsen?)

     

    Welke partij is de grootste in deze peiling?

    (Aan de vrienden van Vivaldi, die zo blij zijn met de laatste peiling van HLN en VTM. ‘De partijen die op een positieve manier bruggen slaan om dit land te leiden uit de crisis groeien’, zegt zo’n Egbert Lachaert dan. Terwijl zelfs de grootste Vlaamse regeringspartij niet half zo groot is als Vlaams Belang. En dat op een moment dat bijvoorbeeld het migratie thema tijdelijk afwezig is. Peilingen maken politici extra potsierlijk.)

     

    Hoe werd Groen zo snel zo vadsig?

    (Aan Tinne Van der Straeten, die in Humo vertelt over haar nieuwe leventje: ‘Plots heb ik een heel team, en wordt me ’s morgens gevraagd wat ik wil eten tijdens de lunch. Die egards zijn geen overbodige luxe: als minister word je toch een beetje geleefd’. Er zijn véél mensen die geleefd worden, maar toch géén volledige hofhouding (inclusief privékok) ter beschikking hebben. Groen wordt wel érg snel verslaafd aan de vetpotten van de macht.)

    Wat is bij antiracisten mainstream en wat is marginaal?

    (Aan de Franse filosoof Raphaël Enthoven, die zich niet laat wegzetten als witte man: ‘Ik blijf mij verzetten tegen een antiracisme dat anderen diskwalificeert op grond van huidskleur. Want er bestaat nu een racistisch antiracisme, dat negatieve eigenschappen toekent aan mensen die niet tot de eigen groep behoren’. Lees dat interview: Enthoven slaat spijkers met koppen. Alleen laat hij nog uitschijnen dat racistische antiracisten een randfenomeen zijn. Helaas: de gekken hebben het gekkenhuis overgenomen. Dogmatisch rassendenken voert zeker sinds BLM de boventoon.)

    Wanneer is de emmer der vernederingen vol?

    (Aan Egbert Lachaert, voorzitter van Open Vld en loopjongen van Paul Magnette (zie deze vernederende uitspraak). Hoe lang blijft dit nog duren?)

    Hoeveel belastinggeld werd verspild aan deze onzin?

    (Aan het Vlaams Instituut Gezond Leven, dat de ‘Geluksdriehoek‘ lanceerde: ‘De 3 bouwstenen zijn: je goed omringd voelen, je goed voelen en jezelf kunnen zijn. Bij iedere bouwsteen horen 3 vragen die je uitnodigen om na te denken, zoals: wat vind jij belangrijk? Hoe beteken jij iets voor anderen?’. De Vlaamse burgers zouden al iets gelukkiger zijn als hun belastinggeld niet verspild werd aan dit soort onzin.)

    Wat gaan jullie tellen: politici of politieke standpunten?

    (Aan de mensen die toezicht gaan houden op de onpartijdigheid van de VRT: ‘Er zal bijgehouden worden wie, waar en wanneer aan bod komt in nieuwsprogramma’s’. Het gevaar bestaat dat deze ‘monitoring’ vervalt in het turven van politici. Daaruit zal dan blijken dat op het VRT-scherm regeringspartijen oververtegenwoordigd zijn en Vlaams Belang zwaar ondervertegenwoordigd. Maar het zou nog interessanter zijn om standpunten te turven. Want dan breng je ook de Walter Zinzens, de Dave Sinardets en de Els Keytsmannen van deze wereld in beeld.)

     

    Hoe hadden jullie de islamlogica beter kunnen illustreren?

    (Aan de studenten die hun docent verklikten omdat hij een cartoon over ‘islamlogica’ toonde in een les. De cartoon klaagt aan dat moslims zich wel beledigd voelen door cartoons en kritiek, maar niet door de onthoofdingen, verkrachtingen en genitale verminkingen die uitgevoerd worden in naam van hun profeet. De hysterische reactie op deze cartoon doet vrezen dat die karikatuur dan toch niet zó overdreven is.)

    Wie kiest de morele bakens?

    (Aan Timmie van Diepen, die in het editoriaal van Het Belang van Limburg de Duitse kanselier prijst: ‘Angela Merkel is uitgegroeid tot het morele baken van Europa’. We weten dat journalisten hier innig van overtuigd zijn, maar wie heeft dat ooit beslist? Hoe heilig is ze echt? Hoe gezond is al die verering?)

    Wanneer wordt BPost een performant postbedrijf?

    (Aan Petra De Sutter, die wil bekijken of BPost geen broodjes en snoep kan verkopen: ‘Tegen eind volgend jaar gaan we bekijken welke andere maatschappelijke doeleinden het bedrijf zou kunnen vervullen. Dit zou daarin kunnen passen’. Misschien zou BPost geen andere inkomsten nodig hebben, als het erin zou slagen om bijvoorbeeld op tijd pakjes te leveren. Overheidsbedrijf faalt in de absolute kerntaak en wil er dan maar allerlei nieuwe taken bijnemen: dit is België.)

    Hoeveel denkfouten krijg je in 1 column?

    (Aan Frederik De Backer, die in 1 De Morgen-column onder meer schrijft: ‘Als een globaal verspreid virus kan worden uitgeroeid, dan ook kansarmoede’, ‘Als je als kind niet in je blokkendoos kunt rommelen zonder hepatitis op te lopen, is de kans dat je thuis de juiste normen en waarden meekrijgt eerder klein’ en – onze persoonlijke favoriet – ‘Maak middelen vrij voor kansarmen, die wegenwerken kunnen wachten’.)

     

    Welke grote kunstenaars hadden een vast afvinklijstje?

    (Aan het artistiek Wanda Collectief, dat pleit voor een ‘diversity checklist‘ op Vlaamse filmsets. Dat betekent dat subsidies verbonden worden aan de huidskleur, het geslacht en de geaardheid van mensen die meewerken aan een film. Historici gaan zich later afvragen waarom kunstenaars in de vroege 21ste eeuw zelf aandrongen op strikte beperkingen vanuit de overheid.)

     

    Hoe lang duurde de bouw van de langste brug ooit?

    (Aan staatssecretaris Mathieu Michel, die aangeeft dat de nieuwe gesloten centra in Zandvliet en Jumet niet voor direct zijn: ‘Na goedkeuring door de ministerraad moet je rekening houden met een termijn van minstens vijf jaar, exclusief verhuis en inrichting’. In België heb je dus een half decennium nodig om een winddichte ruwbouw neer te zetten. De langste brug ter wereld – een spoorwegviaduct van 165 kilometer – werd in China gebouwd in 4 jaar. Maar daar hebben ze natuurlijk geen Groenen om op de rem te staan.)

    Wie wil er een militair als minister van Defensie?

    (Aan de journalisten die blij zijn dat Lloyd Austin de volgende minister van Defensie wordt in de VS. Austin is namelijk zwart, en dat is anno 2020 erg belangrijk voor journalisten. Terwijl je grote vragen kan stellen bij de voordracht van een ex-generaal: het burgerlijk toezicht op het leger komt op losse schroeven te staan. Er was veel meer kritiek toen Trump zich omringde met militairen, maar ja, dat was Trump.)

    Op welke plaatsen heeft een comédienne beveiliging nodig?

     

    (Aan de Vilvoordse comédienne Serine Ayari, die ook een grapje durft te maken over de islam: ‘Op sommige plaatsen is er nog altijd extra beveiliging’. Eerder in hetzelfde interview vertelt Ayari dat ze zelfs totaal níet kon optreden in Schaarbeek, omdat de zaal niet genoeg beveiliging had. Er zijn in dit land no-go-zones voor humor: laat ons die gemeenten en die wijken maximaal benoemen.)

     

    Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

    Dominique Laridon

     CORONA & CENSUUR  VRIJE COMMENTAAR

    Waarom willen ze dat allemaal niet zelf zien? Zelfs HUMO laat dat, al zijn die naaste buren op het Antwerps HoerenkwaktIer van het VOORUITgans-duo VTm-HLN, opdrachtgevers van die laatste peilingen. Zelfs bij hen, rn na diverse spoelbeurten, stak het Belang er met kop en schouders boven uit. Maar SSsssjuut. Geen golben opwekken.

    Hun voorraad inspiratie, net als ons toiletpapier en de droge beschuitjes, is dermate gezakt, dart kaars noch bril nog iets uitmaken. Zij wachten niet eens meer op Godot, maar op elektrische stroom afkomstig van gascentrales die nog niet eens zijn uitgevonden.

    Hoe durven ze! En waar blinven de liefjes Gretchen en Anu na, om hen dat zo niet voor de voeten te werpen, maar om het in hun gezicht te laten ontploffen?

    Gelukkig is daar die pandemie, om 7/7 en 24/24 over te zaniken, zodat onze Grondwettelijke Rechten seconde na seconde on-opgemerkt ingeperkt kunnen worden.

    Stel U voor 8 tegengestelde politieke meningen, die eerst nachtenlang moeten vergaderen om tot een ‘consensus’ te komen, die, twee seconden na publicatie daarvan in de Moniteur Belge , onderling reeds bestreden wordt.

    Zelfs de duivels in de hel, die het branden en de hitte gewend zijn, willen daar weg.

    En nog even dit, voor zij die enig soelaas verwacht zouden kunnen hebben gehad in steeeds weer dezelfde Antwerpse Arrogantie: dat ze, met Berten Rdenbach, wenen van spijt en de kroon smijten naar Sniessens.

     

     Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST




    14-12-2020, 17:16 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00461 – DRUGS. ZOALS BIJ ELKE MISDAAD: ZOEK UIT WIE ER VOORDEEL HEEFT EN HE HEBT DE DADERS…

    .

    .500461 – DRUGS. ZOALS BIJ ELKE MISDAAD: ZOEK UIT WIE ER VOORDEEL HEEFT EN HE HEBT DE DADERS

    Maandag 14 December 2020

    INHOUD

    WIE WAS HET OOK WEER DIE DE RIJJKSWACHT OPDOEKTE? NIET DE STRENGE GENDARM MAAR OOM AGENT IS NU UW VRIEND…

    *

    johannes van het kruis o.carm

    Ubeda, provincie jaén, spanje; kloosterling & mysticus; † 1591.

    Feest 14 december.

    Juan de Santa María de Yepes werd op 24 juni 1542 geboren in het Spaanse plaatsje Fontiveros bij Salamanca als zoon van een wever. Als jong volwassene ging hij zieken verplegen in Medina del Campo en trad in 1563 in bij de karmelieten onder de naam Johannes van St-Mattias. Zijn studies deed hij in Salamanca. Na een ontmoeting in 1568 met Sint Theresia van Ávila († 1582; feest 15 oktober) was hij gegrepen door haar ideaal en begon de mannelijke tak van de Karmel te hervormen, zoals zij het deed bij de vrouwelijke: dat was het begin van de ongeschoeide karmelieten (Carmelitas Descalzos). In 1574 kwam hij met Sint Theresia naar Segovia en droeg hier de eerste mis op in het door haar gestichte klooster van ongeschoeide karmelietessen.

    Het eerste klooster voor ongeschoeide Karmelieten stichtte hij in Duruelo en veranderde zijn naam in Johannes van het Kruis. In 1586 stichtte hij buiten Segovia een mannenklooster van ongeschoeide karmelieten en was hier van 1588 tot 1591 prior. Zijn pogingen om de orde te hervormen stuitten op veel weerstand en onbegrip. In 1577 werd hij zelfs in Toledo gevangen gezet. Hij was naast priester ook dichter, mysticus en theoloog. Zijn mystieke werken 'La subida del Monte Carmelo' (= 'De bestijging van de berg Karmel'), 'La noche oscura del alma' (= 'De donkere nacht van de ziel') en 'La llama de amor' (= 'De vlam van de liefde'), vormen hoogtepunten in de geschiedenis van de katholieke mystiek. Zijn theologisch hoofdwerk was 'Cántico espiritual' (= 'Geestelijke lofzang'), een samenspraak tussen de ziel en Christus, geïnspireerd op het Hooglied in de bijbel.

    Al zijn werken zijn pas na zijn dood gepubliceerd. Men zegt, dat medebroeders uit zijn klooster van de ongeschoeide karmelieten bij zijn dood zijn ziel zagen opstijgen in de vorm van een vurige aardbol.

    Verering & Cultuur

    Hij werd bijgezet in Segovia. Daar rust zijn lichaam tot op de dag van vandaag in een praalgraf.

    In 1726 werd hij heilig verklaard. Paus Pius XI riep hem in 1926 uit tot kerkleraar met als eretitel 'doctor van de mystieken'. Hij is patroon van Segovia; alsmede van mystici.

    Hij wordt afgebeeld als karmeliet; geknield voor een kruisbeeld, omgeven door lelietakken (symbool van zuiverheid); kijkend naar de lijdende Christus; Christus (met kruis en vaak boven een altaar) onderhoudt zich met hem; boek in de hand met de spreuk: 'Pati et contemni' (= Lijden en veracht worden'); met adelaar met pen in de snavel

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

             The War On Drugs

    Er werd (en wordt) meermaals gelachen met het Belgische systeem van federale en regionale niveaus. Het bekendste voorbeeld daarvan is het vervoer van zieken, waarbij het normale vervoer een gewestelijke bevoegdheid is, maar de ambulances federaal zijn. Dat absurde systeem blijkt in dit land niet alleen te bestaan in de politiek, maar zelfs bij de politie, waar men ook spreekt van federale en lokale bevoegdheden. Nog een gevolg van de blunder van het afschaffen van de Rijkswacht.

    Zo blijkt bv dat niet de stad Antwerpen maar de federale scheepvaartpolitie verantwoordelijk is voor de Antwerpse haven. Terwijl de stad meestal de schuld krijgt voor wat er daar af en toe fout loopt in ‘the war on drugs’, blijkt dat die federale politie het niet op zijn eentje waar kan maken met die enkele tientallen agenten, is feitelijk een normaal gegeven. Dat er daar de laatste tijd toch een zekere samenwerking is, heeft alles te maken met het feit dat de lokale politie door de Coronacrisis minder werk heeft om allerlei sportmanifestaties te begeleiden.

    Vergeten we niet dat de haven van Antwerpen een van de grootste industriële maritieme complexen ter wereld is. Ze mag dan al vol camera’s hangen, men heeft ook de mensen op de grond nodig om het werk af te maken. Burgemeester De Wever heeft al voorgesteld dat de stad ook de haven zou overnemen, maar dan heeft hij minstens 300 agenten meer nodig en daar blijkt het schoentje te knijpen,

    --

    In de marge van bovenstaande, nog dit: In zekere kringen - de zgz ‘opinion chique’ - schijnt het bon ton te zijn te stellen dat drugs op e.o.a. manier gelegaliseerd zouden moeten worden. Datzelfde meestal progressieve volkje betoogt mee voor zuivere lucht en natuurlijkere voeding, maar snuift wel op tijd en stond dat witte lijntje dat hen in vervoering brengt en beseft niet dat in de landen van herkomst het dikwijls gaat om slavenarbeid en doden.

    PROXIMUS KOOPT MOBILE VIKINGS

    Proximus-CEO Guillaume Boutin. ©Photo News

    Vandaag om 07:50

    DPG Media verkoopt zijn telecom-dochter Mobile Vikings aan Proximus. De Belgische marktleider in telecomdiensten betaalt 130 miljoen euro, bijna 9 keer de jaarlijkse bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda).

    Ratatouille….DPG Media

    de eigenaar van onder meer de tv-zender VTM en de krant Het Laatste Nieuws, verkoopt zijn telecomdochter aan Proximus PROX-1,74% . De Belgische marktleider in telecomdiensten betaalt 130 miljoen euro voor de 335.000 klanten van Mobile Vikings.

    DPG Media zette Mobile Vikings vorige maand in de etalage, omdat de groep zich wil focussen op de digitalisering van zijn nieuwsmerken.

    Voor Proximus, de Belgische marktleider in telecomdiensten, is de deal een buitenkans: CEO Guillaume Boutin legt de hand op meer dan 300.000 vooral jonge klanten. Die kunnen later met zachte hand naar één van de lucratieve 'bundels' van Proximus gegidst worden. De CEO rekent erop vanaf de eerste helft van 2022 de eerste synergieën uit de deal te halen.

    Mobile Vikings heeft zijn hoofdkantoor in Hasselt en telt 80 medewerkers. Proximus, dat sowieso bezig is zijn Brussels hoofdkantoor drastisch af te slanken, belooft de nieuwkomer als een aparte entiteit binnen de groep te houden. De operator verwijst naar Scarlet, de prijzenbreker die hij in 2008 overnam maar steeds een apart merk gebleven is.

    Mobile Vikings biedt Proximus een zeldzame groeiopportuniteit op een verzadigde Belgische markt. Tot nog toe hield Boutin bij een vlakke omzetevolutie de winstgroei van de operator vooral op koers dankzij de kostenbesparingen die voorganger Dominique Leroy doorvoerde.

    De deal is vooral een tegenvaller voor Orange Belgium OBEL0,00% . Mobile Vikings is een 'virtuele' operator, een aanbieder van telecomdiensten zonder eigen netwerk. De jongste 2,5 jaar 'huurde' Mobile Vikings het netwerk van Orange Belgium, een belangrijke bron van recurrente inkomsten voor de nummer drie van de Belgische telecom.

    Nummer twee Telenet was tot 2015 eigenaar van Mobile Vikings maar verkocht toen aan DPG Media, die de operator samenvoegde met Jim Mobile. Telenet moest verkopen om de overname van operator BASE langs de kartel-waakhond te loodsen. Ook de huidige Mobile Vikings-deal moet langs de Belgische mededingings-autoriteit passeren. Boutin verwacht de overname in de loop van 2021 af te ronden.

     

    CORONA & CENSUUR  VRIJE COMMENTAAR

     Lowie van Leuven? Zo ne brave, dat kan toch nie? Hij deed om bestwil, uit spaarzaamheid en om mee te zijn met zijn tijd.

    Ceci n’est pas     une pupe! Of geloofde mij nie ? Al is het natuurlijk ook waar, da iedere misdaad pas achteraf uitkomt…

    Om ipv Rood, Groen! te worden van het lachen. Niet per definitie ook ook ‘gebvruiker’ te worden, maar om een percentje van de woekerwinsten mee te genieten. Op voorwaarde uiteraard, gedekt te zijn…

     Nous nous connons, lijk bij die Geperste Koppen uit de Antwerpse Lichte Buurt…

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    14-12-2020, 14:57 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500460 - OOK VANDAAG BEGINT DE DAG VAN MORGEN

    .

    500460 - OOK VANDAAG BEGINT DE DAG VAN MORGEN

    INGOUD

    EEN STAP DIE DE VOLGENDE VOORAFGAAT MAAR DIE STEEDS DUIDELIJKER WORDT IN DE VOLKSWIL EN DIE ELK AFSCHEID VAN EEN BROEDERVOLK WEL ZAL TERUGDRAAIEN. OIDE LIEFDE ROEST NIET…

    *

    JOSSE VAN ST-JOSSE-SUR-MER FRANKRIJK; prins, kluizenaar & pelgrim; † (668 of) 669.

    Feest 13 december.

    Eudocus moet rond 591 geboren zijn als zoon van koning Domnoneus Judaël van Bretagne en koningin Pritella. Hij had minstens drie heilige broers: Judicaël van Gaël († 658 of ca 680; feest 17 december); koning Salomon II van Bretagne († ca 632; feest 4 oktober) en Winok († ca 717; feest 6 november), een zeer vereerde kluizenaar in Zuid-West-Vlaanderen, naar wie de plaats Bergues (= Winoksbergen) is genoemd. Daarnaast had hij nog zeker vijf zusters, van wie er minstens twee als heilige worden vereerd: Sint Eurielle van Trémeur († 7e eeuw; feest 1 oktober) en de kluizenares Onenn van Tréhorenteuc († 630; feest 30 april).

    Koning Hoël was in 615 opgevolgd door Judocus' oudste broer, de heilige Judicaël († ca 658; feest 16 december). Eén van zijn jongere broers, Salomo, had liever zelf koning willen worden en begon zijn oudste broer het leven zuur te maken. Dat was voor Judicaël de aanleiding om toe te geven aan zijn oude verlangen om kluizenaar te worden in de monniken gemeenschap van St-Jean-de-Gaël, die op dat moment onder leiding stond van de grote abt Méen († 617; feest 21 juni). De edelen uit de omgeving boden nu aan Judocus het koningschap aan. Maar eigenlijk ging ook zíjn hart het meeste uit naar een geestelijk levensstaat. Hij vroeg een week bedenktijd, waarin hij zich terugtrok in het klooster Maëlmon. Uiteindelijk weigerde hij het aanbod en klopte aan in Maëlmon, waar hij aan de abt vroeg hem te willen begeleiden in de dienst aan God. Daar zou hij twintig jaar lang in het verborgene hebben doorgebracht.

    Het schijnt dat hij toch nog teveel naar zijn zin werd behandeld als de gewezen koningszoon. Vandaar dat hij zich op een gegeven moment, gekleed als haveloze bedelaar, aansloot bij een groep van elf pelgrims die onderweg waren naar Rome. Zij liepen langs Avranches en Chartres naar Parijs. Ergens onderweg moet hij de lagere kerkelijke wijdingen hebben ontvangen. Na lange beraadslagingen zette de groep vanaf Parijs niet koers naar Lyon in het zuiden, maar naar het noorden, waar ze uiteindelijk terecht kwamen in het gebied van graaf Haymon (of Haimo) van Ponthieu die onlangs voor eigen gebruik een Sint-Petrus-kapelletje had laten bouwen. De graaf zag al gauw dat de heiligste van de groep Judocus was. Toen de pelgrims aanstalten maakten weer te vertrekken, nam hij hem terzijde en vroeg hem of hij niet geestelijk leidsman aan zijn hof wilde worden.

    "Maar ik ben geen priester!"

    "Dat kan geregeld worden."

    De pelgrims vertrokken zonder verder een spoor in de geschiedenis na te laten en niet lang daarna werd Judocus door de bisschop van Thérouanne (waarschijnlijk de heilige Audomarus of Saint-Omer: † ca 670; feest 9 september) priester gewijd. Dit moet zich hebben afgespeeld rond het jaar 640.

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    WISHFUL THINKING

    In de weekeindeditie van De Tijd staat een uitgebreid interview met Bart De Wever, die zegt te hopen op een historisch akkoord met de PS in 2024. In één adem vertelt hij daarbij dat er met het Vlaams Belang geen zaken te doen zijn. Nou, nou...

    Om te beginnen heeft De Wever wél gelijk als hij zegt dat de gesprekken die hij had met Paul Magnette voor de vorming van een Paarsgele federale regering vrij positief waren en dat – volgens hem – de PS ook nu bereid zou geweest zijn om tot e.o.a. vorm van confederalisme te komen. Dat het tenslotte Paarsgroen+ geworden is, was in de eerste plaats de schuld van de Vlaamse liberalen, maar zelfs een Paarsgele combinatie had de stap naar het confederalisme niet meteen kunnen waarmaken, hoogstens voorbereiden tegen 2024.

    2024 is echter nog ver weg en tegen die tijd kan er nog veel gebeuren. Zelfs al zou Paarsgroen+ zijn termijn niet uitdoen dan zal een eventuele tussentijdse regering ook niet méér kunnen doen dan e.e.a. voorbereiden. Maar het belangrijkste is, volgens mij, de vraag in hoever N-VA nog zal kunnen wegen tegen die tijd. Volgens de allerlaatste peiling naar het kiesgedrag zakt de N-VA voor het eerst sinds lang onder de 20% en blijft het Vlaams Belang Vlaanderens grootste partij. Nu is zo’n peiling maar een tijdelijke vaststelling, maar ze bevestigt wel de vorige enquêtes. Als het verschil tussen N-VA en VB zal blijven groeien – wat tot de mogelijkheden behoort – dan zal in 2024 het Vlaams Belang eerst aan het woord komen en zal Vlaanderen er alle belang bij hebben dat de twee Vlaamsnationale partijen aan één zeel zullen trekken. Als dat niet het geval zou zijn, zullen ze voor de zoveelste keer het kind van de rekening worden en door de belgicisten buitenspel worden gezet, zoals dat gebeurd is na Marrakech, bij de regering in lopende zaken en die van Wilmès én bij het mislukken van Paarsgeel.

    Als Vlaanderen ook in 2024 er niet in zal slagen een einde te maken aan dit België, dan zal inderdaad ‘het Vlaamse volk het enige ter wereld blijven dat altijd een grote toekomst zal hebben in zijn verleden’ (dixit Anton van Duinkerken, pseudoniem voor Willem Asselbergs, dichter, essayist en hoogleraar, Nederlander uit Bergen op Zoom, net over de grens in Noord-Brabant).

     *

    BRITSE SUPERMARKTEN HAMSTEREN VOOR BREXIT

    Aan beide kanten van het Kanaal schuiven stonden deze week files vol trucks. ©BELGA

    Vandaag om 08:40

    Op aanraden van de Britse regering slaan de Britse supermarkten massaal proviand in. Een harde brexit kan volgens de overheid zorgen voor tekorten en voor hamsterende klanten. 'De boodschap van de regering is dat er een harde brexit komt.'

    De Britse regering heeft de supermarkten gevraagd om meer producten te stockeren nu een harde brexit dreigt, meldt de Britse krant The Sunday Times. 'Vorige week heeft de regering de supermarkten opgedragen zich voor te bereiden op een harde brexit', zegt een consultant van een grote Britse keten. 'Dit weekend is de boodschap dat het een harde brexit wordt.'

    "Komt er een harde brexit, dan dreigt er drie maanden een groentetekort in het Verenigd Koninkrijk. "

    De voedings producenten hebben volgens de Britse krant aangegeven dat er drie maanden lang tekorten aan groenten dreigen als het Verenigd Koninkrijk in januari zonder handels akkoord uit de Europese Unie stapt. Voor fruit zouden er minder problemen zijn, want dat komt in grote mate van buiten de EU. Ook voor vlees verwacht de industrie weinig problemen.

    Bovendien kunnen de schappen ook leeg raken als mensen hamsteren. De vrees bestaat dat ze dat zullen doen 'op een manier die het corona-effect doet verbleken'. Door corona hamsterden Britten - net als de Belgen - massaal droge voeding en wc-papier.

     Dat Britse supermarkten beginnen te hamsteren, heeft ook gevolgen voor Belgische bedrijven. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke afzetmarkt van de Belgische voedingsindustrie. Onder andere groentebedrijven Greenyard en Ardo exporteren naar het VK, al hebben ze er ook veel eigen fabrieken. Lotus Bakeries exporteert zijn speculoos naar het Verenigd Koninkrijk, en maakt er fruitrepen van zijn merk Nakd.

    Meer vaccins

    De overheid verzoekt ook de farma-industrie om extra voorraden in te slaan. Ze moet voldoende medicijnen, medischa apparaten en vaccins hebben om zes weken te overbruggen. Dat Britse bedrijven grote stocks aanleggen, is ook te zien aan de files die sinds een week aan beide kanten van de Noordzee ontstaan. De Britse regering heeft met vier ferry-maatschappijen contracten gesloten om per week 3.000 trucks met voeding en medecijnen extra het Kanaal te laten oversteken.

    Jens Cardinaels

    CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

     Saint Josse-sur-Mer: en dar zitten we meteen volop in de film van Mondseigneur Renard in de eerste wrede oorlogs-dagen van Mei-Juni ’40, om er kennis te maken met een vredelievende aanvaller en een al even liefdevolle vredevolle platselijke bevolking die niets liever vragen dan elkaar via dominantie uit te moorden. Internationale Socialistische naastenliefde tegenover patriottische christelijke mededogen. Alleen dat trotse Albion, aan de overkaznt van het Kanaal dat maar niet wil toegeven.

    Toen ook al niet.

    Verder dan. De Tijd die een deken oplicht, om, zoals Guvvl ons voorlicht, totaal andere dingen te laten zien dan dat ze schrijven.

    Wat er, voor eenieder die het overleeft; komt na elke oorlog, na elke pandemie?

    Hetzelfde, de k ik, als men vandaag kan beleven in dat Saint Josse-sur-Mer. Dat de Geschiedenis achteraf altijd terug in dezelfde plooi valt.

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    14-12-2020, 10:18 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    12-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500459 - WEER EEN RIBRIKEJE VAN EN VOORMENSEN DIE MEER VOOR ZOICH HEBBEN? DAN ACHTER ZIOCH; AL NAARGELANG JE HET BEKIJKT *

    .

    500459 - WEER EEN RIBRIKEJE VAN EN VOORMENSEN DIE MEER VOOR ZOICH HEBBEN? DAN ACHTER ZIOCH; AL NAARGELANG JE HET BEKIJKT

    *

    12 + 12 = 24

    En in 2024 zijn we voorgoed af van de Triciolire Tirannie

    *

    ZATERDAG 12 DECEMBER 2020

    INHOUD

    DEDJU TOCH!!! ARME SOSSE-MAATJES. JULLIE ZIJN GEWOON DERDE KEUS NA HEET CJHRISTENDOM EN NA DIENE ANTWER¨SE HISTORICUS DIE MEER WEET VAN ONZE VLAAMSE TOEKMST DAN VAN HET VERLEDEN…

    *

    Maria van Guadalupe, , México Stad, México; 1531.

    Feest 12 december.

    Twee jaar nadat Hernan Cortès in 1519 voet op Mexicaanse bodem had gezet, was het rijk van de Azteken Indianen volkomen veroverd. De indianen werden slaven. Vaak moesten zij onder dwang overgaan tot de godsdienst van hun meesters, het katholieke geloof. De kerk die in het kielzog van de veroveraars Christus kwam brengen, werd in hun ogen een verlengstuk van de onderdrukking.

    Op 12 december van het jaar 1531 verscheen Maria aan Juan Diego, een arme indiaanse boer. Toen hij zijn verhaal aan de bisschop ging vertellen, kon deze het niet geloven. Om hem te overtuigen liet de heilige Maagd toen rozen bloeien op kale rotsgrond. Juan ging zijn bisschop de bloemen aanbieden. Bij die gelegenheid bleek dat er een afbeelding van Maria op zijn mantel was achtergebleven. Zij is er te zien als een indiaanse vrouw; op die manier wilde zij duidelijk maken dat het christelijk geloof ook aan de kant staat van de indianen in de strijd om bevrijding en respect. Het is deze afbeelding die in het voorstadje van México-Stad, Guadalupe, wordt bewaard en vereerd.

    Zij is patrones van Noord- en Zuid-Amerika (sinds 1900), van El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico en Nicaragua; daarnaast ook van de indianen.

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    NA DE BREXIT DE BRUXIT?

    Het besluit van het Brussels gewest om tegen eind volgend jaar een stadstol in te stellen voor al wie Brussel binnenkomt én er zich met de wagen in verplaatst, blijft voor beroering zorgen. Hoe men het ook bekijkt, het blijft een extra belasting voor alle pendelaars die er mee te maken zullen hebben en niet voor de Brusselaars zelf die dan als compensatie geen verkeersbelasting noch de belasting op inverkeerstelling meer zullen moeten betalen.

    Wat er in dit hele verhaal ook fout zit is, dat de liberalen, die van nature uit tegen belastingen zouden moeten zijn, in Brussel haast met getrokken messen tegenover elkaar staan. Open VLD is daar mee in de gewestregering gestapt, terwijl de MR niet mee mocht/kon doen (schrappen wat niet past). En laat dat MR nu juist de partij zijn van Georges-Louis Bouchez, die ook al met lede ogen moest aanzien dat hij van ‘zijn’ zeven ministers in de regering Wilmès er maar drie over houdt in die van Decroo. Voor de onberekenbare Bouchez betekent dit dat hij de verkiezingen had gewonnen, maar de onderhandelingen heeft verloren. Dat Open VLD, als zevende partij van het land, toch het premierschap kreeg was gewoon om ze mee in ’t bad te hebben. Voor de rest vindt men van het liberale programma in het regeerakkoord niet veel terug en blijf ik erbij dat dat de Vlaamse vleugel straks veel stemmen gaat kosten, ongeacht of dat gebeurde op initiatief van Lachaert zelf of van ‘hogerhand’. De MR-obstructie die men nu binnen Paarsgroen+ ondervindt, had men kunnen vermijden door voor Paarsgeel te kiezen.

    ---

    In de marge van bovenstaande nog dit: Op de provincieraad van Waals-Brabant heeft een zekere Tanguy Stuckens van de MR al gesteld dat de provincie de Brusselse bedrijven, wier pendelaars zullen getroffen worden door de stadstol, welkom zullen zijn bij hen. Een voorbeeld dat in Vlaams-Brabant navolging verdient. Dat zou dan een ‘Bruxit’ worden!

    En tenslotte nog dit dat de moeite loont om aangestipt te worden: Volgens Waals gemeenscha-pssenator André Antoine is de intra-Franstalige solidariteit in Brussel zo goed als dood. Of, zoals hij het stelt (Destrée achterna): ‘Sire, il n’y a plus de francophones dans ce pays, il y a des Bruxellois et des Wallons’.

     

    *

    IK HOOP OP EEN HISTORISCH AKKOORD MET DE PARTI SOCIALISTE IN 2024’

    De Wever: ‘Het leek in juni binnen handbereik. Nu proeft heel 2020 zuur.’ ©jonas lampens

    Vandaag om 00:44

    N-VA-voorzitter Bart De Wever hoopt na de volgende verkiezingen op een herkansing met de PS, zodat België in een confederale plooi kan worden gelegd. Niet op de planning: een alliantie met het Vlaams Belang. ‘Je kan daarmee geen zaken doen.’

    Voor Bart De Wever is 2020 een jaar om snel te vergeten. Hij miste zijn afspraak met de geschiedenis. In de zomer lag een historisch akkoord met de Parti Socialiste binnen handbereik, zodat de confederale omslag kon worden gemaakt. Maar het werd niet paars-geel, maar Vivaldi.

    En de klok tikt. De voorzitter van de N-VA wordt op 21 december 50. ‘Als je op tram 5 zit, dan vraag je je wel af hoeveel hoofdstukken in je leven er nog volgen. Ik denk niet dat het na mijn 70ste nog zal gebeuren. Dus ik heb nog tram vijf en zes om iets nuttigs te doen, daarna is het over.’

    Hoe zwaar ligt het op de maag dat het paars-geel niet is geworden?

    Bart De Wever: ‘Het maakt dat 2020 heel zuur proeft. Het leek in juni binnen handbereik. Het is nu kijken wat het wordt in 2024. In het beste geval is de verkiezingsuitslag zo vernietigend voor de liberalen, die ons dit hebben aangedaan en Vlaanderen laten uitkleden in ruil voor de Wetstraat 16, dat een confederale omslag onvermijdelijk is. Er wordt dan veel mogelijk, want PS-voorzitter Paul Magnette heeft in zijn gesprekken met mij kleur bekend. Hij heeft me toevertrouwd dat Elio Di Rupo niet wilde dat de socialistische troepen werden voorbereid op een confederale omslag en dat Magnette dus een scherpe bocht moest nemen, maar dat was wel wat hij wil.’

    Piet Depuydt

    Lars Bové

    Wim Van de Velden

    *CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

    W     t hebben we hierboven geleerd dat we nog niet wisten?

    Eerste bestluit.

    De Sosse-matekes Aller Landen zullen nog veel boôkes moeten eten voor hun Ersatz Naastenliefde die van de Z       Zachtmoedige uit Nazareth zal kunnen verdringen van de eeerste plaats in ’s mensen hart.

    Hoofdreden: bij het begin van het Christendom vielen de martelaren in eigen rangen. Bij alle atere pogingen voor het Leiderschap, vielen de slachtoffers altijd bij de opponenten.

    -

    En dan is er nog dat Bardje van die bruine bonen, die het ventje niet lusistte. Deze Bard nu houdt zijn medeburgers de luchtspiegeling voor van een soort kont-federalsme-van-m’n-gat confederalsme de mon derrière, maar gooit het onding twee woorden verder weer in scherven, door als uitdrukkelijke voorwaarde te stellen dat alle mede-Vlamingen buiten hemzelf natuurlijk, daarin onbetrouwbaar zijn.

    Besluit het het moment?:

    12 + 12 = 24

    en in 2’4 zal Vlaanderen reiken tot in de sterren. Misschien wel met een Bruxit (en de wibnd van achter), maar liefst nog met een Vlamxit gepaard aan een nieuwe Entente Cordiale met die van de Overkant. Die zijn tenminste voor 200% betrouwbaar.

    In deze Hoop, dit Geloof en deze Liefsde wil ik leven en sterven.

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    12-12-2020, 12:08 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    11-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500457 - WEER EEN RIBRIKEJE VAN EN VOORMENSEN DIE MEER VOOR ZOICH HEBBEN? DAN ACHTER ZIOCH; AL NAARGELANG JE HET BEKIJKT

    .

    500457 - WEER EEN RIBRIKEJE VAN EN VOORMENSEN DIE MEER VOOR ZOICH HEBBEN? DAN ACHTER ZIOCH; AL NAARGELANG JE HET BEKIJKT

    VRIJDAG 11 DECEMBER 2020

    INHOUD

    HET VUIL EN SLIJK DER AARDE IS HET MANNA DAT LINXS IN LEVEN HOUDT. ALLES VOOR ALEXANDER EN NIKS VOOR EEN ANDER.

    *

    SEBASTIANUS MONTÁNOL

    Feest 10 december.

    Spaanse missionaris te Zacateca, México; door de Indianen daar ter dood gebracht: hij had ze een berisping gegeven, omdat ze al te lichtzinnig waren omgegaan met de eucharistie. Hij is nooit officieel heilig verklaard, maar de gelovigen vereren hem sinds lange jaren wel als zodanig.

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    PARADIJS VAN DOTATIES EN KABINETTEN

    Ik heb er al een paar keer over geschreven, maar het blijft een schande hoe men in deze tijden van crisis toch blijft volhouden met de overfinanciering van politieke partijen en kabinetten.

    Het recentste verhaal daarover is een voorstel van Kamerlid Wim Van der Donckt (N-VA) die wist te vertellen dat men op de begroting van volgende jaar 634.000 euro kan besparen door de partijfinanciering niet meer te indexeren. Die totale financiering kost het land nu reeds 32,4 miljoen. Het gaat dus niet om de dotatie zelf, maar enkel om de indexering die de kosten elk jaar nóg groter maken. Komende van de oppositie werd dit voorstel door Paarsgroen+ natuurlijk afgewezen. Bij de discussie daarover bleek trouwens dat het voorstel van Van der Donckt geen primeur was. Het was nl in 2018 al eens voorgesteld door het duo V&W (Vuye en Wouters) dat zich toen al uit de N-VA had teruggetrokken.

    Daar houdt het trouwens niet bij op. De kredieten voor de werking van de ministeriële kabinetten werden met liefst een kwart opgetrokken, van 56 naar 68 miljoen euro. Dit alles omdat er met zeven vicepremiers in de federale regering ook extra kabinetten zijn bijgekomen. In totaal ‘werken’ daar 828 ‘cabinettards’. Daar zijn o.m. privé koks bij.

    Zou Paarsgroen+ ook gaan besparen? Zeker, maar niet op de eigen inkomsten. Het motto: ‘Les affaires c’est L’argent des autres’ blijft bij hen van kracht.

    *

    *

    VACCIN VAN SANOFI EN GSK PAS VOOR EIND 2021

    ©AFP

    Vandaag om 07:43

    Het corona vaccin heeft niet de verhoopte werking bij ouderen en moet worden bijgespijkerd. Dat levert in het beste geval een vertraging van een half jaar op.

    Een persbericht leert dat het vaccin van Sanofi en GSK een goede immuun-respons opwekt bij personen tussen 18 en 49 jaar. Maar bij ouderen was die respons ‘onvoldoende’.

    Aangezien de oudere bevolking een cruciale doelgroep is, gaan de farma-bedrijven een deel van het werk opnieuw doen en het vaccin aanpassen door de ‘concentratie van het anti-gen te finetunen’.

    De farma-tandem heeft intussen al een verbeterde formule getest op apen en kwam daarbij tot hoopgevende conclusies. Een studie met dat aangepaste vaccin gaat in februari van start. Door die vertraging verwachten Sanofi en GSK dat het vaccin nu in het beste geval pas in het vierde kwartaal van 2021 beschikbaar zal zijn. De oorspronkelijke doelstelling lag oorspronkelijk op midden 2021.

    "Dit is niet waar we op hoopten, maar we blijven overtuigd dat we een robuuste immuun-respons kunnen opwekken. "

    Roger Connor

    Voorzitter GSK Vaccines

    ‘Dit is niet waar we op hoopten, maar we blijven overtuigd dat we een robuuste immuun-respons kunnen opwekken', aldus Roger Connor, de voorzitter van GSK Vaccines, in een reactie. 'Het is ook duidelijk dat er meerdere vaccins nodig zullen zijn om de pandemie in te dijken. Geen enkel farma-bedrijf kan dat alleen. We gaan verder werken om een betekenisvolle bijdrage te leveren.'

    Het vaccin van Sanofi en GSK werkt met een anti-gen, een stukje van het virus dat wordt ingespoten om een immuunreactie op te wekken. GSK leverde een ‘adjuvant’, een hulpmiddel om het immuunsysteem een extra boost te geven. Die combinatie heeft haar nut al bewezen bij het griepvaccin.

    …/…

    Jan De Schamphelaere

     CORONA & CENSUUR  VRIJE COMMENTAAR

    Men zou er wis en waarachtig nog zelfs de goeie ouwe MULTATILI bij halen, om noj eens te kunzn her-beleven hoe en waarom al die buffels van de Vader van Adinda naartoe gesleept werden. Ook nu, vele decennia later en niet eens ver overzee in een achterlijke kolonie, maar in het eigen ‘Moederland’, gaat het niet anders. Er wordt ook hier, net als bij de kaffers in Nederlands Indië gewroet en geslaafd, maar op de graaizucht van de heersende Elite, komt geen eind. Die kunnen ze dan naar willekeur uitdelen aan de ‘maatejs’ die bij hen of hun Pakbonden aangesloten zijn

    Enne, o ja, dat tot op de draad versleten Oude Mannenhuis in de Limburg, dat zou omgetoverd worden tot een zoveelste asiel-dinges, en dat net op tijd in de fik ging: de politie is eindelijk op het goede spoor naar de vermoedleijke dader. Niets staat al vast, uitggenomen dat deze ‘een band’ zou hebben met het Vlaams Belang. Schuldig dus door associoatie.

    Ander verhaal. De Polie betrapt in het Brusselse een 12-tal ‘schaars geklede’ personen (geen honden) in een private woning die de Corona Wetgeving met… de blote voeten treden. Allemaal de bon op. Einde verhaaln waqbt hget waren duidelijk geen Belangers. Linxe VOORUITstrevende politici met een gedreven roeping op sloefkens druk bezig met hun tyîsch eigen manier om feest te vieren? Werd onvermeld gelaten.

    Waren het asielvinders die het bij ons en op onze kosten fijn gevonden hadden en dat die avond wilden vieren, zonder onderscheid van Geloof, geslacht of ongeslacht? Werd niet vermeld ofwel bedekt met de sarong der Liefde…

    Maar wat er ook van zij, Vivaldi dames en heren danser verder op de goolven van luxe, precies also er niet Viet Jaargetijden zijn, maar vier miljard. Nach jedem Dezember…kommt immer wieder ein Mai…

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    X

    11-12-2020, 16:49 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500456 - ALLES WAT LINKS IS IQ EN EEN GROTE BEK OP ZET, STAAT BOVEN DE WET

    .

    500456 - ALLES WAT LINKS IS IQ EN EEN GROTE BEK OP ZET, STAAT BOVEN DE WET

    NDERDAG 10 DECEMBER 2020

    INHOUD

    HET RECHT OM DE WET AAN DE LAARZEN TE LAPPEN IS EIGGEN AAN FRANCOFOON ROOD. WEG MET HET VERKEERS REELEMENT. MET ALLE JODEN AAR NIET MET DEN DEZEN.

    MARIA VAN LORETO, ITALIË; OVERBRENGING VAN HET HUISJE VAN NAZARETH VIA DALMATIË NAAR LORETO; 1294.

    http://www.geloofenleven.be/page196.html

    Feest 10 december.

    Wij volgen hier de weergave van Guérin. Hij op zijn beurt zegt zich te baseren op Rohrbacher ‘Vie des Saints’.

    ‘Introibimus in tabernaculum ejus,

    adorabimus in loco ubi steterunt pedes ejus’

    [= Wij zullen zijn woning binnengaan

    en Hem aanbidden op de plek waar zijn voeten stonden.   Psalm 132, 7 (Vulgaat)]

    Dalmatië

    ‘Tegen het eind van de 13e eeuw verspreidde zich het plotselinge en afschuwelijke bericht dat het Heilig Land voor de christenen verloren was gegaan; het bracht diepe droefenis in de harten van de vrome gelovigen. Maar in dezelfde tijd kwam een ander, veel stiller en kalmer bericht de vrome harten verblijden, en dat doet het nog steeds: het heilig huisje van Nazareth, waar de maagd Maria het vlees geworden Woord ontving, was door engelen overgebracht naar Dalmatië, en vandaar naar Loreto in de Marken van Ancona, dichtbij Recanti. Daar bevindt het zich nog steeds.

    In 1291 werden de heilige plaatsen van Palestina onder de voet gelopen. De prachtige kerk die keizerin Helena in Nazareth had laten bouwen, was vernield door de slopershamers van de Mohammedanen. Het heilig huisje dat daar stond was waarschijnlijk hetzelfde lot beschoren. Toen gaf God aan zijn engelen de opdracht het over te brengen naar de uitverkoren velden van het gelovige Dalmatië. Het was de tweede nachtwake van de 10e mei dat het heiligdom uit Nazareth werd neergezet op de oevers van Adriatische kust in een plaatsje dat in de volksmond Rauniza werd genoemd, halverwege Tersatz en Fiume. Nicolaas IV stond op dat moment aan het hoofd van de Kerk, Rudolf van Habsburg was keizer. Het stadje Tersatz werd bestuurd door Nicolaas Frangipane, een nakomeling uit het geslacht van de Aniciërs; hun gezag strekte zich uit over geheel Kroatië en Slovenië.

    Het huisje

    Bij zonsopgang merkten enkele inwoners verbaasd op dat er een nieuw gebouwtje stond op een plek waar nog nooit enig bouwsel had gestaan. Het gerucht hiervan ging als een lopend vuurtje door de omtrek. Van overal kwam men aanlopen, men bekeek het van alle kanten en bewonderde het geheimzinnige gebouwtje dat bestond uit kleine, rode, vierkante steentjes die bijeen gehouden werden door cement. Men verbaasde zich over de eenvoud ervan; het moest al heel oud zijn, en het zag er oosters uit. Niemand begreep hoe het overeind kon blijven, terwijl het gewoon los op de grond stond zonder enig fundament.

    Maar de verbazing werd nog groter toen men binnen ging kijken. De kamer bestond uit een rechthoek. De zoldering werd bekroond met een klokje; het plafond was van hout, azuurblauw geverfd; het was in een aantal afdelingen verdeeld, hier en daar beschilderd met gouden sterretjes. De hele kamer rond zag je beneden de lambrisering halve cirkeltjes die om elkaar heen tolden en hadden zodoende veel weg van vazen in verschillende vormen. De muren waren ongeveer één el dik; ze waren ongelijk van structuur en stonden ook niet helemaal verticaal. Ze hadden een bekleding waarop de belangrijkste mysteries van deze heilige plek stonden geschilderd. Men kon bij dit geheimzinnige verblijf naar binnen door een tamelijk brede deur opzij. Het enige venstertje zat rechts. Tegenover de ingang was een altaar uit stevige, vierkante stenen; er stond een antiek Grieks kruis op met een op doek geschilderd kruisbeeld dat op hout was geplakt. Daar stond de naam van onze Heiland op te lezen: “Jezus van Nazareth, koning der Joden”.

    Vlak naast het altaar was een verbazend eenvoudig, klein kastje, bestemd voor de meest noodzakelijke dingen van een arm huishouden. Er zaten wat flesjes in die moeders gebruiken om een klein kind te voeden. Links een soort schoorsteen of haard; daarboven een uitbouw die gesteund werd door sierlijke zuiltjes met cannelures en krullen en bekroond door een ronde welving die bestond uit vijf met elkaar verbonden en verweven maantjes. Daarop stond een cederhouten beeldje van de gelukzalige Maagd met het Kind Jezus op de arm. Hun gezicht was zilverkleurig geverfd maar intussen zwart geworden door de tijd en waarschijnlijk ook door de kaarsen die er eerbiedig vóór hadden gebrand. Een paarlen kroon op het hoofd van Maria benadrukte de adeldoom van haar voorhoofd. Haar haren hadden een Nazareense scheiding en golfden over haar hals en schouders. Haar lichaam ging gekleed in een gouden gewaad dat viel tot op haar voeten en bijeengehouden werd door een brede ceintuur. Een blauwe mantel bedekte haar heilige achterzijde. Allebei waren vervaardigd uit hetzelfde hout en vertoonden verfijnde plooien. Het Kind Jezus was groter dan normale kinderen; zijn gezicht straalde goddelijke majesteit uit. Het werd nog verfraaid door zijn haren die in een Nazareense scheiding op zijn voorhoofd vielen; Nazareens waren ook zijn gewaad en ceintuur; het stak zijn eerste vingers van zijn rechterhand omhoog in een zegengebaar; met zijn linker hield hij een wereldbol vast, symbool van zijn opperheerschappij over het heelal. Toen het Mariabeeld arriveerde, was het afgedekt door een rood linnen kleed dat nog steeds wordt bewaard en geen slijtage vertoont. Zo zag het huisje eruit op het moment dat het in Dalmatië aankwam.’

    http://www.heiligen.net/heiligen/12/10/12-10-1294-maria.php

     

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    WEG MET ONS

    Er is in ons wereldje weer de nodige heisa, nadat de Raad van State het verbod op religieuze erediensten, uitgevaardigd door Paarsgroen+ n.a.v. de laatste anti-Corona maatregelen, ongedaan heeft gemaakt. Dit gebeurde na een klacht van een groep joodse gelovigen. De vrijheid van godsdienst staat in onze Grondwet, waar het zelfs als een van de vier belangrijkste punten vermeld wordt. De federale regering krijgt vijf dagen om de regel bij te sturen, zoals dat heet.

    Met het totaalverbod op collectieve beleving van religie staat België trouwens alleen in Europa. In de andere landen zijn er wel verschillende regels, maar laten die op e.o.a. manier toch de beleving toe.

    Tot daar lijkt alles nog normaal, maar dat is het niet. Katholieke kerkgangers hadden nl reeds in mei dat verbod op religieuze vieringen bij de Raad van State aangeklaagd, maar die kregen toen geen gelijk, de joden nu wél. Van discriminatie en hypocrisie gesproken.

    ---

    Die discriminatie blijft zich ook stellen in de verhouding tussen het Westen en de islam, zoals pas nog maar eens bleek toen een docent van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen op een online les een cartoon liet zien over de islam die niet naar de zin was van enkele studenten, die klacht neerlegden. Meer bepaald had de docent, naast de afbeelding van de profeet Mohammed, gesteld dat de islam-logica zich beledigd voelt door cartoons en kritiek, maar niet door onthoofding, verkrachting en zelfmoordaanslagen.

    Het resultaat was wel dat de docent op het matje werd geroepen, meer dan waarschijnlijk door enkele sujetten die recentelijk nog schande spraken over de onthoofding van de leraar bij Parijs, alhoewel het feitelijk over hetzelfde ging. Als men het recht op vrije meningsuiting niet meer kan bespreken, maar eenzijdig aan zelfcensuur moet doen, waar zijn we dan mee bezig? Weg met ons?

    *

    VLAAMSE REGERING ZET REM OP GROEI RECLAME-INKOMSTEN VRT

    ©VRT

    Vandaag om 12:45

    Het reclameplafond van de VRT zal niet meer stijgen als de advertentiemarkt in zijn geheel niet groeit. En de dotatie gaat omlaag. Dat staat in de nieuwe beheers-overeenkomst, waarover de Vlaamse regering en de omroep donderdag de laatste knopen doorhakken.

    De hele Vlaamse mediawereld wacht al maanden in spanning af hoe de Vlaamse regering de publieke omroep een strakker keurslijf zal aanmeten in een markt die steeds meer af te rekenen krijgt met internationale concurrentie van miljarden-bedrijven zoals Netflix, Google en Facebook. Het regeerakkoord van de regering-Jambon leek daarin zo ver te willen gaan, dat vanuit de VRT kwaad werd opgeworpen dat het geschreven was door DPG-baas Christian Vanthillo. De openbare omroep zou niet meer mogen opbieden voor schermgezichten of grote sportwedstrijden, zou via lange lappen tekst niet meer mogen op het terrein van krantensites komen en zou zich ‘terughoudend’ moeten opstellen op de advertentiemarkt. Daarnaast moest de VRT de Vlaamse identiteit uitdragen, nog een dada van de N-VA.

    "Televisie wordt diverser. 48 procent vrouwen, 9,5 procent mensen met buitenlandse roots en 2 procent gehandicapten moeten in beeld komen. "

     an die beperkingen bleef niet al te veel meer over in de eerste versies van de nieuwe vijfjarige beheersovereenkomst, die de voorbije maanden uitlekten. Dit tot grote woede van de private spelers, die met een gezamenlijk statement kwamen. De finale versie, die De Tijd kon inkijken, lijkt het steven weer wat meer richting het regeerakkoord te richten, maar de VRT krijgt van de CD&V van minister van Media Benjamin Dalle en van de N-VA en Open VLD nog altijd veel vrijheid om zich vooral digitaal voluit te ontplooien.

    Reclameplafond moet de markt volgen

    Financieel wordt het keurslijf zeker strakker. De belangrijkste wijziging is dat het reclame plafond, dat op 78 miljoen wordt gelegd, niet langer zal stijgen met de gezondheidsindex. ‘Vanaf 1 januari 2022 wordt het globaal plafond op commerciële communicatie geïndexeerd op basis van een marktindex, die zal ontwikkeld worden door de Vlaamse Overheid, in samenwerking met de VRT en de particuliere media.’ Indien de marktindex stabiel blijft of daalt, wordt het globale plafond van de VRT op hetzelfde niveau gehouden. Dat houdt echter in dat als de markt sterker groeit dan de gezondheidsindex, ook het reclame plafond van de VRT mee zal stijgen. Maar het marktaandeel van de VRT zal niet meer groeien tegenover de private spelers.

    In totaal zakt de dotatie, die dit jaar nog 275 miljoen bedraagt, volgend jaar naar 265 miljoen en tegen 2025 naar 258 miljoen door de opgelegde besparingen. Wel krijgt de VRT een eenmalige subsidie van 16 miljoen voor digitale transformatie. Ook de private media kunnen op steun rekenen. De digitale samenwerking tussen VRT en private spelers moet ook verder gaan dan Streamz. Onder andere de noodlijdende regionale zenders krijgen zo weer een zetje.

    Geen rem op VRT.NU

     De krantengroepen keken de voorbije maanden met argusogen naar de marge die de VRT nog zou krijgen om geschreven content aan te bieden op haar website. In de tweede versie van de beheersovereenkomst stond dat 55 procent van de content audiovisueel moest zijn. Dat is lichtjes aangescherpt in de finale versie. De VRT engageert zich om tegen 2025 op te schuiven naar 65 procent. Algemeen wordt er nu vanuit gegaan dat het aandeel audiovideo 50 procent bedraagt. Lange artikels en opiniestukken blijven toegelaten, maar moeten gelinkt zijn aan audio of video.

    " Een dada van de N-VA is dat de VRT moet laten meten hoe onpartijdig haar berichtgeving is. "

     

    Dat de VRT in het streamingplatform Streamz is gestapt, betekent niet dat de Vlaamse regering een rem zet op de gratis streamingdienst VRT.NU. Dat wordt namelijk gezien als het medium van de toekomst, gezien de verwachting is dat de komende jaren meer mensen in primetime niet-lineair dan lineair zullen kijken. De VRT zal wel geen previews van internationale series en films mogen aanbieden, maar kan de bingewatcher wel blijven bedienen door een heel seizoen van een serie te lossen, zodra de eerste aflevering op tv is geweest. Voor Vlaamse producties behoudt de VRT de keuze tussen gratis aanbieden op VRT.NU of verkopen aan Streamz.

    …/…

    Dieter Dujardin

      CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

    Om maar te zeggen dat spijts al het gekonkel om haantje-de-voorste te blijkven spelen, eist de naakte waarheid steeds meer haar eigen rechten op. PIetje-de-Leugenaar eindelijk een beetje aan banden gelegd? De losse eindjes eindelijk aan elkaar geknoopt?

    Laat maar:        mijn bord is vol. Tijd dus om even verder te kijken dan de neus lang is. En inderdaad… het leven is veel meer dan dat de Media kunnen bieden. Gelukkig is daar ook nog de digitale wereld, waar iemand met het pseudoniem Digitalia zich stilaan begint zich in thuis te voelen. Vooral als hij zich daar bijgestaan weet door een andere Italia-Lover die hier o zo graag woordelijk geciteeerd wordt.

    Even was ik dus daarjuist wel terug verplaatst naar mijn kinderjaren, met het devote verhaal van O.L.Vrouwke van Loretto. Wist ik toen veel wie of wat Dalmatië was. Maar toen dook plots onze bloedeigen Gérard de Riterfort op: Gerard van Ruddervoorde, de 10de Grootmeester van de Tempeliers, met ht zxaard in de hand gesneuveld op 1 oktober 1189 bij de Val van Akko. Zijn wapenschild prijkte jarenlang bovenaan elke blog van mijn hand… Later (2002-2017) heb ik veel over Ancona en Italië bijgeleerd. Maar in Loreto zijn we spijtig genoeg nooit geraakt… A prppos, zouden daar nu nog genoeg Dalmatiërs over gebleven zijn om in de Baai van Ancona elke ongenode ‘gast’ wegf te bijten? Loreto namelijk ligt op de Balkan Route van Turkije naar bij ons….Ooit zagen we die ’asielzoekers’ ook voorbij ons huis in San Lorenzo Nuovo trekken, om via de landelijke geheiligde pelgtims-route, de Via Francigena bij drommen onderweg van Lampedusa naar Canterbury in Engeland…

    Misschien dat Koningin Mattil d’Hoedegem en Akko een goed woordje kan doen bij Minisder Jambon, om over dat alles een reportage à la lettre te maken? Titel: ‘De omgekeerde Pelgrims Route, Duizend Jaar Later.’…

    Wedden dat de belangstelling heel wat groter zou zijn dan bij al dat Corona-gezaag?!

    Och, dat is wachten op Godot. Grasduin liever eens op Google naar Loreto, naar Andona en naar Gerard van Ruddervoorde. Heel wat sppannender. En ’t is er voor de voor niets….

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

     

    11-12-2020, 15:27 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    10-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5500455 - EERST IN GEUR VAN HEILIGJEID DALEN VN EEN SCHUMENDE ORVAL, OM, VERVOLGENS TE VERDRINKEN IN SCHEEPSLADINGEN DRUGS EN DE EUSSR-SLANFGENKUIL: DE VOOTUITGANG HEEFT GENE NAAM

    .

    5500455 - EERST IN GEUR VAN HEILIGJEID DALEN VN EEN SCHUMENDE ORVAL, OM, VERVOLGENS TE VERDRINKEN IN SCHEEPSLADINGEN DRUGS EN DE EUSSR-SLANFGENKUIL: DE VOOTUITGANG HEEFT GENE NAAM

     

    WOENSDAG 9 DECEMBER 2020

    INHOUD

    DAT ‘HET ENE NAAM HEEFT’, IS NIET HELEMAAL JUIST. MAAR JE MOET POLITIEK NIET-CRRECT ZIJN OM HET TE DURVEN ZEGGEN: DE WAANZIJN VAN HET DERDE RIJK DREIGT WEER OVER ONS TE AULLEN NEERDALEN

    *

    1145 CONSTANTINUS VAN ORVAL

    Aanvankelijk was hij een leerling van Sint Bernardus van Clairvaux († 1153; feest 20 augustus). Hij bracht het eerst tot prior in het klooster Troisfontaines in Lotharingen en later tot abt van Orval. Hij stierf in geur van heiligheid.

    *

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    .DE EUROPESE KRABBENMAND

    In het Europees parlement worden Polen en Hongarije regelmatig ‘bekritiseerd’ omdat die niet bereid zijn alles wat daar besproken wordt automatisch te slikken en goed te keuren. Men vergeet daarbij dat ook Tsjechië en Slowakije het daar meestal evenmin over eens zijn. Samen met Polen en Hongarije vormen zij de zgn Visegrád-groep waarin ze nogal wat onderlinge akkoorden hebben (zo’n beetje te vergelijken met onze vroegere Benelux). Waar men daarenboven helemaal geen rekening mee houdt, zijn landen als Bulgarije, dat momenteel bestuurd wordt door een lijfwacht van de vroegere communistische dictator Zjivkov en waar de corruptie nooit veraf is, noch met Roemenië waar men het nog steeds niet te nauw neemt met de Europese regels (een beetje vergelijkbaar met wat onze Waaltjes doen met de Belgische wetten die hen niet aanstaan).

     

    Toch moeten de Centraal- en Oost-Europese landen niet bang zijn uit de E.U. gezet te worden. Voor Duitsland, nog altijd de motor van de Europese economie, zijn nl de Visegrádlanden voor de Duitsers niet alleen buurlanden, maar in hun totaliteit zelfs een belangrijkere handelspartner dan bv China.

    De EU is veel te groot geworden om efficiënt te kunnen blijven werken. Het is nog altijd een economische grootmacht, maar politiek steeds meer een krabbenmand.

    De traditionele partijen die het verenigd Europa hebben opgericht, stellen steeds minder voor en zelfs dat werkte niet altijd zoals het hoorde toen ze nog met z’n zessen waren. Denk maar aan die uitspraak van Charles De Gaulle die geen grote pet ophad van de Italianen: ‘Vandaag zijn ze akkoord en morgen zijn ze weer Italiaan’. De geschiedenis blijft zich herhalen.’

    *

     HAVEN-PROCUREUR EN HAVEN-VERBOD MOETEN COCAÏNETRAFIEK BESTRIJDEN

    ©BAS BOGAERTS_ID

     *

    Vandaag om 01:05

    De invoering van havenprocureurs en havenverboden moet de cocaïnetrafiek via de haven van Antwerpen helpen te bestrijden. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) naar aanleiding van de onderzoeksreeks ‘De Coke Lijnen’ in De Tijd.

     Van Quickenborne wil al begin volgend jaar werken met havenprocureurs: openbaar aanklagers die voor de hele haven van Antwerpen bevoegd zijn. ‘Zij zullen de regie in handen hebben en de contacten verzorgen met onder andere de douane, de scheepvaartpolitie, de lokale politie en de privésector. Nu zit je met twee arrondissementen, twee parketten, twee rechtbanken en dus ook verschillende onderzoeksrechters die bevoegd zijn. Dat is niet ideaal.’ Met haar linker- en rechteroever ligt de haven in twee gerechtelijke arrondissementen: Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

    " Nu zit je voor de haven van Antwerpen met twee arrondissementen, twee parketten en twee rechtbanken. Dat is niet ideaal. "

    Vincent Van Quickenborne

    Minister van Justitie

     Het aanstellen van havenprocureurs, met een apart veiligheidsplan voor de hele haven, kan tegemoetkomen aan de wensen van de grote uitbaters van haventerminals, zoals de Zwitsers-Italiaanse rederij MSC en de maritieme reus DP World. Zij klagen over het gebrek aan coördinatie in de strijd tegen drugs.

     Om havenprocureurs bevoegd te maken voor de hele haven zal de minister een beroep doen op een juridische spitsvondigheid. Schepen die cocaïne aan boord blijken te hebben en die aanmeren in de terminals in Oost-Vlaanderen, zijn gepasseerd via het arrondissement Antwerpen, waarvoor Antwerpse magistraten bevoegd zijn. ‘Daarover zullen de parketten afspraken maken.’

    Havenverbod

     Nog een nieuwigheid is dat rechters een havenverbod kunnen opleggen, zoals ze al langer een beroepsverbod kunnen opleggen. Nu kunnen alleen onderzoeksrechters, als ze een verdachte vrijlaten, bepalen dat iemand niet meer in de haven mag komen. In de toekomst zal zo’n havenverbod een ‘autonome straf’ worden.

     De directeur van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen deed in De Tijd ook een oproep om zijn dienst te versterken. Die moet volgens hem 800 mensen tellen, terwijl nu in 550 mensen is voorzien en er in de praktijk maar zo’n 400 mensen werken. Van Quickenborne zal de dienst al op korte termijn versterken via ‘interne mobiliteit’ en verschuivingen, in de politie, maar ook door externe ‘contractuele consultants’ te betalen. Bij de begrotingsonderhandelingen volgend jaar ligt de versterking van de hele federale gerechtelijk politie op tafel.

    Kaalplukteams

    Piet Depuydt

    Lars Bové

    CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

    Ein Volk ein Reich ein Führer?

    Neen, natuurlijk niet. Alles is/moet thans veel grootser, veel geweldiger, maar tegelijk veel eenvoudiger worden, en draait net meer om de as Rome-Berlijn, maar om de As Bruxellabad-an-Sich.

    Het wapen- gekletetter van weleer is er niet minder om geworden, maar deze keer veel subtieler. A.h.w. voor onze ogen, maar in den donkeren en achter onze rug. Ook veel langzamer, maar heel wat efficiënter dan toen. Het Derde Rijk duurde amper van 1933 tot 1945: twaalf luttele jaartjes. Met moeite tijd genoeg om als dappere overwinnaars het Leiderschap te kunnen overnemen….

    Alles van het oide her-begon al in 1958, het puin was nog niet eens helemaal geruimd, met het Verdrag van Rome, onder de deskundige leiding van onze bloed-eigenste Paul Henri Spaak, de crypto- communist onder andermans vaandel, de nieuwe H. Johannens-de-Doper, Voorpoer, voor wie nog altijd standbeelden worden opgericht.

    Het Nieuwe Vaderons voor na de annexatie van Half-Rusland nadat door-en-door Cjristelijke landen als Polen, Hongarijne, Slowakije, Tsjechië, Oostenrijk enz zullen zijn onderworpen? Vervang het Onze Vader die in de Hemelen zijt gewoon door Heilige Materialistiche Progressivitiet ons toekome Uw Rijk zodat onze Geliefde Grote Leiders er persoonlijk nòg rijker kunnen door worden.

    Misschien dat Écolo-Groen zelfs de absolute meerderheid kan behalen, door zowel de crematie-business als de Kerkelijke ter aarde-brdtrlling van dode mensen, beiden even schadelijk voor het milieu kunnen voorstellen die te vervangen door het opzetten van een lucratieve Menselijke Voedselketen, en her-gebruik, een consumptie als in de oertijden, om al dat afgedankte lekkers telere ontdekken. Geen vervuiling meer, eerder tegendeel: de finale oplossing voor het hongr-prbleem in de hele wereld.

    Persoonlijk vind ik het doodjammer dat noch
    Friedrich Engels noch Heinriiuh Kael Marx nooit zo ver hebben doorgedacht. Het zou tussen 1912 en 1989 (De Val van de Muur) miljoenen burgers van de hongerdood hebben gered. Maar jan toen warlmde de aarde nog niet op….

    Wedden dat, Almacy minder, maar dat diene Walekop Nollet van Ecolo es te meer het water in de mond komt, als die denkt aan die gestoofde lekkere jonge meisjesbil met gestoofde pruimen, alleen bij hem thuis te betalen…

    Per slot van rekening: zijn geen offers te groot om de opwarming van de aarde te bekampen…

    -

    In de volgende 2 nummers (die eveneens gisteren hadden moeten klaar zijn) meer daarover: Georgië & Die Joekreen tegenover de Brexit).

    En mens kan nooit alles ineens willen hebben, veel boter en toch een mals- ronde meid.

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    10-12-2020, 00:00 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    08-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500451 - NOG EEN PAAR WEKEN EN DAN GAAT HET KANAAL OP SLOT. VOOR HOELANG?

    .

    500451 - NOG EEN PAAR WEKEN EN DAN GAAT HET KANAAL OP SLOT. VOOR HOELANG?

    MAANDAG 7 DECEMBER 2020

    INHOUD

    DE VRENIGDE BE-GENANADIGE PRETENTIES – ALLEN TEGEN ÉÉN – IN EEN VERNIEITGGENDE KAMP OP LEVEN EN DOOD. MAAR HOREN WIJ, VLAMINGEN, WEL BIJ DE GOEDE LINXE KANT VAN HET KNAAL?

    *

    -*Michel Barnier en het VK zitten in de laatste rechte lijn van de brexitonderhandelingen: 'deal' of 'no deal'?

    foto: ©Tolga Akmen / AFP

    Brexit: een akkoord of de afgrond?

    Het Britse politieke spel achter de schermen

    er een handelsverdrag tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk? Het ziet er alleszins niet goed uit. De Financial Times kopte dat de onderhandelaars uitgeput zijn. En de opties kennelijk evenzeer.

    50% kans op een akkoord

    ‘Good morning. Good morning. Good morning.’ De immer hoffelijke EU-onderhandelaar Michel Barnier wandelde deze morgen het Justus Lipsiusgebouw in het hart van de Europese wijk in Brussel binnen. De Fransman was op weg om de EU-ambassadeurs in te lichten over het verloop van de onderhandelings gesprekken. Zijn begroeting was meteen voer voor de gokgrage Britten. Hij zei driemaal ‘goedemorgen’; dat is toch een teken dat het goed zit? Een gewone ‘Morning’ zou immers slechtere dingen voorspellen. Maar, ik durf er mijn geld niet op verwedden. James Forsyth van het conservatieve weekblad The Spectator – Forsyth staat dicht bij Boris Johnson – ziet nog 50% kans op een akkoord. Daarmee is hij optimistischer dan enige tijd terug.

    Keir Starmer, de partijvoorzitter van Labour, wil een akkoord steunen in het Lagerhuis

    In het progressieve dagblad The Guardian deelt de radde professor Anand Menon, hoofd van de denktank UK in a Changing Europe ongeveer hetzelfde oordeel mee. ‘De helft van de politiek wijst op een akkoord en de andere helft niet.’ Een akkoord zou Boris Johnsons verkiezingsbelofte van ‘getting Brexit done’ volledig afronden en de oppositiepartij Labour in de hoek duwen. Keir Starmer, de partijvoorzitter van Labour, wil een akkoord steunen in het Lagerhuis. Hij ziet liever een ‘deal’ dan een ‘no deal-Brexit’. Het zet de Britse sociaaldemocraten wel onder druk, want intern zijn heel wat parlementsleden niet happig om het brexitbeleid van Boris Johnson te steunen.

    Een ander politiek argument voor een akkoord is de internationale reputatie van het VK. In 2021 is het land de gastheer van de G7 en een wereld klimaattop. Een overeenkomst met de EU zou de betrouwbaarheids-graad van het land opvijzelen. Dat kreeg in het voorbije najaar een heuse knauw toen de regering Johnson een nieuw wetsvoorstel indiende waarbij allerlei bepalingen van het terugtredingsakkoord tussen het VK en EU op de helling zette.

    50% op de rand van de afgrond

    Dan is er nog hét argument: de economie. De Britse staat is door de coronacrisis economisch het zwaarst getroffen westerse land. Zonder een overeenkomst met de EU voorspelt men een nog hardere klap. Ironisch – of zeg ik beter ‘sardonisch’ — genoeg zagen enkelen in het Britse kabinet dat als een opportuniteit om de focus van de economische gevolgen van een brexit te verschuiven naar de gevolgen van de coronacrisis. Althans, dat beweerden anonieme bronnen in The New York Times.

     een ‘no deal’ wordt een economische ramp

    De Financial Times wist te vertellen dat de Britse Financiënminister — en rijzende ster — Rishi Sunak binnenskamers klare taal sprak tegenover zijn chef: een ‘no deal’ wordt een economische ramp. Opvallend: Sunak behoort van meet af aan tot het eurosceptische kamp. Ook Michael Gove, de politieke rechterhand van Johnson in het brexit referendum, sprak waarschuwend tegen de premier. Een chaotische brexit brengt een onafhankelijk Schotland alleen maar dichterbij. Gove is een Schot en ook een brexiteer van het eerste uur.

    De Spartans

    De hardline stemmen in de parlementaire fractie staan echter te popelen dat het overleg zou mislukken. De zogenaamde ‘Spartans’, de falanx van overtuigde brexiteers, vormden de ruggengraat van Boris Johnsons gooi naar het eerste ministerschap vorig jaar. Zij staan vandaag bijzonder kritisch tegenover hun voorman. Hun premier stelde hen teleur door zijn corona beleid.

    De Britse houding was in maart nog heel laks, maar vandaag neemt het VK onder meer de Belgische aanpak als voorbeeld. Bij heel wat Tory’s ligt dat slecht op de maag. Ze vinden het een aantasting van hun vrijheid en vrezen een totalitair regeringsbeleid. Recent keurde het Lagerhuis een aangepast beleid met niveaus – ‘tier system’ – goed. Dat lukte alleen met de hulp van de oppositie. Boris Johnson, die een ruimte meerderheid heeft in het parlement, zat met een opmerkelijke groep tegenstemmers en onthoudingen in zijn eigen rangen. En nu zit de Prime Minister met een enorm gezagsprobleem.

    Wanneer er een akkoord uit de bus komt, dan zullen de Spartans de documenten scannen op zijn soevereiniteits-gehalte. Zodra er volgens hen te veel toegevingen instaan, dan komt de falanx in actie. De kans dat ze het akkoord kunnen tegenhouden in een parlementaire stemming is klein, maar de kans dat ze leiderschap verkiezingen binnen de Conservative Party uitlokken is niet te onderschatten.

    Wat gaat er om in het hoofd van Boris?

    In The Sunday Times sprak het voltallige kabinet zijn geloof in de premier uit. De boodschap vanuit Londen tegenover de EU is: ‘don’t mess with us’. Interne peilingen overtuigen de premier ervan dat dit electoraal de juiste houding is. Voormalig EU-Commissaris en Labour-politicus Peter Mandelson deelde het voorbije weekend enkele interessante inzichten. In een opiniestuk in The Guardian noemde hij geen akkoord de prijs die het VK betaalt voor het gespin van de harde brexiteers, maar ook voor het koppige verzet van de antibrexitzijde tegen aanvaarden van het referendum resultaat in 2016. ‘We waren beter voor een zachte brexit gegaan’, schreef hij.

     Mandelson blijft desondanks geloven in een deal, maar hij ziet een grote ‘maar’. In de Financial Times verklaarde hij: ‘Ik denk dat Boris Johnson in zijn eigen hoofd in een dilemma zit over het nationale belang. Een stuk van hem gelooft dat dat belang bij onze soevereiniteit ligt waarbij we onze eigen weg gaan in de wereld.’

    Harry De Paepe

     CORONA & CENSUUR  VRIJE COMMENTAAR

    Grote God, hadden we nu nog maar de Straalstroom en vooral de uitvinder ervan, Armand Pien, de opgewekte Weerpiet van eeuwen geleden… Toen de TeeVee, zij het even ongeloofwaardig, tenminste nog het bekijken waard was.

    Den Armand besloot soms zelf zijn eigen weersvoorspellingen, mett dat het evengoed kon vriezen als kon dooien….

    Maar van één zaak kunnen wij in de Lage Landen, in ieder geval zeer zeker zijn. De Wallonisering en de verpaupering gaan een paar versnellingen hoger. Onze welvaart namelijk is een grote doorn in het oog van zij die aan zet zijn als Bouchez- ’s Maul Partei Genossen onder het vaandel van Sjieke Sjarel, de uiteindelijke Big Boss van de EUSSR..

    Waarom zou die zich anders dermate gedeisd houden tenzij om als Redders des Vaderlands op het laatste nippertje als de spreekwoordelijke duivel uit het Doosje te voorschijn te wippen. Het mooie kontje draaiend om bij Zuster Ursula en haar Bazin La Märkarlina Adolfina in het gevlei te koem. Redeneving: het zou goed zijn voor de Eenheid van het Land. Onder het devies ‘Niet allen even welvarend, maar allen even behoeftig…. Want tuk op Eu-subsidies die dan, de armne gekruist, zouden binnenstromen als wild schuimende bergrivieren. Onderweg naar de Kust en naar het Kanaal.. Recht naar Piccadilly Circus…

    Wallingantisme in se, dat schept een hechte band… Straks worden zelfs de bergen sintels (Mons de Terrlis?) – uit de ‘Borinage’ die daar maar rniet opgeruimd geraken na het sluiten der mijnen - overgebracht naar der vloedlijn, om op die manier de oversteek-stranden zobeel mogelijk te blokkeren. Wat goed zou zijn voor de Vlaamse… tewerkstelling

    Mark my words, :zoiets zal straks de boventoon voeren in de Media….Charles Michel, de Sauveur de la Patrie Eternelle. Vive La France.

    En BDW zal weer even beteuterd als altijd, bleu-blanc-rouge overkomen.

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    08-12-2020, 18:11 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500453 - ALS ALLES OM ONS HEEN ZO GOED ALS OM ZEEP IS STAAN ER FONKEELENDE STERREN ZELS A AAN DE ZWARTSTE HEMEL

    .

    500453 - ALS ALLES OM ONS HEEN ZO GOED ALS OM ZEEP IS STAAN ER FONKEELENDE STERREN ZELS A AAN DE ZWARTSTE HEMEL

    DINSDAG 8 DECEMBER 2020

    INHOUD

    MILJOENEN DODEN, KAPOTTE ECONOMIE – MAAR HET RODE HEIR BRENGT HET ER LEVEND V AN AF. WAT ZOUDEN WIJ DOEN, ZONDER ONZE ‘SRTERRE DER ZEE’ DIE MET Z3N ALLEN BETER VANDAAG EENS GOED ZOUDEN HERDENKEN?

    *

    MARIA.ONBEVLEKT ONTVANGEN; 17 VÓÓR CHR.

    Feest 8 december.

    Omdat Maria was uitverkoren de moeder van Jezus te worden, werd ze zonder erfzonde geboren, sterker nog: reeds vanaf het moment dat ze werd ontvangen in de schoot van haar moeder, is ze gevrijwaard gebleven van de zonde. Ze is dus onbevlekt ontvangen in de moederschoot. Zo gelooft de christenheid.

    Vroegchristelijke legendes vertellen er al over. In onderstaand fragment uit het zogeheten 'Evangelie van Maria's geboorte', ongeveer stammend uit het jaar 480, geldt de hereniging van Maria's legendarische ouders, Joachim en Anna, voor de Gouden Poort te Jeruzalem als het moment van Maria's onbevlekt ontvangenis.

    Legende

    over Joachim en Anna

    Naar het apokriefe 'Evangelie over de geboorte van Maria'

     -1-

    De zalige Maria, roemrijk en altijd maagd, was voorbestemd om uit de koninklijke stamboom van het geslacht van David voort te komen. Zij werd geboren te Nazareth en opgevoed in de tempel van de Heer te Jeruzalem.

    Haar vader stond bekend als Joachim en haar moeder heette Anna. Zíjn familie was afkomstig uit Nazareth in Galilea, maar de háre kwam oorspronkelijk uit Bethlehem.

    Zij leidden een eenvoudig en rechtvaardig leven voor de ogen van de Heer. In de ogen van de mensen waren ze vroom en van onbesproken gedrag. Al hun bezit deelden zij in drieën: het eerste deel besteedden zij aan de tempel en de bedienaren ervan; het tweede deel ging naar weduwen, wezen, vreemdelingen en armen; en het resterende derde deel tenslotte werd bestemd voor het huishouden en voor henzelf.

    Zo leidden zij gedurende twintig jaar in alle eenvoud een bescheiden en onopvallend leven. Hun huwelijk bleef kinderloos. Maar ze deden de gelofte: als God hun ooit een kind zou schenken, jongen of meisje, dan zouden ze dat bestemmen voor de dienst aan de Heer. Om dit volgens Joods gebruik te bekrachtigen met offers en gebeden togen ze elk jaar op de grote feestdagen naar de tempel in Jeruzalem.

     -2-

    Zo naderde eens het feest van de tempelwijding. En Joachim trok dus op naar Jeruzalem in gezelschap van enkele familieleden. Het was in de tijd, dat Issachar de functie van hogepriester vervulde. Toen deze onder de burgers ook Joachim met diens offergave ontwaarde, keek hij minachtend op hem neer en wilde niets van zijn gaven hebben. Hij vroeg smalend hoe iemand die onvruchtbaar was, het in zijn hoofd haalde om midden tussen de vruchtbaren te gaan staan. En hij maakte hem duidelijk, dat God geen welgevallen zou hebben aan zijn offer: anders zou Hij hem wel niet gestraft hebben met kinderloosheid. Dat stond immers ook in de bijbel: vervloekt was ieder die in Israël geen mannelijke of vrouwelijke nakomelingen op de wereld hadden gezet. Dus hij moest zich eerst maar van die vloek bevrijden door voor nakomelingen te zorgen; dan kon hij terugkomen met zijn offergaven voor het aangezicht van de Heer.

    Joachim voelde zich diep beschaamd. Verdwaasd liep hij rond en kwam bij de herders terecht die met hun kuddes in de weiden verbleven. Want naar huis wilde hij niet. Stel je voor dat hij op dezelfde manier nog eens voor schut zou worden gezet door de familieleden die erbij waren geweest!

     -3-

    Zo ging er enige tijd voorbij. Toen hij op een dag helemaal alleen was, stond er plotseling een engel des Heren voor hem, gehuld in een onpeilbaar licht. Hij raakte volkomen in de war, maar de engel stelde hem gerust:

    "Vrees niet, Joachim; je hoeft niet in de war te raken door mijn verschijning. Want ik ben de engel van de Heer. Hij heeft mij tot u gezonden om u te zeggen, dat uw gebeden zijn verhoord, en dat uw aalmoezen voor God niet onopgemerkt zijn gebleven. Hij heeft uw schaamte wel degelijk gezien; en het verwijt van uw onvruchtbaarheid: Hij heeft het wel degelijk gehoord. En het is volkomen misplaatst! Want God wreekt wel de zonde, maar nooit de natuur. Dus áls Hij al ooit de schoot van iemand gesloten houdt, dan is dat alleen maar om haar daarna op des te wonderbaarlijker manier te openen. Dan zal men beseffen, dat wat er geboren wordt, niet voortkomt uit menselijke wellust, maar uit goddelijke genade.

    Denk eens aan Sara, uw stammoeder. Zij was zelfs tot op haar tachtigste onvruchtbaar. En toch heeft zij op haar stokoude dag nog haar zoon Isaak voortgebracht, in wie alle volken gezegend zouden worden. Kijk naar Rachel; de Heer hield van háár, net als Jakob; en hoewel zij onvruchtbaar was, heeft zij toch Jozef voortgebracht. Hij zou Heer worden over Egypte, en bovendien redder van alle volken die door honger dreigden ten onder te gaan. Wie kon zich onder de Rechters meten met de kracht van Simson of met de heiligheid van Samuël? En toch hebben ze allebei een onvruchtbare moeder gehad. Dat is allemaal logisch. Maar als u daardoor niet wordt overtuigd, geloof dan de zaak zelf. En die is, dat een lang uitgestelde conceptie of een geboorte uit een onvruchtbare als een des te groter wonder wordt beschouwd.

    Op deze manier nu zal uw vrouw, Anna, een dochter ter wereld brengen, en u zult haar de naam 'Maria' geven. In overeenstemming met uw belofte zal zij van het begin af aan aan de Heer zijn toegewijd; en van de moederschoot af zal zij vervuld worden met Heilige Geest. Iets onreins zal zij niet eten of drinken. Zij zal niet onder de mensen leven temidden van de drukte op straat, maar in de tempel des Heren. Dan zal over haar nooit iets kwaads kunnen worden gedacht of gezegd. En als zij eenmaal volwassen is, zal zij op haar beurt op wonderlijke wijze, namelijk als maagd, een kind voortbrengen, dat de Zoon van de Allerhoogste zal worden genoemd en die men de naam Jezus zal geven, wat letterlijk genomen betekent 'Redder van alle volken'. En dit zal u een teken zijn van de dingen die ik heden aankondig: wanneer u straks naar Jeruzalem teruggaat, dan zal uw vrouw Anna u daar bij Gouden Poort tegemoet komen. Want zij maakt zich grote zorgen, omdat u zo lang wegblijft. Maar als zij u ziet, zal zij zielsgelukkig zijn."

     -4-

    Vervolgens verscheen dezelfde engel aan Anna met de woorden: "Vrees niet, Anna; en denk niet dat u spoken ziet. Want ik ben de engel die al uw aalmoezen en gebeden voor Gods troon heeft gebracht en aangeboden. Ik ben tot u gezonden met de boodschap, dat u een dochter geboren zal worden, die u Maria moet noemen, en die gezegend zal zijn onder de vrouwen. Zij zal van haar geboorte af aan vol zijn van Gods genade. De drie jaren dat zij de borst krijgt, zal ze thuis doorbrengen. Daarna zal zij - volgens uw belofte - in eigendom worden overgedragen aan de Heer; ze zal geen voet buiten de tempel zetten totdat zij tot de jaren des onderscheids is gekomen. Al die tijd zal ze er vasten en bidden; ze zal dag en nacht God ten dienste staan; ze zal zich verre houden van al wat onrein is, en ze zal nooit met een man gemeenschap hebben. Zij zal als eerste en enige in de mensengeschiedenis zonder vlek of bederf, en - zonder tussenkomst van een man - als maagd de Zoon, en als dienstmaagd de Heer ter wereld brengen: diezelfde Heer die door zijn genade, zijn naam en zijn werk terecht de Redder van de wereld genoemd wordt.

    Sta dus op en trek op naar Jeruzalem. Wanneer u zult arriveren bij de zogeheten Gouden Poort - ze is namelijk met goud beslagen - dan zal dit het wonderteken zijn: uw man zal u daar ongedeerd tegemoet komen: terwijl u over hem zo in de zorgen hebt gezeten. Als dit alles zal zijn geschied, weet dan dat ook al het overige zal uitkomen van wat ik u gezegd heb."

     -5-

    En zo begaven beiden zich vanaf de plaats waar zij zich op dat moment bevonden op reis naar Jeruzalem. En precies op de plek die door de engel was voorzegd, kwamen zij elkaar tegen. Toen pas konden ze echt blij zijn om het visioen dat ze beiden hadden ontvangen. Nu waren ze er ook zeker van dat ze een kind zouden krijgen. En ze gingen dankzeggen aan de Heer, 'die nederigen verheft'. Nadat zij de Heer aanbeden hadden, zijn zij naar huis terug gekeerd in afwachting van de vervulling van Gods belofte. En Anna baarde een dochter. En ze noemden haar zoals de engel bevolen had: Maria.

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

           

    Ongeluk komt nooit alleen

    Bij alle heisa en commotie omtrent Covid 19 lijkt men vergeten te zijn dat er na de gezondheidscrisis ook ons ook nog een economische crisis te wachten staat. Dat kan nog even duren, maar eens zal men er serieus rekening mee moeten houden. Buiten het rechttrekken van de enorme begrotingstekorten dringen er zich dan twee grote hervormingen op: een fiscale en een institutionele. En laat dat nu juist twee aspecten zijn die zullen moeten worden opgelost door twee neofieten in de federale regering. Van Peteghem op Financiën en Verlinden op Binnenlandse Zaken. Twee mensen die op zich wel bekwaam genoeg zijn maar op politiek vlak niet de minste ervaring hebben. Allebei daarenboven van CD&V, wat we met de nodige reserve de minst linkse partij van Paarsgroen+ kunnen noemen. De twee nieuwelingen zullen niet alleen moeten opboksen tegen een rechtse Vlaamse oppositie, maar ook tegen de Waalse linkerzijde én de onvermijdelijke weerstand van Bouchez’ MR die zal schermen met het eerder vage regeerakkoord dat daaromtrent gesloten is. Dat zal vooral gericht zijn tegen de ‘dual income tax’ die voor watje Coens de reden vormde om zijn partij aan Paarsgroen+ te binden en waarbij de meerwaardebelasting weer om de hoek zal komen kijken.

    Buiten de gezondheid- en de economische crisis zal er ook nog die van de Brexit zijn waarvan men de dag van vandaag nog steeds niet weet hoe ze gaat aflopen. Het wordt ‘Fasten Seat belts’ voor 2021.

    *

     BPOST GAAT MAXIMAAL HELFT WINST UITKEREN

    ©Tim Dirven

    *

    Met een relatief zuinig dividend onderstreept CEO Jean-Paul Avermaet dat er voldoende cash moet overblijven om te investeren in tewerkstelling en dienstverlening.

    Enkele maanden nadat bij de start van de pandemie het dividend tussen haakjes was gezet, is Bpost BPOST-6,69% klaar met de update van de bedrijfsstrategie en de dividendpolitiek.

    De postbode gaat voortaan 30 tot 50 procent van zijn nettowinst volgens de internationale boekhoudnormen uitkeren, terwijl vroeger het gros van de nettowinst volgens de Belgische boekhoudnormen naar de aandeelhouders vloeide.

    "We hebben een belangrijke maatschappelijke rol te spelen om de werkgelegenheid op lange termijn veilig te stellen en de kwaliteit van de dienstverlening te garanderen. "

    Jean-Paul Van Avermaet

    CEO Bpost

    Analisten verwachten volgens Bloomberg dat Bpost dit jaar zo'n 180 miljoen of 0,90 euro per aandeel nettowinst zal boeken. Dat betekent dus maximaal 45 cent per aandeel, relatief zuinig. Pro memorie: tot voor kort vloeide jaarlijks 1,31 euro bruto naar de aandeelhouders, inclusief de Belgische overheid als groot-aandeelhouder.

    Dat royale dividend was niet langer houdbaar, omdat de bedrijfswinst door de forse krimp in het rendabele briefvolume en een reeks operationele problemen zwaar onder druk stond. Over het boekjaar 2019 boekt Bpost nog 311 miljoen bedrijfswinst, tegenover bijna 500 miljoen in 2017. Voor 2020 ligt de lat op 'minstens 270 miljoen'.

    Alle stakeholders

    CEO Jean-Paul Avermaet laat duidelijk verstaan dat het belang van de aandeelhouders tegenover dat van andere stakeholders moet worden afgezet. 'Met dit herziene kader voor kapitaal toewijziging hielden we rekening met de perspectieven van al onze stakeholders. We hebben een belangrijke maatschappelijke rol te spelen om de werkgelegenheid op lange termijn veilig te stellen en de kwaliteit van de dienstverlening te garanderen.'

    +51%

    Pakjes, met de p van pandemie

    Over de eerste negen maanden van 2020 steeg het pakjesvolume bij Bpost met ruim de helft.

    Door minstens de helft van de jaarlijke winst in huis te houden zegt Van Avermaet de toekomst te willen veiligstellen, door met name in pakjes en e-commerce logistiek te investeren. De doelstelling is zo de daling van het klassieke briefverkeer te counteren met groei in pakjes. Bpost slaat dit jaar munt uit de enorme boost die de pandemie e-commerce geeft, maar die pakjesboom leidt op zich ook tot problemen met een logistieke machine die door de toestroom naar adem hapt.

    Ich bin die Christel von der Post….

    *

    Het doel is zo de bedrijfswinst over de periode 2021-2026 te verhogen. Beleggers krijgen ook jaarlijks een 'financiële richtlijn' in plaats van een langetermijn doelstelling voor de bedrijfswinst. 'Dit omdat onze transformatie deels afhangt van externe factoren waarvan de timing niet altijd te voorspellen is', luidt het.

    Kurt VANSTEELAND

    *

    CORONA & CENSUUR  VRIJE COMMENTAAR

     8 December1948, meer dan een half mensenleven lang geleden, was dit in in mijn kinderjaar een heugelijke feestdag. Vooral als je het bekijkt met de ogen van toen.

    Grote Zus, mijn oogappel, zorg en toeverlaat thuis bij Moeder, was de dag voordien, pas goed 18 jaar, ‘ingetreden’ als… novice-klooqrerlinge. Zij was dus, en vooral onze goede Modder, meteen in de Hoogste Hemelder Gelukzaligied bij la Très Réverende Mamère in de strenge de Sterustraat in Ieper. Net een gevangenis. Met alleen aan de achterkantt zon op de binnenkoer…

    Wij, de overige 4 die achterbleven, begrepen het niet niet. Toen niet en nu nog altgijd niet. Navrazag doen kan niet, want er zijn niet eens meer van dat soort Nonnetjes meer over.

    Pas 10 jaar later, in 1958, na mijn legerdienst, zag ik haar voor het eerst terug in een open gesprek van man-tot-man. Onbegrijpelijk: van kop tot teen in zwart habijt, was ze hetzelfde speelse ding van weleer gebleven. Grote Zus was alleen veel wijzzer geworden.

    Als we elkaar nu nog weerzien, is het de confrontatie van het ene opgeleefd wrak met het andere. Maar in hzzr demente geest is zij al lang bij haar Hemelse Bruidegom.

    Wa   t doet het de ziel deugd een haast voltooid leven op en milde winterdag als vandaag te mo,gen her-beleden.

    1. Een ‘palkes-deinst’ met dat van Hierboven? Ja graag. Voor mij suikerrasp met twee gouden lepeltjes…

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    08-12-2020, 13:30 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    07-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500449 - EINDELIJK DE NAAKTE WAARJEID OVER SLINXE RADDRAAIERIJ, ZWARTE PIETERIJ EN MOSLIMMER -LIRFDE

    .

    500449 - EINDELIJK DE NAAKTE WAARJEID OVER SLINXE RADDRAAIERIJ, ZWARTE PIETERIJ EN MOSLIMMER -LIRFDE

    MAANDAG 7 DECEMBER 2020

    INHOUD

    NIET HET RIJKE WELVARENDE WESTEN MAAR DE GANSE MOSLIM-WERELD MOET DE MOELE EN STOFELIJKE SCHADE TERIGBETAALEN AAN ‘DONKER AFREIKA’

    *

    https://outlook.live.com/owa/?path=/mail/inbox/rp

    *

    “IEDEREEN HIELD ZICH MET SLAVERNIJ BEZIG”

    Men kent het officiële verhaal van de slavenhandel intussen maar al te goed: we dreunen het af in de klas, we horen het op televisie en op de radio: toen de Europeanen de wereld ‘koloniseerden’, introduceerden ze er de slavenhandel. Op die slavenhandel bouwden zij hun rijkdommen. Het is dus met een verdiend schaamtegevoel dat Europa overgaat tot herstelbetalingen. Herstelbetalingen aan Afrika, dat de Europese slavenhandelaars zowat hebben leeggeroofd.


    Bernard Lugan, professor aan de Ecole de Guerre en aan Saint-Cyr, expert in het internationaal Rwanda-tribunaal en bovenal Afrika-expert, heeft een boek geschreven over de slavenhandel. Hij zet een zeer genuanceerd beeld neer, dat regelrecht ingaat tegen het politiek correcte riedeltje van de blanke schuld. Hij werd in ‘Eléments’, het tijdschrift van onze Franse zuster-vereniging, geïnterviewd.

    Xxxxx

    “Alle volkeren hebben slaven gehad. In mijn studie-gebied zie ik 3 soorten slavenhandel.

    Een eerste, inter-Afrikaanse slavenhandel.

    Een tweede, de Arabisch-islamitische, die zich in een 6-tal regio’s ontwikkelde in Afrika. De grote Arabische slavenhandel startte in Afrika op rond de 7de eeuw en zou pas een einde nemen met de koloniale tijd.

    En de derde slavenhandel, de Atlantische, die in de 16de eeuw begon en eindigde in de 19de eeuw”.

     

    De Europeanen hebben de slavenhandel niet uitgevonden! Lugan daarover: “In het pre-koloniale Afrika bestonden er veel lokale sociale structuren die op slavernij waren gebaseerd, vooral dan langs de kust en in het binnenland van de regio die Ivoorkust, Liberia, Sierra Leone omvat.” Of zoals Olivier Pétré-Grenouilleau schreef: “Zwart Afrika was niet alleen slachtoffer van de slavernij, het was tevens een van de belangrijkste actoren”. Zonder de actieve medewerking van zwarte staten was een Europese slavenhandel onmogelijk geweest, aldus Bernard Lugan, die hierbij ook de woorden van de vroegere president van Benin, Mathieu Kérékou, aanhaalt: “De Afrikanen hebben een bijzonder hatelijke rol gespeeld in de slavernij”. Slavenhandel was in de eerste plaats een inter-Afrikaanse aangelegenheid. Gevangen zwarte slaven die uit het binnenland naar de kust werden getransporteerd, de distributie netwerken, de verschillende tolposten, taksen die werden geïnd: het maakte, aldus professor Lugan, deel uit van een verrijkings-machine van sommige Afrikanen ten nadele van heel wat andere Afrikanen. Voltaire zei hierover: “Men verwijt ons de slavenhandel. Maar een volk dat zijn kinderen verkoopt, valt nog meer te verwijten dan de kopers”.

    De belangrijke islamitisch-Arabische slavenhandel

    Als professor Bernard Lugan wordt geconfronteerd met de vraag naar de verschillen tussen de Europese, Atlantische versie van de slavenhandel, en de islamitisch-Arabische, aarzelt hij geen moment: “Ik zie twee grote verschillen. De Europeanen hebben nooit deelgenomen aan de jacht op slaven, terwijl de Arabische moslims regelmatig rechtstreeks hierin betrokken waren. De Europese versie van de slavernij had vooral betrekking op mannen, die geschikt waren om in de plantages te werken, terwijl de Arabisch-islamitische in de eerste plaats gefocust was op jonge vrouwen of jonge mannen”. Een derde verschil, zal later uit het interview blijken, is ook dat de Europeanen tot hier toe de enige zijn geweest om slavernij ook officieel af te schaffen.

    Maar, zegt Lugan, één aspect bij de slavernij blijft – nog altijd – onderbelicht. “Gedurende meer dan 10 eeuwen, van 700 tot ongeveer het begin van de 19de eeuw, vonden op de Balkan en in de Middellandse Zee overvallen plaats, waarbij naar schatting miljoenen Europeanen als slaaf werden weggevoerd. Raids georganiseerd door islamitische Arabieren. De eerste hadden plaats op Sicilië in 652. Tijdens de maand oktober van 1505 bijvoorbeeld werden de regio’s Alicante en Malaga overvallen en duizenden inwoners weggevoerd. Een exhaustieve lijst opstellen is onbegonnen werk, maar enkele zeer brutale overvallen in Italië wil ik u nog meegeven: in 1544 werden 7.000 Napolitanen weggevoerd, in 1554 was het de beurt aan 6.000 inwoners van Vieste (in de Italiaanse provincie Puglia), in 1556 4.000 Spanjaarden uit Andaloesië”, aldus nog de auteur.

    Toen de Middellandse Zee – door militaire interventies van Europese staten – te gevaarlijk werd, verlegden de piraten van Marokko hun actiegebied. Ze voerden razzia’s uit tot in het Kanaal, de Ierse Zee, de Faroer-eilanden.

    De derde vorm van slavenhandel, de Europees-Atlantische, kwam er met de Portugese ontdekkingsreizigers. Zij wilden via een andere route naar India en kwamen op die manier in Afrika terecht. Door de ontwikkeling van de handel, waaronder de slavenhandel, verlegde het economisch zwaartepunt van Afrika zich naar het westen van Afrika, de kustlijn, die voor de slavenhandel economisch slechts zeer marginaal was, en eigenlijk niet meetelde.

    Zo komt professor Lugan tot het laatste verwijt van de politiek- correcte blanke slavernij-verhalen: de enorme rijkdom die hierdoor in Europa werd opgebouwd en de morele plicht van de Europeanen om die terug te betalen (het boek van Eric Williams, “Capitalism and Slavery”, van 1944). Neen, zegt Lugan, dit verwijt kan onmogelijk worden weerhouden. Er werd intussen aangetoond dat de slavenhandel slechts een zeer bijkomstige rol heeft gespeeld in de koloniale handel van de Europese grootmachten. Zo maakten de slavenschepen in de 18de eeuw, op het hoogtepunt van de Britse koloniale handel, slechts 1,5 procent uit van de ganse commerciële vloot, en 3 procent van de ganse tonnage.

    Daarenboven, “als de winsten van de slavenhandel aan de basis zouden liggen van de industriële revolutie, hoe kan men dan verklaren dat op het einde van de 18de eeuw de Franse koloniale handel groter was dan de Britse, terwijl in Frankrijk er nog lang geen sprake was van een industriële revolutie. En hoe te verklaren dat Portugal dat aan de basis lag van de ontwikkeling van de slavenhandel, een van de belangrijkste landen was die buiten de industriële revolutie bleef!”

    “Als deze marxistische interpretatie zou kloppen, dan zou de industriële revolutie in de Verenigde Staten van Amerika moeten ontstaan zijn in het zuiden, dat een slaven-regio was, en niet in het noorden, waar de slavernij was afgeschaft. Terwijl het natuurlijk net andersom is gebeurd”.

    Hopelijk kunnen we snel een Nederlandstalige versie van dit boek lezen!

    *Peter Logghe

    *

    Lugan, B., Esclavage, l’histoire à l’endroit, Ed. L’Afrique réelle, 2020, 195 pag

     

    CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

    Slacvevhandel, na de Oudheid, en dus gelijklopend niet het opkomen van het Christendom, tenzij ‘intern-Afrikaans’, zogezegd voor ‘Eigen Gebruik’ onder elkaar… Alleen geschikt voor de eigen interne onderbuikse Makrt in ‘Donkr Afrika’ zelf. Enuchen en zo… Allemaal o zo broodnodig om harems te bewaken. Typische folklorisme getinte gebruiken die ht Westen o zo btoodnodig aan het importeren is is..

    We lazen daarstraks da de Kanaalzone ooit het geliefkoosd jachtgebied is geweest van Marokko. Vandaar die afkeer die Geert Wilders doet zeggen, dat hij er genoeg van heeft…

    En toen kwam daar ineens, als door God gezonden, tijdens de Gouden Eeuw van de jaren 600, De Profeet een onbekende Woestijn-Roverhofdman, met opgeheven roede en vlijmscherp geslepen kromzwaard, zot van jonge tot zeer jong vlees, op het waan-idee van de Arabiscie (meestal) slipjes- slavendrijverij tot ver buiten de overvol gestoken dorpsgrrenzen van de eigen leefwererelden Mekka en Medina…

    Dat ging zo haast 2.000 jaar lang door, tot de huidige dag, welwiswaar sedert de Conentie van Brussel (1890) door Lepold-met-den-Baarde, of uit eerlijke schaamte, wie zal hdt zeggen? iets of wat … bedekter vrtsie door. Wat meer ‘versluierd’ als U begrijpt wat ik bedoel. Maar war daaribder verborgen blijft, blijft hetzelfde…

     

    En dan de plantages. Een heropflakkering van de slavernij, als niet bij een of andere Pakbonnd aangesloten werkkracht, op de werklvloer in De Nieuwe Wereld, nadat die eerst als ‘Aboriginals’ gevolkkerenmoord werden, en wat daarna nos restte, overgebracht in ‘Resdervaten’ die, mits betaling vrij toegankelijk zijn voor toeristen.

    Het IItalians Nonnetje Maria Theresia van daarjuist weet er aalles van en volgt het verloop van haar levens-werk van zeer nabij aan de Rechterhand des Vaders. Wat haar zeker niet in dank wordt afgenomen door alle Moderne Wereld Verbeteraars van tegenwoordig.

    Voor de Conventie van Brussel (2 juli 1890)

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Conferentie_van_Brussel

     *

    HOW TO HOLD THE WEST

    *

    Digitalia

    07-12-2020, 18:27 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500450 - GOEDE BEURSGANG, NIEUWE BEDRIJVEN LIGGEN VOOR HET GRIJPEN MAAR TRUMP ZAL ER NIET EENS VOOR BEDABKT WORDEN. EEN DOORDENKERTJE….

    .

    500450 - GOEDE BEURSGANG, NIEUWE BEDRIJVEN LIGGEN VOOR HET GRIJPEN MAAR TRUMP ZAL ER NIET EENS VOOR BEDABKT WORDEN. EEN DOORDENKERTJE….

    MAANDAG 7 DECEMBER 2020

    INHOUD

    BLOEDRODE SLAVEN-DRIJVEFIJ OP Z’N CHINEES VIA HET GEHEIMWAPEN VQN EPIDEMIE ZAAIEN HEEFT HELIGEN NODOG ALS HIERONDER DIE ITALIAANSE NON. HOW THE WEST HAS TI BE WON: BEWEGGING.HALT.BE

    *

    1880 MARIA JOSEPHA ROSELLO

    Maria Josepha Rosello, Savona, Italië; stichteres; † 1880.

    Feest 7 december.

    Maria Josepha werd op 27 mei 1811 in het Italiaanse plaatsje Albisola Marina geboren. Op 17-jarige leeftijd trad zij toe tot de tertiarissen van Sint-Franciscus.

    Op verzoek van de bisschop van Savona verzamelde zij een aantal jonge vrouwen om zich heen die haar zouden helpen bij de twee schooltjes, welke zij zou beginnen in die stad. Uit deze groep groeide de religieuze congregatie van de Dochters van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid. Veertig jaar stond zij als algemeen overste aan het hoofd. Zij spande zich vooral in om Afrikaanse slavenkinderen vrij te kopen. Tegen het eind van haar leven had de congregatie intussen ook in Amerika vaste voet gekregen. Zij stierf op 7 december 1880. Op 6 november 1938 werd zij zalig verklaard. Haar heiligverklaring volgde op 12 juni 1949.

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    De MR-Obsessie

    Paarsgroen blijft last hebben van woelwater Bouchez. De voorzitter van de Waalse liberalen wil nog steeds dat er versoepelingen moeten komen tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode. De kans dat dat gaat gebeuren blijft echter miniem. De voornaamste reden waarom we nl nu met de tweede lockdown zitten is het gevolg van de te snelle versoepeling door de regering (nou, ja) van Wilmès, partijgenote van Bouchez die regeerde met een uitgelezen club van gelegenheidsministers uit dezelfde partij.

    Men oogst wat men gezaaid heeft. Had men gekozen voor Paarsgeel i.pl.v. voor Paarsgroen+ dat had men van heel die MR geen last meer gehad, althans niet binnen de federale regering. Met dank aan o.m. “formateur” Lachaert die daarvoor zijn woord moest opeten en kazak draaien, wat zijn partij, Open VLD, bij een volgende verkiezing door de blauwe achterban zwaar zal worden aangerekend.

    Bouchez is trouwens niet de enige francofoon die vindt dat de Vlamingen in de Paarsgroen+ regering teveel te zeggen hebben; hij is er wel de spreekbuis van. Als Walen en Brusselaars straks alleen nog hun eigen wil willen doordrukken moeten ze maar zorgen dat dit land gesplitst raakt, zoals ik al eens schreef in mijn blog van 19 novemb

     *

    AIRBNB TREKT INTEKENPRIJS MET EEN KWART OP

    Brian Chesky,

    CEO en oprichter van Airbnb ©REUTERS

    Vandaag om 07:33

    Sleutelfiguren   Brian Chesky, Joe Gebbia, Nathan Blecharczyk

    Hoofdkantoor   San Francisco

    *

    Beleggers popelen om in te checken bij de beursgang van Airbnb, 's werelds grootste verhuur-platform.

    Airbnb maakt donderdag zijn debuut op Wall Street. Het toerismebedrijf zei initieel dat het zijn aandelen in de vork van 44 tot 50 dollar zou verkopen. Maar de vraag bij investeerders is volgens zakenkant The Wall Street Journal dermate groot dat Airbnb die prijsvork met zowat een kwart optrekt, naar 56 tot 60 dollar.

    Aan de bovenkant van die vork zou Airbnb gewaardeerd worden op 42 miljard dollar. Ook het Belgische Sofina heeft - als aandeelhouder van enkele investerings-fondsen van Sequoia - daardoor uitzicht op een mooie papieren meerwaarde. Sequoia heeft luidens het prospectus 17,9 procent van Airbnb in handen.

    Airbnb haalt voor alle duidelijkheid geen vers kapitaal op. Het zijn de bestaande aandeelhouders die enkele tientallen miljoenen aandelen op de markt gooien.

    Party like it's 1999

    Beleggers tekenden in 2020 al voor 140 miljard dollar in op nieuwkomers. Dat is meer dan tijdens de dotcom-gekte in 1999

    Airbnb moet het sluitstuk worden van een jaar waarin investeerders storm liepen voor nieuwelingen op de Amerikaanse beurzen, aangevuurd door een lange serie records op technologie-beurs Nasdaq. En dat allemaal ondanks, of in sommige gevallen dankzij, een pandemie die de economie wereldwijd tijdelijk heeft stil gelegd.

    Tot op vandaag leverden beursintroducties dit jaar op Wall Straat al 140 miljard dollar vers kapitaal op. Dat is een record. Het vorige record dateert van 1999 toen de dotcom-gekte losbarstte.

    Behalve Airbnb maakt deze week ook DoorDash de stap naar Wall Street. Doordash is de grootste maatijd-bezorger van de VS, en de beursgang lijkt nog vlotter te lopen dan bij Airbnb. Het bedrijf trekt al voor de tweede keer de introductieprijs op tot 85 à 95 dollar per aandeel, wat aan de bovenkant een waardering van 36 miljard dollar oplevert.

    Jan De Schamphelaere

    CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

    Neen toeval bestaat niet wegens veel te profaan vn inhiud. “Toeval” dus als een jonge man het meisje van zijn dromen op het juiste moment tegen het lijf loopt? J a, natuurlijk, in en wereld waar zowel de eeuwige Goddelijke Voorzienigheid als het versleten begrip ‘Socialisme’ dient vervangen te worden door Sloefkens Beweging.Vooruitt.


    Om er met open armen te worden ontvangen dor het vroeger al opgedoekte A.C.W, nu BewegingNet?

    Samen Vooruit of Samen … Vergaan?

    De MR-Obsessie.

    Sorry, beste vriend Guvaal, maar eerst dacht ik dat daar stond de MERDE-opcessie. Maar U kennende, weet ik dat U het deftig wil houden. Trouwens zowel MR als MERDE komen uit de Fase taal, zijn zowat synoniem van elkaar en derhave zijn ze overduidelijk voor iedere échte Vaderlads Lieveende inboorling. Ook en vooral voor de eigen achtervan, die nu duq ’en bloc’ op z”n lachaards kan overkomen naar Het Blok.

    -

    En dan, om af te ronden – snik- het Luctor et Emergo van Amerika’s Hipe, Glory and Steuggle for Life…

    Zelfs na de – volgens de VRT- mijonenen Corona-doden door zijn schuldige nalatenheid, een nooit geziene groei van de welvaart: hoe doet ‘m het, hoe doet ‘m het.

    En straks, met Sleepy Joe en avant aan het op z’n Klassiek-Slinkxe wijze ontstolen Grote Roer, die tot in de hemel zal geprezen worden voor – zonder namen te noemen - des mans economische mirakel-doenderij, zal ook de levensreddende Trump-vaccin hem onsterfelijk maken.

    Ja, Linksen zijn wel stom, maar toch ook weer niet helemaal op hubn kop gevallen.

    Enfin, dat wil zeggen toch zolang onsterfelijk, diene Biden, net zolang tot Beweging.Vooruit ovcr zijn eigen sloefkens zal gestruikeld zijn. Op met het eigen na-bonzend hoofd te pletter te zijn gelopen tegen het Ope,nbaar Beschermd Erfgoed op de Gentse heuveltop dan jarenlang op kosten van Jan Modaal werd in stand gehouden en behoed voor volledig verval.

    Loontje dat om z’n boontje kwam, weet U nog?

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    07-12-2020, 11:38 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    06-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen..500448 - MACRONS ‘REPUBLIQIE EN MARCHE” : BEWEGIGN.NET METVOOTUIT.NEET TOT EN MET MAAR NIETEVEN MACRO MAAAR EERDER WAT MINI

    ..

    500448 - MACRONS ‘REPUBLIQIE EN MARCHE” : BEWEGIGN.NET METVOOTUIT.NEET TOT EN MET MAAR NIETEVEN MACRO MAAAR EERDER WAT MINI

    ZONDAG 6 DECEMBER 2020

    INHOUD

    HET IS DUS AL TOT DE INTIEMEN DOORGEFRONGEN DAT NA HET COMMUNISME, HET OOK AFELOPEN IS MET DE SOFTERE VERSIE DAARVAN. ZOEKPLAATJE: WAAROM WIJST ANSELE MET GESTREKTE ARM OP HET ZUID DE GENTGENAARS NAAR BUITEN HET VELD IN?

    *

    GESCHIEDENIS LAAT ZICH NI MET EEN PENNENTREK UITWISSEN

    foto: ©wikipedia

    De letters van de Vooruit

    Dat wordt hier een Gents verhaal. Om het te begrijpen moet u zich een beetje inleven in de geografie van de stad van Gent. Dat is niet zo moeilijk. U wil per fiets van Sint-Anna naar de Blandijnberg. Via de Zuidstationstraat peddelt u naar ’t Zuid. Links ligt het Zuidpark en voor u een brug over de Oude Schelde. Daar wil u over, de steile helling van de Lammerstraat op. U zwoegt zich naar boven, want de Blandijnberg ligt zo maar even zes meter boven de zeespiegel. Maar uit uw linkeroog ziet u een welsprekende aanmoediging, het standbeeld van Edward / ‘Eedje’ Anseele, de oervader van de Gentse arbeidersbeweging, door Jozef Cantré gekapt in de hardsteen die bij hem paste. Met zijn rechterarm wijst Anseele de weg, en aan die arm hangt het zinnebeeld van het Gentse socialisme en syndicalisme, Moeder Vooruit, die met haar haren wapperend in de wind als een vrouwelijk scheeps-boegbeeld het volk aanvoert; en dat volk, dat zijn de zeven kleinere arbeidersfiguren geschaard onder en langs Anseeles machtige arm. Gans het raderwerk staat stil als uw machtige arm het wil. En nog voor u de kans krijgt om op een kleiner verzet over te schakelen, ziet u uit datzelfde linkeroog daar hoog boven, de spreekballon waarin Moeder Vooruit haar allesoverheersende rode woord ‘Vooruit’ schreeuwt, maar nu voluit gespeld op een gele muur, in letters van minstens een meter hoog: VOORUIT!


    Wie de helling ’s avonds weer afrijdt ziet dan richting Zuid op een tweede gele muur diezelfde rode letters prijken. Daartussen ligt dat complexe gebouw dat zichzelf ‘Vooruit’ noemt, de machtigste realisatie van Vader Anseele en Moeder Vooruit gezamenlijk, de kroon op het werk van de Gentse socialistische Captains of Industry. En als ik afdalende en passant rechts goed kijk zie ik boven de ingang van dat gebouw nog een derde keer diezelfde letters blinken maar nu in mozaïeksteentjes: ‘Feestlokaal van Vooruit’. Het was een volkshuis, geopend in 1913, vlak voor de eerste wereldoorlog.

     

    een gebouw van Amelinckx

    In de jaren zestig verkommerden de volkshuizen. De socialisten zijn er geen goede huisvaders voor geweest. Het werd te duur om ze bij te houden. Een heel mooi exemplaar, het Brusselse volkshuis van architect Horta, werd in 1964 zelfs gewoon afgebroken; de stalen restanten lagen decennia op een stort te verkommeren. Dat heeft ook voor de Gentse Vooruit niet veel gescheeld. In de plaats zou er een gebouw van Amelinckx komen. Toen de vrijwilligers van 1981 het gebouw met de blote hand begonnen te restaureren haalden ze er naast tientallen duivenkarkassen, ook de begeleidende kilo’s duivenstront uit. De fotodocumentatie van het verval in die jaren is spectaculair. Maar niet alleen het gebouw was de socialisten te veel. Ook de naam ‘Vooruit’ was hen niet veel waard. Ook hun krant heette zo en ook die deden ze van de hand.

    De behouden naam

    Deze vrijwilligers van 1981 – geen partijsocialisten – kregen dit wrak van de eigenaar, de coöperatieve Vooruit, in erfpacht om er een Kunstencentrum van te maken, en toen hebben ze hun instelling en hun gebouw grondig ontzuild. Het was de tijd van de strijd tegen de verzuiling en tegen partijbinding. In hun statuten werd zelfs het woord ‘socialisme’ geschrapt. Het KC Vooruit werd een instelling van progressieve signatuur. Wat het KC niet belette om de naam Vooruit respectvol te behouden.

    Bijna veertig jaar lang heeft het KC onder de historische maar ondertussen ontzuilde vlag van de oude coöperatieve Vooruit gevaren. Het gebouw Vooruit was een historisch en een herinneringsmonument geworden dat onderdak bood aan een Kunstencentrum dat een hedendaagse culturele functie vervulde en naar de toekomst keek. KC en gebouw tezamen vervulden een voorbeeld functie voor hoe we onze steden willen zien evolueren, en daar zijn ze ook erkend en beloond voor geworden: het nog altijd zo genoemde ‘Feestlokaal van Vooruit’ werd in 1983 aangeduid als beschermd monument, als deel van een beschermd stadsgezicht, en in 2009 als vastgesteld bouwkundig erfgoed.

    De geüsurpeerde naam

    Wie had in 2013, tijdens de feesten naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het gebouw, kunnen vermoeden dat de socialistische partij Sp.a, de erfgenaam van de verwaarlozers en afbrekers der volkshuizen, in 2020 toch nog eens langs zou komen om de aloude naam van het Kunstencentrum te usurperen en zichzelf te sieren met het gestolen goed? Nadat ze decennia van Vooruit niet meer wilden weten, willen ze nu toch weer ‘Vooruit’ heten. Daardoor beletten ze het KC zichzelf nog ‘Vooruit’ te noemen, want dat KC is, zoals gezegd, juist ontstaan op het principe van de ontzuiling en de niet-partijgebondenheid. Het KC zit in een houdgreep en moet dus een nieuwe naam bedenken omdat de partij zijn naam gewoon kaapt.

    de kitsch van de Grote Mars

    Vlaamse socialisten zijn allang niet meer trots op hun eigen naam. Ze hebben al een hele traditie in het wegmoffelen van het woord socialisme. In Antwerpen en Oostende durfden ze onder hun eigen naam zelfs niet meer opkomen maar kozen ze letterlijk voor Patrick en Johan. Verwijzingen naar socialisme werden gewist. Veel inhoudelijk politiek vertaald socialisme kan je van die mensen dus niet meer verwachten. Het enige wat een naam als ‘Vooruit’ als partijnaam nog suggereert is dat de partij vooruit wil. Maar waarnaartoe? Deze metafoor werkte nog voor Anseeles coöperatieven eind 19de-begin 20ste eeuw, maar niet meer voor een partij in de 21ste eeuw. Met de naam ‘Vooruit’ voor een partij zitten we in de vooruitgangsretoriek die door Milan Kundera ‘de kitsch van de Grote Mars’ werd genoemd. Sinds de Franse Revolutie zijn ze nu al 230 jaar aan het marcheren, en precies die ‘mars vooruit’ definieert linksen als links. Even ‘ondraaglijk licht’ is de pseudo-linksheid van een Emmanuel Macron die voor hetzelfde beeld heeft gekozen: La République en marche, zowel een beweging als een partij. Daar heeft Conner Rousseau ook de paarse mosterd gehaald, want zijn gekaapte Vooruit heeft hij laten registreren als beweging.vooruit. Het vendel moet marcheren, want het socialisme is in nood, dat is het.

    Ik lees in de krant dat het personeel van KC Vooruit in rouw gedompeld is. Kan best zijn, maar het bestuur van het KC en de sp.a zijn toch heel snel tot een overeenkomst gekomen. Het waren ‘constructieve gesprekken’, zei de coördinator. Met het mes op de keel dus, maar toch: eind februari 2021 maken beide partijen hun nieuwe naam bekend, en eind mei 2021, zo staat in een officiële mededeling van KC Vooruit, wordt de oude naam ‘Vooruit’ in de huisstijl verwijderd en komt de nieuwe naam op alles in en op het gebouw.

    De stenen naam

     Werkelijk? Op het gebouw? De pas gerestaureerde mozaïeksteentjes die ‘Feestlokaal van Vooruit’ zeggen, en die zulke mooie vermeldingen in de erfgoedboeken kregen, zomaar wegkappen? Overplakken? Weg camoufleren zoals de naam van het socialisme?

    En dan de spreekballon van Moeder Vooruit, de meterhoge letters in rode baksteen op een veld van een muur in gele baksteen: ook overplakken zoals ze daar nu het woord Vooruit tot Kolruit hebben gemaskeerd? Marketing kent geen grapjes op dit niveau, dus dat zal niet meer lukken. Of misschien die rode stenen zowel aan de kant van de Lammerstraat als aan de kant van de Sint-Pietersnieuwstraat wegkappen? Ze een verfje geven?

    Het punt is dat in het geval van het gebouw Vooruit de naam zelf historisch en onroerend erfgoed is geworden. Nu mogen Conner en zijn kornuiten het Bureau voor Intellectuele Eigendom platlopen: de naam van het gebouw Vooruit maakt nu eenmaal deel uit van het beschermde gebouw Vooruit zelf. Het gaat hier niet om een kantoortoren of een hotelgebouw waarvan de naam wisselt met de nieuwe eigenaar uit de Emiraten; de naam zelf is historisch erfgoed, een onuitwisbaar landmerk dat zelf onophoudelijk ‘vooruit’ blijft zeggen aan al wie per fiets de Blandijnberg op wil. Dat wil zeggen dat deze opschriften blijven. De enige die er gratis voor niets twee reusachtige opschriften in Barnumletters bij krijgt, is de Socialistische partij die zich ‘Vooruit’ zal noemen. Voor het KC zal alle moeite om nieuwe namen te verzinnen tevergeefs zijn: dankzij het gebouw zal de verwarring tussen het KC en de nieuwe partij Vooruit pas goed zijn intrede doen.

    En merci hé, Conner!

    Dus KC: vaarwel ontzuiling. Op naar de beweging. En merci hé, Conner! Toch nog een goeie raad. In 2013, bij de honderdste verjaardag van het gebouw zelf, schreef kunsthistorica Liesbet Nys een prachtig en informatief tekst- en fotoboek (Uitgeverij Hannibal). Bestaat voor de helft van de 600 bladzijden uit foto’s. Het is een boek van anderhalve kilogram, uitermate geschikt om op houten koppen te slaan die verstoken zijn van enig historisch besef. Zeker uitleenbaar in de Krook.

    Jean-Pierre Rondas

      ORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

    Het spijt me zeer, geachte Heer Rondas, U tot twee keer toe U vierkant te moeten tegensperken. Uiteraard, van mijn kant, met het nodige respect.

    U, milieu-bewijst zoals alle voriot-denkers, verplaatst zich waarschijnlijk met plezier per fiets, maar dat ritje van U naar de Blandijnberg is een beetje… achterhaald.

    Raar, hé, maar waar        en wanneer er ook maar het woordje ‘socialist’ valt, dar altijd. In de context van ‘acherhaald’ staat.

    Vraag maar eens na waar Anseele nu al sedert jàren staat. bij iemand die regelmatig op Het Zuid vertoeft… Van zinnebeeld-werking gesproken!

    Waar U ook met een bede slag om de arm overheen kijkt, is de al even ‘Beschermde’ tekst op de zijkant van dat schreeuwlelijk gebouw, klant Vrijdagmarkt. Volt U maar het armgebaar van Artevelde, want die kan het weten. Het Gentse plebs sloeg hem ooit de kop in…Een keer, goede keer.

    “Proletariërs Aller Lannden, Verenigt U’ staat (stond?) daar.

    Hen ik met eigen ogen persoonlijk gezien, die vroege morgen, dat lolbroeken daaronder een spandoek hadden bevestigd, waarop de woorden

    “TEEN HET SOCIALISME”

    Ok dàt is Geschiedenis, waarde Rondas.

    Wie A       zeft, loet ook B zeggen. Of zwijgen. Want… achrehaald.

    GRoeten aan “t Sloefke.

     

    Digitalia

    TUSSEN UILSKUIKEN

    EN WIJZE UIL




    06-12-2020, 19:31 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500446 - WIE ZAL EERST VERGAAN: VLAANDEREN OF VLAANDEREN SCHANDE?

    .

    500446 - WIE ZAL EERST VERGAAN: VLAANDEREN OF VLAANDEREN SCHANDE?

    zATERDAG 5 DECEMBER 2020

    INHOUD

    ZO HOORT U HET EENS VAN EEN ANDER. MAAR HET VERHAAL IS BIJ LANGE NOG NIET TEN EYNDE. WAAROM VERZWIJGT FRA?CIS DAT?

    ‘DE STANDAARD’ ZOU BEST DRINGEND VAN NAAM VERANDEREN

    *

    collaboratie

    Francis Van den Eynde vindt dat Marc Reynebeau misschien even voor de eigen Standaard-deur kan vegen als het over de collaboratie gaat.

    foto: ©Belga

    De Standaard koestert de laatste tijd blijkbaar een soort heimwee naar de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog. In die mate dat bij wie het dagblad regelmatig leest, soms de indruk ontstaat dat iemand stiekem de klok van de redactiekantoren naar 1945 teruggedraaid heeft. Er gaat bijna geen week voorbij of er verschijnt in die krant een of ander breed uitgesmeerd artikel waarin de collaboratie aan bod komt en de repressie wordt goedgepraat. Die wordt door redacteur Reynebeau zelfs af en toe als ‘zeer mild’ omschreven… Elk boek waarvan de inhoud min of meer overeenstemt met die visie kan dan ook quasi automatisch op een lovende recensie rekenen. Met daarbovenop nog vaak een uitgebreid interview van de auteur.

    Beschadigings-operatie

    Het lijdt geen twijfel dat deze gedrevenheid om het steeds maar te hebben over gebeurtenissen van vier generaties terug, een zeer actuele bedoeling heeft. Namelijk schade toebrengen aan de Vlaams-nationale partijen die het de laatste jaren electoraal bijzonder goed doen. Dit is uiteraard niet naar de zin van de aanhangers van de heersende ideologie. Reynebeau lijkt dan ook blijkbaar permanent ijverig op zoek te zijn naar om het even wat uit het verleden dat — naar zijn mening — nuttig kan zijn om die partijen in een verkeerd daglicht te stellen. Of, anders gezegd, naar een stok om de hond te slaan.

    Reynebeau is voortdurend aan het speuren naar iets dat hij met veel poeha kan ‘uitbrengen’

     

    Hij meent die stok in de collaboratie te hebben gevonden. En dus haalt hij die er steeds weer bij om ze dan koste wat het kost en vaak met de hulp van veel verbeeldingskracht aan die partijen te linken. Reynebeau is voortdurend aan het speuren naar iets dat hij met veel poeha kan ‘uitbrengen’, en er daarna regelmatig op terug te komen om er telkens de Vlaams nationale formaties mee te confronteren

    Inquisitie

    Niets of niemand ontsnapt aan Reynebeaus inquisitie. Boeken en hun schrijvers, bepaalde uit hun context gerukte politieke uitspraken, standbeelden etc. ‘ontmaskert’ hij en verwijst hij zonder pardon naar een morele brandstapel. Samen uiteraard met al wie hij meent er mee te kunnen compromitteren, al is het maar van ver en met veel fantasie. Zelfs straatnamen moeten er aan geloven. Een grote zuiveringsoperatie, die alle verhoudingen in acht genomen, soms wel trekjes vertoont van wat in China tijdens de Culturele Revolutie van Mao gebeurde.

    Wat hierbij opvalt is dat Reynebeau er zich blijkbaar niet van bewust is dat het van een zekere intellectuele armoede getuigt, om voor een hedendaags politiek debat steeds weer argumenten te gaan zoeken in een verleden dat nu al vijfenzeventig jaar achter de rug ligt. Argumenten die bovendien in de loop der jaren al zo vaak zijn aangehaald, dat ze tot op het bot versleten zijn.

    De eigen deur van De Standaard

    Maar wat nog meer verbazing wekt is dat hij in zijn ijver om alles wat aan de collaboratie zou kunnen herinneren, aan te klagen en te doen verdwijnen voor eigen deur vergeet te vegen. Over zijn krant valt in dat verband nochtans een en ander te vertellen.

    Desondanks werd De Standaard van collaboratie beschuldigd

     De Standaard verscheen niet tijdens de bezetting. Desondanks werd De Standaard van collaboratie beschuldigd en stond ze tot oktober 1946 onder sekwester. Er volgde geen veroordeling. Maar om tijdens een — althans volgens redacteur Reynebeau — zo milde repressie een verschijningsverbod van iets meer dan twee jaar op te lopen, moeten de verdenkingen toch bijzonder ernstig geweest zijn. En aangezien Reynebeau er steeds weer van uitgaat dat geen koe bont genoemd wordt of er is een ( in dit geval bruin) vlekje aan…

    Collaborateurs in de krant

    De lijst van journalisten en andere personeelsleden die na hun gevangenistijd bij De Standaard aan de bak konden is ook bijzonder veelzeggend. Hierop vinden we onder meer (het is geen exhaustieve lijst!):

     

       Ernest Claes, oud-VNV’er die uiteindelijk niet voor collaboratie veroordeeld werd, maar toch als voldoende verdacht beschouwd werd om tijdens die ‘milde repressie’ drie maanden in de gevangenis van Sint Gillis [1] te worden opgesloten;

       Lode Claes, die vijf jaar had ‘gezeten’, onder meer omdat hij tijdens de bezetting schepen van Groot-Brussel was geweest;

       Luc Vandeweghe, voormalig medewerker van het tijdschrift De Nationaal-Socialist, in 1950 aangesteld als hoofdredacteur Buitenland (zijn pseudoniem was E. Troch). Hij bracht het later zelfs tot redactiedirecteur;

       Willy Vandersteen, wiens Suske en Wiske-verhalen al zo lang in De Standaard verschijnen, tekende tijdens de bezetting stripverhalen voor de collaboratiepers;

       Thieu Croonenberghs was VNV-Kamerlid voor de oorlog en Brabants gouverneur tijdens. Hij stond jarenlang aan het hoofd van de documentatiedienst van De Standaard. Tegelijkertijd verzorgde hij onder de naam ‘Yvo’ de rechtskundige rubriek van de krant. Hij was immers een voormalig advocaat die door de repressie werd getroffen. Hij werd veroordeeld tot drie jaar celstraf;

       En last but not least: Manu Ruys. Hij was jarenlang de politieke stem van De Standaard. Tijdens de oorlog was hij aangesloten bij de Vrijwillige Arbeidsdienst voor Vlaanderen (VAVV).

    Inspiratie

    Gezien deze feiten lijkt het mij dan ook meer dan noodzakelijk dat Reynebeau met zijn kruistocht tegen al wat van ver of van nabij iets met de collaboratie zou kunnen te maken hebben gehad, ook eens de eigen krant zou aanpakken. En dat hij er voor zou zorgen dat die van naam verandert, om aan te tonen dat huidige redactie niets met haar omstreden ‘verleden’ te maken heeft.

     

    Een andere mogelijkheid: de redactie zou zich kunnen laten inspireren door het voorbeeld van Louis De Lentdecker. Deze iconische voormalige rechtbankjournalist van De Standaard, die een erkend gewapend weerstander was, heeft er immers nooit problemen in gezien om met al de vermelde ‘gecompromitteerden’ samen te werken. Hij heeft zelfs heel lang voor amnestie geijverd. Hij had beroepshalve heel wat collaboratie-processen gevolgd, en zijn beoordeling van de repressie verschilde nogal van die van Reynebeau…

    Francis Van den Eynde

     *

     ORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

    Aangezien de vroegere Avv-VVK-krant helemaal links van de weg der coorsoied is beginnen rijden, moet ze logischerwijze ook de Linkse voorgeschreven strrategie volgen die erin bestaat altijd en overal de eigen wezenlijke kenmerken of bedoelde verdraaiïngen als het doel van hun tegenstanders te beschrijven. Alles kan, niets moet, als er maar naar hen geluisterd wordt. Wab dar brengt op.

    En, zoals mij Oma Zaliger, reeds wisrt, is des Duivels zak i nooit vol genoeg.


    Zij vernietigden de natuur (gascentrales of gaskamers?) en leggen dit handeltje uit als veel veiliger voor de mens.. Zo De Schandaard uit louter lijfsbehoud, want als de (Vuile) Nationalisten + 50 % halen, dan mogen die hun biezen pakken. En daar helpt geen ‘Goeie Morgen’ meer of minder meer aan…want heel het portje… loopt over van de bric- en barc Stinckmans.

    Het schitterend Eynde van deze achterbakse story? Dat, de voormalige AVV-VK heraut met veel zweet, bloed en tranen de repressie met veel succes had overleefd, in handen kwam van een gewezen Hitler Junge, die, hoe raadt U het? meteen kazak keerde en zelfs in de familieschoot meteen Frans begon te spreken..

    De naam van die verzetsheld in SS-Uniform? LEYSEN. André Leysen, vader van….

    Stof genoeg dus voor de vuilspuiter Reine Bô om nog een tijdje aan te slag te kunnen. De kruik immers gaat zo lang te water tot ze geen kruik meer is, maar een verzameling scherven.

    Ach ja, ‘t is goed in ’t eigen hart te kijken, nog even voor het slapen gaan. Of ikzelf geen kazak heb leed gedaan. Want kaazakken-draaiers, ook al heten ze LDL zijn… dubbeldekkers van 13 in een dozijn..

    http://www.snuffel.info/tweedehandsboeken/biografie%C3%ABn/ldl-tot-louis-lentdecker-memoires

    VAN L.D.L. TOT

    LOUIS DE LENTDECKER. MEMOIRES.

    *

    Maar diene LDL da’s voor een andere keer, misschien net voordien als De Schandaard weer eens in andere handen komt dan de Leysens. De Tijd namelijk heelt alle wonden….

    Lees ondertussen dat hierboven vermelde boek. Het is namelijk meer dan … lezenswaard. Echt Triciolore Lectuur voor Gevorderden. Want voor d held de ogen sloot legt die op zijn sterfbed zijn spel bloot.

    Neen, Blitzmädel toen in de straten van Gent, waren echt voor hem, die toen al perfect Frans sprak, niet bloot genoeg. Voldoende om hem in het andere kamp te doen belanden. Hij was geboren om als minderjarige reeds nekschoten uit te delen aan andere verdwaalde jonge mannen in hun gedwongen Felfdgrau, verloren gelopen in de vrije natuur van een veer vreemd land…

    Kortom, of na de gewonnen oorlog, de kat nu Zwart of Wit was, als ze maar fortuinen opbracht. Want schrijven, dat kon die man wel als gren ander. En dat zelfs evengoed in beide landstalen.. Zegt en herhaal hij tot vervelend toe.

     

    Digitalia

    TUSSEN UILSKUIKEN

    EN WIJZE UIL

    06-12-2020, 14:48 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500447 - DANK ZIJ ONZE ONVOLPREZEN PUUR GEERMAANSE ZUSTER URSULA GAAT DE EUSSR MET ÉÉN LID MINDER HDT VOORTAAN VEEL BETGER DOEN

    .

    500447 - DANK ZIJ ONZE ONVOLPREZEN PUUR GEERMAANSE ZUSTER URSULA GAAT DE EUSSR MET ÉÉN LID MINDER HDT VOORTAAN VEEL BETGER DOEN

    ZONDAG 6 DECEMBER 2020

    INHOUD

    STRAKS IN UW SCHOENTJE: (Nr 500446) IN PIIRE PULP HET STICNKMANNETJE KOPJE ONDER IN DE PURE BÔ-CITRTNE. MAAR EERST EN VOORAL UW LEVENS-RFEDDEND SPUITJE EN EEN ABONNEMENT OP EEUWIG DURENDE GELIKZALIGHEID NA DE BREXIT.

    *

    † 484 DIONYSIA VAN UTICA MET MAJORICUS, DATIVA EN ANDEREN

    Dionysia van Utica, Byzancène, zuidelijk Tunesië, Noord-Afrika; martelares met haar zoontje Majoricus, haar zuster Dativa, met Leontia, Tertius en Bonifatius, die allen tot haar familiekring behoorden en de arts Aemilianus; † 484 (of 505?).

    Feest 6 december.

    Sinds het optreden van Aríus († 336) was de christenheid ernstig verdeeld (zie: Arianen).

    In de tweede helft van de 5e eeuw hadden de Vandalen Noordelijk Afrika veroverd. Hun koning, Hunnerik, was een overtuigd Ariaan. Hij vaardigde op 25 februari 484 een decreet uit, waarin werd bepaald dat ieder die na 1 juni van dat jaar nog een andere leer zou aanhangen dan de ariaanse, zonder vorm van proces zou worden omgebracht.

    Vele Christenen gingen om. Maar er was ook een groep standvastige gelovigen die vasthield aan de aloude leer. Sommigen wisten zich verborgen te houden tot de dood van Hunnerik, welke al plaats vond in datzelfde jaar. Maar intussen vielen er ook zo'n vijfduizend slachtoffers omwille van hun geloof. Aldus de toenmalige bisschop van Byzancène, Victor geheten: 'Naast vele andere slachtoffers die er vielen tussen mijn mensen, wil ik speciaal vermelden Dionysia; haar schoonheid ging die van verreweg de meeste vrouwen hoog te boven. Met haar stierf ook haar zoontje Majoricus: hij betoonde zich even moedig als zijn moeder. Daarnaast noem ik nog Aemilianus, een hoogbejaarde arts, Leontia, Bonifatius van Sibida en nog vele anderen die door Dionysia werden bijgestaan en aangemoedigd om toch in godsnaam trouw te blijven aan het geloof ondanks alle folteringen.'

    Dionysia was een hoogstaande matrone die een belangrijke rol speelde in het publieke leven van de laat-Romeinse samenleving. Zij stierf voor de nieuwsgierige ogen van de burgers, die zagen hoe zij eerst tot bloedens toe werd afgeranseld met een zweep en vervolgens op een staak gespietst. Van haar zoontje wordt nog verteld dat hij eerst nog even rilde bij het zien van de martelwerktuigen, maar zijn moeder sprak hem moed in, en hij stierf als een man.

     

    Andere bronnen noemen nog de namen van Dativa, een zuster van Dionysia, en een zekere Tertius. Deze laatste werd tezamen met Aemilianus levend geroosterd.

    Volgens ooggetuigen schijnt de bloeddorst de Vandalen zo te hebben verblind dat ze elkaar raadseltjes opgaven wie de meest buitenissige doodstraf kon beden

    En toch duurde het haast nog 200 jaar voot de Roverhoofdman in Mekka op zok, gekende manier de teigels overnam…. Had Die van Nazaezh dan niet beter in zijn broek gedaan? Beesten eten toch ook hun eigen op?


    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    DE VACCINATIE WEDLOOP

    De media blijven een vette kluif hebben aan de Coronacrisis en alles wat er zich daarrond afspeelt. Zeker nu de koopjes zondagen eraan komen wordt het weer neuzen tellen en hopen dat we straks weer niet in een ergere kleurcode terecht komen.

    Nadat men uitgerekend in Rusland het eerste vaccin tegen Corona zou gemaakt hebben, is men daar – ondanks het feit dat het vaccin zijn derde testfase nog niet heeft afgewerkt - nu al begonnen met de eerste vaccinaties. Bijna niet te geloven in een land waarvan men de aantallen besmettingen, opnames en sterfgevallen niet eens echt kent. Hopelijk komt het daar goed, want - zoals ik al in een vorige blog schreef - kunnen we er dan alleen maar beter bij varen. Dat het allemaal probleemloos zal verlopen lijkt me onwaarschijnlijk, maar voorlopig is er het voordeel van de twijfel. Dat zal er ook zijn als men straks al zal beginnen te vaccineren in de UK, nog zo’n probleemland, maar dan van een ander orde. Mij komt het, rechtuit gezegd, allemaal een beetje ongeloofwaardig over, mogen we straks misschien nog blij zijn als we er hier wat later mee zullen begonnen zijn en tegen die tijd dan weer iets meer zullen weten.

    ---

    enslotte nog volgende rake opmerking die onze vriend Walter me door mailde en die ik niemand wil onthouden:

    ‘Het vaccin zou eerst moeten getest worden op politiekers. Als die het overleven dan is het vaccin gered. Overleven zij het niet, dan is het land gered’

    (Monika Wisniewska, Poolse schrijfster)

    Grapje natuurlijk, maar als men ziet dat het in Rusland meer dan waarschijnlijk de politiek is die beslist heeft tot een versnelde vaccinatie om er toch maar als eerste mee te kunnen uitpakken, kan men zich daar wel vragen bij stellen.

     *

    ONDER TIKKENDE KLOK STAAT BORIS JOHNSON VOOR ENORM DILEMMA

    De Britse premier, Boris Johnson, moet weldra beslissen of hij een handels-deal met de Europese Unie sluit of niet.

    ‘To deal or not to dea’l: dat blijft vier weken voor de brexit-hakbijl de vraag in de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de EU en Londen. Gaat premier Boris Johnson ervoor of niet? Beide partijen hebben goede argumenten voor beide opties.

    Na een telefoontje tussen Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson wordt de gesprekken over een handelsakkoord weer hervat. Vrijdagavond werd de pauze-knop even ingeduwd, maar Europees onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse collega David Frost kunnen weer aan de slag.

    Het Verenigd Koninkrijk is op 1 januari 2021, deal of no deal, ‘buitenland’ voor de Europese lidstaten. De Britten maken geen deel meer uit van de Europese interne markt en evenmin van de douane-unie. Dat brengt gigantisch veel veranderingen met zich mee, in de vorm van douane- en grenscontroles en aparte regels en normen. Europese vrachtwagenchauffeurs hebben bijvoorbeeld douaneverklaringen nodig voor vervoer over het Kanaal. Maar wat is het exacte verschil tussen een handelsdeal of een harde brexit?

    No-Deal

    Een no-deal legt boven op die logistieke en regelgevende chaos een bijkomend bommetje. Voor de in- en uitvoer van en naar het Verenigd Koninkrijk gelden dan tarieven. Die tarieven zijn niet onderhandeld; ze worden opgelegd door de Wereldhandelsorganisatie.

    …/…

    Jan van Hessche

    Kris Van Haver

    CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

    W       t hebben we hierboven geleerd dat we nog niet wisten?

    De Brexit.

    Dat we vooral met een overbodig geworden Chunnel zitten tussen Calais en Folkestone en dat de Noordzee dus haar eeuwenoude Rechten gerust kan hernemen.

    Dover is over!

    The withe Cliffs of Dober…. Zijn inderdaad gewoon… over.. We shall no meet again, DodeLieve Vera Lynn. Het Hitlerisme heeft het gehaald op de Liberty.

    Maar opgepast! Ziehier een opstekerje die de attente lzer reeds weet sedert Blog 500377 dd. 23/11/2019 waar huidig partijleider achter-de-schermen Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) op die datim van de Partei Tag ervan langs kreeg in het voordeel van Markus Söder, leider van zusterpartij CSU.

    Halfweg 2021 valt hierover de beslissing in de Bondstag…

    Wait and see.

    -

    Het Vladimir Poetin Vaccin. Wat is er verkeerd aan, dat bijvoorbeeld in de Tour de Zwans de prijzen worden uitgedeeld aan de meet? En als dat goed is voor de sport, waarom zou er dan iets verkeerds aan zijn om mensenlevens zo vlug mogelijk te redden?

    Via Polen-Hongarije, waar – tegen de goesting van het Progressieve Westen - de unieke vereninging van slechts één man met één vrouw haast heilig werd verklaard, de Wieder Gitmachung met de Ziel van het katholieke Tsarendom geregeld kunnen worden. Zodat dit tot de overleving kan leiden van onze hoogstaande Joods-Christelijke Beschaving? Waarop notabene, zoals altijd, de Arabische wereld deze keer via de buiken van hun vrouwen, haar boontjes voor te week heeft gelegd…

    Geef mij dan mar Moeder-Maagden zoals de H. Dyinisia van hierboven (!) zoals die staat afgebeeld in de zowaar zeer Christelijke traditie…

    -

    Deal or no deal…. Het kleine maar nijvere Vlaanderen zal er hoe dan ook de klos van zijn. Eenmaal afgesloten van onze vrede- en weelde-brengers, is Vlaanderen weerloos overgeleverd aan de Fransdolle landgenoten-bloedzuigers. De weg naar de Walonisering immers na 01/01’21 ligt open en bloot en dus vooe hzr feijpen..

    En het water is veel te diep, net als voor het verliefde heldenkoppel àla Schuddespiere…

    -

    Tenzij wij, sedeet Hastings, twee broedervolkeren geworden, besluiten het ‘samen uit, samen thuis’ te spelen.

    Trouw gezworen an de Wetten v/h Belgisch volk, aan de wetten van een Volk dat niet eens bestaat tenzij in de hebzuchtige verbeelding van een bende Judassen?

    Gedaan dus met een ’Parlement’ op het achterkoertje in de veranda tefen het buitenraam.

    De bom – in de twee betekenissen - onder Ht Halfrond om met de brokstenen een Eigen Huis te bouwen. Met slechts 21 zetels, bekleed met goudbrokaat en op de rugleuning, voor en achteraan, ten aanzien van de hele wereld, telkens een Zwarte Leeuwenkop zonder ooglapje….

     

    Digitalia

    TUSSEN UILSKUIKEN

    EN WIJZE UIL

    06-12-2020, 11:09 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    05-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500445 - DIEN AVOND EN DIE ROZE, VERMAAGDELIJKT OP DE ZOETE SINTERKLAAS AVOND

    .

    500445 - DIEN AVOND EN DIE ROZE, VERMAAGDELIJKT OP DE ZOETE SINTERKLAAS AVOND

    zATERDAG 5 DECEMBER 2020

    INHOUD

    RAAR, HÉ, MAAR DE TITEL HIERBOVEN STOND ER AL NOG VOOR HET ARTIKEL WEERD INGELEZEN. IS GEWOON NIET UIT TE LEGGEN. TNEZIJ ’N BEETJE MET DE OGEN WAARMEE ONDERGETEKENFDE ZIJN EERSTE SPEELGPED AUITOOTJE KREEGF TE BEWONDEREN.

    *

    ALICE NAHONS ‘VONDELINGSKENS’ WORDEN 100 JAAR

    Paul van Ostaijen noemde haar gedichten 'zo goed als perfect'

    Alice Nahon

    (1896-1933)

    *

    Het zal weinigen ontgaan zijn dat De Witte van Ernest Claes 100 jaar geworden is. Chris Ceustermans besteedde daar hier eerder al aandacht aan en onlangs bracht de Wereldbibliotheek een jubileumuitgave van de roman uit. Maar het is ook 100 jaar geleden dat een andere Vlaamse klassieker verscheen, met name de dichtbundel Vondelingskens van Alice Nahon. Als we de allicht tijdelijke populariteit van Delphine Lecompte even negeren, is Nahon waarschijnlijk nog steeds Vlaanderens bekendste dichteres.

    Sanatoriumpoëzie

    Alice Nahon begon met het publiceren van haar poëzie toen ze tijdens de Eerste Wereldoorlog in het sanatorium van Tessenderlo verbleef, waar ze in behandeling was voor tuberculose (tbc). In het gedichtje ‘Mijn poëzie’, waarmee ze in januari 1917 in Vlaamsch Leven debuteerde, schrijft ze dat haar poëzie rust en troost biedt aan haar ‘arme, kleine hart’ en haar ‘droefenis’ even wegneemt.

     

    Pas jaren later zou blijken dat ze helemaal geen tbc had.

    Ze wist immers dat tbc ongeneeslijk was en dat de kans groot was dat ze door de ziekte jong zou sterven. Pas jaren later zou blijken dat ze helemaal geen tbc had. Het is in deze periode (tussen 1917 en 1921) dat de meeste van haar gedichten tot stand kwamen.

    Instant succes

    De gedichten die Nahon opstuurde, eerst naar het weekblad Vlaamsch Leven en na de oorlog naar de krant De Schelde, vielen meteen in de smaak. Zowel Willem Gijssels als Pol de Mont, de respectievelijke hoofdredacteurs, moedigden haar aan en gaven haar goede raad. Ook de lezers reageerden enthousiast. Dat was vader Gerard Nahon, die als gerant van De Nederlandsche Boekhandel in Antwerpen goede contacten had in de literaire wereld, niet ontgaan.

    Samen met De Mont selecteerde hij 34 gedichten voor de bundel die in juli 1920 in een voorzichtige oplage van 200 genummerde en gesigneerde exemplaren verscheen bij de uitgeverij van zijn werkgever. De titel, Vondelingskens, kwam van Alice zelf. Een gelukkige keuze, want als het aan Pol de Mont gelegen had, was het Gevoeld en geleefd geworden. Ze zorgde ook voor een openingsgedicht, waarin de titel wordt verklaard.

    Dat begint zo:

    ’k Vond z’in Vlaanderen, waar geen hand

    Zegent d’idealen…;

    Waar men, als een vreemde, bant

    D’eigen zoete tale.

     

    Het eindigt met een strofe waarin ze haar gedichten ‘schaam’le dingskens’ noemt, ‘geen rijke kind’ren…, och, ’t Zijn maar vondelingskens’. Toch werd de bundel unaniem lovend onthaald in de Vlaamse pers en was hij binnen de paar weken uitverkocht. Zelfs haar goede vrienden Geert Pynenburg en Fernand Berckelaers (alias Michel Seuphor) hadden naast een exemplaar gegrepen. Ze moesten wachten op de tweede druk, die pas in januari 1921 verscheen. Er zouden er nog vele volgen.

    Sentimentele stereotiepen

    De verklaring van het succes van Nahons poëzie werd door haar ietwat jaloerse Antwerpse stadsgenoot Paul van Ostaijen in 1926 al geleverd. Volgens hem behoren haar gedichten ‘met het gekadanseerde op-en-neer schommelen van sentimentele stereotiepen’, weliswaar tot de kleinburgerlijke literatuur, maar zijn ze ‘in dit genre zo goed als perfect en overtreffen alles wat daarin in onze literatuur werd gepresteerd’. Ook de Nederlandse dichter Martinus Nijhoff erkende in hetzelfde jaar dat Nahon ‘uiterst goed geschreven’ had voor de ‘gemisaanvaarders’.

    Haar verkoopscijfers staken echter de ogen uit.

    Daarmee bedoelde hij poëzielezers die vooral op zoek zijn naar troost. Maar evenmin als Van Ostaijen beschouwde hij de gedichtjes van Nahon als echte literatuur. Haar verkoopscijfers staken echter de ogen uit. Dat het gedicht met de beginregels ‘’t Is goed in’t eigen hert te kijken, nog even voor het slapen gaan’ – dat in haar tweede bundel verscheen – 100 jaar later nog tot het collectieve geheugen van vele Vlamingen zou behoren, hadden ze niet voorzien.

    Een kwartmiljoen bundels

    Nijhoff had voorspeld dat Nahon ‘het gelijk voor een jaar of tien aan haar kant’ zou hebben. Dat was een schromelijke misrekening, want zowel Vondelingskens als haar latere bundels – Op zachte vooizekens (1921) en Schaduw (1928) – kenden tot in de jaren 50 van de vorige eeuw herdruk op herdruk. In totaal werden er naar schatting een kwart miljoen van verkocht, een aantal dat in Vlaanderen waarschijnlijk alleen door Guido Gezelle wordt overtroffen. Naast het feit dat de gedichten een groot publiek aanspraken, speelde ook Nahons publieke imago een belangrijke rol in haar succes.

    Dat imago was haar tot op zekere hoogte opgedrongen door haar vader/uitgever. Zo zorgde hij ervoor dat elke bundel vanaf de tweede druk van Vondelingskens voorzien was van een portretfoto van zijn mooie dochter. Anderzijds probeerde hij haar bundels te vrijwaren van alle openlijke verwijzingen naar lichamelijke liefde en haar als een ‘weemoedig kwijnmeisje’ te presenteren. Die combinatie oefende vooral op jonge schrijvers een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Ze trokken in drommen op ‘bedevaart’ naar ‘Ons Lieve Vrouwke van Tessenderlo’, zoals Felix Timmermans het uitdrukte.

    Turbulent liefdesleven

    Uit vele van Nahons gedichten spreekt een grote en oprechte drang naar genegenheid en liefde. De bezoekjes van de jonge schrijvers leidden geregeld tot affaires, soms met verschillende van hen tegelijk. Zo had ze op gegeven moment te doen met zowel Michel Seuphor, Paul Pée als Geert Pynenburg. Voor Nahon was dat niet zo’n probleem, die hield er evenals Pynenburg nogal libertijnse opvattingen op na. Seuphor wilde de ‘superbe fille blonde’ liever voor zich alleen.

    Nahon hoefde niet gered te worden en wilde dat ook helemaal niet.

    Daarvoor reed hij op een stormachtige dag met de fiets van Antwerpen naar Brussel om haar uit de klauwen van een argeloze Paul Pée te redden, die met zijn ‘Poes’ een ‘heerlijke lune de miel’ in een Brussels hotel aan het vieren was. Nahon hoefde niet gered te worden en wilde dat ook helemaal niet. Haar liefdesleven was turbulent en bracht haar meer dan eens in een lastig parket, maar dat nam ze erbij. ‘Ik heb de liefde liefgehad’, zo schreef ze later zonder veel wroeging.

    Een toekomst persoonlijkheid

    Er school dus ook een soort Delphine Lecompte in Nahon. Maar door de bekrompen mores van haar tijd kon ze niet openlijk over haar liefdesleven spreken, noch erover schrijven in haar gedichten. Ze heeft het wel geprobeerd, maar haar uitgever wilde er niet aan. Dat bracht de Nederlandse schrijver Eddy du Perron, bij wie Nahon een tijdje logeerde als gezelschapsdame van zijn moeder, ertoe haar te karakteriseren als ‘een toekomst persoonlikheid (…) met een te grote liefdadigheid tegenover het vulgus’. Met andere woorden: de echte Alice Nahon was niet zoals ze zich voordeed in haar gedichten. In brieven aan vrienden gaf ze trouwens toe dat ze de rol van ‘kwijnmeisje’ bleef spelen om aan de verwachtingen van haar lezerspubliek te voldoen.

    een vlinderachtig-mooi gedichtje

    Dat alles neemt niet weg dat de poëzie van Alice Nahon ook nu nog mensen blijft aanspreken en dat men enkele van haar gedichten met een ‘eigenaardig welbehagen’ (dixit opnieuw Du Perron) blijft lezen. Zelfs een aristocratische dichter als Maurice Gilliams, die moeilijk van een vulgaire smaak kan verdacht worden, vond Nahons jeugdgedicht ‘Aralia Japonica’ ‘een vlinderachtig-mooi gedichtje, dat men graag afschrijft en in een doos-met-schoone-dingen weglegt’.

    Canon

    Populariteit is geen criterium voor literaire kwaliteit. Dat Vondelingskens en De Witte niet in de Vlaamse literaire canon zijn opgenomen, valt op louter kwalitatieve gronden nog te verantwoorden. Maar als twee van de meest gelezen schrijvers van de twintigste eeuw horen ze mijns inziens wel thuis in een bredere cultureel-historische canon – Alice Nahon zeker ook als vrijgevochten, onconventionele vrouw die haar tijd ver vooruit was.

    Manu Van der Aa

     CORONA & CENSUUR  VRIJE COMMENTAAR

    Dan val ik maar meteen met de deur in (het achter) huis binnen. Ben in mij Sturm un Deang-periode haast gek geworden door de betovering van Paul Van Oostayen. Onder de moede maan schuift de moede kano moede naar de moede zee… Maar, zei de Eerwaaarde Leraar Nederderlands, ons er niet eens rekenschap van gevend dat zij ’n vrouiwspersoon was, richt uw blikken liever op Alice Nahon, want zij is een zonnetje.

     

    Pas oud geworden, realiseer ik mij dat dit stoute woorden waren in een ‘Geestelijk College’ van toen. Ons Ma begreep het ook niet goed, hoe ons huis ineens overvol lag met boeken van die o zo jong gestorven minares. Zoek U maar liever een goed Lief, wist ze, daar heb je meer pak aan…

    Ja Ja, tussen droom en daad, staan wetten in de weg, en vooral veel praktische bezwaren. Geldkwesties en zo. Het werden dan ook geen ‘Letteren’ maar…cijfertjes om mee door het leven te gaan….

    Maar oude Liefde roest niet. Daar laat ik zelfs mijn bord vol smakelijke Sintrklaas-avond wafels voor staan.

     

    Digitalia

    TUSSEN UILSKUIKEN

    EN WIJZE UIL

    05-12-2020, 18:51 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500444 - WAAROM WAS DE DICHTER HENRICH HEINE INNEENS RIJP VOOR DE BRANDSAPEL

    .

    500444 - WAAROM WAS DE DICHTER HENRICH HEINE INNEENS RIJP VOOR DE BRANDSAPEL

    zATERDAG 5 DECEMBER 2020

    Vlaams Belang

    @vlbelang

     @tomvangrieken

    "We hebben ene dioxinecrisis gehad. We hadden 10.000 dode kippen en toen moest een parlementaire commissie dat uitpluizen. Nu hebben we 17.000 dode mensen en de meerderheid van de partijen wil géén echte onderzoekscommissie. Ik snap dat niet."

    @tomvangrieken

    "Als er op iets bespaard moet worden, zijn er drie facturen: de migratiefactuur, het communautaire en het politieke systeem. Deze regering heeft zich nu zelfs beloond met extra kabinetards. Dat is toch de mensen in hun gezicht uitlachen." #DeOchtend

     

     

    "De horeca moest plots twee weken voor al de rest toe zonder dat er bewijs voor was, minister Vandenbroucke deed de winkels toe voor een 'schokeffect' en we zijn het enige land waar de kappers gesloten zijn, dat is allemaal toch heel wrang." #DeOchtend

    "Ik denk dat men pas problemen kan oplossen als men ze bij naam noemt. En soms is dat onaangenaam. Het is absurd om te verwachten dat we verandering krijgen door meer als de rest te worden. Er is net een frisse wind nodig, met andere recepten."

    *

    INHOUD

    EERST HENRICH HEINE, DAARNA TOM VAN GRIEKEN EN WIE ZAL HET MOREEN ZIJN?

    *

    MOETEN NU OOK JIP EN JANNEKE VOOR DE BIJL?

    foto: ©Arch | Wikimedia Commons

    ACTIVISME VOOR CENSUUR

    Boeken vernietigen, het nieuwe normaal

    PINAR AKBAS

    … de ietwat wereldvreemde doorgebrokene

    *

    Mijn allereerste boek was een prentenboek van Heidi in de bergen in het Turks. Ik was vier jaar oud en elke avond kozen mijn moeder en ik een boek uit de Turkstalige boekenreeks die mijn moeder uit Turkije voor mij had meegebracht. Zij las voor, ik lag warm onder de dekens tegen haar schouder mee te volgen, hoewel ik alleen maar vreemde tekens zag die ik nog niet kon ontleden. De prentjes waarop Heidi met haar bolle blozende wangen was afgebeeld waren kostelijk. Ik genoot van de avonturen van Heidi, Peter en Clara.

    Aan de ontbijttafel bespraken we samen wat we de avond ervoor hadden gelezen. Mijn moeder ging mee in de ontwikkeling van mijn verbeeldingskracht. Mijn ouders bereidden mij voor op de basisschool en kochten Nederlandstalige kinderboeken. Daar waren mijn broer en ik uren zoet mee terwijl mijn ouders samen de kranten lazen en vochten om de kruiswoordraadsels in het weekend.

    Mijn allereerste Nederlandstalige boek was een dun prentenboekje met grote letters. Ik herinner me dat ik, de dag dat we het boekje hadden gekocht, niet kon wachten om het ’s avonds voor de kachel te lezen. Ik herinner me ook dat ik het woordje ‘jongen’ niet kon splitsen, dat ik moeilijkheden ondervond om het te lezen en uit te spreken. Ik ontstak in kinderlijke woede, gooide het boek weg en lag stampend op de grond te krijsen. Mijn moeder keek zelfs niet eens op van haar eigen boek. Ze wist dat haar dochter de liefde voor het geschreven woord in haar had. De rest zou vanzelf komen.

    Verboden boeken

    We gingen op vakantie naar Turkije en we kochten stapels Suske en Wiske-boeken om ze te lezen in het Anatolische dorp waar de zomerdagen tergend langzaam passeerden. We lazen om de Nederlandse taal niet te vergeten als we twee maanden enkel Turks zouden spreken. We maakten lijstjes van Turkstalige boeken die we in Ankara wilden kopen. Struinend over de winkelboulevard in Ankara kwamen we op elke straathoek boekenverkopers tegen die hun boeken op een vuil doek op de grond hadden uitgestald en voor een belachelijk goedkope prijs aanboden.

    Daar op die straten, met losliggende klinkers en hoge trottoirs, maakte ik kennis met de begrippen censuur en politiegeweld.

    ‘Dat zijn verboden boeken, Pinar, over politiek. Later, als je groot bent, mag je die ook lezen’, zei mijn moeder dan. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Net toen ik dichter bij die boeken wilde staan om de titels te lezen trok mijn moeder mij met een harde ruk weg. Ik hoorde geschreeuw en volgde het geluid dat zou overeenstemmen met beeld. De boekenverkoper lag op de grond en incasseerde de onverbiddelijke schoppen van een politieagent. Een andere politieagent scheurde de bladzijden van de uitgestalde boeken één voor één uit en riep met luid overslaande stem dat dit een boodschap moest zijn voor alle communisten die de Turkse Republiek wilden omverwerpen. Dat beeld is mij altijd bijgebleven. Daar op die straten, met losliggende klinkers en hoge trottoirs, maakte ik kennis met de begrippen censuur en politiegeweld.

    Hunkeren naar onderwijs

    Verboden boeken, mijn moeder zag er geen graten in. Integendeel, ik mocht ze later zelfs lezen. Ik weet nu ook waarom ze nooit bepaalde boeken of onderwerpen heeft verboden, er was nooit een soort van ouderlijke controle op de boeken die we lazen. Mijn ouders vroegen soms over wat het boek ging dat ik op dat moment las en het enige wat ze antwoordden was dat het fantastisch moest zijn om in verschillende talen te kunnen lezen.

    Waarom zou je boeken verbieden? Dat is alsof je op klaarlichte dag de gordijnen sluit en in het donker probeert uit te maken of je voor of tegen het communisme bent.

     

    ‘Boeken waren mijn venster naar de wereld, ze waren mijn opvoeding, mijn redding. Waarom zou je boeken verbieden? Dat is alsof je op klaarlichte dag de gordijnen sluit en in het donker probeert uit te maken of je voor of tegen het communisme bent. Je moet observeren, luisteren, lezen, vergelijken, denken! Je mag nooit tevreden zijn met evidentie. Je mag nooit genoegen nemen met één antwoord, je moet altijd zoeken en bevragen.’ Dit zijn de woorden van een 64-jarige vrouw die tijdens haar kindertijd hunkerde naar onderwijs, boeken en kranten.

    Ik vraag mij altijd af wat er van haar geworden zou zijn als ze in mijn tijd was opgegroeid. In een digitaal tijdperk, in een wereld waar kinderen zich niet druk moesten maken om de prijs van een potlood of een schooluniform. In een wereld waar meisjes evenveel kansen krijgen als jongens. Armoede en rolpatronen hebben haar gekneed, levensbepalende omstandigheden maakten van haar de vrouw die ze nu is. In 2018 stuurde ze mij een foto: ze was aan het lunchen met een bekende Turkse politicus in Ankara die ze toevallig had ontmoet. ‘We hebben over mensenrechten gepraat. Ik heb vooral veel geluisterd en titels van boeken genoteerd’, vertelde ze later toen ze terug in het land was.

    Sinterklaas door de shredder

    Ik kon het niet over mijn hart krijgen om haar te vertellen dat we tegenwoordig boeken vernietigen in België. Ruim 7000 sinterklaasboeken werden eind oktober vernietigd omdat een uitgeverij enorm veel druk ondervond van haar klanten over de Zwarte Pietenkwestie. Zonder verder uit te weiden over deze heikele kwestie — omdat ik de gevoeligheden van alle partijen in dit maatschappelijk debat wil erkennen en begrijpen — is het vernietigen van een boek een veel te pijnlijke en drastische maatregel. Sinds wanneer zijn we voorstanders van censuur geworden? Sinds wanneer laten we dit zomaar passeren? Sinds wanneer zijn we als samenleving bang geworden van boeken? Is de slinger niet een beetje doorgeslagen? Er worden boeken vernietigd en wat doen wij als samenleving? ‘Jouw boek kwetst mij.’ Eén zin is genoeg om in actie te schieten en het werk van een auteur teniet te doen.

    Voorleesmomenten bedreigd

    In Nederland is een politica dan weer bezorgd over de kinderboekenreeks Jip en Janneke van Annie M. G. Schmidt. De reeks zou te veel de nadruk leggen op stereotypen en de rolpatronen tussen man en vrouw. Terwijl heel veel mensen mooie herinneringen koesteren aan deze reeks, net zoals ik mooie herinneringen koester aan de voorleesmomenten met mijn moeder en de avonturen van Heidi.

    En net als bij het debat rond Zwarte Piet heeft de suggestie van de politica om de boeken van Jip en Janneke uit de bibliotheken te halen voor heel wat ophef gezorgd. Het gaat om het bewaken van herinneringen. Want met welk recht claimt iemand mijn herinneringen aan mijn kindertijd op? Een kindertijd met warme, knusse voorleesmomenten met ouders die opeens worden bekritiseerd omdat de boeken die ze voorlezen pedagogisch niet correct zouden kunnen zijn.

    Activisme voor censuur

    Activisme in de 21ste eeuw leidt tegenwoordig tot niets anders dan polarisering. Het is de ultieme clash van de uitersten. En er is niemand die even op de pauzeknop drukt om de gemoederen te bedaren. Mensen hebben steeds meer moeite om tradities op te geven. Ik heb niets met Zwarte Piet of Jip en Janneke. Ik heb ook niets met andere tradities. Ik heb wel iets met boeken. En daar blijf je af. Je leest ze, bespreekt ze, vormt je eigen autonome mening. Maar je vernietigt geen boeken. Er bestaan geen goede of slechte boeken. Er bestaan meningen.

    Ik wil niet in een samenleving vertoeven waar boeken vernietigen de norm is. Ik wil niet dat censuur de norm is. Ik wil in alle vrijheid en met een autonoom geweten zelf kunnen beslissen waarom een boek goed of slecht is. Ik wil dat men mij kan uitleggen waarom men gekwetst is en ik wil die regels lezen die mensen kwetsen. Ik wil kunnen oordelen over de woorden die de auteur heeft gekozen. Ik wil dat auteurs zichzelf kunnen verdedigen alvorens te moeten verschijnen voor een ongecontroleerd volkstribunaal dat al een zekere bias vertoont.

    Boeken vernietigen is een cultuur wissen.

    Boeken vernietigen is een cultuur wissen. Het is toegeven aan de censuur en een beschaving wissen. Een beschaving met haar plus- en minpunten. Maar die minpunten mogen nooit zo maar weggeveegd worden onder de grote mat van de erfzondes. Een activisme voor censuur zal tot nog meer protest leiden. En zo vergeten we de essentie van het bestaan van boeken: ze documenteren de tijdsgeest. En net daarover dient er gepraat te worden. Contextualiseren om tot constructieve oplossingen te komen.

    Pinar Akbas

     CORONA & CENSUUR  VRIJE COMMENTAAR

    Neen, niet ‘À BAS LA CALOTTE’ – 3 x Foei ! – maar Pinas Akbar, een Dame die best op een podium naast Zuhal Demir, op een haar na voorstrekster van dat vermaledijde Vlaams Blok, mag staan. En neen, geen hermafrodietes (man-vrouwen), maar wel fijne mesjes met van die heerlijke mannelijke trekjes aan hun lijf.

    Let wel: omgekeerd kan niet. Dergelijke dames in het Sultanaat Erdoganhaat… een land waar men niet alleen hun boeken verbrandt, maar meteen ook de auteurs ervan in hoogst eigen persoon. Tweede druk dus uitgesloten. Vandaar die achterlijkheid.

    Wellcome home, My Dear Ladies.Al wat jullie doen voor ons Eigen Volk is welgekomen.

    Ach, al dat Zwarte Piet hinein interpretieren als zijnde nen viilen Zwarten als het normaalste knechtje ter wereld. Precies alsof er nooit geen handel in Blanke Slavinnen heeft bestaan… Maar de Goede Sint, of die nu Maarten of Claes heet, daarvoor als hautaine slavendrijver voorstellen, getuigt van… laten we maar zeggen slechte smaak. Al zullen het eerder slechte bedoelingen zijn die daar achter steken.

    Er zijn nu eenmaal van dat soort mensen, die alle middelen goed zijn, Zelfs in de eerste plaats de reine kinderziel.

    Sinterkaas zelf heb ik persoonlijk maar meegemaakt toen ik r al lang niet meer in geloofde, maar mijn kinderen wel. Dus ken ik het gevoel dat in het hart van beide gille kindervrienden heerst.

    Het grote verschil tussen beide streek-gebonden Goedheilige Bischoppen? Dat zit ‘m in de data van hun optreden. Sinte Maarten; 11 November, hoeft geen betoog. Zelfs ht Vaderlands Gezag liep die dag met bloemen op hun buik voor het Godsgeschenk van Nooit meer Oorlog on 1918.

    Zes December is bijgevolg gewoon een soort van achterdoendertje eigen aan het Groot Volk dat als naar gewoonte, heet Goede Voorbeeld wil geven…

    Maar Zwarte Piet wil ik voor geen geld ter werld uit mijn beste jeugd-herinneringen bannen. Dat gekke, breedsmoel-lachnde brengertje van al dat lekkers. Heimelijk knipoogd achter de rug van zijn vermanende vinger opstekende ‘Grote Baas’…

    En toch was ik, net als ieder kind vandaag de dag, telkens zielsgelikkig als die twee iedere keer de deur weer uit waren. En wij achterbleven, even stout als voorheen, maar in de Hoogste Hemel met als dat Moois.

    Digitalia

    TUSSEN UILSKUIKEN

    EN WIJZE UIL

    05-12-2020, 16:56 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500443 – STADS-DROLLEN, HEILIGEN EN TIENDUIZENDE FAULLIETE WEST VKAAMSE BEDRIJVEN: HET MENU VAN DEZE DAG ALS SINTERKLAAS AVOND

    .

    500443 – STADS-DROLLEN, HEILIGEN EN TIENDUIZENDE FAULLIETE WEST VKAAMSE BEDRIJVEN: HET MENU VAN DEZE DAG ALS SINTERKLAAS AVOND

    zATERDAG 5 DECEMBER 2020

    INHOUD

    PROGRESSIEF ROOD HEEFT DUS NA       2.020 JAAR HET ‘VRIJWILLIFGERS-WERK’ OPNIEUW UITGEVONDEN. KNAP, HÉ…. NU NOG EEN GROENE NIEUWE MINISTER + STAF MET KABONET VAN VRIJWILLIGERS-WERK EN DE KOGEL IS HELEMAAL DOOR DE KERK

    *

    BARBARA VAN NICOMEDIË, BITHYNIË, KLEIN-AZIË; MAAGD & MARTELARES MET JULIANA; † CA 306.

    Dat zij heeft bestaan, staat historisch vast. Maar wat we van haar leven en sterven weten, berust puur op legende.

    Barbara was de dochter van een rijke heiden uit Nicomedië. Om haar tegen ongewenste invloeden te beschermen sloot hij haar op in een toren. Desondanks werd zij bekeerd tot het Christendom, men zegt zelfs door Origenes, de beroemde theoloog uit Alexandrië († 254). Haar vader ontdekte dit toen Barbara vroeg om een derde venster in haar toren aan te brengen ter ere van de Heilige Drie-Eenheid. Hij liet haar folteren om haar tot geloofsafval te dwingen. Toen dat niet lukte, onthoofdde hij zijn dochter. Meteen daarna werd hij gestraft: een bliksemschicht doodde hem.

    Wij geven hier de legende zoals ze staat opgetekend in het zogeheten Passional, dat voor het eerst in 1471/72 te Augsburg, Duitsland, werd uitgegeven.

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    DE NIEUWE OUDE POLITIEK

    In de heisa rond Corona en de vaccinaties zou men nog vergeten dat er ook nog aan politiek wordt gedaan. Men mag er dan wel de mond van vol hebben dat het nooit meer worden zal zoals vroeger, in werkelijkheid draait onze politiek momenteel verder alsof er niets aan de hand is.

    T.o.v. de regering Michel is het aantal ministers met één eenheid verhoogd, het aantal viceministers met vier, het aantal kabinetten idem. Men wil nu zelfs de partijdotaties gaan indexeren i.pl.v. ze af te schaffen, zodat die straks nóg meer gaan kosten. Het systeem, waarbij aftredende ministers nog twee jaar twee door de staat bezoldigde medewerkers kunnen blijven doorhouden is blijven bestaan, ondanks de afspraken die men daaromtrent gemaakt had, maar waaraan de Franstalige liberalen zich niet willen houden omdat liefst vier van hun ministers uit het clubje van Wilmès zijn moeten opstappen. Diezelfde liberalen, die men in een Paarsgele regering niet eens nodig had en die nu constant voor heibel blijven zorgen, zoals voorspeld werd.

    Top of the bill is dan nog de invoering van de stadstol in Brussel, die door het Brussels gewest ‘voorlopig’ is goedgekeurd en waarbij mensen van buiten de hoofdstad - hoofzakelijk pendelaars - een extra belasting te betalen krijgen, wat in feite betekent dat Brusselse projecten al dan niet gedeeltelijk door de andere gewesten mee betaald zullen worden. Als men dit precedent toestaat, dan moet men eerst maar eens beginnen met het invoeren van het confederalisme, want dan moeten de gewestgrenzen ook echte grenzen worden. Het is gewoon een schande dat het Brussels gewest, dat bij de laatste staatshervormingen steeds extra geld kreeg toegewezen, nu de andere gewesten daarbovenop nog eens taxeert.

    *

    STADSTOL GEEFT EERST ECONOMISCHE SHOCKEFFECT, DAN WORDT HET BETER'

    Elke Van den Brandt: ‘De urgentie is er. Mensen verliezen kostbare tijd in de file. Daar willen we iets aan doen.’ ©Gert Jochems

    Vandaag om 01:00

    *

    De plannen van de Brusselse regering voor een stadstol worden in Vlaanderen en Wallonië op boegeroep onthaald, maar volgens

     


    Mini Ster van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen)

    is ‘niks doen aan de files geen optie’.

    Vanop haar kabinet aan de Kruidtuin kijkt Elke Van den Brandt uit op de Brusselse noord-zuidas, de grootste mobiliteits-ader van de stad. Met zijn slimme kilometer-heffing - of stadsdrol - wil Brussel het autogebruik minderen en meer mensen voor het openbaar vervoer van en naar de hoofdstad laten kiezen. Het doel van de Brusselse regering is 25 procent minder auto verplaatsingen te hebben tegen 2030.

    Zo hoopt Van den Brandt dat Brussel verlost raakt van het brandmerk ‘filehoofdstad van België’. Maar voor de 190.000 pendelaars die vanuit Vlaanderen en Wallonië dagelijks de stad inrijden, komt de heffing neer op een dubbele belasting, boven op de verkeersbelastingen.

    Ziet u de Vlamingen en de Walen eigenlijk graag?

    Hoeveel stadstol zal u betalen? Doe de test

     

    Brussel voert vanaf 2022 een stadstol in. Met de simulator van De Tijd kunt u berekenen hoeveel de nieuwe stadstol u zal kosten.

    Elke Van de Brandt: ‘Natuurlijk. Brussel is de hoofdstad van het land en we willen dat iedereen daar fier op kan zijn. Nu staat Brussel bekend als een filehoofdstad. Daar willen we iets aan doen. Liefst samen met Vlaanderen en Wallonië. Het is belangrijk dat de filedruk Brussel niet versmacht.’

    Zijn er geen andere manieren dan een stadstol die voor Vlaamse en Waalse pendelaars neerkomt op een dubbele belasting?

    Van den Brandt: ‘We staan in het geplande overleg met Vlaanderen en Wallonië open voor alle voorstellen. Het is niet te nemen of te laten. Maar de slimme kilometerheffing die we op tafel leggen, hebben we becijferd en berekend. Uit impactstudies blijkt dat dit systeem tot 30 procent minder tijdverlies in de files leidt. Files hebben een grote economische kostprijs: voor heel België loopt die economische schade op tot 4 à 8 miljard euro. En er is de gezondheidsschade: we verliezen 14 maanden van ons leven door vervuilde lucht. Toekijken en niets doen is geen optie.’

    Wim Van de Velden

    Daan Bleus

    CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

    De Maagdelijke Martelares Barbaeaarje die in haar puberteitsjaren helemaal geen derde venstertje van haar hardvochtig Papaatje kreeg, wist het al ten j      are 306…

    Dat is voorwaar heel zeker een ietwat speciale benadering en toegeknepen neusvlugels van de Brusselse op tafel klaar gelegde Stads Drol. Vooral door de onthoofding als climax naar het einde toe.

    Stel U voor dat U als volwassene verplicht toehoorder bent van de kleuterjuf die in het volle besef van haar meerderwaardigheid, probeert uit te leggen, dat een vierkant eigenlijk in het diepste van zijn wezen, ook een cirkel is, als men maar voldende goede wil bezit om die vervelende hoeken weg te denken. Kijk, zegt ze, half gebogen en met het ranke ruggetje naar U toe, en ze wijst met een wiebelend wijsje naar de vier dominante raakpunten, die en en die zijn er teveel aan. En nu dus gaan wij die, in Uw belang maar in ons profijt, wegwissen door te denken dat ze er niet zijn.

    Moraal van dit verhaal? Had Barbaraatje maar wat beter nagedacht, dan had ze met het hoofd in de schoot, nog lang kunnen na-genieten van een zalige Oude Dag. Zonder derde venster, maar met het hhofd er volop nog aan…

    Digitalia

    TUSSEN UILSKUIKEN

    EN WIJZE UIL

    05-12-2020, 11:03 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!