MET SNELTREINVAART DOOR DE DAGEN
Foto

Foto

Inhoud blog
  • 906 - EEN CLOWN-KONTDRAAIER OP DE DANSVLOER HEEFT ALTIJD SUCCES
  • 905 - HET APENLAN D NA MEI 2024
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID D E E L I I
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID


    Foto

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Zoeken in blog


    VOOR WIE GRAAG EEN EINDJE MEERIJDT
    06-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.237 - HET ZONDAGDAGSE DOORDEWEEKSE ONTBIJT DIT DIS DE DAG DER DAGTEN: 6 SEPTEMBER 2020 WAAR DE KIEM WERD GELEGD VOOR DE NIEUWE ZEVENTIEN PRVINIËN LEIDER VAN EEN RIJK EN WELVAREND EURIOPA.

    .

    237 - HET ZONDAGDAGSE DOORDEWEEKSE ONTBIJT

    *

     

    *

    ZONDAG 6 SEPTEMBER 2020

    **.

        DEEL i

    *

    *

    *DE IJZERBEDEVAART WAS VAN IN HET BEGIN EEN 'VERBROEDERINGSDAG' VAN STRIJDENDE LEVENDEN MET IN DE STRIJD GESNEUVELDEN.

    ©BelgaImage / Pieter-Jan Vanstockstraeten

    *

    Terugblik naar de eerste IJzerbedevaart

    De overlevenden gaan in dialoog met de gesneuvelden

    -

    04/09/2020 Nick Peeters - Leestijd 9 minuten

    -

    ‘Gij zendt telegram op telegram aan uw koning en aan de ministers, maar uw eigen gekozenen durft gij niet bij de lurven pakken! Ik wensch u daadkracht, vooral tegenover hen, die dichtbij u staan!’ Deze strijdbare en actuele woorden werden uitgesproken door priester-dichter Cyriel Verschaeve. Ze klonken helder op een vergadering in het kader van de Joe Englis-hhulde die van zaterdag 4 tot maandag 6 september 1920 plaatsvond in de Westhoek.

    Herdenkingscomité

    Het voornoemde IJzersymbool was naast frontsoldaat ook een geroemd kunstschilder. Toen hij begin september 1918 in Steenkerke ten grave werd gedragen, ontstond de idee om alle gesneuvelde Vlaamse frontsoldaten na de oorlog publiekelijk te herdenken. In het augustusnummer van De Vos — het maandblad van VOS Vlaamse Vredesvereniging vzw — stond al een opmerkelijke getuigenis van Oscar Dambre te lezen. Deze geëngageerde Vlaming was actief bij de vzw Bedevaart naar de Graven van den IJzer. Hij stelde in 1924 dat de Vlaamse oud-strijders in de korte nasleep van de Eerste Wereldoorlog ‘het plan [hadden] opgevat om ieder jaar een Vlaamse Volksbedevaart naar de IJzergraven in te richten. Het zijn verbroederings-dagen van strijdende levenden met in de strijd gesneuvelden, van grote betekenis voor heden en toekomst van ons verder leven en het lot van Vlaanderen’.

    een algemeen gedragen herdenkingscomité

    Aan de basis van dit alles lag het inspirerende karakter van Joe’s persoon. Al in zijn sterfjaar richtten prominente Vlamingen een Joe English-comité op. Daarin zetelden niet enkel Verschaeve, maar ook Juliaan De Vriendt, professor Frans Daels, priester Hugo Verriest, Emiel Hullebrouck, Stijn Streuvels en Joris Van Severen. Zij stelden zich als doel een album uit te geven, een monument op te richten en in Brugge een Joe English-dag te houden. In 1919 ontvingen niet alleen de leiders van de Vlaamse studentenverenigingen en de Vlaamse oud-strijders, maar ook geestelijken, politici en kunstenaars het verzoek om een algemeen gedragen herdenkingscomité te vormen. De West-Vlaamse benedictijn Aubert-Tillo van Biervliet beschreef in 1985 in een artikel voor het tijdschrift Vlaanderen dat de ‘schoonste hulde hem werd gebracht op de eerste IJzerbedevaart in Steenkerke van 4 tot 6 sept. 1920′. [1]

    De Vlaamse oud-strijders

    wee weken voor de Joe Englishhulde stelde een aanwezige op een VOS-vergadering in Brussel nog de vraag of het moment niet was gekomen om het Verbond der Vlaamsche Oud-Strijders een radicalere Vlaamse koers te laten varen. De oprichting van een sterk antimilitaristische en anti-patriottische organisatie was in die tijd voldoende om verdacht gemaakt te worden door het Belgische systeem. De huldeplechtigheid was een buitenkans voor de oud-strijders om hun Vlaamse gevoelens te etaleren. Op de vooravond van de plechtigheid genoten de al gearriveerde ‘Vossen’ in Veurne van een voordracht met lichtbeelden, verzorgd door advocaat Arthur De Groeve. Zondagmorgen volgde na een misviering een bezoek aan Joe’s graf in Steenkerke. Naast een bloemenhulde en een vlaggenfeest vond daar de onthulling plaats van zijn gedenkteken. Daarna trokken de honderden aanwezigen, waaronder veel oud-strijders en studenten, in een optocht naar Veurne.

    -

    lieten ze zich bijzonder kritisch uit over de verwezenlijkingen van de toenmalige Belgische regering

    De Vossen toonden zich gedurende het herdenkings-weekeinde ongevoelig voor verwensingen uit belgicistische hoek. Integendeel lieten ze zich bijzonder kritisch uit over de verwezenlijkingen van de toenmalige Belgische regering. Op een afzonderlijke vergadering in de namiddag van 5 september 1920 bespraken de oud-strijders in het ‘Hof van Commerce’ in Veurne de politieke toestand van dat moment. Oud-strijder Juliaan Platteau modereerde de vergadering. Hij stelde er dat zijn collega’s het recht hadden ‘te spreken namens het Vaderland’.

    Tegenwerking door de Belgische staat

    Tijdens zijn toespraak herdacht Platteau Joe English als oud-strijder, als kunstenaar en als Vlaamse strijder. ‘Kenden wij hem niet allen persoonlijk, wij kenden zijn kunst. In hem huldigen wij al onze gevallen Vlaamsche makkers, wier gedachten wij zullen doen zegevieren.’ De spreker waarschuwde daarbij de aanwezigen voor de ‘officiële tegenwerking’ vanwege de Belgische staat. Die wilde zo de Vlaamse zelfbeschikkings-strijd de kop indrukken.

    -

    Meegaander dan Verschaeves uitspraak over het ‘bij de lurven pakken’ van de eigen gekozenen lanceerde Platteau vervolgens een oproep om de volksvertegenwoordigers, die door de hulp van de oud-strijders in 1919 verkozen waren, te ondersteunen. Als gevolg van zijn antimilitarisme en zijn Vlaamsgezindheid deed hij ook beroep op de Vossen om gezamenlijk het Frans-Belgische Militair Akkoord van september 1920 te verwerpen en te proberen om een tweede schending van de heldenhuldezerkjes te beletten. Ook volksvertegenwoordiger Adiel Debeuckelaere sprak daarop kort over het Frans-Belgisch verbond, dat volgens hem ‘een belemmering betekende van onze vrijheid’.

    Nostalgie naar een zuivere, dynamische Vlaamse beweging

    Uit de bovenstaande uitspraken van de Vlaamse oud-strijders blijkt een duidelijke behoefte onder de aanwezigen op de hulde om te rouwen om de oorlogsslachtoffers en deze ook te herdenken. Er speelden nog andere factoren mee, die een Vlaamse manifestatie op dat ogenblik noodzakelijk maakte. Zo vormden de politiek-maatschappelijke ontwikkelingen tijdens de jaren 1919 en 1920 in België — volgens het dit jaar verschenen februarinummer van de Joe English, Kunstschilder vzw-nieuwsbrief — eveneens een belangrijk element.

    -

    ons gezamenlijk doel: Vlaanderen vrij!

    Een uitspraak van advocaat De Groeve tijdens het weekeinde sprak dan ook boekdelen. Hij zei tot de Vlamingen: ‘Organiseert u! Streeft, buiten en boven alle andere geschillen, naar ons gezamenlijk doel: Vlaanderen vrij!’ Het Vlaams-nationalistische blad De Schelde gaf de spreker, zoals ook Verschaeve met zijn citaat dat dient als inleiding, volkomen gelijk in een persverslag. ‘De Vlaamsche kiezers moeten van hun mandatarissen eischen, met alle kracht eischen, dat zij werkelijk in het belang van Vlaanderen handelen! Zoo niet – buiten!! (…) Naar den voorgrond alles wat ons vereent! Naar den drommel alles wat ons verdeelt!’ [2]

    Toekomstgericht en internationaal

    Het was duidelijk dat de organisatoren van en de deelnemers aan de hulde zelf een jaarlijks evenement tot stand probeerden te brengen met een duidelijke missie, waarin alle participanten zich herkenden. Co English en Piet Debaere van de voornoemde vzw beschreven de tastbare resultaten treffend door te wijzen op een doorheen de decennia interessant programma met enthousiasmerende sprekers, een grafmonument, publicaties voor en na het gebeuren, enzovoort. ‘Ten slotte werden er inhoudelijk naast de dodenherdenking en het leven en werk van Joe English, ook thema’s behandeld die actueel toekomstgericht en zelfs internationaal waren. Zoals het Frans-Belgisch militair akkoord, de Ierse strijd voor zelfstandigheid, de emancipatie van de vrouw, de maatschappelijke verantwoordelijkheid van kunstenaars en intellectuelen, en natuurlijk de eigenheid van de Vlaamse samenleving en cultuur’, aldus de kleindochter van Joe English en haar partner. [3]

    Sober, maar puur

    Het herdenkingsweekeinde mocht dan wel een sober karakter hebben, toch bleef de samenkomst een leven lang nazinderen in de hoofden van een aantal aanwezigen. Bewijs van deze bewering wordt geleverd door Filip De Pillecyn in zijn ‘Face au Mur’ uit 1979. In dit na zijn overlijden gepubliceerde oorlogsdagboek beschreef De Pillecyn in een tekstje getiteld ‘Herinnering’ zijn gevoelens op zondag 19 augustus 1945. De dag waarop normaal gezien de IJzerbedevaart had moeten plaatsvinden. In zijn barak hadden geïnterneerden kentekens gemaakt, zoals een op een stukje karton getekend IJzerkruis dat ze op hun jasomslag spelden.

    *

    **

    *

    DROL VAN DE VADERLANDSCHE BROL

    *

    Het kan geen toeval zijn dat onze mensen, Het culturele Doorbraak zowel als de Partij Vlaams Belang, precies, dag-op-dag 100 jaar geleden, via het Volk, oproepen om de eigen Vlaamse ‘Verkozenen’ op te roepen om aan de Stem van het Eifen Volk Eerst gehoor te geven.

    -

    Is het ok louter toeval, dat daarbij telkens namen met een bijklank van ‘herwaarts’ op de voorgrond treden? In 1920 Joe Englischin, 2020 Tom van Grieken. Nog meer bewijs dat de Vlamingen een volk zijn van kosmopolieten die voeling hebben over de hele wereld? Ook weer toeval dat de Eerste TSCHELDT geleid werd door de betreurde Bert Murrath, wiens verre voorvader een geducht Turks veldheer moet zijn geweest?

    En de twee Arteeldes, vader en zoon, kwamen die nu van Gent of van Artevelde? En was de Grootste Vlaamse Graaf-Generaal ooit, Flips De Stoute (1342-1404), Graaf van Vlaanderen én vn Bouirgodië dan ook geen ‘aangespoelde? ?

    -

    Gods wegen zijn wonderbaar, of niet soms? Maar wa Hij bewaart, is wel bewaard*           *                      

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!