MET SNELTREINVAART DOOR DE DAGEN
Foto

Foto

Inhoud blog
  • 906 - EEN CLOWN-KONTDRAAIER OP DE DANSVLOER HEEFT ALTIJD SUCCES
  • 905 - HET APENLAN D NA MEI 2024
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID D E E L I I
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID


    Foto

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Zoeken in blog


    VOOR WIE GRAAG EEN EINDJE MEERIJDT
    18-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.679 DE MUZELMANNERIJ ONDER HET ONTLEEDMES

    zondag 18 maart 2012xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    679 DE MUZELMANNERIJ ONDER HET ONTLEEDMES



     

    De Mahgeb

    -----------------------

    Hieronder volgt, van de hand van mensen met een klare kijk op de dingen van elke dag, de vivisectie op een duivels samenlevings-model dat stoemelings op kousevoeten onze eigen samenleving is komen binnensluipen, gretig gebruik makend van de lacune tussen onze door Verlichte Geesten verguisde Christelijke Beschaving en het tegennatuurlijke alomtegenwoordige Niets.

    Het is een boekbespreking die iedereen zou moeten gelezen hebben. Het is alsof de schrijver de blinddoek van voor Uw ogen aftrekt. Meer nog : het zou, liefst met vertaling in hun  eigenste spagetti-slierten-geschrift van de Muzelmannen, verplichte lectuur moeten zijn voor iedere Muzelman, iedere Muzelvrouw en ieder Muzelkind. Het is een boek dat, boven op hun Koran zou moeten liggen want het kan hen ineens 1400 jaar verder in de beschaving brengen.

    Als tegenprestatie zouden ze dan afstand moeten doen van de fabel dat zij een ‘godsdienst’ aanhangen : laat hen dan rechtuit zeggen en belijden, te staan voor de overheersing van de hele wereld. Dan weten we tenminste waar we aan toe zijn!

    Voor wat betreft onze Grote Geesten, de half-Muzelvrouwen Onkelinx en Milquet op kop : ze zouden allen dit boek blad per blad met de voorhamer en zonder verdoving, in hun verstand moeten geklopt worden.

    Hoe de Muzelmannerij kan worden terug gedrongen, lees verjaagd worden? Tja, dat is een probleem waarvoor zelfs de woorden van Winston Churchill niet zullen volstaan. Er zal meer nodig zijn, veel meer, dan zweet, bloed en tranen! De soldatenlaarzen van Hitler waren tenminste nog mensen van vlees en bloed, en geen voorgeprogrammeerde bommen dragende zombies.

    *************************

    De islam volgde Constantijn’

    09-03-2012 - Henk Rijkers itv. Tom Holland - katholiek nieuwsblad

    ISKANDER

    ****************************

    Eerst was er de profeet. Toen was er het woord van die profeet. Toen was er de godsdienst en ten slotte het grote rijk. Althans, zo geloven moslims dat. Modern wetenschappelijk onderzoek draait die volgorde om. In het machtsvacuüm tussen twee moegestreden rijken, het Romeinse en het Perzische, zag het onaanzienlijke nomadenvolk van de Arabieren – door beide partijen ingehuurd en bewapend voor de grensverdediging – kans op te komen en een nieuw rijk te stichten. Daar zochten ze in de zevende en achtste eeuw een bindende godsdienst bij, eentje die kon concurreren met het prestigieuze monotheïsme dat het Romeinse rijk bezielde. De Arabieren keken daar het nodige van af, maar gingen ook te rade bij de godsdiensten - heidense, maar ook christelijke en joodse varianten - waarvan het in het Midden-Oosten wemelde. Men stelde een eigen definitieve, orthodoxe versie vast en schreef die ‘openbaring’ toe aan Mohammed. Ter ondersteuning daarvan werd een heilig boek samengesteld: de Koran.

    ‘De islam volgde Constantijn’ De reconstructie van dat wordingsproces beheerst nu de academische discussie, verzekert Tom Holland (44). “Al zou je dat niet zeggen als je de studieboeken ziet.” Hij kan het weten, want hij heeft juist voor Channel 4 (“het stoute broertje van de BBC”, volgens Holland) een documentaire gemaakt. Alle grote deskundigen heeft hij daarvoor geïnterviewd. Holland: “Ik schat dat de helft van de specialisten nog in het traditionele verhaal gelooft, de andere helft is revisionist. En de laatste groep wordt steeds groter.”

    Wat heeft je bewogen na je boeken over de Oudheid nu de islam onder de loep te nemen?

    “Wat ik fascinerend vind, is dat in deze periode alles open ligt. Als je historisch onderzoek doet, zijn de vaste waarden daarvan gewoonlijk bekend. Als het gaat om de Reformatie of de Franse Revolutie ken je de essentie van wat er gebeurd is. De bronnen zijn bekend. Dat is hier niet zo. Bewijzen zijn schaars. Voor iedereen is duidelijk dat de oplossing niet ligt in de geschriften van moslims uit de negende en tiende eeuw, maar in de culturele context van de late Oudheid. Tenzij je een gelovige moslim bent, natuurlijk. Dan heb je ook geen probleem.”

    “Dat God zich vanaf 610 in de woestijn aan de analfabeet Mohammed uit Mekka openbaarde. Die woestijn, dat analfabetisme en Mekka zijn belangrijk. Mekka is een plaats waar niemand van had gehoord. Zelfs de Koran kent die niet. Die afgelegen plaats moet net als de ongeletterdheid van de profeet puurheid garanderen en vreemde invloeden uitsluiten. Maar dat een godsdienst die doorschoten is van christelijke en joodse invloeden door engelen wordt aangereikt, mag voor de gelovigen een oplossing zijn, voor de niet-moslim is het juist een probleem. Het duidt erop dat de islam tot stand gekomen is op een kruispunt van invloeden en dus niet in Mekka. Eerder in de buurt van Palestina.”

    Hoe kun je die invloeden aantonen?

    “Het klassieke voorbeeld is de straf op overspel. De Koran schrijft zweepslagen voor. Maar de traditionele straf is steniging geworden. Dat is joods en komt uit de Tora. De Koran schrijft voor dat je driemaal daags moet bidden. Maar moslims doen het vijf maal per dag. Dat is zoroastrisch, de Perzische vuurgodsdienst. We hebben een ooggetuigenverslag van een rabbi die beschrijft hoe zoroastriërs zich tot de islam bekeren en assimileren. Dat duurt een paar generaties en laat sporen na.”

    Waarom neem je in je boek zo’n lange aanloop? Pas voorbij de helft kom je toe aan het begin van de islam.

    “Omdat als voorbereiding van de islam het Perzische rijk net zo belangrijk is als het Romeinse. Wat opkomt als Arabisch rijk is in feite een gearabiseerd Perzisch rijk. Een interessante vraag is wat er gebeurd zou zijn als de Arabieren erin geslaagd waren Constantinopel te veroveren. Die stad wilden ze boven alles. Ze bleven het maar proberen. Dat bewijst hoe diep ze de Romeinse propaganda geslikt hadden dat je de wereld alleen maar vanuit Constantinopel kunt regeren. Als hun dat gelukt was, had het kalifaat een Romeinse vorm aangenomen. Je kunt die ambitie nog zien bij de Syrische dynastie van de Omayyaden (661-750), die de moskee in Damascus en de Rotskoepel in Jeruzalem bouwden. Dat zijn – architectonisch gesproken – totaal Romeinse gebouwen. Wanneer die dynastie in 750 omvergeworpen wordt, verplaatst het zwaartepunt van het hart zich naar Irak, waar in 761 de nieuwe hoofdstad Bagdad wordt gesticht. Die verschuiving betekent dat het rijk definitief een Perzische vorm aanneemt.”

    Je spreekt nu over de islam alsof die – meer nog dan een godsdienst – de rijksideologie is van een expansief imperium.

    “Dat is hij ook, denk ik. De focus van mijn boek is de relatie tussen een rijk en een religie als georganiseerd geloofssysteem. Keizer Constantijn stond aan de overheersende christelijke factie toe dat in zijn rijk te worden. Dat constantijnse christendom vestigt een prototype, dat de Arabieren zullen navolgen.

    En volgens jouw boek is kalief Abd al-Malik (685-705) de Constantijn van de islam. Tot dan is de islam geen eenduidige doctrine. Deze kalief construeert de islam, reorganiseert die in zijn huidige vorm.

    “Abd al-Malik is de Constantijn, maar ook de Sint-Paulus van de islam. (lacht) Het is alsof Paulus een zak geld had om mooie gebouwen te laten optrekken. Dat is de fascinatie van de Rotskoepel (waarin de inscripties nadrukkelijk doctrinair zijn, bijvoorbeeld de Drie-eenheid aanvallen - hr). Het gaat allemaal om het nieuwe idee van één God en diens enige afgevaardigde, die aan het hoofd staat van één rijk. Dat zette de heerser op een fantastisch voetstuk. Het stelt je in de gelegenheid jouw rijk voor te stellen als de afspiegeling van de hemel. En natuurlijk moet heel de wereld onder jouw bewind komen, net zoals de hemel onder het bewind van God valt.”

    Maar het christendom huldigt toch juist armoede en nederigheid?

    “Precies. Zowel christendom als islam staan eerder kritisch tegenover de machtigen en rijken. Terwijl Abd al-Malik in zijn rijke paleis zit, worden vanuit alle hoeken van de aarde slaven aangesleept en gedumpt in Irak. Zij ontmoeten elkaar en lezen bij de profeet dat die juist tekeer gaat tegen onrecht en de pretenties van de rijken. Zij keren het geloof van de Arabieren tegen hun meesters.”

    En zij lenen daarvoor de juridische intelligentie van de joden, begrijp ik uit je boek?

    “Zo kun je het zeggen. Er wordt van onderop een wetssysteem ontwikkeld, dat tegen de kalief kan worden ingezet. Er zitten dus twee lagen in de islam. Enerzijds de imperialistische idee, anderzijds de egalitaire, die gedragen wordt door de overwonnen volken. Uiteraard schrijven die de laatste via de soenna, de mondelinge traditie, eveneens toe aan Mohammed. Dat stemt precies overeen met wat het rabbijnse jodendom al eeuwenlang aan het doen was met de Talmoed, die uit Mozes’ tijd zou dateren. En dat hebben de joden gedaan in Sura, ongeveer 30 kilometer van Kufa, het grote juridische centrum van de islam. Dat kan toch geen toeval zijn?”

    Tom Holland, Het vierde beest. God, de strijd om de wereldmacht en het einde van de oudheid. Uitgeverij Athenaeum, 508 pp., geb., € 29,95, ISBN 978 90 253 6908

    STOP EENS ‘N BLOKKER BLOGGER IN UW TANK

     

     

     

     

     







    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!