Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele
soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik
meedelen en zelf nog bijleren.
Voor de fruitliefhebber
04-12-2010
Grootouderfeest Basisschool De Wingerd Poederlee
Grootouderfeest Basisschool De Wingerd Poederlee
24 november 2010
Voor
de eerste maal maakten we kennis met de school van Isis in Poederlee waar ze
sedert Pasen naartoe gaat. We zijn blij te weten dat ons kleindochter in een
warm midden is terechtgekomen.
We
voelden de hartelijkheid en gastvrijheid van de mensen van Poederlee, de
kinderen en de school.
1. Onder de kerktoren
van Poederlee
2. schuilt de
parochiezaal Mollenhof
3. Ongeveer 300
genodigden vulden de zaal en het voor-
portaal
4. Hartelijke kennismaking
5. Kleinkinderen
verwennen hun grootouders
6. Jonge obers van het
zesde leerjaar
7. De kinderen hebben
het heel druk
8. De juffen voorzien
koffie, thee, cake à volonté
9. Jongens in
actie aan de afwas
10. De basisschool De Wingerd en
nu nog een echte druif. aan de poort
11. De directeur, Rolf van Eekert ontvangt aan de
schoolpoort
Vorige zaterdag, 27/11, net voor het uitbreken van de eerste
koudegolf van deze winter ging ik in de Filclair tunnel de laatste, meestal nog
groene tomaten plukken.
Mijn oog viel op het stuk insectengaas waarmee ik de
Crandallbes had afgeschermd tegen mogelijk indringende merels.
Tot mijn verbazing stonden
de zwarte bessen er nog in goede gezondheid . Ze hebben het uitzicht en
de smaak van zwarte bessen, maar hebben dus een uitzonderlijk lang leven voor
een bes! Rijpe bessen blijven hangen.
Al bij al waren er maar een tiental bessen met de grijze
schimmelsporen van Botrytis. Wellicht bleven ze door het gaas uit het bereik
van de neervallende condensdruppels.
Volgend jaar wil ik te weten komen hoelang de bessen het buiten
uithouden, zonder bescherming tegen de regen.
Veel gegevens over de Crandallbes heb ik nog niet
gevonden.
Wel dat de vrucht 5 X meer vitamine C bevat dan een
sinaasappel.
Met het donkere sap zal ook het gehalte aan antioxydanten
hoog liggen.
Crandall is een Ribes odoratum (geurend). Dus ook aan de
geur van de bloemen aandacht schenken. Zwarte bessen behoren tot de soort Ribes
nigrum.
Crandall bessen groeien als een zwarte bes een goede 1,5
m hoog. 25 Jaar terug schafte ik ze aan
bij De Nieuwe Tuin van Peter Bauwens te De Klinge.
De Crandall vormt veel fijne, hangende takjes. Ik
herinner mij dat ik die tijdens de winterperiode flink uitgedund had.
De Crandallbes past ook in een siertuin met zijn mooie
gele bloei in het voorjaar. Wellicht ook om de geur. Zonder afschermen zijn
echter geen bessen te oogsten.
Op het Provinciaal
(Vlaams-Brabant) Proefcentrum voor Kleinfruit
Momenteel loopt op het
bio-Proefstation te Pamel dat, na 3 overgangsjaren, nu al 10 jaar
gecertifieerd is als bio-bedrijf een 4 daagse cursus voor (aspirant)kleinfruittelers.
Dat er behoefte is aan een
dergelijke opleiding bewijzen de meer dan 50 inschrijvingen.
Twee jaar terug was er al een
opleiding voor het telen van bio-aardbeien.
Sindsdien zijn 14
biotelers gestart en is het aanbod op de veiling van 1 ton naar meer dan 5 ton
opgevoerd en zeggen dat er vraag is naar 100 ton.
FOTOS
1.Kerk
van Pamel, gemeente Roosdaal tegen Ninove.
2.Marcel
de Jong, voorlichter, behandelt de teelttechnische zaken, de mechanisatie, de
infrastructuur o.a. overkappingen en het financieel-economische luik.
3.Jurgen
Bouveroux van Biobest behandelde de plagen en hun biologische bestrijding.
4.Yves
Hendrickx, de directeur van het centrum had het over de preventie van plagen.
We zien hem hier bij een bezoek op het terrein. (De man in het midden).
5.De
nieuwe frambozenaanplant.
6.De
serre met pas geplante bramen
7.BramenNieuwe rassen die hier zullen beproefd worden: o.a. Obsidian, Black Pearl,
Detiolus, Loch Ness, Triple Crown en als getuige het bekende ras met het
peterselieblad Evergreen.
8.Tunnelconstructies Marcel de Jong, de man met de witte pet legt de voor - en nadelen van de verschillende constructies uit.
Biodiversiteit en smaak tijdens de Seniorenweek van Zoersel
Biodiversiteit en smaak tijdens de Seniorenweek van Zoersel
We genoten zeer van deze uiteenzetting door
Joeri Cortens van Natuurpunt Educatie.
Aan de hand van een hapje en een drankje, een
multimediavoorstelling en een reeks sprekende verhalen geeft de spreker een
antwoord op enkele cruciale vragen rond het thema biodiversiteit. De deelnemers
krijgen bovendien een hoop praktische tips mee om zelf een steentje bij te
dragen aan het behoud van de natuur.
Enkele jaren geleden trachtte Monsanto de basmatirijst voor
zichzelf te patenteren, wat gelukkig niet lukte.
We proefden een schoteltje biobasmatirijstpap
met geraspte bioamazonenoten. Voor de bevruchting van deze noten zorgt een
speciale bijensoort. Deze noten groeien in een duurzaam bos en geven de mensen
een inkomen.
Nog een treffend voorbeeld. De fairtraide
koffie komt niet van monokoffieplantages maar groeit als onderbegroeiing in een
bos en draagt bij tot de biodiversiteit.
Er was Gageleer, een biobier met gagel, naar een recept uit de streek, nu
gebrouwen te Locristi. Natuurpunt propageert dit bier in haar afdelingen. Vorig
jaar haalde men een productie van 100.000 l. Het is echter niet gemakkelijk
voldoende biologisch geteelde gerst te vinden. Gelukkig is er nu het biologisch
landgoed De Hoevens en de Stichting Korensla te Alphen bij Tilburg dat o.a. biogerst teelt. Verder waren er sappen van de Drie Wilgen
te Nijlen, waarvan een gedeelte van de opbrengst eveneens naar Natuurpunt gaat.
Tenslotte proefden we nog van de vaste kaas van Widar te Merksplas. Ze
verwerken rauwe melk tot kaas. Beperkte productie en enkel in de streek te
verkrijgen.
Een aanbevolen activiteit van Natuurpunt Educatie
Fotos van Aleide
1.De rijstpap
2.Joeri
Cortens, educatief medewerker van Natuurpunt.
3.Gageleer
4.Gageleer
5.Vruchtensap van de Drie Wilgen
6.Het publiek
7.Jef De Bie, voorzitter van de Seniorenraad met echtgenote
2010 was bij mij het slechtste
jaar voor appelen. De moestuin deed het anderzijds uitstekend. Buiten de droge
periode in juni was er regelmatig voldoende water. De groenten groeiden als
kool. Mijn kolen deden het zelfs te goed. Een deel barstten open door het
innerlijke geweld. Fantastische selder en pas heel op t eind wat
schimmelaantasting op de witte selder.
De knolselders moet ik nog
oogsten. Vorig jaar waren het prutsknolletjes. Dit jaar zijn ze reuzengroot.
Felle preien. De maden van
de preimot hadden er maar weinig vat op, alhoewel er wat gaten zijn in de
bladeren. Aleide wil die gaver hebben omdat zij ook graag de groene bladeren
gebruikt.
Dus volgend jaar wordt de
prei na heel veel jaren onderbreking terug afgedekt met insectengaas.
Om deze donkere dagen wat
op te fleuren: geniet van de herfstkleuren
Hosta We wonen hier 48 jaar en de plant stond er al. Waarschijnlijk toen al vele jaren. Buiten misschien een zeldzame keer wat compost, trekt de plant al die tijd haar plan en heeft beslist geen last van bodemmoeheid.
De wetenschappers van
Reading University zijn de nieuwe begeleiders van Brogdale en de National Fruit
Collections van Groot Brittannië.
Op hun stand maakte ik
kennis met Cryopreservatie :
Slapend enthout met 1 oog
wordt in de winter in stukjes van 3,5 cm gesneden. Vervolgens worden deze
gedurende 14 dagen aan -4° C gevriesdroogdtot de gewenste vochtinhoud, waarbij men het vormen van schadelijke
ijskristallen vermijdt.
Daarna ondergaat het
materiaal een verdere, gecontroleerde temperatuurverlaging tot 30 ° aan een
tempo van - 1 ° per uur.
Vervolgens slaat men het
materiaal op in vloeibare stikstof van 196 ° C
Het materiaal kan men
aldus een aantal jaren veilig bewaren.
Wel 10 jaar wist de
onderzoeker mij te vertellen.
Als men later gaat enten
doet men dit met chip budden van het oog.
Als om een of andere reden
bomen moesten uitvallen, houdt men op deze manier een levende back up achter
de hand.
Een andere techniek die
men gebruikt is de Genetische analyse om
de eigenschappen van een ras te bepalen. Deze raszekerheid is belangrijk voor
het eventuele gebruik van dit ras bij verdere kruising.
2.Er
was een uitgebreide proefstand met allerhande ciders. Gisteren hadden we er een
zeer lekkere gedronken. Een paar proefkeuzes vielen mee.
3.Na
de lunch besloten we tot een proeverij. Sommige waren te doen maar andere
vielen erg tegen: de bittere nasmaak die je meermaals hebt met Franse cider,
wellicht te wijten aan bedorven vruchten?
4.Idem
5.Idem
6.Idem
7.Idem
8.In
een grote tent kon men vruchten proeven en aanschaffen. Wat velen deden. Hier
de Egremont Russet
Fast staat voor Farm Advisory Services Team. Een van hun vestigingen is te Brogdale. Zij behartigen
de professionele teelt.
Op hun stand waren de clubrassen te zien.
De meeste nieuwe rassen zijn uitsluitend
voorbehouden voor gecontracteerde telers in een gesloten club van boomkwekers,
telers en verkoopinstanties. Men spreekt ook van Conceptrassen.
Ik lees net in The Fruit
Grower van november dat het clubras Rubens,
ontstaan in Italië, op de National Fruit Show te Detling (Maidstone) in oktober,
zowel de prijs voor de mooiste appelen als de prijs voor de beste dessertappel
(beste smaak) gewonnen heeft.
Wellant is een Nederlands ras van Wageningen ontstaan uit de
kruising van een Nederlandse selectie en Elise. Een geurige en zeer smakelijke
appel.
Junami is een Zwitserse appel uit een kruising tussen
Idared-Maigold en Elstar.
Rubens, Wellant en Junami horen bij de conceptrassen in België samen met de hier niet aanwezige KANZI en BELGICA.
Hoe het precies zit met de andere gefotografeerde rassen weet ik niet.
Howard deed ons het adres
aan de hand van deze B & BHook
Heath Avenue Woking GU22 OHX. De waardin
is Janet Moore madjan02@hotmail.com
Op nogal wat plaatsen in
Engeland hebben de huizen geen
huisnummer maar een naam. Je moet dus iets beter geïnformeerd zijn om dit
huis te vinden. Let op een garage links en een pub rechts. Iets daar voorbij
zie je een rij aaneengesloten huizen. Aan het losstaande huis daarnaast moet je
zijn. Rij je tot aan de zijstraat rechts, dan ben je te ver en dien je terug te
keren.
We betaalden £45 voor een
twee persoonskamer en £35 voor een single.
Een goed adres voor iemand
die Wisley wenst te bezoeken. De afstand is maar een goede 10km
FOTOS
1.B&B
Holly Cottage
2.Het
ontbijt English breakfast is inbegrepen. Het heeft ons gesmaakt
In de vooravond hadden we
een afspraak met Howard Stringer.
Dank zij Howard hadden we
de B & B kunnen contacteren waar we straks naar toe gaan en mooi meegenomen
hiervoor moeten we voorbij zijn deur passeren te Send.
We moesten nog iets eten
en weer overwoog Howard waar we eventueel terecht konden: The Saddlers Arms, eveneens
te Send, niet ver van zijn woonst.
Howard en Elisabeth worden
beiden begin januari 2011 88 jaar.
De benen willen wel niet
zo goed meer mee, maar de geest is dus te helder. Howard is een van de
toonaangevende leden van de RHS Fruit Group en The Friends of Brogdale.
Hij was de standhouder
voor Brogdale op de eerste Europom te Alden Biesen in 1995. We hadden het geluk
hem nader te leren kennen op de 1 ste NBS reis naar Engeland in 1997. Ik weet
nog hoe hij mij adviseerde voor bewaarrassen die minder schurftgevoelig waren.
Daarop kwam hij een paar
keer naar ons, o. a. voor de Europom te ST.-Pieters-Rode.
Ik heb van Howard heel wat
geleerd. Kent u het verschil tusseneen
cutting (stek) en een Irish cutting (Ierse stek)? De Ieren zijn slimmer en verkiezen
een reeds bewortelde stek!
FOTOS
1.Bij
Howard thuis
2.We
trekken naar de pub The Saddlers Arms
3.In
de pub. We dronken een groot glas: 1 pint (ruim een halve l.) lekkere cider.
4.De
takken bezwijken onder het gewicht. De boom is zeer open gesnoeid.
5.Howgate
Wonder.Dit is een keukenappel.
6.Idem
Op de herfst Fruit Show te Maidstone (Gaat jaarlijks
door te Detling in oktober) zag ik in 2000 een exemplaar van +/- 1,7 kg. Die
appel kwam toen in het Book of Records.
(Tussen haakjes sinds 2005 onttroond door een Chisato
Iwasaki in Japan van 1,849 kg.)
Europom is de jaarlijkse, internationale fruittentoonstelling
die telkens in een ander land plaats heeft. Vorig jaar was dit bij ons te Alden
Biesen. 2008: Luxemburg; 2007: Naumburg (Duitsland).
Te Wisley had alles plaats in één, niet zon
grote tent. De stand van Wisley zelf was het meest herkenbaar met de vruchten in
torentjes. Adrian Baggaley had een kleine, maar boeiende stand met enerzijds
een beperkt aantal vruchten, maar vooral een hele verzameling tot diverse
dranken verwerkte vruchten.
Op de NBS stand stonden Ludo Royen, de
voorzitter en Jean-Pierre Billen, de inrichter van de NBS-reizen de mensen te
woord. Frankrijk was er met een stand van de Potager du roi van Versailles met frivole
afdrukken op vruchten en een beperkt assortiment van de Croqueurs de Pommes.
Verder Pomologen Verein van Duitsland en een beperkte inzending van Bayern en
Oostenrijk, plus een standje van Fructus (Zwitserland).
Naast de Europom-tent waren er nog een heleboel,
vooral commerciële standen en tenten. Men trof het met het mooie weer.
Op een andere locatie gingen lezingen door. We
hoorden een gedeelte van Jim Arbury, hoofd van het departement fruit.
Daarna gaf de Chairman, Gerry Edwards een
overzicht van de Fruit-group van de RHS, opgericht onder de leden van de RHS in
1945. Naar onze oude fruitvriend Howard Stringer vertelde had hij met de
fruit-group veel interessante bezoeken kunnen meemaken. Ze geven een nieuwsbrief
uit, maar enkel voor de leden.
Momenteel telt de groep 400 leden. Op de 1 ste
NBS reis naar Engeland in 1997 ontving Brian Self, die ook een tijd chairman
was, ons in de beroemde Hatton-tuin te East Malling. We vernamen toen dat de
Fruit group 200 leden telde. Ik weet nog hoe ik mij de bedenking maakte dat fruitenthoesiasten toch een zeldzaam
ras zijn: 200 ( of heden 400) op een totaal aantal van meer dan 300.000 Royal
Horticultural Society-leden!
FOTOS
1.Met de wagen in de Shuttle van
Calais naar Folkestone, wel in de trein met de hogere wagens en bussen. We
betaalden 30 per traject. (Foto Jet)
4. Links Jim Arbury, hoofd
departement Fruit Wisley. RechtsGerry
Efwards, chairman Fruit-group RHS.
5. Adrian Baggaley
6. Zijn dranken
7. Op de stand van de
Nationale Boomgaardenstichting met Joan
Morgan van de (New) Book of Apples, Ludo Royen, voorzitter NBS en Jean-Pierre
Billen, reisleider van de NBS.
8. In t midden Frits
Doornenbal, secretaris van Fruit yn Frijslân