(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    08-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INGEPAKTE BESSEN IN JE TUIN
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INGEPAKTE BESSEN IN JE TUIN

     Ingepakte Bessen in je Tuin


     

    Dank zij de warme zomer van 2003 begon het rapen van de vruchten al in de eerste week van augustus. De meeste vruchten hangen dan nog in hun groen jasje aan de plant. Eronder liggen al enkele rijpe, geelbruine vruchten. Vorig jaar met de natte juli begon de oogst een maand later. Het oogsten gaat door tot het invallen van de vorst.

     

    08-04-2006, 14:05 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INGEPAKTE BESSEN IN JE TUIN (1)
    INGEPAKTE BESSEN IN JE TUIN (1) Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Physalis pubescens of pruinosa of grisea


    Het speciale is dat deze planten zichzelf al 5 jaar massaal uitzaaien. Ze verschijnen pas begin juni, samen met het knopkruid.

    Eigenlijk laten ze zich niet verplanten, maar je kan dit toch doen door het jonge plantje met een intacte kluit uit te steken. Ik zet ze op een rij met een 70 - 80 cm tussenruimte. Dan kan elke struik behoorlijk uitgroeien en bekom je mooiere bessen.

     

    U hebt wellicht al geraden dat we het over de kaapse bes hebben. ( Ze kregen die naam omdat ze in de Kaap (Zuid Afrika) commercieel gekweekt werden. De lang bewarende bessen werden massaal meegenomen op de schepen als middel tegen scheurbuik.)  Ik spreek liever van goudbes, die veel beter de karakteristieken weergeeft.

    In het Frans cerise de terre, coqueret pruinosa. In het Engels dwarf cape goosberry, ground cherry, strawberry tomato. In het Duits Kapstachelbeere, Erdkirsche, Ananaskirsche.

    De wetenschappelijke naam is Physalis pubescens of Physalis pruinosa of beter nog Physalis grisea en behoort tot de familie der Salonaceae, de nachtschadeachtigen, waarbij bv. ook de tomaten behoren.

    De plant komt uit Noord Amerika (Verenigde staten, Canada, Mexico).

    Er werd selectiewerk mee verricht. Ik heb slechts de naam van één benoemd ras gevonden: Goldie.

    Mijn planten komen uit het eerste aanbod van biologisch zaad door Velt 1999-2000 van Terre de Semances als Physalis pubescens. De volgende jaren werd het Physalis pruinosa  van de firma  Biau Germe. Hoe dit ras zich gedraagt weet ik niet, maar gezien het een synonieme benaming is, verwacht ik een gelijkaardige groei. Er kunnen variëteitverschillen zijn.

     

    De groei is het best op goed van compost voorziene grond. Op een schrale plek blijven plant en vruchten te klein. Maar veel mest hebben de planten beslist niet nodig.

    In mijn zandgrond zaaien ze zich massaal uit, ondanks het feit dat ik mijn tuin licht laat ploegen. Lukt dit ook op zware grond? De zaden blijven erg lang kiemkrachtig. Op een pakje van Biau Germe lees ik: oogstjaar 1999, te zaaien voor 2007.

     

    De vruchten worden bij voorkeur verzameld op een warme, droge namiddag. Best is dit op geregelde tijdstippen te doen, want het omhullend weefsel begint na een tijdje te vergaan, te composteren als die lang op de grond blijven liggen.

     

    De geraapte bessen worden vlak uitgespreid om verder te drogen. Bij voorkeur gebruik ik hiervoor grote kartonnen dozen van groenten - en fruitkramen. Je kan ze in de zon zetten en gemakkelijk weer binnen nemen. Je dient wel geregeld te controleren op rottende vruchtjes. Je merkt dit wel aan de zwermende fruitvliegjes. Afhankelijk van de weersomstandigheden zitten er gebarsten of beschadigde vruchten bij en je ziet en voelt dit niet steeds bij het rapen.

    Eens goed droog blijven de vruchten in hun omhulsel maanden goed. Tijdens Kerst en Nieuwjaar heb je nog volop bessen. Tegen die tijd beginnen ze in te drogen, zijn zoet, maar het sappige is er wat uit.

    Naar het midden van oktober rijpen de bessen buiten haast niet meer en blijven groen.

    Als je de afgevallen bessen toch verzamelt en binnen droogt, rijpen ze wat na, net als tomaten.

     

    De afgevallen, rijpe, gele bessen ter grootte van een kleine kers ( 3 gr) hebben een zuurzoete smaak en doen aan ananas, appel, en stekelbes denken. Ze zijn heerlijk om zo te snoepen, maar lenen zich ook voor decoratie van spijzen en desserten. De omgekeerde omhulling met de vrucht er nog aan vast, werkt zeer decoratief.

    De vrucht kan verder dienen als taartbeleg en leent zich ook voor het bereiden van heerlijke confituur. Gebruik hiervoor vers geraapte bessen: het schoonmaken gaat veel vlugger. Verder gebruik: in vruchtensalades en compote. We maakten er ook confiserie mee voor de Kerstmarkt ten voordele van het Zoego project. ( Steun van Zoersel aan Going, dorp van onze schoonzoon in het droge noorden van Kameroen)

    De besjes op een stokje werden in warme chocolade gedoopt en na verharden op een pompoen geprikt. Aanlokkelijk. Ze bleven nog een week houdbaar.

     

    De planten groeien ongeveer 50-70 cm hoog en beginnen dan open te vallen. Wat ondersteuning voorkomt dat ze te veel op de grond liggen en bevordert het afrijpen. Je zal veel plantjes moeten weghakken. Laat om de 80 cm maar één plant staan. Je behoudt ook slechts de eerst verschijnende planten. Latere hak je weg. Als het kan zorg dat de planten in volle zon staan. Wat schaduw kan wel, maar vertraagt het rijpingsproces. Zaaien doe je begin mei. Onder voldoende warme omstandigheden bedraagt de kiemduur 8 à 15 dagen. De zaadjes zijn vrij klein. Ik heb geen ervaring met warm voorzaaien. Je zou het kunnen proberen in een potje met een paar of enkele zaden. Je behoudt een plantje dat je na half mei, als het vorstgevaar geweken is, buiten uitplant, er zorg voor dragend dat de kluit intact blijft.

    Aldus verleng je het groeiseizoen en in een minder goede zomer kan dat wel nuttig zijn.

    Maar in een warme zomer als 2003 doet de goudbes het ook bij ons uitstekend.

    Je kan de plant ook in bloempotten op je terras kweken. Op het Zoego tuinfeest boden we enkele planten aan in bloempotten met compost. De groei is voldoende om nog behoorlijke besjes te bekomen.

    Men zou de goudbes ook warm kunnen voorzaaien en men kan dan nog vroeger oogsten!

     

    Het familielid, de ananaskers Physalis peruviana, zoals de naam zelf zegt afkomstig uit het meer tropische Zuid-Amerika, dien je wel voor te zaaien, zoals je met tomaten doet.

     

     

    08-04-2006, 14:03 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (17 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INGEPAKTE BESSEN IN JE TUIN (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INGEPAKTE BESSEN IN JE TUIN (2) Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Physalis peruviana


    In het voorjaar 2000 zaaide ik beide soorten gewoon in de tuin. Ik

    herinner mij toen op half oktober slechts een paar halfrijpe vruchten te hebben kunnen oogsten. Anderzijds van de pubescens waren er vruchten met hopen.

    Wat een verrassing 2003: tussen de andere planten staat ook een peruviana! Het is de plaats waar ik 4 jaar terug zaaide! Eind september zijn enkele vruchten al bruin verkleurd en binnenin volledig rijp. Ze zitten nog stevig vast aan de plant en vallen niet af.

    De peruviana heeft dus ongeveer een 2 maand  langer groeiseizoen nodig als je vergelijkt met zijn Noord-Amerikaanse soortgenoot.

    Warm voorkweken is een noodzaak. Maar ik heb het nog niet gedaan. Wat is de optimale duur van de vooropkweek? Kan je deze plantjes verspenen? Uitplanten in een serre geeft meer zekerheid op een voldoende lang groeiseizoen. Maar buiten uitplanten na het vorstgevaar kan eveneens succesvol zijn.

    In Bokrijk op het evenement ‘Eetbaar Landschap’ zag ik op de stand van Bokrijk zelf, enkele ranken waarvan de grootste vrucht de grootte van een pingpongbal benaderde, maar nog volledig onrijp. Zeker geen voorgekweekte planten. Achteraf kwam ik te weten dat dit tomatilo's waren ( zie verder).
    Ananaskersen worden toch dubbel zo groot als de physalis pubescens/ pruinosa en dieper oranje-geel van kleur.

    Physalis peruviana groeit een stuk forser en wordt een struikige plant van minstens 1,50 m. en blijft rechtop staan, maar eveneens met breed uitgroeiende takken. Buiten groeit de plant niet zo hoog maar toch forser dan de pubescens / pruinosa / grisea.

     

    Een derde familielid is de bij de bloemschikliefhebbers geliefde lampionplant, Physalis alkekengii franchetii. De prachtige oranje lampions bevatten eveneens een eetbaar geel kersvruchtje, dat ik vele jaren geleden al geproefd heb.

     

    Als vierde lid is er de Tomatillo,  Physalis ixocarpa  Lampiontomaat

     

    De plant is nauw verwant met de goudbes, de ananaskers en de lampionplant met de Chinese lantaarntjes.

    De tomatillo wordt 1,5 tot 2 m hoog en heeft gele bloemen.

    De vruchten zitten in een lampionachtige omhulling, die later openspringt onder druk van de dikkende groene of paars kleurende vruchten.

    Deze hebben een kruidig zuur aroma en zijn rijk aan mineralen en vitaminen.

    In de Zuid – en Midden Amerikaanse keuken worden ze veel gebruikt in Chili’s, eenpansgerechten en sausen (Salsa verde).

    Men zaait warm voor (22-24 °C)  en plant midden mei uit in onverwarmde serre.

    Het kan ook op een beschutte plaats buiten, vergelijkbaar met tomaten. Ze vragen wel iets minder bemesting.

    Men kan ze ook in potten kweken.

    Bij cultuur in struikvorm worden de planten herhaaldelijk licht teruggeknipt, om een compacter gewas te bekomen. Steunen als bij tomaten. Chase Organics heeft biologisch zaad, zowel van de groenkleurige als van de paarskleurige variëteit.

     

    08-04-2006, 14:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JARIG

    JARIG

    8 april

     

    Vorige donderdag kreeg ik het bezoek van Jules en Anna Reyniers.  Ik kon hem Japanse Wijnbes en Dormanred bezorgen. Zijn planten waren om een onbekende reden (was het vochttekort?) onvruchtbaar geworden. De vruchtjes verdroogden.

    Jules zit op een droge zandgrond in Rijkevorsel, een gemeente die over het algemeen veel rijkere grond heeft.

     

    Jules heeft me o.a. plezier gedaan met enkele druivenrassen. We zijn ook enkele jaren geleden op de Lünenburgerheide bij Dierking de nieuwste Blauwbessen gaan halen. Ik heb ze nog allemaal. Bij hem zijn enkele planten bezweken. Iets te veel compost gegeven?

     

    Jules is een fijne tuinier en had Tomatillo’s voorgekweekt.

    Voeg daarbij dat ik uit Nederland een vraag kreeg waar goudbeszaad te bekomen was.

     

    Samen met kleinzoon Jonas heb ik het artikel over ‘Ingepakte Bessen’ met een passende foto op de blog gezet ter gelegenheid van 1 jaar blog op 8 april.

     

    Ik ben het Seniorennet dankbaar voor de geboden mogelijkheid.

     

    Vroeger had men mij al gestimuleerd om mijn ervaring betreffende fruit neer te schrijven, maar het kwam er praktisch niet van.

     

    Op deze manier hou je ervaringen vast en maak je anderen hieraan deelachtig.

     

    Een goede 70 % zijn Belgen. Ruim 1 op 4 woont in Nederland. Als derde land volgen de Verenigde Staten (1 %). Verder Frankrijk, Duitsland , Groot Brittanië, Kameroen, Spanje, Polen en Canada  en nog een hele hoop landen.


    08-04-2006, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INGEPAKTE BESSEN IN JE TUIN (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vruchten peruviana boven en pubescens onder

     

    De Physalis vruchten zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze zijn waterafdrijvend, leverversterkend, anti reumatisch en koortswerend.

    Per 100 gram vruchtvlees bevatten zij: 40 kcal,  3000 I E vitamine A., 30 mg vitamine C, 2,8 mg vitamine B 12 .



    Voor zaden verwijs ik je naar de Veltcataloog. Ook Peter Bauwens heeft Physalis in zijn assortiment.

    Je zou mij een plezier doen met het doorgeven van eigen ondervinding: daniel.willaeys@pandora.be

     

    08-04-2006, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    05-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EERSTE BOERENZWALUW

    Eerste Boerenzwaluw

     

    Terwijl ik vandaag aan ’t snoeien was hoorde ik het gekwetter van een boerenzwaluw en zag ze overvliegen.

    Deze vogels worden zeldzaam, vergeleken met onze jeugdjaren. Vorig jaar zag ik de eerste boerenzwaluw pas eind april en het aantal doortrekkers kon ik op een hand tellen.

    05-04-2006, 00:20 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    03-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN GANSE DAG GESNOEID

    Een ganse dag gesnoeid

    Eindelijk een regenloze dag met nogal wat zon. Na een tijdje buiten voel je de frisse noordenwind minder.

    Bij één kerspruim of myrobolaan (Prunus cerasifera) komen de eerste bloemen open. Andere kerspruimen hebben nog witte gesloten knopjes.

    Mijn appelbomen zijn meestal halfstammen, 4 op 4m van elkaar.

    De onderstam is meestal MM 106, ook een paar op MM 111.

    Mijn voorkeur gaat naar bomen in vaasvorm, maar de meesten hebben een centrale stam.

    Daar ik een jaartje ouder word, ben ik begonnen met de koptakken in te toppen volgens de bereikbaarheid met mijn plukladder. ( Een plukladder heeft naar onder toe een brede voet met bredere sporten en onderaan de stijlen punten, zodat ze vaster in de grond staan. In het midden bovenaan scharniert een paal, eveneens met punt.  Het geheel vormt een tamelijk stabiele driepikkel.)

    Steeds kan je toppen ter hoogte van een zijscheut, zodat deze groeiremmend gaat werken.

    Dit jaar, na het algemene beurtjaar van 2005, zijn er enorm veel bloemknoppen. Telkens wordt ook het vruchthout wat uitgedund en enkele van de knoppen op de vruchtbeurzen wegeknipt, om uitputtende bloemvorming wat te vermijden.

    Kankertakken en - takjes worden zorgvuldig weggeknipt en apart verzameld om te verbranden. Laat je ze ter plaatse, dan vormen ze een blijvende infectiebron.

    Door de vele te verwachten vruchten zal de vegetatieve groei getemperd worden.

    Het blijft natuurlijk altijd mogelijk dat we in mei een zeer late nachtvorst krijgen waarbij veel bloemen bevriezen, maar normaal mag de liefhebber in 2006 een grote oogst verwachten .

     

    03-04-2006, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (13 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!