Friends
Day Brogdale (Faversham Kent) zo 23 juli 2006
Brogdale is een begrip in de
fruitwereld. Daar staat de nationale fruitcollectie van Engeland, wellicht de grootste collectie van de
wereld: 2300 appelrassen, 550 peren, 350 pruimen en haast evenveel kersen,
perziken, abrikozen, kweeperen, hazelnoten, mispels, druiven enz. Van elk ras
werden er telkens 2 bomen aangeplant. Verder collecties kleinfruit. De
oppervlakte bedraagt zon 150 acres (30 Ha).
In 1991 werd Brogdale
geprivatiseerd (tijdens de nadagen van Margareth Tatcher) en werd een Stichting
met als hoogste patroon prins Charles en (adellijke) geldschieters. De Engelse
schatkist staat in voor het voortbestaan van de collectie als genenbank. Het
onderzoeksinstituut te Brogdale werd afgeschaft en geconcentreerd te East
Malling. Studenten van de Hogere Tuinbouwscholen van Hadlow en Wye kunnen er
nog terecht voor stage en eigen onderzoekswerk in verband met hun eindwerken
betreffende fruit.
Daarnaast werd de vrijwilligers
organisatie The
Friends of Brogdale opgericht, die mee instaan voor de verkoop in het Garden
Center, de winkel en restauratie. Elke dag staan er vrijwilligers in voor
gidsbeurten in de collecties. Er zijn ook studiedagen en cursussen. Telkenjare
organiseren zij ook fruitacties in Londen en nog op andere plaatsen.
De veroudering van de leden vormt
wel een groot probleem.
Dit bleek voor ons overduidelijk op
de zomerbijeenkomst van de Friends, die dit jaar in het teken stond van de kersen. Aleide en ik, toch al zeventigers, rekenden ons bij de
jongere deelnemers. De jeugd komt uit Vlaanderen merkte de met ons meegereisde
Ingolf op, samen met zijn vriend Christof en Vincent de jongsten uit het
gezelschap.
Joan Morgan, de presidente van de
Friends loodste ons langs de rijen meestal rijk beladen kerselaars. De vroege
rassen waren al voorbij. Enkel de laatste rassen waren nog niet rijp. Voor de
meeste rassen kon de datum niet beter gekozen zijn.
Overal werd er geproefd en
ervaringen uitgewisseld. Naar het einde ging het proeven de capaciteiten van de
meeste te boven. Naar de tientallen rassen krieken (zure kersen) werd nog
nauwelijks omgekeken.
Wat smaak betreft was er geen
enkele kers die mij niet voldoende beviel. (Bij appelen zijn er wel tientallen
die geen hap waard zijn. Maar het kan dat ze wel goed zijn in de keuken of om
te drogen bv). Er zijn natuurlijk wel vele gradaties in de smaken. Windsor Black vond ik bv uitstekend.
Na de lunch had men Derek
Jennings, de grote onderzoeker van het Scottich Crop Research Institute
uitgenodigd.
Hij vertelde over de evolutie bij
de frambozen, grotendeels zijn werk. De interessantste evolutie bij herfstframbozen werd echter te East Malling verwezenlijkt door het inkruisen van de arctische bes in Autumn Bliss, de bekendste rode herfstframboos.
Na zijn pensionering (17 jaar geleden,
zoals hij mij vertelde) heeft hij nog enkele uitstekende herfstframbozen
Herfstframbozen groeien, bloeien en geven vruchten
in hetzelfde jaar. Zomerframbozen bloeien en geven vruchten in het tweede jaar
ontwikkeld, waaronder Joan Squire, benaamd
naar zijn vrouw, het commerciële ras Joan
J , Joan Irene en als laatste Brice. Met sommige herfstrassen (bv
met Joan J) is een dubbele oogst mogelijk. In de herfst met grote bessen van 6
g . Daarna knipt men het bovenste gedeelte dat gedragen heeft af en in de lente
heeft men opnieuw een oogst van bessen van 3 g, doch even vroeg als de vroegste zomerrassen en dus
commercieel interessant. Of de plant dan nog kracht genoeg heeft om nieuwe,
sterke stengels voor de herfstoogst te ontwikkelen vertelde hij er niet bij en
ik ben het vergeten te vragen.
Simon Brice, fruitkweker op rust,
had de drie huidige, commerciële zomerrassen mee: Glen Ample, die volgens
de meeste de beste smaak had; Tulameen
(Canadees) en Octavia, kleine, maar
stevige en de laatst rijpende van de drie (misschien nog een tikje te onrijp).
Dit is het laatste, te East Malling ontwikkelde ras.
Daarna stond nog het proeven van
een zestal kersen op het programma. Norvegian, een kleinere rood-gele kers.
Ik noteerde rijk gevarieerde smaak; Turkey
Heart, vast, knappend, zoet; Knight/Kent
Bigarreau, rood-geel, de nummer één van Aleide; Pointed Black, goed, nog beter rechtstreeks van de boom? Alman Geilrod (Zweeds) rood-geel, zeer
gevarieerde, lekkere smaak; de nummer 1 van Ingolf en van mij. En Colney zwart-rood, aantrekkelijk.
In het Garden Center pikte ik nog
een koopje (£5) op: Coeur de Boeuf
op MM 106, een grote, roodgebloste appel, die mij al opgevallen was op
tentoonstellingen. In het Book of Apples van
Joan Morgan lees ik dat het al een Middeleeuwse appel kan zijn. De smaak is fruitig en zoet (quite sweet in Nov.) Geeft
een zoete, citroenkleurige appelmoes. Bewaart zeker tot maart.
Dat belooft met een
voorkeur voor zoet als je ouder wordt!
Noot: als je in september nog mee
wilt naar Brogdale: er resten precies nog 9 plaatsen voor de reis naar Yalding en Brogdale,
die ik met Velt Zoersel inricht op zat 23 sept. (De zondag kan je nog
uitrusten!) Opstapmogelijkheden in Wommelgem, Gent en Loppem.