(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    11-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG FRUITWEELDE WISLEY

    VERVOLG FRUITWEELDE WISLEY

     

    1.  Present of Holland

    2.  Idem

    3.  Idem

    4.  De takken bezwijken onder het gewicht. De boom is zeer open gesnoeid.

    5.  Howgate Wonder.  Dit is een keukenappel.

    6.  Idem

    Op de herfst Fruit Show te Maidstone (Gaat jaarlijks door te Detling in oktober) zag ik in 2000 een exemplaar van +/- 1,7 kg. Die appel kwam toen in het Book of Records.

    (Tussen haakjes sinds 2005 onttroond door een Chisato Iwasaki in Japan van 1,849 kg.)

    7.  Peren

    8.  Nouvelle Fulvie

    9.  Gieser Wilderman



















    11-11-2010, 20:33 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    03-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europom 2010 te Wisley

    Europom 2010 te Wisley

    Europom is de jaarlijkse, internationale fruittentoonstelling die telkens in een ander land plaats heeft. Vorig jaar was dit bij ons te Alden Biesen. 2008: Luxemburg; 2007: Naumburg (Duitsland).

    Te Wisley had alles plaats in één, niet zo’n grote tent. De stand van Wisley zelf was het meest herkenbaar met de vruchten in torentjes. Adrian Baggaley had een kleine, maar boeiende stand met enerzijds een beperkt aantal vruchten, maar vooral een hele verzameling tot diverse dranken verwerkte vruchten.

    Op de NBS stand stonden Ludo Royen, de voorzitter en Jean-Pierre Billen, de inrichter van de NBS-reizen de mensen te woord. Frankrijk was er met een stand van de Potager du roi van Versailles met frivole afdrukken op vruchten en een beperkt assortiment van de Croqueurs de Pommes. Verder Pomologen Verein van Duitsland en een beperkte inzending van Bayern en Oostenrijk, plus een standje van Fructus (Zwitserland).

    Naast de Europom-tent waren er nog een heleboel, vooral commerciële standen en tenten. Men trof het met het mooie weer.

    Op een andere locatie gingen lezingen door. We hoorden een gedeelte van Jim Arbury, hoofd van het departement fruit.

    Daarna gaf de Chairman, Gerry Edwards een overzicht van de Fruit-group van de RHS, opgericht onder de leden van de RHS in 1945. Naar onze oude fruitvriend Howard Stringer vertelde had hij met de fruit-group veel interessante bezoeken kunnen meemaken. Ze geven een nieuwsbrief uit, maar enkel voor de leden.

    Momenteel telt de groep 400 leden. Op de 1 ste NBS reis naar Engeland in 1997 ontving Brian Self, die ook een tijd chairman was, ons in de beroemde Hatton-tuin te East Malling. We vernamen toen dat de Fruit group 200 leden telde. Ik weet nog hoe ik mij de bedenking maakte dat fruitenthoesiasten toch een zeldzaam ras zijn: 200 ( of heden 400) op een totaal aantal van meer dan 300.000 Royal Horticultural Society-leden!

    FOTO’S

    1.Met de wagen in de Shuttle van Calais naar Folkestone, wel in de trein met de hogere wagens en bussen. We betaalden €30 per traject. (Foto Jet)

    2. Inkom ( de rest van de foto’s zijn van Aleide)

    3. Potager du Roi (Versailles)

    4. Plattegrond van de Potager de roi

    5. Schablonen

    6. Stand van Wisley

    7. Idem

    8. Verkoophoekje

    9. Fructus Zwitserland

     



















    03-11-2010, 20:46 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG EUROPOM

    VERVOLG EUropom

    1. Duitsland

    2. Croqueurs de Pommes

    3. Bayern

    4. Links Jim Arbury, hoofd departement Fruit Wisley. Rechts  Gerry Efwards, chairman Fruit-group RHS.

    5. Adrian Baggaley

    6. Zijn dranken

    7. Op de stand van de Nationale Boomgaardenstichting met  Joan Morgan van de (New) Book of Apples, Ludo Royen, voorzitter NBS en Jean-Pierre Billen, reisleider van de NBS.

    8. In ‘t midden Frits Doornenbal, secretaris van Fruit yn Frijslân

    9. Ludo Royen

     



















    03-11-2010, 20:19 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    02-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Platte Tondelzwam

     

    Platte Tondelzwam

    Bij ons laatste bezoek aan de boomgaard van Wisley - Ter gelegenheid van de Europom, waarover nog verslag uitgebracht wordt)- zagen we  een Platte Tondelzwam (Ganoderma applanatum, synoniem: Ganoderma lipsiense). Deze schimmel leeft als parasiet op een levende boom en als de boom dood is leeft de zwam verder als saprofiet van het dode materiaal.

    De mens maakt al heel lang gebruik van de tondelzwam. De ijsmummie Ötzi, die in 1991 op de grens van Oostenrijk en Italië werd gevonden, leefde 5300 jaar geleden. Ötzi was zeer goed geconserveerd even als zijn kleding en wapenuitrusting, waardoor meer bekend is geworden over het leven in de late steentijd. De Ötzi had tondelzwam bij die hij gebruikte om vuur te maken.

    Van de tondelzwam moest men de harde buitenkant en de sporenbuisjes aan de onderkant eraf snijden. Wat dan overblijft is het zachte gedeelte dat men in platte strookjes sneed. Deze strookjes moeten enkele uren gekookt worden o.a. in urine. Hierna werden de strookjes gedroogd en zo plat mogelijk geklopt. Als men vuur wou maken verzamelde men droog materiaal. Ik las dat men hiervoor o.a. pluizen van de lisdodde kon gebruiken. Met een vuursteen sloeg men vonken. Als nu op deze strookjes een vonk valt zal het gaan gloeien. De gloeiende tondel bracht men in contact met brandbaar materiaal en blies dit aan tot het ontvlamde.







    02-11-2010, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    31-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bio-aardbeien zijn beter

    Bio-aardbeien zijn beter

    Het tijdschrift Science Daily bericht over het omvangrijkste, vergelijkend onderzoek in de Verenigde Staten tussen conventionele – en bio-aardbeien.

    De uitkomsten tonen aan dat biobedrijven vruchten telen die smakelijker en voedzamer zijn en daarbij de bodem in een betere toestand achterlaten.

    Bovendien is de biodiversiteit ( het aantal soorten) op deze bodems groter.

    De onderzoekers, voornamelijk van de Washington State University, analiseerden 31 parameters: bodemeigenschappen, DNS in de bodem, smaak, voedingsgehalte en kwaliteit.

    Het onderzoek vond plaats op 13 gangbare – en 13 biobedrijven in de staat Californië, waar 90 % van de Amerikaanse aardbeien geteeld worden.

    31-10-2010, 20:51 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    30-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruithappening Kluisbergen 17okt.

    Fruithappening Kluisbergen 17okt.

    Op initiatief van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen

    Wellicht was het de 6 de keer dat ik uitgenodigd werd voor de jaarlijkse fruithappening die het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen telkens op een andere locatie in een van de meewerkende gemeenten inricht.

    Dit jaar was dit te Kluisbergen (na St.- lievens-Houtem, Zwalm, Kruishoutem en 2x Wortegem-Petegem).

    Van de gelegenheid maakte ik gebruik om weer mijn appelen te laten verwerken door de sapmobiel van Thijs Tanghe van Oedelem. Dit jaar waren er ook een 40 kg kweeperen bij en de pittigheid is te merken in het sap.

    De streekboomkwekerij De Bock was ditmaal ook aanwezig. Zij propageren een eigen druif Roland, een resistente druif uit de streek. Deze druif heeft zowel qua uitzicht als smaak veel weg van de Amerikaanse Reliance. Maar dat is een Vitis lambrusca, terwijl Roland een Vitis vinifera is. Mijn voorkeur geniet de pitloze Reliance.

    De kwekerij heeft ook een eigen appel: de Cobo. Zie foto

    Er is ook nog de Essing, meer een keukenappel, in deze streek ontstaan.

    Georges Cooman en Patrick Heyerick verzorgden weer de stand van de Nationale Boomgaardenstichting. Georges had er ook een kistje van zijn eigen ras Mephisto staan, een lekkere en mooi rood kleurende appel. Mij trof de bedwelmende geur van deze vruchten, zodat ik vergat er een foto van te nemen!



















    30-10-2010, 19:04 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    27-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Henk Houtman en de collectieboomgaard van de Noord- Hollandse POMologische vereniniging

    Henk Houtman

    en de collectieboomgaard van de Noord- Hollandse POMologische vereniniging

    Zie: http://www.hoogstamfruitnh.com

    Van bij Frits reden we maandag 11/10 over de afsluitdijk tot Purmerend en dan naar Middenbeemster.

    We troffen de 86 jarige Henk in goede gezondheid. We hadden het geluk Henk in de loop van vele jaren af en toe te ontmoeten. Eenmaal maakte hij de busuitstap mee naar Brogdale. Daar was toen de Beth peer rijp en achteraf plezierde Henk mij met een boompje.

    Maandag 11 oktober was het nog schitterend, warm herfstweer. We trokken met Henk naar de collectieboomgaard te Middenbeemster. Zij zijn er intussen in geslaagd de rassen correct op naam te brengen.

    Je staat te kijken van de grote verzameling kookperen, blijkbaar heel belangrijk in de keuken van de voorouders. Nog een specialiteit van Nederland zijn de vele rassen zoete appelen, weer voor hetzelfde keukengebruik.

    “Als je één zoete appel wil planten”, zegt Henk, “neem dan een Zoete Oranje. Best ook aardig als handappel.”

    FOTO’S

    1.  Inkom

    2.  De boomgaard van de Pom

    3.  Idem

    4.  Brabantse Bellefleur

    5.  Idem

    6.  Koningin Emma

    7.  Idem

    8.  Present van Holland

    9.  Idem. 25 jaar geleden gaven we in onze Veltwerkgroep Fruit Antwerpen-Voorkempen enten door. Ik kreeg Present van Engeland en pas nu kom ik tot de vaststelling dat dit een Present van Holland is!



















    27-10-2010, 23:19 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    1.  Emile d’Heyst

    2.  Idem

    3.  Pondspeer

    4.  Idem

    5.  Een opvallend gezonde kwee, maar naamloos. Vruchtbaar, geen te grote vruchten

    6.  Zuccalmaglio

    7.  Lucculus, door Joan Morgan van the Book of Apples op de Europom te Alden Biesen geroemd als de lekkerste Nederlandse appel.                                                   Geen sant in eigen land?

    8.  Pierre Corneille

    9.  Holsteiner Cox



















    27-10-2010, 23:15 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    26-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te gast op de Terp bij Frits en Jet Doornenbal-Steinmetz

    Te gast op de Terp bij Frits en Jet Doornenbal-Steinmetz

    Hun huis is op een terp gebouwd, een sinds eeuwen bewoonde, verhoogde plaats, te midden het weidse polderlandschap dat 2,5 m onder de zeespiegel ligt.

    Frits is secretaris van de Stichting Fruit Yn Fryslän samen met Nynke Zijlstra en Auke Kleefstra ijveren ze voor het behoud, en vooral de heraanplant van de Friese - en Nederlandse rassen.

    Zie: http://www.fruitynfryslan.nl

    FOTO’S

    1.  Aankomst

    2.  Huis op de terp

    3.  Weidse omgeving

    4.  De Ambro, een vondeling uit Schiermonnikoog. (Al vroeger beschreven in de blog).

    5.  Haagsysteem, zoals gepropageerd door Willy Mahieu. Ze hadden er al de lange rit vanuit Friesland voor over om hem aan het woord te horen bij een snoeidemonstratie op zijn kwekerij te Jabbeke. Het West-Vlaams vormde toch een moeilijkheid! Ze hadden mij kunnen inschakelen als tolk, maar toen kenden we elkaar nog niet.

    6.  De Doornstein, eigen zaailing: Doorn(enbal) en Stein(metz).

    Regelmatige drager, geen schurft, blosje in de zon, vooral voor sap (veel zoet); maar ook eetappel nov.-jan.

    7.  Doorkijk

    8.  In bewondering voor de Hudson Golden Gem.

    9.  Elstar



















    26-10-2010, 21:14 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    1.  Op de dijk. Voor het verwezenlijken van de afsluitdijk (1934) liep ook deze streek af en toe onder water.

    2.  Flambau, een stoofpeer van Piet De Sonnaville.

    3.  Een zaailing uit Nieuw-Zeeland, lekker ondanks stip.

    4.  Verstoppertje achter een kwee

    5.  Karmijn De Sonnaville

    6.  Bij de tweede boomgaard

    7.  Flinke groei. Pas tijdens de vorige winterperiode geplant.

    8.  Lekkere foto

    9.  Trio in de avondzon



















    26-10-2010, 21:08 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOPLG

    VERVOLG  2

    1.  Bij het pruimenhoekje

    2.  Duitse kwets, via wortelopslag meegenomen. Of het een gezonde groeier is!

    3.  Voortdurend overtrekkende ganzen, op slaapvlucht naar open water.

    4.  Polderlandschap. Sloot brengt water naar het gemaal.

    5.  De achtertuin

    6.  Doorkijk van op de hoogte

    7.  Heksenbezems in een berk

    8.  Uitzicht van bij de eethoek

    9.  Zelfs een maïsveld kan mooi zijn. Achteraan ligt een natuurgebied. De reeën komen soms tot hier.



















    26-10-2010, 21:02 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FREDERIKSOORD

    FREDERIKSOORD

    Te  Frederiksoord ging op 8 9 en 10 oktober de 11e Souvenir van Eeuwen door, een tweejaarlijks initiatief van de Stichting Frederikshof en de N.P.V. (Noorderlijke Pomologische Vereniging). We kwamen er op de laatste dag.

    Het heerlijke aan zo’n dagen is dat je fruitvrienden terugziet en andere leert kennen.

    FOTOMATERIAAL

    1.  Uithangbord

    2.  Stand Nederlandse rassen

    3.  Nog meer landen

    4.  België

    5.  In gesprek met een van de vrijwilligers

    6.  In gesprek met

    7.  Maarten Pelleboer was vroeger fruitkweker in Zeeland. Nu is hij de bestuursploeg van Frederiksoord komen versterken.

    8.  Zo’n peer

    9.  De sappersstand.



















    26-10-2010, 14:49 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG  2

    1.  Lubbert Dijk van kwekerij Baggelhof, met zoon van de onlangs overleden Hendrik Ten Elzen, leveranciers van de speciale Duindoorns.

    2.  Demonstratiestand met speciaal vuurtje.

    3.  Opzetten van het vuurtje. Dankzij Geert Boxma kon Aleide zo’n kacheltje aanschaffen voor haar project in Kameroen.

    Je draagt het mee in een pakketje, is vlug opgezet en heeft weinig brandstof nodig, brandstof die zo schaars is en een Sahelgebied.

    4.  Auke Kleefstra, de bekende , Friese boomkweker

    5.  Idem

    6.  Zijn pawpaws hebben een soort banaansmaak

    7.  Jonge pawpaw struiken

    8.  Harm Moek, bedrijvig bij het stroopmaken

    9.  Jet Doornenbal, onze gastvrouw va straks



















    26-10-2010, 14:38 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG 1

    1.  De infostand

    2.  Algemeen zicht.

    3.  Na 10 jaar blij weerzien met Geert Bosma, een van de sterkhouders van Frederiksoord.

    4.  Idem

    5.  Frits Doornenbal (r.), de secretaris van de Stichting Fruit Yn Frieslän ontmoet een kennis, pomoloog Frits Timmer.

    6.  Hennie Rossel met zijn boek.

    7.  Aan de determineerstand Griet Bergsma (l.),Aafke Meinesz en Jan Veel.

    8.  De uitgebreide proefstand met Jan Schreurs, bestuurslid NPV.

    9.  We zijn gelukkig meteen nieuwe aanwinst, een veredelde duindoorn  NN. Je schaft er ook een mannelijk exemplaar  N N aan, want de duindoorn is een tweehuizige plant. Je hebt dus een mannelijke – en een vrouwelijke plant nodig.

    Naast mij zoon van Hendrik Ten Elzen.



















    26-10-2010, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    19-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bij Nynke Zijlstra

    Bij Nynke Zijlstra

    Tegen de avond stopten we op een plaats waar Auke zijn kasplanten teelt (o.a. Pawpaws) en waar ook zijn plantage met kiwibessen, bramen en zwarte frambozen staat. We ontdekten slechts 1 kiwibes. Wellicht was er geen dracht wegens de late nachtvorst?

    Nynke woont met Evert op een fries boerenhof; ( zie foto).

     

    FOTO’S

    1.  Bij Nynke zijn de druiven pas rijp

    2.  Idem

    3.  Nynke, Evert en hun koe, die geen zorgen behoeft.

    Let op de indrukwekkende schuur-woonst.

    4.  Op de achtergrond de indrukwekkende Friese schuur. Nog niet zolang geleden werd de strobedekking vervangen door een pannendak.

    5.  In de boomgaard

    6.  Nestkast voor eenden

    7.  Fruitaanplant in haagvorm, systeem Willy Mahieu.

    Raadpleeg zijn “Appels en Peren”, verschenen bij Lannoo

    ISBN 90-209-6010-5

    8.  Let op de pot voor oorwormen op de steunpaal met de rasnaam. Goed gevonden.

    9.  De woonst. Typisch voor Friesland zijn wat men noemt de uileborden (oeleborden), met siertak in het midden, geflankeerd door 2 zwanen. Hier het model van midden Friesland. Er zou een opening zijn voor uilen. De bewoners lijken toch wat te hebben achtergelaten.



















    19-10-2010, 23:05 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kruidhof te Buitenpost (Friesland) 9/10

     

    De Kruidhof te Buitenpost (Friesland) 9/10

    De Friese fruitvrienden van de stichting ‘Fruit yn Fryslân’ hadden ons uitgenodigd. Ze hadden een fruitstand in ‘de Kruidhof’ te Buitenpost, op zichzelf al de moeite waard. Men heeft er o.a. een aardige leifruittuin en een verzameling kleinfruit.

    FOTO’S

    1.  We zeggen goede dag aan Auke Kleefstra, de voorzitter.

    2.  Gedeelte van de stand

    3.  Nynke Zijlstra determineert

    4.  We proeven. Tussen Nynke en mij Frits Doornenbal, de secretaris.

    5.  Winterrietpeer, voor hen een bekende stoofpeer.

    6.  Beurré de Merode, veel beter bekend als de Dubbele Flip.

    7.  Saint Remy, de stoofpeer uit mijn jeugd. In West-Vlaanderen kookt en bakt die mooi rood. In de Kempen blijft die wit!

    8.  Pondspeer of Catillac. Op de Hoge Dreef in ons dorp staat een oude boom die nog goed draagt.

    9.  Een pronkstuk van De Kruidhof: een goed kleurende Bramleys’ Seedling.




















    19-10-2010, 15:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 1

     VERVOLG  1

     

    1.  Een plaatselijke kweker van oude rassen brengt nieuwe  voorraad aan.

    2.  Fruitshow

    3.  Een zeer uitgebreid assortiment van deze man

    4.  Soldat Laboureur, een ras van majoor Esperen van Mechelen

    5.  Beurré Diel

    6.  Zoete Brederode, een populaire kookpeer in Nederland

    7.  Comtesse de Paris, op zijn best in januari. Thuis heb ik af te rekenen met aanpikken door mezen met rotting als gevolg.

    8.  Groninger Kroon

    9.  Dumelow’s Seedling.  Mijn Engelse fruitvriend, Howard Stringer, 87, verkiest, voor de verwerking, dit ras boven de Bramley.



















    19-10-2010, 15:21 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg 2

    VERVOLG 2

    1.  Winston, een gezonde en lekkere bewaarappel.

    2.  Glorie van Holland

    3.  Zijden Hemdje

    4.  Mank’s Codling of Schotse Eva’s appel

    5.  Signe Tillisch, Deense appel met een aparte smaak

    6.  Speelhoek voor de kleinmannen. Ze kunnen er zelfs duchtig met water spelen (het groepje helemaal achteraan.

    7.  Hier kan je ravotten met water. Met dank aan het warme, zonnige herfstweer.

    8.  In Friesland tref je nog resten van de Steentijd aan. Hier nagebouwd: links, stenen op een graf; rechts, onderkomen.

    9.  Een kas deed dienst voor proefstanden; hier suikermaïs en popcorn.



















    19-10-2010, 14:34 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg 3

    1.  Op een belendende stand kon men de heerlijk bereide  Friese Woudboon proeven.

    2.  Het smaakte ons zeer. verleerd is bonen te eten.

    3.  Aleide zegt altijd dat men het verleerd heeft bonen te eten.

    4.  Woudboontjes in het Fries. Het is een stamboon. Toen ik onze kievietsbonen aan ’t oogsten was, maakte ik toch de bedenking dat staakbonen heel wat productiever zijn.

    5.  Het uithollen van pompoenen voor Halloween kende veelsucces.

    6.  Idem

    7.  Dita, biologische aardappelen

    8.  De Wichter, een wilde pruim die zich verspreid met uitlopers.

    9.  Friese, gele koolraap. Een ingrediënt voor de hutsepot.



















    19-10-2010, 14:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    14-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toepassing van de Rupsenlijm tegen de wintervlinder

    Toepassing van de Rupsenlijm tegen de wintervlinder

    Met de koude nachten zal de wintervlinder (vooral de Kleine Wintervlinder, Operophtera brumata. De Grote Wintervlinder komt veel minder voor op fruit; slechts eenmaal gezien) wakker worden.

    Het wijfje, dat niet kan vliegen, zal tegen de stammen opklimmen en haar eieren leggen bij de knoppen op de uiteinden der takken, 100 tot 200. Ik las ook al 300. Gelukkig bereiken slechts enkelen het stadium rups, maar je ziet telkens toch veel vraatschade aan de jeugdige bladeren in het voorjaar.

    De oplossing was vroeger het aanbrengen van lijmbanden. Maar de kleine insecten kruipen dikwijls onder de banden door.

    Dit voorjaar stelde ik vast dat de rupsjes, wellicht mede door het koude weer(?) tot aan de basis van de bloemknoppen gekropen waren en deze daar afgevreten hadden.

    Van zodra ik over het bestaan van de rupsenlijm hoorde, heb ik deze besteld.

    Deze voormiddag wou ik met de hulp van Bert,- die meer van schilderen weet dan ik als betrokkene bij de schilders van de Faktorij in St.- Antonius – beginnen met het instrijken. De pot van 5 kg stond binnen en die zette ik een uur in heet water en nam die daarna in een emmer warm water mee naar buiten. De lijm was echter nog veel te vast. Terug naar binnen en verder opwarmen in heet water. Na de middag weer gaan proberen en nu was de lijm iets smeuïger. Maar het uitstrijken blijft moeizaam. Als je veel materie op de borstel hebt dien je die best in een haal uit te strijken en liefst toch niet te dik. Bij terugstrijken komt er meestal te veel materiaal weer los en heb je geen egale verdeling meer.

    Het was een goede ingeving de stalen borsteltjes mee te nemen om de loszittende bastdelen van de oudere bomen eerst weg te halen. Daarvoor maakten we dankbaar gebruik van de scherpe voorkant van het borsteltje om de losse schorsdelen weg te schrapen. Zie foto’s.

    We zorgden er ook voor dat er geen inklimmogelijkheden door opschietende begroeiing overbleven.

    De grote pot met de lijm hadden we in een emmer met heet water geplaatst. Het bain-marie water moet warm blijven, anders gaat de smeerbaarheid weer duidelijk moeilijker.

    We brachten telkens een strook van een goede 20 cm aan.

    Na enkele uren werken krijg je onvermijdelijk wat van dat kleverige spul aan je handen. De lijm lost niet op in water, maar met een oud product van Ecover voor het wassen van vuile handen, kregen we het plakkerige gedoe er gemakkelijk af.

    Mijn conclusie: werken met een kleinere pot, die veel beter op te warmen is, gaat wellicht een stuk gemakkelijker.

    Ik ben benieuwd naar het resultaat volgend jaar. Ik heb nu de bomen ingestreken die verder van de hegkant staan. De rijen naast de heg krijgen toch last van de legioenen valschermspringers die er in sommige jaren uit nederdalen! En dat zijn geen eiken (algemeen bekend als waardplant), maar vooral haagbeuk, wilg, populier en es.



















    14-10-2010, 21:50 geschreven door Daantje

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!