(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    26-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 5 Cidermuseum Hereford en James Marsden

    Dag 5 Cidermuseum Hereford en James Marsden van Gregg’s Pit

    Hereford (Ik put uit de brochure van Jeanpierre) is een landelijk en op landbouw georiënteerd graafschap Het grenst tegen Wales. Dat impliceert dat deze regio ook een woelig verleden kende van invallen en oorlogen. Er zijn nogal wat kastelen in de regio. Het bekenste is Goodrich Castle bij Ross on Wye. Hampton  Court nabij Leominster is ouder dan het Londense Hampton Court. De centrale stad Hereford is een markt en winkelstad. Zoals vele centrumsteden heeft ook deze stad een typisch godshuis. Dit is gebouwd in roestbruine zandsteen. Een bij gebouw van de Hereford Cathedral herbergt één van de oudste wereldkaarten, de ‘Mapei Mundi’. Deze kaart van 1289 op kalsleer (1,58m x 1,33m) stelde de wereld voor zoals men hem toen zag met Jeruzalem als centrum en Hereford helemaal aan de rand.

    Hereford is ook gekend om zijn runderras. Deze runderen ontwikkelden zich hier tegen de Welsh Border in de tweede helft van de 18de eeuw tot het nu  meest voorkomende vleesras ter wereld. De Herefords  zijn rood-wit en goed gespierd. Het zijn harde, taaie koeien die zomer en winter buiten kunnen. In Canada kalven deze koeien bij -20° en minder. En dit zonder problemen voor moeder en kalf. Het zijn rustige beesten met goede moedereigenschappen. Door de fijne botstructuur gaat het afkalven vanzelf. Dat alles maakt dat dit ras vaak ingezet wordt voor de begrazingsprojecten van natuurgebieden.

    Voor mij was het een verrassing dat we op weg naar Hereford de Malvern Hills dwarsten. Op de weekreis die ik in 1999 voor Velt inrichtte naar de Cotswolds reden we eerst naar die hoge plaats om de streek te overzien. De Malvern Hills behoren geologisch tot de oudste rotsen van Engeland en dateren uit het Precambium, van zo’n 580 miljoen jaar terug.

    Tegen Hereford vielen diverse hoogstamboomgaarden op, wellicht hoofdzakelijk voor de ciderproductie.

    Cidermuseum Hereford

    Het graafschap Herefordshire heeft de hoogste ciderproductie.                          Het museum is gehuisvest in een vroegere ciderfabriek. Alle facetten van de ciderfabricatie worden hier aanschouwelijk voorgesteld. Van de mechanisatie van het appelrapen, over het persen, vergisten, afvullen en promoten. De museumshop heeft vele soorten cider, perry (met sap van geschikte perenrassen) en appelbrandy in stock bovenop een mooie selectie boeken en boekjes rond cider.

    Ik heb slechts 1 organic (Engels voor biologisch) cider kunnen ontdekken.

    We hadden er ook onze lunch.

    James Marsden

    Daarna reden we naar Gregg’s Pit te Much Marcle.

    Op deze plaats staan de oude boomgaarden van James Marsden en maakt hij er zijn ambachtelijke cider (van appelen) en perry (van peren). Bij deze laatste gaat het om een 12 tal oude rassen. Een van die oude rassen draagt de naam Gregg’s Pitt.

    James woont er van 1992. Er was veel werk aan het opknappen van het cottagehuisje en de eigen, oude boomgaard. Daarnaast huurt hij nog boomgaarden van boeren-buren.

    Met gezwinde stap spoedden we ons door een grote weide. Om in de boomgaard te komen moest iedereen over een heg klimmen.

    De boomgaard zou al van 1785 dateren. Er staan knoesten van oude perelaars die 300 jaar kunnen halen.  Maar niet allemaal houden ze het zo lang uit. Er is vernieuwingsaanplant. De grootste helft zijn appelbomen. Die worden niet zo oud. Op menige appelboom is maretak te vinden, mistletoe in het Engels. De appelbomen hangen allemaal zwaar beladen. De perenbomen daarentegen dragen dit jaar over het algemeen weinig. Maar aan die grote bomen vallen de kleine perrypeertjes ook niet direct op.

    We wandelen nog verder naar een paar boomgaarden die hij huurt van boeren. Hier kunnen we de Hereford koeien bewonderen.

    James onderhoudt de bomen. Hij beheert ze op biologische manier, organic in het Engels. Al 70 jaar werd hier niet meer bespoten.

    Zes weken voor de rijpheid van de vruchten gaan de dieren uit de boomgaard.

    James brengt ons terug tot een bijgebouw bij zijn huis. Half overdekt staat de oude, stenen pers. Binnenin is het modern met roestvrij stalen ketels. De rijpe vruchten worden met de hand geraapt van eind september tot midden november. Daarop volgt het malen. De pulp laat men overnachten. Dit verzacht de pulp, verwijdert wat van de tannine en verhoogt de sapextractie.

    Het persen gebeurt op die oude stenen pers. Het gisten gebeurt met wilde, natuurlijke gist.

     

     

     

    We proeven een perry van 1 ras en daarop een mengeling, om te eindigen met een parelperry met belletjes. Niet te versmaden!

    In de 19de en 20ste eeuw ging het bergaf met de perryproductie en – consumptie. Sinds een paar decennia weer in de lift. De kleine, lokale producenten leggen zich hoge eisen op. Het artisanale aspect (Maximum aan smaak in plaats van maximale opbrengst) maakt dat perry het steeds beter doet op de vele (boeren)markten en ver daar buiten. Ook niet onbelangrijk: perry staat voor Brits. Britten en chauvinisme; we kunnen ons daar wel wat bij voorstellen. De meeste perryperen vind je enkel in Groot-Brittannië. Vandaag bestaat er ook een nationale perry peren collectie. Dat was nodig. Dit soort perenbomen leeft erg lang, driehonderd jaar oude bomen zijn geen uitzondering. Toch is het tij maar net op tijd gekeerd. De Nationale Collectie te Malvern telt vandaag 123 bomen met 59 verschillende variëteiten of rassen.

    Men gaat ervan uit dat perryperen het gevolg zijn van kruisingen van dessertperen met wilde peren. Rauw zijn ze oneetbaar vanwege de hoge zuurgraad en hoge concentraties aan tannine. Maar deze peren vergist geeft een heel ander verhaal.

    Een prachtige dag, een enige boomgaardenwandeling, een begeesterd man en dit alles op een echt zomerse dag.

    FOTO’S

    Cider museum Hereford

    We wachten op de opening

    James Marsden (links) wacht ons op

    Een traditionele Herefordshire boerderij

    Vertrekkensklaar

    Maretak in appelboom. Bij peren geraken ze niet door de harde bast

    Klimmen over de afsluiting; voor sommigen wel een opgave

    Idem

    Hier werd de perelaar geënt; nauwelijks te zien

     



















    26-09-2013, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Bij een machtige perenboom; 250 jaar ?

    Nog zo’n entplaats

    Hier is wel een duidelijk verschil in groeikracht. Deze van de onderstam is sterker dan van de entboom

    Op deze foto zie je het omgekeerde. De geënte boom is veel groeikrachtiger

    Nog een oude perelaar

    In de boomgaard

    Zwaluwen verzameld voor de trek. Een dergelijk beeld heb ik al vele tientallen jaren bij ons niet meer gezien. Waren het huiszwaluwen of boerenzwaluwen?

    Koeien van het Hereford ras

    Nog in een andere boomgaard



















    26-09-2013, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG  2

    Ciderappel, bekroond door een maretak

    Machtige bomen

    Hereford koeien

    James Marsden

    Op terugweg; een langgerekt peleton

    De oude pers is opnieuw in dienst

    James is fier over zijn perry

    En laat proeven en wij genieten ervan

    Een tevreden James met pretogen



















    26-09-2013, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    25-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op Bezoek in de Boomgaard van Fik Denissen

    Op Bezoek in de Boomgaard van Fik Denissen te Wommelgem

    (11 september)

    Fik volgde rond 1980 met enkele andere veltleden de opleidingscursussen van de NBS. Zij namen het initiatief om een eigen fruitwerkgroep op te richten, geanimeerd door Paul Bekaert, die vandaag ook van de partij was. Die groep (ik was er vanzelfsprekend bij, maar had de opleiding niet gevolgd) heeft ongeveer 10 jaar gefungeerd, een hele tijd in ’t Pleintje te Deurne, om te eindigen in Schildehof. We waren er op ’t einde niet langer welkom omdat er niemand van Schilde meer bij was.

    We proefden en beoordeelden heel wat fruit, vooral appelen en in het winterseizoen werden veel enten uitgewisseld. Ik herinner mij vooral de eerste maal op het marktplein te Edegem. Een koude en natte bedoening.

    Daarbij kwamen snoeidemonstraties, entlessen en bezoeken. Meermalen stond de bio-boomgaard van de gebroeders Vereyken te Berlaar op het programma.

    Het was lang geleden dat ik in de boomgaard van Fik kwam. Dertig jaar terug kreeg ik van hem een lekkere perzik die het ongeveer 20 jaar uithield. De oorspronkelijke vruchten dateren nog van zijn grootouders die ermee 100 jaar terug naar de markt in Antwerpen trokken.

    Uit historische bronnen zou het misschien over het ras Gros(se) Mignonne gaan?

    Fik heeft dit ras via zaaien steeds verder gekweekt. De vrucht komt vrij getrouw terug. Het is een witvlezige vrucht. Hij onderscheidt wel twee types: een met een roodachtige steen en een meer gekleurd vel en een met een witter vel en een wittere steen.  Het zijn zeer sappige, lekkere vruchten die in smaak niet veel van elkaar afwijken.

    In ’t totaal heeft Fik 22 bomen staan. Er is wel een zekere variabiliteit. Dit jaar valt de rijpheid rond 10 september.

    Mij viel op hoe gezond de bomen er uitzien. Eén boom viel wel uit de toon met tot boven verschrompelde bladeren. Was dit nu spint of meeldauw?  Daar de aantasting tot boven liep, is dit waarschijnlijk meeldauw.   Bij A Hallemans ‘Plantenziekten’ lees ik:  Spaerotheca pannosa var. Persicae. Bladeren en scheuten witbepoederd en misvormd. Later op de perziken grote, bleekbruine vlekken die inrotten, soms ook gomdruppeltjes op de schil. De schimmel overwintert tussen de knopscheuten.

    In buitenlucht zou dit minder voorkomen. Bomen in kassen zouden er meer onder lijden. Is de meeldauw te wijten aan het warme weer dat we tot vorige week kenden?

    =Zijn perziken zijn wel vrij onderhevig aan de krulziekte in het voorjaar. Fik besteedt vrij veel aandacht aan het afplukken van de sterk aangetaste bladeren en het uitdunnen van de vruchten (om de 25 cm). Snoeien gebeurt enkel tijdens het groeiseizoen, te beginnen rond het uitbloeien.

    Ik heb enkele stenen mee die best direct uitgeplant worden zonder ze te laten indrogen.

    Op zijn stuk grond van een halve Ha staan ook verschillende, goed beladen notenbomen.

    Zijn appelbomen dateren meestal van de aanvangsperiode van de fruitwerkgroep: Gravenstein, Jan Steen (machtige boom), Boskoop, Jacques Lebel, Bramleys’ Seedling, Dubbele Bellefleur, Berglander, Stark Earliest (nog een vrucht gevonden!), Bismarck (Hierbij een opmerking: één van de twee bomen staat pal onder de hoogspanningsleiding die boven het perceel loopt en ziet er veel minder fleurig uit dan de andere. Anderzijds een notenboom, eveneens er pal onder, groeit er formidabel onder!), verder de appel Wealthy, en een roodkleurende Mac Intoshachtige, met typische smaak, die niet iedereen waardeert.

    Bij het kleinfruit behoren de rode bessen tot het ras Rovada. Enkele struiken dienen nog geplukt te worden. De zeer rijpe, donkere bessen, aan lange trossen hebben een zachtere smaak, nog geen spoor van rotting (botrytis) door de regen van de laatste dagen. Wij ook hebben geluk; geen regen deze namiddag tijdens ons lang bezoek.

    Het perceeltje zwarte bessen, alhoewel maar een zestal jaren oud, voldoet niet. Blijkbaar ook maar één ras, allemaal bruine bladeren: meeldauw en roest?

    Louis heeft een grote perzik meegebracht. Hij heeft die gemeten: 77mm en 215gram. Hij heeft dit jaar voor ’t eerst een 5 tal vruchten. Eén jaar na het nemen van de enten was de moederboom bij een kennis dood. We vinden het een goed smakende  vrucht, witvlezig met een rode steen-zie foto- met vast, weinig sappig vlees en een zeer zachte vruchthuid die makkelijk mee te proeven is.

    Paul Bekaert had enkele Bühler Frühzwetsche meegebracht. Goede smaak, maar het waren zijn “eerste vruchten in twintig jaar”. En zeggen dat zijn grond in Ranst een geschikte leemgrond is voor pruimen!?

    Louis heeft meerdere chips gezet. Van onderstammen zaailingen is Fik immers goed voorzien. Tussen haakjes, alhoewel de meeste perziken gemakshalve op de pruimenonderstam St Julien A geënt worden, is het veel beter te enten op een perzikzaailing. (Zie verslag Ludo Rosseel  en NBS Gelrode).

    Fik heeft de hoogste plukladder (13 sporten). Hij heeft de verbrede steun onderaan nog verbreed met een zwaardere verlengbalk die hij al twintig jaar conserveert door die jaarlijks in te strijken met olijfolie. De ladder blijft jaar in jaar uit buiten liggen! (Zie foto’s). Paul demonstreerde hoe hij gelegenheidshelpers verplicht eerst met hun lichaam te zwieren om te constateren of de ladder wel stevig staat. De aanwezige tuinbouwleraar toonde hoe je voor de opgestelde ladder moest staan om te zien of die de gewenste spreidstand had. Als je je armen vooruit strekt moeten die de ladder raken.

    Als frambozen heeft hij enkel zomerframbozen. Ik kan hem nog verblijden met herfstframbozen!

    FOTO’S

    Louis heeft een grote perzik bij, 1 van de vijf van de eerste dracht. Fik en Paul kijken toe.

    Onderaanzicht

    Bovenaanzicht

    Fik heeft zijn nieuwe aardbeiplanten nog in grote potten staan tot het nieuwe perceel klaar is. De beworteling in stenen potten is duidelijk beter dan in plastiek potten.

    In stenen pot

    In plastiek

    Fik met plukstok

    Een voorjaarse, al vertakte scheut heeft een eigen naam: syleptische scheut.

    Ter vergelijking : een vertakte en onvertakte scheut naast elkaar.

    Fik met Paul Bekaert



















    25-09-2013, 22:39 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    De verzwaarde en verlengde steunvoet van zijn plukladder.

    De juiste spreidstand  van de ladder is wanneer men met de armen juist de sporten raakt.

    Fik op zijn plukladder van 23 sporten, de hoogste die men kan aanschaffen.

    Idem

    Een roodvruchtige kloon.

    De enige, ongezonde boom trekt de aandacht. De 21 andere staan er kerngezond bij.

    Door meeldauw aangetaste tak

    Aangetaste vrucht met bruine vlekken.

    Zijn notenbomen dragen geweldig, doch er zijn ook aangetaste vruchten. Hier waarschijnlijk bacteriebrand (Pseudomonas (Xanthomonas) juglandis. Op de vrucht: zwarte, natte, rottige vlekken. Bij vroege zomerinfectie dringen de bacteriën door de schaal. De noot verrot en verslijmt. Op de bladeren kleine, bruine vlekjes. Bij sterke aantasting bladval.

    (Uit Plantenziekten van A. Hallemans)



















    25-09-2013, 22:22 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG   2

    Bovenkant meeldauwboom

    Idem

    Gezonde tak

    Louis zet een chip

    De geplaatste chip

    Nu nog inbinden

    Afgewerkt. De knop groeit door de afplakking in het voorjaar. Dan moet meteen de tak erboven afgeknipt worden

    Nieuwe spruit

    Fik

     



















    25-09-2013, 22:15 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    24-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog Kaapse Bes

    Nog Kaapse Bes

    Reactie op de blog:

    ‘Beste, dit is niet juist, physalis pubescens is ten eerste niet hetzelfde als physalis pruinosa, ten tweede wordt de naam Kaapse bes of Kaapse kruisbes gebruikt voor physalis peruviana, ook wordt die ananaskers genoemd’

    In 2000 zaaide ik Physalis pubescens van de Franse firma Terre de Semences die wegens moeilijkheden met de Franse staat opging in Kokopelli . (Bij Terre de Semences was geen ras vermeld.)

    Deze firma verkoopt

    Physalis “Physalis pubescens Aunt Molly”

    This variety has small orange fruit with a taste which certain people say is close to a mandarin.
    The variety “Aunt Molly” – called ‘Aent Moll’ by the Dutch of Pennsylvania is doubtless derived from the variety “Goldie” which was distributed by the seed merchant Walter Schell of Harrisburg, Pennsylvania, in 1920. The botanist William Darlington described this variety, with orange fruit in 1837 and named it Physalis Pennsylvania with a question mark. It was, in fact, introduced from the Caribbean in the 17th century.

    Physalis “Physalis pubescens Goldie”

    The sweet apricot colored berries are around 2 cm in diameter. The plants are profusely branching and very productive. They bear until frost.

    Physalis “Physalis Peruviana”

    Often called “goldenberry” in English. Sometimes (botanically) called “physalis edulis”. This Physalis is considered by certain people to be one of the best fruits of the solanaceae family. The height of the plant varies from 50 cm to 1 m. This plant is perennial in tropical or subtropical regions. Cultivated as an annual in our regions it takes a long time to grow. The plant can produce 200 g. of fruits. The fruit is yellow-orange in colour and is covered in a husk. When the fruit is ripe the husk turns brown and the fruit falls to the ground. They are used in preserves and jams and are eaten raw or dried.
    This species is originally from Peru.

    De Amerikaanse firma trade winds fruit uit Santa Rosa Californië USA

    Verkoopt: ·  Physalis pruinosa - Aunt Molly's Ground Cherry

    50-75 seeds per pack. A famous heirloom of the ground cherry, Aunt Molly's bears golden orange fruits with a clean citrus-like ground cherry flavor. Fruits can be eaten fresh or used in desserts and salads. Small, shrubby...

    Physalis pruinosa - Ground Cherry
    100 seeds per pack. Tomato relative producing orange colored fruits about the size of a cherry tomato. Flesh has tomato texture and consistency with hints of tomato flavor combined with pineapple. Plant as perennial or...

    Physalis pubescens - Goldie Ground Cherry
    40-60 seeds per pack. A prolific variety of ground cherry bearing medium sized fruits that ripen to a golden yellow. Fruits have an excellent and very sweet flavor, with a hint of strawberry and pineapple. Plants can grow to…

    Ook de Engelse firma Haddons. ·  Atherstone  Warwickshire  GB  verkoopt

    • Dwarf Cape Gooseberry - Physalis pruinosa, also known as 'Ground Berry'.
    • A dwarf version of the standard Cape Gooseberry growing up to 90cm in height. Produces a tasty small round berry, yellow-orange in colour.
    • Delicious raw, also as part of a mixed fruit salad or cooked for flans and tarts. Ripe fruits will store in their husks for several weeks if kept cool and dry.

    Conclusie: Physalis pubescens en Physalis pruinosa zijn wel degelijk synoniemen.

    In het Nederlands kan je die best vertalen als goudbes, Physalis pubescens. De Engelse firma heeft het over dwarf Cape Goosberry.

    De ananaskers, Physalis peruviana wordt inderdaad algemeen benoemd als Cape Goosberry.

    24-09-2013, 07:23 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!