(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    11-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehakkelde Aurelia

    Gehakkelde Aurelia

    Poligonia c-album

    Toen ik vandaag, 11/11/2011 mijn Siampompoenen oogstte

    zat deze vlinder ernaast te zonnen.

    Deze vlindersoort heeft twee generaties per jaar: de eerste van midden juni tot eind augustus; de tweede van eind augustus tot eind mei van het volgende jaar. Onze vlinder zal dus nog ergens een beschutte plek moeten vinden om te overwinteren, meestal in een holle boom.








    11-11-2011, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    06-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De trage Wegen in de Halse bossen

    Wandeling van Natuurpunt Voorkempen op

    De trage Wegen in de Halse bossen (6/11)

    met als gids Frans Van Gils. Ik maak dankbaar gebruik van zijn nota’s voor dit verslag. Een grote groep van 40 man was opgedaagd aan de kerk van Halle-Kempen. De kerk dateert van 1500, doch van voor 1300 stond hier al een kapel. In 1914 werd de kerktoren opgeblazen.

    Hier staat een eerste bord over de Halse bossen, die zich uitstrekken aan de zuid-westkant van het dorp. De meeste gronden zijn eigendom van het OCMW van Ranst. We wandelen over de straat de “Paardenmarkt”. Frans vond in een document dat Halle in 1621 74 paarden telde. Hoeveel zouden het er nu zijn met de huidige paardenliefhebberij? In 1625 breekt de pest uit. 1/3 van de bevolking bezwijkt. De slachtoffers werden hier begraven.

    Het bosbestand bestaat voor ’t grootste stuk uit Corsicaanse den (of is het Oostenrijkse?), ook grove den (Pinus silvestris), maar in mindere mate. In deze herfsttijd vallen de verkleurende bladeren van loofhout op: Amerikaanse vogelkers, wat berk en eik. Later zullen we ook Amerikaanse eiken en enkele oude zomereiken zien.

    Over enkele trage wegen door het bos, met o.a. een krater van een V2, komen we aan de hoeve “De hoge Cutse” op Liefkenshoek, daterend van 1725, in steen herbouwd door burgemeester Nuyts in 1844. Stamvader Eyskens kocht de 5 Ha in 1912 voor 2500 B. Frank. De huidige bewoner Eyskens vertelde dat hier tijdens de oorlog 13 joden ondergedoken leefden. De enige nog levende stuurt nog elk jaar met Nieuwjaar een kist appelsienen van zijn plantage in Israel. De plaatselijke beek heet “Lieveke”.

    Aan conferentieoord St. Martinus staat, op de hoek met de watermolen, de oude St Jozefkapel. Het altaar dateert uit de tijd van Rubens (17 de eeuw).

    Dichter tegen de Schijn - een bijrivier van de Schelde, die zijn naam gaf aan het Tervierenhof te Deurne, ontspringt aan de trappisten van Westmalle, - zien we de laagte voor het reservewater voor de watermolen. Deze functioneerde van voor 1350 tot 1600.                                                                   De Schijn zorgde voor het drinkwater van Antwerpen en water voor bier. Destijds telde Antwerpen 48 brouwerijen. Een tijd wou men ook water van de Nete betrekken. Daarvoor groef men de Herentalse vaart, doch veel verder dan een verbinding met de Schijn kwam men niet.

    We wandelen een eind over de Lemmekensbaan, destijds een schakel in de verbinding Breda, Hoogstraten, Lier, Mechelen, Brussel. Op grondgebied Schilde ligt de verkaveling Dreihoek, gronden van baron Van de Werve, die maar eventjes 700 Ha van de 2 094 van Schilde bezat. Een van de kleinmannen heeft een mooie, grote rups ontdekt en houdt die in zijn handen. Er een foto van maken lukt niet. Ik dacht terug aan de kleuterschool op de Reiger te Ichtegem. Men zette mij boven op de meidoornhaag om de rupsen te vangen.

    We maken een zijsprong in het bos op afgravingsgebied ten tijde van het starten van de verkaveling de Dreihoek. Nu is het een vlak heidegebied met struikheide, maar ook dopheide. Frans Kerstens had er deze zomer de Nachtzwaluw gehoord. Een nieuw broedgebied ? Deze vogel is al tientallen jaren uit de streek verdwenen. Toen ik mijn eerste enting –geleerd uit een boekje- verwezenlijkte, begin mei 1963, hoorde ik de nachtzwaluw op het braakland met veel brem, waarop later de verkaveling van de Verscheurde Hoeve en de Berkemei kwam. Zou men niet best deze trage weg afsluiten?

    De rand waarover we verder wandelen ligt minstens een meter hoger. Na nog wat weggetjes komen we op het Sniederspad, genoemd naar de broers Snieders:  Renier, tijdgenoot van Conscience en arts in het Nederlandse Bladel schreef streekromans. Zijn broer August was te Antwerpen hoofdredacteur van het Katholiek Blad van Antwerpen en eveneens romanschrijver. Beide broers kwamen elkaar halverwege Antwerpen –Bladel te gemoet. Het tracé werd in 1937 ingehuldigd. In 1988 werd het gedeeltelijk GR route, ter hommage  voor de 100 ste verjaardag van het overlijden van Renier Snieders. Momenteel wordt het stuk naar Liefkenshoek verkaveld en verdwijnt daar een strook bos.

    Aan de Bergen staat het kapelletje Van den Nieuwenhuyzen en zijn compagnon, herbouwd in 1900. Elk heeft zijn arduinen steen.

    Na afloop gaan we nog een pint drinken in “De Pelikaan”, een goed draaiend dorpscafé. Ik hoor dat de brouwer van Halle destijds een soort trippel brouwde: de tuimelaar van maar eventjes 9°.  Ter vergelijking de trippel van Westmalle heeft    9, 5°. Een plaatselijke amateur- brouwer Hermans lijkt de oorspronkelijke tuimelaar al dicht te benaderen. De dorpsbrouwerij is al een tijdje afgebroken voor het nieuwe dorpsplein.

    Bij het terug naar huis fietsen merk ik dat de wind uit het Noorden komt, pal tegengesteld aan de zuidenwind van de vorige dagen. Het blijft helemaal overtrokken, maar droog. Thuis wijst de thermometer 13°. Vorige vrijdag, met stralend zonneweer, las ik 19°. We hadden dit jaar een zeer warm begin van de herfst.

    FOTO'S

    Kerk van Halle

    Halse bossen

    Frans Van Gils

    De heer Eyskens

    Frans Kerstens (links)

    Op de brug van de Schijn

    Idem

    Kapelleke Van Den Nieuwenhuyzen

    We zijn terug in het dorp. Ronny Van Soens, in het midden, dankt de gids. Op de achtergrond het voormalige gemeentehuis, nu bibliotheek.



















    06-11-2011, 20:42 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    03-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een interessante Aanvulling

    Een interessante Aanvulling

     

    Je hebt zeker gelijk , die verruwing op de elstar heeft niets te maken met de (kruis)bestuiving.

    Meest voor de handliggende is dat men bepaalde sproeistoffen gebruikt heeft na de vruchtzetting.

    Een ander reden zou bvb ook bepaalde schimmelaantasingen kunnen zijn .

    Ook de weersomstandigheden kunnen verruwing veroorzaken.

    Ik wou toch eventjes kort reageren.

     

    03-11-2011, 23:49 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een onwaarschijnlijk Verhaal

     

    Een onwaarschijnlijk Verhaal

    Mij werd volgende tekst toegestuurd

    "Red Elstar "
    Een gekregen boompje dat ook dubbel geënt is en droeg dit jaar voor het eerst 5 appels met een verhaaltje.
    Dit boompje staat naast een goudrenet met een ruwe schil.
    Het gevolg was dat door kruisbestuiving het een Elstar werd met ruwe schil.
    Ik denk dat ik ze verder uit elkaar zal moeten zetten.

    Ik heb ooit een sterappel en een goudrenet naast elkaar zien staan, beide hoogstam.
    De sterappels hadden allemaal het uiterlijk van de goudrenet maar de goudrenet bleef gewoon goudrenet.
    de sterappel bleef aan de binnenkant gewoon rood.

    Mijn commentaar:

    Van een dergelijke kruisbestuiving heb ik nog nooit gehoord en ik heb twijfel bij de waarnemingen.

    Kruisbestuiving zorgt voor betere vruchtzetting, betere zaadvorming en mooier gevormd vruchtvlees. Gedeeltelijk bestoven vruchten vertonen een mindere kant. Anderzijds komen de erfelijke eigenschappen pas tot uiting in het nageslacht, als de zaden zelf gezaaid worden en er na verloop van jaren vruchten gevormd worden, die gewoonlijk, maar niet altijd, zeer afwijkend zijn van de ouders.

    1.Mijn elstar appelen zijn ook verruwd.

    2.De ene appel is een goudreinet; de andere zeker geen echte boskoop, maar een zaailing. In dit geval mogelijks een kruising van Boskoop met sterappel, maar dan nog is het een zeer onwaarschijnlijk toeval: het uiterlijk van een goudreinet en innerlijk de roodverkleuring van een sterappel. Trouwens er staat niets over dezelfde grootte?  en kleurt een sterappel innerlijk wel zo rood? Ik heb er geen duidelijk beeld meer van. De sterappel is bij mij afgestorven en van de dubbele sterappel waren er dit jaar maar een paar vruchten, opgegeten door de vogels. Vorig jaar ook geen vruchten.

    03-11-2011, 23:46 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    30-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lezen en Computer voor senioren

    Lezen en Computer voor senioren

    Uit een onderzoek blijkt dat geheugenoefeningen zoals het lezen van boeken en tijdschriften, zelfs op oudere leeftijd een heilzaam effect hebben. 

    Ook computeractiviteiten zouden een beschermend effect tegen geheugenverlies hebben bij mensen boven 70 jaar. De kansen op geheugenverlies zou bij regelmatige computergebruikers met de helft verminderen.

    Bron: www.gezondheid.be

    30-10-2011, 12:37 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    27-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pomexpo Villeneuve d’Ascq

    Pomexpo Villeneuve d’Ascq

    Om de 2 jaar vindt in Villeneuve d’Ascq, een nieuwe stad ten zuiden van Lille (Rijsel), een knap opgezette fruitexpo plaats. Doch ook de streekeigen tuingewassen krijgen een plaats.

    Als bindelement had men dit jaar leifruit. Met veel museummateriaal van diverse afgestorven leifruitvormen         ( snoeren, palmetten, (dubbele)U-vormen enz.) had men knappe structuren gemaakt. Spijtig, met mijn macrolens lukte het niet om behoorlijke foto’s te maken.

    Er waren een reeks oudere foto’s van machtige leivormen tegen huizen, waaronder een heel aantal uit Wallonië.

    Het geheel gaf een zeer mooie en verzorgde indruk.

    Op de stand van Nord en Pas de Calais maakte ik kennis met de nieuwe voorzitter Pierre Coustenoble. In zijn boomgaard, net over de schreve, de grens met Frankrijk, heeft hij op de Catsberg o.a. de Reinette d’Armorique staan, een zeer late appel, die pas in het volgend jaar te genieten is en lang bewaart. Nog een ander ras dat ik graag zou beproeven is de Calleville Blanc d’Hiver. Met het warmer wordende klimaat kan dit ras het wellicht ook bij ons doen? Dit ras wordt al vermeld in de 1600 jaren en was eertijds een luxefruit in Frankrijk.

    Er was een promotiestand voor een oude, winterharde sla. Let op de rode randen; wellicht verwant met Wonder der vier jaargetijden? Ik kreeg een staal mee. Die geef ik een plaats in de plastiekkoepel, om ze te beschermen tegen mijn loslopende kippen. Ik las net dat men een zeer strenge winter mag verwachten? Kunnen de plantjes tegen meer dan -12° C?

    Van de gelegenheid maakte ik gebruik om een streng gerookte look aan te schaffen. Deze look houdt het een jaar uit. Een decoratieve streng met 20 knollen kostte €11.

    Ze hebben er een paar eigen struikbonenrassen: Lingots du Nord en Flageolet vert, beiden om als droogboon te consumeren. Van het streekras carottes de Tilques zou nu ook  zaad te verkrijgen zijn.

    FOTO’S

    Reinette d’Armorique

    Calleville Blanc d’Hiver

    Oud ras winterharde sla wordt opnieuw gelanceerd

    Idem

    Gerookte look

    Ingolf met de verkoper













    27-10-2011, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    26-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruithappening van het RLVA te Geraardsbergen 16/10

    Fruithappening van het RLVA te Geraardsbergen 16/10

    Voor de 9de keer organiseerde het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen een fruithappening, ditmaal te Geraardsbergen.

    Voor mij is dit steeds een zeer boeiende dag met veel vragen en contacten.

    Ik herinner mij vooral de lange babbel met Bart Vanden Hove van de Fruitwerkgroep Velt Wevelgem. Sinds enkele jaren zet hij mee zijn brede schouders onder de Veltfruitboomactie in West-Vlaanderen.

    Van hem vernam ik het bestaan van de rijke verger (boomgaard in het Frans) van Pierre Coustenoble op de zuidflank van de Catsberg, net over de schreve (Dit is het West-Vlaams voor grens). Pierre is de huidige président van de Crocqueurs de Pommes Nord et Pas de Calais.

    Foto’s

    Dubbel Flip

    Triophe de Vienne

    Beurré Alexander Lucas

    Comtesse de Paris

    Jelena, van Jacques Bosschaerts, ter ere van Jelena De Belder van het Arboretum van Kalmthout

    Essing, een appel van de Vlaamse Ardennen van de boomkwekerij De Bock, Oudenaarde.

    Bart Vanden Hove van de fruitwerkgroep Velt Wevelgem















    26-10-2011, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    24-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SARPO MIRA

    SARPO MIRA

    Vandaag 24 okt. 2011, onder schitterend herfstweer, heb ik de 3 struiken Sarpo Mira gerooid, zeer laat geplant op 23 mei.

    De rode aardappelen zijn wel niet moeders mooiste, maar er zitten zeer grote kleppers tussen. De opbrengst is groot. Aantasting door de aardappelplaag is er niet gekomen. Het vroege ras Biogold en het late ras Toluca bezweken wel aan de plaag, evenals de rode Raja, die nog gevoeliger bleek, maar anderzijds een aardappel is die zeer in onze smaak valt.

    Twee planten waren al iets vroeger afgestorven. De derde plant had nog een levende stengel die bezweek onder de vorsten van de laatste dagen. Bij deze laatste plant vond ik de enige rotte patat.

    Nu nog ondervinden hoe ze in onze smaak vallen. Hieronder de persmededeling van Velt en de smaakbeoordeling van Jos Pauwels.

     

    Dit persbericht werd toegestuurd door Velt (www.velt.be) ,  uit het tijdschrift Seizoenen, november-december 2008, p. 12-13 (Tekst :  Luc Vanhoegaerden).
    Met dank aan lezer Jos Pauwels die één van de acht Velt-tuiniers is die het ras dit jaar uitprobeerde. Zijn persoonlijke bevindingen vindt u na dit artikel.

    In haar ledentijdschrift Seizoenen van februari-maart 2007 besprak Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren uitvoerig de levenswijze van de Phytophtora-schimmel, die de aardappelplaag veroorzaakt. Velt wees er toen op dat de plaagresistentie verschilt van ras tot ras. In de veredelingssector gaat men immers voortdurend op zoek naar rassen met een duurzame resistentie, die ook de nieuwe varianten van de schimmel aankunnen.

    Sarpo Mira scoort sterk

    Van 2002 tot 2006 liep een proefprogramma binnen het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Biologische Teelt (PCBT) met als doel de plaagresistentie tegen Phytophtora in het aardappelloof na te gaan bij een aantal commercieel beschikbare rassen. Tegelijkertijd werd de bestendigheid van deze resistentie in de loop van de testperiode geëvalueerd.Niet minder dan 56 rassen werden in het onderzoek getest. Eén ras, Sarpo Mira, kreeg de hoogste score voor plaagresistentie in het loof: sterk tot heel sterk.

    Bekijk info over plaagresisitentie bij deze 56 rassen. In een voortgezet onderzoek van het PCBT bevestigde het ras in 2008 zijn hoge resistentiegraad. Het weerstond immers met glans de hoge plaagdruk die zich vanaf begin juni 2008 voordeed bij de aardappelteelt.

    Nieuwsgierig

    Door intensieve veredeling legde een Hongaars kweekprogramma in de vroege jaren 1980 de basis voor het ras Sarpo Mira. Begin 2001 kwam het ras voor het eerst voor op de rassenlijst in Groot-Brittanië, en momenteel wordt het ras vanuit Denemarken verdeeld in Europa. Sarpo Mira is een late, licht bloemige tot vastkokende ovale aardappel met wit tot crèmekleurig vruchtvlees en met een roze tot rood aanlopende schil. Sarpo Mira maakte ons nieuwsgierig. Dus onderwierpen we dit aardappelras tijdens het voorbije groeiseizoen aan een veldtest in een biotuin. We kregen voor ons testprogramma – klassiek geteeld – pootgoed van het biobedrijf ‘De Brabander’ in Kersbeek-Miskom.

    Frietjes?

    Einde april 2008 zetten Velt-tuiniers 12 kg pootaardappelen uit op acht groentetuinen in Limburg (Dilsen-Stokkem, Hoeselt, As en Zepperen), Vlaams Brabant (Berg-Kampenhout, Veltem, Wilsele) en Brussel (Sint-Stevens-Woluwe). De testgronden varieerden van zeer droog grof zand en lemig zand tot lichte zand-leem- en vochtige leemgrond. Het ras gaf na een viertal maanden een tiental fors uitgegroeide knollen per struik. De opbrengst op de testpercelen lag gemiddeld rond 1,3 kg per struik. Door het grote formaat van de knollen is Sarpo Mira een aanrader voor liefhebbers van frietjes.

    Karakteristieken

    De teelt van Sarpo Mira toont een aantal opvallende kenmerken:

    • Het pootgoed liet zich eerder moeilijk voorkiemen. De beste resultaten werden verkregen door scheutvorming binnenskamers, op een laagje vochtig gehouden overjaarse compost gemengd met kokosvezel.

    • De groen-grijs gekleurde bladeren plooiden dicht bij valavond.

    • Het uitbundig groeiende gewas stoelde breed uit en had een lange stengelgroei.

    • Het afrijpen begon pas laat in het seizoen, vanaf midden september.

    • In vergelijking met andere klassiek geteelde aardappelrassen leek Sarpo Mira ons weinig wind- en droogtegevoelig.

    Ziektresistentie

    Wat ziekteresistentie betreft, stelden we een zekere schurftgevoeligheid op de knollen vast. Op enkele groeiplaatsen was er een beperkte aantasting door Alternaria merkbaar. Wat bovenal opviel was de zeer sterke weerstand van Sarpo Mira tegen de aardappelziekte in het loof. Alleen op de erg natte tuingronden in Zepperen en Dilsen-Stokkem werden er tijdens het rooien enkele aangetaste knollen gesignaleerd.

    Gevoeligheidsresitentie

    Het mechanisme dat Sarpo Mira een sterke weerstand geeft tegen Phytophtora, is bekend als de zogenaamde ‘gevoeligheidsresistentie’. Eenmaal de schimmel is binnengedrongen in een plantencel sterven door ‘overgevoeligheid’ de omringende cellen af. De schimmel kan zich niet verder ontwikkelen. Daardoor blijft de aantasting lokaal. De sporenvorming wordt ingedijkt. Bij een hoge infectiedruk, zoals dat in 2008 op al de testplaatsen het geval was, vertoonden de bladeren karakteristieke, kleine ingedijkte zwarte plekjes op afgestorven bladgedeelten.

    Conclusie

    De uitgevoerde Velt-test bevestigde de PCBT-resultaten: Sarpo Mira biedt ook voor de gewone biotuinier goede teeltperspectieven. Het ras Sarpo Mira vormt momenteel een waardevol alternatief in de jaarlijks weerkerende strijd tegen de Phytophtora-schimmel. Samen met andere resistente rassen die in de beroepsteelt in ontwikkeling zijn (Bionica, Biogold) maakt het een aardappelteelt met een beperkte Phytophtora-aantasting absoluut mogelijk. De Deense verdeler van Sarpo Mira (Danespo) wil in 2009 biologisch pootgoed van Sarpo Mira op de markt brengen. Vanaf 2009 vind je bij Ecoflora ( www.ecoflora.be ), onder voorbehoud, pootgoed van Sarpo Mira.

    Bovenstaand artikel is © Velt vzw.  Auteur : Luc Vanhoegaerden.

    En dit schreef Jos Pauwels later, na afloop van de Velt-proef in zijn groentetuin (2008).
    Sarpo Mira was eerst afgerijpt eind oktober. De gemiddelde opbrengst lag rond de 2 kg per struik. Er is wel een zekere schurftaantasting op de knol. Het vruchtvlees is wit, de knol is zeer hard (moeilijk door te snijden), de smaak vind ik persoonlijk als kookaardappel niet zo lekker. Deze is onvergelijkbaar met Charlotte, Ratte, Cornes de Gattes.
    Als frietaardappel is hij nogal aan de droge kant maar met de baktijd iets te verminderen zou dit wel eens anders kunnen zijn. Tenslotte als pureeaardappel is hij wel lekker.

    FOTOMATERIAAL













    24-10-2011, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    18-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenbakkerij Desta te Minderhout en de Scheldebrouwerij te Meer

    Steenbakkerij Desta te Minderhout en de Scheldebrouwerij te Meer

    6 okt. Senioren Zoersel

    In de jaren 60 heb ik nog een werkende steenoven te Ravels bezocht. Na een bezoek aan een natuurgebied met E. H. Frans Segers, de stichter van de Wielewaal, gingen we ons opwarmen boven de steenoven. Overal op geregelde afstand was er een opening voor het bijvoegen van antraciet kolen. Onze kleren waren vlug droog. Ik herinner mij nog het gesjerp van krekels, die goed aardden in dit warm klimaat.

    Te Minderhout-Hoogstraten werden we rondgeleid door de heer Desmedt, de eigenaar van dit familiaal bedrijf Desta met een dertigtal werknemers. Men heeft nog een 20 Ha eigen klei, maar werkt ook met aangevoerde klei. Het bedrijf ligt in een reuzengrote hal. Heel veel is geautomatiseerd. We gingen kijken naar de ruimtes voor kleiopslag en vermaling. De bulldozer brengt 2,5 m3 per keer aan. We zagen de ruwe stenen, klaar voor het bakproces. De wandeling voert naast en op de oven, een warme aangelegenheid. Er zijn grote kokers om de restwarmte van de ovens te benutten voor het voordrogen. Voor het bakproces heeft men gedurende enkele dagen een warmte nodig van een goede 1100° C. Alles is computergestuurd. De afvalgassen worden al een tijd opgevangen en gefilterd, zodat haast geen rook meer uit de schouw komt. Het bezoek eindigt met een kijk op de afgewerkte stenen en klinkers. Met deze laatste wordt in Nederland veel meer bestraat dan bij ons. Voor het leggen van steen worden al robotten ingezet.

    Na het middagmaal in de Eiken rijden we naar de KMO zone van Meer voor het bezoek aan de Scheldebrouwerij. De vestiging hier is nog geen 10 jaar oud. Het is een uitbreiding van het moederbedrijf in Goes, Zeeland.

    We kregen uitleg over de ingrediënten en het brouwproces. Gebrande mout smaakt niet slecht.

    Hier brouwt men een tiental bieren. Achteraf gaan we er zeven van proeven in de Eiken.

    Een curiositeit van de Scheldebrouwerij is het “hondenbier”. Een hondenliefhebber met een achttal honden had aangedrongen om ook iets te maken voor zijn honden. Het werd een weddenschap: als 7 van de 8 honden het goedje lustten zou hij een brouwsel bestellen. Het werd een soort bouillon die bij alle honden in de smaak viel. Dit werd een nieuw succesartikel voor de brouwerij, dat naar overal uitgevoerd wordt. Trouwens de meeste bieren vertrekken ook naar het buitenland.

    De zeven geproefde bieren:

    Witheer, een witbier met ook wat tarwe van 5 % vol. alc.

    Mug, met een mooie, bittere smaak, ontwikkeld door Barend van de Mug in Middelburg; eveneens 5 % vol. alc. Niet slecht.

    Schoenlappertje, een geurig fruitbier met zwarte bessen uit Zeeland. Het bier heeft een rode kleur, een fruitig aroma en een fris zure afdronk. Bier zonder kunstmatige zoetstoffen, eveneens met 5 % vol. alc. Zeker het beste fruitbier dat ik ooit proefde. De vraag is of men het nog zal brouwen. Niet bekend en aldus te weinig vraag.

    Dulle Griet, een donker bier van 6,5 % vol. alc. Viel niet in mijn smaak o.w.v. de duffe mout.

    Lamme Goedzak, een blond bier van 7 % vol. alc vond ik beter.

    Zeezuiper, een goudblonde, moutige triple van hoge gisting met 8% vol.alc. met nagisting in de fles viel veruit het meest in mijn smaak.

    Tenslotte proefden we nog Oesterstout van 8,5 % vol.alc. Geef mij maar veel liever een Guinness. Ik heb die leren waarderen in Ierland.

    FOTOMATERIAAL

     De eigenaar zelf de heer Desmedt leidt ons rond

    We verdwijnen in de reuzenhal

    Opslagcompartimenten

    Gemalen klei

    De bulldozer

    Uitleg

    Ruwe steen

    Snijden

    Gesneden stenen



















    18-10-2011, 00:08 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    17-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Verzamelde, voorgedroogde stenen

    De ovenbesturing

    Naast de oven

    Toevoer van gas als brandstof

    Deel van de controlekamer met door een bepaald ontsnapt verbrandingsgas  ondoorzichtbaar gemaakte ruiten.

    Boven op de oven

    Buis over afvoer van de restwarmte die benut wordt voor het voordrogen van de ruwe stenen

    Grootte van de buis

    We lopen op de oven



















    17-10-2011, 23:55 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG  2

     

    Gebakken steen

    De gebakken steen is uit de oven gereden

    Detail van de bakte

    Inpakken

    Inpakken

    Speciale zuiveringstank voor een grondige zuivering van de uitlaatgassen

    Zicht op een gedeelte van de opslag en de afvoer naar de schoorsteen waar nauwelijks nog rook uitkomt.

    Voorbeeld van gevelsteen en klinker gebruik

    Speciale klinkers



















    17-10-2011, 23:42 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    16-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Scheldebrouwerij

    De Scheldebrouwerij

    Scheldebrouwerij

    De gids

    Gebrande mout (gekiemde gerst)

    In de brouwerij

    Idem

    De brouwer

    Dogbier (hondenbier)

    Proeverij

    Bij het aanschuiven op de terugweg konden we de toren van Hoogstraten bewonderen.



















    16-10-2011, 23:54 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    15-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apple Festival UBC Vancouver

    Dochter Veerle in Vancouver vroeg mij of ik volgend jaar geen goesting had om te komen.

    Als je bij zoeken links boven in de blog "Botanical garden" intikt krijg je verslag van een vroeger bezoek.


    ubcbotanicalgarden & centre for plant research

    Visitor Info

    Events

    Learning Opportunities

    Botany Photo of the day

    Rental Facilities

    UBC Apple Festival

    October 15-16, 2011
    11am-4pm
    botanicalgarden.ubc.ca/apple-festival

     

    Apple Festival updates and reminders:

    • Admission is $4 and is cash only. To keep the line moving quickly exact change is appreciated
    • The truck of apples arrived early this morning and we've now added the list of apples available to buy and taste, as well as the list of apple trees for purchase to our website. This year we have over 41,000 pounds of delicious apples and 25% of them are organic!
    • We have a bike valet service at our main entrance. Biking and walking are your fastest, easiest and cheapest way to access the event. If you do drive, there is a FREE shuttle bus from the UBC Campus West Parkade
    • No pets are allowed in the botanical garden. Please leave your furry friends at home
    • BC Fruit Testers Association will be hosting a physical display of the nearly 200 apple varieties that are still grown in British Columbia. Members of the association are also on-hand to give demonstrations of grafting and cider-pressing. Try to stump them with apple varieties from your garden, as they are experts at identifying apples (hint: bring along six apples from your unidentified tree)

     

    We are also pleased that our friends at the UBC Farm will be joining the fun with Heritage Orchard Tours. See below for more information:


    On October 15 and 16, 2011 the UBC Farm is excited to be joining the UBC Botanical Garden Apple Festival. In addition to a booth on-site at the festival both days, we will be offering tours of the UBC Farm Heritage Orchard on Saturday October 15 at 10am, noon and 2pm.

    The UBC Farm Heritage Orchard was designed, grafted and planted as a student directed study beginning in 2005. A sanctuary for apple culture, the orchard is composed of ~120 trees, including ~70 varieties of apples and a handful of plums. 2011 marks our first year of significant harvest for market sales and the orchard is producing gorgeous apples. Come visit this urban agricultural gem for tours with UBC Farm staff who care for the orchard on SATURDAY October 15 at the UBC Farm! Meet at the UBC Farm entrance gate. No UBC Farm orchard tours will be offered on Sunday.

    The UBC Farm is a 20-30 minute walk, a 10 minute bike ride and a 5 minute drive from the Botanical Garden. See map link for details. Tours of the UBC Farm Heritage Orchard are free, though donations are gratefully accepted.

    For more about the UBC Farm Orchard, check out this post on the Friends of the UBC Farm blog. Also, be sure to follow the UBC Farm on Facebook and Twitter for info about its research, learning, and quirky site happenings.

     

     

     

     

     

     

    UBC | A Place of Mind

    botg@interchange.ubc.ca | Tel: 604-822-4208 | ubcbotanicalgarden.org | nitobe.org | 6804 SW Marine Drive, Vancouver, BC, Canada, V6T 1Z4

    This email was sent to veerlewillaeys@gmail.com. To ensure that you continue receiving our emails, please add us to your address book or safe list.


    15-10-2011, 21:08 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    14-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pomexpo 13ème

    Op zaterdag rijden we met enkele fruitvrienden naar Frans-Vlaanderen, Villeneuve d'Ascq

    Pomexpo 13ème


    Samedi 22 et dimanche 23 octobre, la biennale POMEXPO revient pour célébrer notamment les arbres palissés et bien sûr mettre en valeur les innombrables variétés de pommes, de poires et de scoubidous...à l'espace Concorde de 10h à 18h.

     

    Expositions, animation (services Éducation à l'environnement et Développement durable), dégustations (pommes, jus, poires cuites et crues), conseils en plantation, marché des producteurs.

     





    Entrée gratuite.

     

    14-10-2011, 19:40 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruithappening zondag 16 oktober in Geraardsbergen

    Volgende zondag ben ik weer van de partij

    Fruithappening zondag 16 oktober in Geraardsbergen

    fruithappening

    Op de Fruithappening kun je terecht voor alles wat je weten wil over streekeigen fruit en fruitbomen in de ruimste zin van het woord: veel infostands en infosessies maar ook heel wat interessante binnen- en buitenactiviteiten.

    Bij de infostands maak je kennis met Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, de Nationale Boomgaarden Stichting , verschillende pomologen (vruchtendeskundigen), een gespecialiseerde boekenstand, boomkwekerij  Sylva, Vogel Opvang Centrum Geraardsbergen , Landschapsbeheer Vlaamse Ardennen (landschapsteam), Natuurpunt Boven-Dender, VELT Geraardsbergen, Imkervereniging ‘Ons Denderbieken’,…

    Je kan er ook fruitsappen en een heel aantal minder bekende appel- en perensoorten proeven. Er is een koken-met-fruit-demo, een voordracht ‘Fruit bewaren, inmaken, verwerken’ door Yves Hendrickx van de Nationale Boomgaardenstichting, een demonstratie houtsnijden en houtdraaien, een snoeidemonstratie en een demonstratie enten, een fototentoonstelling ‘Leven in de boomgaard’, een vertelsessie van ‘Keltische godin’ Renata Bruggeman die je ook haar liefdesdrank laat proeven,…
    Verder neemt natuurgids Herman De Waele je mee op een mooie wandeling langs een notenboomgaard en een boomgaard in Onkerzele en tonen de compostmeesters van Geraardsbergen je hoe je je groenafval hergebruikt in je eigen tuin. Terwijl je inspiratie voor de tuin opdoet verkennen de kinderen de knutselhoek. Aan de bar kun je verpozen bij een drankje en een versnapering.  
    Die dag is ook de mobiele fruitpers aanwezig. Laat je eigen fruitsap persen, hiervoor is het nodig vooraf in te schrijven.

    De fruithappening vindt plaats op zondag 16 oktober in zaal de Spiraal, Zakkaai 29 in Geraardsbergen.

    Toegankelijk van 10 tot 18u, activiteiten starten om 10u (snoeidemo, kookdemo en voordracht) of om 14u (snoeidemo, entdemo, natuurwandeling, kookdemo, vertellen, enz..) Doorlopend  van 10 tot 18 uur info- en proefstanden, advies, boekenhoek, pomologen, gratis wedstijd, knutselhoek, mobiele fruitpers, fototentoonstelling, bar,...

     

    De fruithappening is een organisatie van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen in samenwerking met Stad Geraardsbergen.

     

    14-10-2011, 19:24 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    13-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VRT Radio 1 Peeters en Pichal 12/10 9-11u Plant een Boom 1970 en …

    VRT Radio 1 Peeters en Pichal 12/10  9-11u

    Plant een Boom 1970 en …

    Dank zij fruitvriend Paul Bekaert, die mij gehoord had, heb ikzelf de uitzending kunnen beluisteren via het internet. Gisteren voormiddag had ik Spaans. Onderweg had ik nog Prof emer. van de landbouwfaculteit Univ. Gent, M. Van Miegroet gehoord, intussen 89, °10 sept. 1922.

    Paul zei mij te “googlelen” naar Peeters en Pichal. In de rechterkolom, iets naar beneden staat: voorbije uitzendingen herbeluisteren. Seizoen 2011-2012   12/10/11  10-11u  Schuif de geluidsbalk ongeveer op 1 derde, na de verkeersinformatie.

    13-10-2011, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    11-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VRT en “Plant den Boom”

    VRT en “Plant den Boom”

    Ik kreeg vandaag een telefoontje van Herman De Winné in verband met de uitzending morgen van Radio 1 tussen 9 en 11.

    Het gaat over de boomplantacties  van begin der zeventigerjaren.

    In 1970 was ik daar als voorzitter van het plaatselijke “Groencomité” nauw bij betrokken.

    Ik stuurde hem nog volgende aanvulling;

    Ter Attentie van Herman De Winné

    Betreft “Plant de Boom”

    U vroeg naar boomrestanten van die tijd.

    Een aanvulling die ik nog graag wou vermelden.

    Wij wonen op een hoeve langs een landbouwweg die naar het geklasseerde Zoerselbos loopt, met veel wandelaars en fietsers.

    In de winter 1970 kwamen de gemeentewerkers alles langs de weg proper maken: dit wil zeggen alle opslag en spontane boomvorming verwijderen.

    Toen mijn vrouw Aleide dit zag heeft zij direct de schepen van openbare werken opgebeld, die direct kwam en de mannen opdroeg de bomen te sparen die net naast de gracht groeiden. Na 40 jaar is dit een dreef geworden met vooral zomereik en ratelpopulier met een paar berken en meidoorn, nu ongeveer 45 jaar oud, al respectabele bomen. Ook de Gagel is nog niet helemaal verdwenen.

    11-10-2011, 17:47 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde Bijen voor de Bestuiving van Zwarte Bessen

    Wilde Bijen voor de Bestuiving van Zwarte Bessen

    In de “Fruit Grower” van oktober lees ik over de proeven  van Dr  Michelle Fountain te East Malling Research.

    Bij een goede bestuiving zijn de bessen groter en gelijkvormiger. Hommels zijn eveneens goede bestuivers. Honingbijen vliegen niet op zwarte bessen.

    De proefopzet bestond uit series van 12m lange vliegkooien met de rassen Ben Gairn en Ben Hope.

    “De resultaten zijn duidelijk”, zei Dr Fountain. “Met enkel de wilde bijen bekwamen we de maximale bestuiving van Ben Gairn tijdens zonnig, warm weer.

    Ben Hope bloeide later tijdens slecht weer met 10mm tot 15mm regen en lage temperaturen. Dan zorgen de hommels uit nestboxen voor de bestuiving, want in dergelijk weer zijn de wilde bijen ook weinig actief. In vergelijking met de zetting in de vliegkooien was de zetting in open veld tot 40 % lager.

    Bij het studieonderzoek identificeerde men 13 verschillende rassen wilde bijen die fourageren op de pollen en de nectar van zwarte bes.

    11-10-2011, 15:10 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    10-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arboretum Bokrijk

    Arboretum Bokrijk

    25 sept. Met de Koninklijke Vlaamse Dendrologische Vereniging op stap. Prachtig nazomerweer. Vele jaren geleden was ik er nog eens geweest en dacht dat ik wist waar dit lag. We kwamen terecht op de nieuwe parking. We betaalden de inkom maar kwamen algauw tot het besef dat het arboretum zich buiten het Openluchtmuseum bevindt. We kregen de entreeprijs terugbetaald. De weg naar het arboretum ligt er precies naast. Echter geen wegaanduiding gezien. We waren met andere bezoekers aan ’t praten over de eetbaarheid van de rok van taxusbessen, maar de pit uitspuwen, want die is giftig, evenals al de rest van deze boom, toen onze groep er aankwam.

    Het is hier een waar bomen, struiken en plantenparadijs. Sommige leden zijn wandelende encyclopedieën.

    Wij genoten van de vele vormen en kleuren. We leerden de Amerikaanse hulst kennen. Zagen o.a. Paw Paw en leerden ook de dadelpruim kennen. Een vroege vrucht konden we zelfs proeven: een heerlijke smaak. De Jolico, gecultiveerde Cornus mas, gele kornoeilje stond bij het administratief centrum. Hier een opgaand boompje met weinig vruchten. Ik heb thuis een vertakte struik, overvol met vruchten.

    Op vele plaatsen zagen we de ravage van de Pukkelpopstorm van 18 augustus. Heel veel omgewaaide en geknakte grove dennen; maar ik heb ook 2 omgewaaide eiken gezien. Er waren kale stroken waar de stormwind plakken bomen had geveld.

    FOTOMATERIAAL VAN ALEIDE

    Plan

    Bromelia op lavastenen

    Rode Amerikaanse hulst

    Gele Amerikaanse hulst

    Paw-Paw met vruchten

    Bloei

    Speciale vorm

    De oervrucht van een magnolia

    Wilde appeltjes



















    10-10-2011, 23:56 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Boom met dorens

    Zanthoxylum uit China

    Tak en blad

    De groep

    Kardinaalsmuts

    Kardinaalsmuts

    Speciale vruchten/zaaddozen

    Cyclamen als bodembedekkers stonden op meerdere plaatsen

    Araucaria, een boom uit de Andes (Zuid-Amerika)



















    10-10-2011, 23:47 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!