(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    22-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hegte Heide

    Hegte Heide

    Vorige zondag fungeerde ik als natuurgids op de wandeling van het Halse Davidsfonds. We troffen het met het weer.

    De ‘Hegte Heide’ is een reservaat van Natuurpunt en ligt op de gronden van de zusters van het Convent van Bethlegem, achter hun psychiatrisch complex in St Antonius, deelgemeente van Zoersel.

    Een grote weide laat men verschralen tot heide, sinds kort geholpen door een troep Drentse heideschapen, met bruine kop.

    Verder is het bos dat aansluit bij de trappistenbossen.

    Frans Van Gils had de wandeling uitgestippeld en Jules en Miel van het bestuur droegen op een keerpunt een passend gedicht voor.

    Voor het gezellig nakaarten met de groep reden we naar ‘de Sjoks ‘, eetcafé in Halle.

    Buiten begon het, in de stijl van deze zomer, weer te regenen Maar dit kon ons nu niet deren.















    22-07-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    21-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze look in een streng gevlochten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Onze look in een streng gevlochten
    "Ik zal eens proberen de look te vlechten. 'k Heb het nog nooit gedaan, maar 't is te proberen. Zie je moeilijk is 't niet en mooi ook." zei dochter Leen.

    21-07-2008, 19:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    19-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen Fruit meer in de moderne Siertuin?

    Geen Fruit meer in de moderne Siertuin?

    Ik kreeg het boekje ‘De Tuin het Jaar rond ‘ van de KBC in handen. Dit werkje werd uitgegeven in 1999. Hierin is nergens sprake van fruit! Zeer tekenend voor de huidige tuincultuur. De auteur is Yvo Pauwels. We zijn van dezelfde gemeente. In zijn eigen tuin is hij het fruit gelukkig niet vergeten.

    19-07-2008, 10:24 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    18-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigen Look
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eigen Look

    Zopas de look geoogst. (Klik op de foto voor vergroting)

    Vroeger plantte ik de lookteentjes in het voorjaar. De opbrengst was de moeite niet waard. Na jaren onderbreking heb ik vorig jaar opnieuw geplant , eind oktober nu, samen met plantajuin. De uien zijn intussen al verbruikt. Ik vond ze niet zo groot als vorig jaar.

    De grootte van de look valt echter wel danig mee in mijn zandgrond. In zware grond is die vanzelfsprekend nog een stuk groter.

    In oktober wil ik opnieuw planten met aangekocht plantgoed, maar ook met eigen teentjes om een eventueel verschil te zien.

    18-07-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    17-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afrikaans Tuinfeest (2)

    Afrikaans Tuinfeest (2)

    Foto’s

    1.     Aan de trampoline met ‘redder’ Werner

    2.     Voetbalspel

    3.     Composttoilet

    4.     In de tuin met Daniel

    5.     In de tuin met Daniel

    6.     Aanschuiven voor het eetmaal

    7.     Aanschuiven voor het eetmaal

    8.     Het ziet er smakelijk uit (foto Leo Wolfs)

    9.     Het dansfestijn begint pas



















    17-07-2008, 09:30 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afrikaans Tuinfeest ten voordele van de Sahelbewoners een Succes

    Afrikaans Tuinfeest ten voordele van de Sahelbewoners een Succes

    Traditiegetrouw organiseerden vrijwilligers en sympatisanten van Going in Kameroen hun jaarlijks tuinfeest in de hoeve Willaeys aan de Lage Weg 60 in Halle-Zoersel.  Ook dit jaar kon het initiatief rekenen op praktische hulp van de Afrikaanse asielzoekers in Malle en Zoersel.  Op deze dag is deze “Open Deur” een unieke gelegenheid om kennis te maken met de verschillende projecten.  Ook is het steeds aangenaam vertoeven in de fruit -en groententuin die aan de hoeve paalt. De mensen van Kameleon zijn trouwens traditioneel goeie fruitplukkers van allerhande bessen voor taartjes en ijsdesserts door creatieve medewerkers.  Daniel gidste geïnteresseerde groepen in de tuin. Hij mocht ook Piet Anrijs, algemene voorzitter van Velt en zijn vrouw Lucrèce  Roegiers van Yggdrasil, permacultuur, Tienen verwelkomen.

    Het composttoilet dat in de tuin opgesteld staat wekte ook veel interesse.  Dit vormt  een eenvoudige oplossing tegen waterbezoedeling in warme landen maar ook bij ons. Een voorbij fietsend koppel vond het ideaal om dit concept in hun eigen tuin te installeren.  Het  meubel werd gemaakt door de scouts van Halle. Het  is een bak die op de bodem staat en zo contact heeft met het bodemleven.  Op de bodem komt een laag stro en na elk gebruik doet  men zaagsel in het toilet. Met een kan water kan men zijn handen wassen. De massa slinkt , was na een jaar vol en werd op een composthoop gebracht.

    Ook is dit feest telkens een gelegenheid om mensen te ontmoeten die initiatieven nemen in ontwikkelingslanden en worden er heel wat ervaringen uitgewisseld. De jonge twintigers Stijn Demeulemeester en Jan uit Izegem hadden een standje van hun landbouwproject in Malawi waar ze diverse gewassen en bomen aanplanten en uittesten. Ze vonden een plant  die voor 60% effectief is tegen malaria. Aleide kon haar CoZoeGo projecten voorstellen aan mensen uit Peru , Niger en India.

    Het muzikaal gedeelte werd ingeleid door “Djembé Djembé”, een groep van Geel en de kinderen werden extra verwend met kinderanimatie door “Mohamed and his Friends”.  Er was een vertederend optreden van de private school “Eigenwijs” uit Malle, die het bosleven dansend uitbeelden met stokken.

    Er waren opvallend veel gezinnen met kinderen die zich konden uitleven in zandbak, op schommels , voetbalspel en dansvloer. De trampoline vooral had aantrek volgens een lange inschrijvingslijst en onder toezicht van ‘redder’  Werner.

    Hamadjoda had gezorgd voor het marineren van de Tilapia, een lekkere, tropische zoetwatervis en maakte die verder klaar op de barbecue. Leen Ide bereidde de Moambes, kip op zijn Kongolees. Nana zorgde voor het barbecuen van het vlees. De helpsters in de keuken, onder leiding van Adrienne, Veltlesgeefster,  schiepen aantrekkelijke vegetarische schotels. Lange rijen schoven aan.

    Gelukkig bleven de regenwolken ver weg en DJ Esprit garandeerde goede dansmuziek, zodat dit familiefeest uitmondde in een echt dansfeest.

    Binnen het kader van het ontwikkelingswerk dat Aleide Lagrou in Kameroen organiseert met de plaatselijke bewoners, maakte de Zoerselse kunstenaar Wilfried D’Hondt een ode aan deze projecten.  Dit kunstwerk sierde naast het podium en zette de plaatselijke leiders van de projecten uit  het Saheldorpje Going in het daglicht. Aan de andere kant toonden we zijn mooie, gestilleerde doeken. Deze  didactische doeken over compostverwerking, potstal voor vee, hygiëne,landbouw, milieu enz  worden gebruikt in de alfabetisatielessen, in de scholen en op voorlichtingsvergaderingen voor landbouwers.

    De onderlinge band tussen de vrijwilligers en sympathisanten groeit telkens weer op zulke feestmomenten en ook dit jaar zijn er een paar kandidaten om met Aleide mee te reizen naar Kameroen.  De organisatie CozoeGO zal met de opbrengst van het feest in Going verder de educatieve en sociale projecten ondersteunen. Aleide gaat dan ook in januari  ter plaatse om de nodige ondersteuning en organisatie verder te ontwikkelen.  En ook deze keer zullen de vrijwilligers na haar terugkomst een informatie- en projectieavond organiseren.

    En nu ook reeds een hartelijk welkom op ons volgend Afrikafeest op zondag 12 juli 2009.

    ( Door mij bewerkt verslag van Aleide Lagrou en Herman Verellen).

     

    Foto’s

    1.      Opbouw

    2.     Wilfried D’Hondt, kunstenaar van Zoersel

    3.     Djembé Djembé , Geel

    4.     Dansers. Let op de didactische doeken

    5.      Aleide (foto Leo Wolfs)

    6.     Op de dansvloer

    7.     Eigenwijs met Bosverhaal

    8.     Hoekje met toeschouwers

    9.     Hamadjoda (l.) en Nana aan de barbecue



















    17-07-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    10-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kameleon en Bessenpluk
    Kameleon en Bessenpluk
    Traditiegetrouw kwamen de mensen van Kameleon van Sint Antonius bessen plukken voor het Afrikaans Tuinfeest van zaterdag.







    10-07-2008, 22:26 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    08-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Ukkelse Vogels (Merels) kennen enkel rode Bessen

    De Ukkelse Vogels (Merels) kennen enkel rode Bessen

    Op bezoek geweest bij neef Pieter Lagrou in Ukkel. De bessen en een paar bomen die hij van mij kreeg, staan nu in hun vierde blad. Hij heeft een ruime binnentuin met zon van ’s morgens tot 2 uur. In de stad heerst er een microklimaat. De ontwikkeling staat er duidelijk verder dan hier in de Kempen.  De zwarte frambozen zijn afgeoogst, terwijl bij mij de hoofdpluk net voorbij is. Sophie had er een heerlijke confituur mee gemaakt. De eerste maal dat ik zwarte frambozenconfituur proefde. Ook de zwarte bessen zijn geoogst. De struiken tegen de muren groeien opvallend beter dan deze midden het gazon, wegens de wortelconcurentie van het gras.

    De vogels hebben het (voorlopig?) enkel gemunt op de rode bessen. Bij mij blijven ze enkel af van de zwarte bramen.

    Ik heb het advies gegeven geen groen materiaal meer af te voeren, doch dit ter plaatse te recycleren als mulching rond planten en bomen.   De voordelen zijn: 1. Geen wortelconcurentie meer van grassen en onkruiden door de grondbedekking.  2. Beter behoud van de bodemvochtigheid en vermijden van uitdroging. 3. Het onderaan verteerde materiaal betekent voedsel voor de planten 4. Grote werkbesparing. Geen gesleur meer met zakken of groencontainer. Je kan het afgereden gras en knipsels in de directe nabijheid kwijt.

    Foto’s:

    De druif (Regent?)doet het uitstekend. Bij de appelen een sterk door schurft aangetaste vrucht.









    08-07-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    06-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zevende Afrikaans Tuinfeest
    Afrikaans Tuinfeest
    In de winter 2001-2002 kwam Aleide een eerste maal in Going, naast het stadje Kaele, in de provincie 'l'Extrème Nord de Cameroen', de geboorplaats van schoonzoon Aminou.
    Ze vernam dat wegens de toenemende droogte in de Sahelstreek de oogsten minder werden en dat er haast elk jaar tijdens de maanden juli en augustus honger heerste.
    Onmiddellijk overlegde ze met de dorpelingen wat er zou kunnen gedaan worden. De mensen spreken er Mundang, naar de volkstam waartoe ze behoren. De taal wordt enkel gesproken, niet geschreven. Slechts een handvol spreken Frans, de officiële taal in Kameroen, naast het Engels in de streken die palen aan Nigeria.
    De grote meerderheid is analfabeet; ook het dorpshoofd, de Lawan en de wijkverantwoordelijken de djorro's, aangesteld in de Islamtraditie.
    Daar bedeling van graan te veel problemen zou stellen, opteerde men voor de aankoop van een graanmolen, daar de vrouwen om graan te malen telkens heen en terug, meer dan 20 km moesten stappen.
    Na het inwinnen van info bleek dat een lichtere molen van  5 pk, de molen die men met €1500 van het Derdewereldfonds van de gemeente Zoersel zou kunnen kopen, het niet lang volhield.
    Daarom werd besloten tijdens de tweede zaterdag van juli een Afrikaans Tuinfeest in te richten. Dank zij die bijkomende middelen kon een molen van 10 pk aangekocht worden. Maar ook die krijgt men kapot door gebrek aan onderhoud. Telkenjare is Aleide er 2-3 maanden geweest en startte meerdere projecten, waarvan sommige zeer succesvol. Zie  www.cozoego.be
    Daar zo'n reis een hele kost is in ons budget ben ik slechts 1 keer meegeweest. Ik krijg er een cultuurschok.
    Gelukkig konden we met dochter Leen en de kleinkinderen ook de streek verkennen, o.a. Wasa nationaal park met zijn olifanten en de feërieke streek van Rumsiki waar enkel de binnenste kern, de basalttorens  van de vroegere vulkanen nog recht staan. De kegels er rond zijn weggeërodeerd.
    Volgende zaterdag zijn we toe aan het zevende Afrikaans Tuinfeest. Als u er bij wil zijn, zie de info hieronder, in de kleuren van de Kameroense vlag.





    06-07-2008, 18:23 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    05-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klaar voor de nieuwe Oogst
    Klaar voor de nieuwe Oogst

    Kleinzoon Jonas aan de drukspuit. De fruitbakjes krijgen een grondige reiniging vooraleer op te bergen.
    Jaren geleden kon ik die aanschaffen bij een oude fruitboer in Broechem. Bij de beroepsmensen gaat het de dag van vandaag om grote paloxen die machinaal behandeld worden. Zelf vind ik die oude kratten van 10 kg zeer interessant om de diverse rassen uit elkaar te kunnen houden.







    05-07-2008, 08:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    02-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Laatste werdag werkploeg NBS

    Bedrading Fruitkooi en Bramenhaag.

    Op 1 juli , een zomerse dag met 26 °C, onder werkleider Jan, werd de bedrading en de verankering van Bramenhaag en kleinfruitkooi afgewerkt.

    Nu nog wat bijwerken en dan het net erover. Maar misschien beter wachten tot morgen met het tropisch weer en wellicht te verwachten zwaar onweer?

    De draden werden aangebracht op 70 cm, 1,20 m en 1,70 m, met telkens 50 cm tussenruimte.



















    02-07-2008, 10:01 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    30-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Biofruitbier uit mijn geboortegemeente

                            Biofruitbier uit mijn geboortegemeente

    Brouwerij Strubbe uit Ichtegem produceert als eerste brouwerij in België een biologisch fruitbier. Leireken Wilde Vruchten is een bier gebrouwen op basis van zes vruchten: granaatappel, kriek, aardbei, framboos, rode vlierbes en bosbes. Het is de nieuwste telg van de Leirekenbieren na Boekweit Blond (2004), Boekweit Bruin (2005) en Witte Spelt (2005). Brouwer Leo De Smedt van de nv uit Opwijk maakt zich sterk dat de Wilde Vruchten een succes wordt.

    "Het is niet evident om in het Belgische bier een gat in de markt te vinden. We richten ons daarom van dag één al op de nichemarkt van biobieren. De belangrijkste afnemers van de Leirekenbieren waren al een tijd vragende partij voor een biologisch fruitbier. Dat is geen gemakkelijke opgave, gezien het enorme mooie aanbod aan fruitbieren in ons land. Toch mogen we stellen dat de Wilde Vruchten uniek is door het gebruikte vruchtenpalet en omdat het biologisch is", zegt Leo De Smedt.

    Nv Guldenboot brouwde de eerste jaren in de Brasserie de Silenrieux (Beaumont), maar was al vrij vlug op zoek naar een brouwerij met een grotere capaciteit. Begin dit jaar kwam men bij Brouwerij Strubbe uit Ichtegem terecht. "Leireken Wilde Vruchten is gebrouwen op basis van de graansoort spelt. Het bier staat voor een uitgekiende combinatie van biosap bestaande uit granaatappel, kriek en aardbei met toevoeging van framboos, rode vlierbes en bosbes. Het alcoholvolume bedraagt 5,2 procent", zegt Marc Strubbe.

    Maître sommelier Gido Van Imschoot, technisch adviseur van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie, gelooft in het eerste biologisch fruitbier van ons land. "De kleur is mooi, aantrekkelijk en ziet er uitnodigend uit. Ik stel vast dat de secundaire geuren van hoppebitter en kruidige aroma's sterk aanwezig zij naast deze van het fruit. In mijn ogen past dit biertje perfect bij kruidige gerechten met licht fruitige tonen", besluit Gido Van Imschoot. Leireken Wilde Vruchten is te verkrijgen in flessen (met kroonkurk) van 25 en 75 centiliter. Het bier is maximaal twee jaar houdbaar.

    Bron: Het Nieuwsblad, 21/06/2008

    30-06-2008, 22:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vicky uit Washington State op bezoek

    Vicky uit Washington State op bezoek

    Vicky Voss Shanaghan uit Washington State, biologie leerkracht in de American School in Douala en collega van Leen maakte bij ons een tussenstop.

    Ze vertelde hoe zij op het groot eiland Hardstene woont dat midden de zeer diep in het binnenland indringende zeearmen ligt. De grote stad Seattle ligt ook aan deze zeearm. Vicky woont er midden de bossen. De dichtstbije stad op zo’n 40 km is Olympia, de hoofdstad van de staat. (Altijd gedacht dat dit Seattle was).

    Mijn suikermaïs en pompoenen spraken haar aan. Blauwe bessen, frambozen, bramen, loganberries en aardbeien vormen haar kleinfruit. De tuin is afgeschermd tegen de grote herten. We kunnen dezelfde groenten-  en fruitsoorten telen.

    Foto’s

    1.  Vicky en Leen

    2.  Met Veerle, specialiste preventieve geneeskunde in Vancouver, Brittish Columbia, Canada. De staat Washington, V.S. ligt er net onder.

    3.  Groepsfoto







    30-06-2008, 07:58 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    28-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meeldauw (Podoshaera leucotricha) of Witziekte op Appel

    Meeldauw (Podoshaera leucotricha) of Witziekte op Appel

    Kort na de eerste bladeren had ik al enkele witbepoederde eindtoppen afgebroken op de Aleidazaailing. Onlangs bemerkte ik zieke takken hoger op de boom. Ik ben niet zeker of ook schurftinfectie hier meespeelde. Zie de foto’s van vandaag hieronder.

    A.Hallemans in Plantenziekten beschrijft de ziekte als volgt:

    ‘Overwintert tussen de knopscheuten van jonge twijgen. (Bij het snoeien in de winter neem ik die wittere uiteinden al weg). Tast bladeren, bloesems en scheuten aan: deze zijn wit bepoederd en misvormen. Op de vruchten kan een ruw verkurkt netweefsel ontstaan. Infectie heeft hoofdzakelijk plaats vanaf mei en juni, bij vrij warm weer (20° C en meer) en hoge luchtvochtigheid.’









    28-06-2008, 16:46 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    26-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radoux

    Radoux

    Of ‘Er is nog Werk aan de Winkel wat dunnen betreft’.

    Radoux is een van de rassen die door Gembloux (Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux) door prof Populer aan boomkwekers onder licentie aangeboden werd. In 1985 waren de bomen voor ’t eerst te koop. Ik ging er enkele halen bij de boomkwekerij Adams te Ruisbroek, zuidwest van Brussel, behorende tot het Pajottenland..

    Boomkweker Adams raadde mij ook aan de Reinette Hernaut mee te nemen. Een meneer Hernaut, wellicht een werknemer bij zijn vader, had die op het eind der dertiger jaren gevonden op het stort van Anderlecht en meegebracht naar zijn vader, die voor de vermeerdering zorgde. In het Pajottenland spreekt men over de “Dubbele Speeckaert”.

    Radoux had ik toen nog niet aangeschaft. Mijn boom op MM106 onderstam dateert van 1991. Door zijn vruchtbaarheid is het een kleinere boom gebleven, hoogstens 3 m. De vruchten zijn mooi rood gekleurd , middelmaat of iets kleiner. De smaak voldoet. Vorig jaar waren er voldoende vruchten, maar dit jaar veel te veel.

    Na de junirui blijft er nog dunwerk te doen. Oordeel zelf.







    26-06-2008, 00:43 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    22-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijeenkomst van de Bio-kleinfruittelers bij Bart Van Parijs Neerstraat, 7 te 8720 Oeselgem (Dentergem)

    Bijeenkomst van de Bio-kleinfruittelers bij Bart Van Parijs Neerstraat, 7 te 8720 Oeselgem (Dentergem)

    Het bedrijf ligt in een van de gekanaliseerde Leie afgesneden vroegere meander,  in een uithoek van West-Vlaanderen.  Oppervlakte 12 Ha.  www.purfruit.com

    (Maybe it's the biggest Pick Your Own (organic) farm in Belgium)

     

    Bart  is begonnen met een aanplant van grootfruit met de bedoeling eronder Ronquière kalkoenen te kweken. Met de vogelpestperikelen is het er niet van gekomen. Zijn eerste aanplant werd vlier. Hij is waarschijnlijk de enige teler van deze vruchtsoort. Intussen maakte hij een leerschool door met blauwe bessen, waarvan hij al lang droomde.

    De grond was zuur met een PH van rond de 4. Alhoewel de scheikundige ontleding o.k. was voor de aanplant van blauwe bessen, deden deze het niet. Mits bergen (hout)compost  geraakte de grond beter geschikt . Op zijn bedrijf hoeft hij zelf niet met biologische middelen te spuiten. Het meeste last had hij met het late ras Elliott. We zagen een jonge aanplant met Duke, een vroeg en zeer productief ras. Het Nieuw-Zeelands ras Puru stond er uitstekend bij.

    Bart  vertelde dat hij weken nodig heeft om zijn 16 000 struiken blauwe bessen te snoeien. Ik durf flink te snoeien. Dan heb ik nog grotere vruchten. “Nog een betere kwaliteit dan in de winkel”, zeggen kopers-zelfplukkers.

    Voor de percelen bij het bedrijf is hij sinds 4 jaar overgeschakeld op zelfpluk van alle soorten. Aldus heeft hij eigen afzet voor zijn totale productie. Men komt zelfs van het Antwerpse en het Brusselse.  Hij schat dat dit voor 10 %  bio-mensen zijn.

    Er zijn bv zoveel gegadigden voor frambozen (Tulameen en Meeker )dat na enkele uren al de rijpe bessen reeds geplukt zijn. Als herfstframbozen heeft hij All Gold (geel), Polka en Heritage, een oud laat ras met goede smaak.

    Nog niet alles is overdekt. We werden gewaarschuwd voor het kanon dat elke 12 minuten knalt.  Voor de meesten toch schrikken bij de knal als je er dichtbij staat. Als rode bessen heeft hij o.a. Jonkheer Van Tets, Rovada, Rolan... Over de witte: Hollander en Versailles is hij minder tevreden.

    De stekelbessen staan er schitterend voor, zwaar beladen met grote bessen. Rassen: Invicta, Pax en Xenia. Er zou rui optreden bij (haast)volgroeide bessen. Onder de struiken lagen nogal wat afgevallen bessen. Achteraf vroeg ik mij af of niet ook vogels hiervoor (gedeeltelijk) verantwoordelijk zouden kunnen zijn?  De zwarte bessen Titania en vooral Triton beginnen te rijpen. Triton smaakt het best.

    Zes rassen resistente druiven, derde groeijaar. Rood: Regent, Muscat Bleu en Rondo. Wit: Phoenix, Birstaler Muscat,..

    Bramen: Loch Ness en Chester Thornless.

    De gestekelde bramen vindt hij wel beter van smaak, maar stelden te veel problemen.

    De braambozen o.a. Taybes, Boysen... hadden geen succes wegens ONBEKEND bij de zelfplukkers.

    De Siberische kiwi’s (Issaï, Weiki,...) zijn nog te jong.

    Een groot deel van de kersen op Gisela 5 droegen niet. Toch waren er ook enkele goed beladen bomen. Het probleem zou geweest  zijn gebrek aan bestuiving. Men denkt er aan nu ook hommelvolken  buiten in te zetten. Bart wees een plek aan met vraat aan de bladeren door houtduiven. De vruchten er rond werden met rust gelaten.

    Bij de bespreking achteraf hoorden we van Yves Heyndrickx, de verantwoordelijke van de Bioproeftuin Pamel-Roosdaal, bekend vooral om de aardbeien, dat men gerust met de klassieke rassen kan telen gedurende 1 jaar.

    De man heeft een formidabele ervaring. Na eerst klassiek geteeld te hebben met alle mogelijke pesticiden, doet hij het nu al enkele jaren biologisch.

    Dank zij de gezonde bodem heeft hij nu een gezondere groei met minder problemen dan vroeger.

     

    Foto’s

    1.      Bart Van Parijs

    2.     Yves Heyndrickx bij Blauwe bes

    3.     Vroege Blauwe bes Duke

    4.     Toeschouwers

    5.     Toeschouwers

    6.     Toeschouwers

    7.     Stekelbes Invicta

    8.     Stekelbes Invicta

















    22-06-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    21-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste Appelen 2007
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Laatste Appelen 2007

    Dit zijn, op twee na, onze laatste appelen van vorig jaar. We bewaren die buiten onder een afdak. Bij vriesweer worden ze afgedekt.

    Het zijn vruchten van het tegen schurft resistente ras Baujade.Het is een productief ras, soms te, met kleine vruchten. Als er het volgende jaar minder vruchten zijn is de maat beter.

    Met zijn donker groene pel trekt de vrucht minder aan , alhoewel de smaak meevalt. Later tijdens de bewaring wordt de pel geel. Het is onze langst bewarende appel. Deze vruchten voldoen nog voor de fruitsla.

    21-06-2008, 12:17 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    20-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leen met kinderen terug in 't Land

    Leen met kinderen terug in ’t Land

    Vandaag, 20 juni, kwam Leen met haar kinderen Keda (15), Kael (13), Nico (11) en Isis (7) om 10u aan in het zonnige Halle-Kempen.

    “Wat een verademing hier op de buiten in vergelijking met het, drukkend, tropisch-vochtig klimaat in de 3 miljoenenstad, Douala, havenstad en grootste stad van Kameroen”, zei Leen.

    Foto’s

    1  Welkom terug (Jonathan 7)

    2  Welkom in het Besjesparadijs

    3  Moeder en dochter

    4  De namen van de 5 nieuwe bewoners

    5  Leen met dochter Keda; Aleide met Peter, de oudste van onze vijf kinderen.

    6  Groepsfoto. Isis was al naar de trampoline.

    7  Groepsfoto, nu wel met alle bewoners.                                          

          

     















    20-06-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    18-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wezel Slachtoffer van mijn Poes

    Wezel Slachtoffer van mijn Poes

    Wij hebben twee poezen. Laatst zag ik de zwarte met een woelmuis. De witte is feller en die heb ik al een paar keer gezien met een rat.

    Gisterenavond ontdekten we een nieuw slachtoffer voor de keukendeur. Gezien de donkere kleur dacht ik eerst aan een hermelijn. De staart was echter kort en bruin. Hermelijnen hebben een langere staart met zwarte eindharen.

    Waarschijnlijk is dit dier nog niet helemaal volwassen en is de vacht nog donkerbruin en wordt die met het ouder worden lichter bruin.

    Bij een hermelijn, die duidelijk groter is, is de afscheiding tussen de bruine vacht- althans in de zomer, want in de winter heb ik er ooit een witte gezien- mooi afgelijnd van de witte onderzijde. Bij een wezel is de afscheiding meer golvend.

    Een typisch kenmerk bij de wezel is ook de bruine vlek achter de mondhoek.

    Veertig jaar terug zag ik hier af en toe een wezel. Nu was het zeker meer dan dertig jaar geleden.







    18-06-2008, 22:56 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    17-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studente vindt biologische oplossing voor beurtjaar
    Studente vindt biologische oplossing voor beurtjaar

    Een studente uit de Verenigde Staten heeft een manier ontdekt om fruittelers te helpen aan een constante oogst van biologische appelen. Normaal gesproken hebben appeltelers te maken met schommelende jaren van hoge en lage productie. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit, waarde en grootte van de oogst. Er zijn wel middelen om deze schommeling enigszins tegen te gaan maar dat strookt niet met de biologische teelt.

    Na lange gesprekken met diverse telers heeft de studente uitvoerig testen gedaan en uiteindelijk 5 mineralen gevonden. Deze natuurlijke mineralen stimuleren de boom om tot een overvloedige oogst van hoge-kwaliteitsappelen te komen. Nu wordt verder onderzoek gedaan om nog beter te begrijpen hoeveel van elk mineraal gebruikt moet worden en in welke concentratie.
    Bron: Biotheek Netknipsels

    17-06-2008, 10:31 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!