(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    28-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruiwagen Comfort

    Kruiwagen Comfort

    Al een tijdje mankeren de beide handbeschermers aan de handvatten van mijn kruiwagen. Die zijn wellicht te vinden in een Amerikaanse stock, maar die ken ik niet in mijn streek.

    Dit onderwerp kwam ter sprake op onze laatste familiebijeenkomst. Mijn broer suggereerde de oplossing met de binnenband van een fiets.

    Ik gebruikte olijfolie als glijmiddel. Anders was het niet gelukt.

    Een gemakkelijke oplossing tegen het ijzerkoude metaal in de winter!

    Na een ganse voormiddag regen, lijkt het vanmiddag te beteren.

    De kruiwagen staat klaar.

    Er is nog een berg compost uit te voeren!











    28-11-2009, 12:59 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    26-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verwijderen van vruchtmummies veelbelovend middel om blackrot te voorkomen

    Verwijderen van vruchtmummies veelbelovend middel om blackrot te voorkomen

    Blackrot (Diplodia) is een relatief nieuwe ziekte in Nederland, die meer voorkomt in zuidelijker gebieden en bij ons de laatste jaren zijn intrede doet.

    Blackrot wordt veroorzaakt door een schimmel, die onder andere overwintert op vruchtmummies in appel en waarvan de sporen vanuit de mummies verspreiden. Dit uit zich in eerste instantie in typerende bladvlekken onder en rondom mummies, maar resulteert ook in kleine en paars uitziende vlekjes op de appels. Deze vlekjes groeien uit tot rot, waardoor aangetaste appels niet meer te verkopen zijn en de economische schade voor de fruitteler voelbaar wordt. Dit probleem speelt in het appelras Elstar, omdat dit ras zijn mummies een seizoen lang vasthoudt

    Het is vooralsnog vooral een probleem voor de biologische fruitteelt. Uit proeven van het Louis Bolk Instituut blijkt dat het verwijderen van vruchtmummies in het voorjaar voor gemiddeld 70% minder blackrot zorgde.

    Bron: www.biokennis.nl, 26/11/2009

    26-11-2009, 16:45 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RUBINOLA

    RUBINOLA

     

    In 2006 schafte ik RUBINOLA aan bij Frijns te Margraten.

    Dit jaar waren er enkele vruchten. Het waren mooie, rood gekleurde vruchten. Een in oktober geproefde appel smaakte lekker.

     

    Rubinola is een Tsjechische appelkruising tussen Prima en Rubin. Deze laatste is een kruising tussen Lord Lambourne en Cox Orange. Bij mij is de dracht van Rubin wisselvallig.

     

    Middelgrote appel met aantrekkelijke rode blos. Het vlees van Rubinola is vast, knapperig, zeer sappig, zoet-zuur, zeer lekker. De appel heeft een hoog vitamine C gehalte.

    Rubinola is een herfstappel vanaf midden september. Is van de boom eetbaar. Fris bewaard blijft hij een 8 tal weken goed. Wordt daarna zacht en vettig.

    Wegens de sterke groeikracht raadt men een minder sterke onderstam aan en dient er beperkend te worden gesnoeid. Anders bekomt men te lange, verkalende takken.

    Op 23/09/2005 schreef ik al over deze vrucht naar aanleiding van de eerste vruchten bij biokweker Danny Billens, die zei: Eigenlijk zou ik deze soort iedereen aanbevelen.''

    De foto's werden genomen op de jaarlijkse open dag van Keepers Nursery op 27 september LL. Let op de ingesnoeide takken.





    26-11-2009, 13:49 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    22-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleinfruit in de lift

    Kleinfruit in de lift

    Zaterdag ging ik mijn flessen appelsap ophalen bij het sapbedrijf Lombarts Calville  van Luc Goossens te Voormezele bij Ieper, op een zijstraat van de weg naar de Kemmelberg. Reeds jaren ben ik er klant en dit tot grote tevredenheid.

    Van de gelegenheid maakte ik gebruik om te Zomergem op ‘De Proeftuin’ van Marc Geens wat nieuw materiaal aan te schaffen.

    Vorig jaar had ik achter het net gevist voor de Amerikaanse kruisbes ‘Jeanne’. Voor de beschrijving verwijs ik naar de blogs van 8/2/07 en 11/02/2007. Gelukkig had hij voor mij nog, wat mijn Engelse vriend Howard zou noemen, een “Irish cutting”, een gewortelde stek.

    Uit zijn ruim gamma van kiwibessen koos ik:

    Issai, tweeslachtige plant als bestuiver; groen, zoete kiwismaak, kleine vruchten (druif) die op een punt uitlopen. Een ras dat in Japan is geselecteerd, waarschijnlijk uit een kruising van Actinidia arguta met Actinidia polygama. Het betreft derhalve een soortkruising die daardoor qua groei en uiterlijk wat afwijkt van de zuivere mini-kiwi's. In tegenstelling tot de meeste andere rassen is Issai tweeslachtig en daardoor zelfbestuivend. Hij bloeit wat later dan andere mini-kiwirassen, waardoor hij als bestuiver van andere rassen minder geschikt is. Misschien moet ik er toch nog een mannelijke plant bijzetten.

    Jumbo, Italiaans ras, groen, goede, zoete smaak, de grootste vruchten van alle Siberische kiwi's

    Kokuwa, Pas ontvangen, Japans ras, lekkere vruchten met citroensmaak, ovale groene bessen, 2 cm lang en 1,5 cm dik.

    Pupurna Sadowa Felrood aan de zonzijde, lekkere aromatische smaak, vruchten van wel 3,5 cm lang en 2,5 cm doormeter. Een Oekraïens ras dat is ontstaan uit een kruising van Actinidia arguta met Actinidia purpurea. Het ras geeft smakelijke middelgrote ovale vruchten, paars in de volle zon en groen in de schaduw.

     

     

    Het assortiment van Marc is een stuk uitgebreid. Hij krijgt meer en meer klanten.

    Twee categorieën vallen op: pas gepensioneerden die voor de kleinkinderen kleinfruit aanplanten. Een tweede categorie zijn jonge gezinnen. Dat belooft voor de toekomst!

    Kleinfruit zit duidelijk in de lift!

     

    Ik verwijs naar de webstek van Marc Geens:

    www.proeftuin.eu

     

    De interessantste info over het ganse gamma van kleinfruitsoorten kunt u vinden in: ‘Kleinfruit’ van Velt. Een onmisbaar koopje!

    www.velt.be  (zie bovenaan bij publicaties)

     

    Bessen

    Gewone en zwarte frambozen

    Weiki

    Issai in bloei

     









    22-11-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    19-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'˜elicitor'

    Het Phytofar Instituut heeft voor de vijfde keer een prijs uitgereikt aan duurzame landbouwprojecten. De wetenschappelijke prijs gaat naar een onderzoeksteam dat een molecule ontwikkelde die afweermechanismen van planten activeert.
    Pierre Van Cutsem, Raffael Buonatesta en Juan Carlos Cabrera van de universiteit van Namen werkten aan een zogeheten ‘elicitor’, een molecule die afweermechanismen van planten activeert van zodra pathogenen gedetecteerd worden. Op die manier beschermen planten zichzelf tegen aanvallen van schimmels of insecten. Testen met schurft bij appelbomen en meeldauw bij druivelaars leverden hoopgevende resultaten op.
    Om verdere veldproeven uit te voeren, werd onlangs de spin-off FytoFend opgericht. Op termijn is het de bedoeling om het concept op grotere schaal aan te wenden. “Dergelijke methode kan perfect ingepast worden in de geïntegreerde gewasbescherming”, luidt het bij het Phyofar Instituut, dat opgericht werd door de beroepsvereniging van fabrikanten van bestrijdingsmiddelen.

    Bron: Vilt, 13/11/2009

    19-11-2009, 18:56 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Houtduiven aan de Dis

    Houtduiven aan de Dis

    Gisterenavond had men het in de mailgroep tuinieren over schade aan spruiten en andere kolen. Aan de foto’s herkende ik direct de vraat van houtduiven en ik schreef een stukje over "Dis van houtduiven". Iemand vroeg naar de betekenis van ‘dis’.

    Ik heb er ‘van Dale’s Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal’ bijgehaald.

    Verklaring 1 voor dis :  tafel die voor een maaltijd gedekt is.

    De koppen van de rij spruiten vormen de tafel voor de duiven. Wellicht kan dit niet zoveel kwaad en gaan de laatste voedingsstoffen integraal naar de spruiten zelf. Deze laatste worden nog(?) niet aangepikt.

    Ik heb daarstraks zelf enkele fotoÂ’s genomen.

    Slechts op één rode en één savooikool zie ik minimaal aanpikken.

    Het is vanzelfsprekend dat het koolplantsoen in lente en voorzomer lange tijd moet afgedekt worden, anders pikken de duiven die totaal kaal. Ik doe het afdekken met insectengaas dat als bijkomend voordeel heeft de eileg van vlinders en dus rupsen te voorkomen, tenminste als je de zijkanten ingraaft. Je hoeft geen draagconstructie te maken. Gewoon erover leggen.











    16-11-2009, 15:22 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    14-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op kotbezoek te Kortrijk

    Op kotbezoek te Kortrijk

    Michiel, de jongste zoon van zoon Peter en Jim en Pablo van zijn partner Marie zitten samen op kot in Kortrijk en ze studeren allemaal industrieel ontwerper aan de Hogeschool West-Vlaanderen.

    We : mijn zoon Peter, bomma Aleide, de 2 bompaÂ’s, Karel en Daniel, en nonkel Andre, gingen op bezoek.

    De jongens hebben elk een eigen kot, naar persoonlijke smaak ingericht.

    De tekeningen werden bovengehaald en de ontwerpen (driedimensionaal) op de computer bewonderd.

    We aten samen spaghetti en taart van Marie als dessert, voor de lange terugrit, want we gingen eerst nonkel Andre, die met de trein gekomen was, afzetten in Leffinge.

    FOTOÂ’s van Aleide

    Op Â’t kot van Pablo (Peter,nonkel Andre en bompa Karel).

    Pablo aan de computer

    Jim

    Michiel

    Michiel met zijn vader Peter en nonkel Andre

    Jim

    Peter bedient mij.

    Pablo en Michiel

    Jim kan ook afwassen



















    14-11-2009, 00:19 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    11-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OTAVA

    OTAVA

    De Otava, een Tsjechische appel, scoort bij mij zeer hoog: een uitstekende smaak, gepaard met een uitzonderlijke bewaarbaarheid tot april.

    Van de boom kan ik dit spijtig niet zeggen: de vatbaarheid voor kanker is zeer sterk en vereist steeds, liefst tijdig ingrijpen. Zolang dit maar zijtakjes zijn is dit met wegbreken opgelost. Ernstiger is het wanneer spillen worden aangetast. Het aangetaste weefsel dient zorgvuldig uitgesneden te worden met het kromme kankermesje en daarna afgedekt te worden. Vroeger deed ik dit met Lacbalsam, maar dit is niet effectief genoeg. De enkele jaren geleden aangeschafte pot Suberotex op basis van 2 producten van Janssens Pharmaceutica en verdeeld door Edialux is nu leeg. De pasta werkt zowel genezend bij uitsnijden van kankerwonden, als voorkomend door afdekking bij kwetsuren of snoeiwonden. Het product stimuleert de groei van callusweefsel. Ik ben er zeer tevreden over.

    Hierbij enkele foto’s bij de pluk van een omgeënte boom in zijn vierde groeijaar.

    Ik moet er wel bijzeggen dat Otava sterk beurtjaargevoelig is.

    Dus volgend jaar zeer weinig vruchten.

    De vruchten werden 2 weken geleden geplukt en beginnen wat aantasting door de regenvlekkenschimmel te vertonen. Dit is enkel een esthetisch probleem. Iets vroeger plukken was beter geweest.  











    11-11-2009, 13:37 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    05-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'˜Klein maar duurzaam' Studienamiddag Randwijk 4-11

    ‘Klein maar duurzaam’ Studienamiddag Randwijk 4-11

    van het KICK:  Kennis en Innovatie Centrum Kleinfruit dat dit jaar van start ging. Het is een uniek samenwerkingsverband tussen PPO Fruit en DLV Plant, waarbij KICK een onderdeel is van DLV Plant

    www.KICKleinfruit.nl

     

    Het was al heel wat jaren geleden dat ik nog eens in Randwijk kwam. Ongeveer 15 jaar geleden werden de diverse Nederlandse proeftuinen, waaronder het door ons meermaals bezochte Wilhelminadorp in Zeeland, opgeheven en overgeheveld naar de Betuwe, de centrale fruitstreek in Nederland en dichtbij de werelduniversiteit op landbouwgebied: Wageningen.

    Coördinator van KICK, Heino van Doornspeek mocht een volle zaal begroeten.

    In een eerste gedeelte werden een aantal specifieke ziektes bij kleinfruit, die momenteel in onderzoek zijn, behandeld door Gerjan Brouwer, die insprong voor een zieke collega.

    De heer van Doornspeek behandelde de praktijkproeven en had het uitvoerig over de kiwibessen, waarmee ze pas gestart zijn.

    Ik zat naast de partners Hendrik Verbeure en Christ Lavens van de ‘Bezegaard’ in Wakken, die meewerken aan het KIWIPROJECT van de Hogeschool Gent en de veiling Profuco. Dit jaar hadden ze, na 3 jaar, al een kleine oogst. Ze staan voor de aanplant van nog eens 5 Ha!

    http://www.bezegaard.be/bio.html

    Na de boeiende uiteenzettingen gingen we naar de proefvelden  kijken.

    Alle teelten in volle grond worden op verhoogde ruggen geteeld. Bovenaan dekt men die nog eens af met compost voor vochtbehoud en wellicht ook voor een zeker curatief effect. Dit laatste heb ik wel niet gehoord.

    De opkweekproeven van rode besstruiken, tweetakkers, vertoonden  toch nogal wat variabiliteit naar gelang van het gebruik van diverse composten, al of niet verrijkt met specifieke bacterieën (mycorrhydzae) en schimmels. Onbehandelde vertoonden de zwakste groei.

    Er was ook een rij waarbij men gebruik maakte van iets oudere planten, die er voor de verplanting veelbelovend uitzagen, maar de heropkweek valt tegen.  Ik maak de vergelijking met mijn planten die, na de aanleg van de gasleiding, moesten teruggeplant worden in de nieuwe, grote kleinfruitkooi! Maar je moet roeien met de riemen die je hebt.

    De kiwibessen hadden veel bekijks. Ze staan erg krap, nog geen 2 m van elkaar. Meerdere stengels zijn door elkaar gestrengeld en zouden zonder ingrijpen elkaar later kunnen wurgen. Hendrik Verbeure zei mij, dat het best is dat de plant eerst zo goed mogelijk groeit. Direct scheuten gaan verwijderen werkt sterk nadelig. Nadat de plant goed gesetteld is, is voortdurend snoeien wel een noodzaak. Het is zaak dat de bessen onder het bladerdek hangen, want ze zijn gevoelig voor zonnebrand.

    Op de vraag waar plantmateriaal te bekomen, wees de aanwezige, Friese boomkweker Auke Kleefstra op zijn uitgebreid assortiment.

    http://www.vruchtboom.nl/

    Bij ons informeer je bij Marc Geens te Zomergem:

    http://www.proeftuin.eu

    Terug binnen smaakte de koffie als opwarmer, want het was fris buiten. Gelukkig troffen we een droge periode voor het buitengaan, immers zowel de heen – als terugrit verliep dikwijls in de regen.

    Als laatste deel behandelde Gerjan Brouwer 12 schimmels op Kleinfruit. Voor Â’t eerst hoorde ik over Fusarium avenaceum die frambozenstengels doet afsterven. Men ontdekte deze schimmel 3 jaar terug in Duitsland, maar deze heeft zich intussen overal verspreid. Een cultuurmaatregel die ik heb onthouden: laat geen bovengrondse stompjes staan als invalspoort.

    Om al deze schimmels ten dele te vermijden zijn voorbehoedend, goede, biologische cultuurmaatregelen noodzakelijk. Uit een Zwitsers onderzoek bleek dat men de aantastingen met 60 % kon terugdringen, maar nog 40 % aantasting blijft. Men moet dus beroepsmatig ingrijpen met toegelaten middelen. Dit is niet eenvoudig: ofwel zijn ze nog niet toegelaten in de bioteelt of moet men er nog naar op zoek.

    Respect voor iemand die bewust biologisch kleinfruit wil telen.

     

    Ik had Aleide mee als fotograaf

     

    Adres – en contactgegevens

    Zaal

    Heino van Doornspeek en Gerjan Brouwer

    Onderzoeksprojecten

    De praktijkproeven

    Kiwibesproject

    Variatie in kiwibessen

    De praktijkpercelen

    Opkweek rode bes

    Idem

    Kiwibesproject

    Opkweek rode bes



















    05-11-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG Randwijk

    VERVOLG  Randwijk

     

    De groep bij de rode bessen

    De Polka herfstframbozen staan er nog goed bij.

    Vruchten

    De kiwiaanplant

    Idem

    Idem

    Auke Kleefstra

    Gerjan Brouwer

    Fusarium avinaceum



















    05-11-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    01-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Betrapt: spinnen lusten Aziatische Lieveheersbeestjes

    Betrapt: spinnen lusten Aziatische Lieveheersbeestjes

     

    In 2006 startte de Belgische arachnologische vereniging ARABEL met een spinnenbank. Dit is een digitale verzameling macrofotoÂ’s, die de vereniging voor educatieve doeleinden ter beschikking stelt. De meeste fotografen zijn gepassioneerde amateurs die hun spinnenfotoÂ’s op die manier te nutte willen maken.

    Momenteel bevat die beeldbank al meer dan 10.000 fotoÂ’s. De laatste tijd duiken steeds meer beelden op van Belgische spinnen die zich te goed doen aan het Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje Harmonia axyridis.

    Deze kever is een invasieve soort die haar oorspronkelijk verspreidingsgebied heeft in grote delen van Zuidoost-Azië. In onze streken werd de soort ingevoerd als bestrijdingsmiddel tegen bladluizen, zowel in serres als in particuliere tuinen.

    De eerste 'buitenÂ’vondst van deze soort dateert van september 2001 in de omgeving van Gent. Enkele jaren nadien werd het Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje reeds over vrijwel het hele Belgische grondgebied aangetroffen.

    Doordat hij zich ondermeer voedt met kleinere soorten Lieveheersbeestjes, vormt hij een reële bedreiging voor de diversiteit aan inheemse Lieveheersbeestjes.

    Ook mensen bezorgt de soort overlast, door massaal te overwinteren in woningen en vloeistoffen af te scheiden die hout, stoffen of behang beschadigen.

    De gefotografeerde waarnemingen van inheemse spinnen die zich voeden met deze invasieve kever en zijn larve, tonen aan dat het Aziatisch Lieveheersbeestje in onze streken wel degelijk natuurlijke vijanden heft en dus niet ongemoeid wordt gelatin door inheemse predatoren, zoals een tijd werd aangenomen. Studie van de foto’s leert dat het gaat om spinnen uit verschillende families, waaronder de Wielwebspinnen, Krabspinnen, Kogelspinnen en Trilspinnen. In bijna alle gevallen werd ook vastgesteld dat de spinnen het gevangen lieveheersbeestje ook verorberden. De gekende ‘wansmaak’ van de kever stoort de spinnen kennelijk niet.

     

    Gegeven de bijzonder snelle expansie van het Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje, is het duidelijk dat predatie door spinnen niet meer is dan een beperkte rem op zijn opmars. Het zogenaamde ‘generalistische voedingspatroon’ van spinnen (spinnen specialiseren zich niet in een bepaalde prooi) is voor de mens al vaker een voordeel gebleken bij de bestrijding van plaaginsecten.

    Koen Van Keer (koenvankeer@telenet.be)

    Belgische Arachnologische Vereniging

     

    BRON: Natuur.focus  September 2009    p. 109-110

     

     

    FOTOÂ’s

     

     

    1.  De Grote trilspin Pholcus phalangioides verschalkte een in huis beland Veelkleurlg Aziatisch Lieveheersbeestje (Foto: Manuel Maingeot)

     

    2.  Een Moeraskrabspin Xysticus ulmi was in staat om de gifkaken tussen het borststuk en de dekschilden van de kever te planten (Foto: manuel Maingeot) '

     

     

     

     

     

     





    01-11-2009, 18:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    30-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Weekend naar Engeland met VELT 12-13 sept.

     Een Weekend naar Engeland met VELT 12-13 sept.

    Beter laat dan nooit voor een verslag. In tegenstelling met vorig jaar geen brand in de Shuttle, geen geblokkeerde autoweg.
    We kwamen overal ruim op tijd.

    De vijfjarige Florens was weer van de partij. Ik zou wel in zijn plaats willen zijn en mijn leven herbeginnen!

    We kwamen nog voor de middag in Wisley, waar het uiterst druk was. Talrijke speciale verkoopstanden en bovenal de grote bloemschikkingswedstrijd. Fenomenaal voor de liefhebbers.

     

    FOTOÂ’S van Aleide

    Florens bij de Wollemia

    De groep

    Het moment voor de Herfsttijloos, ‘De moeder naakten’, zoals tante Irma, de tante van Aleide die nauwelijks durfde benoemen.

    Eucalyptusbomen

    Zonnebloem

    Florens aan het boksen tegen de mammoetboom. Een vrij zachte bast!

    Die dag werden ook talrijke kunstwerken tentoongesteld.

    Een fruitstuk

    En verder uitzonderlijke bloemstukken;



















    30-10-2009, 22:44 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg
    Vervolg Bloemstukken


















    30-10-2009, 22:35 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onverklaarbare Pageviews

    Onverklaarbare Pageviews

    Volgens de geregistreerde statistische gegevens hebben ‘kabouters’ gisteren 6.396 blz. van mijn blog gelezen! En toch waren ze maar met 198!

    Ik vergelijk met 17/08/2008  Â‘Fata MorganaÂ’ Zoersel. 320 unieke bezoekers. Men las een 500 tal blz.

    Wat gebeurt er op seniorennet?

    Of hebben ongeregistreerde maanmannetjes mijn blog ontdekt?

    Je weet nooit met welke fruitige gevolgen!

     

    30-10-2009, 21:17 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    10.Mevrouw Verbruggen

    11. Een dochter Verbruggen

    12. Marcel met Mieke Vogels

    13. Tentoonstellingspaneel Duwvaart

    14. De sticker van Piet Tibos

    15. Mevrouw Tibos en Aleide   Piet is deze zomer overleden

    16. n gesprek met Fik en mevrouw Dennissen van Wommelgem. Fik is deskundige voor  Het Schijn, de bijrivier van de Schelde, die o.a. door het park Rivierenhof stroomt.

    17. Paul Staes

    18. Leo Cautereels, stichter-voorzitter van ‘De Vrienden van Zoerselbos’



















    27-10-2009, 22:50 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.40 Jaar Red de Voorkempen 24 okt. Viering in het Kasteel van Schoten

    40 Jaar Red de Voorkempen

    24 okt. Viering in het Kasteel van Schoten

    Ook Aleide en ik hebben veel herinneringen aan ‘Red de Voorkempen’.

    Aan de basis lag Marcel Verbruggen van ’s Gravenwezel, de toen al jaren bekende natuurfotograaf en filmman voor de TV. We zagen in 1969 zijn aanklacht o.a. tegen het vellen van de ‘kathedraaldreef’ (machtige beukendreef) van het kasteel van ’s Gravenwezel.

    In onze gemeente hadden we de oude linden van de ‘Lindedreef’ zien sneuvelen, alhoewel ‘Natuur en Stedenschoon’ schreef dat zij ‘gered’ waren.

    Marcel Verbruggen kwam enkele keren spreken voor onze, in 1966 opgerichte afdeling ‘De Wielewaal Voorkempen’.

    Een paar keer had ik het genoegen hem te mogen inleiden. Een paar van zijn dochters waren medereiziger op de eerste busuitstap die wij in 1969 met de natuurgidsen en leden van het Nationale Werk De Ster, een vegetariërsbond, inrichtten naar het biobedrijf van André Spillebeen te Zwevegem en het natuurreservaat ‘De Blankaart’ te Woumen.

    In 1970 lanceerde de BRT de actie “Plant de Boom”. Ten alle kante werden hiervoor Groencomités opgericht. Ik werd voorzitter van het ‘Groencomité Halle-Kempen’. Als raadsman vroegen we NN, ingenieur van Waters en Bossen voor onze streek. De gemeente vatte het plan op voor de aanleg van een gemeenteparkje. Wij betrokken er de heer en mevrouw De Belder bij van het Arboretum te Kalmthout. Zij kwamen verschillende keren naar Halle. Het werden voornamelijk laanaanplantingen met de schoolkinderen..

    In ’t totaal hielden we 3 Boomplantacties. De laatste op de Koekoekdreef met de Judogroep van François Van Haesendonck, die onlangs overleden is.

    We hadden de naam gewijzigd in ‘Leefmilieu Halle-Kempen’ en waren o.a. actief tegen de aanleg van de Ethyleenleiding van Air Liquide. Hierbij kregen we de daadwerkelijke steun van de heer Tropato, die zich bij ons aansloot. Hij had toen zijn buitenverblijf in het hoevetje tegenover ‘Het Boshuisje’ dat nu het ‘Bezoekerscenrtrum van Zoerselbos’ is.

    De heer Tropato trok met een alternatief plan voor aanleg langs de autoweg en langs openbare wegen naar Brussel.

    Het wonder geschiedde: alhoewel in het staatsblad het K.B. verscheen voor aanleg door de privégronden, werd de leiding toch aangelegd langs het alternatieve trachee!

    Achteraf vernamen we dat de heer Tropato eigenlijk handelde in opdracht van een Lichtensteinse Immobiliënmaatschappij met 8 Ha ter plaatse.

    De betrekkingen met het gemeentebestuur werden danig vertroebeld door de actie voor het gaaf houden van de Schijnvallei en het weren van een Ambachtelijke Zone.

    Na de bewustmakings artikelen in verband met het duwvaarttrachee van Paul Staes in Het Nieuwsblad en De Standaard, gingen de actiecomités samenwerken in ‘Red de Voorkempen’

    Van historische betekenis voor Velt dan, zou een vergadering van eind 1972 worden in De Reinaert te Sint-Job –in-’t- Goor.

    Aleide bracht de idee naar voor om in de Voorkempen de biologische tuiniers samen te brengen om van elkaar te leren.

    Alois Schoenmaeckers, journalist van Het Nieuwsblad-De Standaard maakte dadelijk een afspraak.

    Van onze kant lieten we er geen gras over groeien en nodigden we Luc Chaltin, auteur van een boekje over biologisch tuinieren uit voor een voorlichtingsvergadering op 1 februari 1973 in De Lusthof te Halle. Aloïs Schoenmaekers kon zowel 1 als 23 februari aankondigen in zijn artikel. Gevolg: er kwamen maar eventjes 170 geïnteresseerden opdagen voor Luc Chaltin!

    Drie weken later op 23 februari 1973 planden we de stichtingsvergadering van een tweede groep biotuiniers: ‘Vrienden van de Biologische Land -en Tuinbouw Voorkempen’. We hadden tuinarchiteckt Jos Ratinckx van Schilde aangezocht voor het voorzittersschap.

    Als gevolg op het artikeltje van de heer Schoenmaekers kwamen er reacties vanuit het ganse Vlaamse land o.a. van beide, bestaande, West-Vlaamse groepen, waarvan we al lid waren: ‘Natura Sanat’ van Sint-Kruis-Brugge, meer macrobiotisch gericht en van ‘De Vrienden van de biologische Land- en Tuinbouw vzw’ te Beveren Roeselare. We trokken met een delegatie naar Roeselare voor nadere afspraken. Gevolg: de stichter-voorzitter Omer Van Deursen en Georges Esprit kwamen naar Halle op de stichtingsavond met hun dia’s en embleem de Zonnebloem. Ze hadden immers hun basis op het Zonnebloemhof van Georges Esprit, een vroegere vlaskoopman te Beveren Roeselare. Er was een natuurvoedingswinkeltje. Dit was de inspiratie voor Fik Seymus om op zijn pas gekochte hoeve op ‘De Keer ‘ te Ranst, eveneens een natuurvoedingswinkel op te zetten.

    De actie van ‘Red de VoorkempenÂ’  tegen het Duwvaartkanaal werd zeer zichtbaar door de sticker “Duwvaart, moord op de Kempen” van Piet Tibos, drukker, kunstenaar te Oelegem.

    Met onze Peugeot familiale reed ik in de Bloemenstoet van Wommelgem met de reuzengrote stickers door Piet Tibos gemonteerd  op een raamwerk boven de aan elkaar gezette 2,5 m lange bagagedrager.

    We oogsten nogal wat applaus, een teken dat de antiduwvaartactie in wijdere kringen aansloeg.

    Anderzijds was er de creativiteit van pater jezuïet Luc Versteylen. Hij wist de jeugd te mobiliseren en bracht er schwung in met zijn creatieve benamingen.

    Anderzijds ontstonden in 1973 nog verschillende andere bio-afdelingen: als nr 3 Vrienden van de Biologische Land - en Tuinbouw Pajottenland en verder St–katelijne-Waver, Het Waasland, Geel, Turnhout en Limburg. Op diverse plaatsen werd samen vergaderd om als groep te gaan samenwerken.

    Uiteindelijk zorgde West-Vlaanderen voor nieuwe statuten en werd de Vereniging voor Ekologische Land – en Tuinbouw, vzw opgericht bij ons thuis te Halle-Kempen op 20 januari 1974.

    De begaafde Jan Heyman, tuinbouwleraar te Roeselare, werd de algemene voorzitter en ik de landelijke secretaris. Bijna 10 jaar bleef het Landelijk Secretariaat hier gevestigd.

    Na de “Doemeling” van 2 februari 1974, hield Luc Versteylen ’s avonds de inleidende toespraak op de 1ste ‘Grote Ekologische Avond’ in de grote zaal Elckerlijck op de Frankrijklei. De zaal van 800 plaatsen liep bijna vol!

    De viering in het kasteel van Schoten, na een korte inleiding door voorzitter Jef Rombouts, bestond in een interview van Paul Staes met de 84 jarige Marcel Verbruggen, die vertelde over zijn beginjaren.

    Aan Marcel Verbruggen  werd terecht de eerste ‘dwarsliggerÂ’  -de prijs voor verdiensten- van ‘Red de VoorkempenÂ’ uitgereikt.

     

    DE FOTOÂ’S VAN ALEIDE

    1. Luc Melis, secretaris Red de Voorkempen

    2. Fons Mees, de eeuwige ‘Groene Fietser’

    3. Marcel Verbruggen

    4. Het interview

    5. De dwarsligger

    6. Marcel Verbruggen met de Hedenkingsbrochure en de ‘Groene Dwarsigger’.

    7. Publiek

    8. Publiek

    9. Publiek, op de voorgrond mevrouw Verbruggen



















    27-10-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    25-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mechelse Veilingen Proefstation Sint-Katelijne-Waver

    Mechelse Veilingen    Proefstation

     Sint-Katelijne-Waver

    Met de Okra afdeling van het dorp eerst naar de Mechelse Veilingen.

    We gingen direct een kijkje nemen op de veilingzaal. Het is najaar en er is weinig activiteit. Slechts 2 klokken in werking. We zagen verkoop van witloof en tomaten.

    Simultaan veilt men ook de producten uit de andere veilingen: Hoogstraten, Roeselare, Brava (Kampenhout-Zellik) , Herk-de- Stad en St.- Niklaas (Profuco).

    Met de gevorderde informatica is het ook mogelijk van op het eigen kantoor aan te kopen.

    Historie: In 1950 ontstond de ‘Mechelse Tuinbouwveiling SV’.

    In 1963 kwam ernaast, maar gescheiden door een muur, de ‘Centrale voor Glasgroenten’.

    Op 1 jan. 1994 kwam het tot een fusie.

    De huidige naam kwam er in 2003 ‘Mechelse Veilingen’

    Ze zijn de grootste veiling voor tuinbouwproducten in Europa. De oppervlakte beslaat 50 Ha of 100 voetbalvelden.

    De gids noemde de top 10 van de meest verhandelde groenten: 1. Tomaten  2. Kropsla  3. Paprika  4. BladslaÂ’s (o.a. eikenbladsla) 5. Komkommers  6. Prei  7. Aubergines    8.Bloemkool  9. Veldsla  10. Asperges.

    Bij de rondgang kwamen we in reusachtige loodsen.

    Bij de beëindiging van het bezoek krijgt iedereen nog een bakje Flandria trostomaten met de bede: “leg nooit tomaten in de koelkast”.

    Je weet wel: “Flandria is niet van gisteren maar van vandaag”.

    Voor de zeer fijne lunch naar ‘Restaurant Katelijne’ op de markt: soep, varkenshaasje met kroketten, bavarois en koffie.

    Daarna met gids verkenning van de streek met eindpunt ‘Proefstation voor de Groenteteelt’ op zijn nieuwe locatie aan de Duffelse steenweg, met 1 Ha onder glas en 5 ha buitenteelt.

    Toen ik bij het naar huis rijden de medereizigers aankondigde dat er een verslag kwam op de blog, was ik toch verwonderd dat slechts 3 op de 40 over internet beschikten.


    Zie de fotoÂ’s van Aleide

    De veilingklokken

    Met het veiligheidsfrakje in een hall

    Coeur de boeuf tomaat die van binnen naar buiten rijpt.

    Idem

    Trostomaten

    Reuzenhall

    Het bakje Flandria trostomaten

    De fijne maaltijd in restaurant Katelijne op de markt

    Eric, de buschauffeur wist veel te vertellen

     

    VERVOLG

    De vrouwelijke gids voor groep 2

    Plasje trappen: ontsmetting voor het binnengaan

    Groep 1 in de grote werkruimte

    Buitenproeven

    Asperge onder tunnel rendeert beter dan vollevelds. Deze asperges profiteren van de buizen eronder met trestwarmte.

    Men beproeft o.a. nieuwe tomatenrassen

    Sla in de grond

    Sla in goten die regelmatig iets wijder worden gelegd voor meer groeiruimte

    De gids toont de goede beworteling



















    25-10-2009, 12:42 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG



















    25-10-2009, 12:39 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    22-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portes ouvertes Verger conservatoire régional Villeneuve d'Ascq

    Portes ouvertes Verger conservatoire régional    Villeneuve dÂ’Ascq

    Vorige zaterdag reed ik met Louis Eelen naar Wevelgem om Pierre De Meulenaere op te pikken.

    Ik had twee appelrassen mee waarvan de enten meer dan tien jaar terug in de boomgaard verzameld werden op aanraden van een paar croqueurs van Nord Pas-de-Calais.

    We waren bij de eerste rondleiding.

    Mij viel op hoe men de draagtakken zo horizontaal mogelijk tracht te kweken en hoe men op ongeveer 3,5 m de koptak afzet op een horizontale tak. De onderstam is hier MM106, een middelmatig sterke groeier.

    Onder de deelnemers waren er verschillende gezinnen met jonge kinderen. Mijn mes heeft uitstekend dienst gedaan om appelen te proeven. Steeds kwamen de kinderen aandraven met nieuwe vruchten. De vorige weekdagen had men scholen ontvangen. Misschien wilden de ouders nu ook een kijkje komen nemen?

    Terug te Wevelgem maakten we een rondgang in zijn boomgaard. Een kale plek in de stam vult hij op door er een ent te plaatsen. Pierre is de Vlaamse vertegenwoordiger van de croqueurs. Zijn materiaal stond klaar voor een tentoonstelling  Â’s anderendaags te St. Omer.

    POMEXPO Salon pomologique Espace Concorde te Villeneuve DÂ’Ascq. Op zat. 14 en zondag 15 nov. van 10 tot 18 u.  Deze happening gaat om de twee jaar door. Na twee maal in een soort Bokrijk, komt men terug naar de stadshallen.

    Niet alleen fruit maar ook typische groenten en streekproducten komen aan bod.

    Wie zondag komt kan om 15 u gaan luisteren naar prof Dr Marc Lateur, de verantwoordelijke voor de fruitcollecties van CRA de Gemboux: "Mon jardin fruitier sans pesticides".


     

    FOTOÂ’S

    Let op de geknotte boom naast de gids. Een gedeelte van het gezelschap. Pierre is de man met de pet en Louis heeft een zonnebril op.

    De gids

    Men laat de bomen niet te hoog worden. Men streeft er naar zoveel mogelijk horizontale takken te bekomen.

    Reinette de Flandre, boom

    Reinette de Flandre, een lekkere appel

    Bij Pierre De Meulenaere te Wevelgem. Zijenting.

    Kweeperen Champion, bij mijn weten een van de gezondste kweeperen omwille van het dikke, leerachtige blad.

    Vruchten

    Mijn medereizigers Pierre en Louis



















    22-10-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    20-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pomoloog op de fruithappening

    Pomoloog op de fruithappening

    zo 18/10

    Het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen richt elk najaar een fruithappening in, telkens in een van de aangesloten gemeenten. Vorig jaar was dit Zwalm; dit jaar te Sint-Lievens- Houtem. Voor de intercommunale is het de start voor hun initiatieven. Zie www.rlva.be

    Ik ben er al een viertal keer als gast gevraagd.

    Ik ga er graag naar toe voor de gemoedelijke contacten met fruitgeïnteresseerden en kennissen. Telkens komt er veel volk op af, een doorsnee van de bevolking. Velen met herinneringsbeelden aan fruit uit hun kinderjaren en plannen voor aanplanting. Soms voor een paar hoogstammen in hun tuintje. Ik heb het werkje van Willy Mahieu ‘Appels en Peren Laagstammen van A tot Z’ aangeprezen. Tot mijn vreugde zijn er toch al personen die dit boekje kennen. Verschillende hebben vruchten bij ter determinering, wat leidt tot boeiende gesprekken.

    Er zijn fruitstanden van het Regionaal Landschap zelf, van de NBS en van Jacques Bosschaerts. Ik hoorde verwonderde uitroepen “Ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten zijn.” Binnen was er een entstand en buiten een snoeidemonstratie. Verder standen van Velt , Natuurpunt en van de Compostmeesters en nog verschillende meer commerciële standen. ’s Namiddags kwam Yves Hendrickx spreken over kleinfruit.

    Buiten werkte de sapmobiel van de jonge Thijs Tanghe van Oedelem. www.houtlandsetuinsappen.be

    Aan de toog serveert men het nieuwe streekbier ‘Steenuilke’ op initiatief van RLVA in het kader van een ruimere actie rond deze bijzondere vogel.

    Het RLVA levert puik werk voor de streek. Hun werk op fruitgebied is uniek onder de RL organisaties.

     

    FOTOÂ’S

    Stand van de NBS met Georges Cooman en Patrick Heyerick. De man rechts heeft een paw-paw in zijn hand


    Entstand

    Paul Haustraete van RLVA, die mij destijds aantrok, op hun fruitstand.

    De sapmobiel van Thijs Tanghe

    Idem

    Idem

    Uw dienaar op de stand, foto van Geert Van de Wiele, blogkennis, die ik er met zijn jong gezin persoonlijk kon ontmoeten.















    20-10-2009, 12:31 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!