(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    24-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANTWOORD OP EEN MAIL UIT NEDERLAND

    Antwoord op een mail uit Nederland

     

    De vraagsteller heeft lekkere pruimen en zou die willen verder kweken uit de stenen.

    Ik zal de persoon moeten ontgoochelen. Pruimen, net als appelen, vertonen een gans ander nageslacht. Meestal is de kwaliteit minder.

    Zelf heb ik ervaring met één pruimenzaailing, maar die stamt af van mijn wortelechte ‘Kempische Pruim’, die gewoon vegetatief en rasecht met worteluitlopers verder te telen is.

    Ik denk dat er in dit geval kruisbestuiving was, want de vruchten zijn langwerpiger en duidelijk zoeter.  Bij het verplanten liep er iets mis. Gelukkig liep er een nieuwe scheut uit aan de voet, maar het duurt erg lang, nu zeker al meer dan vijf jaar en er zijn nog geen vruchten.

    Mijn advies aan de mailer: Tracht te weten te komen om wel ras het gaat en schaf een nieuw boompje aan.

    Wie zelf wil gaan zaaien moet de stenen eerst een koudebehandeling geven tijdens de winterperiode en deze in de lente zaaien.

    Eerst dient men enkele bloemen af te dekken en op het juiste ogenblik zelf stuifmeel aan te brengen van een voorkeurras. Dit vergt kennis en een goede intuïtie. De kans dat je een nieuw topras hebt is zeker minder dan 1 kans op 10 000.

    24-05-2006, 23:33 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIVISECTIE KEMPISCHE PRUIM

    Vivisectie Kempische Pruim

     

    De jonge ‘Kempische pruim’ is niet meer.

    De boom, op een goede meter van de pruim Empress, stond op een verzorgde grond wat kalk en voedingsstoffen betreft.

    Toch had die bovenaan verdroogde takken (takmonilia?)  en ook een een verdachte, ingezonken en getorste plek in een dikkere tak. Dit zou bacteriekanker kunnen zijn.

    Ik spitte het boompje uit en aan de wortels hadden zich twee, zwarte myceliumdraden (denk aan fijne, zwarte schoenveters) van de honingzwam (Armillaria mellea) gehecht.

    Er waren dus ook ‘tenenbijters’! Problemen met de wortels kunnen ook in de toptakken problemen veroorzaken.

    Ik ben er dus nog niet uit. Ik denk dat beide factoren in het spel zijn: de moniliaschimmel die in de tak dringt en ten tweede verzwakking van de boom door de honingzwam.

     

    24-05-2006, 23:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    23-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INVASIE RUPSEN VAN DE KLEINE WINTERVLINDER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Invasie Rupsen Kleine Wintervlinder

     

    Aan de westkant van de appelboomgaard is er een boskant van de buur en mezelf.

    De eerste rij bomen ernaast staan er zeer verhakkeld en haast bladerloos bij. Zo erg heb ik het nog nooit gezien. Ook de toppen van de tweede rij hadden te lijden. Als parachutisten hebben de rupsjes van de kleine wintervlinder zich aan draden laten meevoeren door de wind om te landen op de pas ontloken blaadjes!

    Straks vormen zich nieuwe bladeren. Of er nog vruchten zullen overschieten valt af te wachten. Wellicht zijn de meeste aangevreten en zullen afvallen met de rui.

    Soms eet de wintervlinder zich een gang tot in het hart van het jonge vruchtje? Maar meestal blijft het bij schilvraat.

    23-05-2006, 23:58 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    22-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP BEZOEK BIJ LOUIS EELEN TE VORSELAAR

    Op bezoek bij Louis Eelen te Vorselaar

     

    Louis heb ik zo’n 10 jaar terug leren kennen bij boomkweker Louis Mampay te Viersel. Hij kwam er pruimelaars aanschaffen en we geraakten in gesprek. Ik had ook een zwak voor pruimen.

    Intussen hebben we al veel ervaringen kunnen uitwisselen. Louis heb ik leren waarderen voor o.a. zijn deskundigheid en handigheid wat enten betreft. Dit jaar evenwel met de lange, droge periode is het slagingspercentage van de vroege plakentingen eerder gering. Voor mijn latere kroonentingen komt de huidige, natte periode zeer gelegen.

    Ik was vooral nieuwsgierig naar de stand van zijn pruimen; want ik begin mij zorgen te maken voor de toekomstkansen van de pruimen.

    Al een aantal jaren heb ik niet meer de oogsten van vroeger en zie ik aan nogal wat bomen verdrogende topscheuten en afgestorven zijtakjes.

    Mogen we dit jaar pruimen verwachten? Wellicht was het koude, schrale weer tijdens de bloeiperiode en de geweldige achteruitgang van de bijen als bestuivers dit jaar eveneens een negatieve factor.

    Alhoewel het om de zetting van pruimen op dit ogenblik te beoordelen nog wat vroeg is, menen we toch wat pruimen te hebben. Minder vruchten geeft alleszinds bij pruimen betere kwaliteit.

    Rassen die het goed doen bij Louis: Belle de Thuin (doch slechte zetting), Prof Colombien, Reeves Seedling, Excalibur, Monarch, Dubbele Kwets, Reine Claude Violette en nog enkele andere.

    Queen Victoria blijkt extra gevoelig aan de takmonilia en ziet er niet goed uit. Zelfs de vruchten blijven al achterwege. Bij mij is dat ook het geval. Louis heeft ook de Late Victoria en die doet het wel goed.

    Appelen, peren en noten dragen sterk.

    Verder is mij een zeer gezonde druif opgevallen, die iemand voor Louis uit Duitsland meegebracht had. Uitstende, zoete, witte vruchten.

    Zijn moestuin staat er schitterend bij.

    Louis heeft blijkbaar ook een kornellebes (Cornus mas) met grote vruchten. Tot nog toe had hij alleen oog voor een andere bes, die ik nog niet ken. Ik ben benieuwd om de vruchten te leren kennen.

    Ik stond in bewondering voor zijn aangepaste hak. Uit een van zijn  coniferen had hij een uitstekende steel gesneden en er een naar alle kanten geslepen hak aangezet. Zo kan hij naar alle kanten, vooruit, achteruit en opzij, onkruid steken en schoffelen. Knap.

    22-05-2006, 09:11 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    20-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANTWOORD OP EEN E-MAIL

    Antwoord op een E-mail

    Ik wou net antwoorden op de vragen, maar de mail heb ongewild weggekieperd. Ik meen er nog wat van te herinneren. Het betreft een zekere Anne-Marie . Zij zit op zandgrond.

    Een eerste vraag betrof Meikersen. Waarom toch niet bestoven door Napoleon, die er geschikt voor zou zijn? Van kersen weet ik niet veel.  Ik heb wel de indruk dat al bij al, de vruchtzetting van kersen dit jaar niet slecht is.

    Een tweede vraag. Haar Reine Claude draagt voor ’t eerst, maar de vruchtjes vallen af en zijn zwart. Zijn ze onvoldoende bestoven ? Is er een ziekte in het spel? Ik moet het antwoord schuldig blijven.

    Er was nog een derde vraag , maar die herinner ik mij niet meer.

    20-05-2006, 22:25 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TAKMONILIA OP KRIEKEN

    Takmonilia op Krieken

     

    Tussen de zware vlagen door kwamen Aleide en ik vandaag op het Bezoekerscentrum van het Zoerselbos. Ze hebben er een autentieke Kempische Boerentuin met voornamelijk bloemen, maar ook met wat fruit. Kunstenaar Marc De Roover, die nu in Frankrijk woont,  is er de ontwerper van.

    Onlangs hadden ze op aanraden van de Nationale Boopmgaardenstichting de ‘resistente’ kriek Naskara geplant. Dit ras was mij nog niet bekend. Toen ik dat hoorde, was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Een mooi, laag hoogstammetje, dat prachtig gebloeid had en al vruchten gezet had. Maar wat bleek: 3 takuiteinden zijn aan het verwelken of al afgestorven  en ook een zijscheutje. Dus een serieus vraagteken achter de resistentie!

    Een besmettingsbron in de omgeving heb ik niet gezien.

    Ik heb trouwens helemaal geen idee hoe deze moniliaschimmel zich verspreidt.

    Voor zover ik meen te weten hebben ze er in Groot Brittannië nog geen last van, wel in Duitsland.

    Toen ik thuis kwam ben ik mijn Gerema, waarover ik enkel dagen geleden berichtte, gaan bekijken. Voor ’t ogenblik lijkt alles nog ok.

    Leo Cautereels, de behoeder voor het Zoerselbos, zoals ik hem noem, toonde ons zaadjes van de Fladderiep, Ulmus laevis, een olmensoort die ontsnapt aan de beruchte olmenziekte.  Een tiental jaar terug heeft men enkele exemplaren van deze zeer zeldzame soort , als eerste in Vlaanderen, ontdekt in het Zoerselbos. Intussen zijn er nog enkele in andere, oude bossen gevonden. Leo is er met succes in geslaagd deze soort uit zaad voort te kweken.

    20-05-2006, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    17-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET HEEFT NIET MOGEN ZIJN MET LADY WILLIAMS

    Het heeft niet mogen zijn met Lady Williams

     

    Twee jaar terug kreeg ik een ent  van de appel Lady Williams van mijn goede, Engelse fruitvriend Howard Stringer.

    Howard en zijn vrouw Elisabeth, beiden 83 zijn nog zeer actief bij de Friends of Brogdale.

    Lady Williams is een Australische appel van 1935, mijn geboortejaar.

    Het is een kruising tussen Granny Smith (eveneens een Australische appel) en Jonathan of Rokewood.

    Het is een blinkend rode vrucht, een zeer late appel. Te plukken in november en te genieten van januari tot mei. In Engeland geraakt hij soms niet rijp.

    Zo’n late appel is zeer aantrekkelijk voor amateurs.

    Ik had geënt  op een MM106 onderstam en er had zich een behoorlijke scheut ontwikkeld.

    Daarstraks merkte ik en levenloos boompje.

    Geen wonder: woelmuizen (of woelratten?) hadden ondergronds alles afgeknaagd.

    Nog bovenaan afknippen en je hebt een geschikte wandelstok!

    17-05-2006, 23:46 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERBETERT GEREMA ZIJN LEVENB?

    Verbetert Gerema zijn leven?

     

    Tot zo’n 25 jaar terug had ik in de jaren dat de bloemen niet bevroren, steeds heel wat krieken, het zure zusje van de kers.

    Daarop zijn de topscheuten beginnen afsterven. In het begin schoten er nog wat vruchten over. 

    Door de danige verzwakking konden de bomen na enkele jaren niet eens meer bloeien. De vier, vijf kriekenrassen werden daarop allemaal gerooid.

    Zonder spuiten waren de krieken wegens de algemene doorbraak van de takmonilia niet meer te telen. Monilia is een schimmelziekte.

    Drie jaar terug schafte ik in Duitsland het resistente ras Gerema aan.

    Tijdens het eerste groeijaar knipte ik al een paar aangetaste takken weg.

    Vorig jaar was het boompje wegens de zware aantasting niet meer om aan te zien. Ik heb al de dode takken tot in het gezonde hout weggeknipt. Een laatste maal in de nazomer.

    Dit jaar groeit mijn verbazing. We zijn half mei en er is nog niets van takverwelking te zien.

    Nochtans bespeur ik heel wat dode takjes op één van de kerspruimen die er naast staat.

    Andere kerspruimen zijn volledig gaaf en dragen voor het derde jaar op rij enorm veel vruchtjes.  Vijf verschillende rassen zijn in een kluwen samen opgegroeid. Naast rode en blauwe, zitten er zelfs gele vruchten tussen.

    Het is toch eigenaardig dat de Gerema er nog gezond bij staat.

    Het jaar is echter nog lang.

    Misschien was er nog geen ziektedruk tot nog toe? Alhoewel op die kerspruim!

    Ook constateer ik nog geen schurftinfectie dit jaar.

    17-05-2006, 00:53 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    15-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRUIT EN SIERTUIN

    Fruit en Siertuin

     

    Op het huwelijksfeest van Annelies en Dries ontmoette ik Paul, de ontwerper van de siertuin ’t Mierhof te Bellem. www.tmierhof.be

    Ik drukte er mijn verwondering over uit dat fruit maar stiefmoederlijk behandeld wordt in de meeste siertuinen. Er is zeker veel meer mee te doen.

    15-05-2006, 00:49 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE BESSENBASTAARDRUPSEN DIT JAAR OVERTALRIJK

    De Bessenbastaardrupsen dit jaar overtalrijk

     

    Vandaag weer meerdere haarden rupsjes verdelgd, waaronder nogal wat pas ontluikende. De voorbije dagen ook ingegrepen.

    De eileg gebeurt nu soms zelfs op topbladeren.

    Als dit op andere plaatsen even erg is, staan er straks nogal wat kaalgevreten struiken.

    15-05-2006, 00:02 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    12-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WEINIG BLOESEMSNUITKEVERS

    Weinig Bloesemsnuitkevers?

     

    Het valt mij op dat ik weinig gesloten en verdroogde bloemknoppen zie.

    Hierin zit nog eventjes de larve, maar meestal al de pop van de bloesemsnuitkever. De knop wordt uitgegeten door de larve en is verloren.

    Aan veel bomen zie ik weinig schade. De Relinda, een appel die vorig jaar ook flink droeg, had nu de meeste aantasting.

    Wellicht heeft het beurtjaareffect vorig jaar bij nogal wat rassen in het nadeel gespeeld van dit insect?

     

    12-05-2006, 23:53 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    11-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KONINGIN UIT DE SMETE

    Koningin ‘uit de Smete’

     

    Da’s West-Vlaams. Vertaald:  ‘Het Noorden kwijt.’

     

    Vandaag, voor de derde dag, zag ik de wespenkoningin zwervend zoeken over het perceel waar ik intussen de wortelen gezaaid heb.

    Ik had ze met het coconnetje uitgespit. Het was nog niet af en met de ratenbouw was ze nog niet begonnen.

    Was dit haar uitverkoren plek? Zal ze opnieuw graven?

    Een wespennest in mijn wortelbed zou voor haar tot nog rampspoediger gevolgen leiden.

    11-05-2006, 22:19 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    09-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE MEESJES KUNNEN HET NIET ALLEEN AAN

    De Meesjes kunnen het niet alleen aan

     

    Meesjes zeulen voortdurend allerhande insecten en rupsjes aan voor hun talrijke kroost. Ik zie ze graag in de takken hangen.

    Aan een tak merk je meerdere bottende bladeren waar wat mis mee is.  Er is vraatschade en sommige bladeren zijn vervormd en tegen elkaar gesponnen. Als je die voorzichtig lospeutert bemerk je binnenin het lichtgroen rupsje van de Kleine Wintervlinder. Twee weken terug waren ze nog piepklein en nauwelijks te zien. Nu zijn ze al een centimeter lang. Straks verpoppen ze in de grond. Met wat geluk zie je ze aan een draadje bengelen.

    Praktisch alle bladknoppen van een eenjarige entscheut van een Lemoenappel waren aangetast. Soms waren er 2 rupsjes samen aan het werk.

    Ik heb een einde gemaakt aan hun destructiewerk, vooraleer ze het takje helemaal konden kaal vreten.

    De meesjes hebben dus ook hulp nodig.

    09-05-2006, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WORDT HET EEN WESPENJAAR?

    Wordt het een Wespenjaar?

     

    Vandaag was ik een wortelbed aan het voorbereiden en ik verraste een wespenkoningin die haar eerste coconnetje aan ’t fabriceren was in de grond.

    Een wespennest begint klein. In dat eerste coconnetje maakt de koningin 5 tot 10 zeshoekige cellen en legt er een eitje in. Na een kleine maand zijn hieruit de volwassen werksters gegroeid, die vol ijver aan de verdere opbouw van het nest beginnen. De koningin heeft haar handen vol met de eileg. Zo’n nest kan uitgroeien tot 5000 bewoners.

    Zolang de wespen broedzorg hebben zijn ze nuttig. Als eiwitbron voor de larven vangen zij insecten, vooral vliegen.

    Daarna kunnen zij , vooraleer te sterven, zich te buiten gaan aan zoetigheden. Dan snoepen  ze mee van het fruit!

    De vorige weken had ik al verschillende wespen opgemerkt en ook in de mailgroep tuin schreef iemand dat er veel wespen waren.

    Anders dan bijen en hommels hebben zij blijkbaar geen last gehad van de lange winter.

    Dit voorjaar zie ik nauwelijks bijen en hommels.

    09-05-2006, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    06-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE MOOISTE APPELBLOESEM

    De mooiste Appelbloesem

     

    De meeste appelbomen staan nu in bloei. Enkel bij de late bloeiers zijn de bloemknoppen nog gesloten.

    De buitenste bloemblaadjes hebben bij appel allemaal een nuance tussen wit en roze. Sommige zijn nog een tikje roder.

    De meest witte bloemen heeft de Tulpappel.

    Zowel Aleide als ik vonden de bloei van de Bramley Seedling bijzonder mooi. Het mooist van al bloeit echter de Ecolette met meer uitgesproken rozige bloemen.

    Als bestuivers waren enkel een paar kleine hommels aan het werk.

    06-05-2006, 22:53 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    04-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERMEERDEREN VAN BRAAMACHTIGEN

    Vermeerderen van Braamachtigen

     

    Ik heb weer iets bijgeleerd? Toen ik laatst op de strook van de voor de aanleg van de gasleiding gerooide bramenhaag aan het zoeken was naar gevallen hechtingsclipsen, bemerkte ik scheutvorming op bedekte resten van in oktober geknipte Taybes – en Thornfreestengels, die bedekt waren geraakt. Ik heb de ranken op een kweebed ingelegd ‘to wait and see’. Zullen er zich werkelijk nieuwe planten vormen of lopen de knoppen enkel uit op oude kracht om daarna te verdrogen?

     

    Ik heb niets over deze vorm van vermeerderen gevonden in

    het handboek ‘Small Fruit Crop Management’  van Gene J. Galetta en David G. Himelrich Uitgever:  Prentice Hall  Englewood Cliffs, New Jersey 07632 in 1990   ISBN 0-13-814609-8.

    Bij de vermeerdering maakt men onderscheid tussen de de rechtop groeiende -  en de rankende rassen.

    Bij de rechtop groeiende bramen is het snijden van wortelstekken een courante techniek. Gedurende het winterseizoen,-  maar voor het moment dat de wortels uitbotten in de lente, want dan zouden te veel knoppen afbreken,-  snijdt men wortels die 5 tot 9 mm dikte hebben (Bij te dikke wortels lopen de slapende ogen niet of minder goed uit.) in stukjes van 7,5 tot 10 cm lengte. Deze worden fris, doch vorstvrij bewaard. Bij het planten legt men deze horizontaal in een voor van 7,5 tot 10 cm diep. Afdekken met een lichte mulch voorkomt onkruidgroei. Bij het  aanleggen van  een nieuwe plantage gaat men soms op deze manier te werk. Tegen dat de planten in productie komen is er geen verschil meer met  een veld waarbij men met vooraf gekweekte planten startte  De aanlegkosten lagen met jonge planten een flink stuk hoger dan bij het planten van wortelstukken.

    Bij rankende bramen gebruikt men de techniek van het inleggen der toppen. In de nazomer of herfst graaft men de toppen in of bedekt deze met een laag grond van 7,5 tot 10 cm. Het volgend voorjaar snijdt men de stengel door op 20 cm van de nieuw gevormde plant. Dit vergemakkelijkt tevens het verplanten.

    De bekende stekelkoze braam met het peterselie blad ‘Thornless Evergreen’ moet op deze manier vermnigvuldigd worden, omdat enkel (afgezien van vermenigvuldigen via de weefseltechniek) op deze manier de stekelloosheid verder kan gezet worden. Bij dit ras beperkt de stekelloosheid zich enkel tot de buitenste laag cellen. Vandaar dat je bij dit ras dikwijls gestekelde wortelopslag ziet, die je dan dient weg te knippen.

    De tweede manier van vermeerderen bij rankende bramen gebeurt met stukjes stengel van 1 of 2 knopen, met 2 tot 3 bladeren, die men stekt in een poreuze groeibodem van perliet bijvoorbeeld, die men voortdurend benevelt.

    Eenmaal heb ik het vermeerderen gezien bij Walpole, de Engelse vermeerderaar te Kings Lynn in Norfolk. Als ik het goed herinner gebruikte men enkel het blad met steel . De steel werd in hormoonpoeder gebracht en daarna in de stekgrond geduwd. Eens de bak vol ging die direct onder de verneveling.

     

    Verder heeft men de moderne vermeerdering via weefseltechniek op voedingsschaaltjes. Met deze techniek bekomt men bv.’ Thornless Evergreen’ planten die door en door stekelloos zijn, ook de wortelscheuten.

    04-05-2006, 23:30 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BESTUIVERS GEZOCHT

    Bestuivers gezocht

     

    Daarnet enkele bloeiende bomen bekeken. Slechts een paar bijtjes en een hommelke gezien, en dat bij een voor ’t eerst zomerse temperatuur van 25 ° C.  't Is mij al opgevallen dat er zo weinig zijn. Ze hebben inderdaad een slechte tijd gehad met het lange, koude voorjaar.

    Gelukkig fladderden er nog een citroenvlinder en een oranjetipje voorbij.

    03-05-2006, 16:06 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    02-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE RUPSJES VAN DE BESSENBLADWESP

    De rupsjes van de Bessenbladwesp laten zich niet afschrikken door het koude weer

     

    Op 30 april , bij de zondagse rondgang 4 haardjes van bessenbastaardrupsjes ontdekt op 2 stekelbessen, die in afwachting van de heraanleg van de kleinfruitkooi, een plaatsje vonden in de luwte van de schuur.

    Twee haardjes hadden elk al een halve tak kaalgevreten. Deze waren minstens al enkele dagen aan de dis. De andere waren nog met hun eerste blad bezig.

    De eitjes worden onderaan op een van de laagste blaadjes afgezet en de rupsjes attaqueren de hoger staande blaadjes. Met drie, vier zitten ze verspreid rond het nog kleine blaadje te knabbelen tot praktisch alleen de nerf overschiet.

    Als ik hen opmerk sneuvelen ze tussen mijn duim en wijsvinger.

    Het is een zorguldig werkje, want de kleur van de rupsjes accordeert zeer goed met de blaadjes.

    Met de ene hand draai ik het takje zodat ik de onderkant van de bladeren zie. Dan vallen de snoodaards beter op. Bij te veel beroering van de tak laten sommige zich vallen. Bij warm weer zal dit wel vlugger gebeuren.

    Op 1 mei vond ik een verse haard op rode bes op een andere, open plaats.

    Vandaag 2 mei kwam ik op door Fluxys gehuurde opkuilperceel.

    Ik zag beginnende vreterij op een rode bes en wat verder aan een andere struik merkte ik een gaatje in ’t midden van een blad. Enkele pas ontloken larven waren net beginnen knagen. Alle eitjes waren echter nog niet uitgekomen.

    De heel kleine, langwerpige eitjes worden in een rij op de nerven afgezet, een bleek snoer tegen de groenige achtergrond van het blad.

    De bessenbladwesp, Nematus ribesii, tast kruisbes, rode en witte-, jostabes, worcester en Black Velvet aan.

    Het insect, ca 6 mm lang, goudgeel met zwarte kop en lange antennen ontpopt tussen einde maart en begin mei. Een tweede generatie legt eieren van juni tot augustus.  De larven, het zijn immers geen echte rupsjes, kunnen tot begin september nog een struik kaalvreten.

    De kop van de larven is glanzend zwart, het lichaam groen, de voorste en achterste segmenten geel. Over het lichaam loopt een lichtere streep en overal verspreid zijn er talrijke zwarte wratten, elk met een of enkele haren.

    Kaalgevreten struiken verliezen veel van hun vitaliteit en kunnen geen volwaardige vruchten meer vormen.

    02-05-2006, 23:27 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET VLIESDOEK WAS WEER NODIG

    Het Vliesdoek was weer nodig

     

    Vrijdag- maar vooral zaterdagmorgen had het hier aan de grond gevroren. Beter nog dan aan de rijp op het gras, zien we de rijpsporen op de rand van de trampoline, die op 29 april helemaal rond, wit berijpt was. Het was 7 u en de termometer wees 3 ° C.

     

    We maakten ons klaar om het eerste lustrum van het Seniorennet mee te gaan vieren in de kursaal van Oostende. We hebben er van genoten en bijgeleerd op computergebied.

    Het gevoel dat overheerste was dat de senioren, dank zij Pascal Vyncke weer meer meetellen in de maatschappij.

     

    Op de 30 ste was er regen.

    Gelukkig bleef het de nacht daarop overtrokken en was er geen vorst. 1 mei werd een (mot)regendag.

    Gelukkig was er geen nachtvorst vorige week.

    De luchttemperatuur is wellicht nooit onder het vriespunt gezakt? Peren, kersen en pruimen zijn flink aan het bloeien. Zelfs de eerste bloemen op de Gravenstein staan al open. Voor bestuiving zullen we moeten wachten op het warme weer dat men voorspelt voor de volgende dagen. Voor de meeste pruimen zal het nog niet te laat zijn.

    Van het begin vorige week heb ik de aardbeien afgedekt, veelal met dubbel vliesdoek. Meerdere bloempjes komen al open. Zwarte hartjes van bevroren bloemen heb ik nog niet gezien.

    Zonder afdekking zou dat zeker wel het geval geweest zijn.

    Vanmorgen 2/5 lag er werkelijk ijs op de trampoline, alhoewel de termometer om 7 u al 5 ° C aanduidde. Er is dus nachtvorst geweest.

    Is er schade aan de bloesems van de bomen?

    02-05-2006, 23:10 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOMT DAT TEGEN

    Komt dat tegen

     

    We komen terug van het Seniorenlustrum en er is geen internet. Wat later ontdekken we dat er geen TV is en ook geen telefoon.

    Pas vandaag (2/5) is alles weer in orde.

    Met een jachtgeweer heeft men in het verleden de Telenet kabel geraakt, een eind van ons vandaan en die was bezweken.

    Meerdere buren hebben dus een ongestoord, lang weekend achter de rug.

    02-05-2006, 22:59 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!