(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    07-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bij ADRIAN BAGGALEY

    DAG 3  Adrian Baggaley, Bramley’s Seedling en Southwell Minster

    Bij ADRIAN BAGGALEY

    Te Woodborough te noord-oosten van Nottingham worden we opgewacht door Adrian Baggaley en enkele fruitvrienden. Joan Morgan is er ook bij.

    Ik maak van de gelegenheid gebruik om naar haar fruitblog te verwijzen: http://fruitforum.wordpress.com/

    Je kan er meer vinden over Adrian Baggaley en zijn tentoonstellingsprijzen.

    Eerst wordt een groepsfoto genomen. Het is maar een eindje wandelen naar de tuin van Baggaley.

    Adrian Baggaley is een zelfstandige elektrieker met een passie voor fruit. Hij stamt uit een fruitkwekers familie.

    Jeanpierre Billen schreef over hem in Pomologia 4/2008 Blz 194-195.

    De naam was hem opgevallen omdat deze man op de Fruitshow van de Royal Horticultural Society de meeste prijzen wegkaapte. Later kon hij zijn tuin zelf bezoeken.

    De tuin ligt op een zuid helling.

    Vooraan staat het kleinfruit (softfruit). Bessen in struikvorm. Er is behoefte aan wat verjongingssnoei. Maar je kan niet alles doen als je ziet wat daarachter ligt en moet onderhouden worden.

    Zijn kersen, op Colt onderstam, staan in hoge, bedrade  kooien.  Er staan meerdere serres en plastiektunnels voor druiven, perziken, abrikozen en vijgen. Het meest opvallende echter zijn zeven houten constructies van telkens 3 houten panelen van 1,80 breed, hoogte 2m en bevestigd aan stevige houten palen met een tussenruimte van 20 cm van de grond.

    Zo’n “muurtje” heeft volgens Baggaley meerdere voordelen: het voornaamste voordeel zou ten dele te danken aan de zuidhelling, de hogere temperatuur zijn die erop gehaald wordt. Op een zonnige dag is dat gemakkelijk 40°C. Tegen lentenachtvorst kan je er een fleece voorhangen en achteraf een net tegen vogelvraat.

    In de boomgaard hogerop kan je een zestigtal variëteiten appel aantreffen geteeld als struik, piramide of snoer, verder 40 rassen peer, zes kersen en een dertigtal pruimen.

    Prachtfruit.

    FOTO’S van Aleide

    1. Groepsfoto

    2. Voor de kleinfruitserre: Jeanpierre en Adrian

    3. Toehoorders  voor de kleifruitkooi

    4. Naast Adrian staat Clive Simms, fruitliefhebber met zeer speciale fruitsoorten als bv een reuzenmeidoornachtige….

    5. Tussen het fruit staan zijn groenten; vooraan pastinaak, die in Engeland veel meer geteeld wordt en achteraan suikermaïs.

    6.Stuk moestuin met kolen

    7. Uien

    8. Rijke oogst

    9.Tomaten serre



















    07-09-2009, 21:11 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 1 Adrian Baggaley

    VERVOLG 1 Adrian Baggaley

     

    1. Bij zijn leifruit

    2. Stevige druivenkooi

    3. Toehoorders

    4. Toehoorders

    5. Perzik en druif in tunnel

    6. Perzik in tunnel

    7. Rijkbeladen druiven (Hierbij verdwijnen de oude, Victoriaanse rassen in het niet!)

    8. Pruimen

    9. Leifruit voor zijn muurtje



















    07-09-2009, 15:25 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2 Adrian Baggaley

    VERVOLG 2 Adrian Baggaley

    1. Fruit aan de muurtjes

    2. Fruit aan de muurtjes

    3. Zij muurtjes aan de achterkant

    4. Zeer beladen

    5. Fiesta een kruising met cox en Idared

    6. Katy of Katja, kruising James Grieve X Worcester Pearmain, een Zweedse, vroege herfstappel.                                      Mijn vruchten waren een stuk kleiner.

    7. Met Jeanpierre

    8. ’s Middags in de pub 4 Bells

    9. Johan Baecke, de leifruitspecialist mijmert nog na over wat hij bij Adrian gezien heeft.



















    07-09-2009, 14:57 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bramley op BBC2

    Bramley op BBC2

     

    Wij waren 10 dagen terug op de NBS-reis de figuranten bij de 200 jaar oude moederboom BRAMLEY’S SEEDLING

    Medereiziger Ingolf Gjertsen stuurde de link om de uitzending op Working Lunch nog eens te bekijken. Dit kan nog gedurende een aantal dagen.

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/working_lunch/default.stm

     

    07-09-2009, 10:49 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bramley's Seedling en Southwell Minster

    Bramley’s Seedling en Southwell Minster

    Bericht over de Bi-Centenary Song en de BBC opname staan al op de blog.

    In Southwell gingen we met de achterkleinzoon van Henry Merryweatther Roger Merryweather naar de Church Strreet 75 waar de moederboom nog steeds staat.

    Mary Anne Brailford zaaide rond 1809 enkele pitten in een pot. Er zat een flinke groeier tussen die zij uitplantte in de tuin.

    Rond 1857 merkte de plaatselijke boomkweker Henry Merryweather de merkwaardige vruchten op.

    In die tijd was Matthieu Bramley de eigenaar van het pand. Hij gaf de vrucht zijn naam en enten aan de boomkweker. De eerste bomen kwamen in 1862 in de handel.

    Roger Merryweather, een notabele: High Sheriff of Nottingham, was fier over zijn overgrootvader Henry. Hij liet een brandglasvenster ’Bramley’s Seedling’ in de Minster (de grote kerk van Southwell) aanbrengen.

    De moederboom Bramley werd geveld in een storm in het begin van de 1900 jaren. Twee van zijn rechtstaande takken groeiden uit tot de huidige boom. De boom groeit nog steeds vanuit de oude de stam, die er nog vrij gaaf uitziet.

    Lang leve de 200 jarige boom!

    FOTO’S

    1. Gedenkplaat aan huis nr 75 Church Street

    2. De boom

    3. De Boom

    4. De boom

    5. De plaat onderaan de boom

    6. Nog steeds vruchten

    7. Nog steeds vruchten

    8. Roger Merrywheather

    9. John Starkey, de dichter van het Bramleylied & fruitkweker van Bramley's.



















    07-09-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    10. De natte figuranten

    11. De natte figuranten

    12. De natte figuranten

    13. In de Minster

    14. Het nieuwe Bramley Glasraam van Roger Merryweather

    15. Na het bezoek aan de Minster

    16. De Engelse fruitmensen

    17. Fons Houben en Fons Goedgezelschap

    18. Een landschap met welige velden en machtige eiken



















    07-09-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    04-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG DAG 2: Chatsworth

    VERVOLG DAG 2: Chatsworth

    Van Normanby rijden we een gans stuk naar beneden naar Chatsworth , de parel in het Peak District, te Bakewell. Alles is er groots. Er zijn veel bezoekers.

    We hebben een fijne lunch in een, verbouwde, vroegere paardenstal. Daarna volgt de bezichtiging van het huis.
    Een overweldigende indruk, majestatische trappen, veel verguldsel, beschilderde plafonds, rijk meubilair en behang. Zeer veel schilderijen, waaronder zeer waardevolle stukken: meerdere Vandyck’s, een meesterlijke Rembrandt, Hals, Renoir enz. Zeer grote bibliotheek. Je voelt je overdonderd door zoveel weelde.

    Het domein- ik citeer de brochure van Jeanpierre - is door de eeuwen heen door vele generaties van de familie Cavendish, die de titel van Duke (hertog) en Duchesse of Devonshire voeren, gewijzigd en uitgebreid. Het is nog steeds privaat bezit.

    In 1549 kocht William Cavendish deze heerlijkheid. Als commissaris voor het opheffen van de kloosters onder Henry VIII had hij een aardige cent verdiend.

    Het oorspronkelijk huis werd systematisch volledig ontmanteld en vleugel per vleugel herbouwd.

    Ook de omgeving werd volledig heraangelegd. De formele tuin -denk aan de tuinen rond de Franse kastelen en bij ons aan Beleoil - werd vervangen door een landschapspark. De grote naam hier is tuinontwerper en – aannemer Lancelot ‘Capability’ Brown. De man heeft meer dan honderd realisaties op zijn palmares. We maakten met de NBS al kennis met de hertentuin bij Petworth House in Sussex in 1998. De naam ‘Capability ‘ kreeg hij van zijn rijke, adellijke opdrachtgevers. Dit park werd door Brown in grote lijnen uitgezet in 1760. Het landschap werd aangekleed met solitaire bomen of kleine boomgroepen en struiken, in de verte afgesloten door een bosrand. Altijd werd er wel een kronkelend riviertje en/of één of meerdere meren aangelegd.

    De mooiste en indrukwekkenste realisatie vond evenwel plaats onder de zesde hertog. Hij liet zijn hoofdtuinman , Thomas Paxton, de ‘Emperor fountain’ bouwen. Hiervoor liet hij tevens een nieuw meer graven op de heuvelkam, 122 m hoger gelegen. De aanvoerbuis naar de fontein meet 40 cm diameter en spuit door het drukverschil gemakkelijk 30 m en meer hoog.

    Na het huisbezoek hadden we de geleide tuinwandeling. Er is een kleine cottage tuin. Recent werd een sensory, zintuigentuin aangelegd voor blinden. Nog een recente verwezenlijking is de lotusbol. Die loopt vol. Dan opent een mechanisme een opening onderaan. Het water stroomt er uit en de metalen kelkbladen openen zich. Een mechanisme sluit de uitloop. De bol loopt weer vol en de kelkbladen sluiten.

    We komen aan de fundamenten van de grote serre, de ‘Great Conservaty’, eveneens van Thomas Paxton, halverwege de jaren 1800  ‘s werelds grootste : 84 m lang, 37 m breed en 20 m hoog, was na de 1 ste wereldoorlog te kostelijk en werd gesloopt. Diezelfde Paxton heeft ook het ‘Chrystal Palace’ in Hyde Park voor de ‘Great Exposition‘ van 1851 in Londen gebouwd. Afgebrand in 1936.

    De wandeling eindigt bij de grote waterpartijen in het verlengde van de gebouwen met als bekroning de hoog spuitende fontein.

    We zoeken het Holiday Inn hotel op te Derby-Nottingham , dichtbij de afrit 25 van de M1. We zullen er 3 nachten komen overnachten. Dinner en breakfast zijn in buffetvorm. We waren er steeds vroeg bij vanaf half zeven. Vertrek om 8u. Ik hou van het stevige Engels ontbijt met spiegelei, spek en bruine bonen. Deze schotel moest echter haast nooit bijgevuld worden.



















    04-09-2009, 10:47 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg CHATSWORTH
    Vervolg Chatsworth


















    04-09-2009, 10:43 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    02-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC 2

    Ook in Engeland zijn er soms wijzigingen.

     

     It will be broadcast this Friday -  4 September on BBC 2 ‘Working Lunch’ at 12.30 pm and you can watch for a further week on the iplayer at bbc.co.uk/iplayer . 

     

    02-09-2009, 21:42 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC 2 Lied Bramley's Seedling

    BBC 2 Lied  Bramley’s Seedling

     

    Onze groep was figurant voor de opname in de regen van het lied voor en bij de 200 jarige Bramley’s Seedling met de schrijver van het lied, een locale Bramleykweker.

    Uitzending

    Morgen woensdag, 2 september: BBC 2, om 13u30 onze tijd in het programma Working Lunch

    Lied  Bramley’s Seedling

    Bi -Centenary Song of the Bramley Apple.

    Near the Minster in Southwell, how it happened’s a puzzle,

    Little Mary Ann created a new variety

    In the shade of her garden after frost made it harden,

    She planted a pip from a friend’s apple tree.

    Oh, sing of the Apple, oh sing of the Apple, what sort are you going to be?

    Oh, sing of the Apple, oh sing of the Apple, what is to become of thee?

    Some forthy years later, Matthew Bramley proprietor,

    He finds in his garden Mary Ann’s grown - up tree,

    By now one could savour the fruits full of flavour,

    Matthew handed them out round the city for free.

    Oh, sing of the Apple, oh sing of the Apple, you’re now a celebrity!

    Oh, sing of the Apple, oh sing of the Apple, a future’s assured for thee !

    Merryweather’s ambition, with Matthew’s permission,

    Was to multiply maidens from the seedling well-tried,

    With crab root stock mixture, hot wax for a fixture

    He crafted new fruit trees and new orchards supplied!

    Oh, sing of the Bramley, oh sing of the Bramley, in plantations far and wide

    Oh, sing of the Bramley, oh sing of the Bramley, in thee we take such pride!

    Two hundred years later, no fame could be greater

    Than the flavour of those apples from Mary Ann’s tree,

    In pies they’re eponymous, in kitchens synonymous

    With the culinary heights of our great history

    So sing of the Bramley, oh sing of the Bramley, as loud as can be,

    Oh sing of the Bramley, oh sing of the Bramley, we are proud to honour thee!

    Tekst John Starkey, lokaal Bramley teler

    Muziek Simon Freeman

    FOTO'S

    De 200 jarige moederboom
    BBC cameraman
    Dichter-zanger-locale Bramleyteler
    Idem
    Onze groep als figurant
    Idem; uiterst rechts Johan Baecke, leifruitspecialist
    Adrian Baggeley (de man links) heeft er van genoten
    (Verslag over ons bezoek aan deze fameuze fruitman komt nog op de blog.)














    01-09-2009, 18:56 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Nationale Boomgaardenstichting (NBS) 4 de maal Engeland

    De Nationale Boomgaardenstichting (NBS) 4 de maal Engeland

    Van Hull tot Dover  23-29 augustus 2009

    Reisleider Jeanpierre Billen van Hoeselt had weer een knappe brochure met foto’s gemaakt, zodat we al een idee konden vormen over het programma voor de komende week.

    Eerste dag zo. 23/08 in de vooravond inscheping te Zeebrugge. Met P&O naar Hull. De zee was zo kalm dat de boot je niet eens in slaap wiegt. Aankomst om 8.00 u.

    Bij deze overtocht ga je via de controle zelf de boot op. In Hull stap je via de hoge loopbrug naar de pascontrole en dan buiten naar de wachtende bus.

    Dag 2 - maandag 24 augustus

    Over de wijde Humber bridge naar Normanby Hall te Scunthorpe.

    De keukentuin van Normanby Hall is maar 1 acre (44 are) groot, werd gerestaureerd tot 1997 (voordien was het een zwembad voor de rijke familie), en kreeg erkenning als: “the only totally correct Victorian (periode voor 1901) walled (ommuurde) garden in Britain”.

    Het tuinhoofd, een mevrouw, leidde ons door een dreef met machtige pijnbomen naar de tuin waar we in de serre gingen schuilen, want het begon licht te regenen. De tuin wordt biologisch (organic in het Engels) beheerd.

    Dit is niet vanzelfsprekend met sommige oude rassen. In de knappe, nieuwe serre zag ik haast geen enkele goede druif. De Victoriaanse rassen worden gekweekt als een enkele snoer, zeker niet te dichte bladeren: in mijn ogen zijn deze rassen het kweken niet waard en zeggen dat er zoveel nieuwe, resistente, uitstekende rassen zijn. Gelukkig hield het op met regenen en konden we de moes -, bloemen -, kruiden - en fruittuin bezoeken. Echt interessant. Het fruit, meestal leifruit, o.a. liggende snoeren, wordt gebruikt als afbakening naast het pad. De vruchtzetting is meestal zeer goed.

    Voor de groenten gebruikt men ‘heritage’ of erf zaden. Deze gewassen maken wel een goede indruk.

    FOTOMATERIAAL

    1. We leggen aan. Bovenaan : de voetgangersloopbrug.

    2. Ontvangst op Normanby Hall voor een bezoek aan de Victoriaanse tuin. Periode voor 1901, sterfjaar van koningin Victoria (1837 – 1901). Rechts reisleider Jeanpierre Billen

    3. Het begint te regenen.

    4. In de druivenserre

    5. In de tuin

    6. Let op de palmboom. We zitten toch in Midden-Engeland (Lincolnshire). De ommuring zorgt voor een warmer microklimaat. Oudere palmen kunnen tot -15 ° C verdragen.

    7. Liggend snoer, goede vruchtzetting. Veel bukken: lastig onderhoud.

    8. Sierlijke boog met peren

    9. Boog met appelen



















    01-09-2009, 15:27 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (41 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG NORMANBY

    VERVOLG NORMANBY

    1. Bloemenborder

    2. Hoge bijenkasten: blijkbaar veel bijen.

    3. Leifruit

    4. Leifruit

    5. Oud alaam

    6. Oud alaam

    7.Nog eens jong doen

    8. Terug op de bus wacht de fruitmand van Jeanpierre: niet alleen een appel, maar ook een peer voor de dorst.

    9. Het vruchtbare landschap.

     



















    01-09-2009, 15:19 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    29-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2009 leverde ons een weelde aan Kerspruimen

    2009 leverde ons een weelde aan Kerspruimen

    Kerspruimen of myrobolanen (Prunus cerasifera)  zijn iets groter dan kersen.

    Verleden jaar hadden we er geen (alle bloemen bevroren) en nu een overvloed.

     De gebogen takken zijn overladen met gele , rode, roze en blauwe pruimpjes. 

    De pruimpjes zijn lekker (Ze halen wel niet de smaak van de gewone pruimen (Prunus domestica), vers of ingemaakt. Elke variëteit heeft zijn eigen smaak. Het meest gegeerd zijn de gele vruchten. 

    Hoe verwerken we die overvloed?

    We maken drie producten:

    1. De hele vruchten in bokalen, 2. sap. 3. Fruitbeleg

    We verzamelen bokalen met een schroefdeksel, grote bokalen voor de hele vruchten, kleine voor het fruitbeleg en flessen voor het sap.   De deksels moeten gaaf zijn en heel zuiver.                                                                                               Voor de fruitinmaak kopen we een grote verpakking ongeraffineerde zoetstof . Dit jaar was het biosuiker uit Costa Rica.  Deze ongeraffineerde suiker is niet alleen rijker aan vitaalstoffen, maar geeft ook een fijnere smaak.

    Inmaken in bokalen gaat het vlugste.                                                         We vullen bokalen met de pruimpjes en voegen er 2 soeplepels rietsuiker bij. Vullen met water tot aan de boord. De gevulde bokaaltjes worden onder water aan +/-  75C° gepasteuriseerd. Als ze voldoende handwarm afgekoeld zijn, droog ik ze af en zet ze onderste boven. De deksels mogen niet gebombeerd zijn, maar ingetrokken. De potjes dienen luchtledig te zijn om gisting te vermijden. Een andere reden tot gisting is dat resten van de inhoud op de groeven van de bokaal en het deksel blijven en hierdoor niet luchtdicht afsluiten.

    De stenen van de pruimen geven een fijne smaak aan de bereiding.

     

    Sap.

    Vul een grote kookpot met pruimen en een bodempje water. De pruimpjes geven vlug hun vocht af als ze verhit worden. Giet de bereiding door een zeef. Het vocht kan gezoet in flessen gedaan worden. 25% suiker of naar smaak. Men kan ze nog 10 minuten pasteuriseren in heet water aan 80C°.

     

    Fruitbeleg met appelen                                                                De puree warm door een roerzeef draaien. Appelen zacht smoren in een bodempje water en door een roerzeef draaien of mixen. De compote  mengen en zoeten. Potjes vullen en zoals het sap pasteuriseren aan 80C°. 

    Fruitbeleg of fruitcompote wordt gezoet aan 25% suiker in plaats van 50 of 60% bij confituur.

     

    Aleide Lagrou

     

     

     

    Fotomateriaal

    1. Schudden voor gebruik

    2. De oogst

    3. Geel

    4. Geel en rood

    5. Etiketten plakken

    6. Voorraad

    7. Appelbes ( Aronia melanocarpa Viking).  Appelbessen worden in beperkte mate (5 – 10 %) gebruikt als kleur – en smaakversterkers bij sappen en confituren. Op zichzelf zijn ze te wrang om zo te eten (zeker het ras Viking).

    8. Suiker

    9. Roerzeef

     



















    29-08-2009, 23:51 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg Kerspruimen

    Vervolg Kerspruimen

     

    1 . Vruchten van verschillende kleuren

    2. Gele

    3. Tweekleurig

    4. Zwaar beladen takken rode pruimen

    5. 3 bomen

    6. Van nabij ronde, rode vrucht

    7. Van nabij ovale, rode vrucht

    8. Gele

    9. Roze



















    29-08-2009, 23:48 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    22-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op zoek naar onbespoten fruit

     Op zoek naar onbespoten fruit

                                

                                

                                 Geachte fruitliefhebber,

     

    Ik ben met een onderzoek en testen bezig wat betreft het maken van Levenswater (eau-de-vie) van fruit. Vooral oude varieteiten die dicht bij de wilde aanleunen zouden heel interessant moeten zijn, maar wellicht zijn er ook nieuwe varieteiten geschikt.

    Als er mensen zijn die mij kunnen helpen verneem ik dat graag op: geurtvanrennes@mail.com Meer over mijn project is te vinden op http://levenswater.skynetblogs.be

     

    Met vriendelijke groeten,

     

    Geurt van Rennes

    22-08-2009, 09:17 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien op verhoogd Bed

    Aardbeien op verhoogd Bed

    (Tussen haakjes: een van mijn eerste blogs 08/04/2005 ging al hierover)

    De aardbeien zijn al een tiental dagen geplant op het verhoogde bed. Van yves Hendrickx, de directeur van het biologisch proefbedrijf  voor aardbeien te Roosdaal had ik vernomen dat de beste periode vaar aanplant van het ras Gorella zich situeert tussen 8 en 13 aug.

    Telkens ben ik verwonderd hoeveel kruiwagens materiaal dienen aangevoerd te worden.

    Ik begin met het strooien van een laagje bentoniet. Hierop komt een laag helemaal verteerde paardenmest. Het was al oude mest toen ik die kreeg en afdekte met een ondoorlaatbaar zeil. De volgende laag is leemgrond. Hierop komt een dikke laag compost. De bovenste laag is het sinds 1 jaar gecomposteerd hakselhout van populier. Dit jaar lag dit materiaal ook tussen de bedden in. Ik ben verwonderd hoe sterk worteluitlopers er zich in ontwikkelden. Ik heb de beste exemplaren uitgeplant. Deze planten waren praktisch zo goed ontwikkeld als de planten van een vermeerderingsveld die ik vorig jaar aanschafte. Mijn beste planten komen wel van de worteluitlopers vastgezet in plantpotjes.

    Het oude ras Gorella is mij uitstekend bevallen: zeer lekkere vruchten en zeer gezonde planten: geen enkele is uitgevallen. Wat een verschil met de ooit op de markt in Heist-op-de-Berg aangeschafte planten: één en al afsterven net voor ze vruchten gaan dragen. Dat je besmette planten koopt is niet te zien bij de aankoop.

    Het was droog bij het opzetten van de bedden. Gelukkig kregen we dan flink wat regen. Intussen werd het weer zeer droog en warm. Goed gieten bij het planten was de boodschap. Aan de voorgekweekte planten was nauwelijks te zien dat ze verplant waren. Met de serieuze regenbui van 20 aug. is er geen omkijken meer naar.



















    22-08-2009, 09:12 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reactie op de laatste blog

    Reactie op de laatste blog

     

    waar kan ik terecht voor braamrassen victoria (stekken of afleggen)

    Ik kan hier spijtig niet op antwoorden want een bramenras Victoria is mij totaal onbekend

    Ik heb wel het wilde bramenras Fantasia.

    22-08-2009, 00:21 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bevindingen te Heikant (Hulst) Zeeuws-Vlaanderen

    Bevindingen te Heikant (Hulst) Zeeuws-Vlaanderen

     van Karel Martinet.  Bedankt om door te geven.


    De laatste weken heb je weer heel wat interessants te melden, bijv over pruimen.

    Je toonde twee mooie pruimen, de rode Colobel (kersxAnna Spath) en de prachtige MO-Nectar. Bij deze laatste verwijst je vriend naar de Strival. Het frappeert mij wel, omdat ik ook een Strival heb gehad en die vruchten zoals ik ze in gedachten heb leken mij veel meer op de getoonde Colobel, vooral qua kleur, meer nog dan op de MO Nectar. Zelf moest ik bij Strival altijd denken aan de Spaanse Santa Rosas die je op de markt kunt kopen, maar die nog iets dikker zijn. Ik had die Strival omstreeks 1980 (vrij duur, f 32,-) gekocht bij het verzendhuis Willemse, wellicht bekend bij jou. Ik heb veel zorg aan het boompje besteed, goed open gesnoeid en zo want het was een warrige (niet al te sterke, maar dichte groeier met zeer veel zeer fijn hout. De pruim bloeide na een jaar of 4 erg rijk, maar de vruchtzetting was zeer teleurstellend, ik heb nooit meer dan 3 vruchten per jaar kunnen oogsten. Omdat ik toen een stuk of 15 pruimensoorten had dacht ik dat de bestuiving wel zou lukken, maar dat was niet zo. De pruim (Strival) was sappig, maar ik vond het een kerspruim. Dat wil zeggen, niet zo veel aroma, of smaak, wel sappig. Een niet al te korte maar dunne steel zat er aan. De dikste woog zoals beloofd in de catalogus, ongeveer honderd gram. En dat was de voornaamste reden dat ik ze gekocht had. Maar na een jaar of 7 ging het boompje plotseling dood, volgens mij aan een bacterieziekte, het ging snel en er was niets aan te doen.

     

    Indertijd heb ik nog een aparte pruim gekocht bij Willemse, uit een speciaal gidsje dat alleen liefhebbers kregen, de Edwards, ook door jou wel eens genoemd. Die doet het nog steeds, en is nu zeker zes of zeven meter hoog, als "laagstam". Hij lijdt volgens mij wat aan Monilia, er loopt gom uit de jonge takjes na de bloei, maar de boom groeit hard genoeg om er niet door te treuren. Elk jaar komen er vruchten aan, zelden echt veel, maar het is net voldoende voor mijn behoefte, die qua vorm doen denken aan Belle de Louvain maar een slag groter en blauw van kleur. De vrucht is steviger en smaakt ook heel anders. Er zit in onrijpe Edwards sensationeel veel zuur. Je weet niet wat je proeft als je er te vroeg in bijt, ook al is de vrucht blauw geworden, het lijkt wel een onrijpe sleedoorn. Bij volledigfe rijpheid is dit zuur bijna volledig weg, dan is het gewoon een lekkere en stevige grote pruim. Als je precies op het juiste moment er van eet, dus net niet te rijp, dan vind ik de combinatie van zoet met wat fijne maar duidelijke zuren een sensatie, echt uniek voor een dikke pruim. Daarom mag de grote boom bij mij blijven staan, ook al draagt ze maar povertjes. De gemiddelde Edwards weegt bij mij 80 tot 90 gram.

     

    De MO Nectar in jouw verhaal ziet er zeker fantastisch uit vind ik. Als de smaak nu nog goed is... (Naar mijn smaak een uitstekende pruim).

     

    Zelf was ik de 16e in Hof ter Saksen bij Beveren, pruimenproeven met de NBS. Het viel mij wat tegen eerlijk gezegd, vergeleken met de kersenhappening die ik in Alden Biezen vorig jaar heb beleefd. Er waren enkele tientallen pruimen te bewonderen, maar die waren alle onrijp of te rijp. Het leek er op dat men precies in een gat viel tussen de vroege en de late pruimen. Ook aan de bomen in de 3 ha grote boomgaard hing nauwelijks iets eetbaars. Wat er te koop was, waren maar een paar soorten, en dan nog handelsrassen, die kan ik op de markt ook kopen. En er waren een paar fouten in de naamgeving bij de bomen die zelfs mij meteen opvielen.

    Enkele zaken die bij mij in Heikant dit jaar speelden:

    niet veel pruimen maar wel zeer mooi en erg lekker.

    Nadat mijn Vlaamse Blauwe "mirabellen"boom doodging (van Calle Wetteren), en mijn Early Laxton, en toen mijn Opal, heb ik nu geen vroege pruimen meer. Die moet ik dus nog aanplanten, want ik heb de laatste jaren wel vier nieuwe pruimen aangeplant, maar helaas geen vroege. (Bryanstons Gage, Valor, R.Cl. de Bavay en Avalon)

    Het moet mij van het hart Daniel dat ik de informatie die ik lees over het pluktijdstip, zo dikwijls incorrect is. Is dat nu volledig door het broeikaseffect? Neemnu Anna Späth, dat is een late pruim die bij mij half september al weer voorbij is. Ik zit nu te denken aan St Catherine. Vroege pruimen, ik zou het niet weten, in elk geval neem ik weer een Opal.

    Verder heb ik dit jaar ook wat perziken (vooral de Lieveling) en abrikozen gehad. (Bredase) De laatste worden spijtig niet goed rijp, ze verschrompelen de een na de andere nadat de huid lokaal bruin is geworden, zou dat een soort schurft kunnen zijn? Mijn Moorpark heeft nul abrikozen opgeleverd terwijl er toch veel leken aan te komen. Volgens mij is er Monilia in het spel want de boom gomt op de dunne takjes en er is erg veel taksterfte, ook van dunne takjes, meteen na de bloei. Daarvoor is er weinig aan de hand. Ik heb ook een jonge abr. boom, Luizet, (van Willemse) die prachtig groeit en dit jaar een (1) mooie vrucht heeft voorgebracht. Ook een Hongaarse Abr. heeft veel gebloeid maar ook daar zijn alle vruchtjes geleidelijk afgevallen en was er veel taksterfte van dunne takken. Door de sterke groei is dat nu niet meer te zien, maar het ziet er wel naar uit dat ook de abrikozenteelt in ons land, als er geen nachtvorst is geweest, ook niet meer kan lukken vanwege Monilia, tenminste als je niet spuit. Ik ga de Moorpark rooien en wil het met de andere bomen nog even aanzien. Rond 1990 heb ik één keer (in 30 jaar tijd) een schitterende oogst van abrikozen gehad aan een Hongaarse Abr. Manden vol hingen er aan, niet te geloven, en ook nog erg lekker, maar twee jaar later was de boom, 20 jaar oud, ineens dood. Normaal bevriezen alle bloesems in maart/april. Vreemd is dat diverse catalogen (Willemse en Bakker) schrijven dat de abrikoos bloeit in mei, terwijl dit eigenlijk altijd in maart of april is. En daarom lukt het haast nooit met die abrikozen.

    Als ik perziken of abrikozen heb, weten de wespen helaas ook de weg.

    Peren heb ik dit jaar niet, helemaal niet, nul stuks, van een stuk of vijf bomen. Ik weet nu hoe het komt: afgezien van enig schurft, de houtduiven gaan er mee vliegen, als ze drie of vier cm lang zijn, misschien de kauwen ook wel. Appels heb ik voldoende en van goed formaat, het is gewoon een geweldig goed groeizaam jaar geweest voor alles wat maar groeien wil: lang, veel zon en voldoende regen.

    Mijn paw paws hebben weer niet gedragen, omdat de 2e boom niet of nauwelijks bloeit, er is kruisbestuiving nodig, nu weet ik nog steeds niet hoe ze smaken.

    Verder heb ik bij De Moerbeiboom bij Wetteren twee soorten kaki's gekocht, ze groeien goed, ik ben benieuwd hoe dat zal gaan. Ze zouden het volgens Dithmer Guillaume goed moeten doen.

     

    Mijn meeste plezier heb ik nog beleefd van mijn vijgen. Die zijn er ondanks de strenge winter toch gekomen. (Ze staan wel tegen muren.) De vijgen hebben alleen de wespen als plaag, maar de vroege vijgen zijn rijp voor de wespen er zijn. Daarnaast heb ik ontdekt dat ik de bijna rijpe vruchten kan inpakken met huishoudfolie. Gewoon er ronddraaien, het blijft gewoon zitten en de beestjes kunnen er niet bij. Helpt ook tegen rotten als het regent en er al scheurtjes inzetten. Het is de moeite als het mooie grote vruchten zijn. Dit jaar was de zwaarste 207 gram, een verpulvering van het oude record dat 170 gram bedroeg. Uiteraard zijn kleinere vruchten meestal fijner, lekkerder en zoeter.

    Trouwens, ook de noten doen het hier goed, net als bij jullie. Ik schrok wel van de ziektes die je beschrijft! Ik heb er bij mij ook een handvol bruine mummies afgeplukt, maar ik weet niet of dit nieuw is, ik denkt dat nie niet voor het eerst is, maar ik hoop wel dat het niet toeneemt. Mijn grootste tros was slechts 7 stuks, geen 14, maar toch plezierig om te zien.

     

    Succes met je blog Daniel, ga zo voort.

    Karel 

     

     

     

     

     

    22-08-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    19-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blauwbessen vragen een zure grond

    Blauwbessen vragen een zure grond

    Dit jaar hadden we weer een zeer rijke oogst aan blauwbessen.

    Ik kreeg de resultaten onder ogen van een onderzoek van het Research Institute for Organic Agriculture in Zwitserland.

    Men onderzocht hoe men blauwbessen kon telen in meer basische gronden (hogere PH). In deze gronden moet men zuur materiaal inwerken.

    Compost van hakselhout en zaagmeel van naaldhout bleek de beste vervanger voor turf. Turf vindt men in de bioteelt minder wenselijk omwille van de roofbouw op de natuur.

    De optimale zuurgraad in zaagsel van dennenhout bleek 3.8 (CaCl2) en 4.2 (H22O).

    Op het veld is een jaarlijkse toediening van 30 g zwavel per plant voldoende om de planten in dennenzaagmeel optimaal te laten groeien. Dit dient ook om het zachte water voor de irrigatie te compenseren.

    Toediening van citroenzuur gaf povere resultaten.

    Afdekking met een mulch van pijnhout had een gunstige invloed op groei en productie.





    19-08-2009, 01:06 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    15-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bij Georges Cooman te Lochristi 14/08

    Bij Georges Cooman te Lochristi 14/08

    Vorig jaar heb ik Georges leren kenen op de NBS (Nationale Boomgaardenstichting) –stand op de Fruithappening van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen te Zwalm. Ieder jaar heeft deze fruithappening plaats in een van de aangesloten gemeenten. Dit jaar is dit te Sint-Lievens-Houtem op zo. 18 oktober.

    Te Zwalm toonde Georges 3 door hem gecreëerde rassen: Mephisto: een mooi gekleurde en smakelijke vrucht. Ten tweede:  Eskelinck: eveneens een lekkere appel: geel met een oranje blos. De derde appel vertoont glazigheid en schrijft hij af. Tussen haakjes over deze vruchten werd bericht in Pomologia  2004/4 en 2005/1.

    Vorige zondag was het pruimen proeven bij Eddy Vets te Itegem. We ontmoetten Georges terug. Hij liet een eigen pruim proeven: rond, gemiddelde grootte, donkerrood met roodkleurig vlees en een goede smaak. Hij noemt ze Colobel. Het is de kruising tussen een myrobolaan (kerspruim) en Anna Späth, een goede, late pruim van begin september.

    Georges vertelde dat hij nog een zeer mooie pruim had. Onze  (van Louis en mij) belangstelling was gewekt en we maakten een afspraak.

    Deze pruim –hij gaf haar de naam MO-Nectar- is werkelijk een uitstekende pruim, prachtig gekleurd (zie foto’s), groot, zeer lekker, zeer zoet en uitermate sappig en groeit op een gezonde boom.

    De ontstaansgeschiedenis is werkelijk spectaculair: Hij gaf 20 stenen van een mirabel de Nancy een temperatuurschrikking.

    Hij dompelde telkens twee stenen een bepaalde tijd in heet water: 2, 4, 5 minuten enz. Hij was van plan de behandelde stenen telkens per twee te planten, doch zijn vrouw ruimde de stenen samen op. Hij zaaide deze stenen en slechts één ontkiemde en gaf na een aantal jaren deze schitterende vrucht.

    Zou dit een uitzonderlijke mutatie zijn?

    Vorig jaar had hij opnieuw prijs met de appel Bikkel, een zaailing van Pink Lady, bij ons ingevoerd uit warmere streken.  Zijn vrucht is meer grijs-bruin met lichte blos. Het is een stevige, zeer late appel (pluk 1 nov.). De vrucht hangt zeer vast aan de boom. Goede smaak.

    Vriend Louis Eelen had zijn alaam bij en gaf een demonstratie van zijn manier van enten. Met behulp van zijn vlijmscherpe beitel snijdt hij 2 gelijke vlakken, maakt nog een kleine inkeping in beide snijvlakken en schuift ent en onderstam perfect in elkaar. Dit is wat men de verbeterde of Engelse plakenting noemt. Vakmanswerk.

    Georges had enkele pruimen onderstammetjes en vandaag sneed Louis een oog van de nieuwe pruimen en plakte dit op een even grote inkeping op de onderstam. Vervolgens bindt hij oog en onderstam op die plaats stevig samen met een plakkende en licht rekbare strip. Als het steeltje afvalt in plaats van te verdorren is er veel kans op succes . De hergroei blijft gewoonlijk uit tot volgend jaar. Hij vindt deze vorm van chipbudden eenvoudiger en gemakkelijker dan oculeren waarbij men een T-vormige insnijding maakt en het oog onder de losgemaakte bast schuift.                                                    Bij de werkwijze van Louis zit de finesse wellicht in het plakkende en rekbare afdichtingbandje.

    Georges heeft naast de tuin thuis een boomgaard op een andere plaats. Thuis zagen we o.a. zijn Mephisto en de overvol geladen Eskelinck. Ik proefde een afgevallen vrucht en hoewel nog veel te vroeg, was er al een spoor van de goede smaak. Georges  wees ook nog op een eigen kruising van een zoetsmakende komkommer en augurk.

    Enkele zaken die mij troffen in de grote boomgaard.

    Er lopen nogal wat bruine kippen van eigen kruising. Die zorgen voor opruiming van een boel insecten. Verder is er enkel natuurlijke teelt, geen spuiten.

    De pruimen hebben een duidelijk beter formaat dan wij gewoon zijn in de Kempen en die we bv vorige zondag zagen te Itegem.

    Zijn Signe Tillisch hangt vol met grootformaat appelen die ik nooit kan telen, met daarbij weinig beurtjaargevoeligheid. Vergelijk: dit jaar heb ik weer geen vruchten wegens die ene nachtvorst. Het zou normaal een draagjaar moeten geweest zijn, na het beurtjaar van vorig jaar.

    We stonden stil bij een opvallende, helderrode Hongaarse appel, Sîgled Piros, nu rijp, met zacht en zoet vlees, uitstekend voor appelmoes.

    Hij heeft een voorkeur voor MM 106 onderstam. Na 15 jaar zijn het flinke bomen geworden.

    Pruimen, met ongeveer de helft van de bomen, zijn zeer goed vertegenwoordigd.

    Een grote, mooie, blauwe, maar nog niet gans rijpe vrucht viel op. We vroegen de naam, die Georges achteraf ging opzoeken. Hij had die aangeschaft bij de NBS (waarvan hij bestuurslid is) als Jefferson. Dit is echter een grote, waardevolle, gele pruim. Zou deze pruim een dubbele Conducta kunnen zijn?

    Als we het over het overvloedige sap van zijn MO-Nectarpruim hebben, verwijst hij naar Strival, mij onbekend, een reeds geplukte pruim, eveneens een sap-bom.

    Nog een grote pruim die opviel en overvloedig draagt is Jasima een late pruim, mooi geel-oranje bij rijpheid. Die zou ik ook nog moeten leren kennen.

    Dit zijn maar enkele elementen uit een lang bezoek en gesprek met een zeer creatieve fruitliefhebber, een zeer zeldzaam ras.

    Zeer tevreden en vol bewondering, met heel veel nieuwe indrukken, namen we afscheid van Georges Cooman, een bescheiden, maar zeer creatieve man.

    Dank u Georges.

    FOTOMATERIAAL

     

    Louis en Georges

    Georges

    De Colobelpruim (kerspruimXAnna Späth)

    Colobel heeft rood vruchtvlees

    De sterk dragende Eskelinck

    Mephisto

    Zijn zoete komkommer

    Het uiterst glad snijden met de beitel

    Het maken van de lichte inkeping bij de verbeterde of Engelse plakenting.




















    15-08-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!