(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    07-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom zijn bessen zo gezond

    Uit de Standaard:

    Daarom zijn bessen zo gezond

    Gisteren om 16:28 door mgs | Bron: Daily Mail

    De Scandinavische Lingonbesjes, donkerrode zachte vruchten, worden getipt als hét nieuwe superfood, maar eigenlijk zitten alle bessen boordevol gezonde voedingsstoffen.

    (Bij ons is dit de vossenbes of rode bosbes - Vaccinium vitis-ideae-; in het Engels Lingonberry, Preiselbeere in het Duits. De cultivars “Koralle” en “Red Pearl” zijn bij ons te koop. Vossenbessen vind je ook in de Ardennen naast de bosbessen.

    Bosbessen voor sterkere botten

    Bosbessen barsten van de antioxidanten en helpen ons beschermen tegen hartziektes en kanker. Een minder bekend voordeel van deze blauwe bessen is dat is dat ze sterke beenderen bezorgen. Een studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Bone and Mineral Research toont aan dat een dieet met veel bosbessen de ontwikkeling van uw botten stimuleert.                                                                                                               (Men maakt hier geen onderscheid tussen de wilde bosbessen met rood sap en de gecultiveerde, grotere Blauwe bessen met wit sap.)

     

    Aardbeien voor een goede darmwerking

    Aardbeien bevatten niet alleen meer vitamine C dan sinaasappels, ze vormen ook een van de beste oplossingen voor obstipatie. Het rode fruit bevat namelijk veel vezels die de darmfunctie optimaliseren en bestaan, in tegenstelling tot pruimen (die het tegenovergestelde effect kunnen hebben als u niet voldoende drinkt), voor 92 procent uit water.
     

    Braambessen voor uw geheugen

    Deze besjes kunnen uw hersencellen stimuleren. Een studie op dieren heeft aangetoond dat extracten van braambes het evenwicht en de coördinatie verbeteren en uw geheugen versterken. Volgens de onderzoekers kan dit verklaard worden door de antioxidanten in de bessen en hun ontstekingswerende werking.

    Onderzoekers aan het Amerikaanse Human Nutrition Research Center on Ageing geloven zelfs dat de polyfenolen in de bessen ons cognitieve vermogen kunnen verbeteren door de opeenstapeling van toxische proteïnes in de hersenen tegen te gaan. Ze zouden op die manier gebruikt kunnen worden in de strijd tegen Alzheimer.
     

    Aalbessen voor een gezonde bloeddruk

    Een kopje aalbessen bevat 308 milligram kalium (dagelijks wordt 2.000 milligram aangeraden). Kalium is essentieel om de bloeddruk te regelen en is ook belangrijk voor uw spieren en beenderen. Een tekort aan kalium kan tot spierkrampen, zwakte en een onregelmatige hartslag leiden.
     

    Goji-bessen voor meer energie

    Deze besjes uit het Himalayagebergte, met meer bètacaroteen dan wortels, zijn beschikbaar in gezondheids- en natuurvoedingwinkels. Per honderd gram bevatten de bessen 7,6 milligram ijzer en daarmee laten ze een steak (3,7 milligram) en spinazie (2,7 milligram) ver achter zich. We hebben ijzer vooral nodig om hemoglobine, het rode pigment in bloedcellen dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof door het lichaam, aan te maken.

    Açaí-bessen voor uw uitstraling

    Açaí-bessen bevatten twee keer zoveel antioxidanten als bosbessen en ze worden in hun thuisland Brazilië ook wel de beauty berries genoemd omdat ze veroudering tegengaan. Een Amerikaanse studie aan de Emory University School of Medicine heeft aangetoond dat fruitvliegjes tot drie keer langer leven als ze Açaí-supplementen krijgen. De bessen zijn eveneeens rijk aan aminozuren en omega vetzuren waardoor ze goed zijn voor je haar, je huid en je nagels.
     

    Frambozen voor gezonde gewrichten

    Framboosjes staan vooral bekend om hun ontstekingswerende eigenschappen, maar in dierenstudies werd aangetoond dat ze niet alleen ontstekingen remmen, maar ook schade aan het kraakbeen beperken. In de toekomst zullen ze misschien kunnen worden ingezet bij de behandeling van artritis.
     

    Veenbessen voor een blije buik

    Deze bessen hebben een scherpe smaak, maar bezorgen u wel een gezonde blaas. Nieuw onderzoek toont ook aan dat veenbessen een goede partner kunnen zijn in de strijd tegen maagzweren en maagkanker.

     

     

    07-08-2013, 14:00 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perzikenwandeling te Gelrode Ludo Rosseel en de NBS

    Perzikenwandeling te Gelrode           

    Ludo Rosseel en de NBS

    Te Gelrode in het Hageland ligt de nog enige, commerciële perzikenaanplant. De Nationale Boomgaardenstichting vond er onderdak voor zijn perzikencollectie. Op 3 augustus was er de perzikenwandeling.

    Gelrode ken ik van toen ik nog een kind was. Dagen lang kon mijn vader vertellen over zijn oorlogservaringen. Hij passeerde er in 1914 toen hij op weg was terug naar het leger. Bij Tienen was hij aan de dood ontsnapt door zich dood te gebaren. Op het kruispunt van de grote baan Aarschot –Leuven en de Begijnendijksesteenweg naar Betekom waren alle huizen door de Duitsers in brand gestoken. Langs die weg heeft men op hem in burger drie maal geschoten.

    Voor de verkenning was er nogal wat volk opgekomen; zelfs vanuit Nederland.

    De eigenaar Ludo Rosseel heeft een verkoopstand bij het perceel. De perziken waren al uitverkocht, maar hij had nog een paar bakken uit gesorteerde om te laten proeven. Het vroege ras Amsden was geplukt Er is wel wat variatie in dit ras. Er zijn vroege en late klonen.

    Het perceel ligt op een heuvelkam van ijzerzandsteen en er is verschil in vorstgevoeligheid naar gelang hoger en lager. Door de vroege bloei is de perzikenteelt een risicoteelt. Op dit punt is er evolutie. Het weer is warmer geworden. Ten tijde van zijn vader was er maar op één van de twee jaren oogst. Nu is er maar een slecht jaar op 3-4 jaren. Er waren gapingen in de aanplant voor verjonging. Na een paar jaar rust is heraanplant mogelijk. Echter met de zware winters van de laatste jaren bevroor het jong plantsoen op de kwekerij. Eenjarige en tweejarige boompjes zijn gevoelig voor wintervorst, vanaf 3 jaar is dit niet meer het geval. Soms kan er wel een takje invriezen. Perziken verkiezen een licht zure grond. Natte gronden vormen een probleem.

    De heer Rosseel is ook verkoper van sproeistoffen en zijn bomen waren al 13 keer behandeld. Jaren geleden, bij zijn vader volstonden 3 bespuitingen.

    De NBS is 4 jaar terug begonnen met de eerste aanplant. Sommige rassen dragen al in het tweede jaar. Er staan een 30 tal rassen, meestal in tweevoud. Men brengt de perziken onder in een 5 tal groepen. Er zijn witvlezige en geelvlezige. Ze hebben er ook een oude Briool (Van Zelem), haar- of donsloze perzik, maar een delicaat ras, dat beter thuis hoort in een warme stadstuin. Over perziken is er niet veel nieuwe lectuur. NBS hoopt tegen de volgende Europom met een brochure over de proefaanleg klaar te komen.

    Dirk Vanden Eynde van Nieuwrode en Louis Millis van Ramsel zijn er de drijvende krachten. Ze namen de groep, na verkenning met de heer Rosseel, verder op sleeptouw.

    Dirk legde uit hoe zij op zoek gaan naar de oude rassen, dikwijls in de buurlanden. Doch zij hebben ook oog voor waardevolle nieuwe rassen. Hij liet zich bv. lovend uit over het nieuwe, Franse ras Benedicte.

    Het terugvinden van de oude rassen is niet zo makkelijk omdat er een generatie tussen zit die geen perziken meer teelde. Met de open grenzen in Europa werd de perzikenteelt vanaf de zestigerjaren verlaten. Een bijkomende moeilijkheid is het vinden van het echte ras tussen de vele, gelijkende zaailingen.

    Perziken worden gemakshalve geënt op de pruimenonderstam St Julien A maar houden het soms slechts korte tijd uit. Veel beter is te enten op zaailing van perzik. Deze groeit met een pinwortel en zet zich beter in de grond.

    Vroeger werden perziken veelal in serres geteeld. Montreuil tegen Parijs is bekend om de hoge muren (2,7 m) waartegen de perziken geteeld werden (17 de eeuw tot 1960). Perziken waren toen dure luxeproducten.

    We zijn er in 2003 geweest op de NBS reis in Frankrijk. De muren zijn geklasseerd erfgoed. Rassen die er groeiden als Tétons de Venus, Grosse Mignonne en Belle Impériale groeien nu in Gelrode.

     

    FOTO’S

    Ludo Royen, stichter-voorzitter NBS en Louis Millis

    Dirk Vanden Eynde

    Groep rond Ludo Rosseel

    Ludo Rosseel , links Eouis Millis

    Idem

    De man met het groene petje is Jacques Bosschaerts

    Aantrekkelijke perziken

    Idem

    Onder de perziken



















    07-08-2013, 12:34 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Een bevroren takje

    2 jarig boompje

    Op 4 jaar

    Tweejarig boompje met vruchten

    Bij dergelijke groeiwijze stoten vruchten elkaar soms af.

    Vincent in gesprek met Nijmegenaar; iemand die mijn blog al kent.













    07-08-2013, 12:31 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    03-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitfocus te East Malling

    Fruitfocus te East Malling

    Traditiegetrouw ging de Fruitfocus weer door op woensdag (24/7) in de vierde week van juli op de terreinen van East Malling Research .

    We trokken er met 4 fruitvrienden naartoe.

    Precies 20 jaar terug kwam ik er een eerste maal tijdens een fruitige kampeerweek met Vincent .

    Het begon toen al goed. In Dover werden wij er uit gepikt voor controle met een drughond. De enige keer op de vele reizen naar Engeland dat ik dit meemaakte.

    We bezochten de grote fruitcollectie te Brogdale. We zagen er o.a. Vlaanderens Roem, een Duits(?) appelras door iemand meegebracht en valselijk geïntroduceerd onder deze nieuwe naam.

    We kampeerden in de Thames vallei en bezochten Mockbeggars farm waar Derek Jennings zijn nieuwe kleinfruit rassen uittestte. Te Otham (Maidstone) hadden we thuis een afspraak met hem. Daarna kwamen we op de oorspronkelijke Keepers Nursery en hadden een ontmoeting met de stichter, een Engelse piloot van de tweede wereldoorlog. We kampeerden op de belendende farm. ’s Anderendaags reden we naar de Fruitfocus op East Malling Research station.

    Derek Jennings lanceerde er zijn nieuwe herfstframboos Dinkum. Ik heb die achteraf geplant, doch Autumn Bliss bleek beter.

    Vier jaar terug hadden we al eens met ons vieren (Guy, Marc, Vincent en ik) de Fruitfocus bezocht.

    Het hoogtepunt nu was de kennismaking met de nieuwe aardbei Malling  Centenary (Malling eeuweling), gelanceerd en benoemd naar het dit jaar honderdjarig bestaan van dit wereldberoemde East Malling Research Station.

    Het is de best smakende, grote aardbei die ik ooit proefde. Het is een middentijds rijpend ras, een paar dagen voor Elsanta. Elsanta is op dit ogenblik het meest geteelde ras. Voor de liefhebber zijn er wel nadelen aan dit ras: wortelverwelking. Slechts 1 jaar telen is de boodschap.

    Malling Centenary steekt echter dit ras naar de kroon: betere smaak: 7,5 (op 10) tegenover 6,5 voor Elsanta. Vastheid: 7,5 tegenover 5,0 voor Elsanta. Aantrekkelijkheid (Appearance): 8,5 tegenover 5,0. Uitstalleven:  8,5 tegenover 7,5 voor Elsanta. De resistentie tegen ziekten zou gewoon zijn, doch er waren geen problemen. Plantmateriaal zal vanaf 2015 beschikbaar zijn bij verschillende Nederlandse firma's o. a. Goossens Flevoplant BV.

    Op een algemene voorlichting stand viel er veel te proeven: naast de nieuwe aardbei Malling Centenary waren er nog andere aardbeirassen. Zeer interessant vonden wij het proeven van enkele perziken.  Zie de foto’s.

     

     

    Daarna ging het naar Brogdale, speciaal voor het kleinfruit perceel.

    Vier jaar terug zag het er een stuk beter uit. Nu wordt het nog minimaal onderhouden en vertoont  al veel uitval. Kleinfruit krijgt duidelijk een stuk minder aandacht dan de rest.

    We waren ook benieuwd naar de abrikozen, totaal bevroren. We zagen al bij al een drietal vruchten op een rij met 20-30 bomen.

    Ik zie al uit naar het afsluitende bezoek van de NBS-reis op 25/8 geleid door de excellente fruitdame Joan Morgan, de auteur van ‘The Book of Apples’.

    FOTO’S

    Ons viertal

     

    Fruitfocus

    Malling Centenary

    Idem

    Idem

    Fruitbeker

    Perzik

    Perzik

    Pruim

















    03-08-2013, 09:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG
    VERVOLG

     

    Nectarine

    Op de stand van East Malling Research

    Brogdale softfruit perceel

    Bessen

    Idem

    Met Guy De Kinder













    03-08-2013, 09:23 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    21-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte Bes BIG BEN

    Zwarte Bes BIG BEN

    Vorig jaar op 23 februari 2012 kreeg ik een plant van Howard Stringer, mijn 89 jarige Engelse fruitvriend, twee dagen voor zijn overlijden. Op 18 juli 2013 plukte ik de eerste vruchten. De bessen waren zeer rijp. Het is een zeer vroeg ras.

    Het ras werd ontwikkeld aan het Scottish Crop Research Institute en kwam in 2010 (?)  in de handel. De variëteit is het resultaat van meervoudige kruisingen met Goliath, Ojebyn en Ben Nevis.

    De zwarte bessen die aan het SCRI ontwikkeld werden kregen steeds de voornaam Ben en dan de naam van het nieuwe ras. Ben Lomond betekende destijds de doorbraak van meer resistente rassen. Ben Sarek bv is een iets kleiner blijvende struik –geschikt voor kleinere tuinen- doch een zeer vruchtbaar ras en vrij grote bessen. Te Wishley is het een veel aangeplant ras.

    Zwarte bessen zijn gevoelig voor lentenachtvorst. Zo waren er in 2012 zo goed als geen vruchten. De laatst bloeiende rassen Ben Alder en Ben Tirran ontsnappen soms de dans. Ze hebben wel iets kleinere bessen dan de doorsnee.

    Omdat men er in geslaagd was een zeer grote bes met een zachte smaak, speciaal geschikt voor verse consumptie te ontwikkelen, gaf men deze bes de naam Big Ben. Tot nog toe gingen praktisch alle bessen naar de industriële verwerking.

    Bij een vergelijkende proef stelde men een gemiddeld bes gewicht vast van 2,9 g in vergelijking met 1,1 g bij de andere bessen. Big Ben heeft dus duidelijk meer dan twee maal het gewicht van de andere bessen.

    Een 3 jaar oude struik kan 4,5 kg opbrengen.











    21-07-2013, 10:20 geschreven door Daantje

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    18-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kring Bio-kleinfruittelers vergadert op Pur Fruit

    De kring Bio-kleinfruittelers vergadert op Pur Fruit

    Bart Van Parijs te Oeselgem, in de Leievallei nog in West-Vlaanderen (gemeente Dentergem), doch op de grens met Oost-Vlaanderen runt het eerste Bio-Zelfplukbedrijf Pur Fruit.

    www.purfruit.com

     

    Voor de vergadering was er een kijk op gewassen; momenteel nog 48 kleinfruitsoorten.

    Bart, een geboren Gentenaar kon er sappig over vertellen.

    De hoofdbrok van de vergadering werd ingenomen door Tim Belien, hoofd zoölogie van het Proefcentrum Fruitteelt te Sint Truiden.

    Hij bracht verslag uit van de diverse proeven op bio bedrijven.

     

    FOTO’S

    De man in het midden is Bart

    Foto’s van de braam Chester Thornless, die het al vele jaren goed doet.

    Recent treedt een sporadische takverwelking op.

    Kiwibessen, de eerste al 9 jaar terug geplant maken geen weelderige indruk wegens vroegere vorstschade.



















    18-07-2013, 20:01 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    16-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PPV OVL te Bekkevoort

    PPV OVL te Bekkevoort

    De Provinciale Pomologische Vereniging Oost-Vlaanderen ging dit jaar op studie uitstap naar Bekkevoort bij Diest. (4/07) (Verslag van de uitstap vorig jaar vindt men op 28-07-2012)

    In de voormiddag bezoek aan de Devos Group. Stefaan en zijn vrouw Martine ontvingen de groep. Samen met hun twee zonen runnen zij dit voorbeeld bedrijf.

    Hun grond van 125 Ha ligt in één blok bij de gebouwen. Je rijdt er naartoe en terug via smalle landbouwwegen, soms kofferwegen, gleuven in het golvend, Brabants landschap van het Hageland, zeer vruchtbare leemgrond.

    Naast de bedrijfsgebouwen voor het fruit is men het nieuw onderkomen voor de renpaarden aan het afwerken. Aan de andere zijde is er reeds een onderkomen en overdekte piste. Paarden zijn immers een oude liefde van het koppel. In de nieuwe stallen is er eveneens een grote oefen-springpiste. Het grote dak is belegd met zonnepanelen. Ik lees net dat zoon Pieter de grote springwedstrijd van Boedapest gewonnen heeft.

    We komen de grote fruitloods binnen via de sorteerafdeling. Er is volop activiteit want wekelijks gaan hier tientallen tonnen kwaliteitsfruit de deur uit. En dit het ganse jaar door. Grote afnemers zijn hier zeker van een constante levering van kwaliteitsfruit. Stefaan Devos, de bedrijfsleider hamert op deze begrippen: kwaliteit en kwantiteit. Er zijn 50 koelcellen. De Devos groep staat in voor sortering en verkoop van kwaliteit Conference peren en appelen onder de merknaam Primo. Daarnaast worden nog groenten en aardbeien ingekocht en verpakt onder eigen label.

    We trekken de fruitplantage in: 125 Ha in een blok, hoofdzakelijk peren. Als appelen telen zij vooral Primo, een kloon van Jonagold, doch een clubras, in handen van enkele kwaliteitstelers.

    Men is tevreden over de bezetting, maar het is geen topjaar.

    We komen aan een gebouw met een hoge, brede schoorsteen. Dit blijkt het hagelcanon te zijn. Men is er zeer positief over. In de zeven jaren gebruik geen hagelschade meer. De jaren voordien was er meermaals verhageling. Op het bedrijf heeft men een buienradar. Met een GSM signaal start men het canon, dat dan voortdurend buldert; ontsteking om de 7 seconden. Er is overeenkomst met buren en gemeente.

    Na het middagmaal in Pallieter trekken we naar de deelgemeente Assent voor bezoek aan Reinroods bio-fruitbedrijf van Hugo Weckx en zijn echtgenote. Even draaien we de weg in de verkeerde richting in en komen in de Provincie Limburg (Loksbergen).

    We worden hartelijk ontvangen door het echtpaar. Hugo stelt het bedrijf van 23 Ha voor en geeft een overzicht van de werkwijze op een biobedrijf   en overloopt de probleemplagen en de bemesting, voornamelijk kippenmest van een bio-kippenbedrijf.  Het te hoge fosfaatgehalte  volgens de nieuwe bemestingsnormen stelt voor de toekomst echter een serieus probleem.

    We gaan de aanplant bekijken. Bomen op onderstam M9 en dan nog wordt de groei verminderd door wortelsnoei. Soms helpen woelratten iets te ijverig. Als appelen telen ze Boskoop, Pirouette, Rubinstep, Topaz en Greenstar. Deze groene appel wordt echter te weinig gewaardeerd en zou wegens het niet verkleuren van de appelschijfjes veel meer kunnen gebruikt worden in vruchtensla. Doch onbekend is onbemind. Hier is nog werk voor officiële promotie. Over de vruchtzetting is men tevreden. Het valt wel op dat de Boskoop beter draagt in de nabijheid van de Greenstar. Hogerop hangt meer fruit dan meer in het dal. We passeren een verwaarloosde wijngaard van een buur.

    Tot slot toont Hugo de werktuigen en geeft uitleg over het gebruik. Deze toestellen komen hoofdzakelijk uit Zuid Tirol, waar veel bio-fruit geteeld wordt. 

    Dit grote bio-bedrijf maakte op mij een zeer positieve indruk.  

    Als derde luik van de dag is er het gegidst bezoek aan het stratenbegijnhof van Diest, afgesloten met een drank in het café van het begijnhof. Er is een rijke keuze aan bieren. Je zou er zelfs een trappist van West-Vleteren kunnen drinken, maar dan aan een haast driedubbele prijs van een Orval of Westmalle.    

    FOTO’S

    Martine met Rino

    Sorteermachine

    Echtpaar

    Stefaan

    Primo appelen                                                                                                                                                                                   

    Stefaan met Rino

    Appelsortering

    Uitgesorteerde vruchten

    Stefaan met prof Debersaques



















    16-07-2013, 00:40 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 1

    VERVOLG  1

    Conference  (Dit is een Engelse peer van 1894, en geen Franse wat men naar uitspraak zou denken)

    Perensortering: numero Uno

    Stefaan met perenteler

    Martine

    Machine om zelf dozen te vormen

    Groep in de nieuwe stallen

    Springpiste

    Groep in de aanplant

    Rino geeft commentaar



















    16-07-2013, 00:37 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG  2

    De groep

    Behang   Men streeft er naar steeds jonge draagtakken te kweken

    Idem

    Primo

    Hagelcanon

    Bij de paarden in het ouder gedeelte

    Idem

    Met de nieuwe, gesofistikeerde spuitmachine kan men efficiënt en 2X zo vlug werken

    Een nieuwigheid als afscheid geschenk: een fles kiwibeslikeur.



















    16-07-2013, 00:32 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    15-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 3

    VERVOLG  3

    Het Hagelandse landschap

    Idem

    Reinroods biofruit

    Guy De Kinder en Rino De Wilde

    Concorde peer

    Volledig bezette metselbijenwoonst

    Hugo Weckx

    In de boomgaard

    Hugo en echtgenote Katleen



















    15-07-2013, 23:54 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 4 Stratenbegijnhof van Diest

    VERVOLG  4    StratenBegijnhof van Diest

    Gids   links Herman Van Bastelaere

    Detail  Ijzerzandsteen

    De toegangspoort van 1673

    Detail

    Verder straatbeelden

     



















    15-07-2013, 23:48 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    12-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog een Feedback
    Nog een Feedback Houtduif
    Die houtduiven hebben een gezond menu. Jammer dat ze zich zo massaal vermenigvuldigen. Meerdere legsels in 1 seizoen. Ze zijn hier een mega-plaag. Ik heb voor het eerst een hulpmiddel dat al een paar weken goed werkt, namelijk een soort grote strandballen van ongeveer een halve meter. Daarop staan felgekleurde "ogen". Ik eet nu weer rode bessen, voor het eerst in 10 jaar. Heb dit gekocht bij Aveve Stekene.
    K. Martinet

    12-07-2013, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    11-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feedback Houtduif

    Feedback Houtduif

    Bij mijn weten lusten ze bijna alles... in het voorjaar plukken ze de bloesem van onze kersenbomen kaal, ze eten pas ontkiemde schorseneren, ze halen erwten uit de grond, ze eten erwten die al 20cm boven staan, ze plukken koolplantjes kaal (liefst nog eerst het hart), daarna beginnen ze aan de kersen, de rode bessen enz... enz...

    Kortom, er is in onze tuin geen enkel dier dat zoveel schade aanricht als de houtduif.
    Bovendien wonen we tussen akkers en weilanden en vlak naast een bos, een ideale biotoop voor de beesten. Ooit zag ik er meer dan 100 tegelijk op een akker vlak naast ons huis...

    We hadden dan ook graag wat meer natuurlijke predatoren gehad...

    Met dank aan Geert Van de Wiele

    Ik kan er nog aan toevoegen dat ze ook enkele bonen uitpikken. Het blijft bij een paar. Voorlopig? lusten ze deze nog niet. Van de erwten aten ze met veel smaak   de zoete, lage sluimerwten.  Van de capucijners/blauwschokkers bleven ze compleet af. Deze vervangen al vele jaren de Mechelse Krombek. Als die rijp waren kwamen alle vlaamse gaaien en eksters uit het ronde mee oogsten. Van de blauwschokkers blijven ze af. Enkel vorig jaar was ik te laat voor de rozijnerwten. Jonge, uitgezette fazanten hadden deze lage planten gevonden en duchtig geoogst. Ze waren begonnen de lange stengels van de blauwschokkers omlaag te trekken.

    11-07-2013, 13:59 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krop – en Maaginhoud van een Houtduif

    Krop – en Maaginhoud van een Houtduif

    Houtduiven zijn in de meeste streken een plaag. In de tuin doen ze heel wat schade. Uitgeplante kolen bv dien je af te schermen.

    Ze zijn verwoede eters van niet afgeschermd (klein)fruit. Als eersten verdwijnen de groene kersen van de boom. Onbeschermde bessenstruiken worden in groen stadium leeggeplunderd. Ze wachten niet op het kleuren als de merels.

    Met de vorst tijdens de vroege bloei van de kerspruimen was er dit jaar zo goed als geen zetting. Al vele weken zie ik houtduiven uit deze bomen opvliegen.

    Het gebeurt zelden dat ik een houtduif kan verschalken. Gisteren was er een binnengeraakt in de kleinfruitserre.

    Ik was geïnteresseerd in de inhoud van krop en maag. Zie de foto’s.

    In de krop vooral kruisbessen, een enkele rode bes en groen. De groene blaadjes zijn heel waarschijnlijk muur.

    In de maag vallen vooral de stenen van kerspruimen (myrobolanen) op.

    Zie ook de blog van 6-6-2009: Kropinhoud Houtduif

    FOTO’S

    Krop

    Inhoud krop

    Idem met maag

    Geopende maag

    Maaginhoud

    Met losgemaakte maagwand

    Gekuiste maag

     















    11-07-2013, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)
    05-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GGO-Van Montagu-Aardappelen

    GGO-Van Montagu-Aardappelen

    Prof Van Montagu van de Universiteit Gent, een wereldautoriteit en baanbreker wat Genetische Modificatie betreft, had enkele dagen geleden in de De Standaard beweerd dat tegen GGO's (genetisch gewijzigde organismen) zijn, zelfs misdadig is.

    Persoonlijk denk ik dat er ook goede kanten zitten aan Genetische Modificatie van Organismen. Doch iedereen kan zien dat wereldconcerns als bv Monsanto misdadig zijn bij de toepassing.

    Ik was blij verrast met volgende reactie in de lezersbrieven in De Standaard van vandaag, 5 juli

    WAARDE REDACTIE

    Van Montagu (1)

    Na het lezen van het interview met u (DS 29 juni) nodigen we u graag uit voor een kort Werkbezoek aan onze ecologische tuin. U zegt in verband met de aardappelziekte dat iedere boer zal zeggen dat in een natte en koude junimaand, er dagenlang moet gespoten worden, en dat zoiets geld en tijd kost. En wie biologische aardappelen wil, zo voegt u eraan toe, zal helemaal geen opbrengst hebben.

    Deze 'informatie is compleet fout. „Wij hebben a1 20 jaar een ecologísehe moestuin, onder het motto ‘zonder is gezonder’ en we planten elk jaar aardappelen. We hebben nog nooit gespoten en elk jaar hebben we een mooie opbrengst. Op de foto ziet u onze aanplant van dit jaar, genomen op 30 juni. Ons biologisch pootgoed is Frieslander, aangeraden door Velt en aangekocht via de lokale Velt-afdeling. Uiteraard is deze aanplant onbespoten.

    We nodigen u uit om met ons deze aanplant te komen bekijken en zelf een eerste oogst te doen om de opbrengst in te schatten. (Door de lange winterperiode is de oogstperiode wat later dan normaal.) Dit bezoek kan bijdragen tot correcte informatie en een objectieve manier van kijken. We hebben begrepen dat u tegen desinformatie bent, eerder kiest voor een meer rationele manier van denken in plaats van een emotionele. En dat u het jammer vindt dat de meeste mensen intussen volledig zijn geconditioneerd (in de een of andere richting).

    We sturen u deze uitnodiging met des te meer plezier, als oud-studenten van de universiteit van Gent, waarvan het ‘Durf denken’ ons sterk aanspreekt. We hebben zelfs de eer gehad van u onderricht te krijgen in onze basisopleiding geneeskunde.

    Zo er opbrengst is, zijn we bereid om u enkele porties mee te geven, ten einde het onderzoek met een smaaktest uit te breiden, al beseffen we dat we daarmee misschien het domein van de objectieve wetenschap verlaten.

    Jo Maebe en Lut Verheyde (Lede)

    Zelf teel ik al 50 jaar aardappelen op een natuurlijke manier. Er zijn jaren geweest dat de plaag al vrij vroeg het loof doodde. Maar zelfs dan heb je nog opbrengst.

    Met het natte weer van de vorige weken had ik verwacht dat de plaag weer vroeg zou toeslaan, doch dit is nog niet het geval.

    Een gedeelte van mijn aardappelen werden dit jaar erg laat geplant. Ze staan er nu behoorlijk goed voor.

    De foto’s tonen het ras Biogold, een resistenter ras, eveneens verdeeld via VELT. Het is een vroeg ras en als de plaag toch toeslaat, wat bij mij in de Kempische zandgrond tot nog toe steeds het geval was, is het gewas meestal rijp.

    In andere streken is dit ras al zonder plaag geteeld.

    Al twee jaar heb ik ook het late ras Sarpo Mira en dit ras bleef ook bij mij onaangetast.

     

    FOTO’S

    De voorlaatste foto toont de meest rijpe planten. Biogold is immers een vroeg ras. De planten liggen nog opzij geduwd; want een paar dagen terug was er nog een wiedbeurt om de vervelende haagwinde, perzikkruid (smerte in het West-Vlaams omwille van de zwarte vlek midden op het blad), netels, melde …te verwijderen.

    Als laatste een van de wiedhoopjes.


    NOOT: Ik zie dat de brief ook opgenomen werd in

    www.velt.be














    05-07-2013, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    30-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine Vos

    Kleine Vos

    Een paar jaar had ik geen kleine vos meer opgemerkt tot daarnet. Ze waren aan ’t foerageren op de braam bij de achterinkom.

    Ik meende er zelfs 3 te zien.

    Bij terugkomst met het fotoapparaat waren er nog twee.

    Grote brandnetels voor hun ei-afzet zijn er hier in overvloed.







    30-06-2013, 13:24 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    26-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Bonen in 2013

    In de mailgroep Tuinieren op het seniorennet: Mijn boontjes maken het me moeilijk.

    Begin april heb ik heel secuur mijn boontjes geplant.
    Eind april nog geen enkel teken van leven. Allemaal weggerot. eigenlijk kon ik het weten.

    dus opnieuw boontjes geplant, maar nu voorlopig afgedekt met plastiek ( die eeuwige regen, ja).

    Na drie weken geen beweging. Dus een derde poging. EEN enkel boontje staat nu een paar   cm hoog . De rest : niets , rien de rien.

    Liegt dat aan mezelf of zou dat kunnen dat het plantmateriaal niet deugd dat ik heb  besteld   bij de vereninging , dus groepsaankoop.

    Of is mijn grond niet geschikt ????

    Franzi

     

    Antwoord van steketee

    Ik denk niet dat de oorzaak aan het plantmateriaal ligt ,t'is het jaar niet om boontjes te planten buiten
    wegens veel te koud en te nat ,boontjes kunnen daar niet tegen .
    Mijn eerste waren ook mislukt ,dan heb ik opnieuw geplant in potjes (4 per potje ) in mijn veranda
    en dan geen enkel probleem met opkomst .
    Na 3 weken heb ik ze dan in de tuin verplant op een mooie dag t'is een hele karwei ik weet het maar
    in zulke jaren zou je van alles uitvinden (50 potjes )
    Begin Juni heb ik dan de rest uitgeplant onder vliesdoek en deze zijn ook gelukt maar ik heb  gisteren nog maar het vliesdoek verwijderd ,ze waren al 8cm hoog .

    groetjes :steketee

    Re:  Mijn boontjes maken het me moeilijk

    Dit jaar doen ze het in mijn tuin wel uitstekend.

    De eerste struikboontjes, gekregen van een kennis die al veel jaren zijn eigen zaad teelt werden begin mei ter plaatse gezaaid en kiemden allemaal. Ook twee andere, lage rassen, rond half mei gezaaid doen het goed.

    De staakbonen, drie soorten: Engelse pronkbonen als snijboon en als droogboon met rode bloemen; de grote witte boerentenen en kleine, rode, soort Azukiboontjes, afkomstig uit het droge noorden van Kameroen; alle drie eigen zaad werden eerst voorgekiemd en lukten goed. Geplant rond 10 mei.

    Mijn grond is een Kempische zandgrond en al vele jaren ecologisch beheerd en verbeterd met compost en gesteentemelen

    FOTO’S

    Bij de staakbonen: vooraan de roodbloeiende pronkbonen, de boerentenen, achteraan de Kameroense Azuki’s, wel een week later uitgeplant.

    Als toemaatje de zeer geurende boerenjasmijn.











    26-06-2013, 12:47 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAMUR

    NAMUR

    Met Davidsfonds Halle-in-de-Kempen

    Kleinzoon Jochen en zoon Peter zorgen voor Aleide, met haar beenbreuk zodat ik meekan.

    Miel Kint en Jules Vandecasteele hadden, zoals in het verleden, de uitstap weer tot in de puntjes voorbereid. Jules had zelfs een bevriend koppel, Waals-Vlaams, als gidsen ingeschakeld. We kregen weer een knap info pakket met eigen brochure en duidelijk Plan de Namur.

    De eerste halte betreft het geografisch middelpunt van België. Dit ligt in het dorp Nil-St.-Vincent van de gemeente Wallain in Waals- Brabant, niet zover van Gembloux, waar we stoppen in het hotel-restaurant “Les 3 Clés”  voor koffie/thee en een croissant.

    Dan gaat het verder naar Namen. Bij de samenvloeiing van Samber en Maas ligt het Waals Parlement. Dit “Hospice ST. Gilles” was tot 1965 een hospitaal. We worden er ontvangen door iemand van de public relations. Een zware jongen, MP, houdt toezicht. Hij begeleidt ons naar een van de 6 Commissiezalen voor de uiteenzetting en daarna naar de plenaire zaal. Hier geen halfrond, maar een langwerpige zaal.

    We steken de straat over naar een parkje op de Grognon, de grom- of brombeer. Men heeft er een tijdsspiraal gecreëerd. Mij trof het plaatje dat Maria van Bourgondië in 1477 (nadat haar vader Karel de Stoute, datzelfde jaar gesneuveld was tijdens de slag bij Nancy) trouwde met Maximiliaan van Oostenrijk, de Oostenrijker en niet met de toekomstige koning van Frankrijk. Aldus vermeed zij dat wij ingelijfd werden bij Frankrijk. Haar zoon Filips de Schone werd de vader van Keizer Karel,  geboren te Gent, 1500.

    Het middagmaal hebben we in het hotel/restaurant “Les Tanneurs”, de leerlooiers, die hier vroeger gevestigd waren.

    De namiddagwandeling zal ons door het grotendeels verkeersvrije Oud-Namen voeren. We passeren het “Théatre National”, komen voorbij een toren van 1388, in de 16de eeuw verbouwd tot stadsbelfort.

    We komen op de “Place aux Armes”, het belangrijkste plein van de stad voor festiviteiten. Daar trekt de slak, de mascotte van de trage Namenaar, de aandacht. ”We zijn niet lui maar traag”.

    Rue de l’Ange en rue du Fer vormen samen de hoofdstraat van Namen. De winkelpanden maken niet direct een grote stadsindruk en de straten zijn allesbehalve proper.

    De eerste kerk die we in het vizier krijgen is de St. Jan de Doperkerk bij de Place aux Légumes. Bovenaan staat het niet helemaal recht. Jules slaat een zijweg in om in het “Maison des Desserts” een doos “Biémutrés, typisch snoepje van Namen, aan te schaffen, voor straks op de bus.

    De tweede kerk is de barokke St Loup – een heilige uit de streek van Bordeaux-  gebouwd door de Jezuïeten. We passeren nog het Museum Félicien Rops, de naturalistische schilder-tekenaar, destijds op de index.

    Op de Place St. Aubain is een tennistornooi gaande met oude sterren. St. Aubain is de kathedraal, de bisschopszetel van Namen, de vroegere plaats van aartsbisschop Leonard. De kerk werd gebouwd van 1710 tot 1780 in classistische stijl, volgend op de barok, met tongewelf en grote koepel op de viering, de kruising van middenbeuk en dwarsbeuk. Achteraan vielen mij de marmeren zuilen op.

    We wandelen tot aan de Samber. Er meert juist een “Namourette” aan, een soort watertaxi. Tegenover de brug over de Samber ligt het grootseminarie van Namen.

    Met de bus rijden we de citadel op, over het centrale plein tot het uitzichtpunt op de andere weg naar de citadel, maar niet geschikt voor bussen. Knap panorama. Zie de foto’s.

    Met wat verplaatsen van een kraamauto lukt het terugdraaien met de bus.

    De citadel beslaat een oppervlakte van 80 Ha en is aldus een van de grootste forten van Europa. Eronder ligt er een heel netwerk van gangen. Het fort was al in de tijd van Filips de Goede, hertog van Bourgondië (1430) een belangrijk bolwerk. Vauban, de militaire architect van Lodewijk XIV maakte er een echte citadel, kleine stad van.

    We rijden naar de resten van de abdij Villers-la-Ville, in 1146 gesticht door Cisterciensermonniken van Clairvaux (Trappisten). Het werd een groot gebouwencomplex. De abdij bezat veel gronden, tot in het Antwerpse toe. De site bedraagt 15 ha met een abdijmuur van 1,5 km. De grote kerk werd opgetrokken in gotische stijl met het gewelf op 23 m hoogte. Een klein gedeelte is nog bewaard. Voor de rest indrukwekkende ruïnes.

    Tijdens de Franse bezetting, na de revolutie werd de abdij verkocht als bouwmateriaal. Nu is het een beschermd gebied. Miel zoekt een doorgang naar de kruidentuinen. In een eerste bloeit de salie met blauwe bloemen. In de verdere tuin valt de forse groei van diverse kruiden op. De bezoekersgids over de abdijtuin zit bij de gekregen documentatie. Er rest geen tijd meer om hier lang stil te staan.

    Na het bezoek genieten we nog van een drankje in het tegenover liggend café-restaurant “Le Moulin de l’Abbaye”, een vroegere watermolen op de Dijle. De meesten bestellen het streekbier “Triple de Villers”, gebrouwen te Melle! We waren toe aan een verfrissing op deze zomerse dag.

    Op de terugreis kondigde voorzitter Lionel Vandenberghe voor volgend jaar de reis naar de Westhoek “achter het front van 14-18” aan.

     

     

    FOTO’S

    Middelpunt van België

    Idem

    Waals Parlement

    Plenaire zaal Waals Parlement

    Tijdsmonument op de Grognon

    Maria van Bourgondië

    Vleeshuis

    Theater

    Belfort



















    26-06-2013, 00:27 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 1

    VERVOLG  1

    Bij de slak, mascotte van Namen

    Detail

    St. Jan de Doper kerk

    Museum Felicien Rops

    De barokke St. Loup kerk

    Interieur

    Jules en Miel

    Miel

    Naar St. Aubain. Er vallen een paar spatten, maar meer is het niet.



















    26-06-2013, 00:24 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!