(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    14-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIVA MEXICO
    In 1997 hebben wij een reis gemaakt in Mexico. Familieleden die er heen gaan vroegen naar onze bevindingen. Met veel plezier heb ik die heropgediept. Wellicht kan het de bloglezers ook interesseren.

    VIVA  MEXICO

    Mexico is een van die landen waarvan men droomt er eens te geraken. De gelegenheid kwam echter onverwacht! Begin april ’97 adverteert de nieuwe luchtvaartmaatschappij Citybird:  ‘voor 10 000 fr (heen en terug) naar de Verenigde staten of naar Mexico (en dit voor half juni)’. Direct mijn agenda consulteren en zien wanneer we zonder al te veel problemen wegkunnen.  Een citytrip van een week naar Mexico-stad geboekt; maar een dochter -wereldreizigster vindt dat we er twee weken moeten van maken, ondanks enkele verplichtingen  en de volle zaaitijd in de tuin.  Alles nog eens overwogen, een paar afspraken afgezegd en voor twee weken ingeschreven. Voor de wijziging per ticket 1500 fr betaald.

    Ik volg al twee jaar Spaans, zodat ik al iets van het Spaans versta. “En in Latijns America spreekt men trager en duidelijker“ had men mij verzekerd. Later zal blijken dat dat beetje Spaans zeer goed van pas zal komen, want met Engels alleen zou het problematisch geweest zijn.

    Gewapend met een degelijk reishandboek kan men goed zijn plan trekken.

    Daar ik het Mexico reisboek uit de reeks van de Lonely Planet niet vond, schafte ik als alternatief  het 'Mexico Handbook' van J. Cummings & C. Mallan aan, first edition april 1996, 1457 p.   us $ 21.95;  (rond de 800 fr in FNAC).  Moon publications USA.

    De algemene en historische informatie is zeer degelijk. Op de eerste plaats kwam voor ons de praktische informatie betreffende vervoer en accomodate met telkens streek - en stadsplannen.

    Een klasgenoot was behulpzaam met een ruw reisplan: enkele dagen Mexico-stad en omgeving en dan verder reizen met verschillende haltes naar de streek van Merida in Yucatan, het Mexicaans schiereiland.

    De avond voor het vertrek nog de laatste opleidingsavond van de Zoerselse Compostmeesters gevolgd. Veel kleren moeten we niet inpakken want we gaan een vervroegde zomer te gemoet!

    Do 17/4. Om 16 u vliegen we boven Mechelen, over Temse en even later bereiken we de zee aan de monding van de Westerschelde, dwarsen de Noordzee en Engeland-Schotland, opzij van Ijsland naar de oostkust van Canada. En dan over de grote meren, over Kansas, het middelpunt van de States, via Texas Mexico binnen. De zon gaat maar niet onder en om toch iets te kunnen dutten, voorziet men in ooglapjes. Het wordt donker als we iets na 20 u landen.  (In België 3 u ‘s nachts; 7 u tijdsverschil). Een muffe walm komt ons te gemoet. De directe kennismaking met de vervuilde lucht boven de stad, die in een kom met bergen rondom ligt.

    De regen van de volgende dag zal daar veel verbetering in brengen. Tijdens de droge wintermaanden moet het veel erger zijn.

    Daar we echt zelf ons plan willen trekken, gaan we met onze valiezen tot in de metro, kopen een kaartje (ongeveer 2 fr). Best koop je er meerdere ineens, want de rijen aanschuivenden aan de kassa’s kunnen zeer lang zijn. Ik kijk rond voor een plannetje van de metro, maar er is niets te vinden!

    Met het plan in ons handboek dan maar verder. Wij zijn gewoon dat we het ticket terugkrijgen. Daar steek je het gewoon in het gleufje en het verdwijnt. Als je wil kan je de ganse dag over het uitgestrekte net en een 8 tal lijnen op en af reizen.  Dit is wat een aantal verkopers, muzikanten en bedelaars doen.   De volgende dagen hebben we  dikwijls gebruik gemaakt van de uitstekende, zeer frekwente en op rubberbanden zeer zacht rijdende metro. In elk station vind je wel een paneel, maar nergens, ook niet in de informatiekantoren heeft men plannetjes van het metronet. Eenmaal tijdens de spitsuren maakten we het mee dat we beiden gescheiden werden. Mannen en vrouwen moeten dan in afzonderlijke wagons. Terwijl we nog aan het afspreken waren, kwam al de volgende trein en een wachter deed teken dat ik mee mocht instappen bij de vrouwen, blijkbaar als ongevaarlijk individu!

    Niet ver van de Zocalo , het centrale plein, met de gestutte kathedraal gaan we naar hotel  Isabel, ons aangeraden en ook als eerste vermeld in onze reisgids.  Een oud herenhuis met hoge plafonds. De kamer met douche en wc , tv en zelfs een safe kost 110 $ Mexicaanse dollar (ongeveer 700 fr).  Tot laat in de nacht worden we vergast met muziek  van een bar in de omgeving. Het bed is degelijk.

    Vrijd. 18 april,  dan is er de wekelijkse immense markt in Toluca, een 70 tal km ten westen van Mexico. We nemen de metrolijn tot de Oservatorio terminus dan  in het aanpalende  grote busstation  de bus naar Toluca.  Op het einde wordt  het lang aanschuiven en praktisch alle passagiers stappen uit om te voet verder te gaan.  Vruchten en groenten in overvloed op de markt en nog heel veel andere zaken, maar typische zaken zien we haast niet; blijkbaar moesten we nog op andere plaatsen zijn. Even moeten we schuilen voor een plensbui. We nemen de stadsbus en wandelen door het historische stadscentrum.  De toeristeninfo kunnen we maar niet vinden.  We genieten van een  exotische plantentuin in een vroegere overdekte markt. De grote ramen bevatten glasramen in schitterende kleuren, echte moderne kunstwerken. Spijtig is er geen tijd meer om naar een 2 km verder gelegen interessante abdij te gaan.

    ‘s Avonds terug in Mexico wandelen we naar het Garibaldiplein met zijn muzikantengoepjes, de mariachis. Tegen betaling zingen en spelen ze populaire muziek.  We lieten ons in een van de aanpalende gelegenheden lokken. Geen inkomgeld, zeer knappe optredens, prijzige consumpties, zeker als je niet vooraf naar de prijzen geinformeerd hebt.

    De zaterdagvoormiddag besteden we aan het mooist ontworpen museum dat ik ooit zag: het anthropologisch museum.  ‘s Namiddag  rijden we naar   Xochimilco  (20 km van het centrum), met restanten van het vroegere veel uitgestrektere kanalennet. Het oude Mexico was immers een soort Venetië. Nu is dat restgebied een toeristisch spektakel  met zijn vele tientallen zeer kleurige, soms vrij grote boten met uitgelaten mensen. De boten worden net als in Venetië met een lange stok voortgeduwd.

    Vandaag zondag (meegenomen is dat je op zondag geen entree betaalt) staat Teotihuacan  op het programma, gebouwd van 600 voor Chr. tot  150 na Chr., ooit een stadsstaat van 200 000 inwoners.   Zo’n machtige cultuur , in een tijd dat onze verre voorvaderen   nog moesten geciviliseerd worden. Men bezoekt  het indrukwekkende cultuscentrum. Een vier kilometer lange as, de dodenlaan   genoemd, met aanliggend vierkante pleinen en symmetrische bouwwerken. Het meest ontzagwekkend is de piramide van de zon, 220  op 225 m en 70 m hoog met vele hoge en ongelijke treden.

    Het beklimmen was minder moeilijk dan gedacht. We ondervinden weinig last van de hoogteligging , 2300 m.  Natuurlijk wandelen we verder tot het noordeinde van de avenida de los muertos  en beklimmen we de minder hoge  piramide  van de maan.  Indrukwekkend  overzicht.

    Overal wordt je aangeklampt door verkopers met allerhande spullen: stenen fluitjes in vele vormen, armbanden, sieraden, T shirts, allerhande stenen en beeldhouwwerken enz.  Het wordt een spel van afdingen en onderhandelen.

    Ma. 21/4.  We nemen de ADO-bus (het eerste klas busnet voor de lange verplaatsingen) naar Oaxaca.

    Een rit van 6 uur. Een hele tijd kunnen we in de verte de met sneeuw bedekte vulkanen Popocatepetl, (5.452 m) en de Ixtaccihuatl(4.330 m) bewonderen. Trouwens veertien dagen later zou de eerst genoemde nog eens uitbarsten en Mexicostad  verduisteren.

    Oaxaca ‘is the blue-blood of colonial cities. It has blended elegant Spanish with the rich culture of the ancient indigenous people.’ typeert  ons reisboek.

    We logeren in het budgethotel Aurora, tegen het centrum gelegen  (60 $ ) Gemeenschappelijk sanitair.

    Di. 22/4. We bezoeken  Monte Alban , 10 km buiten de stad.   Gebouwd door de Zapoteken  (400-300 voor chr.) en daarna nog verschillende keren herbouwd.  Machtige ligging. Men heeft er een bergtop voor afgegraven!

    Terug in de stad eten we lekker in een vegetarisch restaurantje.   We zien een gelegenheid om een E-mail naar huis te sturen ( 10 $ = 60 fr) . We wandelen tot de prachtige barokke Santo Domingo kerk.

    Ernaast ligt het Regionaal Museum. Met de verbouwingswerken is enkel de schat uit graf  7 van Monte Alban te bezoeken.   In 1932 vond men er 500 juwelen in goud, amber, turkoois en zilver, en speciale schelpen.  Meermalen moest ik aan Toet anchamon denken. In de stad troepen de boeren samen voor het parlementsgebouw en hebben spandoeken bij om te betogen.

    Woensdagavond om 21 u vertrekken we met de nachtbus naar Villahermosa.  We hadden al vroeg de plaatsen 3 en 4 op de eerst rij vooraan gereserveerd.  Dit zouden  voor de rest van de reis onze voorkeurplaatsen worden , omdat je dan het beste uitzicht hebt.

    ‘s Nachts komen de ooglapjes uit het vliegtuig goed van pas. Je slaapt in stukjes, maar voor mij is dat voldoende. Wat mij het meest opviel zijn de drempels wanneer de hoofdweg in een dorpscentrum komt.

    Men beperkt zich tot een richel in de weg , maar een zeer efficiënte.   Alle verkeer rijdt er stapvoets over!  Vergelijk onze dure aangelegenheden, waar men soms over vliegt!

    We komen in de vroegte aan in Villahermosa. We reserveren direct zetel 3 en 4 voor de namiddagrit naar Palenque. In de gids heb ik gezien dat er een openlucht park-museum is (La Venta) met 5 Olmeken-reuzenhoofden. We gaan 2 uur op stap met een Franssprekende gids, die zowel oog heeft voor natuur als voor historie.  Intussen wordt het tropisch warm.  Op ons kronkelend pad zien we de basaltkoppen, meer dan 2 m hoog , waarvan de zwaarste 25 ton weegt.  De rugzijde is effen.  Wellicht werden die koppen via vlotten vele tientallen kilometers ver gesleept.  Wielen kende die beschaving, die al verdween 300 voor chr., niet. Er is ook een interessante kleine zoo en vogelpark.

    Naar Palenque is het  nog een goede drie uur  met de bus. We vragen de taxi man te stoppen voor 2 uitgezochte hotels.  Vaca  Vieja biedt het nodige comfort voor een zeer lage prijs (70 $). We verkiezen een plafondventilator boven een luidruchtige airconditioning. Ik heb nog niet vermeld dat we in het laagseizoen reizen. De prijzen liggen lager en overal is er plaats te over.

    De Maya- bouwwerken hier dateren  van 500 tot 700 na Chr. en werden van onder de oerwoud-begroeiing vandaan gekapt. Voor de ingang hebben de Chiapas  indianen -(twee jaar terug haalde hun opstand tegen het centrale bestuur ook hier de pers ) -  hun eigen verkoop hut  met sets van hun verschillende bogen in verkorte lengtes of als je wil ook echte bogen. In het park mag men niet verkopen .We beklimmen  de   24 m hoge tempelpiramide van de inscripties en dalen dan in het binnenste via vele moeilijke treden weer 26 m af  tot het in 1952 ontdekte graf van koning Pacal. We zijn er alleen met een Canadees koppel.  Binnen is het heerlijk koel, buiten tropisch warm.  Er is ook nog het indrukwekkende paleis  en nog meerdere tempels.  Via de andere uitgang van de site daal je af tot een riviertje met watervallen en bekkens waarin men heerlijk kan zwemmen. We volgden het voorbeeld van enkele indianen-jongens.

    In de omgeving van Palenque was nog veel meer te zien. Hier hadden we nog enkele dagen meer willen blijven, ondanks  het tropisch klimaat.  ‘s Avonds in het hotel heb ik nog een interessante babbel met een viertal Oostenrijkse jongeren.

    Zat. 26/4  Om 8 u zitten we opnieuw vooraan in de ADO lange afstand bus voor de dagreis naar Merida. We opteren voor hotel Dolores Alba, met zwembad.  ($ 140)

    Zo. staat   Chichen Itza op het programma, weer een hele brok  Maya cultuur  (120 km van Merida).  Om alles te zien zou je wel twee dagen moeten uittrekken.  Op mij maakt het reuze balspelveld, 135 op 65 m, aan drie kanten omsloten door 8 meter hoge muren, het meest indruk. Een gids demonstreert de 7 voudige echo.   Het spel werd gespeeld door de priesters, die met hun lichaam, zonder het gebruik van handen of voeten een zware rubberbal door een verticale ring op een   5 tal meter hoogte moesten krijgen.  Als beloning wordt de overwinnaar geofferd aan de goden, door onthoofding.  Een vrij goed bewaard bas-reliëf  laat dit duidelijk zien.   Het is een flink eind wandelen  tot  de heilige cenote  of bron:  een cilindrische put van 20 m diameter met steile wanden  en de waterspiegel op 20 m diepte. Hierin bracht men mensenoffers om regen af te smeken.

    Verder is er de tempel van de krijgers, met ernaast de tempel met de 1 000 kolommen. Verder het observatorium gebouw en nog vele andere.  Hier en daar zie je leguanen, tot ongeveer 40 cm lange reuzenhagedissen. Het is begrijpelijk dat de Unesco deze site uitriep tot ‘Heritage  of Humanity’.

     ‘s Anderendaags  bezochten we Uxmal (80 km van Merida), kleiner maar met heel fijne Maya cultuur. Hier nodigde de zeer steile tempelpiramide uit tot beklimming. Verder  het mooi versierde paleis, met een prachtig gedecoreerde 100 m lange en 8 m hoge façade. Ernaast bevindt zich de 30 m hoge grote piramide. Ons bekoorde vooral   ook  het ’nonnenklooster’ : een binnenplein van 60 op 45 m, rondom afgezet met gebouwen met veel kamers. Vandaar de vergelijking met een klooster.

    Voor onze laatste dag hadden we de toeristische trip naar de lagunekust met de flamingo’s  geboekt. Onderweg met vijf passagiers, gids en chauffeur in een versleten klein busje kregen we panne, gelukkig net in een dorpje. We stonden bij de plaatselijke bakkerij van de tortillas. Tortillas zijn de broodpannenkoeken die algemeen gebruikt worden met velerlei vullingen  of ook als brood gegeten worden bij andere gerechten. Men gebruikt mais -en of tarwemeel. De vrouwen van het dorp komen ze er aanschaffen. Met de lijnbus konden we onze reis verder zetten  tot de aanlegsteiger waar we overstapten in een motorboot.  In een wijde boog ging het rond de sierlijke flamingo’s met een paar haltes om de vogels te bekijken. Dan werd er nog door het mangrove-struikgewas gevaren, dat op vele takwortels in het zeewater staat.  Op een beschutte plek was een Pools gezelschap aan ‘t zwemmen. Aleide volgde hun voorbeeld, terwijl ik een babbeltje sloeg in het Nederlands met een dame die een tijdje in Nederland gewoond had.

    ‘s Avonds vertrokken we voor de 20 uren terugrit van Merida naar Mexicostad. We zaten weer op onze vertrouwde plaatsen. We betaalden 350 Mex. Dollar voor een plaats(ongeveer 1700 fr).  (Tijdelijk een gunsttarief). Een vliegreis was bijna vier maal duurder.  In de wachtzaal was Aleide mij aan het tekenen en dit bracht ons in gesprek met een Mexicaans koppel. Ondanks onze taalbeperktheid toch een goed gevoel. Ook slapen op een bus word je gewoon.

    Tegen de middag boekten we weer in hotel  Isabel.  Na een goede siësta trokken we nog eens de stad in voor een flinke wandeling over de Zocalo naar Garibaldi. We lieten een groep Mariachis voor ons een autentieke bamba zingen en spelen.

    Do. 1/5 Onze laatste dag in Mexico gaan we nog eens naar het archeologisch museum en vandaar naar het kasteel in het Chapultepecpark om de beroemde muurschilderijen  te bewonderen. 

    Van de namiddagplannen om met de metro nog andere delen van de stad te bezoeken kwam  minder in huis omdat we onze bagage op de vlieghaven niet kwijt geraakten tot we eindelijk  de enige beperkte bewaarplaats vonden.

    Ons vliegtuig vertrok tegen middernacht voor de vlucht van een uur naar Puerto Vallarta  voor de tussenlanding. Daarna ging het met een volledig bezet vliegtuig rechtstreeks naar Brussel waar we om 19 u landden.

     

    Daniel en Aleide Willaeys-Lagrou


    14-01-2013, 21:43 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    09-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een speciale Opkweekmethode van Fruitbomen

    Een speciale Opkweekmethode van Fruitbomen

    Van Allen Gilbert, een Australier

    (all about apples ISBN 1 86447 046 1)

    Hij gebruikte zijn methode met succes voor appelen, pruimen en peren en stoelt op een 20jarige ervaring.

    Hij werkt volgens het vaassysteem, maar op zijn manier. Het eerste jaar wordt er zeer sterk teruggesnoeid.

    Als men op de kwekerij een exemplaar kiest met goede beworteling en 4-6 takken, vertrekt men met voorsprong.

    Het is de normale praktijk de takken van de aangekochte boompjes het eerste jaar sterk terug te snoeien. Doch veel liefhebbers schrikken terug om zo fel te snoeien en korten enkel het uiteinde van elke tak 10-20 cm in. (Zo deed ik het ook!).

    Topsnoeien is echter verwerpelijk - welke snoeiwijze men ook hanteert -  omdat de boom reageert met langgerekte, slungelige en opgerichte groeiwijze.

    Gekochte boompjes tellen gewoonlijk 3 tot 5 reeds gevormde takken. Doch de takken in het hart (centrum) van de boom  moeten er zonder pardon uit, want anders worden deze te dominant.

    Al de andere takken worden teruggesnoeid op 5-6 ogen. De hoogste twee moeten echter naar de buitenkant groeien. Knoppen aan de binnenkant, die anders naar het centrum groeien dienen met een scherp mes verwijderd te worden.

    Meestal snoeit men enkel in de winter en dan zijn er vier jaar nodig om het beoogde aantal takken in dit nieuwe systeem te bereiken.

    Past men evenwel zomersnoei toe wanneer de nieuwe scheuten op de geknotte takken 10-20 cm lang zijn, dan krijgt men een verdubbeling van elke tak. Al wat vereist is, is de scheuten even hoog af te knippen en op de basistak 4-5 bladeren te laten staan. Dit dwingt deze tak om op zijn minst 2 nieuwe takken te vormen. Bij zeer groeikrachtige rassen kan men deze behandeling zelfs nog eens toepassen en bekomt men al een verdrievoudiging van de takken in één groeiseizoen.

    Resultaat: een enkel in de winter gesnoeid jong boompje met 4 takken heeft tegen de volgende winter wellicht 8 takken. Waar zomersnoei is toegepast heeft men er al 16. Met een tweede zomersnoei geraakt men reeds aan 32 takken.

    Boompjes die men aldus behandelt moeten steeds voorzien zijn van het nodige vocht en een goede bemesting, (liefst elke maand een klein beetje).

    Van een boompje met 16 takken, dat in de zomer eenmaal gezomersnoeid werd, kort men elke tak opnieuw in tot op 4-5 knoppen. Het volgende seizoen komt er een verdubbeling van de takken tot een 30tal.

    Verdere zomersnoei op een boompje met dit aantal takken is niet meer nodig. Men laat ze gewoon doorgroeien.

    De volgende winter zal deze boom, in vaasvorm, ongeveer 30 sterke takken tellen, gelijk verdeeld rond de kroon.

    Deze takken bereiken een lengte van 2 m en veel meer.

    Het is belangrijk in dit stadium nog niet te snoeien aan deze takken; behalve het verwijderen van een kruisende tak, van dood hout, een kankertak en de waterscheuten in het hart van de boom. (Deze had men al kunnen wegtrekken in een jong stadium tijdens de zomer).

    Men blijft van de takken af en verbijt de neiging om de extra lange, slungelige, vele meterslange takken in te knippen.

    Deze ongesnoeide takken zullen over de ganse lengte korte scheuten en vruchttakjes vormen.

    Knipt men een dergelijke tak toch in, dan komt er een vegetatieve groeischeut en vormt er zich haast geen vruchthout, zelfs al knipt men slechts 1 à 2 cm weg. Gevolg: een dergelijke tak groeit wel sterk, maar vertoont lange, kale plekken zonder of bijna geen zijhout.

    Maak u niet druk om kruisende en krom groeiende takken. Laat ze ongemoeid zodat ze kunnen vruchtzetten. In een later stadium kan je nog altijd inkorten als dit noodzakelijk is.

    Afblijven van korte takjes om deze te laten uitgroeien tot vruchthout. Zelfs bij gevorkte eindtakken hoeft er niet per se een weggenomen te worden, maar het kan.

    Een op deze manier gegroeide tak is bezet met vele korte takjes  met bussels bladeren, maar laat ruimte voor veel zonneschijn tot in de basis van de boom, zodat ook daar de (zij)takken en vruchten het goed doen en niet afsterven door gebrek aan licht.

    Een gevolg is ook dat zich al het eerste jaar vruchttakjes ontwikkelen op de niet gesnoeide tak en de boom- afhankelijk van het ras- al onmiddellijk begint met vruchtdracht.

    Het tweede jaar van niet-snoei is het jaar van de vormgeving van de boom.

    De dunne, slanke, jonge takken, beladen met vruchten, buigen door onder het gewicht. De boom met zijn hangende takken blijft kleiner en de takken zijn beter bereikbaar.

    Een tak die gedurende 9 maand neerhangt behoudt die stand.

    Het kan zelfs nodig zijn zwaar beladen takken te stutten tegen afbreken. Vruchtdunning kan helpen tegen overgewicht, maar is meestal niet nodig.

    Te stijl groeiende takken kan je verzwaren met gewichten of naar omlaag binden.

    Als de boom na twee niet-snoei jaren op deze manier gevormd is, zijn er maar weinig verdere ingrepen nodig: wegknippen van een gebroken tak, wat uitdunnen van teveel vruchttakjes, wegnemen van een tak die er teveel is…

    Aldus is er nog heel weinig snoei nodig.

    Ongeveer om de vijf jaar zal het nodig zijn zijtakken wat in te korten en gans de boom wat uit te dunnen.

    Een van de doelen van dit nieuw snoeisysteem is de boom zo vroeg mogelijk vrucht te laten dragen. Aldus bekomt men een minder hoge boom. De boom bereikt vlugger de rijpheidsfase.

    Vruchtzetting vereist voeding en limiteert aldus de groei van takken en waterscheuten.

    Met deze methode bekomt men zijdelingse, in plaats van opwaartse groei. Men kan makkelijker oogsten vanaf de grond.

    Ook de beurtjaargevoeligheid vermindert.

    Er is veel minder onderhoud nodig.

    Licht bereikt alle delen van de boom tot in de broek.

    Dit systeem is ook gemakkelijk toepasbaar voor boompjes in potgroei.

    Alhoewel deze methode best start met jonge boompjes om deze een goede vorm te geven, kan men deze nieuwe methode ook toepassen op oudere exemplaren die al gekweekt werden in vaasvorm. Dit is al lang mijn preferente boomvorm.

    Ik hoop dat ik nu beter weet hoe te snoeien.

    Men is nooit te oud om te leren, wel wetende dat de theorie gemakkelijker is dan de praktijk. Ik heb er zin in op mijn toch wat oudere dag!

    09-01-2013, 17:59 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    08-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fantastisch Nieuwjaarsfeest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    (Klik op de foto om deze te vergroten)


    Wij voelen ons nog steeds zeer gelukkig met het Nieuwjaarsfeest.

    Alle veertien kleinkinderen waren er: Jochen, Michiel, Jonas, Keda, Robin, Kaël, Yamsi, Nico, Pieter, Silke, Jasmien, Sarah, Isis en Jonathan. Alle kinderen: Peter, Leen, Veerle, Mieke en Tinneke. Veerle en Rene waren er met Robin, Pieter, Silke en Sarah. Ze wonen nu in Noord-Vancouver in British Columbia, Canada. Katrien, de partner van Peter met Tenzin. 3 van de 4 schoonzoons: Rene, Filip en Werner. Enkel schoonzoon Aminou is momenteel nog in Kameroen. Plus Noëlla, het metekind van Leen, ingenieursstudente in Louvain –La-Neuve en een paar lieven van de kleinkinderen.

    Het was een tijdje geleden dat ze hier allemaal waren.

    De foto besloot de avond.

    De wandelclub de Natuurvrienden hadden op hetzelfde moment hun driekoningentocht. Eén van de controlepunten was in onze schuur. De wandelaars werden er verwelkomd op muziek ( de doedelzakspeler is van ons dorp) en iets hartigs.

    Wij sloten hun avond af. Zalig.


    08-01-2013, 22:13 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Rode Peren

    Vorige maand werd de rode peer Regal Red gelanceerd.     Regal Red is een rode mutant van Doyenne du Comice. Het uiterlijk van de peer is wijnrood en de smaak is dezelfde als de Comice. De combinatie van smaak en de opvallende rode kleur zijn de troeven van Regal. De peer is zo’n 8 tot 10 jaar geleden bij toeval ‘ontdekt’ en geteeld door boomkwekerij Nicolaï. Eind 2012 werd Regal Red voor het eerst gecommercialiseerd. Deze peer is weer een clubras.

    De bomen worden exclusief op de markt gezet in samenwerking met Boomkwekerij René Nicolaï. De commercialisatie zal exclusief plaatsvinden via D&G Fruit en LTV (De Limburgse Tuinbouwveiling, Herk-de-Stad), waarbij nauw zal worden samengewerkt. Deze winter worden er 20.000 bomen bijgeplant. Over een paar jaar mikt men al op een jaarlijkse productie van 2 miljoen kilo.

    De vorige rode peer Sweet Sensation, van Nederlandse origine, wordt ook in clubverband voorbehouden voor de leden-kwekers. BFV (Belgische Fruit Veiling) heeft sinds 2006 de rechten voor België op deze peer.

    “Op dit moment hebben we 230.000 sweet sensation bomen, daar komen dus 120.000 boompjes bij, die deze winter geplant worden”, zegt Filip Lowette. “Sweet sensation is interessant voor een boer omdat die zo’n 15 dagen na de Conference rijp is. Dat betekent dus dat hij zijn plukkers kan laten doorwerken in afwachting van de Jonagold. Daarnaast zijn Delhaize en Colruyt geïnteresseerd in deze peer. Sweet sensation is de enige peer die rood is. Het is een broertje van de Doyenné du comice, maar net door die rode kleur heeft deze peer de helft meer antioxidanten (stof die kankerverwekkers kan uitschakelen).

    Commentaar: er komt dus concurrentie bij de rode peren. Het zal nog een tijd duren vooraleer liefhebbers die ook kunnen telen. En of het op natuurlijke manier kan? Zelf heb ik een tiental jaar 2 Doyené du Comice gehad, maar ze deden het totaal niet in mijn zandgrond en waren erg aangetast door takschurft. Misschien op goede fruitgronden?

    08-01-2013, 12:33 geschreven door Daantje

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    26-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BEZOEK AAN ALFACAM

    BEZOEK AAN ALFACAM

    Davidsfonds Halle-Zoersel

    met als gids de bekende ATV-weerbericht-journalist Marc Van den Broeck.

    Alfacam, gevestigd te Lint, is sinds lang bekend als een innovatieve onderneming wat betreft het TV-gebeuren. Momenteel zit men in slechte financiële papieren maar vanuit Indië daagt hulp op.

    Alfacam beschikt enerzijds over een vloot TV-captatiewagens en verder een 15 tal studio’s, waaronder de grootste studio van België met een groot zwembad.

    In de onderhoudshal, waar we de rondleiding beginnen, staan twee wagens voor onderhoud. De ene is een omgebouwde bus. De andere een grote vrachtwagen. Bij beiden kunnen er ganse wandstukken naar buiten geschoven worden voor meer bewegingsruimte binnen.  De grote wagen kan de opnames van een 15 tal camera’s aan. Deze grote TV-captatiewagens werden gebruikt voor de TV-uitzendingen van bv. de Olympische spelen in Peking en het WK-voetbal in Zuid-Afrika.

    In de onderhoudshallen:  hightechapparaten en kilometers kabels in specifieke kleuren.

    De rondleiding, die anderhalf uur duurt, is op zijn minst spectaculair.

    We beëindigen met bezoek aan een aantal studio’s, grote en kleine.  

    Weerman Marc Van den Broeck vertelde over de opname van het weerbericht. De achtergrond is in het groen. Bij het mixen schuift men er foto’s en weerkaarten voor als achtergrond.  Kwestie is om op het gevoel de juiste aanwijzingen te geven terwijl men buiten beeld de teksten leest. 

     

    FOTO’S

     

    Lionel geeft de inleiding

    Ontvangst

    Marc Van den Broeck als gids

    Idem

    De 2 wagens in nazicht

    Uitschuifelementen

    Idem

    TV camera

    We zagen heel veel kabels



















    26-12-2012, 21:29 geschreven door Daantje

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    23-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen: Sterke rassen overleven plaagjaar

     

     

    Aardappelen: Sterke rassen overleven plaagjaar        2012

    Proef van INAGRO

    De naam staat voor: Innovatief en duurzaam AGRarisch Ondernemen.  Onderzoek en advies in land- en tuinbouw is de baseline

    INAGRO is de nieuwe naam en structuur voor het vroegere Provinciaal Opzoekingscentrum te 8800 Rumbeke-Beitem Ieperseweg 87

    www.inagro.be

    Het Inagro, afdeling Biologische productie, is sinds 1998 actief in praktijkgericht onderzoek en voorlichting omtrent de biologische teeltmethode, onder leiding van Ir Lieven DELANOTE en ir. Femke TEMMERMAN.  ( Voor onderzoek en voorlichting heeft de provincie Vlaams Brabant het Biologisch werkend Proefcentrum aardbeien en Houtig Kleinfruit te Roosdaal-Pamel opgericht.)

                                                                                                      

    Besluit

    Vooral de late plantdatum heeft het seizoen 2012 getekend. Voorkiemen in voorkiemzakken bleek een goede strategie om de poters in goede conditie te houden. De vroege en hevige plaagaantasting begin juli zorgde voor een stevige selectie. Niettemin lijken er naast Sarpo Mira ook enkele beloftevolle nieuwe selecties aan te komen.

    Rasbeschrijving

    Voor de rassen met een intermediaire tot sterke plaagresistentie, kunnen we volgende ervaringen meegeven op basis van de voorgaande jaren:

    Biogold (meerdere jaren in proef) is een vroegrijp ras met een vrij goede plaagtolerantie en een goede culinaire kwaliteit. De knollen koken licht bloemig en zijn frietgeschikt. In jaren met hoge plaagdruk toont Biogold zich bedrijfszeker. In droge jaren, zoals dit in 2010 en 2011 het geval was, blijft de pro-ductie evenwel achter. Biogold heeft ook een hoge stikstofbehoefte.

    Carolus (2011) is een middellaat ras met een goede plaagtolerantie en een hoog opbrengstpotentieel. De knollen zijn rondovaal met een goed uitzicht. Kenmerkend zijn de licht rode ogen. Carolus kookt zeer bloemig. Het uitzicht en de smaak vielen tegen bij de kookproef in 2011. De frietbakindex was goed.

    Sarpo Mira (meerdere jaren in proef) is een laatrijpe, robuuste en plaagresistente aardappel. Het gewas start traag op, maar groeit daarna lang en fors door. Hierdoor is een hoge opbrengst mogelijk. De presentatie van de licht rode knollen is eerder matig. Sarpo Mira is witvlezig en kookt bloemig. De smaak is doorgaans voldoende. Sarpo Mira is ook frietgeschikt.

    Toluca is een middellaat ras met een goede plaagtolerantie en heeft een hoog opbrengstpotentieel. Vroegtijdig loofdoden is nodig opdat de knollen als tafelaardappel in de maat zouden blijven. De rondovale knollen presenteren eerder matig. Toluca kookt vast tot licht bloemig en is aanvaardbaar qua smaak. Toluca is niet frietgeschikt.


     

    23-12-2012, 18:37 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    17-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Birke Baehr : Wat is er mis met ons voedselsysteem

    Birke Baehr (een jongen van 11 jaar):     Wat is er mis met ons voedselsysteem

    Klik op:

    http://www.ted.com/talks/lang/nl/birke_baehr_what_s_wrong_with_our_food_system.html

    Met dank aan Andre Teirlinck voor het doorsturen van deze link

    Zie ook zijn eigen website:

    http://blog.seniorennet.be/opabio

    17-12-2012, 22:37 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog Feedback

    Nog Feedback

     

    Zou dat niet komen door het aantal zon-uren?

    Toch bedankt voor de info.

     

    Zelf heb ik dit jaar terug aardappelen geplant en geoogst.   Sarpo Mira terug een groot succes, grote opbrengst en geen aantasting, Bionika iets mindere opbrengst en lichtjes aangetast in het loof, Skagit valley gold, een lekkere gele aardappel met matige opbrengst en nauwelijks aantasting in het loof...

    Vooral Sarpo Mira mag gerust in de kijker gaan staan, één van de rassen die men in het proefproject in Wetteren, niet meer opgenomen heeft in het 2° jaar bij de aangeplante rassen.

    Hij kwam blijkbaar te goed uit de proef, te resistent, en dit zou het ‘succesverhaal van GGO aardappelen maar in de weg groeien...’

    Johan 

     

    Klopt helemaal en ik ga nog een stapje verde, door jaren na elkaar groencompost te gebruiken en het stikstofgehalte laag te houden krijg je een optimale roodverkleuring en appels die bijzonder smaakvol zijn en met een zeer hoog ds gehalte,!!!

    Louis

     

    17-12-2012, 20:02 geschreven door Daantje

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    15-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.`Limburgse appel is gezonder dan West-Vlaamse'

    `Limburgse appel is gezonder

    dan West-Vlaamse'

     

    "Een appel uit Limburg is tot twintig procent gezonder dan een uit West-Vlaanderen" Dat zegt onafhankelijk landbouwexpert Luc Busschaert die twaalf appelrassen liet onderzoeken.

    Oorspronkelijk wou Busschaert onderzoeken of er een verschil is tussen groene en rode appelen. “wat wel degelijk het geval is”, zegt hij. “Bij zes verschillende kwekers uit heel Vlaanderen haalde ik appelen op voor analyses. Onder andere de groene Granny Smith en Greenstar en de rode Elstar en Jonagold. Bleek dat de rode rassen 10 tot 18 procent meer voedingsvezels bevatten dan groene. Nog belangrijker is de aanwezigheid van quercetine, wat goed is tegen hart- en vaatziekten. In een rode appel zit er tot 480 milligram per kilogram, bij een groene tot 250 milligram. En dan is er nog het cholesterol verlagende pectine. Ook daar zit tot een derde meer van in in een rode appel.'

    Er is niet alleen een verschil door de kleur van appels, ook door de plek waar ze gekweekt worden. “Appels uit Haspengouw, Limburg en een stukje Vlaams-Brabant bevatten tot 20 procent meer van die verschillende stoffen dan die uit West-Vlaanderen. Ik trok ook naar fruitboeren in Melsele (Oost-Vlaanderen) en Arendonk (Antwerpen) en zag de waarden geleidelijk stijgen.

    Let op, ik zeg niet dat appels uit West-Vlaanderen slecht zijn. Maar de top zit in de Fruitstreek Haspengouw.

    Beste zit in de schil

    De reden daarvoor is volgens Busschaert simpel. “De grond en de ervaring van de kwekers.” Iets wat fruitboer Eric Van Langenaker uit Gorsem, Sint-Truiden, met plezier beaamt. “De West-Vlamingen hebben goeie grond om aardappelen te kweken, wij voor fruit. Onze zandleemgrond is diepe grond. Wortels stuiten niet snel op ondoordringbare lagen, waardoor ze dieper gaan en meer mineralen opnemen. Door juist te snoeien, te plukken en te bemesten halen we ook het onderste uit de kan'

    Tot slot nog een cliché: het beste zit in de schil. “Snij je er die af, dan verlies je veel van die goeie stoffen”, zegt Busschaert.

    (csn) De Standaard 14/12/2012


    Dit herinnerde mij aan een mededeling, lang geleden, van Jan Heyman, stichtend voorzitter van de VELT vzw. Hij was toen tuinbouwleraar fruit aan de Land- en Tuinbouwschool Roeselare. Nu is hij de erevoorzitter van Velt.

    “Het ras Cox Orange Peppin (met een uitzonderlijke goede smaak) “kan je enkel goed telen in de nabijheid (+/- 40 km) van de zee.”

    15-12-2012, 14:45 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    14-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TABEL 1

    Tabel: dood:  Het ras is gebrand op het moment dat alle planten van dat ras aangetast waren. De aardappelen werden gerooid op 28 aug. Carolus had de hoogste opbrengst. Met wat afstand gevolgd door Sarpo Mira en Bionica.

    (Gegevens uit Ekoland 1-11-2012)

    (Met dank aan Carel Bouma van Biologisch Pootgoed.Nl)

    De vorige jaren was het beter. Doch vorig jaar bij mij in Zoersel (Kempische zandgrond), stierf enkel Sarpo Mira niet af door de plaag. (Ik had Biogold, Ditta, Agria, Toluca (niet in de tabel) en Sarpo Mira)  De aantasting was wel later dan dit jaar.

    Bij mij sterven de planten een natuurlijke dood (door ziekte). Met afbranden of afmaaien houd ik mij niet bezig. Daarbij blijven de (late) rassen nog meestal lang in de grond. Het rottingspercentage blijkt al bij al zeer gering en ook tijdens de winterbewaring heb zo goed als niet te klagen.

    De aardappelen worden vrij fris en bij vorst voldoende afgeschermd bewaard tot in de lente. Scheuten worden dan wel eens verwijderd, zodat oude en nieuwe praktisch op elkaar aansluiten.

     

    14-12-2012, 20:47 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanvulling
    Ik krijg de tabel niet behoorlijk geplaatst
    Daarom deze aanvulling

    Bellanova

    0

    0

    2.5

    5

    dood

    dood

    Solist

    0

    2.5

    dood

    dood

    dood

    dood

    Primavera

    0

    1

    dood

    dood

    dood

    dood

    Ballerina

    0

    1

    dood

    dood

    dood

    dood

    Anaïs

    0.01

    2.5

    dood

    dood

    dood

    dood


    14-12-2012, 20:44 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rassen en Aantastingsgraad door Phtophthora

    (Net als 2008 was 2012 een jaar met extreme plaagdruk).

    Rassen en Aantastingsgraad door Phtophthora op

    Proefveld Bioaardappelen te Oudemolen in West-Brabant

    (op zware grond?)

    ZW4136   BioImpuls en NEDATO  Oudemolen  2012


    Object

    % Phyt

    23 jun

    % Phyt

    25 jun

    % Phyt

    27 jun

    % Phyt

    29 juni

    % Phyt

    03 juli

    % Phyt

    06 juli

    Carolus

    0

    o

    0

    0

    0

     

    Bionica

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Vitabella

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Sarpo Mira

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Biogold

    0

    0

    0

    0

    0.01

    1

    El Mundo

    0

    0

    0

    0

    0.01

    1

    Laurette

    0

    0

    0

    0.01

    1

    dood

    Triplo

    0

    0

    0.01

    1

    dood

    dood

    Ditta

    0

    0

    0.75

    1

    dood

    dood

    Connect

    0

    0

    0.1

    1

    dood

    dood

    Agria

    0

    0.01

    1

    1

    dood

    dood

    Montreal

    0

    0.1

    2.5

    5

    dood

    dood

     

    FEEDBACK AARDAPPELPLAAG

     

    Hallo Daniël,

    Blijkbaar speelt de grond toch een grote rol voor de aardappelplaag. Ik heb tot nu toe de beste resultaten met Biogold: niks geen aantasting. Toluca gaf weinig aantasting in het blad maar bijna een kwart van de knollen was aangetast: snot rot zoals ze bij ons zeggen.

    Beide andere rassen heb ik niet geprobeerd, Sarpo Mira vind ik trouwens te laat om te oogsten, je loopt het risico om meer modder dan piepers binnen te halen.

     

    Groetjes,

    Jan

    Secretaris Velt Groot Gooik

     

    Dag Daniël,

    Ter informatie:

    Naast het ras Bintje hadden de proefpersonen ook in 2012 wel degelijk nog andere aardappelrassen in hun tuin staan.
    Zo teelde ik zelf, naast Sarpo Mira,  - voor het eerst - ook Bionica in mijn tuin, en ook die is helemaal niet aangetast in het voorbije seizoen.
    Ik kreeg van de andere 'testers' feedback door dat bij hun ook Biogold en Toluca onaangetast bleven; vandaar de vermelding in Seizoenen.
    Persoonlijk teel ik al 4 opeenvolgende jaren Sarpo Mira, en dat is volgens mij momenteel een, bewezen, nog resistent aardappelras.

    Warme Velt groet,
    Luc Vanhoegaerden                                                     (medewerker Velt-secretariaat)

    Dit jaar (2011) heb ik voor het eerst de Biomix-variëteit van AVEVE gepoot en tot mijn grote verbazing met succes. Weinig aantasting op deze zeer bloemige aardappelen.

    Groetjes,

    Maurice

    U heeft gelijk met het feit dat een aantal rassen nog wel wordt aangetast door Phythofthora.

    Het is echter net als het griepvirus dat ook verschillende fysio’s heeft. Daarom is het niet altijd zeker dat de plant aangetast wordt.

    Ook vallen nieuwe rassen door de mand omdat de resistentie doorbroken wordt door  andere fysio’s (Bionica, Toluca)

    Klopt ook dat Sarpo Mira nog nooit aan getast is, echter heeft deze aardappel weer ander nadelen zoals smaak en een hoog solanine gehalte (giftig bij grote hoeveelheden)

    Bij gebrek aan beter, telen wij rassen die vooral sterk in de knol zijn, zo is er wel een redelijk opbrengst te verwachten. (Biogold, Agria en Raja)

    Gelukkig staat het kweken van nieuwe rassen ook niet stil. Er komen goede nieuwe rassen aan.

    Zie bijlage, (let op is wel 1 proefveld en zeker geen gemiddelde) met nieuwe rassen

     

    M.Vr.Gr. Carel Bouma

     

    tel 0031(0)321-331384 / 0031(0)651-068038

    fax 0031(0)321-334273 / 0031(0)847-140219

     

    Kijk ook eens op onze website www.biologischpootgoed.nl

     

    Phytophthora

    Op pagina 10 in Seizoenen 6/2012 lees ik

    ‘Het viel ons wel op dat, in dezelfde weersomstandigheden  in 2012, aardappelrassen die minder gevoelig zijn voor Phytophthora niet aangetast werden (door mij in cursief gezet). Concreet ging het om de aardappelrassen Sarpo Mira, Biogold, Bionica en Toluca.’

    Heel waarschijnlijk had er 2011 moeten staan.

    Naar mijn ervaring is enkel het ras Sarpo Mira resistent tegen de aardappelplaag. (Pas 2 jaar ervaring: 2011 en 2012).

    Bionica heb ik nog niet geteeld.

    Op mijn zandgrond in De Kempen werden Biogold en Toluca steeds wel aangetast.

    Het nodige illustratiemateriaal vindt u wanneer u bij zoeken (links boven) intypt  aardappelplaag.

    12-12-2012, 16:30 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elementaire zwavel

     

    Elementaire zwavel

     

    Onderzoek aan Provinciaal Proefstation Kleinfruit te Pamel

     

    (Vul bij zoeken in : Pamel en je krijgt een reeks blogs met veel info.)

     

    Na het uitvoeren van een ganse reeks proeven kunnen we concluderen dat er enkel met elementaire zwavel een werkbare oplossing geboden kan worden. We gaan daarom iets dieper in op elementaire zwavel in de bodem.

    Als we het over elementaire zwavel hebben dan spreken we over S.

    Onder deze vorm is zwavel niet opneembaar voor de planten. De elementaire zwavel moet eerst nog oxideren. We krijgen in de bodem de volgende reactie: 2 S + 3 O2 + 2 H2O geeft na werking van bacteriën H2SO4 (2 H+ + SO4--). Dit verklaart de verzurende werking van elementaire zwavel.

    Uit proeven blijkt dat het oxideren van elementaire zwavel een proces is dat verschillende weken tot zelfs meer dan een jaar kan duren. De snelheid van omzetting wordt bepaald door bodemtemperatuur, zuurstof in de bodem, vocht in de bodem en bacteriële activiteit in de bodem. Vermits SO4-- uitspoelt is het tijdstip van toedienen van elementaire zwavel heel belangrijk. Het vroege voorjaar is de meest geschikte toepassingsperiode. Meerdere kleine doseringen genieten de voorkeur op één grotere dosering. Het is bovendien niet aangewezen om te grote doseringen toe te dienen. De uitspoeling van SO4-- maar ook de invloed op het bodemleven en op de mobiliteit van de andere voedingsstoffen (bv NO3-) in de bodem zijn minstens even belangrijk. Een pH die gedurende meerdere jaren oploopt kan men niet op een paar weken terugzetten zonder nare nevenverschijnselen. Rustig de tijd nemen en de giften voldoende spreiden zijn noodzakelijk.

    In het projectverslag wordt ook een berekeningswijze toegelicht om de juiste dosering aan elementaire zwavel te berekenen. Deze berekeningswijze houdt rekening met het % organische stof, de gewenste daling van de pH en de dikte van de bouwlaag. Deze berekeningswijze is door het PPK 'Pamel' nog niet in de praktijk uitgetest. In 2013 worden hier uitgebreide proeven mee opgezet. Voor meer info over deze tool neemt u best eerst contact op met het PPK 'Pamel'. Alhoewel een oplossing binnen handbereik lijkt is er zeker nog verder onderzoek nodig om een duidelijker inzicht te krijgen over de toepassing onder verschillende omstandigheden in verschillende grondsoorten bij de verschillende kleinfruitsoorten.

     

    Contactpersoon: Yves Hendrickx

    Tel: 054/32.08.46 of 0477/74.21.48

    E-mail: yves.hendrickx@vlaamsbrabant.be

    12-12-2012, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    10-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIWIBESBOEK

    Het  eerste Nederlandstalig boek over kiwi’s en kiwibessen is pas verschenen

    Naast de beschrijving van talrijke gekende en minder gekende rassen staat zowel het aanplanten, verzorgen, snoeien, vermenigvuldigen… er uitvoering in beschreven.

     

     

    Van kiwi tot kiwibes. Telershandleiding.

    Debersaques, Filip, en Christian de Kezel en Omer Mekers

    2012, 131 pp.  €30

     

    Voor meer inlichtingen kan je terecht op kiwifruit@skynet.be.

    10-12-2012, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    09-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ledenavond VELT-Voorkempen 27/11

    Ledenavond VELT-Voorkempen 27/11

    Het was weer een zeer gezellige en druk bijgewoonde ledenavond. Er was een duidelijke aanwezigheid van Natuurpunt.

    We vernamen dat met Natuurpunt werd overlegd om in 2013 een aantal activiteiten samen te organiseren. Zowel Velt als Natuurpunt staan in voor elk 2 theoretische thema’s en elk één praktijkactiviteit.

    De werking strekt zich uit over Malle, Zandhoven en Zoersel.   Van Malle waren enkele eminente personen aanwezig: Leen Laenens van Bioforum, Anny De Schutter van de dienst Leefmilieu en Walter D’Hertefelt van Natuurpunt.

    Aleide was in de weer om te fotograferen. Ik ben nu een hele tijd zoet geweest met de vele foto’s en sta in bewondering voor de fantastische fotoreeks met wellicht alle aanwezigen. (Sorry van enkele ken ik de naam niet).

    Bart Gysels en Nick stelden hun Sociaal-Ecologisch project VELDSTRAAT te Zoersel voor (Op een zijstraat links voorbij de Hulsten, komende van Sint Antonius).

    Van wei naar eetbaar landschap op 1,5 Ha

    www.develdstraatzoersel.be

    Jonge mensen zorgen voor nieuw bloed.

    Zelf was ik blij met de twee verenigingen die elkaar gevonden hebben. Wellicht zijn praktisch alle leden van Velt ook lid van Natuurpunt.

    In de loop der jaren is er een duidelijke evolutie.

    Destijds stonden vele natuurliefhebbers nog ver van een gezonde levenswijze en initiatieven in die aard.

    FOTO’S VAN ALEIDE

    1            Laetia en Walter

    2            François en Simonne

    3            Anny en ?

    4            Renée en François

    5            Christel en ?

    6            Moniek fotografeert

    7            Bart, de initiatiefnemer van het Project Veldstraat

    8            Paul en ik met zaadstengel Gele Ganzenbloem

    9            Leen



















    09-12-2012, 17:14 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg 1

    VERVOLG  1

     

    10   Nick en Berten

    11   Achter de gele Ganzenbloem (Ga naar zoeken links boven en vul in Gele Ganzenbloem)

    12   Laetitia en Miek

    13   Moniek en Gervaise

    14   Bea en Paul

    15   Agnes en Walter

    16   Anny en Christel

    17   Nick verzamelt zaadjes van de gele Ganzenbloem

    18   Ik met verre buurman van de Lindendreef



















    09-12-2012, 16:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    VERVOLG  2

     

    19   Veltuitgaven, maar de bijbel is al verkocht: Handboek Ecologisch Tuinieren

    20   Een van de jonge krachten

    21   Bart ( De initiatiefnemer van het Project Veldstraat) en Leen

    22   Groep

    23   Groep

    24   Groep

    25   Groep

    26   Groep    

    27   Berten



















    09-12-2012, 16:17 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 3
    VERVOLG  3

    28   Walter en Paul

    29   Gervaise

    30   Met het echtpaar Lambersy. Ik vernam dat zij er al bij waren tijdens de stichting in februari 1973. Toen gingen we van start als de tweede groep  “Vrienden van de Biologische Land- en Tuinbouw”.

    31   Berten, Simonne en Christel

    32   Bea met Miek

    33   Renée

    34   Bob en Walter

    35   Hilde en Simonne

    36   Christel en echtgenoot  




















    09-12-2012, 16:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)

    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!