(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    29-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proefcentrum Fruit (PCF) Sint Truiden

    Proefcentrum Fruit (PCF) Sint Truiden

    PCF-PAH (Proefcentrum Aardbeien en Houtig Kleinfruit)

    PCF-PAH is nu gevestigd te St. Truiden en niet meer te Tongeren.

    Op 26 maart waren de bio-kleinfruittelers er uitgenodigd voor kennismaking op het terrein en bespreking van mogelijk onderzoek.

    Het PAH wordt gecoördineerd door ir Miet Boonen. Onderzoekers zijn Dr Hendrik Trekels en Alexander Kerbusch.

    FOTO’S

    1. PCF

    2. Miet Boonen, coördinatie in de nieuwe, 6m hoge serre.

    3. Reuben, een herfstbraam (met stekels). Bred at the University of Arkansas, Reuben has been heralded as the first primocane blackberry - ie. it produces fruit on the current years growth. Not only that, but the fruits, which are produced in abundance, are the size of a plum (weighing up to 9g each). They have a glossy skin and sweet, slightly fruity-flavoured flesh and can be eaten straight from the bush, or used to make jams, pies or coulis.

    4. Tupy

    • Released by EMBRAPA/Clima Temperado (Brazil) in the late 1980s
    • unknown (possibly Boysen or Boysen seedling)  x Comanche

    Tupy Blackberry is a thorny, floricane fruiting, erect blackberry suited for the fresh market.  It is particularly popular in the low-chill production areas of Mexico and should perform well in low-chill areas of the US.  It has medium-large fruit, averaging 7-9 grams/berry.   Flavor is somewhat similar to that of cultivars developed in Arkansas.

     

    5. Tak van Junifer, een nieuwere, vroege rode bes. Deze takken worden lang gehouden, minder ingeknipt (lange snoei) omdat de eenjarige tak vruchttrossen vormt. De oude rassen hebben hun trossen tegen de stam op de overgang naar de nieuwe scheut die kort weggesnoeid wordt (korte snoei).

    6. In de sturingscentrale van bevloeiing en druppelbemesting. Zittend onderzoeker Alexander Keybusch.

    7. Ook de algemene directeur van PCF, de heer Dany Bylemans (de man aan het woord links) kwam even goede dag zeggen. Naast hem Yves Hendrickx, directeur PPK Pamel; Wim Vandenberghe, coördinator Bio-kleinfruittelers; Alexander Kerbusch, onderzoeker PCF-PAH.

    8. Bij de nieuwe regenkappen

    9. Overdekking van aardbeien onder flodderplastiek



















    29-03-2013, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    24-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studiedag Kleinfruit PPK Pamel

    Studiedag Kleinfruit PPK Pamel

    Op 16/03 ging aan het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit te Pamel de Studiedag kleinfruit door.

    Weer een zeer intense dag.   Telkens 5 voldoende kort gehouden referaten in de voor – en namiddag.

    Als eerste kwam Katleen Geerinckkx aan de beurt van het Cöordinatiecentrum Voorlichting  en Begeleiding duurzame Bemesting Vlaams Brabant

    Nieuw is dat vanaf dit jaar de telers verplicht zijn zich gratis te laten adviseren op basis van grondstalen die ze nog wel zelf moeten betalen.

    Vanaf 2013 mogen er nog minder fosfaatmeststoffen worden gestrooid.

    Al bij al staat de waterkwaliteit in Vlaanderen er nog het best voor in Vlaams Brabant. Oost-Vlaanderen staat er bijna evengoed voor. Veruit het slechtst is het in West-Vlaanderen, waar er vorig jaar zelfs nog achteruitgang was. Zijn de varkens nog steeds de grootste boosdoeners?

    In mijn kinderjaren ben ik talloze keren gaan drinken in de fontein van het Wijnendalebos. Wij woonden er vlakbij. In 1975, het droge en hete jaar stond men er in hele rijen aan te schuiven om te putten van het wellicht dan al water met een Nitraatgehalte boven de norm van 50. Kort daarop werd de fontein gesloten en afgebroken.

    Ik zou wel eens willen weten welk het procentueel aandeel is van de huishoudens en dit van de land-en tuinbouwactiviteiten? In mijn gemeente Zoersel is de waterkwaliteit wellicht nog steeds slecht. En zeggen dat er in mijn deelgemeente Halle nog slechts één professionele landbouwer actief is.

    Het interessantst vond ik het referaat van Sven Clemens van DVL Plant België. In de voormiddag had hij al verslag uitgebracht van de studiereis naar de aardbeienstreek van Turkije.                                                                                    In kort bestek werden de bemestingsstoffen besproken met verwijzing naar tekorten of gebreken. Om een heel deel elementen te meten werden door het Koninklijk Nationaal Verbond van Aardbeitelers een aantal analyse-koffers ter beschikking gesteld. Een van die Plantensapkoffers zal door Paul Hendrickx van PPK Pamel beheerd worden.

    FOTO’S

    Pamel  Met ernaast een prachtige eik in fastigiata-vorm.

    PPK Pamel werkt volledig biologisch

    Waterkwaliteit in Vlaanderen (uiterst rechts West-Vlaanderen)

    Paul Hendrickx (geen familie)

    Yves Hendrickx, directeur











    24-03-2013, 15:23 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Opkweekmethode van Allen Gilbert toegepast

    De Opkweekmethode van Allen Gilbert toegepast

    De methode werd beschreven in de blog van 09/01/2013. Deze methode heb ik toegepast op de pas geplante Reinette de Waleffe M26, Reinette Dubois MM 106 en Essching M26.

    Ik vertrek met telkens 3 takken. Twee zware harttakken werden weggenomen. Hopelijk vormen de behouden 3 takken deze zomer elk 2 nieuwe takken van minstens 15 cm, die ik dan weer kan inknippen. Bij het uitbotten zal ik er op toezien dat een tak die naar binnen wil groeien onmiddellijk verwijderd wordt.

    In mijn achterhoofd hou ik er rekening mee dat de praktijk niet altijd de theorie volgt. Ik ben benieuwd.

    FOTO’S

    1. Reinette de Waleffe voor

    2. Reinette de Waleffe na de behandeling

    3. Reinette Dubois voor

    4. Reinette Dubois na de behandeling

    5. Essching na de behandeling











    24-03-2013, 13:13 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    23-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BIJENGEZONDHEID, OOK ONZE GEZONDHEID

    Een ambitieus « Bijenplan » van de FOD Volksgezondheid

    (U kunt dit plan oproepen. Zie verder Een ganse boterham om te lezen.)

    22/03/2013

    Iedereen weet dat de risico’s voor de bijen steeds groter worden. Maar welke acties neemt de overheid om deze situatie tegen te houden? Hoewel de Europese Unie haar gezondheidsbeleid en haar procedures voor het beoordelen van de gevolgen van pesticiden versterkt, is ze er niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over een tijdelijk verbod om bepaalde pesticiden op de markt te brengen. In België lanceert de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een « Bijenplan » dat niet minder dan 29 doelgerichte acties omvat.

    Bijen: zoveel meer dan alleen maar honingproducenten

    Bijen en andere bestuivende insecten dragen bij tot de voortplanting van meer dan 80% van de plantensoorten en spelen een rol bij de teelt van meer dan drie vierden van de voedingsgewassen ter wereld. Het merendeel van de fruitsoorten, groenten, oliehoudende en eiwitrijke gewassen, schaalvruchten, kruiden en ook koffie en cacao zijn immers afhankelijk van hun bestuiving. Door die bestuiving verzekeren bijen 35% van de wereldwijde voedselproductie uitgedrukt in ton. Dit vertegenwoordigt 10% van de omzet van de landbouw wereldwijd, 153 miljard euro per jaar en zorgt in België voor de tewerkstelling van 3.000 mensen in de bijensector, bovenop de vele amateurimkers.

    De teloorgang van de bijen

    Reeds vele jaren worden de honingbijen geplaagd door zeer hoge sterftecijfers, waardoor hun cruciale inbreng voor onze voedselketen in het gedrang komt. In België is de bijensterfte een van de hoogste in Europa: 26% in 2012. Daarbij komt nog de geruisloze en weinig zichtbare verdwijning van de wilde, solitaire bijen. Zij zijn nochtans absoluut noodzakelijk voor de instandhouding van tal van unieke plantensoorten.

    Momenteel wordt algemeen toegegeven dat de teloorgang van de bijen te wijten is aan meerdere factoren. Synergieën tussen deze verschillende factoren lijken hierbij een niet te verwaarlozen rol te spelen. Er is echter nog heel weinig bekend over de rechtstreekse oorzakelijke verbanden tussen deze factoren. Hieraan worden dan ook tal van studies en debatten gewijd.

    Een plan voor de instandhouding van de bijen

    Om deze problematiek aan te pakken, heeft de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een « Bijenplan » uitgewerkt. Dit plan omvat 6 sleuteldoelstellingen: preventie en permanente monitoring op het vlak van bijengezondheid, de noodzaak aan een onafhankelijke, wetenschappelijke expertise bij de uitgevoerde beoordelingen en studies, het zoeken naar meer coherentie bij de opgezette acties, de integratie van de bijenproblematiek en de diensten die zij leveren in alle relevante Federale Plannen en de sensibilisatie en de communicatie ten aanzien van de betrokken actoren.

    Lees het Bijenplan: Bijegezondheid, ook onze gezondheid.

    Dit Plan omvat 29 acties die tegen eind 2014 moeten worden gerealiseerd. We vermelden er hier enkele: een haalbaarheidsstudie over « de bij als indicator van de ecosystemen », meer rekening houden met het risico van sommige systemische pesticiden voor de bijen, het sensibiliseren van de burgers, in samenwerking met NGO’s, door een actievere deelname aan beurzen en het gericht verspreiden van brochures en pedagogische tools. Er werd ook een werkgroep opgericht die zal dienst doen als permanent uitwisselingsforum en waarin administraties, wetenschappers en andere betrokken partijen, zoals verenigingen en NGO’s, vertegenwoordigd zijn. Tot slot komt er binnenkort een pilootproject rond de biomonitoring van bijen.

    Staatssecretaris Melchior Wathelet heeft de voorstelling van dit plan, dat de bij in de kijker zet, verwelkomd:  “De bij is zowel onmisbaar voor onze economie als voor onze overleving. Dit federale plan is meer dan een bijdrage, het is een grootschalige natuurtest van ons vermogen om te reageren op onze fouten en om veranderingen teweeg te brengen… 80% van de plantensoorten hebben de bijen nodig om bevrucht te worden. Zonder de bijen, zullen de ecosystemische diensten verdwijnen en tegelijkertijd, de appels, de aardbeien, de kersen, de zaden van groenten, de cacao, de koffie, de zonnebloem,... “.

    Nota:

    De Europese Commissie werkt onder meer aan een wetgeving over geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik, inclusief de nood aan nieuwe geneesmiddelen voor de bijen die momenteel nog niet beschikbaar zijn.
    De EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) heeft eind 2012 een ontwerp van richtlijnen gepubliceerd inzake de beoordeling van de risico’s voor bijen van gewasbeschermingsmiddelen. Over dit ontwerp werd een publieksraadpleging georganiseerd. Het zal worden besproken door de Lidstaten en in 2013 wordt erover gestemd.

     


     23-03-2013, 13:21 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    21-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerskoos Pruimkoos


    KERSKOOS    PRUIMKOOS

    Omdat ik nogal van Nederlands houd, meende ik dat Kerskoos een mooi en duidelijk woord is, en daarom voegde ik het aan een bestaande Wikipediapagina toe:

    Naast de bovenstaande rassen zijn er in het buitenland nog veel andere nieuwe(re) rassen beschikbaar, zoals: Tsunami, Spring Blush, Pinkcot, Sylvercot, Kuresia, Mino, Hilde, Clarina, Flavor Cot, Tom Cot, Vanilla Cot, Wonder Cot, Lilly Cot, Bergecot, Perle Cot, Kioto, Sylred, Sweetred, Big Red, Bergarouge, Bergeval, Vertige, Frisson, Rouge Tardif Delbard, Jenny Cot, Tardicot en vele anderen. Er is sinds 2010 ook een Kerskoos, oorspronkelijk “Aprikyra” genoemd, daarna door een verzendbedrijf geoctrooieerd als "Cherrykose". Het betreft een kruising tussen Prunus besseyii en Prunus armeniaca.

     

    Vanaf nu bestaat er dus ook een Nederlandse benaming voor het Nederbabylonische Cherrykose die Google-opzoekbaar zal zijn, voor de voormelde kruising: Kerskoos, voorop gesteld dat de Wiki niet aangepast wordt in de negatieve zin:

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Abrikoos#Rassen

    en ook hier:

    http://www.moestuinforum.nl/post140284.html#p140284

     

    Ten slotte voeg ik er ook aan toe dat ik persoonlijk een Pruimkoos ook veel beter vind dan een plumcot. We krijgen hier toch al genoeg Nederfrengels door de strot, nietwaar?

    Bijgevolg zal ik er ook zoveel mogelijk voor zorgen dat het Nederlandse woord bekender geraakt.

    Leo K.E. Aerts  Mortsel

    21-03-2013, 13:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    20-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bosuilen Feedback

    Bosuilen Feedback

    Toen we gisterenavond rond half elf thuis kwamen was ik blij verrast in de nabijheid de welluidende roep van de bosuil te horen. Misschien een van onze bezoekers (blog van 22/01/2013)?

    De steenuil hoor ik veel regelmatiger. Valentijn van Natuurpunt heeft met een kameraad de nestkast voor steenuilen nagekeken. Ze waren verwonderd er veel zand in aan te treffen. De voorplank was stuk en die hebben ze vervangen. Maar wie heeft al dat zand achter gelaten? Hier razen toch geen zandstormen voorbij op 8 m hoogte?

    Ook nu heb ik de indruk dat kauwen er zich meester van zullen maken.  Toch eigenaardig want kauwen nestelen gewoonlijk niet ver uit elkaars gezelschap en dat is hier helemaal niet het geval.

    20-03-2013, 21:10 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    18-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met Art Fan naar Luik

    Met Art Fan naar Luik

    Zo.17/3 naar Luik. In het majestatische station van Guillemins, ontworpen door de Spaanse Architect Santiago Calatrava en ingehuldigd in 2009 loopt de boeiende tentoonstelling ‘Golden Sixties’ (Nog tot 28 april).

    Het is een zeer uitgebreide tentoonstelling. Met een audiofoon krijg je nog meer info. Twee uur zijn voorbij voor je het weet.

    In de namiddag reden we naar het Château de Waroux te Ans. Daar loopt nog tot 2 juni de tentoonstelling ‘ L’impressionisme et la Femme.’

    In de jaren 1860 trokken schilders rond Monet naar buiten en schilderden wat zij zagen. Soms een vrij vergankelijke indruk. Een buitenbeentje als Edgar Degas bleef wel binnen, zat liever in de kroeg en bij de vrouwen.

    De spotnaam ’impressionisten’ ontstond op hun eerste tentoonstelling in 1874 te Parijs, naar aanleiding van het doek van Claude Monet ‘Impression, soleil levant’ van 1873.

    De werkjes die je ziet zijn meestal tekeningen en aquarellen. Toch mooi.

    Voor mij was het een openbaring dat er toen ook al vrouwelijke kunstenaars waren. Sommigen moesten stoppen omdat zij te goed werden. Iemand als Berthe Morisot maakt echt indruk.

    FOTO’S

    1. Een art Deco-huis in een zijstraat bij het station

    2. We stappen uit

    3. Op weg

    4. Op de roltrap

    5. Met audiofoon

    6. Flower power

    7. Vormgeving

    8. Château de Waroux te Ans

    9. De gids Jacques Romus met op de achtergrond werken van Berthe Morisot



















    18-03-2013, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    13-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weer Winter

    Weer Winter

    Vorige week 18°C en vanmorgen 13/3 om 7u45 – 10 °C en het is nog niet gedaan. Boven de sneeuw kan het hard vriezen. Op het nieuws zegt men de koudste nacht op deze datum in 160 jaar. En do. kan het nog kouder worden! Ukkel registreerde woensdag -10,2 graden. Op 13 maart 1845 werd het -12,6 graden en een nacht later -14,3, de laagste temperatuur ooit in maart gemeten in Ukkel. Op 15 maart werd het -12,6 graden. Op 20 maart 1887 werd het -10,8, dus het kan ook nog later in de maand streng vriezen, zegt David Dehenauw, weerman bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI).

    Wat de sneeuwval betreft, is er geen record gebroken in maart. Er werd om 8 uur een sneeuwdek van 13 cm gemeten in Ukkel. Volgens de weerman lag er op 1 en 2 maart 1946 15 cm.

    -10 ° is een kritisch punt voor Braambozen en ik had net een Buckingham Taybes (de ongestekelde mutatie) die in de serre gegroeid was, buiten gezet.

    De bladeren zitten al flink klaar. Wat zal het worden?

    Ook bij de Issaï kiwibes begint de knop te schuiven en zie je al groene puntjes. Kan er in dit stadium al bevriezing optreden? De Weiki ernaast vertoont nog geen leven. 3 of 4 jaar terug verloor ik al een plant door late vorst.

    Bij de Honingbes zie ik ook al de eerste bloemen. Die zouden tegen -8 ° kunnen.

    Ook de kornellebessen (Cornus mas) staan in volle bloei.

    Gisteren na het sneeuwen smolt blijkbaar de sneeuw op de kasseien van de oprit. Hadden die al wat warmte opgeslagen vorige week? Toch een curiosum, want ze liggen aan de  vorstnoordkant en niet op het zuiden en niet in de zonnestralen.

    Vandaag dooide het verder.

    FOTO’S

    1. Rij gesnoeide en opgebonden wilde braam fantasia in kippenren

    2. Idem

    3. Kornellebes 1

    4. Kornellebes 2

    5. Ijspegels

    6. Honingbes

    7. Kasseien

    8. Idem

    9. Pas buiten geplante Buckingham Taybes



















    13-03-2013, 22:19 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    11-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pierre Zanders over Kleinfruit

    Pierre Zanders over Kleinfruit

    Deze voormiddag sprak Pierre Zanders voor een talrijk opgekomen publiek van Velt Middenkempen te Herentals.

    Pierre is tuinbouwleraar aan de Provinciale Tuinbouwschool te Tongeren en voorzitter van Velt van de provincie Limburg. Ongeveer 15 jaar terug zaten we nog samen in de Beheerraad van Velt. Een blij weerzien.

    Aleide was mee als fotograaf , maar helaas het kaartje stak niet in het toestel.

    In het clublokaal in het Begijnhof te Herentals hangt er nog een groot bord en Pierre had als excellente lesgever wat hij nodig had.

    De basiskennis betreffende rode bessen was ook voor mij meer dan een goede opfrissing.

    De huidige professionele teelt is evenwel overgeschakeld naar één-takkers en geen drietakkers meer. Zie de voorgaande blog.

    Interessant was de uiteenzetting over de basisbemesting. Bij het planten zo goed als geen bemesting meegeven, zeker niet in het plantgat. De wortelen moeten groeiend op zoek gaan naar voedsel. Ik heb mij in de tijd ook daaraan (een hoop compost op de wortels strooien) bezondigd met als resultaat dat de wortelen in een kluwen groeiden en de plant het helemaal niet deed.

    Kleinfruit is over het algemeen gebaat met bijbemesting met potas of kalium. Maar dit enkel geven bij herneming van de groei en liefst nog verspreid tijdens de groeiperiode.

    De oude rassen van rode bes vormen hun vruchten op de overgang van de stam en een scheut van het voorgaande jaar. Dus kort snoeien op een stompje. Bv bij Jonkheer van Tests, het vroege ras van Nederlandse oorsprong. Dit ras heeft kortere trossen (maar wel grote, zij het iets zure bessen), die daarenboven gevoelig zijn voor rui als gevolg van bv bevriezen tijdens de bloei, wat vorig jaar het geval was.

    In de beroepsteelt werkt men nu met het Franse ras Junifer.

    De nieuwe rassen als Rotet, Rolan, Rosetta, Rondom vormen ook bloem op de iets langere takken; vandaar deze langer snoeien. (+/- 30 cm).

    In sommige tuinen kan men last hebben dat vogels, mussen , groen- en appelvinken de jonge knoppen afpikken. Zelf heb ik daar nog nooit problemen mee gehad.

    Bij de liefhebbers zien de stekelbessen er dikwijls armzalig uit als men niet snoeit, een onontwarbaar kluwen waarin men niet kan plukken. Pierre deed een oproep om deze liefst als ééntakker te kweken en de tak telkens aan de dwarsdraden te bevestigen.                                                                                                              Bij de kleinfruitfima Meulblok in Zeeland zag ik dat het interessanter is om slechts 2 draden te behouden: een beneden en een boven en de tak regelmatig aan binden aan een bamboestok die vastgezet is aan beide draden. Dit regelmatig aanbinden van de topscheut maakt dat deze verticaal en veel beter groeit. De man van Meulblok haalde een voorbeeld aan van een slecht perceel in Zwitserland van planten die niet wilden groeien. Ze lagen met hun topscheuten omgevallen!

    Je kan ook kruisbessen op stam aanschaffen. Ook hierin snoeien om nieuwe takjes (wit hout) te kweken, want stekelbessen groeien op het nieuwe hout. Stekelbessen op stam gaan wel niet zo lang mee.

    Bij zwarte bessen zei hij de vruchten te plukken aan tafel. Dit wil zeggen  de tak met de rijpe bessen afknippen en deze daarna in een gemakkelijke houding plukken. Je moet telkens liefst lange, nieuwe scheuten kweken. Want de bessen ontstaan het volgend jaar op deze nieuwe takken. Heb je oude takken, waarop dikwijls de rode stippen van het meniezwammetje te zien zijn: dringend afknippen en deze takken verbranden.

    Bij de frambozen mocht iets meer aandacht gaan naar de herfstframbozen.

    Bij de bramen merkte ik op dat de oogst bij de gestekelde bramen geen probleem vormt omdat de vruchten ruim boven of opzij van de gestekelde ranken hangen.

    Het onderscheid tussen de bosbes is het roodgekleurd sap van deze en het kleurloze sap van de Blauwe Bes.

    Druiven kregen aandacht.  Meestal op 1 oog, hoogstens op 2 snoeien en dit liefst al in januari tegen het bloeden, sapverlies. Bij de druiven werd de nadruk gelegd om geen Witte van der Laan meer te planten: veel te ziektegevoelig. ”Ik heb mijn 4 exemplaren gerooid.

    Ook kiwi en Kiwibes werden kort behandeld. Wel zorgen voor een mannelijke en enkele vrouwelijke planten.

    Kwamen niet aan bod de braambozen, half braam, half framboos. Blijkbaar had Pierre ooit tegenslag met zijn Taybes. Maar er zijn intussen meerdere, zeer smakelijke vruchten –indien de winter niet te streng is geweest-.

    En zeggen dat men voor de volgende week – na een heerlijke lenteweek- opnieuw vorstweer voorspelt en we zijn bijna half maart!

    11-03-2013, 13:14 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    10-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opkweek van Aalbessen

    Opkweek van Aalbessen

    Na de snoeidemonstratie bij pruim en kers ging men ook even naar het kleinfruitperceel.

    Men stond stil bij de opkweek van de aalbessen. De planten, op 33cm van elkaar, staan er een jaar en het is de bedoeling dat ze dit jaar de gewenste hoogte van 2 m bereiken.

    Alle zijtakken en –takjes (ook vruchttuiltjes) worden weggeknipt, behalve een tak. Ook hier snoeit men op een stompje.

    Even werpt men ook een blik op de jonge bramenplanten (ras Loch Ness). Er is wat discussie of men al of niet de jonge takken wat uitdunt. Een iets bijgeknipte struik ziet er toch beter uit.

    De planten staan slechts op 1 m van elkaar. Dit was alvast goed voor de plantenleverancier maar of je op den duur voldoende uitgegroeide vruchten zult kunnen kweken, vraag ik mij toch af.

    Wat de aanplant van de braamboos Taybes betreft, waarbij niet werd stilgestaan, maak ik mij dezelfde bedenking. Mijn planten-gezien de horizontale geleiding- krijgen 3, 4 maal meer ruimte.

    Er was ook een perceel met oude, overgeplante Junifer (het vroege ras) aalbessen. De hergroei was eerder zwak. Hier beperkte de snoei zich tot wat fatsoeneren, waarbij vraatgang van de made van de bessenglasvlinder werd aangetroffen. Het zal belangrijk zijn tijdens de vluchtperiode mei-juni het volwassen insect met vallen weg te vangen. Daarvoor heeft de firma Vlamings het nodige materiaal.

    www.vlamings.nl

     

    FOTO’S

    1. Jonge aalbessen

    2. Idem

    3. Idem

    4. Bramen Loch Ness

    5. Idem

    6. Oude junifer

    7. Idem

     















    10-03-2013, 00:17 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    08-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snoeidemonstratie bij Pruim en Kers

    Snoeidemonstratie bij Pruim en Kers

    De biotelers kwamen te Lembeke samen voor een snoeidemonstratie door Heino Van Doomspeek op pruim en kers. Het betreft een nieuwe aanplant van 2 jaar oud.

    In tegenstelling met appelen en peren mogen pruimen en kersen niet tijdens de winter gesnoeid worden omdat dan de snoeiwonden gemakkelijk geïnfecteerd worden door bacteriekanker (Pseudomonas) en loodglans. De wonden genezen beter als de sapstroom vanaf half maart en april terug op gang komt.

    Als onderstam gebruikt men St Julien A en de nieuwe VVA 1 met een 40% mindere groeikracht. De bomen staan op 3 m van elkaar in de rij met een tussenruimte van 4 m tussen de rijen. Men heeft de rassen Opal, Queen Victoria en Jubileum aangeplant. Een van de deelnemers zou er absoluut ook Avalon bijzetten, omdat dat zo’n lekkere pruim is bij thuisverkoop.

    De bedoeling is een hart tak te kweken tot op +/-  3,5 m hoogte.  Op ongeveer 3m komt er een bovendraad om de toppen vast te zetten. Momenteel worden ze gesteund met een tonkinstok en de onderste draad waaraan de waterslang met aan weerszijden van de boom een nippel bevestigd is voor pleksgewijze watergifte.

    Bij pruim en kers past men de Zahn methode toe. Bij deze methode mogen de gesteltakken slechts de helft van de hart tak bedragen. De bedoeling is een evenwicht te krijgen tussen groei en vruchtbaarheid. Onderaan worden tot op 70 cm de zijtakken verwijderd. Men snoeit op een stompje van 1cm, geen gladde insneden langs de stam.

    Alle zijtakken die dikker zijn dan de helft van de hart tak moeten eruit. Deze tak snoeit men op een stomp van een snoeischaarlengte. Daardoor komt er meer licht op de rest van de takken en vruchten. Als het goed is komen er uit de overgebleven stomp een of meer nieuwe scheuten die vruchthout worden. Vooral boven in de top mogen geen takken blijven staan die zouden concurreren met de hoofdtak. Knippen doet men een beetje schuin, op een naar buiten wijzend oog en met het mes van de hart tak weg.

    Bij pruimen worden er gemakkelijker zijtakken gevormd dan bij kersen. Bij deze laatste demonstreerde kweker Bart Van Parijs hoe men een laagstaande dikke tak beter breekt en daarna vastzet om mogelijks al direct vruchtdracht te hebben. Pas daarna wegsnoeien.

    Het is de bedoeling dat een boom aldus in de loop der jaren allemaal dun vruchthout heeft gevormd en de groei eruit is. Deze manier van snoeien heet, naar de uitvinder ervan, de Zahn-snoei. Verder worden de bomen boven begrensd op ongeveer 3 meter.

    Op het kersenperceel staan de hoge betonpalen er reeds. Hieraan zal de overdekkingsconstructie opgehangen worden waarvan de nok tot op 4,80m zal komen. Zonder afdekking kan men niet meer rendabel kersen kweken.

     

    FOTO’S

    Er zitten ook zwak gevormde exemplaren tussen. Hier komt wat meer overleg bij kijken om er over meerdere jaren nog een behoorlijke boom van te maken.

     

















    08-03-2013, 23:41 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    06-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fantasia opbinden

    Fantasia opbinden

    Fantasia is een wilde braam met extra grote vruchten en de stevige, wilde bramensmaak. Dit ras heeft Ken Muir van een bekende kleinfruitkwekerij in Essex rond 1990 geselecteerd aan de oevers van de Theems te kingston Upon Thames.

    Gelijkaardige vruchten, herinner ik mij van uit mijn kindertijd in West-Vlaanderen. Eind augustus was het kermis te Edewalle en dan ging ik met mijn kozijns August en Cyriel Hostens braambessen plukken. Dergelijke e grote en doordringend smakende vruchten heb ik in De Kempen nog niet aangetroffen.

    Begin de negentigerjaren heb ik een exemplaar meegebracht vanuit Engeland.

    Ik gaf ook een exemplaar aan een goede fruitvriend. Hij liet de planten maar betijen. En dan gaat het als volgt. Eind september, oktober ontwikkelen zich ongeveer 3 m lange zijscheuten. De eindtop boort zich in de grond en hieruit ontwikkelt een nieuwe plant. Het eerste jaar groeit de plant, maar in het tweede jaar heb je al een felle plant die op haar beurt 3 m lange zijtakken uitstuurt.

    Gevolg: na 4-5 jaar heb je echt een ondoordringbaar braambos. Indrukwekkend om te zien.

    Zover laat ik het niet komen. In het najaar knip ik de zijranken in. Er zijn er altijd die aan mijn aandacht ontsnappen en dan kan ik het volgende jaar nieuwe planten uitdelen!

    Van de tweede lentedag vandaag heb ik geprofiteerd om de ranken horizontaal op te binden. Aan weerskanten heb ik daarvoor 5 m nodig, 10 m in totaal.

    Dit jaar heb ik veel en extra dikke ranken, want vorig jaar was een zero vruchtenjaar: alle ranken bevroren. Iets wat maar om de tien jaar gebeurt.

    Dit jaar verwacht ik op zijn minst 10 kg vruchten. Van de stekels heb je totaal geen last want de vruchttakjes staan mooi boven de gestekelde ranken.

    Foto’s

     



















    06-03-2013, 00:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    03-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snoeien met Stefan Eyckerman

    Snoeien met Stefan Eyckerman

    Velt Voorkempen hield zijn jaarlijkse snoeidemonstratie dit keer te Zandhoven. De inschrijving wordt beperkt tot 25. Telkens zijn er meer kandidaten dan plaatsen.

    Stefan is tuinarchitect en wordt veel gevraagd in deze middens.

    Hij start met het tonen op platen van de groei – en snoeiregels van Vöchting. o.a. de verticale takken (dikwijls centraal staande) groeien het sterkst. Bij twee zijtakken groeit deze het sterkst die het meest schuin staat. Verschillen deze takken in dikte, dan is het dikste die feller groeit…

    De demonstratiebomen zijn een 10 tal jaar oud en werden haast niet gesnoeid. Gevolg: zware takken dienen te worden weggenomen om licht en ruimte in de boom te creëren. Tijdens de volgende zomer zullen tal van waterscheuten ontstaan die zo vroeg mogelijk dienen weggenomen te worden. In een vroeg stadium, als ze nog niet verhout zijn, kan men die gemakkelijk wegrukken: daarna wordt het knippen.

    Stefan wil een open boom maken in zogenaamde vaasvorm.

    Er was ook een spurtype (denk aan de ballerinaboom) tussen, een boom die met één centrale hart tak groeit en daarbij maar karig zijtakken vormt. Bij deze boom werd de etagevorming gedemonstreerd. Telkens worden op +/- 60 cm van elkaar enkele gesteltakken behouden. De tussenliggende worden weggeknipt.

    Het probleem bij een liefhebber is dat hij te weinig durft knippen. Iedereen heeft nu wel gezien dat het moet. Bij een open kruin is er een betere belichting en nattigheid droogt vlugger op met als gevolg minder schimmelvorming.

    De koffie of thee achteraf deed deugd om terug wat op te warmen, 2u bij 2° koelt af.

     

    FOTO’S

    1. Groei – en snoeiregels

    2. Toehoorders. Op de achtergrond, in het midden, een mooi vertakte perelaar

    3. Deze boom werd het eerst onder handen genomen. Hier moet veel hout uit.

    4. De zware, centrale tak gaat er uit

    5. De boom is al veel meer open

    6. De spurboom met de etagevorming Merk op hoeveel takken weggeknipt werden. Ik laat in het midden of dit wel nodig is voor een dergelijke boom. Doch het was wel erg dankbaar om de etageaanleg te demonstreren.

    7. Louis Eelen, links is een deskundige wat enten betreft. Tot 10 jaar terug toen ikzelf nog de activiteiten organiseerde was er ook jaarlijks een ent demonstratie. Onlangs deed Louis het voor Velt Middenkempen.

    8. Kristel De Bie, links, die de activiteit organiseerde.

    9. Stefan Eyckerman, links.

     



















    03-03-2013, 11:35 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    02-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfstframbozen nu

    Herfstframbozen nu

    In januari heb ik de herfstframbozen van vorig jaar afgeknipt op 1 of soms 2 stengels. Nu kan dat ook nog, maar gaan er dan niet nodeloos groeistoffen verloren?

    Het bovenste gedeelte van de tak die vorig jaar vruchten droeg wordt weggeknipt.

    Dit experiment heb ik vorig jaar voor ’t eerst toegepast en ik heb gemerkt dat dit niet ten koste gaat van het vormen van nieuwe scheuten. Je kan al vroeg vruchten oogsten (als de merels je niet voor waren) en dan volop in de nazomer (en dan zijn de merels veel minder actief).

    Als je niets doet heb je ook vruchten, doch dit is ten koste van nieuw te vormen scheuten en opbrengst, telkens hebben zowel  de oude als de nieuwe scheuten slechts kleine - en weinig vruchten.

    Nog een interessant punt. Om de onkruidgroei tegen te gaan wied ik vooraf. Nu staat er enkel nog wat gras. Gemakkelijk weg te krabben.

    Het strooien van houtmulch belet voor een stuk onkruidgroei. Vertering gaat niet ten koste van de groei van de nieuwe stengels, doch het is een interessante bemesting voor de frambozen die een iets zuurdere grond verkiezen.

    Bij het wegkrabben van het gras zaten de groene neuzen van de witte wortels van de haagwinde ( Convolvulus  sepium L.) al klaar.

    Haagwinde is een zeer vervelend onkruid dat zich slingert rond de planten en deze gaat overwoekeren als je laat betijen. Ze tooien zich wel met mooie, witte kelkbloemen.

    Het is zaak deze scheuten zo diep mogelijk te verwijderen. Na een tijdje dien je dit te herhalen en misschien nog eens. Dan verliest de haagwinde haar groeikracht.

    FOTO”S

    1. Grasgroei

    2. Idem

    3. Idem en wieden

    4. Grond na het wieden.

    5. Af te dekken grond. Er ligt nog oud materiaal

    6. Kruiwagen met houtmulch

    7. Het materiaal

    8. Uitspreiden

    9. Idem

     



















    02-03-2013, 00:49 geschreven door Daantje

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    27-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BEMESTING Biologische Fruitteelt

    BEMESTING Biologische Fruitteelt

     

    http://www.dlvplant.nl/nl/core/media/file/Files_Fruitteelt/e-brochure_bemesting_biologische_fruitteelt.pdf

     

    27-02-2013, 22:22 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRAMEN

    BRAMEN

    Nu de winter ten einde loopt ben ik begonnen met de verzorging van de bramen. De stengels die vorig jaar gedragen hebben heb ik laten staan om een beetje beschutting te geven bij sterk uitdrogende vrieskou uit het oosten. Dat gevaar is nu voorbij.

    Sommige stengels waren vorige winter geraakt door de strenge wintervorst. Ik heb bij het minder goed uitlopen een aantal stengels gedeeltelijk ingeknipt. Als dragende takken niet helemaal ok zijn, gaan er meer plantensappen naartoe ten koste van nieuwe scheuten. Ik merk dat deze niet zo talrijk en meestal niet zo lang groeiden als 2 jaar terug.

    De meeste stekelloze bramen groeien rechtop. Thornless Evergreen met het peterselieblad vormt hierop een uitzondering. Nu is het de 3 keer dat ik de uiteinden boogvormig naar de andere kant buig en ze daar bevestig. Aldus bekom ik een bramengalerij. Dit jaar zijn er wel minder stengels om te buigen.

    Gevolg ook deze bramen groeien voor ’t grootste deel horizontaal. De vruchtzetting is beter en tevens ook de belichting en nog een relatief voordeel. Bij regen drogen ze iets vlugger en is er minder schimmelvorming. Als het eind augustus en in september aanhoudend regent gaat dit ten koste van de braambessenoogst.

     

    FOTO’S

    1. De galerij

    2. Nog veel werk

    3. Clips losmaken

    4. Oude tak wegknippen

    5. Snoeisel

    6. Terug vastbinden

    7. Oude (met verdroogde vruchten) en nieuwe takken

     

    8. Al gedeeltelijk gebonden

    9. De galerij

     



















    27-02-2013, 20:00 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwoord op de Reactie van TOM


    Ik heb die clipsen een aantal jaren terug gekocht bij de firma Montauban te Nieuwerken-Waas op de grote baan naar St-Niklaas.

    27-02-2013, 19:57 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    24-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Noordkempische Boteliers

    De Noordkempische Boteliers

    De Noordkempische Boteliers

    Ik heb genoten van de avond bij de Wijnmakersgilde van Sint-Job-in ’t Goor.

    Ik heb er Walter Hendrickx teruggezien, de man bij wie ik in de praktijk leerde hoe je braambozen en bramen zoveel mogelijk horizontaal dient te leiden. Een detail, hij had geen betonbekistingsdraad gebruikt doch een grootmazige afsluitingsdraad, minder kostelijk materiaal.

    Ik had zonet een babbel met mijn goed fruitvriend Louis Eelen van Vorselaar. Hij opperde de idee om deze 'varkensdraad'  op een 60 cm boven de grond te spannen. Aldus benut je nog beter de groeikracht.

    Walter ik ook een van de excellente bierbrouwers. Zijn bier werd die avond geproefd. Dat is wat anders dan spraakwater.

    Iemand stelde een vraag over problemen met een moerbei. Deze deed het een aantal jaren goed, doch nu doen de vruchten het niet meer, verdrogen en vallen af. Bij moerbei heb ik hierover nog nooit gehoord. Is de grond misschien bezoedeld geraakt?

    24-02-2013, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    19-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Velt DenBumpt

    Velt DenBumpt-Noordkempische Botelier

    Volgende donderdag ben ik uitgenodigd door de Noordkempische  Boteliers, de wijngilde van St Job om te spreken over Kleinfruit. Aleide is er enkele keren gaan spreken over kruiden. Maar dat is al een tijd geleden. Een van de aanwezigen toen vertelde mij dat hij al bramen had. Het was pas in juni. “Zijn het wel echt zwarte vruchten?” “Ja” beaamde hij. Het zou Silvan kunnen zijn. Maar wie had dit ras zoveel jaar geleden?

    Ik maakte een afspraak en ging bij de man kijken te Ekeren, Hoogboom.

    In zijn klein achtertuintje had hij een betonbekistingsdraad van een 5-6 tal m geplaatst. En wat zag ik? Een prachtig ontwikkelde, gestekelde Taybes (de Medana vorm).                                                                                     Door de horizontale groeiwijze hing die vol prachtige vruchten, zoals ik dat nog nooit had gezien! De rijpe vruchten waren niet volledig zwart, zoals de man mij nieuwsgierig had gemaakt, maar zwart-rood.

    Afgezien van de wellicht toch iets goede kleigrond, heb ik geleerd hoe een horizontale groeiwijze belangrijk is voor braambozen (kruisingen braam- framboos) en bramen.

                                                           ***

    Het was voor mij een genoegen, een tijd geleden, de jaarvergadering van Velt Den Bumpt te onderhouden over kleinfruit. Voor hun tombola had ik het nodige bij.

    Te Burcht vergadert Velt De Bumpt in het clublokaal ‘Het Fakkeltje. Ik vernam dat dit één van de 27 erkende lokalen is van de Vrijzinnigen Vlaanderen. Dat zoiets bestond was totaal nieuw voor mij.

    De voorzitter van VELT-De Bumpt, de nu 80 jarige Gaston Lesire heeft heel wat planten voor-gekweekt voor zijn mensen. Ik bekwam vele jaren geleden ooit zijn Russische tomaten, zeer grote, eerder peervormige, lekkere vleestomaten.

    Men had ook Hugo Van de Gaer uitgenodigd. Hugo zat in het landelijk bestuur van VELT vzw als de penningmeester. Hij vond het niet kunnen  dat een deel van de stafmedewerkers (bio-ingenieurs) een eigen organisatie opzetten ter controle van de bio-beroepsteelt, zonder Velt te kennen. Als verweer lobbyten de stafmedewerkers op de samenkomst van  de afdelingen van  de Provincie Antwerpen en uiteindelijk stemden deze hem met één stem meerderheid de laan uit. Pijnlijk, maar dat is de democratie (in een vereniging). Stank voor dank, naar een volks gezegde.

    Onder impuls van Gaston en de secretaris Hugo Himschoot- die mij uitnodigend een reeks potten hadden bezorgd- had ik gezorgd voor de nodige tombola prijzen.

    Ik heb genoten van die avond.

    Berten Peeters, mijn hulp in de tuin, stond in voor de foto’s.

    Zijn deze verloren?

     

    19-02-2013, 22:41 geschreven door Daantje

    Reageer (5)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    15-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.East Malling Research en Kleinfruit

    East Malling Research en Kleinfruit

    Het eerste kleinfruitras dat op de markt werd gebracht was de zwarte bes Wellington xxx in 1927.

    Later volgde nog de late zwarte bes Malling Jet,hier en daar nog te vinden.

    Interessant waren de meeldauw resistente kruisbessen Greenfinch doch vooral de Invicta, een gele bes nu nog veel gekweekt door bio-telers.

    De rode bes Redstart is veel minder bekend. Ik heb ooit een exemplaar gehad doch vond dit erg zuur en weinig groeikrachtig, alhoewel gekocht in Engeland, heb ik mij de bedenking gemaakt of ik wel het echte ras heb gekregen.

    De veredeling van virusvrije frambozen begon al in 1920. Kwamen op de markt: Malling Jewel, Malling Promise en Malling Exploit.

    Malling Delight kwam er in de 50tiger jaren, een erg grote maar zachte vrucht. In de 70tiger jaren de late, goed smakende Malling Leo. Nog later volgde Octavia, eveneens een zeer laat ras.

    Wellicht het interessantst was de eerste herfstframboos Autumn Bliss,(1984) die het bij mij althans nog steeds uitstekend doet.

    Ik ben eveneens tevreden  over de rode bessen Redwing en Red poll. De rode kruisbes Pax was bij mij niet zo’n succes.Op andere plaatsen hoorde ik er wel lovend over spreken.

    Sinds 1983 was EMR ook aktief bij het ontwikkelen van aardbeirassen. Ik heb nog het late ras Pandora (1988) gehad. Meer dan 25 rassen werden ontwikkeld, doch de meesten bleven hier onbekend. Dit jaar komt, toepasselijk, de Malling Centenary op de markt.

    15-02-2013, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!