(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    21-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JUNO NIEUWE FRAMBOOS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    JUNO de nieuwe, vroege zomerframboos

    van East Malling Research.

     

    Het kweekprogramma van nieuwe frambozen staat onder de leiding van mevr. Vicky Knight.

    Men stelt zich tot doel nieuwe rassen te ontwikkelen met uitstekende vruchtkwaliteiten: een goede smaak, een attractief uiterlijk, dit in combinatie met sterke weerstand tegen belagers en ziektes, een hoge productie en andere landbouwkundige eigenschappen (Bv. gemakkelijk te cultiveren en te plukken).

     

    Eenmaal had ik de kans om dit kweekprogramma te bezoeken met het Proefcentrum Kleinfruit van Tongeren onder leiding van Patrick Meesters.

    We stapten door een ontsmettingsbad vooraleer het proefveld zelf te betreden. Het was begin augustus en de beoordeling van planten en vruchten van de zomerframbozen was al achter de rug. Wie wou mocht zelf een oordeel vormen. Er was een grote diversiteit aan vruchten. Mooie vruchten, maar met weinig smaak; maar ook lekkere vruchten. Gedrongen en hoge planten, allemaal behoorlijk gezond (de minder goede zijn al in een vroeg stadium verwijderd), maar toch met gradaties. Dit waren enkel de planten die overschoten van vele duizenden zaailingen. Als onderzoeker moet je o.a. wel een engelengeduld hebben.

    De vruchten van Juno zullen er dan (begin aug. 1999) wellicht niet meer bij geweest zijn aangezien dit een vroege framboos is.

     

    Juno is de naam van de vroege zomerframboos die een verbetering betekent ten opzichte van Glen Moy, die al decennia lang het vroegste, commerciële ras is. (vervolgt)

     

    21-02-2007, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    19-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    19-02-2007, 01:30 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    17-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FANTASTISCH SNOEIWEER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fantastisch Snoeiweer  16 °

     

    Al twee dagen uitstekend lenteweer. Gisteren zelfs 16 °.

    Vanmorgen was het in Zoersel aan de grond gevroren, maar het wordt een derde fijne dag.

    Vanuit het raam zie ik een boomkruipertje de stam van de Reinette Hernaut afspeuren. Een welkome medewerker.

    17-02-2007, 10:18 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    14-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STAARTMEZEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nieuwe gasten: koppel staartmezen

     

    Staartmezen had ik deze winter nog niet gezien. Maar sinds gisteren komt een koppel meesnoepen van de mezenbollen.

    Staartmezen zijn eigenlijk geen mezen, maar behoren tot een andere soort.

    Decennia geleden bouwden ze hun rondomrond gesloten nestje, met opzij een toegangsweg, in onze buxushaag.

    14-02-2007, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    13-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MERITARE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    MERITARE

     

    Van Herman Vandepoele kreeg ik een schitterende foto van een van zijn lievelingspruimen doorgestuurd.

    13-02-2007, 15:38 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    12-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROF KUYKEN OVER NATUUR EN LANDBOUW
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw
     Vilt vzw l Leuvenseplein 4 l 1000 Brussel l T. +32 (0)2 553 15 88 fax +32 (0)2 553 15 92 info@vilt.be

    Interview

     

     

     

    "Alleen een nieuwe orde kan veldleeuwerik redden"

    februari 2007


    19 procent van de landbouwbedrijven heeft inmiddels een beheersovereenkomst gesloten. Nog eens 27 procent heeft concrete plannen en/of doet aan natuurvriendelijke landbouw zonder beheersovereenkomst. De toegenomen interesse bij boeren geldt voor bijna alle vormen van milieuvriendelijke landbouw: lagere bemestingsnormen, weide- en akkerrandenbeheer, erosiebestrijding en de teelt van bedreigde variëteiten en rassen. Kortom, de natuurvriendelijke landbouw breekt door. Met zoveel woorden stond het onlangs te lezen in het ledenblad van Boerenbond.

    Enkele weken later werd op het congres van diezelfde vakorganisatie een resolutie goedgekeurd over een maximale scheiding tussen landbouw en natuur, ook in verwevingsgebieden. In een poging om de ogenschijnlijke paradoxen te ontwarren, gingen we ons licht opsteken bij professor Eckhart Kuijken, hoofd van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), dat met 270 medewerkers in hoofdzaak beleidsvoorbereidend onderzoek presteert op het vlak van natuur, bos en de duurzame ontwikkeling van onze biodiversiteit. Kuijken noemt zichzelf graag gedreven en eigengereid, is uitvinder van de biologische waarderingskaart, doceert onder meer aan de Gentse landbouwfaculteit en is al meer dan twintig jaar een autoriteit in de natuursector.


    Kuijken: ‘Natuursector’ is geen correct begrip. De natuur is immers geen sector, maar wel een facet van onze omgeving dat inherent verweven is met alle sectoren. Niet alleen op het platteland. In de steden leven immers ook gierzwaluwen en kerkuilen, en op stenen groeit mos.

    Heeft u moeten slikken toen u de goedgekeurde resoluties van Boerenbond onder ogen kreeg? De landbouwsector wil blijkbaar graag met het natuurbehoud praten, maar dan wel liefst over een boedelscheiding op het platteland.
    Dat stemt me bedroefd. Mijn motto is om landbouw en natuur te verweven waar mogelijk en enkel te scheiden waar nodig. Het zou toch zonde zijn om ons versnipperde platteland vol te bouwen met netjes gescheiden ivoren torentjes? Landbouw en natuur zijn integendeel de grootste bondgenoten in de strijd voor het behoud van de open ruimte tegen de oprukkende industrie en woningbouw.

    Dat bondgenootschap is op het terrein niet altijd zichtbaar. Waar zijn historisch de tegenstellingen gegroeid?
    Met de biologische waarderingskaart is het INBO al twintig jaar bezig om een objectieve beschrijving te geven van alle natuurwaarden in Vlaanderen. Hier en daar heeft dat werk mee geholpen aan de inkleuring van natuur- en reservaatgebieden op de gewestplannen. Hoewel de waarderingskaart aangeeft dat 19,2 procent van Vlaanderen bestaat uit waardevolle tot zeer waardevolle natuur, zijn die gebieden lang niet allemaal planologisch beveiligd. Bovendien stel ik vast dat de autonome ontwikkeling van veel sectoren ook in de ingekleurde groengebieden gewoon is doorgegaan. Logische conclusie is dat het beleid inzake ruimtelijke ordening niet streng genoeg is om zachte bestemmingen te handhaven, laat staan om de natuur op peil te houden. Daaruit blijkt een gebrek aan respect, mede te wijten aan slechte of verkeerd begrepen communicatie. Of misschien bewuste onwil.

    Kan u hiervan een voorbeeld geven?
    Toen het dossier van de Groene Hoofdstructuur begin jaren negentig op de politieke tafel lag, vierde de desinformatie hoogtij. Dat initiatief is in Nederland nog altijd de ruggengraat voor het beleid, maar werd hier verkeerdelijk als een nieuw gewestplan voorgesteld, terwijl het gewoon een poging was om aan te tonen waar ecologische netwerken in Vlaanderen konden uitgewerkt worden. Waarbij rekening gehouden werd met actuele situaties en onderscheid gemaakt werd tussen hoofd- en nevenfuncties. Helaas heeft Vlaanderen toen een Europese trend gemist.

    Iets recenter was er de betoging in Gent tegen de groene betutteling. Op dat ogenblik zat de frustratie ook bij duizenden boeren erg diep…
    Laat me die betoging een spijtige uitschuiver noemen, een som van misverstanden, complexe wetgeving allerhande. Ooit heb ik samen met de Boerenbond de nuchtere cijfers over de achteruitgang van het landbouwareaal in de periode 1970-1989 naast die van de ‘opmars’ van natuurreservaten gelegd. Toen bleek dat het landbouwgebied jaarlijks 9.210 hectare moest prijsgeven, terwijl de beschermde gebieden met welgeteld 274 hectare aangroeiden. Kom dan niet zeggen dat de landbouwgrond weggevreten werd door natuurbehoud. Blijkbaar vonden stoorzenders er baat bij de natuur ten onrechte met de vinger te wijzen voor al wat minder goed loopt in de landbouw. Toegegeven, na 1990 ging de aanwijzing van beschermde gebieden iets sneller vooruit, met 902 ha per jaar. Maar dat verklaart zeker niet de veel snellere inkrimping van het landbouwareaal.

    Heeft u dan geen begrip voor boeren die geconfronteerd worden met beperkende beheersmaatregelen?
    Natuurlijk wel. Van thuis uit ben ik verbonden met het platteland, en begrijp me goed: het laatste wat het natuurbehoud wil, is een polarisatie van het debat. Wat ik wel onbegrijpelijk vind, is dat landeigenaars tien hectare landbouwgrond zonder slag of stoot kunnen verkopen aan welgestelde burgers, die op dat terrein een villa of soms een half pretpark bouwen met exotische parkvogels en streekvreemde beplantingen. Vaak komen er ook paarden aan te pas, waardoor vele duizenden hectare in Vlaanderen overgaan in de handen van hobbyboeren, wat dan weer leidt tot de verdere ‘vertuining’ van de open ruimte. Maar wanneer diezelfde grond voor dezelfde prijs wordt gekocht met het oog op natuurherstel hoor je vaak protest in landbouwmiddens. Moeten vakorganisaties aan dergelijke kreten gehoor geven? Gelukkig groeit het besef dat in diverse natuurgebieden vaak nog aantrekkelijke landbouwactiviteiten mogelijk blijven, wat zelden het geval is op privé-domeinen. Als boer zou ik trouwens harder geprotesteerd hebben tegen de ontwikkeling van havengebieden of suburbanisatie. Wat ik evenmin goed kan vatten, is dat de landbouw vragende partij is om goede gronden langs de wegen te verkopen als bouwgrond, terwijl tegelijkertijd de daling van het areaal wordt aangeklaagd.

    Er klinkt verbittering in uw woorden…
    Geen verbittering, wel een teleurstelling dat er weinig verandert aan de lintbebouwing en andere aanslagen op de open ruimte. En toch ben ik tegelijkertijd hoopvol, gezien de gestage toename van natuur- en bosgebieden. Er is het decreet op het natuurbehoud en ook vanuit de ruimtelijke ordening hebben we instrumenten om er iets van te maken. En kijk naar het snel groeiend aantal leden van de natuur-en milieubeweging of naar de talloze recreanten die via de nieuwe fietsroutenetwerken de weg vinden naar opengestelde natuurgebieden. Deze blijken van publiek draagvlak betekenen een positief keerpunt.

    19 procent van de landbouwbedrijven heeft een beheersovereenkomst gesloten. Dan moet je toegeven dat ook de landbouwsector op de trein springt.
    Ik ben voorzichtig optimistisch wanneer ik zie hoe de landbouw de natuur nodig heeft als grondvest voor zijn maatschappelijke aanvaarding. Maar wie onze natuur van dichtbij opvolgt, beseft dat veel kostbare tijd verloren gaat, en sommige verliezen zijn onomkeerbaar. Gelukkig helpt Europa ons om aan een evenwichtige omgevingskwaliteit te werken, denk aan de kwetsbare gebieden. Mede hierdoor groeit bij landbouwers de aanvaarding voor verweving en voor het bestaan van hoofd- en nevenfuncties op het platteland.

    Kan je de natuur in Vlaanderen kwantitatief omschrijven?
    Begin 2006 waren er 31.707 hectare natuur- en bosreservaat, verspreid over 926 gebieden. De gemiddelde oppervlakte van een beschermd gebied bedraagt dus 34,2 hectare. Als ik dat getal in het buitenland noem, kijkt men meewarig. De gezamenlijke oppervlakte natuur- en bosreservaat bedraagt bij ons nauwelijks meer dan twee procent, terwijl dit in het even dichtbevolkte Nordrhein-Westfalen vijf procent is en in Nederland zelfs bijna tien procent. De natuur in Vlaanderen is het toonbeeld van habitatverlies en versnippering. Juist daarom zijn instrumenten zoals ecologische netwerken, verwevingsgebieden en verbindingsgebieden als corridors broodnodig. De overheid is er zich van bewust, nu moeten we nog de boer op.

    Vlaanderen telt ook nog vogelrichtlijn- en habitatrichtlijngebieden. En tegelijkertijd is de afbakening van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) aan de gang…
    De vogelrichtlijn- en habitatrichtlijngebieden worden opgelegd door Europa en gebundeld in het Natura 2000-netwerk. In Vlaanderen gaat het om 163.500 hectare, wat nog altijd significant minder is dan de 265.000 hectare biologisch waardevolle oppervlakte natuur die onze waarderingskaart aangeeft. Slechts vijftien procent van die ‘speciale beschermingszones’ bestaat uit reservaatgebied. Daarnaast wachten we in het kader van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen al tien jaar op de inkleuring van de natuurlijke structuur, maar tot hiertoe is slechts 87.000 van de vastgestelde 125.000 hectare afgebakend. Het INBO werkt aan de wetenschappelijke argumentatie om ook de resterende 38.000 hectare ingevuld te krijgen. Verder zou er nog 10.000 hectare bos moeten bijkomen, maar dat is een erg moeizaam proces. Als aanvulling naast de meest kwetsbare zones werd ook voorzien in 150.000 hectare verwevingsgebied, waarvan 70.000 hectare verweving met landbouw. Helaas staan we hier nog zo goed als nergens. Maar ik neem aan dat onze rechtsstaat ervoor zal zorgen dat de opgelopen achterstand ingehaald wordt.

    Is er in de voorbije legislatuur niet veel tijd voorbijgegaan door de eenzijdige afbakening van het VEN?
    Eenzijdig? Er is altijd uitvoerig overleg geweest. Ik zou de redenering eerder omdraaien: de gelijktijdige afbakening van gele en groene zones bemoeilijkt het proces aangezien uit statistieken blijkt dat de geëiste 750.000 ha agrarische structuur in feite al lang niet meer als dusdanig af te bakenen valt. Bovendien werd steevast op de verkeerde pianisten geschoten: het is niet Vera Dua die in de vorige regering verantwoordelijk was voor de ruimtelijke ordening.

    Wat zijn naast versnippering de grootste problemen waar onze natuur mee kampt?
    De povere waterkwaliteit, verzuring, vermesting en verdroging, de klimaatswijziging niet te vergeten. We moeten het water zolang mogelijk vasthouden vooraleer het wegvloeit. Maar de klepstuwen in het vermaarde Krekengebied liggen bijna permanent plat waardor rietlanden verdrogen en vervolgens tot akkers omgeploegd worden. In de IJzervallei is er na ruim twintig jaar nog altijd geen overeenstemming over het waterpeil. Naast de bestemde natuurkernen moest dat gebied al lang één groot verwevingsgebied geweest zijn, omdat er voor landbouw en natuur zóveel mogelijkheden zijn om samen te werken. In bijvoorbeeld de Dijlevallei lukt dat wel en ook de overstromingsgebieden langs de Schelde krijgen een gemengd gebruik. Het is echter opvallend dat de landbouw zich vooral in West-Vlaanderen de laatste jaren nog sterker dan vroeger vastklampt aan iedere hectare grond, zelfs aan marginale gronden, en dat vooral voor mestafzet en intensivering.

    Moeten er meer en beter vergoede beheersovereenkomsten komen?
    Naar analogie met Nederland heb ik vroeger steeds gepleit om inkomenscompensaties voor ‘valleiboeren’ in te voeren, maar men heeft er blijkbaar voor gekozen om gebieden zoals de IJzervallei snel droog te trekken. Er zal dus veel méér nodig zijn dan alleen beheersovereenkomsten om de onevenwichten weer recht te trekken. Al hoor je me uiteraard niet zeggen dat de zorg voor kleine landschapselementen, perceelrandenbeheer en maatregelen voor akkervogels niet nuttig zouden zijn. Maar dan moeten die beheerspakketten wel grondig getoetst worden op hun effectiviteit. Een grote handicap blijft natuurlijk het feit dat ze na vijf jaar aflopen, een termijn die veel te kort is om aan duurzame natuurontwikkeling te doen. Bovendien kan de optelsom van beheersovereenkomsten nooit gebiedsdekkend worden omdat ze vrijblijvend zijn. Op dat vlak blijft dit instrument in gebreke. Aanvullend moeten er dus wellicht bijkomende beheerspakketten komen. Maar in bepaalde grote of kwetsbare gebieden moet tegelijk geaccepteerd worden dat het precaire herstel van de biodiversiteit absolute voorrang krijgt en dat dit het werkterrein is van ecologische organisaties.

    Hoe is het met onze biodiversiteit gesteld?
    Er is een mondiale consensus dat het huidige verlies van biodiversiteit de kansen van de toekomstige generaties ondermijnt, en dat het zo niet verder kan. Fietstoeristen kunnen genieten van mooie landschappen, zonder te beseffen dat ze op het vlak van biodiversiteit soms niet meer zijn dan een lege doos. De ‘groene leegte’ bestaat wel degelijk. Op die plaatsen moeten we samen naar win-win situaties zoeken, waarbij de boer zijn boterham blijft verdienen, de bosbouwer, de jager en de visser zijn plaats vindt en de overheid zich niet blauw betaalt aan subsidies. Dat kan voor een deel door het herstel van waterpeilen aangezien veel gebieden droger gemaakt zijn dan nodig, in die mate dat er vandaag zelfs beregend moet worden. Daardoor wordt de maatschappij twee keer met een kost opgezadeld. Grondwaterputten verdrogen immers vaak de verderop gelegen natte natuurgebieden, wat bijkomende beheeruitgaven meebrengt. Dat is allesbehalve eco-logisch.

    Wat kan de landbouw nog meer doen om kwetsbare natuurgebieden te beschermen?
    Naast de samenwerking voor het behoud van de open ruimte moet de landbouw ook trachten de druk op kwetsbare natuurgebieden minimaal te houden door de inperking van doorspoelende bestrijdingsmiddelen en een duurzaam beheer van het watersysteem, met prioritaire aandacht voor de eutrofiëring van grond- en oppervlaktewater. Positief is dat minister Peeters aan maatregelen werkt zodat de landbouw kansen geeft aan diersoorten zoals ganzen en hamsters. Daarnaast blijven belangrijke delen van het platteland een dagelijkse ontmoetingsplaats tussen landbouw en natuur. Het INBO zorgt voor ecologische onderbouwing, bijvoorbeeld via de monitoring van akkervogels, kartering van habitats, indicatoren voor verdroging en adviezen over wenselijke waterpeilen. Door dit veldwerk weten wij dat de mogelijkheden om samen te werken toenemen, en dat samenwerking met natuurverenigingen voor landbouwers vaak economisch interessant blijkt te zijn. Zo doen bijvoorbeeld veertig landbouwers aan begrazingsbeheer in de beschermde Uitkerkse polder.

    Bij het huidige afbakeningsproces is er in verwevingsgebieden alleen maar sprake van agrarisch natuurbeheer indien de boer er op vrijwillige basis mee instemt. Boerenbond vreest dat aan dit principe in toekomstige natuurrichtplannen weer zou getornd worden. Terecht?
    Ik weet niet wat achter de vrees van Boerenbond schuilgaat, maar inzake ruimtebeslag zullen de zes bestaande natuurrichtplannen die ter studie voorliggen nauwelijks impact hebben. Uiteraard zijn er wel veel natuurbeheerplannen aangezien alle erkende reservaten er verplicht eentje moeten hebben. Op basis van ecologische metingen worden hierover door de Hoge Raad voor Natuurbehoud adviezen verstrekt. Als het gaat om natuurverweving weten we dat in sommige gebieden een aantal autonome ontwikkelingen op het vlak van bosbouw, landbouw, recreatie en ruimtelijke ordening in tegenspraak zijn met de aanwezige natuurwaarden. Ik ben misschien wat ongeduldig, maar als er niet snel ingegrepen wordt, zal het in veel gevallen ook achteraf niet meer nodig zijn (sic). De landbouwsector heeft voor het duurzaam behoud van dit soort gebieden wel degelijk een grote verantwoordelijkheid.

    In 1975 heeft u een doctoraatsstudie gemaakt over kolganzen en kleine rietganzen. Die vogels staan meer dan ooit in de schijnwerpers door hun groeiende populatie.
    Vergeet niet dat overwinterende ganzen tot het internationaal patrimonium behoren. Tot tien jaar geleden namen hun aantallen toe. Omdat die intussen gestabiliseerd zijn en tegelijk de spreiding toeneemt, daalt de gemiddelde begrazingsdruk en dus ook de landbouwschade. Samen met het ILVO zoeken we niettemin uit via welke procedure en op welke plaatsen het billijk is om gewasschade te vergoeden. Voorts moeten we de mensen met een goede communicatie overtuigen dat ganzen niet zozeer ‘gasten met lasten’ zijn, maar wel een natuurfenomeen dat nu eenmaal gebeurt. Net zoals het regent en sneeuwt. Bijen en lieveheersbeestjes zijn toevallig nuttig voor de landbouw, voor ganzen geldt dat jammer genoeg niet. Maar je kan toch niet alle economische voordelen van de natuur dankbaar aannemen en de rest achteloos negeren of zelfs bestrijden?

    Is het gras van het natuurbehoud in het buitenland wel zoveel groener?
    Wanneer je goed kijkt naar de manier waarop Nederlanders, Engelsen, Duitsers of Denen het natuurbehoud al decennialang aanpakken, dan stel je toch grote verschillen vast. Deels heeft dat allicht te maken met onze ‘gelatiniseerde’ volksaard. Na de oorlogsjaren werd ons land heropgebouwd zonder wet op de stedenbouw. De golden sixties, met daarna Mansholt en zijn schaalvergroting deden de rest. Dit is geen verwijt, maar een oproep om het roer om te gooien.

    Binnen enkele maanden gaat u met pensioen. Uw boodschap aan de landbouwsector is er een van verzoening?
    Verzoening waar nodig, samenwerking waar mogelijk. Landbouw en natuurbehoud moeten samen streven naar een nieuw evenwicht, een nieuwe orde. Een creatieve en milieubewuste beleidsvoering moet langetermijnplanningen durven maken waarbij de rol van de landbouw – net zoals in het buitenland – sterk zal hertekend worden. Onze generatie ervaart de teloorgang van de veldleeuwerik, het symbool bij uitstek van het platteland, als een groot verlies. Hopelijk kan ik er nog actief toe bijdragen dat de lat voldoende hoog wordt gelegd om het tij te keren.

     

    12-02-2007, 18:18 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    11-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JEANNE AL TE BEKOMEN

    Jeanne de nieuwe stekelbes is bij ons al te bekomen.

     

    Net van Marc Geens Feedback gekregen.

     

    ‘Zopas jouw artikeltje ten gronde gelezen.
    In feite gaat het om het ras dat wij al enkele jaren van de US genenbank hebben gekregen en dat wij verkopen onder de selectienaam OT126.
    We zullen onze volgende catalogus dan ook aanpassen en de naam Jeanne gaan hanteren.

    In onze collectietuin worden de bessen wel wat groter (6,5 - 8 gram), is de productie redelijk, maar valt hij op door zijn stekelloosheid, late rijptijd (de laatste) en goede smaak. Op een schaduwrijke plek hebben we er in september pas rijpe bessen aan, op een zonnige plek is dit begin augustus’.


    11-02-2007, 21:51 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (7 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PRUIMENPARADIJS (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    PRUIMENPARADIJS (2)

     

    De reeks met 3 sterren

     

    Sanctus Hubertus

    Rivers Early Prolific

    Ontario

    Reine Claude Diaphane

    Monsieur jaune

    Belle de Thuin

    Washington

    Drap d’Or d’Esperen

    Sprite

    Reine Claude d’Althan

    Royale de Vivorde

    Altesse double

    Wignon

    Valor

    R.C. de Bavay

    Mirabelle d’octobre

     

    2 Sterren:

     

    Early Laxton, zijn vroegste

    Czar

    Magna Glauca. Voor confituur zijn allerbeste pruim. ( Bij mij is dat de Belle de Louvain.)

    Mirabelle dorée

    Sultan

     

    1 *

     

    Victoria. Waarschijnlijk omdat er bij Herman altijd te veel vruchten op staan. Sterk gedund zijn dit best lekkere pruimen.

     

    Zijn slechtste pruim ooit was de Stoneless prune: uitgekapt.

     

    Hij wacht nog op vruchten van RC sanguine de Wismes, Rode Japanse pruim, Jubileum : grote, blauwe vrucht. (In 2006 was dit mijn beste.)
    en Coe’s golden Drop.

    Het is Herman opgevallen, dat telkens wanneer hij 2 bomen van verschillende herkomst heeft, deze afkomstig uit de zware klei van Bart Dequidt in Kemmel, dat deze ook steeds de beste smaak hebben,  niettegenstaande de vruchten van een andere herkomst er iets mooier en groter uitzagen.

    Nadat we de enten geknipt hadden was het interessant te zien hoe het hout van de verschillende rassen eigen kenmerken (verschil in lenticellen of huidmondjes) en tinten heeft. Voordien had Herman al gewezen op het donzen uitzicht van de jonge scheuten van Priesse Double.

     

    De uitnodiging van Herman om in de zomer de proef op de som te komen nemen, zullen we niet vergeten!

    11-02-2007, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    10-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PRUIMENPARADIJS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    PRUIMENPARADIJS

    Mijn goede vriend Louis Eelen, pruimenenthoesiast en ik treinden voor €4 naar Herman Van De Poele te Torhout met het oog op entmateriaal.

    Op 1000 m² bezit Herman een formidabele pruimencollectie , op gedraineerde zandleemgrond. De pruimen doen het er uitstekend en elk jaar is er een goede tot uitstekende oogst.

    In de Kempen bij Louis en mij is dat heel wat minder.

    Herman heeft een paar vrienden die het wijnmaken tot in de puntjes kennen. Een goed deel van de pruimen wordt aldus verwerkt.

    Bij een superieure rabarber-pruimenwijn hadden we een lange babbel.

    Ik was blij enkele zaken uit zijn rijke ervaring te kunnen noteren.

    Voor een liefhebber is de eetkwaliteit het voornaamste.

    Herman heeft zijn pruimen in 4 reeksen ingedeeld.

     

    Hij geeft zijn topreeks **** sterren.

    Meritare is op Early Laxton na, zijn vroegstrijpende pruim. (Soms al begin juli). Het is een vaste pruim die haar kwaliteit een week behoudt.

    In een vroeg stadium, mits de nodige kleur is de vrucht al te genieten.

    Zeer te spreken is Herman ook over Opal, eveneens een vroege pruim vanaf de derde week van juli. Voor de gewone handel is deze pruim niet groot genoeg. Het is een regelmatige drager. En wat bijzonder is: zelfs bij te grote dracht blijven de pruimen lekker. Ik vind dit ook de pruim nr. 1 voor de liefhebber.

    Monsieur Hâtif, een pruim die rijpt tegen midden augustus krijgt eveneens 4 sterren. Het is de pruim die mijn kindertijd verblijd heeft. In Ichtegem noemden we ze eierpruimen.

    Reine Claude d’Ouillins, een grote gele pruim, is bij hem een regelmatige drager. Zo is het niet bij mij (Onderstam Myrobolaan).

    Bleu de Belgique is een andere kwaliteitspruim.

    Kirkes Plum, geeft grote uitstekende vruchten, maar met mate.

    Mirabelle de Nancy heeft elk jaar zo’n zware dracht dat hij de takken moet opbinden.

    En tenslotte is er Priesse Double,  2 de helft aug., draagt over een lange periode. De vruchtbaarheid laat echter heel lang op zich wachten.

    Deze pruim heeft een formidabel aroma. Een paar vruchten op de schaal en de ganse ruimte is er van vervuld.

    Reine Claude Dorée, Jefferson, grote, gele pruim, eind aug., moniliagevoelig.

    Prune de Prince en de zeer late, gele Ste Catherine sluiten de rij. (Bij mij is deze helemaal niet vruchtbaar.)

    10-02-2007, 11:16 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    09-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REACTIE VAN MARC GEENS OP JEANNE


    Een behartenswaardige reactie op Jeanne van Marc Geens, de stekelbessenspecialist van Zomergem

    Bedankt voor de info. Ik had al een ander artikel gezien.
    Het is verbazend hoeveel aandacht er aan deze lancering wordt gegeven voor een bes met erg kleine vruchten.
    Bij ons halen goede rassen vruchtgewichten van 12 gram en meer.
    Zelf leg ik de norm op 8 gram en totale productie voor een struik op 2,5 kg.
    Ik zie er vooral een verzamelobject in, maar zeker geen aanrader voor de Europese markt. En dan weet ik nog niet eens of de smaak bij ons goed zou liggen...


    Zelf denk ik dat vooral de kleur de gewone consumenten niet zal aanstaan.

    Captivator, evenals de rode en de gele Hinonmaki’s hebben ook maar kleine bessen, maar om hun gezondheid en smaak worden ze hier door de liefhebbers algemeen geteeld.

     

    Ik blijf toch benieuwd.

    09-02-2007, 22:37 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    08-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JEANNE NIEUWE STEKELBES
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jeanne, een nieuwe stekelbes

     
    Aan de Oregon State University te Corvallis in de staat Oregon, VS.

    werd de nieuwe, resistente stekelbes Jeanne ontwikkeld.

    (De staat Oregon ligt boven Californië, aan de westkust van de Verenigde Staten).

    Het is een laatrijpende, donkerrode, dessert stekelbes, zowel voor commerciële teelt als voor de liefhebber.

    In Oregon verschijnen de eerste blaadjes op het einde van maart. De volle bloei vindt plaats van midden - of einde april, 7 dagen tot 2 weken later dan bij Malling Invicta of Captivator. (Bij ons populaire rassen).

    De middelgrote bessen (5 g) rijpen een week later dan voornoemde. De bessen zijn donkerder dan deze van Captivator.

    De productie is hoger dan deze van de meeste stekelbessen, ongeveer 1,5 kg per plant.

    De groeiwijze is opgericht.

    De smaak is vol en zoet, beter dan Captivator.


    Vruchtkwaliteit:  oBrix = 16,6 (suiker) Anthocyaniden= 19,7 mg/100 g bessen

    Phenolen= 128,4mg/ 100g bessen

    Resistentie:

    Bladeren en vruchten hebben een hoge resistentie tegen de meeldauw (Sphaerotheca mors uva Schwein). Op een schaal  van 1 (minst gevoelig) tot 9 (zeer gevoelig) behaalt het ras een 1, zowel op bladeren en vruchten. Vergelijk: Captivator telkens 2; Invicta: bladeren 2, vruchten 3. Al de jaren is dit zo gebleven. (De plant werd gecreëerd in 1981).

    Er was praktisch geen aantasting door bladluizen en rupsen van zaagwespen (Pachynematus spp). Vergelijk 1 voor Jeanne, 9 voor Jubelee Careless.

    Aantasting door de zwarte vlekken - of bladvalziekte (Drepanopeziza ribis (Kleb) Hohn, werd tijdens de zomer opgemerkt op sommige bladeren, maar leek geen schade te veroorzaken aan de plant.

     

    De vraag is nu hoe lang nog wachten op plantmateriaal bij ons?

    08-02-2007, 23:24 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    07-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG NAAKTE KIWI

    Vervolg op de Naakte Kiwi (29/1)

     

    Bij het bezoek aan Howard was ik eerst een kijkje gaan nemen in het Plantcenter van Wisley. Ze hebben er een uitgebreid assortiment, maar wel aan 3 X de prijs van bij ons.

    Ik was benieuwd of ze soms al de nieuwe zwarte bes Big Ben aanboden, je kon nooit weten.

    Bij de Kiwi’s zag ik enkel rassen van de grote, harige kiwi en geen Siberische.

    Toen ik dit aan Howard zei, antwoordde hij dat er vroeger wel proeven waren geweest, maar dat de vroege bloemen in Engeland telkens bevroren en men afzag van verspreiding.

    Twintig jaar terug zag ik ook arguta’s in de toenmalige Fruitproeftuin van Wilhelminadorp (Zeeland). Ik weet nog dat de planten niet bevroren (het vroor toen nog ’s winters!), maar van vruchten herinner ik mij niets.

    Christian De Kezel te St Amandsberg heeft een beregeningsinstallatie om in geval van late nachtvorst te kunnen ingrijpen.

    Marc Geens te Zomergem heeft die niet en heeft intussen al enkele jaren ervaring. In zijn assortiment biedt hij wel verschillende Siberische kiwirassen aan.

    Bij een volgende gelegenheid ben ik benieuwd zijn ondervinding te horen. Indien niet interessant zou hij die zeker niet aanbieden.

     

    07-02-2007, 23:26 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    06-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN SCHITTERENDE DAG IN LONDEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    3 Febr. Een schitterende dag in Londen

    We logeren bij Dallas en Dan. Hij is een Nieuw-Zeelandse ingenieur en zij een Chinese doctor in de geneeskunde. Hun dochtertje Vivian is 2,6 jaar.

    Dan was de vriendin van dochter Leen, die net na de studentenrevolte (1989) op het Tiamenplein, Engels gaf op de Medische Universiteit van de Chinese Spoorwegen te Nanjin. Dan leerde Leen Chinees en zij Dan Engels. Daarna heeft Dan haar studies verder gezet in Engeland. In 2002 is zij getrouwd en Leen was aanwezig op de bruiloft in Londen.

    Na een stevig Engels ontbijt trekken we naar Londen. In het station van Sellhurst ( deelgemeente van het grote Croyden ) kopen we een dagpas voor trein en metro.

    £ 5.7 voor een volwassene. Tot 15 j. betaal je slechts £1! Als dat niet kindvriendelijk is.

    In Victoria station was het overcrowded. Je moest je door de menigte wringen. We namen de metro - heel eenvoudig: je steekt je kaartje in de gleuf, het floept er iets voor je weer half uit. Je trekt het er helemaal uit en de deurpanden vliegen open. - tot Waterloo station en wandelden tot de Thames. Een schitterende, zonnige, warme lentedag. Een thermometer heb ik niet gezien, maar in de eigen contreien heb ik gehoord dat het 15 °C was. Veel zondagmensen, boekenstalletjes, levende standbeelden en andere exhibitiemensen. Een reuzenque aan het London Eye, het 135 m hoge reuzenrad. Je betaalt vanaf 16 j £ 14.50 (5-15: £7.25) voor een rit van een half uur.

    Open vanaf 10am tot 8pm (ante en post meridiem). (in de zomer tot 9.00pm).

    We trokken naar het Science Museum en profiteerden ervan om een safarifilm (Zuid Afrika) in 3 D te zien. Je krijgt hiervoor een speciale bril. Precies of de dieren voor uw neus lopen. Ik herbeleefde de beelden uit Etosha (Namibië), de Serengetti (Tanzanië) en Wasa (Kameroen). We gingen telkens op familiebezoek naar de dochters.

    Daarna bezochten we Harrods, het befaamde chique grootwarenhuis met zijn feeërieke verlichting. We hadden vooral oog voor de delicatessenafdeling in art-deco stijl.

    Terug de metro in om de sfeer van Covent Garden op te snuiven. Op de terugweg een deugddoende Guiness gedronken in een mooie, autentieke, maar zeer rokerige pub. Het zal nog wat duren vooraleer hier een rookverbod zal uitgevaardigd worden!

    06-02-2007, 20:44 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOWARD STRINGER EN FRéMY
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Howard Stringer en Frémy

    (Op de foto Howard en Elisabeth, ik, dochter Mieke, kleinkinderen Jonas en Yamsi. Klik op de foto voor groter beeld)

    Vorige vrijdag 1 februari was het een plezier Howard Stringer en zijn vrouw Elisa beth nog eens thuis te gaan opzoeken. Beiden zijn nog heel kranig voor hun 85. Howard is goed hersteld na zijn hartoperatie in oktober vorig jaar. Zij zijn nog steeds actief lid van de Friends of Brogdale en de Fruitgroup of the Royal Horticultural Society. Toen ik destijds van Brian Self, een voormalige medewerker te East Malling, vernam dat de fruitgroep zo’n 200 leden telde, maakte ik mij de bedenking dat fruitliefhebbers maar een zeldzaam ras zijn, als je vergelijkt met de 300.000 leden van de RHS!

    Howard woont te Send in het graafschap Surrey. Send ligt maar een goede 5 km verwijderd van Wisley Gardens, hoofdkwartier van de RHS. Howard is een fijnproever. Het ras Otava dat ik hem destijds bezorgde vindt hij een van zijn heerlijkste appels.

    Ditmaal gaf hij mij vruchten en enthout van Frémy, een late, Franse dessertappel. Ik had nog nooit van dit ras gehoord.

    De vrucht werd circa 1830-40 door boer Frémy van Cherré, Maine et Loire geteeld. Joan Morgan in ‘The Book of Apples’ omschrijft de vrucht als volgt: rijk, veel suiker, fijn van structuur, vast, diep romig vlees. Ik kreeg een paar appels mee om thuis te proeven. Een lekkere appel vond ook Aleide. Evenwel lijkt de textuur toch iets minder fijn dan de beschrijving van Joan.

    Plukrijp midden, eind oktober. Eetrijp: januari-april. De pel is geel-groen en iets gebronseerd (russet is de Engelse term). Formaat: gemiddeld of iets groter.

    Ook gezien de lange bewaarbaarheid een interessante variëteit voor de liefhebber. En nu maar hopen dat het enten lukt.

    06-02-2007, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    02-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ILLEGALE PESTICIDEN IN DUITSE GROENTEN EN FRUIT

    Ook in Duitse Groenten en Fruit zitten illegale Pesticiden

    Op  30.01.2007  publiceerde Greenpeace Duitsland de verontrustende resultaten van haar onderzoek.

    Ze onderzochten 84 stalen en bij 29 % troffen ze niet toegelaten pesticiden aan.

    Hierbij waren er 12 % met in Duitsland verboden giften.

    Bij de andere 17 % vond men stoffen die voor andere gewassen, bijvoorbeeld graangewassen wel toegelaten zijn, maar niet op groenten of fruit. Bij de oogst van de graangewassen zijn ze verdwenen, niet zo bij groenten en fruit. Daar zijn ze nog gevaarlijk aanwezig bij het oogsten.

    Met de verboden pesticiden brengen de boeren de gezondheid van de verbruikers en het milieu in gevaar.

    Greenpeace wil de handel en het gebruik van illegale pesticiden strafbaar stellen.

    De controle dient te verscherpen en de schuldigen dreigen hun subsidies te verliezen.

    In de herfst van 2006 heeft Greenpeace met eigen onderzoek bewezen hoe gemakkelijk men in de handel aan deze illegale producten geraakt

    Greenpeace nam ook buitenlandse producten onder de loupe.

    Bijzonder ergerlijk: In 1 op de 2 Spaanse paprika’s (12 / 23) werd het hoogstgevaarlijke insectengif Isofenphos-Methyl gevonden, dat in de EU niet toegelaten is. Men vermoedt dat het product vanuit China illegaal in Spanje ingevoerd wordt. Zelfs in China is het gebruik op fruit en groenten verboden! Op 20 december 2006 had het ministerie van de deelstaat Baden-Württemberg al voor de spaanse paprika gewaarschuwd. De handel trok geen conclusies. Op 12. Januari kocht Greenpeace de 23 paprika’s, waarvan de helft ontoelaatbaar giftig waren.

    Bron: www.greenpeace.de

    Ik vraag mij af hoe het bij ons zit en wat onze eetwareninspectie doet? Naar alle waarschijn lijkheid worden die Spaanse paprika's ook bij ons ingevoerd. Soms is die dienst er als de kippen bij.

    02-02-2007, 06:22 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    01-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ENTEN SNIJDEN

    Enten snijden

     

    Vandaag de enten gesneden. Na de vorst is dit een goed moment.

    Ik sneed de enten van Reinette Hernaut op mijn tweede boom van een goede 15 jaar oud. Ik heb meteen enkele door kanker aangetaste kleine takjes weggeknipt. Meestal zat de aantasting aan het uiteinde van de kleine takjes. Nog niets gezien aan de dikkere takken. De moederboom is op die leeftijd ook kankeraantasting beginnen te ontwikkelen en ook meer perifeer, aan de buitenste en hoogste takken. Ik heb een paar keer grote schoonmaak gehouden en de toestand van de boom is nu al bij al behoorlijk.

    Het waren flinke scheuten op de Reinette Hernaut. In het voorjaar was het een van de slachtoffers van de nooit geziene invasie van rupsjes van de kleine wintervlinder, die als valschermspringers neergedaald waren uit de boskant ernaast. Gevolg: eerst geen bladeren meer en meteen ook geen vruchtjes meer.

    Op de Ecolette, die vorig jaar geweldig droeg, had ik moeite om iets dikkere, eenjarige scheuten te knippen.

    Als je gaat kroonenten heb je liefst iets dikkere enten nodig. Deze hebben meer reserve tegen de indroging, vooraleer de ent aanslaat.

    01-02-2007, 00:28 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    30-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HERFSTFRAMBOZEN SNOEIEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoogtijd om de Herfstframbozen te snoeien

     

    Vandaag tabula rasa gemaakt met de herfstframbozen. Vroeger keek ik er niet veel naar om. Dan dragen ze ook vruchtjes in de tijd van de gewone frambozen, doch dan zijn het maar prutsbesjes.

    Daar de plant al veel energie gestoken heeft in de eerste vruchtdracht, schiet er maar weinig groeikracht over voor de nieuwe scheuten die in de herfst vruchten moeten geven. Weer is het met de vruchten niet veel zaaks.

    Een iets betere methode is het gedeelte dat in de herfst vruchten gaf af te knippen. Op het onderste van de tak zullen zich in de zomer vruchten vormen. Dit lukt tamelijk bij een groeikrachtig ras (bv. Joan Squire). Wel direct na de oogst de tak afknippen.

    De beste methode is nu alle takken tegen de grond afknippen. Dan bekomt men de beste nieuwe stengels en dito vruchten. Hoogstens wat stengels uitdunnen.

    Herfstframbozen kan je over een heel lange periode oogsten. Een voordeel is ook dat de merels veel minder meesnoepen. Zeker in de maand augustus niet, want dan ruien ze en zoeken dan proteïnerijk voedsel als pieren.

    30-01-2007, 22:53 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    29-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE NAAKTE KIWI
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Naakte Kiwi

     

    Zaterdag was het een gevulde dag. Eerst naar Zomergem, bij Marc Geens om indien mogelijk de stekelbes Weisse Neckerstal (een oude, vroege, gele stekelbes ) aan te schaffen om die volgend weekend in Engeland te bezorgen aan mijn goede fruitkennis Howard Stringer.

    Ik kom een jaar te vroeg. De stekken zijn pas geplant en moeten nog een jaar groeien.

     
    Marc biedt een uitstekend assortiment Kleinfruit aan.

    Zie: http://www.proeftuin.info

     

    Al een jaar geleden had ik een Blauwe Honingbes (Lonicera cerubea Kamschatica) besteld. In het Duits zijn dit de Maibeeren, waarvan ik al twee jaar het ras Maystar heb staan. Het zijn langwerpige, lange bessen, die rijpen eind mei, begin juni. Het zijn de eerst rijpende vruchten. Voor een betere bestuiving plant je best een paar rassen.

    Vorig jaar dacht ik dat de vruchten, die beschut, binnen in de struik hingen, zouden ontsnappen aan de blikken van de merels. Ik had die voor de zoveelste keer onderschat!

    Tijdig afschermen is de boodschap.

     

    In het assortiment van de proeftuin zitten ook de drie soorten kiwi’s: de bekende grote, bruine met haartjes (Actinidia chinensis) maar vooral rassen van de kleine, onbehaarde, siberische kiwi (Actinidia arguta), de naakte kiwi.

    Deze soort kan als plant heel wat meer vorst verdragen dan de grote kiwi.

    Maar er zijn nog meerdere soorten, die als plant weinig vorstgevoelig zijn.

    Marc heeft ook de meest vorstweerstandige soort Actinidia kolomikta.

     

    Al 2 jaar heb ik de Actinidia arguta Weiki, een in Duitsland ontwikkeld ras staan. In de catalogus van de kwekerij stond dat er geen mannelijke plant nodig was. Weihenstephan, waar het ras werd ontwikkeld raadt dan wel weer een mannelijke plant aan. Ik had me voorgenomen een mannelijk ras aan te schaffen, maar naast de Weiki is er slechts plaats voor één bijkomende plant.

    Als oplossing stelde Marc voor het tweeslachtige ras Issai te nemen. Dit kan dan ook als bestuiver voor de Weiki dienen.

    Ik heb de kleine, groene vruchten van de Issai leren kennen bij de kiwi specialist Christiaan De Kezel. (blog van 26/10/2005). Ze vielen in de smaak.

    29-01-2007, 00:46 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
    27-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZIJDERUPSEN - STIPPELMOTTEN - KLEINE WINTERVLINDER

    Zijderupsen – Stippelmotten – Kleine Wintervlinder

     

    Berichten uit de mailgroep Tuinieren

     

    ‘Gedurende een paar jaren zit ik in het begin van het fruitseizoen geplaagd met duizende kleine zijderupsen die de bloesems en jonge blaadjes van de bomen vreten zodat elk jaar de volledige oogst verloren gaat. Enkel de perziken en de noten zijn er niet gevoelig voor. Kan er iemand van de groep me helpen dit probleem op te lossen. Dank bij voorbaat en de groetjes van de nauwe’

     

    ‘Er was een lid die sprak last te hebben van zijderupsen; ik denk eerder dat er de rupsen van de stippelmot worden bedoeld (de stippelmot wordt ook wel spinselmot genoemd).
    De rupsjes van dit kleine vlindertje maken enorme spinselnesten waar de rupsjes met duizenden in leven. Ze kunnen in korte tijd een hele boom van alle bald ontdoen. De aantasting ziet er bedreigend uit maar is totaal niet kwaardaardig. Wanneer de ene boom (of struik) kaalgevreten is vertrekt de hele kolonne naar een volgende. Vele vogels (vooral mezensoorten) kunnen zich geweldig te goed doen aan deze rupsen. De rupsjes hebben de eigenschap om zich als verdediging bij het bewegen van een tak aan een draadje naar benden te laten zakken om zo te ontsnappen. Is de tak weer rustig dat takelen ze zichzelf weer omhoog het nest in. Mezen kennen dit gedrag en gaan een paar maal op een takje met nesten van de rupsjes op en neer wippen en de rupsjes vallen ze als gebraden kippetjes in de snaveltjes.........
    Bestrijden is eigenlijk nuttleoos omdat de aantasting onschuldig is; sterker nog het is een goede manier van natuurlijke voeding voor vele dieren (vogels ihb.). Mocht men het toch hinderlijk vinden dan is een koude stevige waterstraal al genoeg om de rupsjes te verdrijven.’

     

    Mijn antwoorden:

    De "zijderupsen" waarover Nauwe het had zijn het zeker niet, maar waarschijnlijk de rusjes van de Kleine Wintervlinder. Zie de beschrijving op http://blog.seniorennet.be/ fruit op 23 mei 2006. Nog vroeger heb ik het er meerdere keren over gehad.

     

    Telkenjare heb ik wel enkele haardjes van stippelmot (Yponomeuta malinellus). Ik heb nog er nog nooit echt schade van ondervonden. Slechts beperkte vraatschade aan enkele blaadjes. Wellicht zijn de meesjes goede helpers.

    Heel veel spinselnesten heb ik ooit gezien in een sleedoornstruweel, maar ook daar waren er nog voldoende bladeren. Ik weet niet meer in welke streek dit was.
    Dat ik nooit een sterke stippelmotplaag heb gezien, wil nog niet zeggen dat dit ergens anders niet kan.
    Hou er wel rekening mee dat de spinselmot een stuk later komt dan de wintervlinder, die al actief is van voor de blaadjes zich ontvouwen. Let eens op een zich ontsluitende bot met een minieme beschadiging. Plooi voorzichtig het knopje open en binnenin ontdek je een paar milimeter groot rupsje. De Wintervlinder komt voor op meerdere struikgewassen.


    27-01-2007, 00:40 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    25-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GLANSKOPMEES
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Glanskopmees, toevallige bezoeker

     

    Gisteren, di.23 januari , de eerste dag van de eerste winterprik, kwam er weer een voorbijganger, of beter een voorbijvlieger, even snoepen aan de mezenbollen. Waarschijnlijk een glanskopmees (Parus palustris).

    Maar het onderscheid met een matkopmees (Parus atricapillus) is nauwelijks te zien.

    Ik heb het vogeltje maar enkele keren zien aan - en afvliegen.

    De glanskopmees behoort tot de kleinere mezen.

    Ik heb maar een keer zijn nestje gezien in een weidepaal dicht hier in de buurt, maar dit is al decennia geleden.

    De kuifmeesjes van een paar weken geleden heb ik ook maar een korte poos gezien.

    Om een onverklaarbare reden is de week met onder andere dit verslag echter uit het archief verdwenen. De eerste maal –voor zover ik weet - dat dit gebeurt op mijn blog. Een gat op het seniorennet.

    25-01-2007, 00:11 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!