(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    21-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keda, 21 lentes, 13 april

    Keda, 21 lentes, 13 april

     

    We begonnen met een wandeling in het natuurgebied ‘Kindernouw’ te Lille. Vertrek op de park en ride bij de E 34.

    Laatste foto: Keda, de oudste van onze oudste dochter Leen en Marie-Louise, oudste dochter van Diarra en Kathleen. Leen en Kathleen ontmoetten elkaar als lesgevers in China.

















    21-04-2014, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    18-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koekoek

    Koekoek

    Vanmorgen 18/4 riep de koekoek in Zoersel . Het vroege voorjaar speelde blijkbaar geen rol. In 2013, toen alles zeer laat was, liet hij zich al horen op 15/4.

    Voor andere data typ bij zoeken koekoek.

    18-04-2014, 18:52 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    17-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genetische Verarming bij de moderne Appelrassen: Ziektegevoeligheid en Inteelt inclusief

    Genetische Verarming bij de moderne Appelrassen: Ziektegevoeligheid en Inteelt inclusief.

    Hans-Joachim Bannier, Duitse pomoloog uit Bielefeld

    In Jahresheft 2013 van Pomologen-Verein e.V.

    Dit artikel was voor mij een openbaring. Daarom heb ik wat moeite gedaan om het voor de lezer te vertalen. Ik raad aan de vele, sterk illustrerende foto’s van de auteur zelf te bekijken in de Jahresheft 2013.                                                          Lees ook Op ecologische Manier komen tot nieuwe (appel)Rassen’ blog van 23 februari 2014.

    Pleidooi voor het naar waarde schatten en benutten van de vitale oude rassen voor verdere kruising.

    De huidige kweek in de fruitinstituten wereldwijd produceert een menigte nieuwe appelrassen. De meesten zijn bedacht voor de professionele teelt. Als nevenproduct worden vele van deze rassen ook aangeboden voor gemeenschapsaanplant (Streuobst) en liefhebbersteelt.

    Als men de oorsprong van deze rassen nader gaat bekijken wordt duidelijk dat wereldwijd de rassen van de laatste 90 jaar- inclusief de jongste schurftresistente rassen – van zes ‘stamrassen’ Golden Delicious, Cox Orange, Jonathan, Mcintosh, Red Delicious en James Grieve afstammen.

    Daar deze stamouders sterk ziektegevoelig zijn, heeft deze genetische engheid dramatische gevolgen voor de vitaliteit voor de huidige, moderne fruitteelt, waarbij in de vaktijdschriften het thema bescherming veruit de meeste ruimte inneemt.

    De problemen met de moderne rassen worden pas zichtbaar als men afziet van behandelen zoals de auteur in zijn proeftuin en oude en moderne rassen direct vergelijkt.

    Voor goed 100 jaar had men in Duitsland 1000 in de literatuur beschreven rassen. In werkelijkheid zal het aantal rassen nog veel groter geweest zijn daar vele landrassen niet beschreven werden. Vele van deze rassen waren te vinden in meerdere streken, andere enkel lokaal. Meerdere in Duitsland ontstane rassen hebben later internationale verbreiding gekregen. Anderzijds hebben rassen uit de wijdere wereld de weg naar ons gevonden. Aldus ontstond een zeer veelzijdige rassenpool van zeer verscheidene herkomst en grote genetische verscheidenheid, alsmede weerstand tegen ziekten en belagers.

    Ook de huidige fruitkweek produceert wereldwijd zulke veelheid van rassen, wel met een groot onderscheid. Een analyse door de auteur van de genetische afstamming van 500 marktrassen – zwaardpuntmatig Midden-Europese en Amerikaanse –toont aan dat deze rassen in indrukwekkende meerderheid afstammen van Golden Delicious, Cox Orange, Jonathan, Mcintosh, Red Deliscious of James Grieve. Dit wil zeggen dat ze minstens 1 van deze rassen in hun stamboom hebben, zij het als ouder, grootouder of overgrootouder.

    Tabel De 6 voorouders der moderne fruitrassen

    De auteur vond bij zijn onderzoek van 500 rassen wereldwijd – gekweekt tussen 1920 en heden – volgende voorouders:

    Golden Delicious: bij 255 rassen = 51 % der rassen, met in totaal 347 inkruisingen.

    Mcintosh: bij 174 rassen = 34,8 % der rassen, met in totaal 252 inkruisingen.

    Jonathan: bij 154 rassen = 30,8 % der rassen, met in totaal167 inkruisingen.

    Cox Orange: bij 150 rassen = 30 % der rassen, met in totaal 157 inkruisingen.

    Red Delicious: bij 90 rassen = 18 % der rassen, met in totaal 95 inkruisinhen.

    James Grieve: bij 75 rassen = 15 % der rassen, met in totaal 101 inkruisingen.

    In vele gevallen zijn niet enkel een, doch meerdere ‘stamouders’ als voorouder hierbij betrokken. ( Bij enkele rassen zelfs meermaals).

    Het aantal inkruisingen :

    Bij 207 rassen: eenmaal

    Bij 134 rassen: 2 inkruisingen

    Bij 53 rassen: 3     “

    Bij 32 rassen: 4     “

    Bij 20 rassen: 5     “

    Bij 10 rassen   6     “

    Bij 15 rassen 7     “

    Bij   3 rassen 8   “

    Bij 5 rassen   9     “

    Bij 1 ras       12   “

    Bij 1 ras       13   “

    Bij de overblijvende 10 rassen is er geen ‘stamouder’ betrokken of de voorouders waren niet te achterhalen als bij enige nummerrassen van kweekstations. Hierdoor kan het procentaantal van de voorouders nog hoger liggen.                                                                    

     

    Zes appelrassen bij de wereldwijde rassenteelt

    Een blik op de tabel maakt de buitensporige genetische verenging duidelijk.

    Het ras Golden Delicious - met 347 inkruisingen bij 255 van de 500 rassen – is bij meer dan de helft van de nieuwe rassen van de laatste 90 jaar wereldwijd de kampioen. Dit kunnen zowel inkruisingen zijn langs de vaders – als langs de moederskant.

    Bij de kwekelingen van de eerste helft van de twintigste eeuw werden de ‘stamouders’ meestal direct ingekruist, hetzij als vader of als moeder.

    Voorbeelden: Alkmene (Duitsland 1930): Oldenburg X Cox Orange.

    Kids Orange (Nieuw Zeeland 1924) : Red Delicious X Cox Orange.

    Bij de latere kwekelingen worden meer nakomelingen gebruikt.

    Voorbeeld Gala (Nieuw Zeeland 1934): Kidds Orange (Red Delicious X Cox Orange) X Golden Delicious.

    Sansa (Nieuw Zeeland 1969) Gala X Akane (Jonathan X Worchester Pearmain), dus vier ‘stamouders’ in de stamboom.

    Toenemende genetische Flessenhals

    In de laatste 3 decaden (in de U.S.A. 4) komt het tot steeds meer veelvuldige inkruisingen van deze 6 stamouders of hun nakomelingen en daarmee tot een genetisch flessenhals effect. Alsook – in het geval van meervoudige inkruising van een en hetzelfde ras of zijn nakomelingen – steeds veelvuldiger inteelt van soortgelijke hoedanigheden.                  Het ras Prima (USA 1958) toont als voorouders in zijn stamboom tweemaal Mcintosh en 1x Golden Delicious. Het ras Topaz (Tjechië 1984 Rubin X Vanda) al 2x Golden Delicious, 2x James Grieve alsook 1 x Jonathan en Mcintosh. Het ras Santana (Nederland 1998 = Elstar X Priscilla) 2 x Golden Delicious, evenals 1 x Red Delicious, Cox Orange en Mcintosh. De spits betreffende cumulatie van erfenis van de zes stamouders is heden het nieuwste Tsjechische ras Merkur = (Topaz X Rajka) met 5 x Golden Delicous, 3 x James Grieve, telkens 2 x Jonathan en Mcintosh, alsook 1 x Cox Orange, in ’t totaal 13 inkruisingen van de ‘stamouders’.

    Ook de zogenaamde kolombomen (ballerina’s) zijn niet alleen allemaal afstammelingen van een dwerggroei- kloon van het ras Mcintosh (type ‘Wijzik’, maar ook door meervoudige inkruisingen van ’stamouders’ ontstaan. BV. Pomredrobust (Duitsland 2003) door inkruising van 3 x Golden Delicious, 2 xMcintosh, 2 x James Grieve en 1 x Jonathan.

    En inteelt erfelijke toestand

    Of de canadese kwekers van het ras Sumac = Vista Bella X jerseymac er bewust van zijn dat het ras – over de voorouders der gebruikte ouderrassen – stoelt op een 7 voudige inkruising van Mcintosh mag wel betwijfeld worden.

    Daar in de rassenliteratuur enkel de ouderrassen staan en niet de complete stamboom is die sterke dominantie van de immer gelijke voorouders op het eerste zicht niet herkenbaar

    De ‘genetische flessenhals’ moet overigens nog enger als hier voorgesteld, ingeschat worden, daar uit vergelijken van de genetische moleculen

    blijkt dat het ras James Grieve – wat door Maggioni en al (1997 reeds vermoed werd) – sterk verwant is met Cox Orange.

    Tot besluit gaan nagenoeg alle sinds 1920 gecreëerde rassen op het erfgoed van 5, (en niet 6) ‘stamouders’ terug.

    Slechts 19 van de 500 door de auteur onderzochte rassen stammen niet van de zogenaamde ‘stamouders’ af.                                                      Slechts een zeer gering aantal van hen kreeg marktwaarde: bv de Engelse appel Discovery = Worcester Pearmain X Schone van Bath.

    In het huidige marktgebeuren gelden enkel nog de oude rassen Schone van Boskoop (NL 1856/63) en Granny Smith ( Australië 1868). Deze zijn niet met de ‘stamouders ‘ verwant. Ook het ras Braeburn niet, (alhoewel sommige auteurs een afstamming van Cox Orange vermoeden).

    Gelijkheid betreffende uitzicht en smaak

    Het voorhandenzijn bij de proefstations wereldwijd van een veelheid aan rassen betekent allerminst het ter beschikking hebben van een brede band aan erfelijke eigenschappen.

    Dit ziet men ook bij het steeds zelfde uitzicht der vruchten, die men in toenemende mate nog moeilijk uiteen kan houden.

    Ook de dikwijls gehoorde klacht dat de huidige marktrassen ’allemaal gelijk smaken’ heeft een reële grond. Rassen als Pinova, Gala en Golden Delicious verschillen nog weinig in smaak.

    Genetische verarming ook bij de (Vf) kweek van schurftresistentie

    Zelfs de moderne, schurftresistente appelrassen zijn, wat uitgangsmateriaal betreft, doorgaans nakomelingen van de genoemde zes (of vijf) ‘stamouders’. De schurftresistentie wordt door inkruisen van wilde appelrassen nagestreefd, waarbij de onderzoekers wereldwijd meestal met dezelfde wilde appel gewerkt hebben.” Nagenoeg 95 % van de huidige schurftresistente rassen stoelen op de Vf-resistentie van Malus floribunda” (F. Ruess), wat weer leidde– trots alle inspanningen voor gezondere appelrassen –tot genetische verarming.

    De Vf-resistente rassen blijken in de praktijk lang niet zo stabiel als verhoopt. Zo wordt de Vf- resistentie op het veld in Duitsland intussen in vele streken reeds door zich aanpassende schimmels doorbroken. Als eerste was dit bij het ras Prima in 1983 het geval.

    Ook bij Topaz en Rubinola is dit, nauwelijks 10 jaar na hun lancering, het geval zodat zij net als de klassieke rassen dienen behandeld te worden.

    “De doorbraak was mogelijk omdat de resistentie slechts steunt op 1 gen… en dat de schimmel zich door natuurlijke mutatie of aanpassing aan de rassen de resistentie doorbroken heeft.” (M. Fischer, 2003).              De onderzoekers reageren door te werken met tweevoudige (met de hulp van moleculaire genetiek herkenbare) resistentie-genen. Andere onderzoekers – heden ten dage vooral in Zwitserland en in Nederland - zetten versterkt ik op GMO (genetically modified organism) (hier de Cis-genetiek) om een resistentie-gen in de marktrassen in te bouwen.             Zoals alle mono-genetische oplossingen voert de gen-techniek – zelfs als ze vluchtig, vermeend succes zou boeken- naast tot mogelijke risico’s, ook tot een immer versterkende genetische verarming en draagt in zich het risico van resistentie-doorbraak door de schurftschimmels.

    Nog wat geduld voor het vervolg

    17-04-2014, 22:24 geschreven door Daantje

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    16-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naschrift

    Naschrift

    Toen ik wakker werd hoorde ik in de verte de autoweg. De windrichting is diametraal gewijzigd: van het noorden naar het zuiden. En dat was al een goed teken.

    Om kwart voor zeven wees de thermometer o° graden aan. Het heeft alleszins gevroren; wellicht niet meer dan -1 °. Aan de grond vriest het dan nog enkele graden meer.

    Ik heb nog een herinneringsbeeld aan de zware vorst van 15 april 1966. Mijn vader was hier toen op bezoek – 7° en een grond die hard bevroren was als in volle winter. De pruimen stonden in volle bloei. Niet 1 pruim dat jaar!

    16-04-2014, 09:08 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    15-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeiƫn en Lentenachtvorst

    Aardbeiën en Lentenachtvorst

    Vanmorgen hoorde ik in het nieuws dat men voor volgende nacht vreest voor lentenachtvorst in Limburg.

    ‘In de loop van de avond en vannacht wordt het vrijwel overal helder en het koelt flink af. Op het einde van de nacht liggen de temperaturen op veel plaatsen dicht bij of onder het vriespunt. Minima van rond +2 aan zee en van +1 tot -4 graden in het binnenland.’

    Mijn aardbeien staan op ruggen met worteldoek. Ideaal tegen onkruid maar extra gevoelig tegen nachtvorst zoals we er straks zullen krijgen.

    Daarom heb ik driedubbel afgedekt met flodderplastiek.

    Bij de voorbereiding zag ik dat in de voorbije nanacht al enkele bloemen geraakt werden.

    Met de heldere, wolkeloze hemel en geen zuchtje wind wordt het zeker extra koud. Ik verwacht bloesemschade in de bloeiende appelen en nog sterkere vorst aan de grond. Maar ook de afgespeende peren en pruimen zijn nog zeer gevoelig. De extra koude is maar voor een nacht, doch veel vruchtbeginsels kunnen verloren gaan.

    Maar dat is de natuur en zeker niet abnormaal voor de tijd van het jaar.

    FOTO'S



















    15-04-2014, 22:17 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    14-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Uitlopen Walnoten

    Uitlopen Walnoten

    Enkele dagen geleden viel mijn oog op de al gevorderde bladzetting bij de noot Coenen, een geënt Nederlands ras. Door het vroeger uitlopen is er meer kans op bevriezen door late nachtvorst.

    Mijn oudste noot (1965) is als zaainoot vroeg beginnen dragen en ontsnapte wel een keer door het later uitlopen aan de late lentenachtvorst, doch niet vorig jaar, toen er op veel plaatsen - maar niet hier - een goede notenoogst was.

    Het andere Nederlandse ras Buccaneer loopt later uit, nog een tikkeltje later dan Broadview, een Canadees ras van de Westkust, British Columbia. Beide rassen staan meer beschut. Echter gaf enkel Broadview vorig jaar een goede oogst.

    FOTOMATERIAAL

    Broadview

    Buccaneer

    Links Broadview rechts Buccaneer

    Oudste zaainoot

    Coenen

    Een even vroeg uitlopende zaainoot (was de onderstam voor een geënte noot die om een af andere reden teloorging.

    Vooraan Coenen er achter zaainoot-onderstam

    De zaainoot die we met de familie verplantten (blog van 2-12-2008; vul bij zoeken in: noot verplant)

    Zaainoot    



















    14-04-2014, 11:37 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    10-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwartkop

    Zwartkop

    Gisteren verongelukte een zwartkopmannetje tegen een raam. Hij had het sperwer silhouet niet gezien. Een tijdje terug heb ik het nochtans meegemaakt dat een sperwer zijn venstermaat aanviel!

    De vogel is geringd. Nr 13185539. De eerste maal dat ik een geringde vogel tegenkom.

    Ik meld dit   ring@natuurwetenschappen.be

    Zie ook de blog van 31-03







    10-04-2014, 11:13 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog Feedback Little Cherry Virus

    Nog Feedback Little Cherry Virus

    In ‘Fruitteeltnieuws’ van 4 april 2014 verscheen een artikel uitgaande van Pcfruit vzw (het onderzoekscentrum), de Boerenbond en de betrokken ministeriële dienst.

    Interessant is te vernemen dat 84 % van de professionele kersenteelt zich in het zuiden van Limburg bevindt.

    ‘Zowel bij de vruchtdragende kersenbomen (intensieve laagstamplantages, de hoogstamboomgaarden, alleenstaande bomen bij particulieren) als bij sierkerselaars die als laan- of sierboom werden aangeplant, bleken stalen geïnfecteerd te zijn met LChV.’

    ‘De appelwolluis, Phenacoccus aceris, die als vector voor het LChV wordt omschreven, heeft men tot heden nog niet aangetroffen op de besmette bomen. Is er nog een andere besmettingsfactor?

    De observaties die er zijn wijzen op een eerder trage uitbreiding van de besmetting rond de aangetaste bomen. (Ik zet dit in het vet).

    ‘Een heikel punt betreft de verwijdering van de zieke bomen. Momenteel is er geen rooiplicht bij deze ziekte wanneer deze in een particuliere tuin aanwezig is. Hiervoor lijkt gemeentelijke wetgeving het meest geschikt.(door mij in het vet gezet) Gemeenten als Sint-Truiden, Nieuwerkerken en Gingelom namen reeds initiatieven zodat een particulier verplicht wordt een zieke boom te rooien. Anderzijds zijn er de meestal beschermde hoogstamboomgaarden. Vernoemde gemeentebesturen engageerden zich reeds om hier ook een kapvergunning voor toe te staan.

    Als je dit leest begin je je als burger en natuur- en fruitliefhebber ernstig vragen te stellen naar de macht en het inzicht bij de betrokken gemeenten.

     

    Vanuit de fruitsector wordt ook rekening gehouden met de bezorgdheid van de Nationale Boomgaardenstichting en het Regionaal Landschap Haspengouw dat een heksenjacht en onnodig kappen van hoogstamboomgaarden omwille van de landschappelijke, ecologische en toeristische waarde van deze hoogstamboomgaarden niet wenselijk is.’

    Ik voeg er nog volgende bedenking aan toe:

    Telt het feit dat de individuele fruitliefhebbers – op voorwaarde dat zij ver genoeg van commerciële aanplantingen verwijderd zijn- nog plezier kunnen en mogen hebben van hun besmette bomen???

    ‘Verder onderzoek naar de virusoverdracht en de nodige perimeter die best gehanteerd wordt bij het rooien van zieke bomen is nodig.’

     

    10-04-2014, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    09-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vroegste Appelbloesem

    Vroegste Appelbloesem

    Voor de keuken staan de vroegste appels al in volle bloei. Dit wil zeggen voortdurend dwarrelen er al bloemblaadjes naar beneden en we zijn pas 9 april.

    De boom is een M7 onderstam met Stark Earliest van eind der 60 tiger jaren. Het zijn kleinere appels. Het was een van de lieveling appelen van dochter Veerle. De vruchten rijpen in juli. De grootste bovenste helft wordt echter ingenomen door een Rode Gravenstein. Ik heb die er op geënt in 1989. Dit ras laatste ras is zeer groeikrachtig en de boom bereikt minstens 10 m. Meerdere hoogstammen op zaailing of M 16 bereiken deze hoogte niet!

    Beide rassen bloeien even vroeg. Dit ras geeft grote, lekkere, rode vruchten in september.









    09-04-2014, 13:01 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    07-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feedback Little Cherry Virus

    Feedback Little Cherry Virus

    Paul Van Laer schreef er een degelijk geargumenteerd artikel over in het pas verschenen POMOLOGIA 1/2014 van de Nationale BoomgaardenStichting.

    Het ‘Little Cherry’ virus is een hot topic sinds de stad Sint Truiden iedereen choqueerde door het dreigen met GAS-boetes voor wie de aangetaste bomen niet wil wegkappen. Meest recent nog aangedikt met een mediahetze om te trachten little cherry als quarantaineziekte aanvaardbaar te maken.

    De symptomen zijn kleine kersen, die later rijpen en de vroege roodverkleuring van de bladeren. Doch ook andere factoren kunnen deze symptomen veroorzaken.

    L.C. is geïmporteerd in de commerciële kersenteelt door de moderne kersenrassen uit het buitenland. (bestond al vele tientallen jaren in Canada; in Duitsland 1990; bij ons 1995). De hoogstammen werden vanaf 2000 besmet.

    Een positief punt: er bestaan aanwijzingen dat de virulentie (infectiedruk) afneemt naarmate een boom langer besmet is.

    Oudere bomen die aangetast zijn kunnen voor particulieren nog wel tamelijk goede tot goede kersen produceren.

    Het is wel oppassen geblazen indien in de directe omgeving commerciële aanplantingen aanwezig zijn. Er zijn vandaag aanwijzingen dat de infectie dan door wortelcontact en wortelvergroeiing tot stand komt. Over grotere afstanden ( = meer dan enkele tientallen meters) zou er geen gevaar zijn.

    Uit het besluit van Paul Van Laer

    “ We kunnen niet zeggen dat het virus zich snel verspreidt, maar we hebben de indruk dat de verspreiding vooral gebeurd is door het aanplanten (onbewust) van besmette bomen of het enten met besmet enthout. Er is een heel aantal jaren (20 jaar op zijn minst) niet of nauwelijks op gereageerd.                                                                      Nu komt er plots een hevige reactie tegen hoogstamkerselaars, met het prediken van controles, analyses, rooien en zelfs een boetedreiging en quarantainepoging.

    De NBS vzw pleit voor een veel subtielere aanpak: zonder slogantaal te gebruiken, zonder heksenjacht te ontketenen, maar met veel observeren, leren en ondervinden, met aandacht voor gezond teeltmateriaal, met aandacht voor voldoende diversiteit om het natuurlijk evenwicht zich te laten herstellen. Kaalkap en verbranding - leidt op grote schaal gezien- nooit tot dé oplossing.

    07-04-2014, 15:42 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met Okra naar het Hageland en Sint-Truiden (3/4/2014)

    Met Okra naar het Hageland en Sint-Truiden (3/4/2014)

    Willem rijdt met een spiksplinternieuwe bus van ‘DE STILLE kEMPEN’. Willem is naast chauffeur, ook gids en animator van de bus. Als steeds lachen geblazen. En je moet niet alles geloven.

    De eerste en voornaamste bestemming is het fruit – en sorteerbedrijf Vanhellemont te Meensel-Kiezegem, het hart van het Hageland.

    www.vanhellemont.be

    Moeder Jeannine heeft het – op haar enthousiaste manier- werkelijk over alle aspecten van het bedrijf (46 Ha), dat thans gerund wordt door 2 zonen en over de fruitteelt in het algemeen.

    Ze vertelt hoe hun bedrijf van bij het begin, in 1993 pionier was voor de geïntegreerde en natuurvriendelijke bedrijfsvoering. We zien het sorteercentrum in volle bedrijvigheid. Hoe een pallox (480 kg) door een machine opgetild wordt en geledigd wordt in een waterbak, het begin van de computergestuurde sorteerband. Onderaan in de pallox ligt een vel om beschadiging van de vruchten tegen te gaan.

    De eerste kwaliteit kent nog 3 onder categorieën met als kistkaarten blauw, groen en als top de onberispelijke Truval kwaliteit. Die liggen in een fruitkist afgedekt met een wit papier met rode afbeeldingen van het Truval embleem.

    Bij het binnenkomen hebben we het fruitsap van Jonagold geproefd. Dit is zeer zoet. Ik verkies mijn eigen fruitsap van een heel aantal rassen dooreen met meerdere smaken en vooral een betere zuurfactor. Ik heb er nog volop te koop.

    We proeven een vijftal verwerkingen van appelen en peren. Dan komen de jenevers en diverse likeuren. Advocaat viel bij de dames het meest in de smaak. Ze hebben ook een likeur voor Hageland koffie.

    Na het middagmaal in de Winston te Brustem gaan we toeren door een stukje Haspengouw. We treffen het met de bloei. Peren en vooral de kersen staan er prachtig bij in het wit. De hemel is evenwel betrokken. Met zonneschijn zou alles nog veel meer uitbundig zijn. Er staan nog heel wat kersenhoogstammen. Echter is een nieuwe, ongeneeslijke plaag opgedoken, het little Cherry Virus dat bomen onvruchtbaar maakt. Men vreest vooral besmetting van nieuwe aanplant. Aangetaste bomen- en dat blijken er veel te zijn- moeten onherroepelijk voor de bijl.

    Bij het stappen naar de begijnhofkerk van St Truiden vielen mij de spuitplekken op rond alle bomen en randen van het openbaar groen.

    Deze oude manier van beheer van het openbaar groen door de stad Sint Truiden maakt deze stad op dit gebied wellicht de meest achterlijke in Vlaanderen.

    “Herbiciden mogen in principe sinds 2001 niet meer op

    het openbaar domein gebruikt worden en in 2015 is een

    definitieve stop opgelegd voor alle openbare instellingen.”

     

    De begijnhofkerk heeft haar eigen charme, vooral met de fresco’s die men vanonder de bepleistering heeft weten te halen. Het orgel zou het oudste zijn in België (+/- 1650).

     

    Daarna gaan we in de nabijheid het Festraets uurwerk bekijken, dat momenteel stuk is. ‘Zijn levenswerk was echter de bouw van een astronomisch uurwerk. Het is een 7 meter hoge constructie van ruim 4000 kilo, met tal van wijzerplaten. Hij werkte meer dan 25 jaar aan het ruim 20.000 onderdeeltjes tellende geheel. Hij bracht er verschillende elementen uit de geschiedenis van de tijdmeting in samen: zandlopers, wateruurwerk, slingers, zonnewijzer, Westminsterbeiaard, etc. Wanneer de klok slaat, verschijnt de Dood en trekt er een stoet middeleeuwse ambachtslieden voorbij. Op het einde van zijn leven werd het "Festraetsuurwerk" aangekocht door de stad Sint-Truiden, waar het nog steeds te zien is als toeristische attractie’ (Wikipedia) Gratis bezoek zolang het uurwerk niet hersteld is!

     

    Te Wilderen, een deelgemeente van St-Truiden is de laatste stop aan de herbouwde en heropgestarte bierbrouwerij en stokerij. Het mooiste vond ik nog het houten gewelf van de gelagzaal. Hun trippel Kanunnik kon mij niet bekoren.

     

    Te Scherpenheuvel, in de Ram is er nog een broodmaaltijd. Aan tafel vernam ik dat Willem een dorpsgenoot is en in de Pannenhuisstraat woont. Destijds kwam ik er geregeld bij Pol Poppe, algemeen bekend in De Wielewaal. E.H. Frans Seghers, de stichter vroeg hem in 1966 het initiatief te nemen voor de nieuwe afdeling de Voorkempen. Hij betrok mij ook bij de stichting. Ik vertelde dat ik er op een vroege morgen moest zijn. Een bunzing liep onder de auto. Jos, die in de buurt woont, vertelde op zijn beurt dat hij er een zestal jaar terug een das zag. Ik was zeer verwonderd. Nog vernam ik dat in de krant heeft gestaan dat er in Viersel-Zandhoven al een paar doodgereden waren.

    Het feit dat de das al zover naar het noorden doorgedrongen is was groot nieuws voor mij. Als een dier dat verlekkerd is op appels, bestaat er dus een kans dat ik hem hier nog eens te zien krijg. Wezel, hermelijn en bunzing heb ik hier gezien, doch dat is al veel tientallen jaren geleden.

    FOTO’S

    We Stappen uit

    Hageland

    Jeannine

    Machinale aanvoer fruit

    Transporband

    Blauw 1 ste klas

    Wit 1 ste klas

    Truval, het topfruit

    Eigen fruitaan^planting

    Vervolg 1

    Verwerkte vruchten

    Proeven verwerkte vruchten

    Dranken

    Veiling Glabbeek, geaffilieerd met St.-Truiden

    Glimp op de Belgische Fruitveiling (BFV)

    Fouga Magister (het lesvlietuig van de toenmalige opleiding te Brustem)

    Hoogstammen

    Fruitbomen langs de weg

     

    Vervolg 2

    We stappen naar het begijnhof

    Begijnhofkerk

    Idem (Let op de gele spuitplekken)

    Spuitplek

    Interieur begijnhofkerk

    Muurfresco

    Orgel

    Altaar

    Willem

     

    Vervolg 3

    Festraets uurwerk met de reuzen van Tienen

    Achterkant

    Slinger van Foucoult die bewees dat de aarde rond zijn as draait.

    Astronomie, sterrenkunde

    De bus

    Fons, de voorzitter voor boomgaard

    Wilderen tripel Kanunnik

    Gewelf

     

     



















    07-04-2014, 15:40 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    06-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg 1

    Vervolg 1

    Verwerkte vruchten

    Proeven verwerkte vruchten

    Dranken

    Veiling Glabbeek, geaffilieerd met St.-Truiden

    Glimp op de Belgische Fruitveiling (BFV)

    Fouga Magister (het lesvlietuig van de toenmalige opleiding te Brustem)

    Hoogstammen

    Fruitbomen langs de weg

















    06-04-2014, 13:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg 2

    Vervolg 2

    We stappen naar het begijnhof

    Begijnhofkerk

    Idem (Let op de gele spuitplekken)

    Spuitplek

    Interieur begijnhofkerk

    Muurfresco

    Orgel

    Altaar

    Willem



















    06-04-2014, 12:57 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 3

    Vervolg 3

    Festraets uurwerk met de reuzen van Tienen

    Achterkant

    Slinger van Foucoult die bewees dat de aarde rond zijn as draait.

    Astronomie

    sterrenkunde

    De bus

    Fons, de voorzitter voor boomgaard

    Wilderen tripel Kanunnik

    Gewelf



















    06-04-2014, 12:53 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feedback Kiwibessen

    Feedback Kiwibessen

    Fruitvrienden uit Oost – en West-Vlaanderen lieten weten dat er bij hen geen bevriezing was.

    Uit Brabant kwam volgende e-mail:

    “Ik woon in Dilbeek, juist ten westen van Brussel.

    Ik heb juist hetzelfde waargenomen bij mijn kiwibessen.

    Ondertussen schieten er al nieuwe blaadjes uit, dus, ik hoop dat de gevolgen beperkt zullen zijn.”

    Daarstraks ben ik een paar foto’s gaan nemen. De struiken zien er al weer wat groener uit. Er komen inderdaad nieuwe scheuten, doch nog nauwelijks vanonder de bevroren bladeren.

    Mijn oudste kiwibes Weiki staat aan de zuidkant van de schuur. Deze is toen helemaal niet geraakt geweest door de vorst. Deze Bayerische Kiwi schafte ik in 2003 aan bij de toenmalige Baumschule (boomkwekerij) Herr te Meckenheim. In hun catalogus omschreven ze het ras als zeer vruchtbaar, zonder bestuiver. Vorig jaar (na 10 jaar) stonden er voor ’t eerst 5 lekkere vruchten aan die werden geoogst. Wellicht hadden bijen stuifmeel meegebracht van het mannelijk exemplaar in de kiwibeshaag, helemaal aan de andere kant van het huis.

    Zes jaar terug had ik de suggestie gekregen naast de Weiki de tweeslachtige Issai aan te planten. Een eerste exemplaar bevroor na 2 jaar helemaal tijdens het uitlopen. Het tweede exemplaar hield het wel 3 jaar vol, doch de Issai bloeit tevroeg voor de bestuiving, de bloemen waren al verwelkt voor de bloei van de Weiki.

    Al 2 maal werd er via chibbudding geprobeerd een mannelijke tak te laten groeien op de Weiki. Mislukt.

    Bij een ernaast geplant mannelijk exemplaar heb ik vorig jaar te laat bemerkt dat de plant (2 de jaar) wegens vochtgebrek aan het verdrogen was.

    Foto’s













    06-04-2014, 11:49 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    03-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paddenstoelen

    Paddenstoelen

    Op de Humotex composthoop zijn enkele, vrij eigenaardig gevormde paddenstoelen verschenen. In de loop der jaren heb ik er al veel verschillende gezien, maar deze wellicht nog niet.

















    03-04-2014, 07:35 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    02-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bosanemonen

    Bosanemonen

    Telkenjare geniet ik van de bosanemonen. Ze staan enkel op één plaats en ook op de overkant van de gracht langs de weg.

    Deze bloem zou er staan omdat het daar vroeger bebost was. Maar dat zal al meer dan 100 jaar geleden zijn, misschien 200 jaar?

    Zelf heb ik ze al 51 jaar in het vroege voorjaar zien verschijnen. En je moet er niets voor doen, in tegenstelling met bv de aardbeienbedden. Tussen de bedden is weer veel onkruid gegroeid. Een hoop hakwerk. Straks vlieg ik er weer in. In het najaar moet de bodem beter bedekt zijn met hakselhout! Dan zal ik er volgend jaar minder werk mee hebben.









    02-04-2014, 13:47 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwartkop terug

    Zwartkop terug

    Het is middag. Ik had net genoten van 3 zandoogjes waarvan er twee voortdurend rond elkaar tolden. Plots hoor ik de heldere zang van de zwartkop (Sylvia atricapilla). Peterson schrijft: ‘Zang opmerkelijk rijk en afwisselend, gevarieerder, maar minder lang aangehouden dan dat van de tuinfluiter.’

     

    31-03-2014, 13:08 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kiwibessen en nachtvorst

    Kiwibessen en nachtvorst

    Begin vorige week hadden we in Halle-Kempen nachtvorst van -2° C (misschien – 3 ° ?)

    En wat zie ik: de al iets grotere bladeren van de kiwibessenhaag in hun derde groeijaar zijn voor ’t grootste stuk bevroren. Gelukkig ontsnapten er nog enkele. Met het warme weer is er al vroeg bladgroei.

    Ik vraag mij af hoe het bij de professionele telers gesteld is? Hopelijk hebben enkele kunnen gebruik maken van hun beregeningsinstallatie. Gewoonlijk wordt een beregeningsinstallatie gebruikt om de bloesem te beschermen. Men zet de beregening aan zodra het vriest. Er komt een laagje ijs over alles, maar geen probleem, zolang er vers water over loopt, blijft de temperatuur 0 ° en is er geen bevriezing van de bloesem/blad. Als de temperatuur weer positief wordt stopt men met beregenen. Bij kiwibessen dient men bij vorst de bladeren in pril stadium zelf te beschermen.

    De meeste telers zitten in Oost – en West-Vlaanderen en daar is er normaal iets minder vorst.

    Er zijn bij mij al 2 Issai’s bezweken. Nummer 3 staat tegen de zuidgevel en ontsnapte aan de vorst.

    De foto’s zijn van een Geneva en Maki, rassen die zich kranig hielden tijdens de voorbije serieuze winters.











    30-03-2014, 21:32 geschreven door Daantje

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oranjetipje en Steenuil

    Oranjetipje en Steenuil

    Dit is een mooi en gelukkig nog talrijk vlindertje in de streek.

    Gisteren 28/3 zag ik een eerste exemplaar. Die is wat vroeg ontwaakt op de eerste van opnieuw een reeks warme dagen. Normaal wordt deze vlinder verwacht begin april, met een piek tussen 20 april en 10 mei. Er is slechts 1 generatie.

    Ik kom net van een Natuurpunt-activiteit betreffende de steenuil. Eerst een inleiding door Eddy D’Huyvetter die al 20 jaar terug bij ons een nestkast plaatste voor de steenuil, maar die dankbaar gebruikt wordt door de kauwen. Er werd een knappe film over de steenuil van  Swa Drofmans van Wijnegem vertoond. Al een zestal jaar bestaat de vogelwerkgroep van Natuurpunt. Vorig jaar ringden ze 45 jongen van de steenuil.

    Tot een tiental dagen, of zeg ik beter nachten terug, hoorde ik de steenuil. Met leedwezen vernam ik dat in 2013 in mijn omgeving in Halle- Kempen geen enkel broedgeval lukte. Bij zijn ouders was een eekhoorn de snoodaard. Bosuilen zouden de soort verdringen.

    Valentijn nam het voortouw voor de aangename, nachtelijke wandeling tot Einhoven, de zuidoostelijke kant van Zoersel. Af en toe liet hij geluiden horen van de vogel. Slechts eenmaal antwoordde een steenuil. Op de terugweg kwamen we die weer tegen. Normaal hadden we - op grond van de broedgevallen vorig jaar- nog een paar vogels moeten horen.

    Een steenuil nestelt normaal vanaf half april.

    30-03-2014, 20:34 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!