Fingerprint van inhoudsstoffen
Verschil biologische en reguliere eieren
nu aantoonbaar
RIKILT,
onderdeel van Wageningen UR, heeft een methode ontwikkeld om de identiteit van
biologische eieren met behulp van analytische technieken te verifiëren.
De methode werkt op basis van een fingerprint van inhoudsstoffen van het ei. De
fingerprints van authentieke biologische producten worden vergeleken met een
brede selectie van vergelijkbare reguliere producten en de gegevens worden
opgenomen in een database. De onderzoekers bij RIKILT ontwikkelden een
statistisch model dat de fingerprint van een nieuw monster vergelijkt met die
van monsters in de database. Zo kan een uitspraak worden gedaan of dit nieuwe
product qua samenstelling op die van biologische of reguliere producten lijkt.
In het geval van de eieren werkt RIKILT met name met de fingerprint van de
geelpigmenten in eieren, de zogenaamde carotenoïden. Het is gebleken dat deze
fingerprints voldoende verschillen om goed onderscheid te maken tussen
biologische en reguliere eieren. De bepaling van de fingerprints gebeurt met
behulp van een scheidingsmethode, de zogenaamde hoge druk vloeistof
chromatografie (HPLC). De database bevat ondertussen gegevens van eieren van
meer dan de helft van de biologische eierproducenten van Nederland (75) en
circa 75 andere eierproducenten (vrije uitloop, scharrel, kooi ei).
Rikilt presenteerde de mogelijkheden al op de BioVak in Zwolle
De methode heeft zich in de praktijk bewezen en blijkt prima in staat om fraude
of andere onregelmatigheden op te sporen.
De achterliggende techniek is goed bruikbaar voor gelijksoortige doeleinden bij
andere producten. De eerste resultaten van methoden die biologische melk,
biologische ham, BOB (beschermde oorsprongsbenaming) kaas, en de geografische
herkomst van boter en olijfolie onderscheiden zijn reeds gepubliceerd en of
gepresenteerd. Momenteel wordt gekeken naar verdere ontwikkeling van deze
methode onder andere voor gebruik voor het herkennen van biologisch veevoer,
wilde versus kweekvis en duurzame palmolie.
Publicatiedatum:
25-3-2011
|