Moerbeien
(Morus nigra)
Alle
dagen kunnen we nu enkele overheerlijke zwarte moerbeien snoepen. Tijdens de
voorjaarssnoei heb ik de takken wat uitgedund. Je ziet de bessen nu beter
hangen onder de grote, donkere bladeren. Het is speuren naar de donkerste bessen.
Moerbeien
hebben een intense, rijke smaak. Het is luxe fruit
dat je best direct op de boom consumeert. Wel opletten met het sap, want het
maakt moeilijk te verwijderen vlekken. In Engelse tuinen heb ik gezien dat de
moerbei tijdelijk met draad afgesloten werd. In Great Dixter was dit gelukkig
niet het geval.
Het is
niet gemakkelijk geweest om een moerbei groot te krijgen. Het was mijn derde
poging. De boom staat in de kippenren en is na 20 jaar al flink uit de kluiten
gewassen.
Een jong
exemplaar is de eerste jaren niet bestand tegen serieuze vorst. Dertig jaar
terug kregen we nog die strenge winters en bezweken mijn boompjes.
Mijn boom
heeft tamelijk grote vruchten, doch ik heb er nog betere gezien, maar meestal
waren het er kleinere. Ik heb ook de indruk dat de vruchten groter worden met
de jaren.
De
moerbei floreert tijdens warme zomers als dit jaar.
Normaal
zijn de merels geduchte meeeters. Zoals ik al schreef laten deze het gelukkig al
een tijdje afweten.
Nu hebben
we last van de zwarte mieren die het op de rijpste vruchten gemunt hebben.
|