Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele
soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik
meedelen en zelf nog bijleren.
Voor de fruitliefhebber
18-09-2005
APPELS PLUKKEN
Het vergt wel wat ondervinding om appels op het juiste moment te plukken. Een liefhebber kan zijn vruchten iets later oogsten dan de beroepsmensen. Zij moeten oogsten met het oog op een lange bewaring in geconditioneerde frigos, waarbij de vruchten in een bepaalde gassamenstelling, plus lage temperatuur bewaard worden,
zodat het narijpen slechts zeer langzaam gebeurt. Wij oogsten op een verder rijpheidsstadium, maar te rijp is ook niet goed, want we willen toch een tijdje genot te hebben van onze oogst.
De vroegste rassen zijn intussen de wereld gepasseerd zoals men dat op zijn Vlaams zegt. Nu plukken we de herfstrassen en die gaan iets langer mee. We hebben het al over Jacques Lebel gehad. Een appel die er veel van weg heeft is het Gembloux ras President Roulin. Die heb ik vandaag geplukt. Rijp wordende appelen vormen een kurklaagje op de inplanting van de steel, zodat de vruchten gemakkelijker los komen. Dat merk je als wat vruchten beginnen te vallen. Je mag dit niet verwarren met de val van gestoken vruchten of wat men noemt vroege val. Een ras als Gravenstein, dat nu wel al voorbij is, of een winterras als Reinette Hernaut (een Gembloux ras) zijn er onderhevig aan.
Vandaag heb ik nog Signe Tillisch geplukt, een schurft en kankergevoelige, maar heerlijkre appel. Het waren maar enkele , geel-rijpe appelen, die praktisch zo te eten zijn. Men maakt een onderscheid tussen boomrijp: kunnen geplukt worden en eetrijp: Het (na)rijpheidsstadium om de appel te eten.
Met herfstappelen is de tussentijd kort. Met echte winterappelen ligt er wel 2 maand tussen.
Nog geplukt :o.a. Groninger Kroon en een Rode Gravenstein in de schaduwkant.
Als ik vergelijk met de reuzenoogst van vorig jaar heb ik nu maar een vierde van vorig jaar. Gelukkig dat ik met appelen mijn kost niet moet verdienen!