Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele
soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik
meedelen en zelf nog bijleren.
Voor de fruitliefhebber
30-08-2005
BLOEDPRUIMKENS
Naar analogie van de bloedappelsienen heb ik het over bloedpruimkens.
Het zijn mijn laatste kerspruimen. Ze zijn blauw-donkerrood en hebben geel-rood vlees. De smaak is aangenaam. Kerspruimen of myrobolanen behoren tot een aparte pruimensoort, Prunus cerasifera. Ze hebben 16 chromosomen, net als de Prunus spinosa, de beter bekende sleepruim, die eveneens 16 chromosomen heeft.
De Prunus domestica (gedomesticeerd of gecultiveerd) waartoe de meeste gekweekte pruimenrassen behoren hebben 32 chromosomen.
Als je de rijke verscheidenheid van de kerspruimen ziet, van geel (waarvan er sommige behoorlijk groot zijn), verschillende rode en blauwe variëteiten, met heel veel verschillende smaken, waaronder vrij lekkere, ziet het er veel duidelijker naar uit dat de cultuurpruimen afstammen van de kerspruimen en niet van niet te pruimen (te eten) maar in andere opzichten wel waardevolle sleedoorn.
Ik heb een tiental verschillende kerspruimen staan, waaronder de roodbladige met rode vruchten die er net als kersen uitzien en best lekker zijn als de merels ze niet allemaal geplunderd hebben.
Dit jaar had ik massas kerspruimen, in tegenstelling met de zeer karige oogst van de gewone pruimen. Kerspruimen bloeien al in maart met een overweldigende bos witte bloempjes. Ik vind het altijd een feeërik gezicht.