40 flessen wijn werden onderzocht
De bekendmaking van de systematische vervuiling
van wijnen steunt op analyses die uitgevoerd werden op wijnen
geproduceerd in verschillende landen, verspreid over de hele wereld. De
analyses werden uitgevoerd door de verenigingen van het Pesticides
Action Network Europe (PAN-Europe), dat in Frankrijk vertegenwoordigd wordt
door de 'Mouvement pour les Droits et le Respect des Générations Futures'
(MDRGF), de Beweging voor de rechten en het respect van de toekomstige
generaties.
Het onderzoek had betrekking op 40 flessen wijn, waarvan 6 afkomstig
uit de biologische landbouw (Frankrijk en Oostenrijk), terwijl de
andere flessen, afkomstig uit de intensieve landbouw, grote wijnen
waren uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Portugal, Zuid-Afrika,
Australië en Chili. De 34 wijnen uit de conventionele landbouw
bevatten gemiddeld resten van 4 verschillende pesticiden, terwijl de
meest vervuilde wijnen tot 10 verschillende toxische producten
bevatten.
Zulke hoeveelheden getuigen van een zeer intensief gebruik van pesticiden
in de wijnbouw (20% van de pesticiden gebruikt op 3% van het
landbouwareaal
). Deze chemische substanties, die zowel in tafelwijnen
als in beroemde wijnen werden gevonden, kunnen echter
kankerverwekkend zijn, ze kunnen ook neurotoxische en hormoonontregelende
eigenschappen hebben en zowel de ontwikkeling als de voortplanting
verstoren.
Als we de vergelijking maken met het verontreinigingsgehalte van
drinkbaar water, dan bevatten deze wijnen 5.800 keer meer toxische
stoffen dan wat toegelaten is voor drinkbaar water. De toegelaten
maximumgrenzen zijn echter helemaal niet dezelfde voor water en wijn.
Die beperkingen zijn trouwens van toepassing op de druif, niet op de wijn.
Vervolgens worden de chemische stoffen afzonderlijk, en niet globaal
bekeken.
Beter kiezen voor een biologische wijn
In de 6 biologische wijnen werden
daarentegen geen resten van pesticiden gevonden, met uitzondering
van zeer lage hoeveelheden in een Bourgogne, maar waarschijnlijk was die
vervuiling afkomstig van het gebruik van pesticiden op vlakbij
gelegen percelen.
Uiteraard was in dit onderzoek het aantal geanalyseerde flessen beperkt,
maar de resultaten komen wel overeen met de besluiten van officiële
onderzoeken. In Zwitserland bijvoorbeeld, toonde men de aanwezigheid van pesticiden
aan in 98% van de onderzochte wijnen
Laat ons hopen dat wijnbouwers in de toekomst het gebruik van pesticiden
zullen beperken en dat de wetgeving ter zake snel zal aangepast worden
zodat de gevaarlijkste pesticiden kunnen uitgeschakeld worden.
Niet alleen de consument heeft hier alles bij te winnen, ook de gezondheid
van de wijnbouwers kan in hoge mate verbeteren (blaaskankers en
hersentumoren komen bij deze mensen vaker voor dan gemiddeld)
|