Suikermaïs
Ik heb nog geen reactie
gezien op een vraagje in de mailgroep
Tuinieren:
Ik heb wat mais op de jaarmarkt gekocht ; hoe kan ik (zoete) mais
telen in mijn volkstuintje?
Blijkbaar is zoete maïs hier
maar een weinig geteeld gewas. Men weet niet wat men mist. Toen ik met mijn
ouders de familie in de Verenigde Staten (augustus 1979, Detroit) bezocht,
stonden er overal kraampjes langs de weg.
Wij hebben weer een maand
gesmuld van deze lekkernij.
Ik zaai elk jaar een
vijftal (super)zoete rassen. Het zijn F1 hybriden.
Dit jaar zaaide ik ook Golden Bantam, wel een zaadvast ras. Het
was eigen zaad van 2009 en blijkbaar nog volledig kiemkrachtig. Alle zaden
kwamen uit. Zon lukkingspercentage heb ik niet met de F1 zaden, maar dit jaar
had ik zeker niet te klagen, alhoewel het weer niet te best was begin mei. Ik
zaai namelijk ter plaatse. Voorkweken zou meer zekerheid geven. Maar zo
voorbeeldig ben ik niet.
Toen dochter Mieke op 8
september 1965 hier thuis geboren werd, bracht ik Aleide geregeld Golden Bantam
suikermaïs.
De fles Cava was er toen
nog niet bij!
Wij stomen de kolven
gedurende een tiental minuten. Insmeren met boter en een tikkeltje zout.
Gisteren, 11 september was
het een laatste maal. Maar we genieten al een maand.
Ik moet afschermen tegen
vogelvraat. Nu staat er enkel nog Golden Bantam. Dit is wel een iets minder
zoet ras. De kolven mogen verder afrijpen om de korrels te malen tot maïsmeel.
FOTOS
De stoomketel
Het perceel
Veel materiaal voor de
composthoop.


|