De Aleida Appel
Ik heb een zaailingappel
die er mag zijn. Het uittesten verloopt nu al een 15 tal jaar. De groei valt
mee, maar er was wel hulp van een onder stormwind bezweken acasia, die bij zijn
val de toptak eruit maaide. De breedtegroei werd erdoor bevorderd.
Het is de laatste
appel die ik een week terug geplukt heb.
Gisteren proefde ik
de vrucht samen met Eva-Maria, de oudste dochter van Walter De Block, de eerste
landbouwingenieur die hier voor VELT werkte. Ze was op stage in Sint Antonius.
Het zijn eerder
grote vruchten met een rode blos. Volgens mij ligt de smaak iets boven de
middelmaat. Als late appel draagt hij de sporen van de regenvlekkenschimmel,
maar het zou erger kunnen. Bewaart wellicht tot maart.
Ik heb de vrucht Aleida genoemd naar mijn vrouw Aleide,
die zich momenteel ter plaatse inzet voor Going, een dorp in het droge noorden
van Kameroen, waar er de meeste jaren, als het niet genoeg regent, een
hongerperiode heerst.
|