Nieuw
onderzoek: bio is beter!
Vorige week signaleerde ik
deze studie op de blog. Bioforum brengt nu nog meer gegevens, plus de weerslag
hiervan in Vlaanderen met een
onmiddellijke stijging van de vraag.
Het vertheugt mij dat Danny
Billens, de vaandeldrager van de biologische fruitteelt in Vlaanderen, hiervan
de vruchten kan plukken.
Biologische groenten en fruit bevatten tot 40 % meer
antioxidanten dan gewone producten. Ook biologische melk scoort tot 60 % hoger
wat het gehalte aan antioxidanten en gezonde vetzuren betreft. Dat blijkt uit
de eerste resultaten van een groots opgezet Europees onderzoek dat vorige week
uitgebreid de media haalde. De gezondheidsvoordelen van bio trokken meteen heel
wat nieuwe Vlaamse consumenten over de streep, wat de verkoop bij
thuisverkopende boeren en natuurvoedingswinkeliers de hoogte injoeg.
Onder leiding van professor Carlos Leifert liep aan de NewCastle University in
Engeland gedurende vier jaar een grootschalig onderzoek naar de
gezondheidsvoordelen van biologische voeding. Op verschillende locaties in
Europa werden biologische en niet-biologische producten geteeld op aanliggende
velden. In Nederland bijvoorbeeld zijn het Louis Bolk Instituut en Wageningen
Universiteit bij het onderzoek betrokken.
Bio is gezonder
In de Britse media maakte onderzoeksleider Leifert vorige week enkele
resultaten bekend.
Biologische melk bevat 50 tot 80 % meer anti-oxidanten.
Biologische melk heeft een hoger gehalte aan vitamine E.
Biologische kaas kan tot twee keer zoveel voedingswaarde hebben als reguliere
varianten. Biologische tomaten, tarwe, aardappelen, kool en uien bevatten 20
tot 40 % meer antioxidanten.
Biologische spinazie en kool bevatten meer mineralen, zoals ijzer en zink.
Biologische producten zijn rijker aan vitamine C.
De globale bevindingen worden in 2008 wetenschappelijk gepubliceerd. Het
onderzoeksproject 'Quality Low Input Food' kost 17 miljoen euro en wordt mee
gefinancierd door de Europese Unie.
Positief onderzoek
"Deze resultaten zouden iedereen tot nadenken moeten aanzetten", zei
Leifert. "Voor al wie de voorgeschreven vijf stukken groenten en/of fruit
per dag niet haalt, is dit goed nieuws. Als je biologisch eet, kom je met vier
stuks toe."
Leifert geeft ook aan dat er heel wat variatie in de resultaten te vinden was.
Deze variatie weerspiegelt wellicht de grote verschillen in uitkomsten van
vroegere onderzoeken. Gezondheidseffecten van biologische producten waren
daardoor soms moeilijk hard te maken. Begin 2007 publiceerde de Nederlandse
organisatie Biologica in samenwerking met de Task Force biologische landbouw de
brochure 'Wat we weten over biologisch en gezondheid', gebaseerd op de meeste
actuele, 'harde' gegevens. Dat leverde al heel wat bewijzen op. In augustus
werd die bewijslast versterkt toen uit Zwitsers-Nederlands onderzoek bleek dat
moeders die biologisch eten, moedermelk geven met een hoger gehalte gezonde
vetzuren (CLA's). Het Britse onderzoek bevestigt nu dit positieve beeld.
Toeloop van Vlaamse consumenten
Op de Vlaamse markt bleef dit nieuws niet zonder gevolg. In de Brugse winkel De
Grote Beer van bioteler Rik Broux zorgde het alvast voor een stormloop.
"Op dinsdag is het bij ons meestal wat kalmer, zeker in vakantietijd. Maar
dinsdag wisten we even niet wat er aan de hand was. We kregen
biezonder veel nieuwe klanten over de vloer, die voor een heuse topdag zorgden.
We moesten onze rekken constant bijvullen en we verkochten twee keer
zoveel." Ook op de markten in Gent en Oostende gingen Riks waren biezonder
vlot van de hand. "Er werd duidelijk over gepraat", zegt Rik.
"Zelfs mijn bankdirecteur, die anders gewoon goeiedag knikt, kwam me
vanmorgen feliciteren met dat artikel."
Ook fruitteler Danny Billens uit Oetingen kreeg vorige week heel wat nieuwe
klanten over de vloer in zijn hoevewinkel. Vorige week woensdag leidde dat
zelfs tot een meerverkoop van bijna 50%. "De klanten hadden het over de
onderzoeksresultaten en waren geïnteresseerd", zegt Billens. "Voor
ons zijn die resultaten natuurlijk geen nieuws, maar het helpt wel om nieuwe
klanten te overtuigen." De peren van Danny Billens waren trouwens al vaker
voorwerp van onderzoek. Test-Aankoop analyseerde ze in het lab en Inspector
Decaluwe van Radio 2 liet ze zopas onderzoeken op pesticiden. De peren
doorstonden de test met glans. "Ons fruit heeft wat voedingswaarde betreft
altijd al fantastisch gescoord," zegt Billens, "en dankzij onze
ervaring verbetert dat nog steeds. Voor consumenten is het wel belangrijk dat
ze die boodschap blijven horen," zegt Billens. "Anders verwatert hun
gezonde aankoopgedrag na een tijdje weer."
Bron: de Biotheek, 5/11/2007
|