Toertocht (15-30-40 km) van WTC 't Pedalleke te Essen-Wildert op zondag 26-02-2014.
Omdat ik daags voordien naar een feestje met drankje en hapje van een collega die vijftig jaar was geworden geweest was en ik daar mee de deur had gesloten, was de nacht weer maar van zeer korte duur geweest! Om drie uur te bed en om zeven uur was ik alweer op! Wakker worden duurt dan altijd lang zodat het al 8.30 u was eer ik van thuis uit met de bike vertrok richting Essen-Wildert. Vanaf Kapellen dien ik enkel maar de paden en de straten te volgen die evenwijdig lopen met de spoorlijn van Antwerpen naar Essen en Roosendaal. Enkel vanaf Heide-Kalmthout dien ik even van het spoor af te wijken om vanaf de stopplaats Kijkuit weer een reeds aangelegd stuk van de fietsostrade Antwerpen-Essen te kunnen volgen tot in Wildert. Zonder enig zoeken arriveerde ik na een uur in de stokoude feest- en toneelzaal achter het Café De Volksvriend. Alleen die zaal loont al de moeite van hier eens te komen rijden! Er was nog redelijk wat beweging in en om de zaal. Ondanks de grote concurrent in Mol-Wezel kon deze tocht op de nodige belangstelling rekenen. Aan de start trof ik m’n clubmakkers Davies, Bart en Ivan. Me ingeschreven voor de luttele som van drie euro en om 9.45 u kon ik van start gaan.
Het ging de straat uit in de richting van de spoorweg en in plaats van zoals vroeger rechtsaf te slaan voor de overweg, dienden we deze nu te kruisen en reden we aan de verkeerslichten rechtdoor de Steenovenstraat in en het dorp uit. Door de iets andere start bereikten we aldus op een andere wijze de toegang tot de Wildertse Duintjes. Dat is een klein heuvelachtig bosgebied dat doorsneden wordt door talloze paadjes en tracks en bijgevolg een speeltuin voor mountainbikers waar we van 1,50 km tot 3 km konden van genieten. Het is altijd leuk rijden daar en elke zichzelf respecterende toertocht in deze omgeving neemt deze plek op in het parcours. We verlieten de Wildertse Duintjes over een pad met steenslag en reden er door een bosgebied waarin langs de onverharde wegen toch bebouwing staat. Zogezegde buitenhuizen die echter als permanente woning in gebruik zijn! Het ging dan een asfaltbaantje op met twee haakse bochten. Vorig jaar reden we deze tocht in sneeuw en ijs en gingen er in de eerste bocht verschillende bikers onderuit! Nu was het weer mild en konden we zelfs al proeven van de lente.
We passeerden na 6 km het in de verte gelegen college van Essen met het immens grote heiligenbeeld op de kerktoren. Er weerklonk muziek en er stonden vlaggen in een naburige weide. Daar moet één of andere manifestatie gepland geworden geweest zijn. Van het asfalt ging het een veldweg op. Twee edities geleden heeft één van m’n clubmakkers hier nog een Nederlandse biker voortgeholpen. Die man had zijn lekke band vervangen, had vastgesteld dat hij zijn pompje vergeten was en durfde niemand tegenhouden om naar een pompje te vragen! Intussen al twee jaar geleden en het staat me nog steeds voor de geest! Na de veldweg trof ik op 7 km een splitsing waar de kidstoer zich losmaakte van de 30-40 km. Een natte veldweg vol te omzeilen plassen voerde met tot aan de kerk van Essen-Hoek, een godvergeten gat op de Belgisch-Nederlandse grens. 8 km. Even gaan kijken op het kerkhof waar mijn collega en makker begraven ligt. Zijn broer had ik vlug gevonden, maar net toen ik het wilde opgeven spotte ik het graf. Hij rust er vredig onder een boom. Ondanks het feit dat hij zo oud was als mijn vader kon ik het goed met deze mens stellen. Ik ben blij dat ik nu weet waar hij ligt. Hoe ouder een mens wordt, hoe meer vrienden en bekenden uit uw leven verdwijnen. Maar dank zij de bike kom ik er soms ook nieuwe tegen waarmee het klikt.
Aan de kerk staan altijd twee seingevers, ook al is daar weinig verkeer. Via de Bergsebaan ging het een veldweg in, droog maar met zeer grote plassen. Via dit pad bereikten we de Belgisch-Nederlandse grens ter hoogte van de Vleetweg en de Hollandsedreef op bijna 11 km van de start omstreeks 10.30 u. Van hier was het ferm stompen geblazen op een door landbouwvoertuigen gehavende natte veldweg met de wind tegen tot aan een volgend landelijk asfaltbaantje. Via de Moerkantsebaan bereikte ik met nog redelijk wat anderen de Weg naar Wouw op de plek waar de baan splitst in de richtingen naar Wouw en naar Bergen-op-Zoom even voorbij het centrum van het Nederlandse Huijbergen. Daar voelde ik plots de hete adem van Jean-Paul in mijn nek! Met hem had ik de laatste dagen van 2013 doorgebracht tijdens een onverwacht weekendje in het Nederlandse Nijverdal om er de toertochten van Groenlo, de nightride van Nijverdal en de toertocht van Hattemerbroek te rijden. Het ging rechtsaf de Walsestraat in om er halverwege op het kruispunt met de Overbergseweg de splitsing te krijgen tussen de routes van 30 km en van 40 km. Het trio snelle jongens dat me daarnet voorbijgevlogen was, de derde in een smetteloos wit mooi fietspak, gingen de richting van de 30 km uit, wij twee rechtdoor in de richting van het bos voor de langste route. Jean-Paul voelde zich niet in vorm en zat verveeld met het feit dat hij zijn maat Guy had moeten lossen en hoopte dat deze niet te lang op hem zou moeten wachten, maar ging toch mee de 40 km op.
We doken het bos in en kregen enkele leuke paden met bultjes op en af voor de wielen. Samen genoten we van 14 tot 16 km van de paadjes en tracks in de bossen van de Kooiheide. Helaas reden we zowel rond de Tiestenberg als rond de Nootjesberg in plaats van er over gestuurd te worden, wat niet wegneemt dat de gevolgde bospaadjes de moeite waard waren. We kwamen weer uit het bos tevoorschijn op de Overbergseweg. Ter hoogte van de Overbergse Hoeve op het kruispunt met de Weg naar Wouw werden we door twee seingevers naar de andere kant geholpen. Jean-Paul wist nog dat hier de bevoorrading had gestaan van de toertocht van ATB Team Sirocco vanuit het Café Non Plus Ultra te Woensdrecht. Hier hadden we elkaar toen gezien op 24 november 2013. We reden door de Buurtweg en de Schoeliebergseweg, langsheen de Pilberg met zijn zanderige helling in de verte, om via een graspad de Vijverstraat te bereiken. Ook hier reden we de toegang tot de Pilberg gewoon voorbij. We arriveerden aan het “groene poortje” waar het beeld van de heilige Teresia staat nabij het voormalige klooster van Huijbergen en reden de Staartsestraat in. In een bocht met kruispunt ging het linksaf om de bevoorrading te bereiken die op dezelfde plek was opgesteld als tijdens de vorige edities, voor een poort op de oprit naar een weide toe. Ze kwam op 19 km van de start omstreeks 11.00 u.
Er viel aan de bevoorrading niet veel meer te verhapzakken buiten sportdrank en peperkoek. Dat had iets meer mogen zijn. Jean-Paul had geen geduld want wou Guy weer proberen bij te benen en is alleen vertrokken. De plek nodigde trouwens niet uit om er lang te blijven staan. De stop stond zo goed als op de Belgisch-Nederlandse grens en we reden daarna dan ook een grenspaal voorbij om direct een splitsing te treffen tussen de routes van 30 km en van 40 km ter hoogte van de Groenendriesstraat (Kalmthout) op 19,50 km van het vertrek. Voor de lange toer ging het rechtsaf een asfaltbaantje op dat ter hoogte van een schuur met een in de hoogte verstelbaar dak, overging in onverhard en de bossen van de Staartse Heide in dook. Daar liggen vele paadjes die doorheen de bossen en over meer open terreinen gaan. Ook de tochten vanuit Kalmthout doen deze plek vaak aan. Ik kreeg er te maken met een biker die in mijn wiel bleef hangen. Op 21 km kregen we een knappe singletrack op onze route, gevolgd door zandpaden en tracks die ons doorheen de bossen en over de open ruimten tot aan de ingang van het caravanpark Staartse Duinen brachten. Hiermee hadden we een mooi stukje van de rit achter ons. Mij verlost van mijn achtervolger door er even aan de kant te gaan staan. 23 km om 11.30 u.
Vanaf de camping Staartse Duinen reden we rechtdoor over een zeer lange zandweg van Huijbergen weg, eerst door het bos, daarna over een open en zanderige heidevlakte. Ter hoogte van de plaats waar we opnieuw een dennenbos bereikten herkende ik de plek waar ik op 27 oktober 2013 samen met anderen had staan schuilen voor een hevige stortbui tijdens de toertocht van de Hoekse Trappers vanuit het college van Essen-Hoek. Daar kwam toen een biker toe met op zijn broek publiciteit van KBC en die kerel wilde mij nadien maar niet inhalen omdat hij last had van krampen in zijn benen! Ik houd er niet zo van dat men achter mij blijft rijden. Daar waar het pad linksaf het bos in ging stond een immens grote plas over de ganse breedte van de doorgang. Op 24,50 km doken we er weer een dennenbos van de Staartse Heide in.
Op één van de vele paadjes in de bossen van de Staartse Heide haalde SilverFokske me in en de rest van de tocht hebben we in elkaars gezelschap gereden. Dat was plezant, want meestal rijd ik het grootste deel van de toertochten alleen. Tot ruim 29 km konden we genieten van de paadjes op de Staartse Heide waarbij we omstreeks 27 km in de buurt van de Groenendriesstraat reden op een plek waar ook andere tochten passeren. We verlieten de speeltuin via een veldweg die ons tot aan de rand van Kalmthout-Hoek leidde om daar een splitsing te vinden tussen de ritten van 30 km en van 40 km op 29 km van de start. Voor de langste rit ging het rechtsaf richting de Kalmthoutse Heide. Tot 33 km reden we over het asfalt van de Verbindingsstraat doorheen het meest bekende stuk van de heide dat door de noodlottige brand op 25 mei 2011 werd verwoest. De sporen van de heidebrand zijn nog altijd zichtbaar, ook al worden de verbrande stronken van de nadien gerooide dennen door hoog gras aan het zicht onttrokken. De zandheuvels waarop ooit dennen groeiden liggen er nu kaal bij. Het zal nog wel enkele jaren duren eer daar weer bomen groeien. Op het asfalt kregen we het gezelschap van een grote groep wielertoeristen met hun koersfiets, allemaal in hetzelfde pak gestoken.
Ter hoogte van de Kastanjedreef ging het linksaf een onverhard bospad in waar we nog het gezelschap genoten van enkele andere late bikers, waaronder eentje met een opvallend fluojasje en dito overschoenen. Er marcheerden daar ook groepjes wandelaaars. Links van ons lag het grote bekende Stappersven. Na een bocht ging het rechtsaf van het ven weg om een woeste bosdreef in te rijden waar zich naast de stammen van de imposante bomen in de loop der jaren smalle tracks hebben gevormd. Even later passeerden we het eenzaam in het bos gelegen jachthuis na 35,75 km. Ik vermoed dat het een onderkomen is van Natuurpunt dat het Stappersven in 2010 aankocht. Het ging rechtsaf het natte maar knappe bospad in hetgeen ons weer tot de meer bewoonde wereld voerde in de omgeving van het college van Essen. Ondanks het intussen gevorderde uur was daar nog steeds een seingever op post die ons liet oversteken naar de Velodreef toe. Vanaf hier bereden we opnieuw de onverharde dreven langs dewelke grote chalets in de bossen werden opgetrokken. Het was zaak van er onze blaas nog eens te ledigen alvorens we Wildert-city zouden bereiken!
We arriveerden op het kruispunt waar ik vanochtend bikers had zien naderen op het ogenblik dat ik de Wildertse Duintjes had verlaten. Dat moeten er dus geweest zijn die de rit toen al bijna achter de rug hadden. De tocht werd afgesloten in de Wildertse Duintjes waar we nog een aanzienlijke afstand konden bollen over de leuke singletracks die zich door dit bos slingeren. Omstreeks 12.30 u waren we na 40,50 km weer aan De Volksvriend. Vermits we beiden nog met de fiets huiswaarts moesten, had het weinig zin gebruik te maken van de bikewash. De bikeparking was niet bewaakt, maar ik had een slot bij waarmee ik onze fietsen kon vastleggen. Er was nog redelijk wat beweging, maar tegen dat we goed en wel met onze kuip bruine aan tafel zaten, begon de zaal toch stilaan leeg te lopen. Vanaf het podium werden de aanwezigen door een aantal kinderen bestookt met vliegers die ze gevouwen hadden van de achtergebleven flyers! Vooral de folders van Pek en Slik leenden zich daartoe uitstekend! Hilariteit toen de vliegers terechtkwamen in de een of andere zijn pint, onder anderen in de mijne! Het is een wonder dat de gordijnen die het toneel afschermden het luchtgevecht overleefd hebben! Toen de flyers opgebruikt waren vonden de kinderen er niet beter op dan bierkaartjes in de zaal te keilen! Totdat ze door hun vader in fietspak werden meegenomen nadat diens laatste slok bier zijn keelgat was gepasseerd.
Ondanks het feit dat SilverFokske nog elders werd verwacht, op een ontbijt dat voor hem eerder een late brunch ging worden, zijn we toch nog een klein uurtje in de merkwaardige zaal blijven zitten. Een oude zaal met spiegels op de pilaren, daterend uit Jezukes tijd, waar in lang vervlogen tijden menig Wilderts huishouden zal zijn gesticht na een dansavond. We verdachten zelfs de iets oudere Van Trier Bosduiner, die alleen aan een tafeltje in onze nabijheid had gezeten, er van een romance te hebben willen beginnen met de bonnetjesverkoopster toen we merkten dat hij zijn tafeltje ingeruild had voor de stoel naast de hare! Dan liep de zaal ineens zeer snel leeg, werden de vouwstoelen dichtgeklapt en konden we de prijs van de laatst aanwezige deelnemers in de wacht slepen! Buiten afscheid genomen van SilverFokske waarna elk zijn eigen weg ging richting thuis. Voor mij deze keer langsheen het spoor tot Heide-Kalmthout en via de Canadezenlaan en de Grensstraat naar Putte om mij daar op de Belgisch-Nederlandse grens nog eens te goed te doen aan een gebraden halve kip van het kraam dat er elke zondag postvat. Ik hoef mijn bestelling zelfs niet meer te doen, want tegen dat mijn fiets geparkeerd is en ik mijn handschoenen uit heb zit de kip al verpakt in de zak! Het is een druk kruispunt en ik heb er altijd lol in van de chauffeurs vanuit hun auto te zien kijken naar die kipetende mountainbiker!
Met lood in de schoenen na een wel zeer korte nacht verder huiswaarts via het kasteel Ravenhof en de zeer lange landelijke baantjes door de winderige open polders van Stabroek en Hoevenen. Er waren veel mensen op wandel. Allemaal buiten gekomen op deze zonnige zondag. Thuis vroeg het me meer moed dan gewoonlijk om aan de schoonmaak van de fiets te beginnen. Maar ik had me reuze geamuseerd op deze zonnige winterdag met milde temperaturen met als extraatje van onderweg enkele bekenden te treffen. Het is jammer dat de mannen van ’t Pedalleke jaar na jaar de heuvels van Huijbergen links laten liggen op hun toertocht die altijd hetzelfde parcours volgt, maar dat kon voor mij de pret niet drukken. Met uit en thuis toch goed voor een dikke 80 km!
Jari zorgde voor de rit op Google-Maps: klik hier!
Het verslag van deze toertocht is ook te lezen op mtb-you.be en op mtb-you.nl en op mountainbike.be en op mtbwijzer.be!



|