Toertocht (23-33-43 km) van Audax-Klub Nederland te Roosendaal op zondag 04-11-2012.
De keuze voor deze zondag was gevallen op de toertocht van Audax-Klub Nederland te Roosendaal, even over de grens. Omdat ik wist dat er ook enkele clubgenoten zouden komen die afgesproken hadden aan de start om 8.45 u, goed op tijd opgestaan om iets eerder daar te zijn en ook iets eerder te kunnen vertrekken. Vermits ik de traagste ben komen zij me onderweg dan wel tegen. Enkele koffiekoeken achter de kiezen gestoken en op weg met de auto richting Roosendaal. Voor die luttele 34 km moet ik daarvoor drie keren van snelweg wisselen! Toch maar voorzichtig gereden, want ik denk dat het s nachts wat gevroren had en ik vermoed dat er nu nog niet gestrooid wordt! Mij werd een ideale parkeerplaats aangewezen even voorbij de start op een graspleintje onder de bomen. Daar stond ik voor niets of niemand in de weg. Me ingeschreven in Huis Ten Halve, waar we een bon kregen met het noodnummer en die bij aankomst kon ingeruild worden tegen een kop soep. De startplaats kwam me niet vreemd voor. Ik heb deze toer dus ooit nog al gereden, maar het is al ettelijke jaren geleden. Toen stond er aan de start een grote boog met publiciteit. Even opgezocht: het was in 2008!
Om 8.45 u was er nog niemand van De Papegaai Bike Team te zien, alhoewel dat niet eenvoudig is, vermits de nieuwe leden, die ik nog niet zo goed ken, nog geen tenue ter beschikking hebben. En nadat de leverancier daarvan ermee gestopt is, of failliet ging, kan dat misschien nog even duren. Er moet een nieuw ontwerp gemaakt worden. In ieder geval, ik ben meteen vertrokken. Het ging weg van de drukke rand via enkele grotere wegen rond Roosendaal om een baantje dat parallel liep met een baan in heraanleg of een nieuwe weg, Joost mag het weten, in te slaan. Iemand uit een aanzienlijk groepje rijders, ik vermoed van Pijnen Race, begroette me in het voorbijrijden. Op 2,75 km bereikte ik in het gezelschap van vele anderen de eerste off-road, zijnde een breed, aanzuigend zandpad. Aan het begin ervan stonden ter hoogte van een huis twee schildpadden met het opschrift Slow, je weet wel, zo van die fluo beesten die soms aan de ingang van een school staan. Zelfs daar wisten ze dus al dat ik een trage rijder ben! Het lange zandpad luisterde naar de naam Lindenstraat. Het ging een volgende zandwegel op die me doorheen een morzel bos en langsheen een veld stuurde. Op een dikke 4 km doken we dan pas echt definitief een bospad in, die naam waardig, en werd ik voorbijgestoken door een Turfbiker uit Kalmthout. Die kerels voeren Suske en Wiske mee op de rug van hun pakken!
Op 5 km bereikten we meer open velden waar de laagstaande ochtendzon heerlijk scheen. Het was ook nog steeds vrij koud, maar voor de afgelopen ritten had ik de warme wintervest weer boven gehaald. Van het voorspelde slechte weer met veel wind was voorlopig nog niets te bespeuren. We bereikten het natuurgebied Visdonk en vervoegden vanaf hier een stukje van de plaatselijke vaste route. We reden er voorbij een soort chalet met grote ramen. Op 6 km bereikten de sliertjes bikers een plezante singletrack op de grens tussen bos en veld. Het paadje lag er goed berijdbaar bij. De track ging over in een zandweg met ferme modderplassen die relatief goed te ontwijken waren. Ook al werd de gelegenheid om uit te wijken wat gehinderd door grote takken die er van de bomen gesnoeid waren en langs de kant gelegd waren. Een bordje had effectief gewaarschuwd voor boswerkzaamheden.
Er volgden zanderige natte veldwegen, een smaller paadje en een singletrack naast een veld aan de rechterkant en een strook bomen en struiken links. We reden nog steeds op het traject van de vaste route. Omstreeks 9 km werd iets meer van uw kunnen geëist, want er volgde een iets lastiger bosweg waar iets meer slijkplekken lagen en waar het opletten was voor vele wortels en putten en bultjes. Dat pad leidde een halve kilometer verder tot de splitsing tussen enerzijds de route van 23 km, die linksaf ging, en de routes van 32 en 42 km rechtdoor. Er waren toch een aantal bikers die de richting van de korte toer uit gingen. De moeite niet om uw bike voor vuil te maken. Het gebeurt natuurlijk wel dat er mensen van redelijk ver met de fiets naar de start komen, de korte toer doen en dan het traject huiswaarts weer aanvatten. Zo heb je ook de nodige kilometers in de benen. De splitsing kwam ter hoogte van de Muizendreef, althans volgens een groot bord ter plaatse. Vanuit het bos komende ging het dan van 10 tot 11,5 km in een lusje even doorheen een open en vlak landschap over een stukje asfalt, beginnend met Het Dreefje, om dan linksaf te moeten in de Grensstraat. Intussen hadden we het grondgebied van Rucphen bereikt. De Grensstraat maakte weer een bocht naar links, zodat je de treintjes bikers die nog op komst waren goed kon zien rijden. Dat was mooi om te zien: bikers die doorheen een lichte nevel reden in de ochtenzon. Ik was blij dat ik eens wat vroeger was vertrokken dan mn gewoonte is en daardoor mee kon gaan met de stroom van andere deelnemers in plaats van moederziel alleen mn rit uit te rijden.
We verlieten het asfalt en kregen een aanzuigend zandpad voor de wielen. Daar vlogen me drie vrouwen in groen-gele pakjes voorbij als was het een trio Mega Mindys! Ik had eerder nog al zo een meisje me zien voorbij rijden. Met als troost dat ze minder dan half zo oud waren als ik! 9.30 u. Rechtsaf naar een volgend zandpad waar enkele bikers bijeengetroept stonden. Ik vermoed dat er iemand onherstelbare pech had met zn bike. Verderop werd mn aandacht getrokken door een veld vol verdorde bloemen. In Vlaanderen noemen we ze stinkers of tagetes. Ze hadden de eerste vorst van de afgelopen dagen niet overleefd. Linksaf naar een volgend zandpad om na 13 km weer de bossen in te gaan. In dat pad werd ik ingehaald en begroet door twee incognito-clubgenoten die nog geen tenue hebben. Eén ervan riep me toe dat onze voorzitter ook op komst was. Ze werden gevolgd door een vijftal Roosendaalse Kaaimannen, met één Kaaivrouw in hun midden. Zij reden een thuismatch. Dat zijn die mannen met het mooie logo: een krokodil vol bikers.
Het werd hoe langer hoe leuker. Want er diende zich een mooie singletrack aan waarop twee uit de kluiten gewassen bulten te overschrijden waren. Hij kwam uit op een asfaltbaantje naast een waterpartij, één of andere vijver. Moeilijk te zien omwille van de bomen die er voor stonden. Op die plek kreeg ik cracra, onze voorzitter, te zien, en haast gelijktijdig Richard van www.stander.info met zijn fototoestel in de aanslag! Ik moet op die mens om de één of andere reden ooit toch een diepe indruk nagelaten hebben dat hij mij in een onbewaakt ogenblik steeds in zijn lens probeert te vangen! Op 16 km dook ik achter cracra mee het bos in. Hij had het niet gemakkelijk na een dikke twee maanden inactiviteit na een polsblessure tengevolge van een valpartij. Zo kon hij ook eens ervaren hoe ik me zo vaak voel wanneer ik als trage voorbijgevlogen wordt door alle anderen die geen moeite schijnen te moeten doen, terwijl ik me de pleuris trap! Het bos vergastte ons op een singletrack die er na de regen van de voorbije week zeer vettig bij lag. Bovendien was het ook hier uitkijken voor wortels.
Van 17 tot 20 km volgde een uitgelezen afwisseling van leuke singletracks en paadjes doorheen de bossen waarvan de bodem bedekt was met een tapijt van veelkleurige afgevallen herfstbladeren. Ik amuseerde me te pletter in het gezelschap van de andere rijders, zonder dat het overdreven druk was. In deze mooie omgeving waar op diverse plaatsen ook enkele uit de kluiten gewassen bulten dienden overwonnen te worden of modderige plekken dienden getrotseerd. Ik werd mee opgezogen in een treintje bikers tot aan een rood asfalt fietspad dat vanaf een schuilhuisje voor een brandwacht (*) naast de Rucphense Heide liep. Het tellertje klokte 21 km af, de klok 10.00 u. Cracra was ik intussen al weer kwijtgespeeld omdat ik wat achterop was geraakt op de slijkstroken. Het asfalt fietspad ging over in een zandpad, waar een treintje tegenliggers me tegemoet kwam gereden en in de verte drie politiemannen met hun motoren stonden, de blauwe zwaailichten in werking. Wat deze pakkemannen daar stonden te doen zal ik nooit weten! Zich aan het amuseren met hun moto, denk ik. Elke man blijft uiteindelijk een kind als het er op aankomt!
Na een bochtje bereikten we langs de achterzijde het erf van een hoeve waar je uw bike kon parkeren tegen een lange betonnen lage met mos begroeide muur. In de schuur voorzagen medewerkers de bikers van een beker sportdrank, een banaan en een krentenbol. De man die de bekertjes diende te vullen had het er druk! Een hele banaan zelfs! Bij ons in België snijden ze die meestal in stukken. En als de voorraad te snel slinkt, dan zijn het eindjes van twee centimeter! Doe daar de schil nog af en je houdt niets over! Hier en daar bikers gespot die ik niet ken, maar die ik nog al op de lokale tochten heb zien rijden. Niet te lang blijven hangen en om 10.20 u zat ik weer op de fiets. We verlieten de hoeve langs de straatkant. Het bleek de Antwerpsebaan te zijn. Een mooie straatnaam! We werden door een tweetal seingevers de Achtmaalsebaan over geholpen. Want overal op de plaatsen waar een verkeersweg diende gekruist te worden, stonden mensen opgesteld om voor een veilige oversteek te zorgen. De Antwerpsebaan veranderde in een zandweg en dook ter hoogte van een kleine parking voor wandelaars de bossen van de Rucphense Heide in. Het ging linksaf een bospad in om er na 23,75 km de splitsing 23-33 km en 43 km te treffen. Beide richtingen kenden evenveel succes. Gekozen voor het langste traject, in het spoor van twee anderen.
Er volgde een smal bospad dat ons naar een bijzondere singeltrack leidde. Die lag namelijk bijna een meter dieper dan het omliggende bos, alsof men doorheen een soort holle weg reed. Zeer merkwaardig. Er kwamen een paar haakse bochten in voor waar enige stuurmanskunst nodig was om geen kennis te maken met de opstaande wanden. Net daar kreeg ik een treintje rijders van MTB Club Achter dHei uit Kalmthout-Achterbroek achter me aan. Dat zijn die mannen in hun geel-rode pakken met publiciteit voor Vleeshal Van Gool. Eén ervan stak me voorbij, maar na de oversteek ging het holle paadje verder en werd ik door het treintje mannen uit Achterbroek opgeslokt om er mee door de bochtjes gezogen te worden. Na dit megabangelijke paadje volgden even leuke singletracks, afgewisseld met bospaden. Op 26 km troffen we weer een track van een iets vettiger allure, met hier en daar een kleine slijkpoel en de alomtegenwoordige boomwortels. Maar ook leuke bultjes om over te rijden. Ondanks de voorbije natte periode was het traject behoorlijk te berijden en bleven de echt vettige stroken beperkt. Ik heb al tochten gereden waar er meer moest gebaggerd worden, soms van begin tot einde! 10.40 u.
Een stukje geurig dennenbos werd gevolgd door een kleurrijk loofbos om toe te komen aan nogmaals een vettiger singletrack met wat slijk en plassen en wortels en bultjes om te overwinnen. Ik slaagde er zelfs in van mijn twee achtervolgers af te schudden, wat zelden gebeurt. Lekker slieren over het smalle paadje tussen de boomstammen en over de pukkels wippen. Ik arriveerde in een veldweg op de grens met de Rucphense Heide. Een bord naast een hoeve nodigt wandelaars er uit tot het betreden van het Weideveldenpad over een private weide. Er is een draaipoortje voorzien waar de wandelaars de weide kunnen betreden. Het tellertje toonde 28,5 km, de klok 10.50 u. Vanaf de straat Meerven volgde een bonte afwisseling van plezante singletracks en bospaadjes. Ik betreurde mijn keuze voor de toertocht van Roosendaal niet en genoot van de rit doorheen de bossen van de Rucphense Heide.
Op 30,75 km kwam ik net voor een houten slagboom voorbij een soort van dierentuin in het bos. Daar liep één en ander rond! Rare vogels van allerlei pluimage, tot een aantal ezels toe! Op de weg gekomen zag ik een bord staan dat verwees naar Gasterij De Posthoorn in de Pierestraat. Ik veronderstel dat de zoo daartoe behoorde. Even van het parcours afgeweken in de hoop de toegang tot de dierentuin te vinden. Ik trof er inderdaad een dier! Want er liep daar een echtpaar op wandel met een niet aangelijnde hond. Dat beest zag in mij een welkome speelkameraad, kwam naar me toe en liep naast mn bike met me mee. Ik denk dat de baasjes er niet gelukkig mee waren en vreesden dat hun viervoeter te ver mee zou lopen. In plaats van naast me te lopen, liep de hond trouwens eerder voor mn fiets, keek dan om en vertraagde, zodat hij lelijk in de weg liep. Daardoor heeft hij ook kennis gemaakt met mijn Fat Albert voorband met stevige noppen! Omdat er aan de eerste poort die ik tegenkwam weinig van de zoo te bespeuren viel en om de hond weer af te leveren, ben ik op mijn stappen teruggekeerd. Ik heb de mensen er op gewezen dat ze hun hond aan de lijn moeten houden, ook daar. Ik heb trouwens ergens een bord gezien aan de toegang tot de bossen dat verplichtte de hond aan de lijn te houden in het gehele domein! Het beest had geen kwade bedoelingen, maar gaf wel risico op een valpartij door zo voor mn fiets te blijven lopen.
Terug naar het parcours om op 32,5 km een leuke singletrack te treffen die naast een gracht door het bos liep. Een mooie plek. Me even smal gemaakt om twee snelle boys op cyclocrossfietsen te laten passeren. Er volgden boswegen tot aan de zanderige Postbaan en Oliepot. 33,66 km om 11.10 u met nog steeds het gezelschap van anderen op weg. Tot 35,5 km volgden bredere boswegen waarlangs, verscholen in het groen, sporadisch chalets en buitenhuizen stonden. Misschien ook grotere private domeinen van rijke mensen. Ik kreeg op twee plaatsen ook een paardenkoets als tegenligger. De speeltuin was nog lang niet gesloten, want ik kreeg nogmaals een singletrack doorheen een geurig dennenbos te berijden, gevolgd door nog eentje met twee leuke bultjes in een in herfstkleuren getooid loofbos. Waarbij ik nog steeds rondtoerde in de Rucphense bossen op 36,75 km sinds het vertrek. Het aantal rijders dat me voorbijstak minderde omgekeerd evenredig met de verstreken tijd sinds de start. Degenen die later vertrokken waren hadden me inmiddels weten bij te benen. 11.30 u. De zon was inmiddels verdwenen en de lucht werd grijzer. Een tandje bij gestoken om binnen te zijn voor er nattigheid zou vallen!
Er stak me toch nog een andere eenzame biker, krulhaar onder een roze helm, voorbij en ik daar achter aan over een iets lastiger en hobbelige singletrack in een donker dennenbos wat we op 38 km weer uit kwamen. Een seingever die moet gedacht hebben dat de laatste nu wel zou gepasseerd zijn en de indruk gaf te willen opkrassen, krabbelde weer recht om ons te laten oversteken. Dan ging het over een asfaltbaantje onder de bomen tot aan de Paardenstal De Wit om daar op 39 km weer het bos in te rijden. Tot 40 km kwam er nogmaals een singletrack doorheen een geurig dennenbos, zompig, maar amusant. Op een bepaalde plek passeerde deze track een strook bos waar de dennenbomen zodanig dicht op elkaar stonden, dat het er pikdonker was. Even verder kwam ik uit op een zandweg, een zijtak van de Roosendaalsebaan. 40 km om 11.40 u. Het ging van daar effectief naar de iets drukkere Roosendaalsebaan waar we het fietspad dienden te volgen. Om op 42 km een zijsprongetje te maken over een paadje op de vaste route. Dat paadje liep evenwijdig met een wandelpad op de rand van het domein Visdonk en zat vol met leuke springbergjes, alsof men over de grafiek van een sinusoïde reed! Er liepen daar ook redelijk wat wandelaars in het bos rond.
Het paadje gaf uit op een brede zandweg alwaar een door de Audax-Klub gecharterde fotograaf mij in zijn lens ving. De Audax-mannen moeten wel gedacht hebben dat iedereen van daar zijn weg naar de start wel zou vinden, of anders moeten hun pijltjes tijdens het uitzetten van de tocht daar op geweest zijn. Van een pijl die rond een lantaarnpaal gedraaid was, was het niet zo evident om uit te maken naar waar hij dan eigenlijk wel wees. Gegokt op het fietspad in rode tegels. Van daar niets meer, maar het bleek wel een goede gok. Op de plek waar je linksaf naar de aankomst moest, hing niets meer. Ik ben er gewoon voorbij gereden, een dolomieten fietspad op. Aan de volgende verkeerslichten niks meer te zien. Ik betrouwde het niet en ben teruggekeerd. Om dan de autos te spotten die in de verte geparkeerd stonden en waarlangs ik de start had bereikt. Exact op de middag zat de rit er voor mij na 46 km (inclusief verplaatsing naar de auto) op.
Door mijn vroege vertrek trof ik nu ook nog veel bikers aan op de après. Het zaaltje in Huis Ten Halve zat tjokvol en al die dampende mannen in hun vochtige pakkies zorgden er voor een hitte als in een sauna! De Audax-mannen waren ook goed vertegenwoordigd, te zien aan de vestjes van hun club die ze droegen. Dames zorgden er voor de lekkere soep. Om te ontsnappen aan de drukte en de warmte ben ik mijn kommetje soep uit gaan lurken in de hal, evenzo twee glazen icetea. Toen het er wat rustiger en ruimer werd, nog even binnen in de zaal op een stoel gaan zitten. Een donker type, een Surinamer misschien (donkere types krijg je zelden te zien op een bike) die ik daarstraks had zien toekomen, zat samen met een maat en een vrouw broodjes te eten voor zn middag! Leuk! Eerst gaan biken en dan lekker samen eten! Misschien kwamen ze van verder. Er stond in grote letters Rotterdam op zn truitje. In mijn contreien heb ik ook al meerdere keren hetzelfde groepje, twee vaders en een aantal kinderen, gezien dat na de rit altijd belegde broodjes begint te smikkelen!
De tijd van gaan was gekomen. Toen ik naar buiten stapte was het ferm aan het regenen. Wat een geluk dat iedereen de toer droog uit had kunnen rijden. Pech voor de mannen die de pijlen weer moesten weghalen! Omdat de bikewash nog operationeel was, heb ik mn fiets nog even onder handen laten nemen. Mn auto weer opgezocht op het pleintje onder de lekkende bomen en via de lokale wegen over Essen en Kalmthout weer huiswaarts gereden. Eigenaardig: de GPS gaf als snelste route een traject van 52 km, terwijl de optie vermijd snelwegen me na 28 km weer thuis zou brengen. Het tijdsverschil was exact 3 minuten meer! In deze crisistijd was de keuze dus snel gemaakt! In de gietende regen huiswaarts!
Gelukkig dat ik me niet altijd laat leiden door de commentaren op een forum. Daar werd een beetje denigrerend gepost over deze rit. De vaste route van Rucphen, geen hoogtemeters, een vlamparcours! Ik heb me reuze vermaakt tijdens deze rit en genoten van de mooie paden en leuke tracks doorheen de bossen rond de Rucphense Heide. Een mooi uitgezet parcours, degelijk afgepijld (uitgezonderd de terugkeer naar af), een degelijke bevoorrading, lekkere soep na afloop en bikewash voorhanden. Er was geen bewaakte fietsparking, maar dat is meestal zo in Nederland. Ik heb altijd een fietsslot bij. Of er douches waren weet ik niet. Die ontbreken ook wel vaker op Nederlandse tochten. Vroeger vertrekken betekende ook vroeger weer thuiskomen, zodat de opruim van mn spullen eerder klaar was dan gewoonlijk. En ik had geluk, want de zon brak weer door, zodat ik mn fiets nog eens onder handen kon nemen en klaarmaken voor de volgende rit. Zo eindigde weer een zondag uit mn leven en ben ik dank zij de mensen in Roosendaal weer een mooie herinnering rijker.
(*) Dat brandwacht schuilhuisje is een gedenkplaats voor Klaveren Vrouwke. Er staat daar ook een gedenksteen. Wordt daar ook wel de strontpaal genoemd. Klaveren Vrouwke was een smokkelaar in de eerste wereldoorlog die daar is neergeschoten. Die smokkelaar verkleedde zich vaak als vrouw, vandaar zijn bijnaam. Klik op Klaveren Vrouwke om meer over "haar" leven te vernemen! (Met dank aan R1Phrankey).
Het verslag van deze toertocht is al te vinden op mtb-you.be en op mtb-you.nl en op mountainbike.be en op mountainbike.nl!
Fotos van Richard Stander: klik hier!




Richard moet de volgende keer toch iets sneller wezen!
|