Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stilleven in een brouwerij




    Stilleven in een brouwerij


     

    Bij een bezoek aan een brouwerij ben ik niet alleen geboeid

    door het brouwproces en waarin het zich plaatsvind.

    Ook naast de koperen of inox ketels zijn er voor een fotograaf leuke

    dingen op te merken.

    Artistieke composities van voorwerpen liggen, staan of hangen er zo

    om op de gevoelige plaat vastgelegd te worden.

    Geen levende wezens maar stillevens die smeken om aandacht.

    Een stilleven is dus een studiewerk.

     

    Onderstaande foto’s zijn een onderdeel van een brouwerij.

    U kan ze mooi vinden of toch maar gewoontjes.

    Ik heb me in elk geval toch geamuseerd.

     

    De aandachtige bezoeker zal wel kunnen opmerken in welke brouwerij

    ze genomen zijn.
































































































    28-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerst - en Winterbieren - Rudolphe - Brasserie Silenrieux




    Kerst - en Winterbieren

    Rudolphe - Brasserie Silenrieux








    Beste bezoeker, het is niet omdat Kerstmis voorbij is dat er

    geen Kerstbieren meer mogen geproefd worden.

    Laten we voorgoed dit misverstand uit de wereld helpen
    dat Kerstbieren
    na 25 december niet meer mogen gedegusteerd
    worden omdat ze zouden over datum zijn.

    Niets is minder waar, integendeel sommige Kerst- en winterbieren

    kunnen gerust een jaartje later nog geopend worden en met
    heel veel smaak geproefd worden.

    Sommige bieren zijn zelfs op hun best na een jaartje of meer.

    Ik spreek dan toch wel over bieren met een hoog alcoholpercentage.

    Bier is in feite een drank die niet bederft. Dat de smaak achteruit gaat
    als het ouder wordt is een feit.
    Daar gaat de houdbaarheid die op de fles vermeld staat tenslotte over.
    Maar een fles bier is tot in den einde in principe veilig om te drinken.
    Alleen de smaak en het aroma verandert soms in de goede
    maar meestal in de slechte zin bij het te lang bewaren.


     

    Maar het Kerstbier Rudolphe die ik proefde was Kers(t)vers.

    Geroen en ik hadden het bier speciaal naar Silenrieux gaan halen tijdens onze

    rit door de negen provincies.











    Rudolphe – 9% Alc.Vol.

    Brasserie de Silenrieux – Silenrieux






    Een donkerbruin biertje met een mooie

    beige schuimkraag.

     

    Zoet aroma met toetsen van honing

     

    De aanzet is zeer zoet

    Met een fijne aromatische kruidige smaak.

    Chocolade - Karamel

    Zweempje honing

    Het zoete wordt soms onderbroken door een moutbitterheid

    Nootachtige prikkels

    Ook een warme niet al te opdringerig alcoholtoets

    Het bier smaakt zoals een Kerstbiertje moet smaken

    Diverse smaakelementen die afwisselend naar boven komen

    maar alles mooi in evenwicht

    Zonder plakkerig te zijn.










    Robert L. May creëerde rond 1939 een negende rendier
    om de slede van de Kerstman te trekken,
    Rudolph was zijn naam.
    Op een mistige kerstavond, terwijl het zicht steeds slechter werd,
    riep Santa de hulp in van Rudolph.
    Hij had immers een lichtgevende rode neus en kon zo de weg verlichten.
    In eerste instantie is Rudolph door zijn mederendieren verstoten
    uit de rendierengroep omdat hij zo'n opvallende neus had.
    Maar door zijn hulp op die mistige nacht werd hij de
    bekendste uit de groep van negen.

    In 1949 schreef Johnny Marks het liedje "Rudolph the Red-Nosed Reindeer"
    en dat doet het nog steeds goed.




    INFO :

     

    Brasserie de Silenrieux

    Rue de Noupré
    5630 Silenrieux

     

    Tél: +32 71 63 32 01
    Fax: +32 71 63 44 32
    brasserie.silenrieux@belgacom.net

    26-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een prettig Kerstfeest aan alle bezoekers



    Drink eens een lekker Belgisch
    Kerst -of Winterbiertje !









    22-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aubel - Abbaye Du Val Dieu - Brasserie Du Val Dieu





    Aubel -  Abbaye Du Val Dieu - Brasserie Du Val Dieu

    Ondanks dat het landschap ons blij gezind was,
    lag het er maar desolaat bij.
    De dagenlange regen maakte de al troosteloze kleuren nog somberder.
    Geroen en ik op weg naar Abbaye du Val-Dieu. 
    Twee West-Vlaamse Bierfanaten op zoek naar Kerstbieren door de 9 provincies
    Nu richting "Het Land van Herve".
    Door velen zijn we een beetje als gek verklaard
    omdat we toch maar door de aanhoudende regen

    het Belgenland te doorkruisen.

    We mogen blij zijn dat ons landje veel bier produceert en
    geen al te grote oppervlakte heeft

    en niet andersom.





    Klik hier voor meer gratis...
    Voortdurende regen teisterde onze reis naar Aubel



    In de vroege namiddag arriveerden we aan de site van Abbaye Val Dieu
     in het plaatsje Aubel (provincie Luik).
     
    We zouden er de Abdij en de brouwerij bezoeken
    We werden ontvangen door Michaël Peisser Directeur Commercial en
     de nieuwe vennoot van de brouwerij.

    Hij was voor ons speciaal vroeger uit de European Beer Star in Nürnberg (D)
    terug gekeerd om de rondleiding te verzorgen.

    Waarvoor dank 


    Ik nam de foto’s en Geroen zorgde voor de nota’s



    De Abdij




    Ingangspoort van de abdij met rechts naast de poort het winkeltje.




    Zo’n achthonderd jaar geleden kwamen er de eerste monniken toe.

    De abdij werd gesticht in 1216 in de toen erg onherbergzame vallei v/d Berwijn.

    (er is het plaatselijk riviertje dat La Berwine heet).

    Die vallei kreeg van de bevolking de bijnaam ‘Vallée du Diable’ vallei van de Duivel.

    Dit deed toen ook al dienst als het oudste hotel ter wereld.










    De monniken bouwden er een abdij op de grond die ze gekregen hadden van Hendrik III

    (hertog van Limburg) en van graaf Lotharius van Dalhem.
    Ze herdoopten de naam in Vallée de Dieu.
    Wat ondertussen de Abbaye de Val Dieu is geworden.
    De huidige abdij is de 3de abdij, en dateert van +/- 300 jaar geleden.














    Nu zijn daar géén paters meer aanwezig, wél een
    Christelijk communiteit (een cisterciënzer leefgemeenschap)
    die ook leeft volgens de regels van Benedictus.
    Deze leken zorgen ervoor dat de Abdij in goed wordt onderhouden en gerestaureerd..
     Ze verzorgen er ook rondledigingen.
    De Resterende monniken weken in 2002 na het overlijden van de laatste abt (2001)
    uit naar Orval en Chimay.


















    Een verrassing!  In de kelders van de abdij was de Duitse TV zender ZDF aan het filmen
    voor een TV reeks. Ik kon er een acteur op mijn digitaalke
    vastleggen.










    Geroen en ik bezochten de belangrijkste plaatsen die ons het monastieke leven
    leerden ontdekken, zoals de kapittelzaal, refter, scriptorium en het gebied van de abt.









    Klik hier voor meer gratis...
    Het symbool van Val Dieu zijn 2 ringen die elkaar raken.
    Duidelijk te zien op deze stoel





    Klik hier voor meer gratis...

    “in Vilna Pacis” = Samen in vrijheid
    Ook in het heilig deel waar alle belangrijke beslissingen worden genomen
    nog steeds zo zie je in de pilaren nog het symbool dat verwijst naar Cisterciënzers.



    Uit een pauselijke bul blijkt dat de cisterciënzermonniken zich in 1216 in Val-Dieu vestigden.
    In heel haar geschiedenis was de abdij het slachtoffer van plunderingen en invasies,
    maar telkens weer kwam ze opnieuw tot bloei.
    De huidige gebouwen werden na de oorlogen van Lodewijk XIV heropgebouwd.
    Van de ruïnes wordt in de 19e eeuw weer een abdijkerk en later een basiliek gemaakt,
    waarvan de fraaie gotische stijl de originele romaanse elementen behoudt.
    Met de hulp van de Vlaamse cisterciënzers van Bornem werd het gemeenschapsleven
    in de 19de eeuw nieuw leven ingeblazen.



    Klik hier voor meer gratis...




    Klik hier voor meer gratis...
     De prachtige basiliek.




    De Brouwerij



    Sinds 1997, worden de gebouwen van de boerderij weer spring levend
    door de activiteit van een brouwerij.
    Het enkel verschil is vandaag het feit dat het geen monniken meer zijn die brouwen.

    maar Alain Pinckaerts en Benoit Humblet die gestopt is.

    Het aandeel van medestichter Benoit Humblet
    (die zijn brouwsporen verdiende aan de U.C.L.

    en 16 jaar als brouwer werkzaam was oa. in Kameroen) is nu in handen van

    Michaël Pelsser.
    Virginie Harzée is momenteel de huidige brouwster
    die ook in de brouwerij inwoont.






    Klik hier voor meer gratis...
    De ingang van de brouwerij.
    De gebouwen moeten gevrijwaard blijven van alle
    veranderingen die in de brouwerij plaats vinden.



    De brouwerij, wederom opgebouwd in de binnenmuren van de abdij zelf,
     brouwt aan de hand van een samenstelling gebruikt door de monnikenbrouwers
    om hun traditie voort te zetten.
    Natuurlijk werden deze samenstellingen aan de huidige
    grondstoffen en technieken aangepast.

    De huidige bieren zijn dus echte abdijbieren, van hoge gisting,
    niet gepasteuriseerd, eenvoudig, natuurlijk, zonder aromaten
    en gebrouwen volgens de oude infusie-methode.





    Klik hier voor meer gratis...






    Klik hier voor meer gratis...
    Directeur Commercial Michaël Pelsser geeft ons de nodige uitleg.





    Klik hier voor meer gratis...
    Geroen doet zijn best om alles zo goed mogelijk te noteren.






    Klik hier voor meer gratis...





    Klik hier voor meer gratis...
    Hun huidige brouwzaal is sinds 1997 reeds de 3de

    Men brouwt 7.000 hl per jaar.

    Daarvan is 60% afgevuld in flessen van 33 cl.

    30 % vaten en 10 % grote flessen.





    Klik hier voor meer gratis...




    Klik hier voor meer gratis...






    Klik hier voor meer gratis...





    Klik hier voor meer gratis...





    Klik hier voor meer gratis...






    Klik hier voor meer gratis...



    Hun jaarlijkse groei bedraagt maar liefst 25 % en dit in een dalende biermarkt !
    Het is dus niet enkel Duvel die zulke cijfers kan voorleggen.

    Om voldoende capaciteit te hebben zijn er
    Inmiddels nog nieuwe gistingstanks bij gekomen.

    Men voegt telkens 3 brouwels samen van elk 2.500 l. in een tank 10.000 liter

    8 à 9 brouwels per week.

    Afvullen gebeurt aan 7.000 flessen per uur (dat is hun beste rendement)

    De machines kunnen 12.000 flessen per uur aan.
    4 personen die deze brouwerij samen runnen.



    Klik hier voor meer gratis...
    Er zijn echter ook nadelen aan de groei, want in de abdijgebouwen doen ze
    helaas niet wat ze willen, wat extra (hand)werk en uren met zich meebrengt:
    getuige daarvan hun 2 warme kamers waar ze niet met een heftruk binnenkunnen . . .




    Klik hier voor meer gratis...





    Klik hier voor meer gratis...
    Het sobere en spirituele van de abdij vind je ook terug in het proeflokaal
    van de brouwerij.






    Klik hier voor meer gratis...






    Klik hier voor meer gratis...
    Tijd voor een degustatie
    Michaël Pelsser schenkt een Bière de Noël in de vernieuwde
    proefglaasjes uit.
    De bespreking van dit bier vind je 
    HIER




    Het huidig kerstbier dateert van 2002.

    Dit ter vervanging van het kerstbier dat al sinds 1998 op vat verkrijgbaar
    was in hun cafés.

    (het Kerstbier bestaat dus langer dan de Grand Cru)




      Klik hier voor meer gratis...
    De bieren kunnen enkel aangekocht worden in de winkelshop
    vooraan de site







    Ook te bezoeken op de site is deze oude watermolen en restaurant.




    Achter de Abdij bevindt zich een monumentaal park dat geklasseerd
    is als historisch monument.
    In het park staan 18 bomen die beschouwd worden als Waals erfgoed.

    Maar dit bezoek zal waarschijnlijk voor volgende zomer zijn
    onder beter weersomstandigheden


    Praktische informatie:

     

    De Abdij van Val-Dieu bevindt zich in Aubel,
    middenin de driehoek tussen Luik, Maastricht en Aken,
    op 10 minuten van de autosnelweg Luik-Maastricht (E25) of Luik-Aken (E40).

    De binnenplaats en de basiliek zijn altijd toegankelijk.
    Voor groepen (min. 15 pers.) zijn er rondleidingen
    om de rest van de site te ontdekken:

     

    Tel.: +32.87682847
    Fax: +32.87692849

    Adres

    Val-Dieu 227
    4880 Aubel
    Province de Liège
    Tel.: +32.87692828


    Brasserie Val-Dieu



     

    20-12-2010 om 17:22 geschreven door William Roelens


    16-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstbieren - Vicaris Kerst 2009 - De Proefbrouwerij voor bierfirma Dilewyns.




    Kerstbieren

    Vicaris Kerst 2009 - De Proefbrouwerij
    voor bierfirma Dilewyns









    Bieren met een redelijk hoog alcoholgehalte kun je makkelijk

    een jaartje laten liggen. Sommige zelfs meer dan een jaartje.

    Ze noemen dat provisie bieren.
    Bieren die lang houdbaar zijn.

    Ze evolueren
    met de tijd qua aroma en smaak.

     

    Ook werd er gesuggereerd om de Vicaris Kerst een jaartje te laten liggen.

    365 dagen laten rijpen ergens in het donker. 
    Niet gemakkelijk om zo’n fles bier te laten liggen.

    Ik heb toch de moed gehad om het te doen en eindelijk heb ik
    samen met mijn schoonzoon zondag laatst met veel eerbied de fles ontkurkt.

     

    Plechtige momenten om te koesteren en te delen met anderen.

    Wat kan een bierritueel toch mooi zijn.





    Vicaris Kerst 2009 - Stijlvol!






    Vicaris Kerst 2009 – 10% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi
    Voor Bierfirma
    Dilewyns - Grembergen





    Donkerbruin bier met beige schuimkraag

     

    De neus ruikt lekker

    naar zoete mout en chocolade

    Toetsjes van donker fruit.

    Een lichte parfum van alcohol komt de neus binnendringen.

     

     

     

    Het eerste slokje is zoet

    met smaken van gebrande mout

    Lichtjes gekruid (zoethout)

    Karamel – Chocolade

    Ook hier toetsen van donker fruit

    In de achtergrond een fijne bitterheid.

    De alcohol is ietsje meer aanwezig dan de jongere versie die ik verleden jaar bij de
    Waregemse Bierfanaten proefde

    Ook de kruidigheid komt ietsje meer naar boven.
    De afdronk is zoet die langzaam overgaat naar lichtbitter



    Een heel lekker Kerstbiertje
    Een winterwarmer die het wachten meer dan waard was.
    Inmiddels staat de Vicaris Kerst 2010 ook al klaar
    om gedegusteerd te worden.
    Nu of 2011?









    Bierfirma Dilewyns zal vanaf eind dit jaar, begin volgend jaar de productie
    in eigen handen nemen.

    De bierfirma wordt nu een heuse brouwerij.

    Dit kunnen we alleen maar toejuichen.
    Momenteel worden de Vicarisbieren onder licentie gebrouwen
    door de proefbrouwerij te Lochristi.

    Dus de kans is groot dat de Vicaris Kerst 2011 ontworpen zal worden
    in hun splinternieuwe brouwerij te
    Dendermonde.

    Ik wens de familie in iedere geval veel succes!

     









    INFO

    Brouwerij Dilewyns

    Vlassenhout 5
    9200 Dendermonde
    .



    16-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Hof Ten Dormaal - Tildonk



    Brouwerij Hof Ten Dormaal - Tildonk

     

    De dagen 12 en 13 november 2010 zullen nog een lange tijd 
    in mijn geheugen gegrift blijven.

    Het waren die bewuste dagen dat de regen het hele land onder water zette.

    Na een helse tocht door al de Belgische provincies op zoek naar Kerstbieren
    belanden we de zaterdag in het landelijke Tildonk waar
    brouwerij het Hof ten Dormaal gehuisvest is.
     
    De sympathieke zaakvoerder André Janssens zou ons
    de brouwerij laten zien.

    Helemaal op ons gemak waren we niet.
     
    Want het water spoelde op weg naar de brouwerij hier en daar al over de baan.
     
    Toen Dries de zoon en brouwer aan zijn vader vroeg om de sluizen open te zetten
    tegen het overstromingsgevaar wilden we zo vlug mogelijk vertrekken
    om zeker niet ingesloten te worden door het wassende water.
    En vooral we hadden nog een hele rit voor de boeg naar ons vertrouwde
    West-Vlaanderen.
    André was de rust zelve, stelde ons op ons gemak en ontkurkte
    twee van zijn nieuwe biertjes "Winter 11" en  "Dormaal Donker".






    Hieronder mijn fotoreportage.
    Voor de tekst heb ik mogen beroep doen uit een verslag van
    mijn Nederlandse biervriend
    Ariël Meeusen uit Terneuzen.
    Waarvoor dank !
    . Ariël lanceerde indertijd het project "Puur Zeeuws".

    Puur Zeeuws draait helemaal om bier en gastronomie.
    Ariël is een echte bierkenner met veel liefde voor de Belgische Biercultuur




    Klik hier voor meer gratis...
    Onopvallende keien die meteen opvallen
    Ze liggen dicht bij de deur
    "When the dreams have no ends".
    Het verhaal in 't kort van brouwerij Hof Ten Dormaal?





    BROUWERIJ HOF TER DORMAAL

    Tekst : Ariël Meeusen
    Foto's : Wuilliam Roelens


     

    Ooit een brouwer ontmoet die zelf amper bier dronk voordat hij met
    het brouwen van zijn eigen bieren begon?
    André Janssens is een speciale mens.
    Een speciale brouwer.
    Midden in het Vlaams-Brabantse land beleeft hij zijn droom.
    Een gezond bedrijf voor het nageslacht opzetten en vooral doorzetten.
     
    Dat is zijn missie.





    Klik hier voor meer gratis...




    Ergens in de polder en op de heuvels in de buurt van Tildonk ligt Hof Ter Dormaal.
    De hoeve is al vanaf de 12e eeuw bewoond in de
    toenmalige Heerlijkheid Lauwendries.
    Eén van de eerste bewoners moet Jan Dormaal geweest zijn. Vandaar die naam.





    Klik hier voor meer gratis...



    Meccanodoos

     

    Janssens, van origine accountant en sportman, was inderdaad niet bekend
    met bier en al helemaal niet met het brouwen ervan.
    Zijn verhaal begint als hij in 2007 een maand naar Amerika gaat en in Bute [Montana]
    letterlijk het licht ziet.
    „Er was daar in die bijzondere Amerikaanse stad een brouwerij afgebrand.
    Ik stond daar te kijken, zag dat de brouwinstallatie nog helemaal intact was
    en in zag het voor me hè. Dat was als Meccano hè, dat zet je zo in elkaar.





    Klik hier voor meer gratis...




    Ik kwam terug thuis met een brouwerij.”
    Hij laat de brouwinstallatie in Bute afbreken en verschepen naar Tildonk.
    Eenmaal thuis blijkt dat het opbouwen van een brouwerij als Meccanodoos
    in zijn hoeve niet zo gemakkelijk is als verwacht.
    „Wist ik, als accountant, dat je een buis niet zomaar kan buigen? Neen, natuurlijk niet.
    En alles aansluiten is ook heel wat anders als je dat zelf wilt doen…”





    Klik hier voor meer gratis...




    ” Peter Kindts wordt als redder in nood binnengehaald.
    Stap voor stap zorgt Peter er eigenlijk voor dat André de inzichten krijgt
    en zoon Dries [23] de brouwer van de Dormaal bieren wordt.
    „Natuurlijk was dat een enorme omschakeling voor ons.
    Maar ik had een droom hè? Ik wist als accountant heel wat van cijfertjes
    en wilde ons landbouwbedrijf op deze manier veel rendabeler maken.
    Zelf gerst telen en hop, om er daarna je eigen bier mee te maken.
    Als familiebedrijf, met zoon, dochter en vrouwlief. Kan het idealer?”




    Klik hier voor meer gratis...



    Na de enorme tour de force die ze gezamenlijk maken,
    wordt het eerste bier in 2008 gebrouwen.
    „Den ambree, dat was ons eerste bier. De Dormaal Amber was het eerste dat
    we hier brouwden en we waren daar heel fier op.
    Maar dat brouwen voor negentig procent uit kuisen bestaat,
    dat hadden ze mij er niet bij verteld.
    Ik had dat in mijn leven nog nooit gedaan eeh. 't Is nie anders dan kuisen.
    Aan de andere kant is het brouwen van bier zo simpel.
    Het is een zaak van nuchter nadenken.
    Dat was ik als boekhouderke wel gewend. Ik denk rationeel over bier, niet passioneel.”





    Klik hier voor meer gratis...





    Na het amberbier van 7,5% vol. alcohol, volgde al snel een smakelijk en
    stevig blond bier van 8% vol. alcohol.
    Bij de vraag of het eigenlijk geen tripel is schudt Janssens het hoofd.
    „Mijn bieren zijn simpel.





    Klik hier voor meer gratis...




    Eén gerst, één hop, wat gist erbij en klaar! Het is bijna net als bij de single malt whiskeys.
    Om goed te zijn heb je maar één gerstsoort in je mout nodig.
    Het kan allemaal zo simpel zijn.
    Voor ons is dit is ons blond bier en wat anderen ervan maken moeten ze zelf weten.”
    Janssens heeft een duidelijke kijk op de wereld en neemt daarbij geen blad voor de mond.
    Hij heeft overal zo zijn 'eigen geacht over'.




    Klik hier voor meer gratis...

     Ook hier doen de wegwerp-biervaten hun intrede.

    De KeyKeg zo noemen ze die biervaten is door de Technische Universiteit van München
    uitgeroepen tot volwaardig alternatief voor het stalen fust.






    Klik hier voor meer gratis...
    De brouwzaal is verbonden met het proeflokaal





    Klik hier voor meer gratis...





    Klik hier voor meer gratis...
    Ondanks het barre weer waren er toch een aantal trouwe bezoekers.






    Klik hier voor meer gratis...
    Van 't vat was er amber en blond te verkrijgen.






    Klik hier voor meer gratis...

    André Janssens schenkt ons een Winter 11.
    Het bier zal in 2011 veranderen in Wit Goud.




    Wit Goud

     

     

    Een winterbier waarbij de bitterhop wordt vervangen door cichorei.
    Cichorei is in Vlaams-Brabant een gekweekte witloofvariant.
    Gebrand, bitter en vroeger ook bekend als smaakmaker in de koffie.
    Janssens daarover: „Hier in onze streek, is cichorei afkomstig van de witloof.
    Witloof is hier een enorm belangrijk landbouwproduct.
    Het werd hier altijd het witte goud genoemd. Iedereen verbouwde dat vroeger en
    letterlijk iedereen had wel iets met witloof vroeger.
    Iedereen verdiende er aan. Zo dus ook mijn vader.




    Klik hier voor meer gratis...
    Winter 11
    voor de bierbesprekig op dit blog
    klik
    HIER





    Winter 11 was dan ook een eerbetoon aan mijn vader.
    Die sprak altijd over de bitter of bitterwortel.
    Die bitterheid zit nu in dat bier.” Bij een dergelijke motivering kan het [bijna] niet anders
    dan een goed bier zijn. En dat is het ook.
    Verrassend van smaak en de bitterheid van de cichorei roep nostalgische herinneringen op.
    Want gooide mijn eigen grootmoeder immers ook niet altijd cichorei in de koffiepot?



    Om het hier terug te vinden in bier is dan ook wel zeer verrassend en bijzonder.
     
    Op het etiket stelt Janssens: 'It brings back memories of my childhood'.
    Inderdaad in het Engels, want ruim zeventig procent van alle bieren
    die de naam Ter Dormaal dragen gaan linea recta naar de Verenigde Staten van Amerika.
    Janssens heeft er een simpele verklaring voor: „Laat ik het zo zeggen:
    bier maken is geen kunst. Bier verkopen wel!





    Klik hier voor meer gratis...
    Sabine en Marc, twee biergoeroes van OBAD uit Diest 
    trotseerden ook het noodweer om de "Winter 11" te proeven.





    Wij zijn in België niet goed uit de verf gekomen met onze bieren.
    Gelukkig had ik wat hulp van Derek Walsh en natuurlijk van Peter Kindts
    en die mannen hadden contacten waarvan ik enkel durfde dromen.
    Zo zijn onze bieren in Amerika geraakt. Zodoende doen we ook weinig in België.
    Ik wil niet gaan zeuren hoor, maar het valt ook allemaal niet mee.
    Kijk maar eens naar die Bierfestivals.
    Probeer je daar maar eens te onderscheiden met echte bieren,
    terwijl er allemaal van die etikettenplakkers rondom je staan en het nog druk hebben ook…”
    Daar heeft hij een punt. Winter 11 heeft in ieder geval een dermate groot succes,
    dat het vanaf 2011 als Wit Goud permanent aangeboden zal worden.
    Voor wat de verkoop betreft zijn de bieren eigenlijk duidelijk afgestemd
    op de Amerikaanse markt omdat ze allen, zonder uitzondering, bitter van smaak zijn.






    Klik hier voor meer gratis...
    Geroen schenkt een Dormaal Donker in.




    Dromen


    Sinds kort is er ook Hof Ten Dormaal Donker. Een dubbel bier van 7,5% vol. alcohol.
    Het bijzondere aan dit bier is dat het bitterheid heeft in plaats van zoet.
    Dit, terwijl er toch karamelmout is gebruikt.
    Daarnaast beschikt het over een volle moutsmaak.
    „We laten onze eigen gerst vermouten bij Dingemans in Stabroek.
    Die mannen weten wat ze ermee moeten doen.
    Daarnaast hebben we hele goede contacten met het labo van de universiteit van Leuven.
    Daar gaan van elk brouwsel een aantal stalen naartoe.
     We werken prima samen en wisselen onderling de kennis uit.
    Ze voorzien ons ook van tips en die zijn altijd welkom.
    Ons doel is om alles goed te doen en tegelijkertijd een soort keerkringbedrijf te zijn.
    Een gesloten bedrijf, dat in de eigen behoefte voorziet.
    We verbouwen onze eigen ingrediënten om bier te kunnen brouwen.
    Zo zijn we nu zelfs onze eigen hop [Magnum] aan het verbouwen.


    Ariël Meeusen



    Klik hier voor meer gratis...
    Een lekkere Dormaal Donker
    Met een aroma van geroosterde mout.
    Toetsjes van noten
    In de smaak donkere chocoladetoetsen
    ook hier komen geroosterde prikjes en toffee de smaakpapillen
    verwennen
    Droge afdronk



    Brouwerij Hof ten Dormaal is een brouwerij naar mijn hart.
    André Janssens is een nuchtere klaar kijkende zaakvoerder.
    Hij weet waarover hij praat en durf voor zijn mening uitkomen.
    Zijn zoon Dries die het brouwen op zich neemt is uit het zelfde
    hout gesneden.
    Een leergierige jongeman met heel veel ambitie.
    De vier bieren die ze brouwen zijn effenaf smakelijke karakterbieren.
    Goed doordacht en elk met een verhaal.

    Hopelijk vind je ze volgend jaar in de betere drankenhandels,
    Maar daar ben ik vrijwel zeker van.
    Nu zijn de bieren voorlopig te bekomen in de Brouwerij zelf en in
    drankenhandel
    't Koelschip in Oostende.


    INFO :

    HOF TER DORMAAL

    Cauwbergstraat 2

    3150 Tildonk

     

    Verkoop: dinsdag en donderdag 18.00 - 20.00 uur

     

    Proeven: zaterdag 13.00 - 17.00 uur

     

    Brouwerijcontact: 0477515991







     

         

    13-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerst - en Winterbieren - Winter 11 - Brouwerij Hof ten Dormaal



    Kerst - en Winterbieren

    Winter 11 - Brouwerij Hof ten Dormaal
















    Winter 11 – 8,0% Alc.Vol.

    Hof ten Dormaal - Tildonk





    Koperkleurig bier

    Licht wazig met een witte schuimkraag.

     

    Een fijn aroma van kruiden

     

    De smaak is kruidig

    Met een zoete constante

    Een lekkere bitterheid dringt langzaam door

    en is mooi gedoseerd

    Het biertje bevat aroma hoppen

    Maar de bittere hoppen werden vervangen door cichorei

    Het heeft een kruidige droge afdronk









    Het bier is een echte heerlijke topper maar

    een echt winterbier kun je het niet noemen.

    Het  tikkeltje warmte ontbreekt die Kerst- en Winterbieren zo eigen maakt.

     

    Winter 11 kan gemakkelijk tijdens de zomer gebruikt worden als

    een lekkere dorstlesser.

    Ook de brouwer denkt daar ook zo over.

    Het bier zal voortaan het hele jaar te koop aangeboden worden

    Volgens mijn Nederlandse vriend Ariël Meeusen zal brouwer André Janssens
    de Winter 11 omzetten in een permanent leverbaar bier
    dat de naam Wit Goud zal meekrijgen.








    Weldra volgt nog een fotoreportage over het Hof ten Dormaal met 
    tekst  van
    Terneuzenaar Ariël Meeusen.
    Hij lanceerde indertijd het project "Puur Zeeuws".

    Puur Zeeuws draait helemaal om bier en gastronomie.
    Ariël is een echte bierkenner met veel liefde voor Belgische bieren


    Hof ten Dormaal
    Caubergstraat 2
    3150 Tildonk

    Contact :
    André Janssens
    tel. +32 (0)477-51 59 91






    10-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een etentje bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier - Brasserie Vapeur - Pipaix




    Een etentje bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier.
    Brasserie Vapeur - Pipaix









    De laatste jaren worden we overdonderd door allerlei keukentermen.

    Bien cuit, Bouquet-garni, Déglaceren, dresseren en doreren
    zijn dagelijkse begrippen in de huiskamer geworden.


    Sterrenchefs zadelen die woorden ons bijna elke dag op via de beeldbuis.

    Het is dan bijna een gewoonte wanneer we op restaurantbezoek gaan
    dat we deze uitdrukkingen in de mond nemen.
    We voelen ons dan een klein beetje een recensent.

    Alles moet nu volgens de beleefdheidsregels verlopen.
    Zeg maar volgens de etiquette.










    Bij onze vrienden Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier
    eigenaars en brouwers van Brasserie Vapeur zijn al die geleerde keukentermen
    niet van toepassing.

    Au contraire.

    Zonder al te veel tralala, maar steeds heel lekker laten ze ons jaarlijks
    kennis maken met de geheimen van hun Cuisine du terroir









    Met enkele Vlaamse, Waalse en Brusselse vrienden (inderdaad)
    gaan we elk jaar op culinaire toer in Pipaix.

     

    Jean-Louis en Vinciane toveren dan altijd een “menu de Brasseur” uit hun kookpotten

    Een eetfestijn die de smaakpapillen in uiterste vervoering brengen.

     

    Gelooft het of niet, maar dit jaar was het ook weer niet anders






    Zoals elk jaar verteld Jean-Louis wat er op het menu staat




    Aperitief Vapeur

    Crêpe de Pipaix

    BBQ met gemarineerde hesp, worsten

    en brochettes.

    Buffet de Fromage

    Verschillende taarten

    Esprit De Vapeur Cochonne

     

    Alles begeleid met de bieren Vapeur Cochonne, La Saison de Pipaix
    en La Vapeur en Folie





    Aperitief Vapeur.
    Samenstelling : Fruitsap,
    Esprit De Vapeur Cochonne, Bière Cochonne en

    Amer Gervin Spécial Bière (Aperitief dat speciaal werd
    ontwikkeld om met bier te worden gemengd).








    Het lekker brood klaar gemaakt met Bio bloem en hoe kan het anders!
    met het huisbier "Saison de Pipaix". begeleid bijna alle gerechten








    Crêpe de Pipaix

    Zalm gerookt op hout en 24 uur gemarineerd in Saison de Pipaix.
    Bereid met prei, bechamelsaus en room







    De Cochonne wordt uitgeschonken uit kannen.






    Genieten in een rustige kader van de heerlijkheden van de Terroir.







    Chef Jean-Louis aan de BBQ







    Ongure weersomstandigheden kunnen hem niet deren.







    Binnen en lekker warm maakt gastvrouw
    Vinciane de heerlijke salades met een biermarinade klaar.













    Hesp gemarineerd in bier met Aardappelen in papillotte.








    Vlees in overvloed.
    Niet gedresseerd op het bord maar verdorie even lekker








    De drie gewesten vertegenwoordigt rond de tafel.
    Is dit nu zo moeilijk?






    De Kaastafel met maar liefst 14 regionale kazen.
    Voor de liefhebbers noem ik de kazen even op:
    Peket, Rouleau Cendré, Blue Gantois, Panier Cendre,
    Pavé Maffe aux raisins, Coeur de Gaume, Butte de creme,
    Fourme aux Sauternes, Bailli aux Orties, Moelon Beloeil,
    Petite Bonsecours, Crémeux au nois,
    Cochonnet en Avesnois de la Trapiste






    Tussen door een huisbiertje "Vapeur en Folie"






    De verschillende artisanale Gâteaux mochten er ook zijn






    Om af te sluiten "Esprit De Vapeur Cochonne" en koffie.



    Hier geen keuken van een sterrenchef.
    Maar een
    Cuisine régionale met uitstekende uitgekozen producten
    met veel liefde klaar gemaakt met of zonder bier en op
    een lieve lokale wijze met veel warmte geserveerd.
    Om met de woorden van biervriend Geroen af te sluiten :
    Meer moet dat niet zijn.


    08-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstbieren - Père Noël - Brouwerij De Ranke



    Kerstbieren

    Père Noël - Brouwerij De Ranke




    Klik hier voor meer gratis...






    Père Noël – 7,0% Alc.Vol.

    Brouwerij De Ranke – Dottenijs.




    Helder amberkleurig bier met een witte schuimkraag

    Mooie koolzuurpareling

     

    Het aroma is moutzoet.

    Hoppige prikkels

    Fruitig (citrus) en heel diep een aroma van taart.

    Likeur.

     

    De smaak begin zoet

    Afwisselende bittere toetsen.

    Het bier brengt warmte op de smaakpapillen.

    Zacht en mals met hier en daar een likeurtoets.

    De lekkere hopbitterheid is nog altijd aanwezig maar ietsje minder

    dan eerdere brouwsels.

    Het bier dat ik proefde straalt meer Kerst uit dan de

    vroegere Père Noël.


     

    Père Noël is een heerlijk brouwsel voor iemand die uit zijn glas de Kerstsfeer

    ietsje bitterder wil proeven.








    INFO :

     

    Correspondentieadres en maatschappelijke zetel van de bvba:
    Brugstraat 43,
    B-8560 Wevelgem

    Tel. & fax: ++32(0)56 41 82 41

    Emailadres: br_deranke@hotmail.com

    Exploitatieadres:

    Rue Du Petit Tourcoing 1a,
    B-7711 Dottignies



     




    06-12-2010 om 10:39 geschreven door William Roelens


    05-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even uw aandacht aub!



    Beste lezers en lezeressen van dit blog

    Door een computercrash verleden week kon ik een tijdje niets meer
    op dit blog plaatsen.
    Nu ik een nieuwe configuratie heb vliegen we er weer in zoals altijd

    Aandacht voor de lezers die geabonneerd zijn
     op de wekelijke biernieuwsbrief "Het HOPnieuws"

    Nr 286 werd gisteren en vandaag doorgemaild.
    Wie niets ontvangen heeft laat het me a.u.b. weten.

    william.roelens@telenet.be



    05-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!