Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddagproeverijen (2) Totem Chac – Reninge Bitter Blond à Lambiek – Black Cauldron Spit







    Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen
    om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?

    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’
    zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken
    naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

     



    Dinsdagnamiddagproeverijen (2)


    Totem Chac – Reninge Bitter Blond à Lambiek – Black Cauldron Spit.

     

     

     







     

    Totem Chac (2,7%)
    Naar een recept van Klaas Dellaert en Liesbeth -Brouwerij Totem
    Gebrouwen bij Bryggja Brewery – Moerkerke

     




    Wazig donkerblond bier
    met een witte romige schuimkop.

    Het aroma is publiciteit voor hop!
    Hopbittere aroma’s

    De eerste slok is meteen raak.
    Een mooie bitterheid laat ons meteen al genieten.
    Hoppige toetsen
    Fruitig.
    De bitterheid blijft voortdurend aanhouden.
    Een mooie volle en evenwichtige body ondanks de 2,7%
    Droge bittere afdronk

    'Totam Chac' mag als voorbeeld dienen hoe een licht alcoholisch
    bier toch smaakvol kan zijn met voldoende karakter.
    We noemen het bier van de toekomst?





    Klaas Dellaert en zijn vriendin Liesbeth zijn verwoede Bierfanaten.
    Klassieke bieren kunnen ze appreciëren maar hun smaakpapillen richten zich
    toch meer op iets meer extreme bieren met zure, geroosterde, gerookte en hoppige smaken.
    Deze bieren wakkerden hun interesse aan om zelf te brouwen.
    Eerst lieten ze zich inschrijven bij de Gentse Biervereniging en
    algauw nestelden ze zich in het bestuur.
    Ze begonnen thuis te experimenteren met een kleine testinstallatie.
    Ze verbeterden hun recepten tot dat ze het gevoel kregen dat hun biertjes op punt stonden.
    In 2013 deden ze mee met twee biertjes aan diverse brouwwedstrijden.
    Niet zonder resultaat! Ze behaalden de derde plaats met een IPA in de ‘Brouwland Biercompetitie’
    (Het zou best kunnen dat Geroen en ik dit bier zonder het te weten nog geproefd
    hebben als thuis juryleden!) en kaapten de eerste prijs weg met een Chili Stout
    in de ‘So You Think You Can Brew’ wedstrijd.
    Deze uitslagen motiveerde het jonge koppel om hun bieren op de markt te brengen.

    Omdat ze al hun bieren
    naar bepaalde 'Goden' wilden noemen zochten ze een gepaste naam voor hun brouwerij.  
    Vriend Tim de Roeck stelde de naam ‘Totem’ voor omdat die naam een samenstelling
    is van meerdere Goden en Totem is in zowat alle talen hetzelfde woord.
    Doordat ze hun bier in grotere volumes op de markt wilden brengen
    klopten ze voor hun eerste bier aan bij Brouwerij Anders.
    Voor de twee volgende bieren 'Etznab en Chac deden ze beroep op
    de Moerkerkse brouwerij Bryggia.
    Het is de bedoeling om elke maand een nieuw brouwsel van 500 liter op de markt te brengen.
    Ondertussen hebben ze een nieuwe woonst met ruimte voor een brouwerij.
    Dus op termijn is de kans wel groot dat ze daar hun droom zullen kunnen realiseren.









     

    Reninge Bitter Blond à Lambiek (8%)
    Seizoensbrouwerij Vandewalle – Reninge.








    Donkeramber bier
    met een gebroken witte schuimkraag.

    Licht zurige neus.
    Met een heerlijk Lambiek aroma
    Lichte mout toetsen
    Appeltjes Tikje fruit
    Positief muffig
    Het zit allemaal in de neus!

    Licht zurige aanzet
    Brett
    Lambiektoetsen komen opzetten.
    Aangename zuurheid en
    fijne hopbitterheid blijven aanhouden.
    Licht zurige droge afdronk
    Vloeit langzaam uit.
    Een verfijnde dorstlesser!

    Een smaakvol eerlijk Belgisch bier uit West-Vlaanderen!





    De reden voor mijn bewondering voor Seizoensbrouwerij Vandewalle
    is hun respect voor traditie!
    Zo worden hun bieren enkel gebrouwen tijdens het traditionele brouwseizoen,
    dat loopt van september tot mei.
    Ze werken enkel met streekgebonden grondstoffen zoals Poperingse hop en Veurnse krieken.
    Ook nemen ze de nodige tijd om hun bieren te laten rijpen net zoals hun voorouders het deden.
    Toch levert hun kleinschaligheid unieke en seizoensgebonden bieren op.
    In het kort : alle bieren zijn gebrouwen met heel veel kennis van zaken.
    Brouwer Chris Vandewalle & Karel brengen momenteel vier bieren op de markt.
    ‘Reninge Bitter Blond’, ‘Reninge Oud Bruin’ Reninge Krieken Rood en Reninge Bitter Blond à Lambiek.
    Om hun bierproductie te verhogen hebben ze een nieuwe brouwinstallatie in gebruik genomen,
    zodat ze per dag nu 400 liter bier kunnen produceren.
    Door aankoop van nieuwe Franse eikenhouten vaten kan de houten
    vatlagering worden uitgebreid tot 2.000 liter.
    Alle inspanningen die ze leveren doen ze in functie van constante en goede kwaliteit.
    Hun bieren kregen de erkenning '100 procent West-Vlaams'
    alsook het kwaliteitslogo 'Belgische Hop' van de vzw Hop uit Poperinge.
    Tijdens een bezoek aan hun brouwerij laten ze op een boeiende manier
    en met de nodige tijd de bezoekers kennis maken met hun werkmethode.
    De proeverij is gekoppeld aan een kleine foodpairing.










    Black Cauldron Spit (9,5%Alc.Vol.) Oesterstout.
    Recept De Relatiebrouwer = Het Brouwersatelier. Waasmunster
    gebrouwen bij Brouwerij Pirlot (Zandhoven)









    Donker tot bijna zwart bier.
    Lichtbruine fijne schuimkraag.

    We ruiken eerst een kruidigheid (Pepernota’s).
    Daarna worden we verwend met een licht koffie aroma.
    Tikje gebrand en droparoma’s

    De aanzet is zoetmoutig.
    Karamel en koffie verwennen onze smaakpapillen.
    Chocolade.
    Tikje geroosterd.
    Zoete toetsen met een afwisselend lichte bitterheid.
    Voldoende evenwicht

    Zoet-bittere afdronk.

    We missen een beetje het zilte van een oesterstout.
    Lekker maar mocht toch iets meer body hebben!




    Volvo-werknemer Jan Wauters (39) stampte in 2012 in bijberoep een eigen zaakje uit de grond
    waarbij hij zich toespitst op bierprojecten op maat.
    Hij kon het niet langer aanzien hoe de grote brouwerijen massaal biertjes
    op de markt gooien waardoor de consumenten door het bos de bomen niet meer zien!
    Op die manier propt de markt zich vol en is er binnenkort geen afzet meer
    te vinden voor kwaliteitsvolle bieren.
    Zijn project als Relatiebrouwer is heel eenvoudig.
    Niet de aanbieder maar wel de consument bepaalt de smaak voor occasioneel
    of langer te lanceren biertjes.
    Hij brouwt zelf het proefrecept op maat van de klant,
    om het daarna selectief uit te besteden aan een ambachtelijke kleine brouwerij.
    Zijn leidraad is originaliteit en kwaliteit! Jan Wauters gaat niet over één nacht ijs.
    Hij begon zeven jaar geleden met het bewerken van kant-en-klare bierkits.
    Met steun van een collega begon hij zelf te brouwen met granen
    om zo zijn eigen smaken te creëren.
    Hij kreeg enkele jaren geleden de hoogste score in een bierwedstrijd van de Lokerse Reynaertgilde.
    Dat was een extra aanmoediging om verder eigen recepten samen te stellen.'
    www.relatiebrouwer.be of tel. 0498-28.88.20.

     


    Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze.
    Wat volledig normaal is.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.


    Groeten Geroen & William







    X

    30-01-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (19) - Enfant terriple oak aged - Lienne - Red King - Troubadour Imperial Stout - What the fuck.





    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (19)




     

     

    Enfant terriple oak aged (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Leite – Ruddervoorde









    Blond bier met witte schuimkraag.
    Veel koolzuur.

    De neus is gistig
    Licht zurig
    Tikje citrus
    Brett
    Kruidige prikken

    De aanzet is licht zurig
    Even wennen.
    Toetsen van citrus komen boven.
    appels
    Tikje hout (Invloed van eik)
    Het bier is zacht en vineus.
    Bittere afdronk
    Een bier met karakter!










    Lienne (7,0%Alc.Vol.)
    Brasserie de la Lienne – Lierneux









    Amberkleurig bier met witte schuimkraag.
    Weinig koolzuur.

    Moutige neus
    Zoete prikken
    Licht fruitige toetsen van citrus


    Zoete aanzet.
    Moutig
    Vleugje karamel
    Fruitige en kruidige toetsen lossen elkaar af.
    Lichte bitterheid
    Mooi evenwicht
    Ietsje te weinig hop.
    Een alledaags lekker bier!
     









    Red King (6,0%Alc.Vol)
    Brouwerij Alvinne – Moen.


     
     




    Mooie rode kleur met een witte schuimkraag die vlug verdwijnt.

    De neus wordt verwend met een kersenaroma

    De eerste slok is zurig
    Een mooie verdeelde zuurheid
    Kersensmaak
    Melkzuur
    Houtprikken
    Goed in balans
    Zure afdronk
    Een lekkere zomerse dorstlesser voor mensen die houden van zuur.
     Uitsluitend gebrouwen voor Bierhalle Deconinck.










    Troubadour Imperial Stout (9,0%Alc.Vol.)
    Bierfirma The Musketeers - Ursel
    gebrouwen bij De Proefbrouwerij
     





    Zwart bier met beige schuimkraag

    Aroma van toffee
    Karamel
    Koffie

    De smaak is lekker
    Geroosterde mout
    Koffie
    Een aangename bitterheid
    Toetsen van karamel
    De afdronk is licht bitter
    Een goed gebalanceerd bier
    Topie!!!










    What the fuck (7,0%Alc.Vol.)
    White Pony - Piove di Sacco
    Is gebrouwen geweest bij
    ’t Gaverhopke - Stasegem







    Wazig amberkleurig
    bier met grove witte schuimkraag.

    Fruitige neus
    Citrus
    De mout dringt zich op in het aroma

    De aanzet is moutig.
    Lichte wrange bitterheid
    Fruitige toetsen.
    Hoppig
    nu en dan licht zurige prikkels
    Droge afdronk.






    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Groeten William









    X

    20-01-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen (1) : Fientje – Stout Mokke – Wilde Bok




     

    Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig op dinsdagnamiddag samen
    om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?

    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’
    zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar 'Tyr' als god van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes in eer en geweten bespreken
    naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’









    Dinsdagnamiddag proeverijen (1)


    Fientje – Stout Mokke – Wilde Bok











     

    Fientje (6,5% Alc.Vol.)
    Naar een recept van Amateurbrouwer Peter De Munck
    Gebrouwen bij brouwerij Danny (Erpe-Mere)





    lichtgeel bier met een lichte groene schijn
    witte schuimkraag.


    De neus is moutig
    Gistig.
    Tikje kruidig

    De eerste slok smaakt naar mout.
    Een lichte bitterheid komt naar boven.
    Een licht zuurtje prikt soms.
    Hop is aanwezig maar mocht naar ons gevoel nog ietsje
    hoppiger zijn zodat het bier nog meer body krijgt.
    De afdronk is licht bitter

    De bedoeling van Peter is om het bier te laten degusteren door Jan en alleman
    en daar is hij best wel in geslaagd
    Een allemans vriend dus.

    De naam van het bier is een eerbetoon aan zijn Oma Fientje die hem een mooie jeugd bezorgde.
    Peter is een bierfanaat in hart en nieren.
    Na talrijke bezoeken aan diverse bierfestivals besloot hij om samen met zijn echtgenote Ellen een kleine bouwinstallatie van 20 liter bij Brouwland (Beringen) aan te schaffen.
    Het bier werd geliefd en Peter besloot om het meer uitstraling te geven
    en te laten brouwen in grotere hoeveelheden.
    Hij ging aankloppen bij Danny Hoffelinck van Brouwerij Danny uit Erpe-Mere
    bekend van het bier Kwibus.











    Wildebok (6,5%Alc.Vol.)
    Scheldebrouwerij – Meer





    Bruin bier met een lichtbruine schuimkraag.

    De neus ruikt een zoet aroma
    karamel
    tikje gebrand

    De eerste slokken zijn zoet.

    Karamel
    Tikje chocolade
    in de verte een lichtjes gebrande smaak.
    rozijntjes.
    Lichte bitterheid
    Een meer zoet dan bitter bier.
    Met dat verschil dat dit bier wel degelijk goed uitgebalanceerd is.
    Bij de afdronk blijft de lichte bitterheid aanhouden.
    Een lekker goed gebrouwen herfstbier!



    Dit herfstbier was bronzen medaille winnaar 2015 op het onlangs
    gehouden PINT Bokbierfestival 2015
    De Scheldebrouwerij is eigenlijk een Nederlandse brouwerij die zich heeft gevestigd in Meer (België).
    De bieren worden dan ook als Belgisch gecatalogeerd.

    Aan het label kunt u in feite zien dat ze hun afkomst niet loochenen.
    Op al hun etiketten komen twee woeste mannen naar voor.
    Zij verwijzen naar de Nederlandse gemeente Bergen op Zoom
    die twee wildemannen in hun wapenschild draagt.








    Stout Mokke (9,0%Alc.Vol.)
    Recept bierfirma ‘Bieren Cabardouche’ (Antwerpen)
    gebrouwen bij Brouwerij Pirlot (Zandhoven)



    Zwart bier met lichtbruine schuimkraag.

    Bij het ruiken van het bier is het feest in de neus.
    Gebrande mouttoetsen
    Zwart geld drop van Haribo!
    Geroosterd

    Ook de eerste slok heeft een gebrande smaak.
    Koffietoetsen
    Tikje chocolade
    Ook cacaopoeder
    Het bier is totaal niet agressief
    Het heeft een stabiele body
    met een mooie bitterheid.
    De mokke is stout maar ze kon nog stouter
    Al bij al : Wij houden van dit bier!

     

    Welke bierfirma droomt niet van hun eigen brouwerij?
    Zo ook de mannen van Cabardouche uit Antwerpen.
    Zij willen dat de Scheldestad nog een stadsbrouwerij rijker wordt.
    Dat het menens is bewijzen hun bieren. Sedert het najaar van 2014
    zijn er al drie bieren op de markt verschenen.
    Escort Deluxe - Blonde stoot en Stout mokke.
    Het idee ontstond toen ze de opleiding ‘Bierproever’ volgden bij Hans Bombeke.
    Ze blijven voorlopig verder dromen en hun bieren worden momenteel gebrouwen
    bij brouwerij Anders in Halen en brouwerij Pirlot in Zonhoven.







    Beste bezoeker

    Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze.
    Wat volledig normaal is.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.


    Groeten Geroen & William









    11-01-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier Kerstbieren om uw smaakpapillen te versieren. - Waregemse Winterwarmer - Den Drupneuze - Goliath Winter - Abbaye des Rocs Speciale Noel







    Vier Kerstbieren om uw smaakpapillen te versieren.







    Op woensdag 30 december 2015 spoorde ik met de trein richting Waregem
    om van enkele Kerstbieren te genieten.
    De afspraak was aan de chalet van de Waregemse Bierfanaten.
    Het was trouwens al drie jaar geleden dat deze bierproeversclub nog een standje had
    aan de driuk bezochte ijspiste.
    Deze stond dit jaar op de grote markt in tegenstelling met andere jaren
    toen ze in het park van Baron Casier was opgesteld.
    Een verbetering? Ik denk van wel toch wat publieke belangstelling betreft,
    maar in het openbaar stadspark zeg maar 'de groene long van Waregem'
    had de Kerstmarkt net ietsje meer feestelijke uitstraling.





    Geroen, Dominique en Voorzitter Sylvie waren de uitschenkers van dienst. 




    Aan de chalet waren tien Kerstbiertjes te proeven.
    Eigenlijk 11 als u de Stella Artois meetelde. Maar niet iedereen degusteert graag een lekker bier
    er zijn ook Kerstgangers die liever een pils drinken.
    Vandaar dit vreemde flesje tussen de Kerst-en Winterbrouwsels.
    De bieren werden zoals altijd met geoefende hand uitgeschonken in proefglaasjes van 10 cl.
    Ik proefde er 4 verschillende bieren en een paar keer dezelfde.







    WBF’s Waregemse Winter Warmer Black IPA - 2015 (9,0%Alc.Vol)
    Recept Patrick Vervaeck en Marc Struif
    Gebrouwen door de Waregemse bierfanaten bij Microbrouwerij Den Triest – Kapelle-op-den-Bos.







    Ik begon met het bier waarvoor ik eigenlijk gekomen was (maar ook voor de vrienden natuurlijk).
    De Waregemse Winter Warmer (Ook drie w’s zoals bij de Witte Wijn Wijven van Sophie).
    Het is al de derde uitgave van dit winterbier die gebrouwen wordt t.g.v. het Winter Bierfestival in Vichte.
    Nu met medewerking van Patrick Vervaeck die samen met Marc Struyf het recept uitwerkten.

    WWW is een donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag.
    Het aroma alleen is de moeite waard.
    Lichtjes floraal, mooi hoppig en een tikje karamel strelen de neus.
    De smaak gaat ongeveer dezelfde richting op. Licht hoppig, niet overdreven, zacht en mals.
    Goed in balans. Soms iets geroosterd.
    IPA is misschien ietsje overdreven maar toch een bier met voldoende karakter.







    Den Drupneuze (8,5%Alc.Vol.)
    Huisbrouwerij Den Tseut – Oosteeklo.







    Mijn tweede biertje was Den Drupneuze van huisbrouwerij Den Tseut.
    Het bier werd onlangs weer op de markt gebracht en er werd veel belovend over gesproken.
    Ik ben eigenlijk fan van Den Tseut. Geen bieren voor beergeeks maar klassieke bieren
    die gebrouwen worden met heel veel liefde en geduld.
    Het wordt dringend tijd om Stefaan en Ria nog eens met een bezoekje te vereren.

    Een donkeramber kleurig bier met gebroken witte schuimkraag.
    De neus ruikt een zoet karamel moutaroma met kruidige prikken. ook hier en daar een snuifje fruit.
    De smaak is zoet. Misschien ietsje te zoet voor mij. Wel aangenaam met een volle smaak.
    Lichte alcoholwarmte. Het heeft iets van een lichte brandewijn.
    Lekker maar een tweede kan mij niet meer bekoren omdat de smaak ietsje zou vervelen!
    Enige bitterheid had het bier meer schwung gegeven. Maar zeker niet slecht!
    Een Kerstbier om zeker te degusteren!








    Behoorlijk wat volk rond de chalet!









    Goliath Winter (7,0%Alc.Vol)
    Brasserie des Géants (Brasserie des Légendes) – Irchonweltz.






    Het derde was een Waals Winterbier afkomstig uit één van de mooiste Henegouws brouwerijen.
    Alleen al de naam klinkt magisch. Kasteelbrouwerij des Géants gelegen in Irchonwelz.
    De brouwerij noemde haar eerste biertje Gouyasse.
    Maar de naam was iets te pieterig voor de grote reus. Ze veranderen de naam in Goliath
    om hun bier meer uitstraling te geven. Goliath klinkt krachtiger en ligt Internationaal beter
    in de mond dan de plaatselijke naam Gouyasse.

    Koperkleurig bier met witte schuimkraag. De Waalse tradities kennende op gebied van Kerstbieren
    had ik een kruidig zoet bier verwacht. Niets is minder waar.
    Goliath Winter is licht fruitig en hoppig. Niet overdreven maar juist genoeg.
    De neus is moutig (Karamel) en licht zurig. Het degusteert vlot en is licht bitter.
    Maar veel valt er niet over te zeggen. Een gewoon lekker bier zonder al te veel Kerstallures.









    Abbaye des Rocs Speciale Noel (9,0%Alc.Vol.)
    Brasserie de l’Abbaye des Rocs - Montignies-sur-Roc.







    Abbaye des Rocs was een van de eerste Waalse brouwerijen die ik heb bezocht.
    De brouwerij ligt tegen de Franse grens en bevind zich niet ver van het natuurpark
    "Parc naturel des Hauts-Pays in de Henegouwse Leemstreek.
    Doordat ze zich grotendeels richten op de export zijn de bieren moeilijk te vinden, tenzij in een gespecialiseerde drankenhandel. Daarom was ik blij dat dit Kerstbier in de chalet aanwezig was.

    Donker kastanjekleurig bier met gebroken witte schuimkraag.
    De neus ruikt zoete karamel maar ook gedroogde donkere vruchten.
    Ja, een echt Kerstbier vertellen mijn smaakpapillen. Zoete mout, karamel.
    Opgelet zoet maar niet plakkerig en dit maakt het verschil met andere zoete bieren.
    Toetsen van chocolade komen naar boven. pruimpjes en ander donker fruit laten zich gelden.
    Ook een tikje alcoholwarmte laat zich smaken zonder zich op te dringen. Zoete afdronk. Een toppertje.


    Kerstmarkten zijn een beetje nostalgisch. Ik ben er echt geen grote voorstander van.
    Gezellig dat wel maar soms te kitscherig! 
    Maar hoe langer hoe meer verdringen streekbieren de glühwein en jenever.
    En dit maakt het voor ons bierliefhebbers wel interessant.


    Het was terug een fijne namiddag met de bierfanaten in Waregem.
    Lekkere bieren, gezellige gesprekken en een blij weerzien!

    Hopelijk knopen ze weer aan met deze jaarlijkse traditie. 









    Wachtend op de trein toch nog  een fotootje van het station.

    Hier geen volk maar even romantisch !

    GROETEN WILLIAM

    01-01-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!