De 23ste Hoppestoet - Poperinge 2014.
Samen met Annemie heb ik dit jaar de Hoppefeesten van dichtbij mogen meemaken. Wij maakten deel uit van het Verbroederings-en onthaal comité en waren er bij vanaf de ontvangst van de Tsjechische en Duitse vrienden uit Zatec en Wolnzach (twee zustersteden van Poperinge) tot op de eindreceptie na de Hoppestoet. Een heel leuke ervaring!
Maar het hoogtepunt van deze driedaagse was de prachtige Hoppestoet.
De Internationale Hoppefeesten zijn gebaseerd op een lange traditie. In de regio van Poperinge wordt vermoedelijk al sinds de 8e eeuw hop geteeld. Jaarlijks kwamen er duizenden vreemde plukkers, in de volksmond vrimde plokkers genoemd, in september naar Poperinge afgezakt voor de hoppepluk. Als de oogst eenmaal binnen was, werd dit gevierd met een Hommelpapfeest.
Toen in 1955 de machinale pluk zijn intrede deed, was er maar een klein aantal plukkers meer nodig. Omdat men de traditie van het Hommelpapfeest desondanks in ere wilde houden, besloot het comité van Handel en Nering in samenwerking met het stadsbestuur in 1956 een hoppestoet te organiseren. Tot 1960 werd deze stoet jaarlijks georganiseerd en daarna slechts driejaarlijks. Met ingang van 2011 werd de naam veranderd in Bier- en Hoppefeesten.
De hoppestoet vertelt het verhaal van de hop in al haar facetten. Er waren maar liefst twee-en zeventig groepen, een tiental praalwagens en veertienhonderd figuranten. Met op het einde de troonwagen van de gekozen hoppekoningin en haar twee ere-dames
 Duizenden mensen waren verzameld rond het parcours.

Flanders Memorial Pipe band uit Poperinge ging de stoet vooraf.
 De Poperingse ruiters openen de stoet in passend rood-geel, de Poperingse kleuren.
 Poperinge heet u welkom!
 De Hopbellen. Ze vertegenwoordigen de stad op allerlei manifestaties. Hun prachtige kledij is geïnspireerd op de vrucht van de hop. Ze voeren danspasjes uit op het lied 'In den Hommelpluk' (Als wij de schoenen tatsen...) Te beluisteren op : https://www.youtube.com/watch?v=ciNxNN90eSc


Poperinge, Hopmetropool van Vlaanderen.

Koninklijke Gulde vanden Eedelen Ridder Sint- Jooris, Poperinge


Hop versus Gruut als smaakgever in de hop.

Aanleg van het Hoppeveld in het voorjaar. Behandige keepermannen installeren een hopveld.


Rupsjes op groot doek. Rupsjes eten de bladen van de hopplant op.

Bladluizen

Rode spinnen. Zuigen het sap uit de bladeren zodat deze verkleuren en daarna afsterven.

Vlinders leggen eitjesin de oksels van de hopplant. Di eitjes geven het ontstaan van stengelboorders (nachtvlinders) die de stengel doen afsterven.


Libellen. sieren met elegante vleugelslag de stoet en maken graag siervluchten in de hopvelden. Op die manier jagen ze vijandelijke insecten weg.

De insectenetende vogeltjes houden ongedierte uit het hopveld. Vooral de koolmees en de geeltors zijn de lievelingsvogels van de hopboer.



De vreemde plokkers komen aan in Poperinge. Tot een stuk in de jaren 1950 waren de hopvelden bezet met plukkers, komende vanuit het Oosten. Dit bracht een kleine volksverhuizing met zich mee.


Het hommelpapfeest

Diverse bierwagens van brouwerijen.

De nieuwe Poperingse bierwagen. Met vier Poperingse bieren.

Ode aan de hop.

Chmelobrana uit Zatec (CZ) In 2014 reeds 50 jaar met Poperinge gejumileerd.

Marktkapelle Wolznach (D) uit Poperinges zusterstad.

Het was het ‘Trio Hoptima’ dat de begeerde kroontjes mocht opzetten. Axelle Van Bruwaene (19) is de nieuwe Hopkoningin 2014-2017. Zij mag samen met haar twee eredames Marie Descamps (21) en Sarah Langbeen (19) drie jaar lang de ambassadrice zijn van de Hoppestad. Tijdens de stoet gisteren kreeg het trio, dat in de leiding staat bij Scouting Poperinge, heel wat applaus. Zij mochten de Hoppestoet afsluiten.
INFO :
http://www.poperinge.be/
09-10-2014 om 00:00
geschreven door William Roelens
|