Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 1 : Proef- en praatcafé
De laatste plaats
waar we halt hielden op onze tweedaagse trip door het Nederlandse Noord-Brabant
en het Belgisch Limburg was de nieuwe brouwerij en gerenoveerde stokerij Wilderen van
Mike Janssen in de gelijknamige gemeente Wilderen (Sint-Truiden).
Het zou een blits bezoek
worden want we werden in Zoersel nog verwacht bij de bende van de Kloef voor
een kleine ceremonie protocollaire in bierhuis De Stropop.
Het zou
maar toen we aankwamen waren Geroen en ik overdonderd door zoveel
renovatiepracht dat het blits bezoek uitmondde in een bijna twee uren verblijf..
Ook waren enkele vrienden ter plaatse om te
kijken hoever ons mond zou openvallen bij het zien van zoveel schoonheid.
We werden verwelkomt door eigenaar Mike Janssen himself en de vrienden
Zythologen Casimir Elsen, Rik Didden en echtgenote José. Allen lid van de Limburgse biervrienden uit
Hasselt.
Mike Janssen vroeger
bezieler van De Dool en indertijd vertegenwoordiger van de Nederlandse bieren
Grolsh stelde voor dat we eerst zijn biertjes zouden proeven. in de gerenoveerde boerderij. Daarna zou hij ons een privérondleiding geven
in de brouwerij en stokerij.
Deel 1 - Het proef- en praatcafé

Te midden van het Truiense streekdorp Wilderen tussen uitgestrekte fruitboomgaarden ontdek je een authentiek industrieel complex , anno 1743 met een nieuwe high-tech brouwerij en distillerderij, een imposante alcoholstokerij uit 1890 en een monumentale Haspenhouwse vakwerkhoeve met proef- en praatcafé
 De brouwerij en stokerij
 De oude stokerij met een ruim terras.
 Mooie terassen en kinderspeeltuin, alles is aanwezig om uw verlijf zo aangenaam mogelijk te maken.

 De prachtige Haspenhouwse vakwerkhoeve. Zie ook links een kleine nabootsing van een hoppeveld waar ook een terras is gevestigd.
Tijdens de laatste decennia is de woningbouw in Haspengouw sterk
toegenomen, zodat nietszeggende lintbebouwing (lang uitgestrekt dorp) aan de
verschillende wegen over heel het grondgebied het historische landschap hoe
langer hoe meer heeft teruggedrongen.
Ook het aantal vakwerkgebouwen is de laatste decennia drastisch verminderd,
(laat staan vakwerkhoeven) wat neerkomt op ongeveer de helft van het bestand
sinds 1981 Gelukkig kon Mike deze hoeve
uit de 17de eeuw aankopen en renoveren tot een imposante ruimte waar het gezellig vertoeven is.
 Eenmaal binnen in het proef- en praatcafé wordt u overweldigd door de
majestatisch ruimte


 'Het is net of de tijd hier heeft stilgestaan. Daarom zijn ook de mensen van monumentenzorg zo enthousiast. Zelfs mensen uit
de streek zijn verrast dat dit pareltje ongeroerd in hun achtertuin lag'.
Bemerkt de gigantische toog met bovenaan een projectie hoe de renovatie tot stand kwam.
 Vooraleer het bezoek aan brouwerij en stokerij aan te vatten degusteerden wij samen met de Limburgse biervrienden de twee biertjes die momenteel de menukaarten sieren. Wilderen Goud (6,2%) en Tripel Kanunik (8,2%) vlnr : Casimir Elsen, Josée en Rik Didden, ikke en Geroen.
Aan de marketing en commercialisering werd heel veel aandacht besteed. Eigen
kratten met logo, bierviltjes, kroonkurk en speciale glazen voor elk bier
trekken de aandacht. Vooral het glas voor Wilderen
Goud valt op. Het werd specifiek voor de brouwerij ontworpen en is dus geen
bestaand model. Niet zonder reden noemt Mike het misschien wel het meest
revolutionaire bierglas sinds de confituurpot van Pierre Celis. Het is een
breed (10 cm diameter) maar niet hoog glas. Omvallen of omstoten is dus
praktisch uitgesloten. De zijkant is rondom met een W in reliëf versierd en in
de bodem is het logo van de brouwerij aangebracht. In die bodem is er ook een
klein gleufje voorzien, waarin de bierdrinker zijn pink kan leggen om het glas
te ondersteunen als hij/zij het vasthoudt.
 De speciale glazen met oog voor detail.
Op
dit ogenblik heeft brouwerij Wilderen twee blonde bieren in het assortiment.
Voor Wilderen Goud, 6,2 vol.% alc.,
wordt enkel gerstemout en twee hopsoorten gebruikt. Het is een vlot
doordrinkbier, met een fruitige, lichtbittere smaak en een zachte afdronk.
Typisch een verfrissend bier om van te genieten op een zomers terrasje. Het
wordt enkel afgevuld op kleine flessen (33 cl, hergist) en op vat (niet
hergist).

Het
tweede bier, Tripel Kanunnik, is
complexer en volmondiger. Het wordt gebrouwen met vier granen: gerstemout en
ongemoute tarwe, haver en rogge. Drie hopsoorten en drie kruiden geven het een
kruidige en bitterige toets. Met een alcoholgehalte van 8,2 vol.% hebben we
hier al eerder met een sterk degustatiebier te maken. Het wordt afgevuld in
flessen van 33 cl en 75 cl (hergist) en op vat (niet hergist).
Geen
van beide bieren heeft een extreem karakter. Mike Janssen streeft ernaar in de
eerste plaats bieren te brouwen voor de gewone, doorsnee bierdrinker. Hij sluit
niet uit dat in de toekomst ook wel eens brouwsels zullen gemaakt worden met
een meer uitgesproken smaakpatrooon, type IPA of iets dergelijks, waarmee hij
zich richt op de uitgesproken en gespecialiseerde bierliefhebber, maar het
hoofdaccent blijft toch liggen op bieren voor de grootste gemene deler, die
iedereen kunnen plezieren. (Casimir Elsen)
Deze bieren zullen later nog uitvoerig besproken worden op deze blog.
 Voor de kenners! Als u goed kijkt kunt u bovenaan in het linkse gedeelte van de letter K de beeltenis van Mike Janssens zien.

Bij geleide bezoeken
krijgen de deelnemers ook allemaal een speciale postkaart (Helemaal wild van
Wilderen), reeds voorzien van een postzegel, waarmee zij hun indrukken
onmiddellijk kunnen versturen naar familie, vrienden en kennissen.
 In deel 2 en 3 bezoeken we de brouwerij en deze oude stokerij!
We vinden het maar normaal dat we bij een
herbergbezoek
geserveerd worden door Kelners of
diensters
Zij nemen onze bestelling op en brengen onze lievelingsdrank aan
tafel.
Ze rekenen af met de klanten en ruimen daarna de tafels af en
maken ze weer netjes voor de volgende klanten.
Ondanks de vele uren moeten ze veel uitstraling, mentaliteit
en werkethiek hebben.
Aan motivatie mag het hen niet
ontbreken.
En de eeuwige glimlach moet aanwezig
zijn.
Daarom zet ik nu voortaan bij een
herbergbezoek
De dienster en de kelner die mij bediende in het zonnetje
Door een foto (mits toelating) van haar of hem af te
drukken.
Ere wie ere toekomt!

Een van de mooie serveersters in Wilderen "Voor wie zijn die biertjes! Voor de West-Vlamingen zeker"?
INFO :
Brouwerij en stokerij
Wilderen
Wilderenlaan 8
3803 WILDEREN
(SINT-TRUIDEN)
Tel. 011-58 06 80
e-mail: info@brouwerijwilderen.be
website: www.brouwerijwilderen.be
25-08-2011 om 00:00
geschreven door William Roelens
|