Inhoud blog
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 3 - 888 Tripel Eight - Affligem Tripel - Floreffe Tripel





    Tripels 3


     

    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang.
    Hier en daar hoor en lees ik geruchten van bierkenners die
    de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!

    Ik had me voorgenomen om deze voorbije zomer regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik af en toe enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft.
    De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.
    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk.
    Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen.
    Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.






    888 Tripel Eight (8,8%Alc.Vol.) – Biologische Tripel
    Gebrouwen voor Expert Beers BVBA door Brouwerij Anders










    Donkerblond bier met witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.

    Het aroma is zoet
    Tikje gebrande mout
    Gerookte prik.

    Zoete aanvang
    Fruitige toets
    Ook in de mond een heel lichte rooksmaak
    Honing komt nu en dan naar boven.
    Beetje plakkerig.
    Weinig hop
    Zoete afdronk.
    Niet slecht maar zou vlug beginnen te vervelen





    Expert Beers BVBA

    Een commercieel bier met het oog op export naar China. Ontwikkeld door drie heren en een dame.
    Meesterbrouwer Marc Knops, PR Man Patrick Van Gompel, Biersomelier François Huysmans en Britt Fieremans ‘Logistic Coordinator’.
    Samen noemen ze zich de Belgian Beer Experts! Met die naam gaan ze toch iets anders moeten presenteren.
    Slecht is het bier niet maar mocht toch meer karakter gehad hebben.  En trouwens 6 euro voor een flesje is niet niks!

    Het getal 8 is een geluksgetal in de Chinese cultuur. Drie maal het cijfer 8 en een geelkleurige verpakking verwijzen allemaal naar geluk in de Chinese cultuur. Het bier wordt nu ook geschonken in de businessclass van Brussels Airlines. Ze zijn verkrijgbaar op de vluchten richting 25 bestemmingen in Afrika, Verenigde Staten en Canada. Van de Tripel 888 werd al 300 hectoliter verkocht, dat zijn 100.000 flesjes van 33 centiliter.










    Affligem Tripel (9,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Affligem/De Smedt - Heineken - Opwijk








    Helder goudgeel van kleur met een fijne witte schuimkraag.

    De neus is fruitig
    Gistig
    Sinaasaroma komt eventjes piepen

    De eerste slokken zijn echt lekker
    Fruitig met een lichte hopbitterheid
    Zoet
    Licht kruidige toetsen
    Tikje citrus
    Droge afdronk
    Lekker commercieel bier met toch een persoonlijke uitstraling




    De monniken in de abdij van Affligem lieten het brouwen van bier sinds 1950 over aan een zogenaamde "lekenbrouwerij" en in 1970 neemt Brouwerij de Smedt uit Opwijk het brouwen voor de abdij voor zijn rekening. De bieren worden nog altijd gebrouwen volgens de originele receptuur van wijlen pater Tobias Vergauwen, de brouwmeester uit de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Hij legde de recepturen van de bieren vast.
    Brouwerij De Smedt wil tegen de ontwikkeling in, als zelfstandige kleine brouwerij handhaaft blijven. Gelukkig is daarvoor, mede dankzij de snel groeiende export van Affligem, het nodige perspectief.

    Om haar toekomst veilig te stellen sloot de brouwerij in 1980 een overeenkomst met de Nederlandse brouwersgroep Heineken voor de afzet van het abdijbier Affligem in Nederland en Frankrijk. Aangezien het volume van Affligem bleef stijgen en onder leiding van Theo Vervloet werd gemoderniseerd, waaronder een gloednieuwe bottellijn in 1991 die een capaciteit heeft van bijna 20.000 flessen per uur, werd de brouwerij als het ware klaargestoomd voor een overname. Door de verdere evolutie van de thuismarkt en het stijgende succes van het marktsegment abdijbieren, werd de samenwerking twintig jaar later, in 2000, bezegeld in een participatie van 50 % door Heineken in de streekbrouwerij in Opwijk.
    In 2003 wordt de naam veranderd van Brouwerij De Smedt in Affligem Brouwerij bds. Vanzelfsprekend behoudt de Belgische leiding van de artisanale brouwerij in Opwijk haar autonomie. De wereldwijde distributielicentie voor de abdijbieren van Affligem is in handen van Heineken. Daarmee wil Heineken de consumenten een krachtig alternatief aanbieden en de mondiale concurrentie met andere biergiganten aangaan op het vlak van speciaal bier. Voor België en Luxemburg verzorgt Brouwerij Affligem de distributie zelf, omdat ze de thuismarkt door en door kent.




    Floreffe Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Lefebvre - Quenast


    Amberkleurig bier met witte grove schuimkraag

    Zoetmoutige neus
    Granig
    Licht kruidige prikken

    De eerste slok is licht fris zurig
    Daarna een volle smaak
    Sinaas
    Zoet en kruidig
    Tikje honing
    Gist
    Meer blonde dan tripel!


    Brasserie Lefebvre

    Brouwerij Lefebvre startte in 1875 en voorzag in de oude tijd de arbeiders van de grote steengroeve in Quenast van bier. Vandaag staat inmiddels al de zesde generatie aan het roer. Ze brouwen onder andere het honingbier Barbar en de typisch Waalse saison ‘Saison 1900’.

    Naast het honingbier en de saison, brouwt de familie ook nog enkele abdij- en fruitbieren. Tegelijk blijven ze nieuwe bieren ontwikkelen. Hun jongste creatie is de Hopus, het eerste bittere bier in hun bijna 140-jarige bestaan.

    Aan het ontwikkelen van de Hopus ging een heel proces vooraf. Pas na vele testbrouwsels vond de familie Lefebvre het juiste evenwicht tussen fruitig, hoppig en bitter. Voor meer uitleg zie : https://www.brasserielefebvre.be/nl/



    Groeten
    William







    30-03-2019 om 11:13 geschreven door William Roelens


    24-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagproeverijen 16 - La Fruitée à la griotte - La Douce a l’eau de Villée - La Consée - Reuzz








    Dinsdagproeverijen  16


    Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?
    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

     

    Voor onze 16de proeverij bracht Geroen 3 bieren mee van de distilleerderij van Biercée
    en een van Brouwerij Moergestel

      

    De Distilleerderij van Biercée


    Deze Waalse stokerij werd opgericht in 1946 en heeft in al die tijd een stevige reputatie opgebouwd. Op basis van vruchten uit eigen regio werd een stap gezet naar kwaliteit. Meester-Distilleerders Christophe Mulatin en Pierre Gerard werken enkel met topproducten. De smaak van hun gebruikte fruit staat centraal en moet goed tot zijn recht komen in alle dranken. De producten worden bereid op het ritme van de seizoenen, met uitsluitend verse, onbehandelde vruchten.
    Dat ze een stevige bekendheid hebben opgebouwd bewijzen hun Awards die ze behaalden op bepaalde wedstrijden.

    Sinds 2004 heeft de Distilleerderij zijn intrek genomen in een prachtig gerestaureerde vierkantshoeve. De ‘Ferme de la Cour’, een plaats waar in de 16e eeuw ooit recht werd gesproken, vooraleer het werd omgetoverd tot een artisanale distilleerderij, inclusief een seminariecentrum, het restaurant ‘La Grange des Belges’, een boetiek, een museum en een unieke geurenkamer.

    De distilleerderij heeft een partnerschap aangegaan met een andere deskundige van de Belgische expertise nl. Brasserie de Silly,

    Samen ontwikkelden ze een originele trio van lokale bieren, "The Taste of België".
    Elke smaak van het bier heeft de kleur van de Belgische nationale vlag: zwart voor full-bodied, geel voor La Douce en rood voor de Fruity.
    Ook de etiketten hebben de kleuren van onze Nationale driekleur.




    La Fruitée à la griotte (5,0%Alc.Vol)






    Robijnrood bier met licht roze schuimkraag

    Zoet aroma domineert
    Geur van Haribo snoepjes
    Aroma van blote billen beter bekend als rode Poepkes

    Zoete aanzet
    Licht zuurtje waarneembaar (tarwe)
    Net als de geur smaak het bier naar zoete fruitige snoep
    Bitterheid is nergens te bespeuren
    Zoete afdronk
    Voor zoetekauwen!

     






    La Douce a l’eau de Villée (5,9%Alc.Vol)





    Goudblond licht wazig bier met witte schuimkraag
    Lichte koolzuurpareling

    Citroen aroma
    Toetsen van likeur
    Zure prikjes

    De eerste slokken hebben de smaak van citroenlikeur
    Licht zurig afwisselend zoet
    Geen samenhang
    Weinig smaak van bier
    Hop? Nergens te proeven!
    Op het eind komt er een alcoholwarmte naar boven.
    Vervelend bier
    Nogal plakkerig!








    La Consée (8,0%Alc.Vol)






    Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag

    Kruidig aroma van jeneverbes
    Granig
    Licht hoppig

    Zoete aanzet
    Moutig
    Zacht geroosterde toets
    Lichte bitterheid
    Lichte bittere afdronk
    Het beste bier van de drie








    Reuzenbieren


    De brouwers van Reuzenbieren vragen zich af of ze een Brouwerij of een brouwfirma zijn? In hun thuisbasis hebben ze een eenvoudige kleine proefbrouwerij. Daar worden hun recepten ontwikkeld op ambachtelijke wijze. Ze laten die proeven door familie en vrienden. Na verbetering gaan de recepten hun weg naar commerciële brouwketels. Daar brouwen ze samen met de brouwmeester. Geen brouwerij of brouwfirma! Laten we ze zigeunerbrouwers noemen!



    Het Nest


    Het Nest kocht in 2006  een kleine brouwinstallatie Door verschillende proefbrouwsels (zo moet het) te creëren zijn ze erin geslaagd om een eigen biertje te brouwen. Ze kwamen er voor het eerst mee uit in 2007 op hun eigen bierfestival
    De 12 uur van het bierpatrimonium.De commentaren waren telkens positief vooral toen ze een derde plaats haalden op het Open Nederlands Kampioenschap voor hobbybrouwers.Daar beslisten ze om voortaan met grotere volumes te werken.

    Ook zij waren plots zigeunerbrouwers geworden.
    Met hun eigen recept trokken ze naar grotere brouwerijen om er zelf te brouwen.
    Eerst brouwden ze bij Boelens in Belsele, daarna ’t Hofbrouwerijke in Beerzel en later bij de Scheldebrouwerij in Meer.
    Hun bieren met de namen van speelkaarten werden een groot succes!

    Om aan deze groei te kunnen voldoen bouwden we in 2015 een gloednieuwe en hypermoderne brouwerij in de industriezone Beyntel op de grens van Turnhout en Oud- Turnhout. Sindsdien gaat het alleen maar in stijgende lijn.



    Reuz (10,0%Alc.Vol.)
    Recept Reuzenbieren (Moergestel)
    Gebrouwen bij Het Nest (Turnhout) n.a.v. 5 jaar Reuzebieren


    G



    Koperkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Karamel toetsen
    Licht nootachtig

    De aanzet is moutzoet
    Karamel
    Nootachtige prikken
    Warme alcohol
    Bittere toetsen
    Licht bittere afdronk
    Zetel Barley Wine om te genieten met vrienden.

















    Geroen en William


     
     

     

    24-03-2019 om 09:56 geschreven door William Roelens


    16-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 60 - 28 White Brett - Cabrakan - d'Oude Maalderij Chtulhu - La Goudale - Tumulus experiment X



    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 60








    28 White Brett (7,5% Alc.Vol.)
    Gebrouwen in De Proefbrouwerij - Lochristi
    Voor Caulier Devellopement









    Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag

    Lichtjes gebrand

    Fruitige toetsen van abrikoos

    Moutig
    Eigenaardige brettsmaak
    Komt niet goed over
    Licht hoppig
    milde bitterheid
    heel diep toch een zoet kantje.
    Een richtingsbier
    Goed maar niet echt mijn ding.



    Cabrakan (11,0%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Totem - Evergem
    Gebrouwen door Bryggia - Moerkerke





    Donker bruin tot zwart van kleur met een minieme licht bruine schuimkraag

    Geroosterd aroma van koffie
    Karamel
    Donkere chocolade

     

    De eerste slok dommelt u onder in geroosterde mout
    Bittere prikken
    Ook een klein zoetje komt even piepen
    Aardse smaken
    Geroosterd
    Soms een zwarte chocoladeprik
    Redelijke body
    Licht zoete uitvloei met bittere toetsen
    Een verdorie lekker zetelbier









    d'Oude Maalderij Chtulhu (14,0%Alv.Vol.)
    fles 638/999
    Gebrouwen door d'Oude Maalderij (Izegem)
    bij brouwerij Gaverhopke (Waregem)








    Amberkleurig bier met witte schuimkraag

    Aroma van mout en whisky

    Zoete aanzet
    Karamelmout
    Suiker
    Smaak van abrikozen
    toetsen van geturfde whisky
    Alcohol warmte
    De echte smaak van brandewijn
    Zoete alcoholische afdronk
    Zware smakelijke turf figuurlijk en letterlijk

    Prachtig etiket van Antonio Bravo

    Beperkte oplage en niet meer te verkrijgen!








    La Goudale (7,2% Alc.Vol.)
    Les Brasseurs Gayant – St. Omer (FR)








    Helder blond bier met witte schuimkraag

    Pils aroma
    Moutig

    De eerste slokjes zijn als van een pils
    Lichte bitterheid
    Soms een zoete toets
    Bittere afdronk
    Nu in een ander soort flesje van 33cl.
    geen wauw voor mij!  Waterig bier met weinig karakter en een pilsaroma.









    Tumulus experiment X (8,0%Alv.Vol.)
    Recept ; De Kale Ridders - Landen
    Gebrouwen door De Proefbrouwerij - Lochristi


    Licht amberkleurig met witte schuimkraag

    De neus ruikt gist
    Fruitige toetsen
    Een tikje brett

    De aanzet is moutig
    Karamel
    Nu en dan een zuurtje die doorbreekt
    Lichte kruidigheid
    Matige bitterheid
    Evenwichtig bier met een fruitige afdronk.






    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William







    16-03-2019 om 11:38 geschreven door William Roelens


    09-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TRIPELS 2 - La Triple Blonde - Nachtraaf Tripel - Trippel Plukker





    TRIPELS 2



    La Triple Blonde (8,5%Alc.Vol.) – Biologische Tripel
    Brasserie Thiriez - Esquelbecq, France

    Blond bier met romige witte schuimkraag

    Geurige mout verwend de neus
    Granig
    Licht fruitig en een tikje kruidig

    Vlotte lekkere aanzet
    Zoet en volmoutig
    Tikje karamel
    Granig
    Zachte en malse prikken
    Lichte bitterheid
    Goed in balans
    Zoete afdronk met een licht bittere toets
    Het bier drinkt vlot en nodigt uit om nog een te degusteren
    Lekkere Belgische Tripel gebrouwen over de frontiere
    met Strisselpalt hop uit de Elzas!

    Het is eigenlijk het eerste bier van dit type voor Brouwerij Thiriez.
    Het werd in 2012 op verzoek gecreëerd en gebrouwen in samenwerking met het restaurant ‘2 Sous de Table’, uit Rijsel.
    100% Biologisch.

    Daniel creëerde zijn brouwerij niet noodzakelijkerwijs alleen voor bier.
    Hij is afgestudeerd in politieke wetenschappen en executive in Large Surface en voelde de behoefte om een brouwerij op te stichten om zijn professionele en persoonlijke leven beter te kunnen harmoniseren en om volledig onafhankelijk te zijn. Hij verkocht zijn huis en kocht in 1996 een oude boerderij in Esquelbecq die sinds 1945 was verlaten.
    In 2006 ging hij in de brouwerij gaan wonen en brouwde toen 20 hectoliter) Nu brouwt hij samen met zijn dochter Clara. Nu brouwen ze jaarlijks 2000 Hl. Hun bieren zijn niet gefilterd, niet gepasteuriseerd en zijn hergist op de fles. Ze weten uit hun ervaring dat dit het verschil maakt tussen gewoon en echt, authentiek ambachtelijk bier.
    De familie Thiriez zijn bovendien mensen van ‘de Vlaenders’, zij houden van gastvrijheid en het samenspel met anderen. Daarom brouwen zij elk jaar een aantal bieren in samenwerking met andere brouwers.








    Nachtraaf Tripel (9,0%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor De Nachtraafbrouwers – Diksmuide
    Gebrouwen door Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde









    Helder blond bier met een romige schuimkraag

    De neus ruikt mout

    Licht fruitig
    Een beetje een zwak aroma

    De aanzet is zoet
    Harde toetsen
    Licht kruidig
    Soms iets fruitig (banaan) maar allemaal te zwak
    Licht hoppig
    Zoete afdronk
    Deze tripel is niet zo denderend


    Wordt Diksmuide de boterstad ook stilaan een bierstad?
    Volgens Lieven Onraedt wel.
    De stad met de IJzertoren krijgt nu naast De Dolle brouwers en Papegaai een vollediger en completer gamma aan plaatselijke gerstenat met de Nachtraafbieren. Drie bieren die volgens Lieven een Diksmuids etiket verdienen. Het is een mooie aanvulling op de reeds bestaande bieren.

    In 2017 werd een nieuw trio Nachtraafbieren waar genomen.
    Ze worden weliswaar niet binnen de stadsgrenzen gebrouwen maar bij Brouwerij Van Steenberge.  Maar de Nachtraafbrouwers zelf, waaronder Lieven Onraedt, zijn wel Diksmuidelingen.  Zij dachten de smaken en het concept uit waardoor de Nachtraven dan ook volgens de initiatiefnemers het Diksmuids etiket verdienen. Nachtraaf tripel Blond is er een van.










    Trippel Plukker (7,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij brouwerij De Plukker (Poperinge)


    Blond bier met fijne sluier.

    Moutige neus,
    tikje exotisch en rijp fruit,

    Zoete aanzet met prikken van honing
    Vlot drinkbaar met fruitige toetsen.
    Lichte hopbitterheid
    Zachte afdronk
    over het algemeen vrij zoet
    Mooi in evenwicht
    Een biologische tripel die zeer geliefd is!
    Gebrouwen met Pelgrim hop.

    Na lang experimenteren zag brouwerij De Plukker in 2011 het levenslicht.  De naam is afkomstig uit de woordenschat van de Poperingse hoppeteelt. De combinatie kan niet beter zijn. Kris Langouche is de brouwer met het vak in hart en nieren.
    Joris is de hoppeboer. In 1997 schakelde hij over naar de Biologische hoppeteelt. Dit was geen sinecure want de andere hoppetelers gebruikten chemisch-synthetische gewasbescherming om het risico op oogstverliezen te beperken. Deze zijn in het Bio wettelijk niet toegelaten.
    Beiden zijn lid van de Poperingse Bierclub dus redenen genoeg om samen op het Hoppebedrijf van Joris een artisanale brouwerij te stichten.
    Brouwerij De Plukker is het enige hoppebedrijf met een brouwerij.
    Er word dus gebrouwen met eigen hop. Alle bieren zijn dus ook bio-gecertificeerd.




    William


    Tripels 1 - Bux Tripel - Goliath Tripel - Keyte Oostendse Tripel



    09-03-2019 om 09:31 geschreven door William Roelens


    01-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verjaardagsfeest Chris Bauweraerts in het Duveldepot - Breendonk



    Verjaardagsfeest Chris Bauweraerts

     

    66 jaar en 66 dagen








    De Jarige !!!


    Niet iedereen weet het misschien maar het postnummer van Achouffe (Wibrin) is 6666.
    Achouffe is ook het dorp waar Chris Bauweraerts woonachtig is.
    Chris en zijn schoonbroer Pierre waren de bezielers van het bier Achouffe?
    Op het einde van de jaren 70 vielen deze twee mannen letterlijk voor de charmes van de Vallei der Feeën in Achouffe.
    Ze kwamen in aanraking met kabouter Marcel die regelmatig hun pad kruiste.
    Ze waren zo gehecht aan de streek dat ze besloten om er in 1982 een brouwerij op te richten.
    Brouwerij Achouffe.
    Het lekkere brouwsel dat iedereen kent onder de naam LA CHOUFFE werd geboren, geproefd en goedgekeurd ! 
    Er werd zelfs voor Nederland een Chouffe Bok 6666 gebrouwen.
    Een bevriende tekenlerares ontwierp de afbeelding van Marcel de beroemde kabouter.

    Brouwerij Moortgat nam in september 2006 de Ardeense brouwerij over.
    6666 werd een magisch nummer.

    Het volledige verhaal kun je lezen op:
    chouffe.com/nl/welkom


    Feest


     Chris was er zo aan gehecht dat hij zijn 66ste verjaardag vierde 66 dagen na zijn eigenlijke verjaardag.  
    Het feest ging op vrijdag 22 februari laatst door in (hoe kan het anders?) het Duveldepot in Breendonk.
    Een 180-tal vrienden werden uitgenodigd.
    De dresscode was oranje! het kleur van de stad Willebroek waar Chris geboren is!

     Iedereen werd er persoonlijk door Chris ontvangen. 






    Men kon volop genieten van een abieritief “Château d’Ychouffe” 























    Het was fijn om die avond veel vertrouwde gezichten terug te zien en even bij te praten.
    Om 19h00 was er in de buitentent een optreden van de Sphinx gevolgd door de
    Uitreiking van de Bierbrief Trophy van Wacho Freddy Debels. Twee jaar terug won Duvel nog met nipte voorsprong van Achouffe. Nu kwam het bier uit de Ardennen als eerste uit.
    De avond werd in goede banen geleid door Tamara  Severens, dochter van Jee Pee-ke.





























    Bijgestaan door Melissa d'Hooghe en opgekleed à la Karel Lagerfeld maakte Freddy Wacho Debels 
    de uitslag bekend van zijn jaarlijkse Bier-Brief Trophy 2018






    De Bb-Trophy Top 10

    1 La Chouffe - DM - Achouffe Wibrin
    2 Orval - Abdij Notre-Dame d'Orval
    3 St Bernardus 12 - St Bernardus Watou
    4 Duvel - Duvel Moortgat
    5 Houblon Chouffe - DM - Achouffe Wibrin
    6 Westmalle Tripel - Abdij der trappisten Westmalle
    7 Cherry Chouffe - DM - Achouffe Wibrin
    8 Cuvee van de Keizer inffused - Het Anker
    9 Duvel Tripel Hop Citra - DM - Duvel Moortgat Puurs
    10 Rochefort 10 - Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy










    Chris Bauweraerts en Michel Moortgat CEO Duvel Moortgat zijn maar al te trots met hun prijs!







    Door een inwoner van Wibrin werd ook een oud naamplaatbord van Achouffe
    aan Michel Moortgat geschonken








    Ook Jan Van De Ven, de “Willebroekse Bruce Springsteen” gaf een optreden
    ‘The Voice’-finalist nam als eerbetoon twee liedjes van Wannes Van de Velde op.
    Men kon de cd bij het binnenkomen kopen. De opbrengst van de cd gaat naar een goed doel.
    Dit had Chris liever dan een verjaardagsgeschenk!










    Kortom, een avond om nooit meer te vergeten!
    Bedankt Chris dat we er bij mochten zijn


    Groeten

    William en Annemie











    01-03-2019 om 14:47 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!