Brouwerij Feys Feestelijke inwijding van het kapelletje en het beeldje van de Heilige Arnoldus.
Het hoeven niet altijd grote evenementen te zijn waar we aanwezig zijn om er een verslag aan te wijden. Ook kleinschalige projecten verdienen onze aandacht. Alhoewel ik de feestelijke inwijding van het kapelletje en het beeldje van de Heilige Arnoldus, palend aan brouwerij Feys, zo maar geen kleine gebeurtenis mag noemen. Brouwerij Feys was jaren geleden één van de grootste brouwerijen in Vlaanderen en St. Arnoldus is de patroonheilige van de brouwers. We werden uitgenodigd door Zythologen Hendrik Nelde (eigenaar van Brouwerij Feys en Kristel Logie (secretaris en communicatieverantwoordelijke).


St. Arnoldus de patroonheilige van de bierbrouwers

Inwijding van de Kapel en het beeld van St. Arnoldus.
Onder een stralende zon had een veertigtal dorpsbewoners, vrienden, brouwers , bierjournalisten en TV Westhoek zich rond de bidkapel geschaard om dit stukje erfgoed aan de brouwerij toe te wijzen. Ook werd naast het kapelletje het beeldje van St. Arnoldus ingewijd. St. Arnoldus is de patroonheilige van de bierbrouwers en herbergiers omdat hij in vroegere tijden van besmettelijke ziekten de mensen aanraadde om bier te drinken in plaats van besmet water. Hij wordt als een bisschop afgebeeld en heeft als attributen soms een biervat of -kruik aan de voeten en draagt hij een roerstok, een belangrijk attribuut dat vroeger bij het brouwen werd gebruikt.

Pater Jozef Van Acker

De inwijding gebeurde door de praatgrage 86-jarige Pater Jozef Van Acker, die nog voor de actie een pittig bierverhaal vertelde over zijn tijd als missionaris in de Kongo. Na de inwijding werd Elaine Ryon (moeder van Kristel Logie) in de bloemetjes gezet voor al het werk dat ze verricht om het kapelletje te onderhouden.

Daarna nam Hendrik ons mee naar de brouwerij waar hij met heel veel kennis en passie vertelde over de geschiedenis van de brouwerij en het bier.

Het verleden en de toekomst
Brouwerij Feys-Callewaert heette oorspronkelijk brouwerij Het Anker, en ligt eigenlijk op het grondgebied van Beveren-Kalsijde net over de Dode IJzer. “Tot rond de jaren 1930 waren er zes brouwerijen rond de IJzer waarvan er vier op Roesbrugse grond lagen. Eén voor één verdwenen die brouwerijen, brouwerij Feys bleef echter als langste brouwen. Er waren een 50-tal mensen werkzaam.

De brouwerij was vooral bekend voor haar 'Forte Brune' die in bijna alle provincies werd geleverd. Dit bruin bier werd het handelsmerk, en heeft er ook toe bijgedragen dat de brouwerij tot 1965 kon blijven draaien. Daarna werd de brouwerij een bierhandel en later werden de 7000 m² bierkelders gebruikt voor tal van evenementen. Dit duurde tot 1975, ondertussen 40 jaar geleden.

De twee imposante mouttorens!
Hendrik Nelde
Door zijn werk als vastgoedcoach bezocht Hendrik Nelde uit Gent in 2013 de brouwerij die te koop stond. Door zijn enorme passie voor het gerstenat kocht Hendrik Nelde uit Gent zelf dit interessante complex.
Dat hij veel toekomstplannen heeft met dit imposante erfgoed is maar al te goed geweten bij de bewoners van de gemeente. Zo zijn er plannen om er in het gebouw een nieuwe brouwerij op te starten. Niet meer zo groots maar met de intentie om Beveren-Kalsijde terug een bruin bier te bezorgen. Liefst de Fort Brune waar hij nog de oude handgeschreven recepten in zijn bezit heeft. Ook een Horecazaak met feestzaal behoort tot de mogelijkheden alsook enkele lofts voor de toeristen die deze prachtige streek willen bezoeken. Daarnaast wil hij de grootste Belgische bierglazencollectie er in onder brengen. Kortom mogelijkheden genoeg. Alleen is maar alleen, maar niet voor bezieler Hendrik. Hij heeft een groep enthousiastelingen (De Orde van de Gouden Driehoek) rond zich verzameld die maar al te graag meewerken aan dit uniek project.

Het brouwershuis naast de brouwerij. In de tuin ligt de waterput die de brouwerij indertijd van water voorzag.
Het feest werd in de namiddag afgesloten met een receptie waar het Tripel Plukkersbier (Brouwerij De Plukker) rijkelijk vloeide. Eveneens werd geproefd van de heerlijke verjaardagstaart geschonken door Kristel Logie aan de jarige Hendrik. Voor de gelegenheid had Nancy Van Geyte verschillende soorten Melocakes en chocoladehapjes klaargemaakt. Remember beste lezers!! - Bier en chocolade zijn een goede match! Als afsluiter kon men genieten van een proefbrouwsel van Architect en brouwer Paul Warmenbol. Paul is ook gekend van zijn Biobier Liza gebrouwen bij Den Hopperd. Het bier “Indiapa” werd gebrouwen met Indische mout (meegebracht uit India door Hendrik) en Hongaarse hop.

Kristel vult de glazen als een volleerd Zythologe met Tripel Plukkersbier

Gezellig babbelen en nieuwe mensen leren kennen in een van de gerenoveerde zalen.

Proficiat Hendrik!

De verschillende soorten Melocakes en chocoladehapjes klaargemaakt door Nancy Van Geyte

Architect en brouwer Paul Warmenbol laat zijn eigen gebrouwen bier aan de genodigden proeven.

vlnr : Friedel Depover, Willem Logie (Oud werknemer brouwerij Feys ), Hendrik Nelde, Elaine Ryon, Stefaan Depover en Kristel Logie.
Een fijne zonnige namiddag met heel veel dank aan Hendrik Nelde en de Orde van de Bierdriehoek.
INFO : https://vimeo.com/178200036 http://www.feysbook.be/
© HOPnieuws William Roelens en Annemie Declerck.
20-08-2016 om 08:37
geschreven door William Roelens
|