Brouwerij St. Bernardus
St. Bernardus Extra (4,4% Alc.Vol) is het nieuwe bier van de gelijknamige brouwerij uit Watou. Met de geboorte van het nieuwe blonde bier laat ik u eerst een fotoreeks zien van de brouwerij naar aanleiding van een bezoek enkele maanden geleden met de Waregemse bierfanaten. Op het einde volgt een bespreking van het nieuw bier.
 Watou is vooral bekend als kunst- en brouwersdorp. Twee brouwerijen, Sint-Bernardus en Brouwerij Van Eecke, leveren een uitgebreide selectie streekbieren. Van Eecke bevind zich in de dorpskern maar brouwerij St. Bernardus is gelegen op deze Trappistenweg.
 Brouwerij St. Bernardus in Watou onderging de laatste jaren een grondige gedaanteverandering. Met de aanleg van het hoppeveld vlak naast de brouwerij, de bouw van nieuwe magazijnen, en een authentiek café annex degustatiezaaltje werd de brouwerij vervolledigd.

De Brouwerij





De productie is de voorbije jaren inderdaad sterk gestegen. In 2008 brouwden St. Bernardus nog 1.700.000 liter bier per jaar, dit jaar zullen ze volgens zaakvoerder Hans Depypere er ongeveer 3.600.000 liter maken". Momenteel wordt daarom een nieuwe brouwzaal geïnstalleerd, waarmee ze de productiecapaciteit indien nodig nog verder kunnen opvoeren. Met de huidige installatie zitten ze aan hun maximum en kunnen ze slechts twee keer per dag brouwen. Met de nieuwe installatie zal de productie opgevoerd worden naar zes keer per dag. De St. Bernardusbieren zijn een uithangbord voor de Belgische Bierindustrie . De laatste jaren worden ze hoe langer hoe meer begeerd in binnen- als buitenland.




 Alle bieren worden in de brouwerij Gebotteld.( 200.000 flessen per week)

De Proefzaal
 Een heerlijke St. Bernardus Tripel!
 Het parade paardje!
Men beweert nog altijd dat de St.Bernardus12 hetzelfde bier is als het Westvleteren-12 bier. Maar de waarheid is dat na de tweede oorlog de Trappisten van Westvleteren een brouwerij zochten om het bier voor hen te brouwen. Ze wilden indertijd het bier niet meer commercialiseren en gaven een vergunning aan St. Bernardus. De brouwmeester van Westvleteren Dhr. Mathieu Szafranski (van Poolse afkomst) bracht de recepten, de knowhow en de gist mee. Brouwerij St. Bernardus brouwde van af toen de bieren om ze te commercialiseren. De Trappisten brouwden ook verder maar enkel voor zich zelf en voor 'De Vrede', het café schuin tegenover de abdij (Nu recht tegenover).
De vergunning eindigde in 1992, maar St.Bernardus brouwde de bieren verder maar veranderde de naam van Sint-Sixtus of trappist Westvleteren naar St. Bernardus de naam van hun brouwerij.
Het St. Bernardusbier abt 12 is geen exact kopie van Westvleteren. Ondanks bijna dezelfde smaak zijn er kleine verschillen zoals het brouwwater bvb. Aan u te ontdekken om ze uit elkaar te houden!
 Er worden een achttal bieren gebrouwen waarvan st Bernardus Abt (12%) de bekendste is natuurlijk. Daarnaast nog een pater (6%), Een prior (8%), een tripel (9%) St. Bernardus witbier, Christmas Ale, Watou tripel en grottenbier. Ondanks hun religieuze namen zijn het geen Trappistenbieren meer. Het zijn ook geen erkende abdijbieren.
Brouwerij Sint-Bernardus uit Watou lanceerde vorige week een nieuw seizoensbier, de Sint-Bernardus Extra 4. Het bier moest al drie jaar eerder op de markt komen. Het was vroeger te zien op oudere publiciteitsborden voor de jaren 70’ Vijf jaar geleden hadden ze al plannen om het samen met hun Amerikaanse invoerder Darius Debski op de markt te brengen. Maar door zijn plotselinge dood besloot St. Bernardus het niet meer op de markt te brengen. Maar goede ideeën veeg je zo maar niet van de baan en nu de brouwzaal de nodige vernieuwingen krijgt besloten ze het toch maar om te brouwen.
Annemie en ik proefden het nieuwe bier op het terras van restaurant ‘Het Ovenhuis’ op het gezellige marktplein van Watou. De dienster wist ons te vertellen dat het maar om een beperkte oplage gaat. (54.000 liter) Het is een seizoensbier en zal jaarlijks op de markt komen vanaf 15 mei. het bier is te vinden in de betere drankenhandels.
St. Bernardus Extra - 4,8 % Alc.Vol.

Blond helder bier Met een witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.
De neus is Moutig gistige prikkels Ook wat toetsen van citrus (Niet overweldigend)
De eerste slok doet nogal waterachtig aan Moutig kruidig (Koriander) Ondanks de hoeveelheid hop (meer dan in hun andere bieren) heeft het bier een lichte bitterheid. Het heeft jammer genoeg geen body. Het zou vroeger het tafelbier geweest zijn van de paters. maar de dag van vandaag mag er toch meer pit in een bier zitten Vooral omdat het tussen de hoppevelden van Poperinge gebrouwen wordt.
Misschien nog ietsje te jong? Maar volgend jaar moet er aan gesleuteld worden. We zijn meer gewoon van deze prachtige brouwerij!
INFO :
Brouwerij Sint-Bernardus Trappistenweg 23 8978 Watou (Poperinge)
tel: 057-38 80 21 fax: 057-38 80 71
e-mail: marco@sintbernardus.be
website: www.sintbernardus.be
20-05-2014 om 17:55
geschreven door William Roelens
|