Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    17-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 76 - Peirde visscher - Prins der Duisternis - Silly Bio - The return of the white widow - Tielts Kloosterbier Bruin








    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 76







    Peirde visscher (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Den Bossche – Herzele








    Donker robijnrood helder bier met een fijne gebroken witte schuimkraag.

    Een aroma van zoete mout Karamel

    De smaak zet zich in dezelfde lijn verder
    Zoete suiker
    Licht
    Tikje vanille
    Gedroogde bessen
    Mocht iets meer bitterheid bevatten
    In balans
    Iets plakkerig
    Zoete afdronk
    Een toeristenbiertje





    Vroeger werd dit bier gebrouwen bij Brouwerij Strubbe in Eernegem. Maar een zekere Stefaan Hancke bedacht het plan om een nieuw paardenvissersbiertje op de markt te brengen. Samen met zijn vriend Dominique David van bierhandel David-Debal uit Nieuwpoort klopten ze aan bij brouwerij
    Van Den Bossche uit Sint-Lievens-Esse.

    "Het bier past uitstekend met een flinke portie verse garnalen”, zegt Stefaan Hancke.

    Het etiket is van de hand van Herr Seele toont vooraan een paardenvisser op zijn paard terwijl hij garnalen vist in zee.

     

     

     

     





    Prins der Duisternis (10,0%Alc.Vol.)
    Recept BramBras en Patrick Vervacke
     
    Gebrouwen bij brouwerij De Meester – Stasegem/Harelbeke









    Donkerbruin bier met een grove beige schuimkraag.

    Zoete prikken verwennen de neus.
    Chocolade
    Rozijntjes
    Koffie

    De eerste slokken zijn zoet.
    Redelijk moutig.
    Milde kruidigheid van wat zoethout.
    Mokkasmaak.
    Lichte alcoholwarmte.

    zachte aardse prikken.
    De smaken dwarrelen door elkaar en toch is er evenwicht.
    Licht hoppige afdronk.

    Lekker barley wine die uw smaakpapillen verwennen!


    Prins der Duisternis is een samenwerking tussen BramBrass (Bram Neudt) en BEER (Patrick Vervacke) gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Meester te Stasegem. Het was voor hen beide hun eerste commerciële bier. De opzet was een volmondig bier te brouwen maar met voldoende bitterheid.
    De naam kwam tot stand na een brainstorm sessie en is ook een referentie naar de voorliefde van Patrick voor de Rode Ridder.




    Silly Bio (5,0%Alc.Vol.)
    Brasserie de Silly - Silly








    Amberkleurig helder bier met witte schuimkraag

    Zoet broodaroma
    Zachte geroosterde mout

    Zoete aanzet
    Licht fruitig

    Milde bitterheid van zachte hop
    Toch goed uitgebalanceerd
    Lange afdronk
    Mocht iets steviger zijn!
    Maar toch een lekkere bio doordrink pils



    De Biopils is zachter dan de Silly Pils Het is glutenvrij en werd gecertificeerd als volwaardig biologisch product door de Europese Unie.De Sily pils kwam al van in 1956 op de markt onder de naam Myn’s Pils In 1993 veranderde het in Sily Pils De dag van vandaag is voor elk product een biologische versie te verkrijgen.

    Ook veel brouwers hebben de weg naar de bio-wereld gevonden. De bieren worden nog op kleine schaal gebrouwen, maar stilaan veroveren ze toch het hart van menig bierliefhebber.

    De ingrediënten van het bier (mout, hop, gist) zijn allemaal biologisch geproduceerd. Wat met het hoofdbestanddeel water? Door micro-organismen wordt het afvalwater op een milieuvriendelijke manier gezuiverd. Doordat er voor waterzuivering geen genetisch veranderde organismen worden gebruikt, bestaan er geen bezwaren tegen.

     Het telen van biologische hop, gerst, tarwe, rogge en spelt e.a., moet gebeuren zonder gebruik te maken van milieubelastende bestrijdingsmiddelen.

    Het gistingsproces duurt langer, omdat er naar het schijnt anders dan bij het gangbare brouwen geen gebruik wordt gemaakt van gist versnellende middelen. Bij toevoeging van kruiden moeten die uiteraard ook biologisch gekweekt zijn.

     

    De eerste Bio-bieren kon je vroeger slechts vinden in de bio-winkels.

    Ze waren amper met mondjesmaat aanwezig.

    Tegenwoordig is de afzetmarkt vergroot en duiken ze op in de betere drankencentrales. Om zich de naam van Biologische brouwerij te mogen toe-eigenen worden de ingrediënten van het bier regelmatig gecontroleerd.

     







    The return of the white widow (7,1%Alc.Vol.)
    De Hoorn (Brouwerij Palm - Swinkels Family Brewers) – Steenhuffel








    Blond licht troebel bier met een witte romige schuimkraag

    Lichte citrusgeur
    Limoen
    Tikje koriander

    Frisse aanzet
    Lichte kruidigheid van koriander.
    Zoete smaak.
    Snoepjes.
    De afdronk is licht fruitig.
    Redelijk zoet en ietsje te veel gekruid.
    Er bestaan betere bieren in de reeks.










    Tielts Kloosterbier
    Brouwerij De Poes – Tielt





    Bruin bier met een fijne gebroken witte schuimkraag

    Het aroma is moutig
    Zoet
    Fruitig
    Tikje rozijn

    De aanzet is moutig
    Zoet
    Tikje karamel
    Kandij
    Ook hier een lichte smaak van gedroogd fruit
    Licht gebrand
    Fijne bittere toets
    Drinkt vlot
    Mooi in evenwicht
    Licht bittere afdronk en nasmaak
    Lekker allemansbier
    Nog ietsje meer karakter ging het bier ten goede komen!




    Het Kloosterbier werd door Huis Tabor en lokale brouwerij De Poes in juni 2019 op de markt gebracht.
    Het gaat om een eerbetoon aan het vroegere Patersklooster en stichter deken Johannes De Mol.
    De opbrengst gaat naar de renovatie van het klooster.

    “Deken Johannes De Mol was begin zeventiende eeuw niet alleen de stichter van het Patersklooster,
    maar brouwde ook graag en kende de stiel goed”, zeggen Martine Lambrecht en Franck de Munster van Huis Tabor. “Er werd zeker tot aan de Franse Revolutie bier gebrouwen binnen de kloostermuren. Ten tijde van de pest werd er in Tielt ook gezegd dat je geen water moest drinken, maar bier. De brouwerij lag vroeger aan de overkant van de Patersdreef. Heemkring De Roede van Tielt heeft daar nog een mooi plan van. De brouwerij verdween later, maar de paters hadden tot hun vertrek nog een ‘pintekot’, dat tussen de keuken en de refter lag en waar om 15.45 uur een biertje gedronken werd.”

    Naast het Bruin werd ook nog een blond Kloosterbier gelanceerd. Basis voor beide bieren is de graansamenstelling zoals weergegeven in de geschriften van deken De Mol: gerstemout en tarwe.




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William

    17-06-2020 om 20:04 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!