Beer & Gastronomy ambassadeur 2013
Op maandag 18 februari 2013 werd de Beer &
Gastronomy ambassadeur voor 2013 uitgeroepen door de prestigieuze Academy van
Het Biergenootschap der Lage Landen (BGLL). Deze award bekroont een bekende Belgische persoonlijkheid
die zich het voorbije jaar onderscheiden heeft door zijn of haar positieve
bijdrage aan de promotie van bier en gastronomie. Vorig jaar mocht Jean Blaute
de prijs in ontvangst nemen. Hij verdiende zijn sporen met het succesvolle
tv-programma Tournée Générale.
 Het bezoekerscentrum 'Duveldepot' van Duvel Moortgat
De
uitreiking vond plaats in het gekende Duveldepot in Breendonk (Puurs).
Ik was maar al te blij met de uitnodiging en ging er gaarne op in.
Naar het Duveldepot rijden is voor elke bierliefhebber een aangename rit.
Vooral in gezelschap van een mooie dame. En als die dame dan nog
Sofie Vanrafelghem is (co-auteur en auteur van de boeken 100 x Proeven van Straffe Streekbieren en Tournée Générale 3 en
ook aan de basis ligt van het Vrouwen
en bier-project),
dan kon mijn dag niet meer stuk! Toen we het depot betraden waren al heel wat BV's (biervips) aanwezig.
 Nog aan de koffie, maar daar kwam vlug verandering in! Op de foto : Kaasaffineur Michel Van Tricht, Vlaams culinair journalist en mediafiguur Dirk De Prins, Stefaan Coutteneye (chef 't Hommelhof in Watou) Mediafiguur en Jean Blaute (Beer & Gastronomy ambassadeur 2012), Joachim Boudens sommelier van het
befaamde Brugse restaurant Hertog Jan en enkele leden van de Academy van Het Biergenootschap der Lage Landen (BGLL).
 Op de foto Jean Blaute (Tournée Générale) geflankeerd door Hildegard van Ostaden (microbrouweij Urthel Ruislede) en Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier Auteur Boek Tournée Générale 3)
 Chef-kok Hilaire Spreeuwers (Bierrestaurant Bitter Zoet Zonhoven) in gezelschap van Stefaan Coutteneye (Chef Restaurant - t Hommelhof in Watou)
Joachim Boudens is Beer & Gastronomy Ambassador 2013

Commercieel directeur Olav Blancquaert verwelkomde in naam van Duvel-Moortgat alle aanwezigen

Andries De Groen, Grootheraut van het BGLL. gaf een korte toelichting.
Voor
de toekenning van de Bier & Gastronomie Award. werd in 2011 een prestigieuze ACADEMY in het
leven geroepen, die op zoek gaat naar een bekende persoonlijkheid die zich het
voorbije jaar bijzonder heeft onderscheiden door zijn/haar positieve bijdrage
aan de promotie van bier en gastronomie. De ACADEMY wordt voorgezeten door Dirk
De Prins (culinair journalist) en zal voor het tweede jaar deze AWARD
toekennen, dit in opvolging van de vroeger jaarlijks toegekende Bier &
Gastronomie Award.


Yannick Boes, voormalig directeur van brouwerij Alken en President
van de Confederatie van Belgische
Bouwers op het spreekgestoelte.
Ons klein land kent een bijzonder rijke biertraditie en sinds
vorig jaar wordt er jaarlijks een Belgische Beer & Gastronomy Ambassador
uitgeroepen door de ACADEMY. Deze ACADEMY wordt voorgezeten door Dirk De Prins
en hierin zetelen de bestuursleden van het Biergenootschap der Lagen Landen en
Stefaan Coutteneye (chef t Hommelhof in Watou), Geert Van Hecke (Karmeliet***
in Brugge), Alain Coninx en Jurgen Ramaekers (Culinaire Ambiance). Deze beer
& gastronomy ambassador zet niet alleen het Belgisch bierlandschap en de
speciaalbieren in de kijker, hij of zij legt ook een duidelijke link met
gastronomie.
 Dirk De Prins mocht de naam van de Beer & Gastronomy Ambassador 2013 bekend maken.
Vorig jaar mocht Jean Blaute de allereerste award in ontvangst
nemen en dat had hij voornamelijk te danken aan het succesvolle tv-programma
Tournée Générale waar hij verschillende brouwerijen bezocht. Dit jaar
gaat de prijs naar Joachim Boudens. Samen met Gert De Mangeleer is hij de
drijvende kracht achter het Brugse driesterrenrestaurant Hertog Jan. Joachim
heeft veel aandacht voor bier op zijn kaart. Zo koppelt hij kazen steevast aan
mooie Belgische bieren.
 Beer & Gastronomy Ambassador 2013 Joachim Boudens
Bier verbreedt het palet aan mogelijkheden voor de sommelier,
zegt Joachim Boudens. De eerste keer dat we bier serveerden, zal een jaar
of acht geleden zijn: bij een gerecht met hopscheuten hebben we toen een
witbier geschonken. Maar soms kom je bij bier uit omdat je gerecht met geen
enkele wijn te combineren valt. Dat is het geval met een kreeftbereiding in
boter: de vettigheid vocht met eender welke wijn die we probeerden. In dat
gerecht zaten ook verse kersen en zo kwamen we uiteindelijk bij een kriek. Het
bleek een perfecte combinatie en de gasten waren er weg van.

 Joachim mocht in het bezoekerscentrum van
Duvel-Moortgat d eze prestigieuze Award in ontvangst nemen uit de handen van
Andries De Groen, grootheraut van het Biergenootschap der Lage Landen (BGLL) .


Daarna volgde een Panelgesprek/interview door
Dirk De Prins en Stefan Couteneye
In de eerste plaats is de kersverse Beer & Gastronomy
Ambassador erg vereerd met deze titel, maar uiteraard wil hij in 2013 ons
nationaal biererfgoed actief blijven promoten. Eigenlijk doen we dat op dit
ogenblik veel te weinig. Bier is een fantastisch product. Heel de wereld
benijdt ons om onze diversiteit aan bieren; wij spelen die troef nog altijd
veel te weinig uit.
Gastronomische food- en bierpairing
Daarna volgde voor de genodigden een Gastronomische food- en bierpairing door niemand minder dan Gert De Mangeleer van 3* restaurant Hertog Jan uit Brugge. Uiteraard begeleid met de prachtige bieren van Duvel Moortgat
 Vedett Extra White (4,7) begeleide enkele gerechtjes

Vlnr :
Sven Gatz (Directeur v.d. Belgische Brouwers), Han Hidalgo NL (Biercuisine en
auteur van de boeken Biertapas, Jazzcookin) en uw dienaar William Roelens (HOPnieuws,
Bierblog)
Foto : M. Therese Bruggeman
 Meringue van passievrucht, crème van foie gras & krokantje van
coca-cola - Vedett white

Anneke
(Fleur) Rijkers (Zythologe) bij Chef-kok Hilaire Spreeuwers (Bierrestaurant
Bitter Zoet Zonhoven)

Licht
gerookte paling met rode biet & sesam - Vedett white
 Alain Coninx (VRT)


Krokantje
van aardappel, crème van licht gerookte aubergine, miso en schijfje champignon
- Vedett white
 Avocado gepaneerd in tomaatpoeder, fleur de sel, olijfolie (Hertog Jan obv arbequine & merot olijven uit catalonië Spanje) - Liefmans Goudenband (8,0%)
 Een dienblad Bollekes

Bierjournalist Christian Deglas, Han Hidalgo NL (Biercuisine en auteur van de boeken Biertapas, Jazzcookin)en William Roelens (HOPnieuws en Bierblog) (Foto :Sofie Vanrafelghem)

Tête
pressé, zoetzure groentjes vanop de boerderij, crème van linzen en schijfjes
koolrabi - Bolleke Koninck (5,2%)


Aardappel
mousseline, koffie, vanille & mimolette kaas (Noord Frankrijk, Boule de
Lille, +_ 24m) - Duvel Triple Hop 2012 met citra Hop (9,5%) Volgende vrijdag kom de versie 2013 op de markt met de Japanse hop Sorachi Ace!!!
 Proost en tot in 2014 ! Mieke De Vylder. Brand Manager bij Duvel Moortgat (marketing) Sluit deze reportage af
24-02-2013 om 00:00
geschreven door William Roelens
|