Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    31-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Stille Nacht’ Onlangs gehuldigd als beste Kerstbier van het 23ste Kerstbierfestival van Essen.










    ‘Stille Nacht’
    Onlangs gehuldigd als beste Kerstbier
    van het 23ste Kerstbierfestival van Essen.












    De Dolle Brouwers altijd een blij weerzien!




    Eén letter S is het verschil tussen het dorp Esen (deelgemeente van Diksmuide) en de gemeente  Essen (Antwerpen) en toch zijn ze met elkaar al jaren verbonden. Het Kerstbier ‘Stille Nacht’ van de Dolle Brouwers is er de oorzaak van.

    Zondag laatst kwam het voltallig bestuur van de Zythos biervereniging ‘Ober’ uit Essen bij brouwerij ‘De Dolle Brouwers’ op bezoek om de oorkonde van Beste Kerstbier 2017 te overhandigen.








    Ondanks dat de prijs voor het Beste Kerstbier nog moest overhandigd worden stond
    de Boskeun van Pasen al ons op te wachten






    Stille Nachtbieren proeven en beoordelen




    Vooraleer de plechtigheid begon kregen de Essense biervereniging en enkele persmensen 
    van brouwer Chris Herteleer

    een unieke proeverij voorgeschoteld.
    We mochten 7 oudere Stille Nachtbrouwsels beoordelen.








    Vooraleer we proefden kregen we van Chris nog een Trappisten Biergistpil.


    "TRAP" biergist is een micro-organisme (Saccharomyces cerevisiae) dat zich vermengvuldigt
    op gekiemende gerst, een uiterst rijk voedingsmileu. Natuurlijke bron vitamine B1, B2 en B3.
    Men kon het bier beter beoordelen,  we kregen er stevig en glanzend haar van.
    Ook sterke nagels en een gezonde en zuivere huid,
    Vitaliteit en energie en het is een hulp bij een vermageringsdieet.
    Dus iedeaal voor aan een moeilijke proeverij te beginnen








    Uiterste concentratie bij de pers en andere genodigden!









    Jan Ober één van de beste proevers van Europa!









    De derde batch van het Stille Nacht brouwsel uit 2015 diende als leidraad.












    De zeven geproefde bieren!




    Zo proefden wij Stille Nacht 2016 eerste, tweede , derde en vijfde batch en tenslotte batch twee en drie van 2017.
    Ze waren allemaal verschillend. Niet zoveel maar toch. 
    Het ene bier blonk uit in meer honingaroma de andere in iets meer alcoholwarmte

    en kruidigheid.
    Kortom alle bieren waren toch allemaal gebrouwen in hun eigen excentrieke stijl.
    Stille Nacht blijft een Kerstbier met ballen!






















    Na het proeven werden we verrast met een stevig middagmaal. Een versgebrouwde Boskeun van 't vat vergezeld
    met boterhammen en lekkere Oerbierpaté!






    Stille Nacht beste Kerstbier 2017



    Uit de handen van een trotse Ober voorzitter Gunther Mertens en voltallig bestuur
    mocht brouwer Kris Herteleer de begeerde Oorkonde in ontvangst nemen.








    De mensen van Ober (Essen) met Kris Herteleer (Esen)




    Het wordt stillaan een jaarlijkse traditie dat ‘Stille Nacht – 12%Alc.Vol.’ de begeerde trofee in ontvangst mag nemen.
    Het bier wordt al sinds 1981 op ambachtelijke manier gebrouwen in de ketels van De Dolle Brouwers.
    Het allereerste brouwsel telde slechts 216 bakken. Men brouwt het bier tussen eind september en eind oktober zodat het gedegusteerd kan worden in de winterperiode.
    Het is een van de bieren met de zwaarste densiteit van het wort (22°Plato)
    dit komt door de witte kandij die toegevoegd word.

    Elk jaar worden meerdere brouwsels van dit bier gebrouwen. Dit jaar brouwde Kris 12 brouwsels van 2500 liter.
    Stille Nacht viel al 10 maal in de prijzen en word nog altijd beschouwd als een van de beste Kerstbieren van het land gekozen door de duizenden bezoekers van dit legendarisch bierfestival.






    Ober voorzitter Gunther Mertens geflankeerd door Els en Kris Herteleer




     
    Zythosvereniging Ober

    Ook het jaarlijks Kerstbierfestival waar u een uitgebreid gamma aan Belgische kerst- en winterbieren kunt proeven is al jaren lang een traditie. Ober doen al jaren hun best om alle bezoekers (meer dan 2000) te verrassen met exclusieve brouwsels van de meest afgelegen brouwerijen. In totaal presenteerden ze tijdens de editie 2017 een lijst van om en bij de 200 bieren, waarvan 22 van het vat en 1 warm geserveerde gluhkriek. Het kerstbierfestival bevestigd al jaren zijn reputatie als internationaal topevenement, een ontmoetingsplaats voor bierliefhebbers uit alle windstreken en werelddelen. Het mag dan ook als een van de grootste Kerstbierfestivals van Europa genoemd worden.
     
     
     



    Gezellige drukte


    Vanaf 14hoo werden de deuren van de brouwerij zoals elke zondag opengesteld voor de vele bezoekers.
    Het werd een drukke namiddag met toeval of niet veel gekende gezichten.
    Jan Cortens landde met een busje vol Japanners.
    Hans Bombeke had Italiaanse bierliefhebbers mee waaronder de beste Geuzekenner van Italië Lorenzo Dabove.
    Uit Denemarken kwam Tony Trondhjem Sorensen opdagen.
    Ook blij om ze eens te ontmoeten waren de uitbaters van het Oerbiermancafé uit Tokio. 








    De uitbaters van het Oerbiermancafé uit Tokio smaenmet gastvrouw Els















    Jan Courtens bracht en busje Japanse Toeristen mee. 









    Uit Nederland Jan Ober, Lorenzo Dabove uit Italië en ikke uit Gullegem





    De Dolle brouwers Internationaler kan niet!
    Een leuke dag!
    Bedankt Kris en Els








    Nu nog op tafel maar weldra bij de negen andere aan de oorkondemuur!






    Groeten
    William Roelens



    INFO

    De Dolle Brouwers
    Roeselarestraat 12B
    8600Esen (Diksmuide)
    Open op zaterdag en zondag van 14u00 tot 19u00 België
    info@dedollebrouwers.be







    X

    31-03-2018 om 17:13 geschreven door William Roelens


    26-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe brouwerij voorgesteld tijdens de opening van het Toeristisch seizoen Poperinge








    Nieuwe brouwerij voorgesteld tijdens de opening van
    het Toeristisch seizoen Poperinge







    Poperinge


    In het Hopmuseum werd onlangs het nieuwe seizoen voorgesteld.
    Er werd ook terug gekeken op het voorbije jaar en het was een goed seizoen.
    Jaar op jaar groeit de belangstelling van toeristen voor de hoppestad.
    Er werden maar liefst 79.671 overnachtingen opgeteld.
    De interesse gaat uit naar het Hopmuseum (13% meer bezoekers), Bezoekerscentrum Lijssenthoek Military Cemetery + 9%), Dodencellen, Talbothouse (+10%), Volkssportroute +/- 300 mensen meer.

    Het evenement van 2017 was ongetwijfeld de driejaarlijkse Bier- en Hoppefeesten.
    Ook de twee brouwerijen St. Bernardus en De Plukker kregen meer en meer biertoeristen over de vloer.
    Alle activiteiten van 2018 vind je terug op de website van Dienst Toerisme
    http://www.toerismepoperinge.be






    Toerismetrofee 2017







    vlnr : Ivan Vandekerkhove, Burgemeester Christof Dejaegher, Johan Claerhout, 
    Laureaat Bertin Deneire en echtgenote en schepen toerisme Jurgen Vanlerberghe 




    Tenslotte nog vermelden dat De Hr.Bertin Deneire de Toerismetrofee 2017 uit de handen van schepen Jurgen Vanlerberghe in ontvangst mocht nemen. De Piconbrigade zorgde voor de sfeer. Daarna werden de deuren geopend voor een gastronomisch Poperinge!

    Diezelfde avond werd door diensthoofd Toerisme Ivan Vandekerkhove een nieuwe brouwerij en hun eerste bier voorgesteld.




    Artisanale brouwerij Werbrouck




    vlnr : Brouwer Conrad Werbrouck en de zaakvoerders Sam Werbrouck en echtgenote Lien Vanneder




    Reeds vele jaren is Conrad Werbrouck gepassioneerd door bier.
    Al acht jaar is hij ook bezig met het creëren van eigen bieren in het Oost-Vlaamse Olsene.
    Door de vele positieve reacties op zijn bier is het idee gegroeid om daar iets professioneels mee te doen.
    Aangezien zoon Sam en zijn echtgenote tijdens het weekend in de horeca werkzaam zijn was de stap vlug gezet.
    Ze kochten het prachtig pand ‘Den Gouden Arend’ in Roesbrugge (deelgemeente van Poperinge)
    en de samenwerking tussen vader en zoon was vlug geklonken.


    Brouwerij

    Het is de bedoeling om later in Roesbrugge een brouwerij op te starten.
    Momenteel proberen ze nu een zo groot mogelijke afzetmarkt uit te bouwen en ondertussen
    werken ze naarstig verder aan hun zaak Den Gouden Arend.
    Wat het grootste doel is voor de nabije toekomst is vooral om hun bier verder op de Belgische bierkaart
    te zetten en hun eigen zaak te openen.

    In de Gouden Arend in Roesbrugge willen ze de mensen de kans geven om te zien waar het bier wordt gebrouwen
    en hoe het wordt gebrouwen.
    Naast rondleidingen kunnen de mensen eventueel ook een workshop meepikken en zelf even brouwer zijn.
    Bovenal zullen de bezoekers er in een authentiek kader hun bier kunnen degusteren en er een kleinigheid eten.





    Bieren







    Tripel amber (9,5%Alc.Vol.)

    Amberkleurig bier met een romige gebrokenwitte schuimkraag

    Kruidige neus met een prik van Zoethout

    De aanzet is moutig
    Ook hier zijn kruiden waarneembaar
    Redelijk bitter
    Toetsen van munt
    Zoethout
    Lichte alcoholwarmte
    Anders dan een standaard tripel



    Momenteel hebben ze twee bieren, een dubbel bruin van 8° en de tripel amber van 9,5°.

    De bedoeling is om hun gamma uit te breiden tot vijf bieren.
    Er komen meer bepaald nog een pils, een kriekbier en weldra een tripel blond bij.
    Alle twee de bieren zijn bovendien gemaakt met 100% Belgische (Poperingse) hop.
    De bieren worden in afwachting van de eigen brouwerij gebrouwen bij Gulden Spoor uit Gullegem


    Het logo

    De zaak is gevestigd in het historische pand 'Den Gouden Arend' op het Roesbruggeplein in Roesbrugge.
    Het gebouw is héél goed gekend in de regio, vandaar de verwijzing naar een gouden arend in hun logo.

     

    Geïnteresseerden kunnen reeds wat info vinden rond de zaak en de bieren, alsook contact opnemen via hun website: www.brouwerij-werbrouck.be.






    Groeten
    William Roelens










    26-03-2018 om 16:23 geschreven door William Roelens


    19-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (53) - Bossuwé Bascet Case I.S.A. - Hof Weissen Widow - Jackie Brown - Jour de Fete - OX 12







    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (53)






    Bossuwé Bascet Case I.S.A. (6,0%Alc.Vol.)
    Bossewé Brewing – Kortrijk
    Gebrouwen bij brouwerij Eutropius – Menen







    Amberkleurig wazig bier met witte fijne schuimkraag

    Moutige neus
    Met fijn fruitaroma

    De eerste slok is zoet
    Gevolgd door een harde bitterheid
    Het zoete en de bitterheid wisselen elkaar af
    Een fruitigheid van rode sinaas komt naar boven.
    Lichte hoptoets?
    laat zich vlot degusteren
    Bittere afdronk
    Al bij al een lekker zomerbiertje










    Hof Weissen Widow (3,5%Alc.Vol.)
    ‘t Hofbrouwerijke – Beerzel






    Heldergeel bier met witte romige schuimkraag

    De neus ruikt zurige prikken
    Graanaroma’s

    De aanzet is lichtzurig
    Lichte citroensmaak
    Scherpe smaak in de mond
    Yohurt
    Vervelend
    Er zit geen balans in het bier
    Lichtzurige afdronk
    Nadien een lichte bittereheid in de mond
    Eigenaardig bier!









    Jackie Brown (6,0%Alc.Vol.)
    Mikkeller – Kopenhagen (DK)
    Gebrouwen in de Proefbrouwerij – Lochristi








    Donkerbruin bier met beige grove schuimkop

    Aroma van karamelmout
    Citrusprik

    De eerste slokjes zijn toetsen van bruine karamel
    Geroosterd
    Donker fruit
    Koffie
    Bitterheid laat zich opmerken
    Volle body
    Evenwichtig
    Geroosterde suiker in de afdronk
    Lekker bier











    Jour de Fete (4,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Vleesmeester - Boechout
    Gebrouwen bij Anders – Halen






    Blond wazig bier met witte fijne schuimkraag

    Het aroma is vrij hoppig
    Fruitige toetsen van mango

    De eerste slok is floraal
    Bitterheid komt onmiddellijk opdraven
    Mango, pompelmoes
    Redelijk volmondig ondanks de lage alcoholwaarde
    Fris bier met een bier waarvan de bitterheid blijft aanhouden.
    Bittere afdronk
    Lekker brouwsel
    Vive la fete









    OX 12 (10%Alc.Vol.)
    OX Brewery – Wevelgem





    Donkerbruin bier met gebroken witte romige schuimkraag die vlug verdwijnt.

    Zoet aroma
    Licht geroosterde prikken
    Koffie toets
    Aroma van likeur Port

    Zoete aanzet
    Lichte gebrande smaak
    Alcoholwarmte
    Pruimpjes
    Tikje Chocolade in de mond
    Een lichte bitterheid
    Soms wat fruitig
    Best eventjes laten liggen om de kwaliteit te verbeteren
    Toch een lekker bier uit mijn gemeente








    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William










    19-03-2018 om 16:51 geschreven door William Roelens


    08-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tasting hopscheuten & bier - Hopmuseum Poperinge













    Tasting hopscheuten & bier







    De startplek voor een bierexploratie!






    Eindelijk was het zover.
    Na een winterstop van een paar maanden opende het Hopmuseum
    op 3 en 4 maart jongstleden terug haar deuren.

    Zoals elk jaar gaat de start van het nieuwe seizoen gepaard met het
    degusteren van hun keldervoorraad streekbieren.

    Dit jaar waren ook enkele hapjes met hopscheuten voorzien.
    Ondanks de hevige vrieskou kon Conservator Sofie Adriaen
    de bezoekers verrassen met twee gerechtjes klaar gemaakt met verse hopscheuten.








    Conservator Sofie Adriaen
    met een bakje verse hopscheuten
    .











     Verse hopscheuten met zalm







    De Bieren





    De bieren die op deze twee dagen te proeven waren, zijn bieren die het museum dubbel heeft
    of overschotten van het bier van de maand. Hier en daar zaten er pareltjes tussen.















    Wat je allemaal kon proeven was te vinden op een bord met kleine etiketjes waar de namen van de bieren op stonden.
    U haalde het etiketje van het bord en wisselde het in voor een jeton.
    Met deze jeton (1,5 euro) en het etiketje kon je dan het bier laten uitschenken aan de toog.

    Bieren waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden
    kon je gratis proeven of zelfs meenemen naar huis.











    De Tripel van Brouwerij De Plukker was voor veel toeristen een openbaring!










    Cheval Godet Tripel (8,1%Alc.Vol.)
    Sapiens Brewers – Nivelles

    Blond helder bier met witte romige schuimkraag.

    Het aroma is moutig, karamel
    een tikje citrus

    De aanzet is zoetmoutig
    Karamel
    Fruitige toetsen
    Licht hoppig
    Zoete afdronk
    Matige tripel!










    Elk jaar komen gedurende deze tweedaagse hoe langer hoe meer mensen opdagen!








    Tijdens het proeven konden de bezoekers genieten van de fantastische biermuur die het museum te rijk is. De Belgische biercollectie is opnieuw aangevuld met +/- 280 nieuwe bieren. Een 2250 Belgische bieren staan nu te pronken in de meterlange kasten. Dit jaar zijn er 9 nieuwe kasten bijgekomen waarvan vijf volledig gevuld. Wat u niet kan vinden zijngelegenheidsbieren, dit zijn bieren die eenmalig gebrouwen worden voor een of andere gelegenheid vertelde ons stafmedewerker Peter Cleenewerck.








    Spencer Trappist Ale (6,5%Alc.Vol.)
    Spencer brewery – Massachusetts (USA)

    Donkerblond bier
    Fijn wit schuim
     
     Het aroma is moutig.
    Kruidnagel vult de neus

    De eerste slok is eveneens kruidig.
    Kruidnagel en koriander stellen zich op.
    Achteraf ietsje fruitig
    Toetsen van banaan.
    Een beetje kandij
    In de achtergrond een mooie bitterheid
    De body is redelijk
    De bitterheid houd matig aan
    Droge en zachte afdronk
    De smaak vloeit langzaam uit.
    Niet slecht
    Geïnspireerd op Belgische Tappistenbieren









    Stafmedewerker Peter Cleenewerck die zich over het bierpatrimonium ontfermt!












    Sint-Arnoldus, Patroonheilige van de Bierbrouwers















    Oerbier (9,0%Alc.Vol.)
    De Dolle brouwers – Esen


    Donkerroodachtig bier met beige volle romige schuimkraag.

    Heerlijk aroma van donker fruit
    Donkere suiker
    Gistig

    De smaak is heerlijk.
    Donker fruit – Pruimen
    Chocolade en koffie toetsen
    Toffee
    Zoet stroperig en zwoel
    Lichte bitterheid
    Toppertje uit de Westhoek!














    Digitale Biertafel



    Uitleg over de bieren vind je op de interessante en leerrijke digitale biertafel die in het midden van het museum staat.

    U vind er een overzicht van bijna alle Belgische bieren door een eenvoudige tik op het scherm.









    De digitale Biertafel, het pronkstuk van het Museum










    Rio Reserva (10,5%Alc.Vol.)

    Struise Brouwers – Oostvleteren

    Amberkleurig bier met gebroken witte volle romige schuimkraag

    Heerlijk moutig aroma
    Wijnprikken
    Licht zoet

    Zoete aanzet
    Donkerfruit toetsen
    Toffe
    Vanille toetsen
    Vijgen
    Romig en zacht
    Uitgebalanceerd
    Lekker complex struis bier








    Museum


    Natuurlijk was het Hopmuseum niet alleen open om bieren te bekijken en te proeven.

    De bezoekers konden ook het museum bezoeken waar door de jaren heen een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen te bewonderen vallen die de geschiedenis en de levenscyclus van de hop weergeven.
    Annemie en ik waren niet alleen.
    Jaar na jaar komen hoe langer hoe meer mensen op dit unieke evenement af.











    Leuk vertoeven in het Hopmuseum.

     


    Wanden met meer dan 2250 verschillende Belgische bieren.
    Dit moet u toch eens gezien hebben







    INFO

    Hopmuseum
    http://www.hopmuseum.be/

    T: + 32 (0)57 33 79 22

    Gasthuisstraat 71

    F: +32 (0)57 33 58 07

    B-8970 Poperinge

    hopmuseum@poperinge.be




    Groeten

    William en Annemie

    08-03-2018 om 14:08 geschreven door William Roelens


    05-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen 9 - Witte van Magritte - Geiren Meugen Blond - Geirn Meugen Donker - Night Drift







    Dinsdagnamiddag proeverijen (9)




    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?
    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’





    Brasserie de la Senne

    Brasserie de la Senne brouwde samen met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK) de surrealistische ‘Witte van Magritte’. “Het is een bruin bier, en ziet zoals het etiket vermeld er helemaal niet wit uit. Helemaal in de geest van de kunstenaar”, klinkt het.
    Het werd gebrouwen op 15 augustus de dag dat dat Magritte 50 jaar geleden stierf.
    Ook het etiket staat helemaal in het teken van de surrealist. “Dat is een samenwerking geworden tussen beide designerteams. Zowel de pijp en de bolhoed en andere kenmerkende elementen van Magritte zijn er op afgebeeld.”
    De Witte van Magritte is of was alleen te koop in de museumshop van het KMSK en in het café van het museum.






    Witte van Magritte (5,3% Alc.Vol.)
    De Zennebrouwerij – Brussel
    White beer whit black magic






    Donkerbruin licht wazig bier met gebroken witte schuimkraag

    Fijne granige moutige neus
    Hoppig en Fruitig
    Licht zuurtje
    Kruidige toetsen

    Moutige aanzet
    Lichtjes zurig door de tarwe
    Zoet
    Lichte bitterheid
    Licht gebrande mout
    Geroosterde prikken
    Karamel
    Zacht en fruitig
    Alles netjes verdeeld en in balans
    Geen uitgesproken smaak.
    Lekker toegankelijk bier
    Voor een tevreden museumbezoeker









    Brouwerij van Renterghem


    Zoals vele West-Vlamingen trokken Bruno Van Renterghem en Ellen Vanduynslager naar Oost-Vlaanderen. Meer bepaald in Knesselare in het Meetjesland. Beiden zijn ze geboeid door smaken en geuren. Ze volgden talrijke opleidingen in de wijnsector, koken, brouwen enzoverder. Al jaren experimenteerden ze in hun keuken met geuren en smaken, allerlei soorten hop en kruiden Dit om een eigen bier te ontwikkelen. Een dynamisch koppel dat kun je wel zeggen.
    Hun brouwsels van 240 liter per sessie zijn heel ambachtelijk opgebouwd.
    De smaken moeten primeren en zich onderscheiden van andere meer commerciële bieren.
    Hun eerste bier ‘Geirn Meugen blond’ is een lofdicht aan de woorden van Bruno’s overleden Grootvader Jerome. ‘dat we ze nog lange geirn geirn meugen’ sprak hij telkens bij het degusteren van een goed glas bier.

    Hun eerste bier (uitgebracht juli 2017) is de ‘Geirn Meugen blond’, een ode aan de overleden grootvader. ‘Ze kozen voor hun bier een West-Vlaamse naam, teruggaand op hun roots die in Zwevezele bij Wingene liggen. Bruno’s grootvader Jerome Van Renterghem zei, toen ze samen een biertje dronken, ‘dat we ze nog lange geirn geirn meugen’. Hij bedoelde daarmee: gezondheid, dat we nog lang samen kunnen genieten, gezellig samen kunnen zijn en iets lekkers mogen drinken.’
    Ze kozen om hun bier een West-Vlaamse naam te geven, teruggaand op hun roots die in Zwevezele (Wingene) lagen.
    Met Geirn Meugen Donker hebben ze hun tweede bier in roulatie gebracht. Bruno en Ellen zijn ambitieus en willen graag de authentieke Belgische bierstijlen herinterpreteren. Zij blijven voorlopig kleinschalig én authentiek.




    Geiren Meugen Blond (7,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Renterghem - Knesselare





    Blond helder bier met witte schuimkraag

    Licht moutige neus
    Hinten van fruit
    Appelsien

    Moutig begin
    Fruitig
    Prettig mondgevoel
    Perfecte balans tussen zoet en bitter
    Zacht en aangenaam bier
    Licht bittere afdronk
    Allemans vriend






    Geirn Meugen Donker (6,8%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Renterghem - Knesselare







    Donkerbruin bier met beige romige schuimkraag

    Moutig aroma
    Geurige karamel
    Donkerfruit prikken

    Lichte bitterheid
    Mooi in balans
    Zacht mondgevoel
    Chocolade toetsen
    Alles matig verdeeld
    Lekker volksbier








    Night Drift (9,9%Alc.Vol.)
    Brussels Beer Project – Brussel







    Bruin tot zwart bier met lichtbruine schuimkop die vlug verdwijnt.

    Geurig aroma van gebrande koffiemout
    Zoethouttoetsen
    Chocolade

    Zoete aanzet
    Licht bittere toetsen
    Donker fruit
    Geroosterde prikken
    Gebrande afdronk
    Geen top maar een lekker bier in zijn genre




    Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze.
    Wat volledig normaal is.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.



    Groeten

    Geroen en William












    05-03-2018 om 14:36 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!