Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chris Bauweraerts te gast bij de ‘Vrienden van het Hopmuseum’ - Poperinge







    Chris Bauweraerts te gast bij de ‘Vrienden van het Hopmuseum’ - Poperinge




    Chris Bauweraerts (oprichter van brouwerij Achouffe) was donderdagavond te gast bij de ‘Vrienden van het Hopmuseum’. Voor een volle zaal bracht hij de geschiedenis van Achouffe en de brouwerijen van Duvel-Moorgat in beeld. Een deel van de opbrengst (500 euro) ging naar de Speelpleinwerking ‘Fantastiek’ een vereniging voor kinderen met een beperking. Naast 6 bieren van de Moortgatfamilie waren ook lekkere hapjes te proeven van Breydelham.

    Als ik de naam Chris Bauweraerts vermeld

    dan weten de meeste bierfanaten over bijna de gehele wereld wie ik bedoeld.

    Als ik de naam Achouffe laat vallen dan ben ik vrijwel zeker dat de
    meeste blogbezoekers de streek en de bieren kennen.

    Ik zeg niet dat iedereen ze al heeft gedegusteerd
    maar er al over gehoord is bijna zeker.

     

     

    Chris en zijn schoonbroer Pierre waren de bezielers van het bier Achouffe?
    Op het einde van de jaren 70 vielen deze twee mannen letterlijk voor de charmes van de Vallei der Feeën in Achouffe.
    Ze kwamen in aanraking met kabouter Marcel die regelmatig hun pad kruiste.
    Ze waren zo gehecht aan de streek dat ze besloten om er in 1982 een brouwerij op te richten.
    Brouwerij Achouffe.
    Het lekkere brouwsel dat iedereen kent onder de naam LA CHOUFFE werd geboren, geproefd en goedgekeurd ! 
    Er werd zelfs voor Nederland een Chouffe Bok 6666 gebrouwen.
    Een bevriende tekenlerares ontwierp de afbeelding van Marcel de beroemde kabouter.
    Brouwerij Moortgat nam in september 2006 de Ardeense brouwerij over.
    6666 werd een magisch nummer.

    Ondanks de overname is Chris Bauweraerts nog steeds
    verbonden met de brouwerij.

    Hij is nu ambassadeur van Duvel Moortgat en gaat nu
    wereldwijd de bieren gaan promoten.

    Zijn promotiecampagne noemt de Slow Brew Tour of Belgium

    Bijna alle landen hebben kennis gemaakt met de bieren
    waarop de sympathieke kabouter staat afgebeeld

     

    Tijdens de spreekbeurt verwende de vrienden van het Hopmuseum het publiek 
    met allerlei Breydelhamvariëteiten die soms zeer verrassend uitpakten;
    zoals ham, gegrilde Vlammetoortsen 



    Het was een fantastische avond
    met een boeiende sympathieke spreker
    en lekkere Moortgat bieren en Breydelhapjes


    Bedankt Chris!












    Voorzitster Annemarie Declerck verwelkomde iedereen in naam van de Vrienden









    Het Bestuur met van l.n.r.
    Peter Cleenwerck, Sofie Adriaen, Chris Bauweraerts, Annemie Declerck, Joris Cambie en Edwin Ghequire










    Een deel van de opbrengst (500 euro) ging naar de Speelpleinwerking ‘Fantastiek’ een vereniging voor kinderen met een beperking.











    Chris met zijn verhaal voor een aandachtige zaal










    De lekkere Breydelham 











    Bij het uitdelen van de rode Achouffemutsen was er een speciale groene bij 
    voor Hoppeteler Joris Canbie. 










    Een Rodemuts groepsfoto met een deel van het publiek op de trappen van het Hopmuseum











    Het publiek werd verwend met bier en hapjes










    Rode mutsen en selfies!











    Lekkere Breydeltoostjes








    Voorzitter Poperingse Bierclub Guy Osteux aan het schrijven van een Achouffe Postkaart.
    De Moortgatbieren waren al halfvol of halfleeg?











    Zonder woorden










    De geschonken bieren van Duvel Moortgat waarvoor hartelijk dank
    aan deze fantastische brouwerij!











    Machinist Freddy Wacho Debels was maar al te blij met 
    zijn bieren van brouwerij De Plukker












    Een zak vol Poperingse specialiteiten werd door Voorzitster Annemie Declerck 
    overhandigd aan Chris.












    Bij het naar buitengaan kreeg iedereen een tas met diverse geschenken.
    Van een Flesje Houblonne, een Chouffe glas, Kabouters, Magnetische Chouffe capsules tot
    Verminderingsbonnen van Breydelham 




    Iedereen was vol lof over deze avond
    Ook Gastspreker Chris was tevreden over het aandachtig publiek!




    INFO

    Brouwerij Achouffe
    Duvel Moortgat
    Breydelham
    Poperings Hopmuseum
    Vrienden van het Hopmuseum




    Groeten
    William









    30-10-2019 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 9 - Queue de Charrue Triple - Ter Dolen Tripel - Tripel d'Anvers






    Tripels 9
     

    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.

    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.

    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!

    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 
     






    Queue de Charrue Triple (9,0%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Vanuxeem

    Door Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde








    Lichtblond bier met romige witte schuimkraag

    Moutige aanzet
    Zoet aroma
    Kandijsuiker

    De eerste slokken zijn zoet
    Tikje metaal
    Kruidige toetsen
    Lichte alcoholwarmte
    Gistige fruitige toets
    Een beetje plakkerig
    Evenwichtig
    Licht bittere afdronk
    Goede tripel die in de Weshoek geapprecieerd word.




    Queue de Charrue is de naam van een aantal Belgische bieren. Ze worden gebrouwen voor Brouwerij Vanuxeem, vroeger een brouwerij maar nu een Bierfirma en drankenhandel in Ploegsteert, een deelgemeente van Komen-Waasten in de provincie Henegouwen. op de grens met West-Vlaanderen en Frankrijk.

    Brouwerij Vanuxeem bestaat sinds 1906 en brouwde uiteenlopende bieren. In 1966 werd de productie echter stilgezet. In 1986, het jaar van het bier, startte Vanuxeem terug met het op de markt brengen van bier - zij het niet meer ter plaatse gebrouwen – en werd het eerste Queue de Charrue-bier gelanceerd.

    De naam “Queue de Charrue” is een letterlijke Franse vertaling van de naam van de gemeente waar de brouwerij is gevestigd: Ploegsteert (queue = staart en charrue = ploeg). Ploegsteert heeft geen officiële Franse naam en is een Franstalige gemeente met faciliteiten voor Nederlandstaligen.
    Queue de Charrue tripel wordt gebrouwen bij Brouwerij Van Steenberge in Ertvelde.






    Ter Dolen Tripel (8,1%Alc.Vol.)
    Brouwerij Ter Doolen - Helchteren









    Heldere amberkleurig bier en gebroken witte romige schuimkraag.

    Rijkelijk fruitaroma
    Perzik
    tikje banaan
    suiker

    Ook de smaak heeft een lekkere fruitigheid.
    Zoet met een lichte kruidigheid
    Mooi uitgebalanceerd.
    Lichte bitterheid.
    De afdronk is gistachtig
    niet te droog
    met een aanhoudende fruitigheid.
    Voor mij een behoorlijke lekkere tripel




    Het bier wordt gebrouwen op de Kasteelbrouwerij De Dool in het Limburgse Houthalen-Helchteren
    In 1990 kocht brouwersdochter Mieke Desplenter het vervallen kasteel Den Dool. Dit waterslot dateert uit de 16de eeuw en werd bewoond tot 1977 waarna het stond te verkrotten. Er werd vier jaar lang gerenoveerd en in een van de bijhorende hoevegebouwen werd een brouwerij ondergebracht
    Deze Limburgse tripel werd in 1994 gecreëerd.
    Dit bier draagt het label ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ sinds 2008.






    De Koninck Triple d'Anvers (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Koninck (Duvel-Moortgat)





    Goudkleurig bier met een schuimende gebroken witte kraag

    De neus ruikt mout
    Tikje granig
    Fruitige prikken van banaan

    De fruitigheid zet zich door in de smaak
    Banaan en peer
    Moutigheid
    Zoete honingtoets
    Hints van karamel
    Mooi in balans
    Een lichte hoppetoets had voor afwisseling kunnen zorgen
    Maar al bij al een lekkere tripel


    Dit bier is pas sinds 2010 op de markt en is de opvolger van De Koninck Tripel
    Triple d’Anvers is een eerbetoon aan de geboorteplaats van de brouwerij.
    Brouwerij De Koninck was vroeger in handen van de familie Van den Bogaert. In zijn hoogtijdagen verkocht de brouwerij zo’n 140.000 hectoliter per jaar. Maar dat volume halveerde onder meer wegens het krimpen van de hele biermarkt.

    Brouwerij De Koninck brouwde en commercialiseerde indertijd onder meer het sterke merk ‘Bolleke Koninck’. (Sinds korte tij Bolleke genoemd)
    Op 5 augustus 2010 nam Duvel Moortgat Brouwerij De Koninck over.

    Het De Koninck bier Tripel D’Anvers won diverse prijzen!


    Groeten
    William







    29-10-2019 om 12:28 geschreven door William Roelens


    21-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen 18 - La Printanière - L'estivale - L'automnale - L'hivernale - Mc Def




    Dinsdagnamiddag proeverijen 18





    Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.


    Waarom op dinsdag?
    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

     

    Voor onze 18de proeverij bracht Geroen (Met dank aan Jan Suis)
    4 bieren mee van Brasserie Brasse & Vous – Luik
    En McDef van Stefaan Baumont brouwers van het Schooiersbier









    Brasse & Vous Capucine - La Printanière - S4ISONS de LIEGE
    (6,0%Alc.Vol)






    Goudblond bier met een fijne witte schuimkraag
    Veel koolzuur - gushing

    De neus ruikt een lichte infectie?
    Gistaroma

    De aanzet heeft een lichte bitterheid
    Hoppige toetsen
    Ook in de smaak is een kleine infectie waarneembaar
    Kruidigheid (Kruidnagel)
    Weinig fruit
    Dorstlessend
    geen hoogvlieger











    Brasse & Vous Alessa - L'estivale - S4ISONS de LIEGE (6,7%Alc.Vol)







    Blond wazig bier met witte stabiele schuimkraag

    Gistaroma
    Lichte kruidigheid

    Frisse aanzet
    Kruidigheid meer of het eerste bier
    Scherpe bitterheid
    Lichte fruitigheid
    Tikje hop
    Iets beter dan de lente versie.











    Brasse & Vous Oriane - L'automnale - S4ISONS de LIEGE
    (6,3%Alc.Vol)







    Blond bier met hevige koolzuurexplosie – witte schuimkraag

    Gistig aroma
    Lichte kruidigheid
    Moutig – granig

    Ook hier een kruidige aanzet
    Tikje bitterheid
    Licht hoppig
    Af en toe een zoete prik
    Dorstlessend
    Beter evenwicht dan de vorige
    Verfrissend bier

    De beste van de vier










    Brasse & Vous Sighild - L'hivernale - S4ISONS de LIEGE
    (5,9%Alc.Vol)







    Wazig Goudblond bier met witte stabiele schuimkraag

    Kruidige neus
    Gistig
    Ook hier een lichte infectie

    De aanzet is licht hoppig
    Gistig
    Tikje bitterheid
    Licht kruidige afdronk
    Dorstlessend

    Eerlijk! Ik was niet wild van deze bieren



    Brasserie Brasse & Vous – Luik



    Dertig jaar lang serveerde de ene man bier dat hij niet kon produceren en de andere man reisde de wereld af om bier te brouwen dat hij niet met zijn familie kon delen. Tweeënhalf jaar geleden zijn Bruno Bonacchelli en Luc De Bruyn gaan samenwerken en richtten hun eigen ambachtelijk microbrouwerij op.

    Hoewel de mode wil dat ze Amerikaanse hop moeten gebruiken willen ze meer de traditionele Franse hop uit de Elzas gebruiken.
    Het kenmerk van deze brouwerij: bieren met een divers en uitgesproken karakter.
    Naast hun bieren brouwen ze ook bieren op aanvraag.

    Naast hun brouwzaal hebben ze ook een klein restaurant met traditionele keuken waar alles vers wordt gemaakt van verse producten.
    De Refectory Brasserie biedt ook een persoonlijke cateringservice voor privéfeesten, professionele seminars ... Op locatie of buitenshuis.




    Mc Def (9,9%Alc.Vol)
    Beaumont Stefaan – www.schooiersbier.com


    Donkerbruin bier met beige romige schuimkraag

    Het aroma ruikt naar turf
    gebrande mout
    Lichte alcohol parfum

    Ook de eerste slokken smaken naar turf
    Ietsje te veel naar mijn gevoel
    Alcohol
    Licht gerookt
    Whisky
    Vanille toetsen
    Een zetelbier
    Serieuze turf!

    Gebrouwen voor bierfirma Stefaan Beaumont




    Bierige groeten van Geroen en William
     

    21-10-2019 om 16:29 geschreven door William Roelens


    14-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 67 - Adler - Canahopper - Triporteur Haze - Koddestamper Cuvee Fumee Gently Smoked - New Anzegem IPA






    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 67









    Adler (6,0%Alc.Vol.)
    Haacht – Boortmeerbeek









    Goudkleurig bier met een witte romige schuimkraag

    Moutige neus
    Tikje ijzer

    Zoete aanzet
    IJzer in de smaak
    Lichte bitterheid
    Waterig
    Droge afdronk
    Redelijke dorstlessend bier









    Canahopper (6,0%Alc.Vol.)
    Vliegende paard Brouwers – Oedelem

    Voor Cannahopper – Roeselare








    Licht amberkleurig bier met een fijne witte schuimkraag

    Zoete neus

    Moutige prikken
    Tikje peperkoek

    Moutige aanzet
    Gistig
    Zoete smaak
    Afwisselende kruidenprikken (Hennepbloemen?)
    Banaan
    Lichte hopbitterheid
    Zoete afdronk
    Niet slecht – Ietsje te zoet voor mij
    Een van de eerste hennepbieren in Vlaanderen









    Triporteur Haze (6,8%Alc.Vol.)
    B.O.M. Brouwerij – Rumbeke
    Gebrouwen door The Brew Society Heule








    Blond bier met romige schuimkraag

    Citrus in de neus
    Lichte hoppigheid
    Tikje moutig

    De aanzet is zoet
    Tikje karamel
    Gevolgd door een hopbitterheid
    Citrustoetsen
    Sinaas
    Mooi in evenwicht
    Droge afdronk
    Een lekker bitterbier met fruitige toetsen
    Een Neipa? Ik weet het niet?









    Koddestamper Cuvee Fumee Gently Smoked (9,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor het Brouwersatelier

    Door brouwerij De Graal – Brakel








    Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkop

    Een aroma van rokerige donkere mout komt naar boven bij het uitschenken.
    Licht alcoholaroma

    Zoete aanzet
    Gerookte smaak
    Leertoets
    Karamel
    Tikje banaan
    Enkele hoppetoetsen
    Smaakcombinaties volgen elkaar op wat prettig is om te proeven!
    Voldoende evenwicht
    Zoete afdronk
    Lekker bier om te genieten








    New Anzegem IPA (5,6%Alc.Vol.)
    Brouwerij ’t Verzet – Anzegem



    Donker oranjekleurig bier met witte romige schuimkraag

    Hoparoma
    Fruitige prikjes
    Citrus in de neus
    Tikje ananas

    Fruitige aanzet
    Zoet
    Tikje karamel
    Een mooie hoppigheid komt naar boven
    Droog
    Tik citrus
    Ietsje meer dan een lichte bitterheid
    Kortom een matige lekkere WVLIPA
    Meer moet dat niet zijn!




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten

    William


    14-10-2019 om 15:20 geschreven door William Roelens


    08-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nationale Hopprijskamp en Hoptentoonstelling 2019



    Nationale Hopprijskamp en Hoptentoonstelling 2019




    Op 4 oktober vond in het Hopmuseum (Poperinge) de proclamatie plaats van de hopprijskamp 2019,
    gevolgd door de officiële opening van de hoptentoonstelling 2019

    Naast schepen van landbouw Kris Notebaert van Poperinge waren ook  Burgemeester Alice Leeuwerck, van Komen-Waasten,
    Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst), en Marc Strubbe voorzitter van de Kortrijkse brouwers aanwezig.

    Burgemeester Christof Dejaegher had zich verontschuldigd.





    Peter Cleenewerck administratief medewerker Hopmuseum verwelkomde de genodigden.







    Schepen van Landbouw Kris Notebaert





    Schepen van Landbouw Kris Notebaert wil de opgedane kennis van het leaderproject ‘transparant en betrouwbaar’ die in maart 2019 ten einde liep verder ontwikkelen. Het marktgericht omschakelen van bitterhoppen naar aromahoppen is een belangrijke beoordelingsparameter voor de Poperingse hoppeboeren. Dat is de reden dat ze op zoek moeten gaan naar iets vernieuwend.
    Onder de naam “Durahop – Duurzame hop over de grens heen” werd een Interreg Microproject ingediend dat eind juli 2019 werd goedgekeurd. Dit project loopt van 1 augustus 2019 tot 31 januari 2021.

    Dit project staat voor enkele belangrijke uitdagingen. Nl. grensoverschrijdende kennisoverdracht tussen hoptelers onderling en het opvolgen van het alfa- en oliegehalte voor, tijdens en na de oogst.
    Dit is van belang om de hop tijdig te plukken om zo de beste kwaliteit aan de brouwers te bieden.
    Door de hoptelers van elkaar te leren over de grenzen heen willen ze komen tot een duurzamere hopteelt in de grensregio met een optimale kwaliteit.

    Met het Durahop systeem willen ze de hoptelers langs beide zijden van de grens met elkaar in contact brengen.

    Door het Interreg-Project Durahop  zal gedurende twee jaar een NIR-analysetoestel ter beschikking gesteld worden aan de hoptelers. Met dit toestel kan het gehalte aan alfa- en betazuren, de droge stof, de HSI en het gehalte aan hopolie geanalyseerd worden. Het analyseresultaat wordt bepaald aan de hand van een model. Veel analyses zijn dus nodig om tot een goed model te komen.

    Het microproject DURAHOP is gefinancierd binnen bovenstaand Interregprogramma Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen.  met de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
     
    Door het uitwerken van een eigen veredelingsprogramma kunnen de Poperingse hoptelers hun positie op de Internationale hopmarkt versterken.

    De stad Poperinge diende als promotor een project in, in het kader van de PDPO 2014-2020 maatregel, nl. “Uitvoering lokale ontwikkelingsstrategieën”.  Copromotoren Inagro, de Katholieke Hogeschool Vives en het Instituut voor landbouw- en visserijonderzoek en partner de vzw HOP stapten mee in dit project met als hoofddoelstelling het ontwikkelen van streekeigen Belgische Hopvariëteiten.
    De opstart van dit programma is ook het ideale platform om de interesse vanuit de brouwsector verder aan te wakkeren en de samenwerking tussen hoptelers en brouwers te verbeteren.
    Er zal ook voldoende aandacht besteed worden aan het beschermen van de nieuw ontwikkelde rassen.
    Eind november-begin december zullen we weten of dit project al dan niet wordt aangenomen.






    Marc Strubbe brouwer en Voorzitter van de Kortrijkse Brouwers

    Marc Strubbe

    Het voorzitterschap van de Kortrijkse brouwers zal doorgegeven worden aan brouwer Ignace Vandenbossche.

    Het aantal brouwerijen is enorm aan het stijgen. Niet alleen in België maar ook in de gehele wereld.
    Het is voor de grote brouwerijen beangstigend hoeveel kleinere brouwerijen er dagelijks bij komen.
    Maar als het aantal brouwerijen stijgt, stijgt ook het aantal bieren. Maar U kunt alleen bier maken wanneer er goede ingrediënten gebruikt worden. Een brouwer als hij creatief wil zijn heeft dus een verscheidenheid aan hopsoorten nodig. Gelukkig vinden we die hier in Poperinge.
    En wij brouwers kunnen het maar toejuichen dat jullie afgestapt zijn van deze traditionele hoppen. Wij zijn jullie daar zeer erkentelijk voor.

    Ik heb nog eens gezegd om de hop direct te verwerken , pelleteren is voor ons belangrijk, want wij brouwers kunnen de hopbellen moeilijker achteraf uit het bier halen. Kleine hobbybrouwers hebben daar minder moeite mee. Wij zijn dus aangewezen op gebruik van pellets.

    Nu zie ik dat er een viertal hopboeren hun eigen pelleteerinstallatie hebben. Waarschijnlijk komen er nog enkele bij. Ik vind het nog altijd jammer en een gemiste kans omdat niet centraal te doen!
    Elk een hoppeboer gaat de gepelleteerde hop anders verpakken.

    In het tijdschrift ‘Die Brauwelt’ schrijven ze over invloeden door het veranderde klimaat op de verschillende hopsoorten. Dit onderzoek is al een vijftien jaar aan de gang en nu pas gepubliceerd.
    En de laatste jaren waren sommige extreme hittedagen (dagen boven de 30°) met enorm weinig neerslag. Ze hebben al die gegevens verzameld. En al die hoppesoorten rond de streek van Hallertau in  Duitsland hebben ze een klimaatfactor gegeven. Ze hebben gezien dat er een aantal hoppen goed bestand zijn tegen die extreme klimaatveranderingen. Een vb : U heeft de Hallertau Blanc en de Hallertau magnum, deze laatste staat helemaal bovenaan omdat hij goed bestand is tegen die extreme weersomstandigheden en de Blanc staat helemaal onderaan. Het scheelt een factor twee of drie tussenbeide hopperassen.
    Misschien is het interessant dat de Poperingse hoppetelers eens deze lijsten raadpleegt welke rassen belangrijks zijn en in aanmerking komen om hier te telen.
    We mogen dus niet de pakken blijven zitten want niet alleen in België schieten de brouwerijen als paddenstoelen uit de grond ook elders in Europa komen hoe langer meer brouwerijen bij. Neem nu Italië. Tot tien jaar terug waren er vier brouwerijen nu zijn er 1000.
    In Polen waren er 20 jaar terug 4 brouwerijen die op sterven na dood waren, nu zijn er al 800.
    Dus dat betekent dat er niet alleen brouwerijen bijkomen maar ook hopboeren! Hopboeren die beginnen te telen en nieuwe rassen kweken.
    En let op de Poolse pellets worden ook voortaan in België verkocht aan prijzen die enorm goedkoop zijn.
    Dus Belgische hoptelers opgelet er komen niet alleen brouwers bij maar de concurrentie word groot






    De namen van de jury



    UITSLAG

    In oktober worden de stalen van de jaarlijkse hopoogst in het museum tentoongesteld. Alle Belgische hoptelers nemen deel aan deze nationale hopprijskamp. Een deskundige jury - bestaande uit hoptelers, brouwers en hopspecialisten - keuren de hop en geven punten op aroma, kleur, lupulinegehalte en hoedanigheid bel.

     

    Ontdek de 96 diverse hopvariëteiten die geteeld worden in België.



    1 Target : 2 prijzen

    1e Prijs Marc Beddeleem – 91,5/100
    2e Prijs Johan Rosseel

    2 Magnum : 2 prijzen

    1e Prijs Dirk Rosseel - 93,5/100
    2e Prijs Bart Boeraeve

    3 Challenger : 2 prijzen

    1e Prijs Joris Cambie – 91,5/100
    2e Prijs Patrick Rosseel

    4 Golding : 2 prijzen

    1e Prijs Joris Cambie – 93/100
    2e Prijs Rob Lagache

    5 Cascade : 2 prijzen

    1e Prijs Bart Boeraeve – 89 /100
    2e Prijs Johan Derycke

    6 Diversen Aroma : 2 prijzen

    1e Prijs Bart Boeraeve 92,5/100 – variëteit Centennial
    2e Prijs Joris Cambie - variëteit Centennial

    Diversen Alfa :

    1 prijs 1e Prijs Hannes Lagache – 94/100 - variëteit Nugget


    Prijzen STAD AALST werden uitgereikt door dhr Paul Stockman, voorzitter projectvereniging Hoperfgoed van de stad Aalst en de gemeente Asse

    Hallertau : 2 prijzen

    1e Prijs Geert Clarebout 89,5/100
    2e Prijs Jean Dewael



    Foto's van het gebeuren



    Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst)
    Hij schetste de hopsituatie in de regio van Aalst.
    Voorlopig hebben ze een collectief van drie hoppeboeren


    Burgemeester Alice Leeuwerck, van Komen-Waasten bedankte de stad Poperinge voor de uitnodiging
    en voor de toekomstige samenwerking




    Tijd voor het geven van geschenken!





    Volle aandacht van de jongere generatie!



    Een ietwat oudere generatie hoppeboeren maar nog steeds met veel interesse op post




    De hoptentoonstelling is geopend!






    Poperinge en Aalst altijd boeiend!



    Hop en nog eens hop, de rijke oogst aan het publiek voorgesteld


    Onderlinge gesprekken zijn altijd interessant!



    Nog eens beoordelen!


    De prijswinnende hoppeboeren met hun diploma's

    Belgische Hop


    Vereniging: Projectvereniging 'Hoperfgoed' stad Aalst


    Hopmuseum


    Ville De Cominnes-Warneton

    Groeten
    William

    08-10-2019 om 19:52 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!