| 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 7de Proeverij van hetWest-Vlaams Bierproeversgenootschap
 
 20 juni  2017
 De Hofnar - Gullegem
 
 
 
 
 Deel 1
 
 
 
 BIEREN
 Voor de zevende maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen.
 Voor de derde maal ging de proeverij door in het gezellig koffiehuis ‘De Hofnar in Gullegem
 Waarvoor dank aan de uitbaters Franck en Gabbi
 Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren.
 Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd
 een volledige dinsdagnamiddag aan.
 Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren
 en dit allemaal op een gewone weekdag.
 Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
 
 Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn.
 Bierkunstenaars!
 Daarom offeren we ons op!
 We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 Het genootschap.
 Vlnr : Geroen Vansteenbrugge, Pierre Step, William Roelens,
 Bernard Vandamme, Edwin Ghequire en Dominique Vanderstraeten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 VIBB - Verry Import Belgian Beer (4,5%Alc.Vol.)
 Brasserie ‘Brunehaut’ - Rongy
 
 
  
 Erwin Couck (71) uit Ninove en zijn zoon Frederic (39) uit Asse lanceerden dit bier dat volgens hen geen korrel suiker bevat. Het kreeg de naam VIBB, wat staat voor Very Important Belgian Beer. "En het is het éérste bier ter wereld zonder suiker", beweerde het duo. Het bier wordt gebrouwen met hop uit Poperinge, de mout komt uit Wallonië!
 
 
 Blond heldergeel suikervrij bier met witte schuimkraag.
 
 De neus ruikt citrus.
 Een tikje honing komt naar boven.
 
 Tarwe in de smaak bij de eerste slok.
 Een lichte bitterheid.
 Het bier mist wel body.
 Nogal fletsjes.
 Hop is jammer genoeg ver te zoeken.
 Een veredelde limonade.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Weihenstephaner Hefe Weissbier (5,4%Alc.Vol.)
 Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan – Freising (DL)
 
 
  
 
 Goud geel bier met een fijne schuimkraag
 Een fijn aroma van kruidnagel verwend onze neus. Licht zurig door de aanwezigheid van tarwe.
 Ook een beetje gist komt naar boven.
 
 De aanzet is verfrissend!
 Lichtzurige aangename smaak.
 Kruidig.
 Tikje pompelmoes.
 Banaan.
 Goed samengesteld en evenwichtig.
 Zacht malse afdronk.
 Lekkere dorstlesser.
 Nog altijd gebrouwen volgens Duitse brouwtradities
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Oude Geuze Vandervelden 135 years (6,5%Alc.Vol.)
 Oud Beersel – Beersel
 
 
  
 
 
 Een Oude Geuze gestoken van éénjarige lambiek gerijpt op 30 jaar oude foeders uit Toscane en driejarige lambiek gerijpt op een oude foeder van Oud Beersel. Deze uitzonderlijke Oude Geuze heeft een uitgesproken toets van rode wijn rijpt is gebotteld op 37,5 cl flessen.
 
 Blond bier met romige schuimkraag die verdwijnt.
 
 Lichtzurige neus.
 Tikje leer.
 Groene appeltjes.
 
 Een middelmatig zure smaak.
 Dorstlessend.
 Fijne malse toetsen.
 Volledig in balans.
 Alle smaken vloeien ineen.
 Soms een vineus tintje.
 Zachte afdronk.
 Lichtzure nasmaak.
 Top !!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Blonde Tapuit (6,0%Alc.Vol.)
 Brouwerij ‘De Plukker’ – Poperinge
 
 
  
 
 Gebrouwen voor het Groen van Morgen.
 
 Blond bier met witte fijne schuimkraag.
 
 Oogstaroma.
 Moutig Droog.
 Tikje Diacetyl
 
 Zoete aanzet.
 Gistig.
 Niet volledig uitgegist.
 Het bier was niet in balans.
 Lichte eigenaardige hopbitterheid.
 Zoet over de ganse lijn.
 Een totaal ander bier wat we van de Plukker gewoon zijn!
 Onlangs een nieuwe blonde tapuit gedegusteerd op een BiobijeenkomstEn het resultaat was heel veel beter.
 Nog altijd zoet maar de hopbitterheid was in orde.
 Het bier was in balans!
 
 
 
 
 
 
 
 
 Belgian Coast IPA (5,5%Alc.Vol.)
 Brasserie St. Feuillien – Le Roeulx
 
 
  
 
 
 Helder amberkleurig bier met een fijne volle schuimkraag. Het aroma bied ons een hoppige neusMoutig en fruitig
 Tropisch fruit : Passievrucht, mango en citrus.
 
 De smaak is zoet met een lichte bitterheid
 Hoppige accenten.
 Moutig.
 Ook in de smaak fruitige prikken.
 Droge afdronk
 Een bitterheid blijft hangen in de mond.
 Lekker!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Staminee (6,6%Alc.Vol.)
 Brouwerij ‘De Plukker’ – Poperinge
 
 
  
 
 
 Speciaal gebrouwen voor De Stokerij en de Multatuli in Gent.
 Vroeger nog gebrouwen door de Zennebrouwerij.
 
 Lichtbruin bier met een rode glans en een gebroken witte schuimkraag.
 
 De neus is karamelzoet.
 Moutig.
 Rozijntjes.
 
 Zoete aanvang.
 Moutzoet.
 Lichte bitterheid.
 Diep gedroogde vruchten.
 Chocolade, karamel.
 Tikje cacaopoeder.
 Aangename hopbitterheid.
 Zacht geroosterde smaken.
 Lekker allemans bruintje.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Charleroi Experience (6,0%Alc.Vol.)
 Brasserie Pay Noire – Marcinelle
 
 
  
 
 
 
 Blond bier met een romige dikke schuimkraag.
 
 Moutige neus.
 Gistig.
 
 De aanzet is mager.
 Geen fraicheur.
 Moutig.
 Koriander.
 Ook tikje ijzer in de smaak.
 Het laatste bier van de fles begon na het uitschenken plots te schuimen.
 Mooie fles maar het bier is jammer genoeg een beetje ondermaats!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Halleschelle (8,2%Alc.Vol.)
 Brouwerij ‘De Leite’ – Ruddervoorde
 
 
  
 
 
 
 Van 2005 tot 2016 gebrouwen bij Alvinne voor Tielt - Pado team.
 Sinds april 2017 gebrouwen met een nieuw recept bij De Leite in Ruddervoorde.
 
 Wazig blond bier met dikke witte schuimkraag.
 
 Licht zuurtje in de neus.
 Gistig.
 Granig.
 Lichtjes citrus.
 
 Zoete aanzet.
 Tijm.
 Citroen.
 Hopbitterheid Lijkt alsof het een lichte infectie heeft gekregen?
 Op de voorstelling was deze infectie nochtans niet aanwezig?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 AB BEER (6,5%Alc.Vol.)
 Brouwerij Eutropius – Menen
 
 
  
 
 
 
 Gebrouwen voor de Ancien Belgique (Brussel). Kruidig aperitiefbier met tijm en stadshoning uit Brussel op het dak van de rocktempel AB.
   Blond bier met een dikke witte schuimkraag. 
 Zoete neus met honingtoetsen.
 Prikken van paprika en zongedroogde tomaten.
 
 De eerste slokken zijn zoet.
 Honing.
 Eucalyptus prikjes.
 Denappels.
 Tym.
 Kortom een verrassende kruidige smaak.
 Lichte hopbitterheid.
 Bier voor een deel van de bierliefhebbers!
 
 
 
 
 
 
 
  22-08-2017 om 09:14 
geschreven door William Roelens
 |