Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    24-10-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 46 - Maredret Triplus - Rodenbach Red Tripel - Van Bulck Tripel Blond


    Tripels 46




    Maredret Triplus - Rodenbach Red Tripel - Van Bulck Tripel Blond











    Maredret Triplus (8,0%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Anthony/John Martin – Genval






    Goudkleurig helder bier met witte romige schuimkraag die vlug inzakt


    Moutige neus
    Fruitige prikken van banaan
    Kruidigheid
    Koriander

    Zoete aanzet
    Moutig
    Fruitig banaan
    Licht kruidig
    Koriander
    Tikje gember
    Onmiddellijk gevolgd door een klein bittertje
    Goed in evenwicht
    Een lekkere klassieke tripel









    Rodenbach Red Tripel (8,2%Alc.Vol.)
    Brouwerij Rodenbach - Roeselare







    Roodbruin bier met gebroken witte schuimkraag


    Fruitig aroma
    Gekonfijte zoete kersen
    Karamelprikken

    De eerste slokken zijn licht zoet
    Een lekker smakenpallet
    Kersen
    Moutig
    Karamel
    Lichte zuurheid komt boven
    Minder zuur als ik had gedacht
    Ook af en toe een bittertje die doorbreekt
    Hout?
    Mooi in balans
    Licht zure afdronk
    Voor mij een Roeselaarse topper!


    Ter ere van het 200-jarig bestaan bracht Rodenbach een tripel uit, al even eigenzinnig als de brouwerij zelf. De Red Tripel is geïnspireerd op de eeuwenoude blend van een jonge tripel, in combinatie met een 2-jarig houtgerijpt foederbier. De precieze verhouding? Die is geheim. Het resultaat is de herkenbare zachtzure frisheid van Rodenbach, met een moutig en fruitig karakter. En ondanks de 8,2 % vol drinkt het verrassend makkelijk weg.
    https://www.colruyt.be/nl/over-colruyt/ons-aanbod/bier/in-de-kijker/rodenbach-red-tripel/








    Van Bulck Tripel Blond (8,0%)
    Van Bulck Beers - Oostende






    Goudblond bier met een witte fijne schuimkraag

    Moutige neus met een zoete toets
    Fruitigheid

    Frisse aanzet
    Zoet en fruitig
    Banaan
    Honing
    Licht hopbitterheid
    Mooi in balans
    Licht fruitige afdronk
    Lekkere biologische tripel



    De naam Van Bulck is een eerbetoon aan hun moeder Liesbeth Van Bulck. Als petekind van een bekende brouwer uit Watou, groeide Liesbeth op tussen het bier. Haar ouders hadden in die tijd een hotel-restaurant in Westende, dus als jong meisje kreeg ze de smaak al snel te pakken. Ze haalde haar koksdiploma en volgde een opleiding tot sommelier. Gedurende veertig jaar stond ze als chef aan het hoofd van twee bloeiende horecazaken aan de Belgische kust. De filosofie van het familiebedrijf was om steeds met verse kwaliteitsproducten te werken.

    Lang voor bio een begrip werd, was Liesbeth Van Bulck reeds in de ban van gezonde producten met een biologische oorsprong. Op de kaart in haar horecazaken vond je bijvoorbeeld enkel natuurvlees van de lokale slager. Bij Van Bulck Beers zit bio dus echt ingebakken in het DNA.
    © Sofie Vanrafelghem



    Groeten
    William








    24-10-2022 om 09:40 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 bieren 129 - Assahi - Atrium The One - Coffee and Beer are my 2 best friends – Hilleveld - Wipers Times Blond



    5 bieren 129


    Assahi - Atrium The One -
    Coffee and Beer are my 2 best friends –
    Hilleveld - Wipers Times Blond









    Assahi Super Dry (5,0%Alc.Vol.)
    Asahi Group Holdings – Tokyo Japan






    Goudgeel helder bier met een fijne witte schuimkraag die vlug verdwijnt.


    Weinig aroma in de neus
    Granig
    Rijst?
    tikje hop

    Moutig
    Lichte fruitigheid
    Verfrissend
    De smaak is in het begin nog aangenaam
    Daarna een beetje waterig en licht zurig
    Weinig hop in de smaak
    In balans
    Korte droge afdronk
    Tja, men moet ook eens een massaproduct uit de bierwereld proeven!
    Waarom niet het bekendste bier van Japan!









    Atrium The One (6,5%Alc.Vol.)
    Brasserie Atrium - Marche-en-Famenne


    Goudkleurig wazig bier met witte schuimkraag.


    Hoppige prikken
    Citrustonen
    Koriander

    Licht kruidige aanvang
    Citrus
    Tikje bitterheid
    Kruidigheid
    Fruitige prikjes
    Prikje koriander
    Mooi in evenwicht
    Afwisselende smaken maken dit bier aangenaam om te degusteren








    Coffee & Beer
    Coffee and Beer are my 2 best friends (10%Alc.Vol.)

    Gebrouwen door Brambras
    Gebrouwen bij De Feniks – Wevelgem






    Donker tot zwart bier met een romige schuimkraag


    De eerste toetsen geven een aroma van koffie
    Geroosterde prikken
    Donker chocolade

    De smaak zet het aroma door
    Koffie
    Espresso
    Chocoladetoetsen
    Gedroogd fruit (Pruimpjes)
    Keurig in balans
    De afdronk is de smaak van een koffietafel
    Zacht
    romig
    Kortom een perfect Netflix bier van Bram







    Hilleveld (6,5%.Alc.Vol)
    Brouwerij Westkwartier - Geluwveld






    Amberkleurig wazig bier

    Fijne witte schuimkraag

    Brett in de neus
    Fruitig
    Pompoen

    Eerste slokken zijn zoet
    Brett komt naar boven
    Licht zuurtje
    Fruitig
    Fris
    Zacht
    In balans
    Droog
    ook een tikje brett in de nasmaak!
    Verrassend!







    Wipers Times Blond (6,2%Alc.Vol)
    Brouwerij De Kazematten – Ieper







    Blond bier met witte schuimkraag

    De neus ruikt gistig
    Licht moutig
    Peperprik
    Tikje fruit

    De eerste slokken zijn moutig
    Zoetzuur
    Granig
    Brood
    Lichte fruitigheid
    Tikje kruidigheid komt naar boven
    Evenwichtig
    Licht hoppige afdronk
    Doordrinkbier




    Groeten
    William





    24-10-2022 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-10-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met WBF op bezoek bij brouwerij Beerstorming - St. Gillis.




    Met WBF op bezoek bij Brouwerij Beerstorming - St. Gillis




    Vanuit Poperinge reisden Edwin, Annemie en ik op 24 september 20220af naar Kortrijk.
    Meer bepaald naar de carpoolparking Cowboy Henk.
    Daar wachtte een bus ons op om dan met de club van de Waregemse Bier Fanaten verder door te reizen naar het Brusselse!
    Meer bepaald naar St. Gillis waar we een bezoek brachten aan brouwerij Beerstorming.
    Verder stond ook nog de Food tempel ‘Wolf’ en het legendarisch café “De Rare Vos” in Schepdaal op het programma!
    Deze onderstaande foto reportage richt zich enkel op de brouwerij in St. Gillis.





    Brouwerij Beerstorming.




    Beerstorming is een samenwerkende microbrouwerij die de mogelijkheid biedt om elke bierliefhebber zijn eigen ambachtelijke bier te laten brouwen tijdens een van hun brouwworkshops
    .







    Hun belangrijkste focus ligt op het ontdekken van de wereld van het brouwen en het creëren van nieuwe bieren. Men kan er elk kwartaal een bier creëren (100 liter) en om het dan op grote schaal te laten brouwen en te lanceren. Hierdoor kunnen ze originele, zeldzame en lokale bieren op de markt brengen bedacht, ontwikkeld en gebrouwen door Belgen.






    Een jonge man Arthur genaamd gaf ons in het Engels hun manier van brouwen uit.

    Terzelfder tijd konden we ook vier biertjes proeven uit hun biervoorraad.
    Het is hun wens om elke persoon die de brouwerij binnenkomt kennis te laten maken met hun gevarieerde universum. Hiervoor wapenen ze zich met kwaliteitsingrediënten en brouwkennis om al het moois van het brouwvak te laten zien en te proeven. Natuurlijk houden ze ervan om te innoveren en de gekste bieren te creëren, maar bovenal houden ze ervan om verschillende stijlen te brouwen, traditioneel of experimenteel, om alle smaakpapillen te verrassen!











    Het starten van een brouwerij duurt lang en vergt veel investeringen. Daarom is hun  visie voor het project om zich in eerste instantie te concentreren op ons brouwlaboratorium van 100 liter. Ze gingen daarom op zoek naar brouwerijen die hun visie op bier delen om de beste recepten in grote hoeveelheden te brouwen.











    Brouwerij Deseveaux is een trouwe partner sinds het begin van het project waar ze enkele van hun bieren brouwen in 1400 en 2800 liter. Omdat de brouwerij groeit, hebben ze besloten om hun partners uit te breiden door bepaalde recepten te gaan brouwen bij Brasserie Valduc (open sinds juni 2017) in 2000 en 4000 liter.






    Onlangs hebben ze, in overeenstemming met de groeiende vraag, ook samengewerkt met de Anders-brouwerij, een leider in het brouwen van bier in grote hoeveelheden en in de voorhoede van brouwtechnologie.
    Momenteel hebben ze met Duck Storm ook een collaboration beschikbaar met l'Annexe.






    Elk brouwsel dat ze in deze drie brouwerijen gaan maken, is een rijke kennisdeling en weer een stap op weg naar hun eigen "grote" brouwerij...







    Bij het verlaten van de brouwerij kreeg elk van ons 6 bieren mee om thuis te proeven.
    Het zijn deze bieren die ik hieronder heb besproken!
    Concept — Beerstorming








    Nordic Hopster BS#0105 (5,0%Alc.Vol.)





    Blond bier met een romige witte schuimkraag

    De neus ruikt een fruitige aangename geur
    hoppige prikken
    Granig

    De eerste slokjes zijn bitter
    granig
    afwisselend met een fruitige smaakje
    Citrus
    Tikje karamel
    Fris
    Mooi in balans
    Zacht droge moutige afdronk
    Zoet zuur
    Een lekker bier die mij kan bekoren




    Pink Pepper BS#0374 (5,7%Alc.Vol.)





    Koperkleurig bier met witte volle schuimkraag


    Fruitig zacht zuur aroma
    Kruidige prikjes
    Pittig

    Fruitige aanzet
    zoet
    Abrikoos
    Nu en dan een tikje pittige kruidigheid van peper
    zachte fruitigheid die voor afwisseling zorgt
    In balans
    Kruidige afdronk
    Een bier om U tegen te zeggen!




    GMGK BS#0028 (6,0%Alc.Vol.)





    Eerste batch gebrouwen bij Beerstorming. Alle toekomstige batches bij Brasserie Deseveaux.

    Goudblond wazig bier met een witte schuimkraag

    Zoete neus
    Karamel
    Mout
    Fruitige prikjes

    De aanzet is zoet
    Fruitigheid van sinaas
    Druiven?
    Kruidige hints
    Fris
    mooi in evenwicht
    Zoete afdronk
    Pittige hoppige en kruidige smaak
    Verassend biertje





    Pam'la BS#0327 (6,5%Alc.Vol.)






    Oranje kleurig met een lichtbeige witte volle schuimkraag

    De neus heeft een kruidig aroma
    Tikje fruitig
    Grapfruits

    De eerste slokken zetten het aroma om in smaak
    Moutig
    Kruidigheid
    Fruit – Pompelmoes
    Allemaal zacht
    Toch nu en dan een bittertje die doorbreekt
    In evenwicht
    De pompelmoes laat zich ook gelden in de afdronk
    Droog
    Samen met wat kruidigheid geven ze het bier een lekkere smaak
    Een smaak die mij wel bevalt




    Welsh Groseille BS#0286 (7%Alc.Vol.)






    Bordeaux kleurig bier met een lichtroze schuimkraag

    De eerste geurtjes zijn die van fruit
    rode bessen
    Licht zuurtje

    De aanzet is ook een tikkeltje zurig
    Ook hier een fruitige smaakje
    Framboos
    Een bittertje tussendoor
    Een kleine kruidigheid dringt zich soms op
    Voldoende evenwicht
    De afdronk is licht bitter
    Droog
    Kruidig en zacht
    Lekker!




    Duck Storm (8,5% Alc.Vol.)


    100% SaintGilloise-samenwerking tussen Beerstorming en L'Annex.

    Amberkleurig bier met een romige beige schuimkraag

    De neus ruikt zoet
    Een prikje kruiden
    Moutig

    De eerste slokken zijn zoet
    Rozijntjes in de mond
    Karamel
    Kaneel
    Steranijs?
    Moutige prikjes
    Mooi in evenwicht
    Zoete afdronk
    Ook de nasmaak is zoet kruidig
    Een lekker winterbier!





    Kortom een boeiende trip naar deze Brusselse Micro brouwerij
    met hun voor mij  originele verrassende creaties
    Bedankt WBF



    Groeten
    William

    19-10-2022 om 11:17 geschreven door William Roelens


    15-10-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 bieren 128 - Atrium Mout de Raison Limited Edition - Monolith - Nova – Potiblonde - Scotch Silly



    5 bieren 128

     

    Atrium Mout de Raison Limited Edition -
    - Monolith Quintupel Ale - Nova Tripel – Potiblonde - Scotch Silly








    Atrium Moût de Raison Limited Edition 2020(8,0%Alc.Vol)
    Brasserie Atrium - Marche-en-Famenne





    Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag

    Neus bied ons pruimpjes
    Koffie
    Chocolade

    Zoete aanzet
    Geroosterde mout
    Toch een licht zuurtje
    Pruimpjes
    Kruidige prikjes
    Beetje plat
    Droog
    In balans
    Rozijntjes in de afdronk








    Monolith Quintupel Ale (19,9%Alc.Vol.)
    White Pony Microbrewery







    Donkerbruin tot zwart bier met een beige romige schuimkraag.


    De neus ruikt zoet
    Karamel
    Mout
    Chocolat

    De eerste slokken zijn zoet
    Ook in de smaak triomfeert chocolat en karamel
    Tikje fruit komt soms door
    Ook nu en dan een prikje alcoholwarmte maar ondanks de bijna 20% niet opdringerig.
    Weinig bitterheid te proeven
    Zoete afdronk
    Tja een speciaal bier zoals we gewoon zijn van White pony
    Lekker maar eentje is voldoende om goed te slapen!










    Nova Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Stadsboerderij Ruimtegist - Kortrijk





    Blond helder bier met witte romige schuimkraag

    Fruitig aroma
    Kruidige prikjes
    Tikje peper

    De aanzet is kruidig
    Moutig
    Fris
    Fruitige toetsen
    Banaan
    Ietsje scherp
    Te veel aan esters?
    Niet in balans
    Scherpe afdronk.










    Potiblonde (8,0%Alc.Vol.)
    Brasserie Vapeur – Pipaix







    Donkerblond wazig bier met een witte romige schuimkraag


    De neus is zuur
    Azijn
    Wat kruidig

    De eerste slokken zijn zurig
    droog
    Gistig
    Aards
    en bitter
    Kruidige nota’s
    Pompoen kom nu en dan boven
    Citrus bied zich meer aan.
    Onvoldoende evenwicht
    Pompoen in de afdronk?
    Niet echt mijn ding!









    Scotch Silly (8,0%Alc.Vol.)
    Brasserie Silly - Silly







    Koperkleurig bier met een beige schuimkraag

    De neus is moutig
    Karamel
    Gedroogd fruit

    De eerste slokken zijn zoet
    Fijn mondgevoel
    Moutig
    Kandij
    Ook hier karamel aanwezig
    Toffee
    Gedroogd donker fruit - Rozijntjes
    Alcoholwarmte
    In evenwicht
    Zoete warme afdronk
    Zoete nasmaak!

    Gevaarlijk lekker bier die vlot naar binnen glijd!




    Tot volgende
    William






    15-10-2022 om 10:15 geschreven door William Roelens


    08-10-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poperinge Hopprijskamp 2022.



    Poperinge Hopprijskamp 2022.




    Op vrijdag 07 oktober vond in het hopmuseum van Poperinge de proclamatie plaats van de Hopprijskamp 2022.
    Naast Schepen van landbouw Kris Notebaert waren Paul Stockman (vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling - Hopproject bij de stad Aalst), Marc Strubbe - ex Voorzitter van de Kortrijkse brouwers en talrijke hoptelers aanwezig.
    Aan de hoptelers met een ereplaats werd een aanmoedigingspremie geschonken.
    De winnaar per variëteit kreeg een diploma, een bierpakket en een aanmoedigingspremie. Deze prijzen werden uitgereikt door Elien Rosseel.
    De prijzen van de stad Aalst werden uitgereikt door Dhr. Paul Stockman. De sprekers werden aangekondigd door Peter Cleenewerck.
    Ontdek hier de uitslagen: https://bit.ly/3rEuIC0








    De sprekers werden aangekondigd door Peter Cleenewerck.








    Schepen van landbouw Kris Notebaert





    Marc Strubbe ex-voorzitter van de Kortrijkse brouwers had lof voor de 
    Poperingse hoptelers







    Paul Stockman (vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling - Hopproject bij de stad Aalst)






    Beste genodigden

    Met de start begin september van het Vlaio project ‘HopBel 2.0’, als het vervolg van het leaderproject ‘HopBel – Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten’ is er terug leven in de ‘hopsector’.








    Het leaderproject ‘HopBel – Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten’ eindigde dus op 30 juni 2022. De verschillende overlegmomenten met de hop- en brouwerijsector gedurende de volledige looptijd creëerden een voldoende groot draagvlak voor een Belgisch hopveredelingsprogramma. Het co-financieren door alle belanghebbende sectoren, zowel vanuit de hopsector, de Boerenbond als de brouwerijsector van het ingediende en ondertussen reeds goedgekeurde Vlaio project ‘HopBel 2.0’ als een vervolg, is hiervan hét bewijs.







    Dit vervolgproject startte begin september 2022 met een looptijd van 4 jaar. Tijdens het traject worden er ieder jaar nieuwe ‘gerichte’ kruisingen uitgevoerd. De zaadjes uit deze kruisingen worden telkens uitgezaaid. De bedoeling is dat bij afloop van het vervolgproject een zadenbank beschikbaar is. In de toekomst kan dit genetisch materiaal door de hoptelers gebruikt worden als basis voor het veredelen van nieuwe rassen.









    Zo werden dit jaar ongeveer 1750 zaden uit de kruisingen van 2021 uitgezaaid. Hiervan kiemden er ruim 1400. Idem als voorgaande jaren werden hierop dan meeldauwinfecties uitgevoerd en 84 nakomelingen geselecteerd en aangeplant bij Inagro. Eind augustus werden ze door enkele hoptelers geëvalueerd. Alleen de beste zaailingen vertrekken naar een praktijkperceel. Momenteel staan er 4 praktijkpercelen in Poperinge met zaailingen. De opschaling van deze zaailingen zal meer info verschaffen over de groeikenmerken, opbrengst en kwaliteit. Deze verzamelde gegevens proberen we geleidelijk aan door te trekken op de praktijkpercelen waardoor het aantal proefranken elk jaar toeneemt. Dit jaar werden deze ranken, in plaats van handmatig, voor de eerste keer met de mobiele plukmachine, eigendom van het Hopmuseum, machinaal geplukt. Enkele medewerkers van het ILVO onderzoeken momenteel ook de mogelijkheid om via het Vlaio project een eigen mobiele hopplukmachine te ontwikkelen en volgend jaar te gebruiken. Een reportage over dit HopBel 2.0 project wordt binnenkort op PlattelandsTV uitgezonden.

     








    Op woensdag 17 augustus organiseerde de vzw Hop en de stad Poperinge een studietrip naar Wallonië en de streek van Aalst. Een 30-tal personen maakten deze dag mee. In Luik werd in de voormiddag ‘Brasserie Coopérative Liégoise’ bezocht en ’s namiddags enkele hopvelden en het hopbedrijf ‘Houblon Made in Liège’. Deze geslaagde dag werd in het Aalsterse afgesloten met een bezoek aan het hopveld en hopbedrijf van Johan Morlion. Ook Krishan Maudghal, directeur van de Belgische brouwersfederatie, was er aanwezig. In zijn speech wenste hij iedereen een goede pluk toe. Met zijn toekomstvisie ondersteunde hij de sector en gaf hiermee de hoptelers een duwtje in de rug. We eindigde de dag in de abdij van Affligem en dankzij de vzw Orde van de groene bel kon iedereen zijn dorst lessen. We kijken al uit om in de toekomst nog dergelijke bedrijfsbezoeken te organiseren.










    Inagro vzw is lid van de Europese werkgroep ‘Harmonisatie van de erkenningen van gewasbeschermingsmiddelen voor hop in Europa’. Deze werkgroep komt voor het eerst sinds de start van de covid-epidemie weer fysiek samen.  Dit jaar is  Poperinge de gaststad om deze werkgroep te ontvangen. We willen Inagro vzw bedanken voor hun inzet in deze werkgroep.








    Namens de vzw Hop en het stadsbestuur van Poperinge verwelkomen wij een vertegenwoordiging van de diensten Landbouw en Visserij, zowel uit Vlaanderen en Wallonië. Met een zopas afgelopen vergadering werd een eerste aanzet gegeven om de hopsector en -telers optimaal te beschermen qua certificering van teeltmateriaal van hop.

     







    Ook de hoptelers wensen we te bedanken voor de omschakeling naar de digitalisering bij het ingeven van de nodige productiegegevens via het online platform Belgische hop. We merken dat dit vlot en goed verloopt.

    Voor de hopkeuring van dinsdag laatst werden er in totaal 94 hopstalen ter keuring aangeboden. De uitslag van deze keuring wordt binnen enkele ogenblikken bekendgemaakt. Tijdens de staalophaling  merkte de dienst landbouw op dat er heel wat stalen bijgekomen zijn uit de regio van Aalst. Dit bewijst dat er ook in die regio terug leven zit in de hopsector.

    Schepen van landbouw Kris Notebaert.



    De winnaars!




    Ontdek hier de uitslagen: https://bit.ly/3rEuIC0



    Groeten
    William Roelens





    08-10-2022 om 14:09 geschreven door William Roelens


    01-10-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 45 - Terrest Golden Tripel - Tripel 20 - Warsage Triple





    Tripels 45



    Terrest Golden Tripel - Tripel 20 - Warsage Triple




    DE NAAM TRIPEL

    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.
    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.

     






    Terrest Golden Tripel (8,0% Alc.Vol.)
    Terrest Brewery – Houthulst





    Koperkleurig met een fijne witte schuimkraag

    Moutzoet
    Fruitig (Citrus)
    Perzik

    Moutige aanzet
    Lichte bitterheid
    Kleine hoppeprikken
    Kruidig
    Peper
    Munt
    Zoet
    Evenwichtig
    Lichte bitterheid bij de afdronk
    Niet slecht!



    Terrest komt van de naam van het gehucht waar Vader Johan en dochter Valerie wonen en is tevens ook de naam van een heuveltje dichtbij.
    Zoals elke brouwer begonnen Johan met een klein keteltje van 50 liter.
    De brouwsels vielen in de smaak bij vrienden en familie.
    Stillaan begon de dochter Valerie zich ook te interesseren en volgde ze een cursus.
    In Leiden (NL) konden ze een tweedehands bouwinstallatie aankopen en zo hun capaciteit verhogen.
    Ze hebben een hoeveboerderij met een eigen hop-en gerstveld.
    Vandaar hun naam Hoevebrouwerij Terrest.








    Tripel 20 (8,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen door Microbrouwerij BeerSelect – St. Denijs Westrem
    VOF Checkouts by BeerSelect






    Blond helder bier met een vloeiende koolzuurdoorstroming en een witte schuimkraag


    Zoete frisse neus
    Fruitige hints van banaan

    Zoete aanzet
    Brood
    enige hoppigheid
    Een bittertje komt zich ertussen wringen
    Ook wat kruidigheid
    Evenwichtig
    Ietwat alcoholwarmte
    droog
    Scherpe afdronk
    Hoppige nasmaak









    Warsage Triple (8.0%Alc.Vol.)
    Brasserie Warsage – Warsage







    Goudblond helder bier met een witte romige schuimkraag

    Zoet aroma
    Moutig
    Fruitige prikken van perzik

    Zoete aanzet
    Moutzoetig
    Gevolg door een redelijk bittertje
    Fruitige toetsen
    Pompelmoes?
    Bloemig
    Ook een lichte kruidigheid te proeven
    Goed in evenwicht
    Hoppige bittere afdronk
    Deze Waalse tripel kan mij wel smaken


    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge die het mij bezorgde




    Groeten
    William





    01-10-2022 om 10:42 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!