Voorstelling boek 'Biergastronomie uit de Westhoek' Stefaan Couttenye - 't Hommelhof Watou
Watou, het dorp aan de schreve (grens) wordt door velen geassocieerd met hedendaagse kunst. Met recht en reden, want elk jaar beleefd deze plattelands gemeente in de Westhoek haar Kunstenfestival. Het wordt door haar eigen bevolking ook ‘dorp van de hoge gisting’ genoemd. Op haar grondgebied bevinden zich ook twee brouwerijen (St. Bernardus en Van Eecke) en het vermaarde bierrestaurant ‘’t Hommelhof’. Het is over die laatste culinaire tempel dat de onderstaande fotoreportage gaat.

Topchef Stefaan Couttenye mag met trots de titel dragen als pionier van de biergastronomie. Hij was dertig jaar geleden als één van de eerste koks die bier vereeuwigde met lekker eten. Hij kookte met bier en schonk bier uit bij tal van zijn gerechten. Hij plaatste met zijn kookkunst het bier op de gastronomische kaart. Een plaats waar het Belgische gerstenat nu eindelijk echt thuis hoort.


Op dinsdag 3 december stelde Stefaan aan pers en genodigden in eigen restaurant zijn nieuwe boek ‘Biergastronomie uit de Westhoek’ voor. De Westhoek, het platte land met hier en daar een heuvel, zijn charmante dorpjes, de hoppevelden, unieke cafeetjes, de frontiere kortom de terroir inspireerde Stefaan om dit nieuwe kookboek te schrijven.
 Jan Dhondt vriend-woordkunstenaar die de reportages in het boek voor zijn rekening nam sprak over zijn Westhoekjes en gaf daarna het woord aan Stefaan.
 Stefaan een beetje onwennig - ik had liever gekookt dan hier te moeten spreken - dankte alle genodigden en pers voor hun aanwezigheid Hij had vooral veel lof over zijn zoon Simon en schoondochter. Zoon Simon ontpopte zich tot hobbybrouwer en biersommelier en koos in het boek voor een passend biertje bij elk gerecht.
 Raf Sonneville directeur van de Hotelschool ter Duinen had het over het tijdperk van de haute-cuisine en Moleculaire keuken. Maar dit is verleden tijd. De traditionele keuken met een eigentijds tintje is weer in. Hij loofde Stefaan dat hij trouw is gebleven aan zijn Gastronomische bierkeuken. Gerechten klaar gemaakt met hopscheuten, vergeten groenten enz... kortom met ingrediënten uit eigen streek dit alles gefoodpairt met Belgische bieren
 Tenslotte nam Christof Dejaegher burgemeester van Poperinge het woord. Hij sprak lof over het restaurant en zijn Meesterchef. Zij lokken met hun lekkere bierkeuken toeristen naar Watou.
 De heer Van Damme en mevrouw Hilde Deweer van Uitgeverij Stichting Kunstboek loven op hun beurt de auteurs met hun pure keuken, waar streekproducten en een vijftigtal regionale bieren een plaats krijgen en overhandigen het eerste exemplaar.
 Op zijn beurt schenkt Stefaan een bos bloemen aan Hilde Deweer Adjunct-Uitgever Stichting Kunstboek
 Stefaan en Simon Couttenye met de eerste exemplaren.
 De Meester plaatste zijn handtekening op diverse exemplaren. Volgens Jan dHondt zullen die boeken in prijs stijgen en later onbetaalbaar worden!
 Leerlingen van Hotelschool Ter Duinen (Koksijde) serveerden de gerechten en schonken bieren van de twee brouwerijen uit Watou. St. Bernardus en Van Eecke
 Carpaccio van zeebaars met chutney van tomaat en zeekraal

 Pastei van everzwijn met chutney van pompoen (klaargemaakt met Pater Kapittel)
 Bierdame Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier) bij de auteurs
 Pladijsfilet met brunoise van groentjes en Poperings Hommelbier
 Bernard Vandamme (Brouwerij Eutropius) en Benedikte Coutigny van Bezoekboerderij 't Hoppecruyt - Proven
 Belgische Mosseltjes
 St. Bernardus Tripel vakkundig geschonken
 vlnr : Yannick Boes, oud-eigenaar en directeur-generaal van de brouwerij van Alken, ere-voorzitter van de Belgische Brouwers en ere-grootmeester van de Ridders van de Roerstok. Jef Van Den Steen brouwerij De Glazen Toren - auteur van diverse bierboeken in gezelschap van Stefaan.
 Filet van hazerug met vergeten groenten van de Lovie met Pannepot
 Duifje in bladerdeeg met ganzelever rode kool en Westvleteren 12
 Mousse van chocolat en praliné met truffelijs, bavarois van chocolade met tipjes van cacao

Biergastronomie uit de Westhoek
De Westhoek is veel meer dan een inspirerende brok natuur met prachtige landschappen en unieke oude cafeetjes. De regio koestert een schat aan historisch en cultureel erfgoed en dat merk je ook aan zijn rijke bier- en eetcultuur. En er is geen betere plaats om die te proeven en te beleven dan ‘t Hommelhof in Watou. Sinds 30 jaar is dit culinair walhalla een trefpunt voor lekkerbekken. Meesterkok Stefaan Couttenye staat wijd en zijd bekend om zijn pure keuken zonder liflafjes, waar streekproducten en Belgische bieren een ereplaats krijgen.
In dit boek combineert de pionier van de Belgische bierkeuken zijn favoriete lokale ingredienten – zoals hopscheuten, duif, vergeten groenten, lam, vis, wild en kazen – met een vijftigtal bieren uit zijn regio. Zoon Simon ontpopte zich tot hobbybrouwer en biersommelier en koos een passend biertje voor elk gerecht.
Stefaan en Simon Couttenye
Stichting Kunstboek
Technische fiche: 23x23 cm 144 p. Hard cover ISBN 978-90-5856-476-4 € 29,95
hilde@stichtingkunstboek.com
Restaurant 't Hommelhof
Watouplein 17 8978 Watou tel. 057-38 80 24 fax 057-38 85 90 e-mail: info@hommelhof.be
17-12-2013 om 15:09
geschreven door William Roelens
|