Inhoud blog
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Het Zweeds proefplankje



    Den Proefzolder







    Nu en dan eens brouwsels proeven van een ander biercultuur is boeiend.

    Het gebruik van andere moutsoorten en hoprassen kunnen interessante smaken opleveren.

    Maar die buitenlandse bieren vinden is niet altijd even gemakkelijk.

    Daarom is een bezoek aan Den Proefzolder van Alvinne in Heule voor een bierliefhebber

    altijd zo fascinerend.

    Niet alleen hun eigen bieren zijn een genot voor de smaakpapillen
    maar ze slagen er om de twee weken bijna telkens in via een proefplankje (4 tot 5 proefglaasjes) 
    hun bezoekers kennis te laten maken met niet-Belgische brouwers.

    .


    Op 8 mei 2010 laatstleden pakten ze uit met een Zweeds plankje.






    Dat men in Scandinavië lekker bier brouwt, kon men reeds proeven
    op andere tastings v
    an Den Proefzolder.
    Bieren uit Noorwegen (Nogne O, Haandbryggeriet) en
    Denemarken (Amager, Mikkeller) zouden voor de Proefzolderbezoekers
    normaal geen geheimen meer mogen hebben zegt Glenn Castelein


    Zie :  Den Proefzolder Heule - Het “Deens Amager” plankje

    en : Den Proefzolder - Het “Norwegian-Haandbryggeriet” plankje



    Ik persoonlijk heb geweldig kunnen genieten van de traditionele Noorse stouts.
    Hun typische aroma"s en smaken konden mij buitengewoon charmeren.

    Ditmaal was het dus de beurt aan Zweden.

    Smörgåsbord en Köttbullar klinken bij sommige mensen bekend in de oren.

    Maar een biertje als Nynäshamns Bötet Barley-wine is totaal vreemd.

      

    Het is natuurlijk een feit dat  hun biertjes onder de 2,2 Alc% (Cat I)
    enkel in de supermarkt te koop zijn.

    Daarboven tot en met 3,5 %Alc (Cat II) kun je vinden in supermarkten en in benzinestations.

    Maar dit zijn dan hoofdzakelijk blikjes.

    Bieren boven 3,5 % (cat III) zijn enkel in de staatsslijterij verkrijgbaar.

    Daarom dat de toeristen enkel de eerste twee categorieën voor het merendeel proeven.


    En nochtans kunnen ze in  Zweden behoorlijk bier brouwen
    in tegenstelling tot wat sommige toeristen beweren.
    Het Zweeds proefplankje moest dit bewijzen.






    Het Zweeds proefplankje.

    Wij proefden (hoe kan het ook anders) biertjes van categorie III




     

    Op het proefplankje stonden

     

    Nynäshamns Bötet Barley-wine

    Nynäshamns Sotholmen Extra Stout

    Hantverksbryggeriet Kosacken Imperial Stout

    Hantverksbryggeriet Baronen Barley-wine





    Van links naar rechts : Nynäshamns Bötet Barley-wine,
    Nynäshamns Sotholmen Extra Stout, Hantverksbryggeriet Kosacken Imperial Stout
    en Hantverksbryggeriet Baronen Barley-wine



     

    Nynäshamns Bötet Barley-wine – 9,1 Alc.Vol
    Nynäshamns Ångbryggeri - Nynäshamn.






    Donkeramberkleurig bier

    Met beige schuimkraagje

     

    De neus bied ons een zoete moutige geur

    Karamel

    Toetsen van vijgen, rozijntjes?

    Honing

    Een vleugje alcohol

     

     

    De smaak is karamel

    Op de achtergrond een lichte bitterheid

    Een duidelijke smaak van zoethout

    Gedroogd fruit

    Alcoholwarmte sluit af




    Nynäshamns Sotholmen Extra Stout – 7,0 Alc.Vol.

    Nynäshamns Ångbryggeri – Nynäshamn






    Zwart van kleur

    Met een lichtbruin randje schuim

     

    Aroma’s van zwarte koffie

    Donker fruit

    En een prik van cacaopoeder streelde de neus

     

    In de mond vond men de smaken weer

    die het aroma opvrolijkten.

    Donker fruit

    Koffie

    Chocolade

    En een lekkere hoppige bitterheid

    maken van dit bier een heerlijk snoepje





    Jeffry Castelein (L) met familie en vrienden uit Slovakije kozen
    ook voor een proefplankje







    Hantverksbryggeriet Kosacken Imperial Stout – 7,5 Alc.Vol.

    Hantverksbryggeriet - Västerås






    Zwart bier

    Met een flinterdun randje lichtbruin schuim

     

    De neus bied een lichte fruitigheid

    Toetsen van koffie

     

    De eerste smaak is flauw en waterig

    Daarna komen er smaken van chocolade los

    Ook toetsjes van zoethout laten zich melden

    Noten

    Gebrande bittere droge afdronk.




    Hantverksbryggeriet Baronen Barley-wine – 9,1% Alc.Vol.

    Hantverksbryggeriet - Västerås





    Oranje van kleur met een miniem streepje schuimkraag

     

    De geur is licht alcoholisch

    Karamel

    Toetsen van gebakken vers brood

     

    De smaak is overwegend zoet

    Karamel eist een hoofdrol

    Chocolade en rijpe vruchten

    De alcohol is goed gemaskeerd

    Droog met een licht bittere afdronk





    Enkele leden van de Gentse biervereniging op weg naar het Hommelhof in Watou
    kwamen ook even binnenwippen.






    Men kon er ook een aspergeroomsoep klaar gemaakt met ambachtelijk
    gerookte hamsnippers van "de Heerlijkheid" en het "Witte Roock bier"
    proeven. Een lekkere creatie  van chef Glenn Castelein







    Trouwe Zolderproevers Elisa en Timmy uitbaters van de Gains- en Ziggy bar
    op de Vlasmarkt in Kortrijk laten
    de soep en de Naked Ladies smaken.












    Op vraag van "Fredje" klopte Glenn nog in de namiddag een

    "Sabayon van Black Damnation Coffeeclub en speculoosijs".



    Info : Den Proefzolder
    http://alvinne.wordpress.com/about






    30-05-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.James Ensor en De Bistronoom - Oostende.



    ‘In Oostende word ik droefgeestig en

    verlang ik enkel om een strandcabine

    te betrekken.  Ik zou mijn nieuwe

    woonst met paarlemoeren mosselen

    behangen. En ik zou er slapen met een

    mooi blond meisje met zouten huid en

    me laten wiegen door de zee.’

     

    James Ensor, lettres, X. Tricot, Labor p 252






    Na het

    Broelmuseum en The Porter House
     in Kortrijk

    El Greco en Moeder Lambic te Brussel


    Is het nu de beurt aan



    James Ensor en De Bistronoom - Oostende.


    Die zaterdag spoorde ik naar Oostende om er een bezoekje te brengen aan Ensor.

    Zo heet de tentoonstelling “Bij Ensor op bezoek”

    Dit jaar is het 150 jaar geleden dat hij in Oostende werd geboren.

    Mu.ZEE (Kunstmuseum aan zee) liet deze verjaardag niet onopgemerkt voorbijgaan.
    De uitzonderlijke tentoonstelling ‘Bij Ensor op bezoek’
    brengt alle beeldende kunstenaars, schrijvers, cineasten,
    museumdirecteurs en verzamelaars samen die bij Ensor op bezoek gingen.


    Na mijn visite aan James zou ik ook nog een bezoekje brengen
    bij Christophe en Stefanie van het gekende bierrestaurant ‘De Bistronoom’

    Moest James nog leven dan was ik bijna zeker dat hij met mij mee zou zijn gegaan.

    Naar het schijnt was hij verzot op oesters.

    Hij zou niet enkel meegegaan zijn voor de smaakvariëteiten maar

    als de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België
    ook om de prachtige kleurencombinaties die Stefanie op haar borden weet te dresseren
    met grove borstelstreken of met fijne inktlijnen vast te leggen op papier en doek.

    Beer en Foodpairing op schilderslinnen! Moet kunnen







    Maar eerst de tentoonstelling

     

    In tegenstelling tot de Bozar (Brussel) mocht ik hier wel fotograferen.

    Zonder te flitsen wel te verstaan.

     

    Naast enkele werken van James heb ik mijn foto-inspiratie een beetje laten

    botvieren, zelfs een studie van mijn Bierblog was er te bewonderen







    James Ensor was een Vlaams schilder, geboren te Oostende op 13 april 1860
    en er gestorven op 19 november 1949.
    Hij wordt algemeen erkend als de belangrijkste
    vernieuwer van de moderne kunst in België.

    Twee jaar later, hij was dan 28, in 1888, begon Ensor aan zijn
    "Intrede van Christus in Brussel", het meest spectaculaire werk van de
    jonge meester, dat nadien ook zijn roem zou uitdragen

    over de wereld. Het werk was een jaar later echter niet af om
    op het Salon des XX geëxposeerd te worden.

    Het was een indrukwekkend werk geworden van 2,58 m. hoog en 4,31 m. lang.
    Het bleef 30 jaar lang opgerold in zijn atelier, op de hoek van de Vlaanderenramp.
    Hij kon het eerst opspannen in 1917, boven zijn harmonium,
    toen hij verhuisde naar zijn nieuwe woning, in de Vlaanderenstraat.
    Dit huis, het huidige Ensor-huis, erfde hij van zijn oom Leopold.
    Toen het werk moest verhuizen voor de grote exposities van Brussel en Parijs,
    moest in 1929 eerst een stuk van het gevelbalkon afgebroken worden.





    Intrede van Christus in Brussel





    Massa's maskers heeft hij uit zijn penseel laten vloeien.
    Volgens Ensor tonen zij het ware gezicht van de mensen die ze dragen.







    Bierblog ?





    Geboeid naar het slanke





    Filmpje - Ensor in Oostende






    Een eerste ontmoeting met kunst?


    Van de Artistieke schilderkunst naar de kunst van het koken is
    in Oostende maar een kleine stap.

    De Bistronoom ligt op slechts enkele stappen verwijderd van Het Kunstmuseum.

    Dicht bij het prestigieuze schoolschip de Mercator.






    Links van de Mercator onder een van de appartementsblokken
    ligt De Bistronoom






    De Bistronoom badend in het vroege zonlicht.


    Christophe en Stefanie hadden voor mij een plaatsje
    op hun zonnig terras gereserveerd.




    Als aperitief kreeg ik een Vicardin (7% Alc.Vol) geserveerd
    van bierfirma Dillewyns (weldra een volwaardige brouwerij).
    gebrouwen in de Proefbrouwerij.

    Dit bier is een blended van een tripel Vicaris en een lambiek van Girardin.

    Amberkleurig biertje met een witte schuimkraag.

    Het  aroma is fruitig, met toetsen van appel en citrus.

    Het heeft een droge en fruitige smaak,

    Licht zurig een beetje bitterheid.

    Een ideale aperitief







    Als amuse presenteerde Stefanie mij :

    Slaatje met gerookte eendenborst, Balsamicodressing verfijnd met Hopus.

    Stoofpotje van hoevekip uit de Polders met geraffineerd

    met Grottenbier Blond " Signature Pierre Celis "

    Brandade van Kabeljauw en gazpacho met Bush Pècheresse.



    Gebruikt bier in het gerecht : Hopus van brouwerij Lefebvre
    Grottenbier van brouwerij St. Bernardus naar een recept van Pierre Celis
    en Bush Pècheresse.van brasserie Dubuisson




    Tussen de amuse en het voorgerecht presenteerde Christophe
    mij een typisch Oostends biertje "Den Ostensche Baron" (6,5% Alc.Vol.)
    Donker goudkleurig met een witte schuimkraag.
    Het biertje heeft een moutig aroma.  Toetsen van fruit
    De smaak is over het algemeen zoet,
    Op de achtergrond kruidige toetsen en een lichte bitterheid





    Het voorgerecht waren heerlijke malse Mechelse Asperges
    met een gepocheerd hoeve-ei,  mousseline met La Binchoise Tripel
    en Oostendse grijze Garnalen.

    Het waren de allereerste asperges (Type A) die Christophe op de vroegmarkt
    s' morgens was gaan halen. 

    .


    Gebruikt bier in het gerecht : La Binchoise Tripel van Brasserie La Binchoise




    Bij de asperges werd een Belgoo Magus (6,5% Alc.Vol.) geserveerd.
    bierfirma : Belgoo Beers
    Een blond biertje met een mooie fijne witte schuimkraag.
    ietsje wazig.

    Een mooie kruidige neus met vooral tarwe prikkels.

    Licht zurige aanzet (tarwe) die over gaat naar een medium body van lichte bitterheid.
    De smaak komt over als een bio biertje maar met een eigen specifiek smaakpatroon.
    Het heeft ook een aangename kruidigheid.en een droge afdronk.
    Perfect passend bij het romige van de asperges





    Als hoofdgerecht kreeg ik
    Konijn voor Alvinne : Tournedos van konijn, groentenwok, Balthazarcoulis /
    Kalfszwezerik, Boschampignons en Caper Fumatis .




    Gebruikt bier in het gerecht : Balthazar en Caper Fumatis van Picobrouwerij Alvinne





    Bij het hoofdgerecht serveerde Christophe een
    Winterkoninkske Grand Cru (13% Alc.Vol.) - Brouwerij Kerkom







    Donkerbruin bier met een rode gloed
    Een licht bruine schuimkraag.
    Het bier heeft een geurige gebrande moutige neus
    Zoet van smaak maar met voldoende bitterheid in de
    mond
    ook lichte toetsen van noten.
    Het heeft tenslotte een mooie alcoholwarmte




    Dessert
    Gouden Carolus Hopsinjoor
    Carolus Cuvée van de Keizer 2000

    Melchior Oak Aged Calvados Barrel




    Na het hoofdgerecht bestond het dessert uit het
    proeven van enkele biertjes.
    Een meer dan 20 jarige Extra Whitbread Stout werd boven gehaald
    Het bier presenteerde nog mooi maar was door de jaren
    te sterk geoxideerd om nog te bekoren





    Biersomelier Christophe schenkt op een perfecte manier een
    Gouden Carolus Hopsinjoor in het juiste glas
    Chefkok Stefanie kijkt lachend toe.





    Gouden Carolus Hopsinjoor (8% Alc.Vol.) - Het Anker
    Blond biertje (strokleurig) met een mooie witte stevige rotsachtige schuimkraag.
    Het heeft
    een hoppig en kruidig aroma
    Citrus – Grapefruit, Ietsje grassig
    De aanzet is vrij moutig met malse bittere toetsen
    Fruitige prikkels van citrus – Zoete mandarijn
    Hoppig met een mooie bittere afdronk.
    Een heel lekker bier.




    Carolus Cuvée van de Keizer 2000 (8% Alc.Vol)
    Het bier is 10 jaar oud en is momenteel een felbegeerd collectors Item geworden.
    De alcohol is lichtjes afgezwakt alsook de toffee, het zoethout en de anijs
    die vroeger de smaak meehielp bepalen.
    Het bier is geoxideerd (hoe kan ook anders) maar
    de zoete smaak is nog gebleven alsook de karameltoetsen.
     Ondanks de 10 jaar veroudering is het biertje nog te genieten.
    De latere Cuvées (10% in 2003 en 11% vanaf 2004)
    waren hoger in alcohol en zijn beter geschikt als provisiebier.





    Melchior Oak Aged Calvados Barrel (11,5 % Alc.Vol.) - Picobrouwerij Alvinne
    Amberkleurig biertje met weinig schuim
    Zoetzurig aroma van geroosterde mout, calvadosprikkels,
    Rijp fruit (blauwe Pruimpjes) - appels,  warme alcohol.
    Hout - vanille enz...
    De smaak is zoetmoutig
    Karamel fruit en warme alcohol.
    vinues van smaak
    Een prachtig complex uniek biertje.



    Tenslotte was er nog de Pousse Café :
    Liesbeth & Mireille ?



    Bedankt Stefanie voor uw fijne kookunst
    Bedankt Christophe voor het uitkiezen en het prima uitschenken van
    de begeleidende bieren
    Bedankt aan de onbekende vrouw waar ik mee dineerde en
    mocht praten over kunst, bier en boten.


    INFO :


    DE BISTRONOOM

    DE BISTRONOOM EN OOSTENDE VOOR ANKER

    MU.ZEE


    MET ENSOR AAN TAFEL

    Vanaf 17 september 2010






     

    26-05-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slow Brew Tour of Belgium. Chris Bauweraerts bij HOP in het Rusteel.



    Slow Brew Tour of Belgium



    Als ik de naam Chris Bauweraerts vermeld

    dan weten de meeste bierfanaten over bijna de gehele wereld wie ik bedoeld.

    Als ik de naam Achouffe laat vallen dan ben ik zeker de
    meeste blogbezoekers de streek en de bieren kennen.

    Ik zeg niet dat iedereen ze al heeft gedronken
    maar er al over gehoord is bijna zeker.

     

    Wel beste bloglezers Chris Bauweraerts was samen met zijn zwager
    Pierre Gobron oprichter van de brouwerij d'Achouffe in 1982.

    In 28 jaar wordt het bier nu uitgevoerd over de gehele wereld.

    Bijna alle landen hebben kennis gemaakt met het biertje
    waar de
    sympathieke kabouter de etiketten siert

    De brouwerij in Vallei van de feeën bij de samenvloeiing van de beek
    van Martin-Moulin en de beek van de Chevral werd in 2006
    overgenomen door Duvel Moortgat.

    Ondanks de overname is Chris Bauweraerts nog steeds
    verbonden met de brouwerij.

    Hij is nu ambassadeur van Duvel Moortgat en gaat nu
    wereldwijd de bieren gaan promoten.

    Zijn promotiecampagne noemt de “Slow Brew Tour of Belgium”.


    HOP ondervoorzitter Carl Kins zag Chris bezig in een
    van de vele  beerpubs in Boston (USA)

    en vroeg hem of hij deze Slow Brew Tour zou willen voorstellen aan de HOPleden.

    Geen probleem voor Chris en zo kwamen een 50-tal bierliefhebbers
    samen in Biertaverne “Het Rusteel” te Gullegem bijeen
    om een avondje te genieten van de spraakwaterval Chris 
    met zijn verhalen over het ontstaan van Achouffe,
    de overname door Moortgat, zijn Amerikaanse avonturen 
     
    en talrijke andere anekdotes.


    Ik moet U er nog bij vertellen dat naast de HOPleden ook enkele vrienden
    van Chris aanwezig waren.

    Johan Brandt van brouwerij Smisje, Professor Arnoldus Goedbier of Jan De Bruyne,
    Pol gewezen manager van Marcasou.
     
    Ook enkele mensen van Liefmans en Moortgat vulden de zaal
    waaronder vertegenwoordiger
    Kris Baert.




    Bierhuis - Restaurant 'Het Rusteel'






    Voor de avond begon was Die Hard Achouffefan Bianca Goethals
    als de kippen erbij om Chris haar uitgebreide collectie voor te stellen.
    Tot grote verwondering van Chris.







    HOP ondervoorzitter Carl Kins kon Chris in Boston strikken
    en stelde hem maar al te graag aan het massaal opgekomen publiek voor.






    De plaatsen in de USA waar zijn “Slow Brew Tour of Belgium” in
    2009 plaats vond.






    Chris toonde op originele wijze de toestand van de abdij- en trappistenbieren
    door de eeuwen heen.





    Een deeltje van het talrijk opgekomen publiek.





    Ook het ontstaan van brouwerij Achouffe kwam aan bod
    en natuurlijk werd er tussen de voordracht
    geproefd van het aanbod van Moortgat
    .





    Als eerste biertje kregen we een Duvel (8,5 % Alc.Vol) aangeboden.
    Let op! de uitspraak is Duvul.
    Het paradepaardje van Moortgat is nog altijd een lekker biertje.
     Bitter en hoppig aroma met toetsen van perzik
    Ook de smaak is heerlijk bitter en hoppig met een droge en bittere afdronk,
    Het bier heeft een mooi hoog koolzuurgehalte.



    Nog vermelden dat in het begin van de avond talrijke gadgets werden uitgedeeld
    Stickers, Achouffe sleutelhangers, balpennen van Duvel enz..





    Het tweede biertje was een Maredsous Tripel (10% Alc.Vol.).
     Dit koperkleurig biertje heeft een aromatische lekkere geur met toetsen van licht fruit.
    De smaak is een tikkeltje nootachtige en fruitig.
    Het einde is enige bitterheid.
     Een heerlijk abdijbier







    We werden ook verwend met een Liefmans Gouden Band.
    Donker biertje met een beige schuimkraag
    ruikt naar donker fruit en kersen - hout.
    De smaak is licht zurig met een beetje bitterheid, op een lichte zoete achtergrond.
    Het heeft ook een beetje alcohol warmte.






    Een speciaal biertje zonder etiket werd ons ingeschonken.
    Het bleek om een Zwarte Pol (6,5% Alc.Vol). te gaan van hobbybrouwerij
    Inter-Pol uit Mont-Houffalize. Eigenaar Pol Ghekiere verbouwde naast zijn 
    B&B "La Vielle Forge" een oud schuurtje uit 1710 om tot hobbybrouwerij.
    Zwarte Pol werd gebrouwen naar een recept
    van een van de bieren van de Ommegang Brewery in Cooperstown, New York.
    Het aroma is moutig, ietsje muf.  Toetsjes van cacaopoeder
    De smaak doet eerst een beetje waterachtig aan.  Dan komt een toets
    van gebrande mout,
    ook hier de smaak van cacao en chocolade.  Een lekker fris biertje


     


    Tussendoor deelde Chris de bekende rode Achouffe kaboutermutsen
    uit, tot grote tevredenheid van iedereen

    Het beeld van de  aanwezigen in de zaal is na het uitdelen zeer groot





    vóór









    Na




    Na de korte pauze volgden de Achouffebiertjes.
    Te beginnen met La Chouffe (8%Alc.Vol.)
    Een wazige goudkleurig biertje met een kleine witte schuimkraag.
    Het heeft een aangenaam neus van fruit (citrus, appel),
    Ook een licht broodaroma.
    De smaak is vergelijkbaar met het aroma
    Fruit, een tikkeltje broodkruim en licht kruidig
    Een heerlijk bier.






    De Chouffe Bok 6666 (6% Alc.Vol.) gebrouwen voor Nederland.
    Donker amber van kleur met een moutige neus, lichte toetsjes van alcohol
    De smaak is moutig en fruitig met prikkels van peper
    Het biertje heeft licht bittere afdronk.
    6666 is de postcode van Achouffe.






    Daarna volgde de Mc Chouffe (8% Alc.Vol)
    Een biertje in Schotse stijl gebrouwen.
    Bemerk de kabouter nu met een geruite broek!
    Donker van kleur met een beige schuimkraag
    De neus is moutig en kruidig.  Ook toetsen van karamel.
    De smaak is geroosterde mout, karamel, nootachtig.
    Zoet met een droge afdronk.  Lekker.







    De Chouffebieren volgden elkaar zeer vlug op.
    Het winterbier N'Ice Chouffe (10%Alc.Vol.) werd ingeschonken.
    Een donker bier met licht bruine schuimkraag.
    Aroma is dit van donker fruit en nogal kruidig zonder te storen.
    Ook de smaak laat ons donker gedroogd fruit proeven
    Karamel is duidelijk aanwezig op de achtergrond.
     De alcohol is goed gemaskeerd.
    Lekker degustatiebiertje!









    Professor Arnoldus Goedbier of Jan De Bruyne,
    en Pol gewezen manager van Marcasou vertelden ons enige
    anekdotes.
    Ze bewierookten Chris en vertelden hoe ze hem leerden kennen.
     





    Daarna kwam er een zoveelste hoogtepunt.
    Line kwam binnen met een schenkbord "Chouffe Houblon Dobbelen IPA"
    van 't vat.  Dit bier werd getapt in de originele glazen.
    Ieder aanwezige mocht zijn glas naar huis nemen.
    Een prachtige tripel
    Goudblond van kleur kleur.
    Een hoppige fruitige neus (Perziken, abrikozen).
     De smaak is fruitig met heel veel hop
    Een mooie bitterheid houd het bier in evenwicht
    Ook hier is de alcohol goed verborgen.
    Mooie hoppige afdronk
    Een klasse bier om echt van te genieten.





    Als apotheose werd er nog een Spirit d'Achouffe (40%) uitgeschonken.
    Een bierbrandewijn, verkregen door het distilleren van Chouffe.







    Als dank kreeg Chris uit de handen van Carl Kins het origineel HOPkadertje.



    Een fantastische avond
    met een boeiende sympathieke spreker
    en lekkere bieren


    Bedankt Chris!



    INFO :

    Duvel Moortgat
    Achouffe
    Liefmans

    La Vielle Forge




    23-05-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripel Klok - Brouwerij Boelens - Belsele



    Tripel Klok


    Tripel Klok is een biertje die in 2009 speciaal gebrouwen
    werd door brouwerij Boelens voor het Zythos Bierfestival.

    Het etiket werd getekend door stadsgenoot (Kortrijk) Steven Vervaecke.

    Op het etiket staat op de achtergrond de Sint-Andreas en Gislenuskerk
    van Belsele afgebeeld.

    Het meisje met de luit is Bieke. 
    Een jonge freule die ook haar eigen biertje heeft verworven bij brouwerij Boelens.








    In tegenstelling tot het Bieke bier zit er in Tripel Klok geen honing
    en wordt er andere gist gebruikt.

    Ook werd het bier gebrouwen met diverse hopsoorten

    Brouwingenieur Stijn Temmerman schoonzoon van Kris Boelens
    ontwierp het biertje
    Het bier eindigde in 2009 op de tweede plaats van de consumententrofee
    die jaarlijks door Zythos op het festival wordt ingericht.












    Tripel Klok – 8,5% Alc.Vol

    Brouwerij Boelens – Belsele







    Goudgeel van kleur met witte dikke schuimkraag.
    Mooie koolzuurpareling.

    Het heeft een fijne kruidige neus
    Frisse toetsen van citrus.



    De smaak komt ongeveer overeen met het aroma
    Kruidig

    Koriander, citrus, perzik
    Ook moutige toetsen

    Een redelijke bitterheid en een lange fruitige, bitterzoete afwerking

    Fris lekker biertje.


    Met tripel klok
    heeft brouwerij Boelens duidelijk een andere weg ingeslagen.
    Tripel klok is de voorloper van de prachtige bieren
    X-11 en Tongsneyder






    21-05-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bierhuis 'Den Zytholoog' - Adegem (Maldegem)



    Bierhuis 'Den Zytholoog' - Adegem






    Een Oenoloog, of Vinoloog, is een gediplomeerd wijnproever en kenner.

    Een Zytholoog is iemand met kennis van bier, een gediplomeerd bierkenner dus.

     

    Den Zytholoog is momenteel een gezellige herberg in Adegem met maar liefst

    1500 verschillende bieren in huis.

    Dit bierheiligdom wordt uitgebaat door twee Zythologen in spe.

    Sabine Verbuyst en Stefaan Van Canneyt van de vroegere bierloods in Adegem.
    (beiden volgen momenteel hun derde jaar opleiding bij Syntra Roeselare)

    Op vrijdagavond 26 februari 2010 openden ze deze nieuwe zaak.

    De bieren van hun vroegere bierloods brachten ze mee naar het café
    en de bedoeling is om naast de herberg ook hun drankenhandel verder te zetten.

    Weldra zal de drankenzaak open gaan voor het grote publiek,

    want Stefaan (ook Vacas genoemd) is een man van actie.




    Bierhuis "Den Zytholoog"
    Staatsbaan (N9) nr 65 - 9991 Adegem


















    Het interieur bestaat hoofdzakelijk uit hout
    Vloer- en plafondplanken geven de gelagkamer een
    authentieke en warme uitstraling




    Aan het ene uiteinde van de gelagzaal staan er een hele
    rij koelkasten die bijna alle flessenbieren herbergen die verkrijgbaar zijn.
    Niets belet u om het allernieuwste biertje te vragen aan de toog







    De bedoeling is dat de stamgasten hun keuze maken.
    Een biertje uit de frigo halen en er mee naar de toog gaat. 
    Daar wordt het op een zorgvuldige wijze in het gepaste glas geschonken
    of in een van de 800 verschillende glazen die de herberg rijk is.





    De wanden achter de toog herbergen niet alleen vele cd's
    maar ook een fraaie collectie bierglazen
    .




    De stamgast heeft een keuze uit maar liefst 1500 biertjes
    Er zitten altijd 3 speciale biertjes op 't vat
    Ze serveren ook een pils van 't vat, 
    een paar alcoholvrije bieren en een tafelbiertje.


    Alle geuzen zijn beschikbaar.
    Er is ook altijd oude lambiek te verkrijgen.
    Stefaan rijd speciaal naar het Pajottenland om enkele
    vaatjes op te halen.





    Het hout is al opgestapeld om tijdens de winter
    een gezellige warmte te creëren


















    Voor de verfraaiing van het café zorgen de vele bierornamenten. 
    Oude en nieuwe emailplaten, flessen, pancardes enz..












    Het biergebeuren speelt zich hoofdzakelijk af aan de toog
    of aan de hoge houten praattafels.

    U voelt zich onmiddellijk thuis in dit knusse etablissement.






    Uitbater Stefaan schenkt tijdens mijn bezoek een lekkere Orval uit.
    Koud of warm, jong of oud.  U kunt op verschillende wijze uw Orval krijgen.
    Den Zytholoog streeft ook om Orvalambassadeur te worden.
     







    Bij het bier een portie Orvalkaas en een klein glaasje
    speciaal voorbehouden voor het gistdepot (bezinksel in het flesje bier).
     Niet iedereen houdt van het gistdepot, maar het is zeker gezond.
    Het bevat namelijk veel eiwitten en vitamines B1 en B2.



    Alle Trappistenbieren zijn vergezeld van een hapje
    verteld de ambitieuze uitbater.
    Hij zou later in Adegem en omstreken een Trappistenrit willen inrichten.
    Net als de Meetjesland huifkarrenrit zou er verschillende
    plaatsen bezocht worden (o.a. een museum) waar er een trappist kan genuttigd worden.

    zie : Meetjeslandse Bierrit




    Een van de huisbieren is Koantjesbier.
    mooi gepresenteerd op een bordje
    met wat spek uit het Meetjesland





    Ik proefde vooraleer ik opstapte nog een Blonde Kwaremont.
    Het bier is gebrouwen op vraag van de gemeente Kluisbergen
    en is het gehele jaar door beschikbaar.
    Kwaremont is te verkrijgen in de Vlaamse Ardennen
    of bij een betere bierhandelaar zoals de bierloods.

    .





    Kwaremont Blond is een blond-amberkleurig bier van hoge gisting.

    Typisch voor het bier is zijn kruidig aroma en zijn ronde, volle smaak.

     

    Brouwerij Bavik heeft een overeenkomst gemaakt met
    Affligem en Kluisbergen om het bier vanaf nu bij Bavik te brouwen




    Kwaremont Blond - 6,6 % Alc.Vol.

    Brouwerij Bavik - Bavikhove






    Donkerblond - amberkleurig bier
    met een mooie witte dikke schuimkraag

    De neus is moutig
    kruidig

    De smaak eveneens
    met toetsen van peper
    Fruitig en mals
    Het heeft een lichte bitterheid
    die voldoende evenwicht brengt.
    Het biertje drinkt vlot
    Een klassiek biertje in de stijl van de populaire blonde abdijbieren







    INFO :

    Den Zytholoog
    Staatsbaan 65
    9991 Maldegem

    http://debierloods.belgianbeerboard.com/



     

    15-05-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Limerick - De Proefbrouwerij



    Limerick poëzie op het flesje

     


    De wintermaanden komen eraan

    Sombere dagen,  kleuren vergaan

    Geen terras, noch zon

    ‘k wou dat ‘k het verzon

    Gelukkig blijft Limerick bestaan

     




    Een limerick is een dichtvorm van 5 regels met een vrij strak metrum.
    Twee drievoetige amfibrachen (
    — — —),
    twee regels amfibrachen en jambe (
    —
    —)
    en afgesloten door weer een drievoetige amfibrachys.

    In de eerste regel wordt (meestal) een persoon of dier geïntroduceerd
    met een plaatsnaam.
    De regels 1, 2 en 5 rijmen met elkaar en er is een
    ander rijm tussen de kortere regels 3 en 4 (rijmschema: a a b b a).
    Voorts heeft een limerick vaak een wat dubbelzinnige inhoud, of kan zelfs zeer grof zijn.
    De laatste regel is een soort pointe of uitsmijter. Wikipedia








    Limerick – 8% Alc. Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi






    Goudblond helder biertje

    Met een mooie witte romige schuimkraag

    Fijne doorstromende koolzuurpareling

     

    De neus is vrij aromatisch

    Nota’s van Fruit

     

    De eerste slok is licht bitter

    En ietsje zurig (tarwe) in positieve zin.

    Dan komen er moutsmaken vrij

    Een fruitige toets brengt een mooi evenwicht

    De hoppige afdronk vloeit langzaam uit

    in een lichte bitterheid.


    Ondanks het aromatische is het geen plakkerig biertje

    Het komt zelfs fris over.

    Een herfstbier als zomerse verfrisser?
    Typisch product van De Proefbrouwerij 

     


     

    Het biertje werd ontwikkeld en verdeeld door

    Bas-Bieren, Engelenhof 29

    9940 Ertvelde


    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge
    voor het verkrijgen van het flesje


    13-05-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persvoorstelling Beers of Antwerp - Brouwerij De Koninck Antwerpen


    Beers of Antwerp











    Gisteren waren biervoordrachtgever Geert Vandromme
    en ik (Bierblog en Het HOPnieuws)
    uitgenodigd tot het bijwonen van de persconferentie
    'Beers of Antwerp'
    in brouwerij De Koninck te Antwerpen





    Brouwerij De Koninck - Mechelsesteenweg 291 - 2018 Antwerpen



    Een deugddoende pint na enkele uurtjes fietsen. 
    Een rondleiding door een dynamische stadsbrouwerij.
     
    Een stadswandeling met enkele verfrissende caféstops.

    Of een zalig weekendje in het land van de trappist.

    Bier en toerisme vormen een onweerstaanbare combinatie.








    Inga Verhaert, gedeputeerde voor toerisme (foto boven) en 
    Gilles Facon, manager Beleid & Ontwikkeling bij toerisme Provincie Antwerpen
    stelden het project aan de genodigden voor. 





    .



    Veel belangstelling voor Beers of Antwerp.



    Na het project 'leven in de brouwerij' waar een jaar lang de provincie Antwerpen
    samen met andere Vlaamse provincies hun gekende en
    minder gekende streekbieren in de kijker plaatsten
    leek dit voor de Antwerpse toeristische dienst niet voldoende.



    Vandaar dat ze met hun nieuwe project “Beers of Antwerp” hun vier

    wereldwijd sterk gewaardeerde bieren opnieuw in de kijker willen plaatsen.

    Vier straffe streekbieren, vier gevestigde waarden, één in elke toeristische bestemming –
     stad Antwerpen, stad Mechelen, Antwerpse Kempen en Scheldeland.





    Kris Baert (Duvel Moortgat)
    stelde de Duvelroute voor.






     Marleen Meyers eigenares van Bistro The Boathouse getuigde
    hoe belangrijk het is voor een horecazaak om medewerking te krijgen van de toeristische dienst.
    Ze is in ieder geval enthousiast en vol lof over dit nieuwe project.
    Haar boothuis ligt aan de start van de Duvelroute.







    Wim van der Steen (brouwerij De Koninck) bracht op zijn eigen humoristische wijze
    de Bollekesroute in beeld.
    De Antwerpse Bollekesroute is korter dan de andere twee routes
    Dit zou volgens Wim van der Steen een bewuste keuze zijn.
    ‘Dan hebben de mensen meer tijd om ons bier te drinken'.










    Met drie bierfietsroutes (Westmalle Bierroute, Duvelroute, Bolleksroute),
    een stadswandeling  en een gloednieuwe website hebben
    de vier brouwerijen uit de Antwerpse brouwerswereld een uniek toeristisch project gelanceerd.
    Dit in samenwerking met de toeristische dienst van de provincie Antwerpen
    willen ze de geneugten van een fris getapt pintje koppelen
    aan een sportieve rit door hun streek.





    De fotoshoot vond plaats in de oude brouwzaal van De Koninck
    Op de foto van lnr :
    Charles Leclef (Het Anker), Philippe Van Assche (Westmalle),
    Kris Baert (Duvel Moortgat), Inga Verhaert (gedeputeerde voor toerisme),
    Dominique Van Den Bogaert (De Koninck),
    Gilles Facon, Manager Beleid & Ontwikkeling bij Toerisme Antwerpen







    Kris Baert (Duvel Moortgat), Charles Leclef (Het Anker),
    Dominique Van Den Bogaert (De Koninck) en 
    Philippe Van Assche (Westmalle)
    klinken tijdens de receptie op het succes.




    Het is een uniek samenwerkingsverband! 
    Vier grote tenoren in de brouwerswereld reiken samen de hand
    naar het toeristisch beleid om de provincie Antwerpen
    als belangrijke trekpleister voor bierliefhebbers
    uit binnen- en buitenland op de kaart te zetten.














    De receptie achteraf was een gezellige bedoening
    Er werd bier van de vier deelnemende brouwerijen geschonken
    en bij elk bier was er een gepaste kaas voorzien






    Van boven naar onder :
    Comté Arnaud bij een Bollke De Koninck.
    Pas de Rouge bij Westmalle
    Campoestrella bij Duvel
    Bio Bleu bij Gouden Carolus






    Een rondje Gouden Carolus





    Uit Nederland, Terneuzenaar Ariël Meeusen lanceerde het project "Puur Zeeuws".

    Puur Zeeuws draait helemaal om bier en gastronomie.
    De streekbieren moeten terug op tafel en terug in de keuken.
    Meeusen: ,,Bier heeft altijd
    moeten opboksen tegen wijn,
    terwijl dat ooit ook toch niet meer was dan een streekdrank.
    De foto is genomen voor de
    persconferentie toen elke genodigde
    koffie aangeboden kreeg.






    Willy Dupon (voorzitter van de Europese Snorrenclub Antwerpen)
    in gesprek met Inga Verhaert (gedeputeerde voor toerisme)







    Twee zythologen in spe.  Geert Vandromme en Anneke Rijkers.
    Geert is in opleiding bij Syntra Roeselare, Anneke bij Syntra Hasselt.







    Ronan Vandermotten (voorzitter Gambrinusclub van België) en
    Marcel Van De Vloed (Voorzitter Ruilclub Selecta Merksem)







    Hans Bombeke was Biersomelier van dienst.
    Naast voorzitter van het Antwerps Biercollege geeft Hans
    sinds 15 jaar regelmatig degustaties,
    voornamelijk voor ‘beginners’. 
    Hij is tevens leerkracht cursus‘Bierkenner’ Volwassenenonderwijs
    Provincie Antwerpen en medewerker aan biertijdschriften zoals Antwerpse BierCourant.






    Philippe Van Assche (Westmalle) (L) in gesprek met enkele reporters





    Rasechte Antwerpenaar Davy Brocatus (Sterren op de dansvloer)
    was ook aanwezig.







    Casimir Elsen secretaris Zythos en Jef Vanden Steen brouwer
    'De Glazen Toren' en auteur van diverse bierboeken.







    Rechts Guido Bastiaensens (Westmalle), met rechts van hem
    vertgenwoordigers Westmalle De Hr.Truyen en Nathalie.
    Op de voorgrond een vertegenwoordiger van brouwerij De Koninck.






    Charles Leclef (Het Anker) in gesprek met
    Marleen Meyers
    eigenares van Bistro The Boathouse in Willebroek






    Beers of Antwerp.

    Op zondag 30 mei wordt de Duvelroute ingereden.
    Vertrekpunten: Hof van Coolhem in Puurs en The Boathouse in Willebroek.


    INFO

    www.beersofantwerp.be




     

    12-05-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Brouwerijendag - Brouwerij Roman




    5 april 2010
    Open Brouwerijendag - Brouwerij Roman



    Hoeveel maal heb ik niet bewonderend opgekeken bij het voorbijrijden met de auto
     naar het gigantisch gebouwencomplex van brouwerij Roman.

    Het indrukwekkende bakstenen bouwwerk op zo’n 5 km van de Edelareberg trotseert

    fier de omgeving van Oudenaarde en maakt een felle indruk
    op de voorbijgangers.

    U kunt er gewoonweg niet naast kijken.
    Brouwerij Roman mag als een van de mooiste brouwsites van België beschouwd worden.


    Op open brouwerijendag zette Roman naast een 20-tal andere brouwerijen
    haar deuren wijd open
    en gaf haar geheimen prijs.





    Deze gebouwen herbergen een indrukwekkend stukje brouwgeschiedenis.





    De brouwerij Roman bestaat al sinds 1545 en is nog steeds een
    familiebedrijf.





    'Goeie grond, goed water en een drukke verbindingsweg.'
    Dat is volgens bestuurder Carlo Roman in het kort de basis
    van het succes van brouwerij Roman.









    Pierre, Gilberte, Geroen en ik (vier sympathieke beerfanatics)
    waren reeds vroeg aanwezig.
    We wilden genieten van de stilte die de koperen brouwzaal uitstraalt.
    En ook voor het nemen van  foto's was het ideaal als er
    nog niet te veel beweging was.









































    De brouwzaal
    Maischketel 75 hl
    Kookketel 260 hl
    Filterkuip 157 hl





    Wortkoeling





    Wortbak 250 Hl











    De dreef van tientallen gistkuipen met een inhoud van 225 hl
    en de C.I.P. installatie.







    Koelmachine




    Geroen Vansteenbrugge in gesprek met
    Meesterbrouwer Jozef Snauwaert van brouwerij Roman






    Ook AVS TV kwam een kijkje nemen





    De Alternator




    De indrukwekkende stoomketels






    Het Labo met voorbeelden van bieranalyses,
    bepaling opgeloste zuurstof, titraties, Beapling lucht in de flessenhals enz..





    Gisting en Lagerkelder 48 x 150 hl





    Naast de bottellijn konden de bezoekers ook de
    gemoderniseerde vatenlijn in werking zien.






    Een doorsnede van een inox vat





    The 'Sloeber' Wall



    Ondanks dat brouwmeester Jozef Snauwaert ervan overtuigd is dat het
    Oudenaards Bruin niet alleen beter smaakt dan eeuwen geleden,
    kies ik toch voor een degustatie van een Sloeber
    Sloeber is het eerste bier van hoge gisting met hergisting op fles
    dat brouwerij Roman op de markt bracht.
    Die hergisting garandeerde een langere houdbaarheid.
    De Sloeber was daarmee een voorloper voor de Ename abdijbieren.'








    Sloeber is na 25jaar nog altijd een vaste waarde op de Belgische biermarkt
    en wordt ook in het buitenland, bijvoorbeeld in Italië en de Verenigde Staten erg gesmaakt.
    'Eind 2007 won Sloeber nog brons in de categorie
    Belgian style ale op de European Beer Star Award 2007 in Nürnberg',





    Sloeber was vooral gekend in de VRT reeks FC. De Kampioenen
    In het café bestelde Balthazar Boma steevast "zijn merk",
    waarmee hij een Sloeber bedoelde.





    Sloeber - 7,5% Alc.Vol.





    Goudblond helder biertje
    met een witte dikke schuimkop

    De neus is moutig
    toetsen van koriander
    gistig


    De smaak is zoet
    Vleugje karamel
    een beetje bloemig
     licht fruitig karakter
    op het eind iets bitterhoppig
    Het biertje drinkt vlot en
    is een klassieker in het gamma van Roman




    Carlo Roman, William Roelens en Geroen Vansteenbrugge



    "Brouwerij Roman produceert jaarlijks een miljoen liter bruin bier,
    goed voor vier miljoen pinten"



    INFO :

    n.v. ROMAN s.a.
    Hauwaart 105
    B-9700 Oudenaarde

    telefoon: 055 45 54 01
    fax: 055 45 56 00
    e-mail: info@roman.be


    http://www.roman.be/nl/brouwerij/historiek.php


    08-05-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Chelmsford Oak Smoked Porter - Alvinne



    Alvinne Chelmsford Oak Smoked Porter


    Rookbieren (Rauchbieren) zijn bieren dat hun herkenbare smaak te
    danken hebben aan het feit dat de brouwer gebruik maakt van gerookte mout.

    De bekendste rookbieren zijn te vinden in Duitsland met als mekka de stad Bamberg.

    Schlenkera en Brauerei Spezial  zijn bekend voor hun diverse rookbieren.

    Dat rookbieren enkel daar nog in ere gehouden worden is een fabeltje.

    Hoe langer hoe meer Belgische brouwerijen experimenteren met rookmout.

    Millevertus met zijn ‘Toernichoise Fumée’ ,
    De Dochter van de Korenaar met ‘Bravoure’ om er maar enkele op te noemen.

    Ook de grensverleggende hippe picobrouwerij Alvinne heeft een

    rookbiertje in hun gamma.


     





    Maar mag ik het wel een rookbiertje noemen?

    Het heeft ook de kenmerken van een Brown Porter.
    en Porter zit ook in de naam van het bier!

    Bruin van kleur met een rode gloed

    Milde matige geroosterde toetsen, een milde hopbitterheid.
    Allemaal kenmerken van een porter.

    Maar een Brown Porter gebruikt geroosterde mout en geen gerookte of ben ik mis?




    De Alvinne Chelmsford Oak Smoked Porter (een hele mond vol) is een lekker biertje

    van slechts 5,1 % Alc.Vol.

    Het een compleet nieuw bier.

    Gebrouwen op vraag van de bekende Engelsman
    Chris (Podge)
    Pollard
    .
    Hij bracht speciale gerookte mout mee uit Chelmsford om dit bier te kunnen brouwen.

     

    In feite zou je het zelf eens moeten komen proeven
    en
    de conclusie trekken welk een biertje het precies is ;-)










    Alvinne Chelmsford Oak Smoked Porter – 5,1% Alc.Vol.
    Picobrouwerij Alvinne – Heule






    Donker bier met rode gloed

    Fijne beige schuimkraag

     

    Aroma van gerookte mout

    noten

    Een prikkeltje zoethout

     

    De smaak is die van licht gerookte mout

    Nota’s van hout

    Nootachtige prikkels

    Ook in de smaak een tikkeltje zoethout

    Het bier is kurkdroog

    Met een lekkere bitterheid

    De afdronk is bitter geroosterd en droog.







    Een fijn subtiel rokerig biertje.

    Met een juiste dosis aan rookmout (7 mouten)

    De bitterheid evenaart met zijn 40 ebu een Orval.

    Gebrouwen met de ondertussen wel bekende Morpheus gist

    Het biertje heeft met zijn 5,1% Alc.Vol. voldoende boddy.

    Zowel in de zomer of in de winter is het lekker om te drinken.

    Een zalm gerookt op houtkrullen zou er perfect bij passen.
    en de rauwe stem van Arno




    05-05-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.El Greco en Moeder Lambic - Brussel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen El Greco en Moeder Lambic

     


    Naast bierproeven is kunst gaan bekijken een tweede hobby van me.

    En hoe eigenaardig het ook klinkt, die twee zijn perfect combineerbaar.

    Trouwens is het brouwen van bier ook geen kunst?

     

    Ik besloot 's morgens een bezoek te brengen aan de tentoonstelling “El Greco”
    in de Bozar van het Paleis voor schone Kunsten te Brussel en dit bezoek
    te combineren met een visite in da namiddag aan het nieuwe
    café ‘Moeder Lambic’ op het
    Fontainasplein





    De Kunstberg achter het Centraal station in de vroege morgen
    Net een schilderij.






    Het paleis voor schone kunsten te Brussel








    De expo in de Bozar belichtte enerzijds de herontdekking van El Greco
    aan het begin van de twintigste eeuw,
    en anderzijds bood ze een boeiend overzicht van El Greco’s artistieke evolutie.
    Dit gebeurde  aan de hand van een selectie van markante schilderijen,
    waaronder 'de tranen van de heilige Petrus' en het verbluffende 'Christus wordt ontkleed'.
    Orgelpunt van de tentoonstelling vormde de ultieme reeks Apostelen –

    El Greco’s artistieke testament - die door een vrijgevochten vormentaal
    en opvallend kleurgebruik verrassend modern aandoet.












    Ik dacht enige foto’s te kunnen nemen maar had niet gerekend op het
    scherpe toezichtpersoneel die in elke zaal aanwezig was.
    Verboden te fotograferen mijnheer!!!
    Resultaat, slechts enkele onscherpe foto's van het begin van de tentoonstelling.

    Nochtans is mijn Digitaal cameraatje zo compact dat het bijna niet opvalt
    Maar uit respect stopte ik het maar in mijn tas.




    Moeder Lambic






    Wat mij verraste toen ik binnenstapte bij Moeder lambic
    was hoe modern het interieur was

    De herberg op het Fontainasplein is eigenlijk een bijhuis van het
    originele Lambic
    café in St. Gilles.

    Ik dacht een zaak aan te treffen in de o zo typische Art Deco stijl van Brussel.







    Maar Moeder Lambic is een strakke moderne bar.

    Donkergrijze verticale balken met indirecte verlichting vormen op de
    stenen muren zogezegd aparte componenten.

    Het interieur is minimalistisch, met tussen de zuilen
    prachtige zwart-wit foto’s
    uit de Belgische Brouwerswereld.




    Strakke lijnen zowel horizontaal en vertikaal.
    Het voelt toch een beetje koud aan.







    Bekenden uit de bierwereld : Armand Debelder - 3 Fonteinen






    Toch een beetje het oude schoolgevoel!






    Bekenden uit de bierwereld : Marc Limet - Kerkom








    De banken staan wel echt dicht tegen elkaar en zitten is voor volslanke
    mensen echt ongezellig.
    Ik denk dat jongere mensen hier meer op hun plaats zullen voelen.
    Maar ondanks alles is het een schitterende locatie om er als bierproever en toerist
    een kijkje te komen nemen.

    Aan de toog is het beter plaats nemen en u heeft er een mooie kijk op de
    maar liefst 46 tapkranen. 4 installaties van 10 
    + nog eens zes handpompen tegen de wand.





    Een immens lange toog met maar liefst 40 tapkranen






    Een van de vier zuilen met 10 tapkranen
    Moeder lambic Fontainas is een zeldzame plek in Europa.






    Tegen de muur nog eens 6 prachtige handpompen.





    De bierproever wordt hier verwend, zijn zitvlak daarentegen!










    Krijtborden maken u duidelijk wat er zoal te proeven valt



    Op de tafels en aan de bar liggen enkel de bierlijsten
    met de namen van de bieren die uit het vat geschonken worden.
    Voor bieren uit de fles moet u expliciet naar deze bierlijst vragen.
    Dit is bewust gedaan omdat het de bedoeling is om zoveel
    bieren van 't vat te proeven.


    Alle 40 kranen waren bezet
    De laatste bieren die erbij waren gekomen waren
    Zinnebir Xmas, Hop Flower Power van De Ranke, Darbysite van
    Brasserie de Blaugies, Goliath Noël en Val-Dieu Noël.
    Opvallend veel bieren van De Ranke en van Brasserie de la Senne.
    Bittere biertjes dus.
    Natuurlijk kunnen de spontane gistingbieren hier niet ontbreken.
    Geuze, Faro, Kriek  Cantillon en Lambic en kriek3 Fonteinen
    waren te proeven van 't vat.






    Het vriendelijke Franstalig personeel die op het moment van mijn bezoek
    Moeder Lambic open hielden.






    Een eerste biertje die ik proefde was er eentje uit het thema van de maand.
    "Italiaanse bieren van 't vat".






    Bij het bier geen nootjes maar een schaaltje licht gebrande mout





    Ik proefde het schitterende 'La Mummia" Een zurig mals biertje gerijpt op
    eiken Barbere wijnvaten. Voor de hergisting zou wijngist gebruikt zijn.
    Het biertje heeft een Alc% van slechts 4,8.
    Citrus en wilde gist in het aroma
    Zurig met toetsen van hout.  Prachtig!!!





    De Barman was zo vriendelijk om mij toe te laten
    om te fotograferen achter de toog.
    Een tweede biertje die ik nuttigde was een Lambic 3 Fonteinen.
    Geschonken uit een los vaatje






    Licht wazige gouden kleur met een kleine witte schuimkop..
    Aroma van zure appels, citrusvruchten  toetsen van eik
    Smaak is redelijk mals met toetsen van zure appels citrus, eik, en aards 
    Aanhoudende melkzuur toetsen en eik. schiiterend!






    Lambic 3 Fonteinen onder zijn schepper
    Armand Debelder uit Beersel




    De symphatieke Garçon was zo vriendelijk
    mij de koelcel onder de bar te tonen.
    Het zou volgens hem momenteel de enige in Europa zijn.





    Toegang tot de cel









    46 leidingen komen hier van boven naar beneden
    om aan de vaatjes aangesloten te worden.
    Elk met zijn eigen druk en temperatuur.
    Indrukwekkend!!



    Info :

    Moeder Lambic
    Place Fontainas
    1000 Brussel
    Alle dagen open van 11u00 tot 01u00
    Vrijdag en zaterdag tot 02u00

    Tel : 02/503.60.68

    www.moederlambic.eu
    info@moederlambic.com


     


    http://www.bozar.be/

    02-05-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!