Bier en pralines - Eutropius Proefzolder
Dat
ze goed bezig zijn op de proefzolder van brouwerij Eutropius bewijs telkens het
bezoekersaantal die de weg naar de Mellestraat weet te vinden. Hoe kan het anders?
Avonden zoals IPA bieren,
Bier en alcohol, Bier en whisky, biercocktails
zijn onderwerpen die de echte bierliefhebber uit zijn huis kan lokken.
Bier en kaas, Vrouwen en bier, Koken met bier zijn dan aangelegenheden waar dames
graag op af komen al dan niet vergezeld van hun levenspartner of is het
andersom?
Maar een avond met chocolade en bier spreekt iedereen aan. De vele pralines kon van iedereen de
zintuigen prikkelen en de smaakpapillen
doen op hol slaan.
Wie van
alle avonden kan genieten en is Andy Vandenbussche (in de facebookkringen Nil Sacer genoemd). Hij is telkens aanwezig en fungeert als zolderverslaggever.
Hieronder het verslag van Chocolade en bier geschreven in zijn eigen Sacer
stijl!
Waarvoor
dank!
Verslag : Andy Vandenbussche Foto's : William Roelens

Alweer
een avond om naar uit te kijken! Zowel
liefhebber van bier als van all things chocolate, brachten de heren van Eutropius beide samen en nodigden
hiervoor Jean-Pierre Hauspie uit, bekende chocolatier van huis Délice. De huisbieren werden door hem geproefd, en zo
maakte hij zijn keuze voor vanavond. Zo
maar eventjes 3 (of 4) pralines per bier werden aangeboden, zodat we naarmate
de avond vorderde ons danig gevuld voelden.
Zij die enigszins last hadden van diabetes (bierguru Freddy Wacho
Debels), lieten hun suikerspiegel in de aanloop naar dit event gewillig zakken,
zodat ze er al doende weer bovenop kwamen.
Zij met een snotvalling (bierguru William Roelens) om u tegen te
zeggen, werden gelukkig niet geplaagd door verlies aan smaak. En de rest, waaronder nieuwe gezichtjes zoals
Johan Brandt van t Smisje,
die proefden en genoten evengoed. Voor
de gelegenheid hadden een paar vennoten van Eutropius hun eegas meegenomen, om
te bewijzen dat dergelijke avonden best wel lastig kunnen zijn (en natuurlijk
om zelf s avonds ongestoord naar de voetbalsamenvattingen te kunnen
kijken). Bernard gaf nog even mee dat
Wouter Vermeersch, de nieuwe huisbrouwer en verantwoordelijk voor de revamping
van de bieren en etiketten, in het grootste geheim werkt aan een totaal nieuw
recept, dat op de tweede verjaardag van Eutropius voorgesteld zal worden. Die verjaardag zal op 17 augustus dit jaar
gevierd worden, met ook volksspelen en zwien ant spit.
 Jean-Pierre Hauspie
Jean-Pierre
begon zijn deskundig exposé met de hype van de food pairing, waarbij het mode
geworden is twee compleet verschillende producten samen te zetten om te zien
wat het geeft. Zo hadden we zelf al bier
en kaas, bier en whisky, en vanavond dus bier en chocolade. Zelf had hij dit twee jaar terug al eens
geprobeerd in Bissegem, waar het een groot succes was. Je kan dergelijk samengaan academisch
benaderen, maar laat ons wel wezen: wij gaan liever voor de empirische aanpak,
en zo geschiedde.
 Veel aanwezigen voor deze zoet- en bitteravond.
Als
eerste: Eutropius Remembrance (9%) met de volgende pralines:
Advocaat (tonnetje van melkchocolade gevuld met advocaat) Arcade (witte chocolade met caramel op laagje room Henri (fondant met ganache 77% cacao)
Ongelooflijk
lekkere pralines, stuk voor stuk (persoonlijk favoriet: de Arcade maar minder
geschikt in combinatie met). De poll
achter deze proeving kroonde Advocaat als meest geschikte partner voor de
Remembrance.
Secundo:
Eutropius Vinkenier (10,8%) met:
Eloise
(witte chocolade met roombotervulling tussen amandelmarsepein)
Brésilienne fondant (vulling roomboter met moka)
Gulden Spoor melk (vulling hazelnotenpraliné)
Caramel cube (melk met boter caramel) a an de selectie toegevoegd omdat
Vinkenier ook caramelmout bevat.

Geen
half werk bij de praliné, die puur is en niet gemengd met melkchocolade of
andere vetten (wat bij sommigen al eens gebeurt want goedkoper en stabieler
(minder olie uit noten). Kudos for that!
Terwijl het idee was dat de laatste praline best zou passen
(caramel/caramelmout), bleek dit toch niet het geval te zijn: het bier wordt er
te bitter door door het contrast met de zoete caramel. Als winnaar kwamen ongeveer ex aequo de
Brésilienne en Gulden Spoor uit.
Na
twee biertjes maar vooral zeven pralines was een korte pauze welkom. Daarin werd vooral gepalaverd over een
tweedehands eroticabeurs, waar de fantasie van menige bier- en/of
chocoladeliefhebber spoorslags op hol sloeg.
Afgedraaide potten vaseline, met duct tape samengehouden opblaasschapen,
startkabels als tepelklemmen, enfin u begrijpt ongeveer de teneur. Gelukkig werd de orde vlug hersteld met wat
voor Jean-Pierre het moeilijkste bier was om een pralientje naast te zetten.

Drie:
Eutropius First Angel (8,5%) gedryhopt met Amerikaanse hoppe (lichte
fruitigheid) en hergist op fles met champagnegist met:
Roos
(witte chocolade met hazelnotenpraliné)
Speculoos (wit met hazelnotenpraliné met brokjes speculoos)
Tornado (fondant met vulling van caramel met gezouten boter)

Alweer
heerlijk snoepgoed (alweer persoonlijke voorkeur voor caramel
t zal die
snoeptand zijn). Winnaar hier was de
Speculoos. Jean-Pierre kreeg hierna de
vraag voorgeschoteld of het mogelijk zou zijn om bierpralines te maken zoals
men likeurpralines maakt. Dat blijkt
allesbehalve simpel, omdat de gist zou doorwerken en de pralines dus allerminst
houdbaar kunnen blijven (voor een speciale gelegenheid, waarbij verwacht kan
worden dat de hele voorraad ineens op is, kan dat natuurlijk wel). Eventueel kan men het bier met panache in een
ganache verwerken, maar hetzelfde euvel blijft: niet te bewaren. De enige mogelijkheid zou eventueel kunnen
zijn om te werken met aromas (via destillaten), maar dan nog: welk bier
gebruik je daarvoor? Met welke chocolade kan dat gecombineerd worden? Hoe
verkrijg je een evenwicht tussen chocolade, vulling en bier? Al bij al een
bijzonder moeilijke onderneming.
Onversaagd
door naar nummer vier: Eutropius Stout Bruintje (6,5%) met gebrande mout met:
Caramel
cube
Arcade
Caraibe (melkganache met rozijnen en rum)

De
Caraibe werd door het publiek met ruime meerderheid als beste match verkozen,
en was ook op zichzelve zéér te smaken.
We
zijn ondertussen een half kwart kilo pralines per kop verder, de lever begint
op te spelen, maar William had nog een dessertje mee: een fles Urthel Samaranth
van 6 jaar oud (dank!). Onder bijzonder
licht protest proefden we dan maar mee, we zijn er dan toch.

Bedankt aan Eutropius voor het samenbrengen van hun bier met kwaliteitspralines, aan Jean-Pierre voor de gulheid, deskundigheid, en het voeden van de snoeptand, en aan de aanwezigen om er alweer een gezellige avond van te maken.
Andy Vandenbussche
Alle verslagen zie
https://www.facebook.com/nil.sacer/notes
INFO :
Brouwerij Eutropius Mellestraat 138 8501 Heule
e-mail : info@brouwerij-eutropius.be
14-06-2013 om 00:00
geschreven door William Roelens
|