Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een terugblik op JUST BEER - tasting event for beer lovers - 11 & 12 november 2017 Kortrijk







    Een terugblik op

    JUST BEER

    tasting event for beer lovers

    11 & 12 november 2017 Kortrijk




    Zowat de hele Vlaamse craft bier wereld had acte de présence gegeven na de oproep van
    Master Biersommelier Sophie Vanrafelghem: een Vlaams bierfestival organi-seren waar het op aankomt.
    Met andere woorden: de bedenkster van Sophie’s World wilde met Just Beer te bewijzen dat er meer achter bier steekt dan op het eerste oog lijkt.
    Een loffelijk streven.
    Ook de locatie - de comfortabele en goed bereikbare Expo Kortrijk - was een schot in de roos.
    Zeker richting de toekomst waar Belgische, Franse en Engelse bierliefhebbers elkaar op een eenvoudige manier kunnen treffen.










    Biersommelier Sophie Vanrafelghem in haar prachtige biertempel.




    Het kwam wel uit dat het allemaal niet zomaar just beer is binnen de bierwereld.
    De bier incrowd kijkt immers altijd over je schouder mee.
    Waar er fouten worden gemaakt, wat niet klopt en (vooral) hoe het, volgens hen, eigenlijk wél moet.

    Als onbevooroordeeld toeschouwer snel naar Kortrijk gereden om er het mijne van mee te krijgen en te ontdekken wat voor lekkers er allemaal wordt aangeboden. Zonder het langs de strenge meetlat van de ontelbare biermeesters te leggen.
    Blijft Just Beer hiermee dan steken in de mainstream of is het toch wat oppervlakkig? Geenszins!
    De uiterst strak georganiseerde festivalvloer gaf daar al een voor-proefje van.
    Alsof we een luxe champagnebeurs oplopen, wat een ontvangst na de wat onhandige binnen-komst met verschillende bandjes en de entreebetaling.
    Wat sowieso een pluspunt was is de ruime opzet en de geweldige overzichtelijkheid.
    Kosten noch moeite lijken gespaard. Ook het uniforme karakter lijkt heel overzichtelijk te werken en geeft niet de schijn van enkel visuele verlokkingen om bij één of andere stand te blijven staan.








    Alsof we door een luxe champagnebeurs liepen.
    Just Beer waardeerde onze Nationale drank op naar een hoger niveau!
    Proficiat!












    Een eerste halte was bij The Ministry Of Belgian Beer.
    Een naam die eigenlijk bij deze beurs mooi aansluit.
    Dimitri Messiaen en Tom Synae-ve schonken mij een Fresh Hop 13.
    Een verfrissend hoppig bier van slechts 4,0% Alc.Vol.

     









    Blij om dokter Canarus van de gelijknamige brouwerij uit Deinze nog eens terug te zien.
    In een leuk ijskreemstandje bracht hij hulde aan oud wielrenner Lucien Buysse, winnaar van ‘De Tour de France’ van 1926.
    Een bruin Bier van 7,5%Alc.Vol. Moutig en licht zoet met een fruitige toets. Een allemans biertje.






    Verwonderend, verbijsterend en verpletterend

    In de locale pers werd Just Beer hierdoor zelfs afgeschilderd in drie kernwoorden: 'verwonderend, verbijsterend en verpletterend'. Een 70-tal brouwers presenteerden er een specialleke of een pri-meurtje. Zoals John Martin met de primeur IPA in blik; een nieuwe trend die snel navolging zal krijgen volgens kenners.
    De bierbrouwers en hun bieren waren op de festivalvloer in vijf categorieën ingedeeld. Dit naar gelang hun specialisme of bijzondere aspecten van het bier. Ook hier jammer genoeg weer volop Engelse termen.



    Just Try:
    Met andere woorden, probeer het eens dat bier. Zeker als je geen bierfestivals gewend bent en jij als nieuwkomer kennis wil maken, vind je hier keus genoeg.
    Met voorbeel-den van Cristal, brasserie De Bastogne en Huyghe.

    Just Hop:
    Voor de hop- en bitterliefhebbers natuurlijk. Hier konden bieren als de XX Bitter van De Ranke, Ceci n’IPA van De Feniks
    en de Imperial Black van Troubadour niet ont-breken.

    Just New:
    Er viel veel nieuws te degusteren, met een keus uit nieuwe bieren van Het Anker (Indulgence Botanik), De Poes (Dortmunder Export), Dupont (Cuvée Dry Hopping 2017) en De Brabandere (Wild Quadrupel), om maar eens een paar namen te laten vallen.

    Just Europe:
    Wie mocht blijven twijfelen of er goede speciaalbieren buiten België gebrouwen worden kon hier zijn/haar hart ophalen. Met geweldige bieren uit Nederland (o.a. Bliksem en Zundert), Italië (Birrificio del Doge), Estland (Öllenaut), Zweden (Poppels) en Griekenland (Sep-tem).

    Just Different:
    Wie het aandurfde om eens iets bijzonders te proeven kon hier zijn/haar hart ophalen. Dany De Smet van Slaapmutske stond er met een bier dat enkel in Estland te koop is, de Witty Nelson. Deca met Georges IV, Bossuwé met Bomb-Out en The Ministry of Belgian Beer pakte uit met hun nieuwe Fresh Hop 13, om er maar een paar te noemen.


    Brouwer Bosteels is duidelijk bezig om de DeuS weer goed als speciaalbier in de markt te plaatsen (we kwamen het, evenals het nieuwe degustatiebier van Liefmans, Goudenband op eiken vat, tegen op de Horeca Expo),
    want ook hier werd hun Champagnebier rijkelijk geschonken en gepromoot.
    Er waren daarnaast in de ruim zeventig stands veel inspirerende bieren en er was zelfs een aparte workshop ruimte voorzien en de onvermijdelijke biershop.









    Enkel verkrijgbaar in Estland 'Witty Nelson' van brouwerij 'Het Slaapmutske' uit Melle.
    Een lekker tarwebier met Dry-hopping
    Een aroma van Nelsonsauvagehop
    Hoppig met een licht zuurtje in de af-dronk.
    Slechts 5,5%Alc.Vol.







    Mattys Nuyts schonk met heel veel liefde de De Liefmans Barrel Aged (9,5%Alc.Vol.) uit.
    Een pareltje van Duvel Moortgat.
    Donkerbruin bier. Met aroma's fruit en eik.
    Tikje balsamico
    lichtzurig.
    Volmondig . Met nota's van taart.
    Pracht van een bier!






    Workshops

    De workshops waren verrassend genoeg opgedeeld in: Just Taste, Just Beer & Bites, Just Beer & Chef en Just Beer & Cheese; beetje jammer van al die Engelse termen, het zal met de internationale allure van Just Beer te maken hebben. De bekende biersommelier Andy De Mulder beet het spits af met een bespiegeling over de link tussen aroma’s en smaken in relatie met de ingrediënten bin-nen het brouwproces. Denk daarbij niet alleen aan mout en hop, maar zeker ook aan gist in relatie met de vier unieke Belgische vergistingprocessen. Spontaan, gemengd, hoog en laag.

    Master Beer Sommelier en organisator Sophie Vanrafelghem zelf, focuste in haar geweldige presentatie meer op de verrassende wereld van Beer & Foodpairing. Als extraatje trakteerde één van Sophie’s World protegees de gasten later op de dag nog op een mooie kaas & biercombinatie presentatie.

    De workshops combineerden perfect met het thema Just Beer in het zogenaamde foodpairing village dat was ingericht met zaken als Chocolaterie Stijn uit Poperinge met zijn hoppralines. Bier en eten gaan tegenwoordig hand en hand en zo hoort dat ook. Dat bewees chef Bram Bonamie wel in zijn workshop Just Beer & Chef. Op zondag opgevolgd door collega chef Achim Vandenbussche. Dit verdient opvolging en navolging!









    Stijn Glorie uit Poperinge is sinds enkele jaren aan de slag als chocolatier.
    Met hart en ziel werkt Stijn zorgvuldig aan chocoladewerkjes en patisserie. Deze lekkernijen worden artisanaal gemaakt, zonder toege-voegde chemische kleurstoffen en bewaarmiddelen.
    Op Just Beer bracht hij lekkere Hoppepralines mee!
    Hij was een van de deelnemers die een standje bevolkten voor Beer en foodpairing.









    Een bier gebrouwen ter herinnering aan de tornado die Oostmalle op 25 juni 1967 heeft getroffen
    50 jaar geleden was ook te proeven.
    Het amberkleurig bier heeft een alc% van 6,7% en word gebrouwen bij Brouwerij Anders in Halen.
    De neus is moutig. De eerste slok is harsachtig. Het wordt ook gebrouwen zoals vroeger.
    Men gebruikt ook oude hop.
    Nu en dan een fruitigheid.
    Bittere afdronk.
     








    Verwonderlijk maar een Griekse brouwerij was ook aanwezig op Just Beer
    Septem Microbrewery uit Evia Island had verrassende bieren mee zoals hun Septem 8th Day (7%Alc.Vol)
    Hoppige neus. Floraal
    Ook in de smaak dit exotische. Fruitig en een mooie bitterheid
    Een lekkere IPA uit het land van de sirtaki!





    Meet the brewer

    Naast de eerder genoemde workshops was er voldoende ruimte om eens met een brouwer van gedachten te wisselen. Was dat niet op de brouwersstand – ja, ze liepen gewoon in het wild rond die brouwers – maar ook in de vorm van meet the brewer. Zeg maar gerust brewers, want op zater-dag waren dat naast Bart Verdonk van de Kustbrouwerij, Ronald de Waal van Flying Dutchman (NoMad Brewing), Chris Vandewalle, Sam Quartier (Omer Vander Ghinste) en de ravissante Italiaanse Veronica Vecciato van Birrificio del Doge. Op zondagmiddag trapte Merlijn Dietvorst van brouwerij Bliksem af, gevolgd door Pieter Maes (De Bra-bandere), Bart Cuypers (Het Nest) en de Zweedse brouwer Petter Gunnarson van Poppels Bryggeri. Elke brouwer had zijn/haar eigen inbreng en vertelde bijzondere verhalen over brouwen en het onvermijdelijke resultaat daar-van: bier. Allen even gepassioneerd en vaak zelfs bevlogen met bier en brouwen bezig. Soms volgde de ene anekdote de volgende in zeer rap tempo op, waardoor het heel vermakelijk was om naar de brouwers te luiste-ren.






    Bart Verdonk van de Kustbrouwerij in actie!







    Een lekkere hamburger met kaas en spek kan in één, twee, drie uw hongertje stillen!








    Eindelijk kon ik op 'Just Beer' het eerste bier van 'The Brew Factory" uit Heule proeven.
    Nicolas schonk mij een 'Martha' (8,0%Alc.Vol) in.
    Lekker fruitig blondje gebrouwen met spelt.
    Deze laatste zorgt voor een volle smaak.
    Prachtig bier met een mooi etiket!








    Jong en ambitieus zijn de brouwer en zijn vriendin van Brouwerij VBDCK B.V.B.A. (Tielrode) wel.
    Pas opgericht in 2016 brachten ze reeds een zevental bieren uit die in Kortrijk allemaal te proeven wa-ren.
    Aan originaliteit geen gebrek bij dit koppel! Hun manier van marketing is een schot in de roos!








    Het kleine flesje met Engelse teksten is het handelsmerk van deze Vlaamse brouwerij.
    Dit flesje had als inhoud een amberkleurige IPA van slechts 4,5% Alc.Vol.
    Hoppige neus en een redelijke aardse smaak.
    Een tikje zoet en fruitigheid laten zich opmerken
    Een bittertje om U tegen te zeggen.







    Bij de stand van Syntra West kon je samen met Chantal Debusseré (Opleidingsmanager Horeca-voeding, SYNTRA West)
    en Guido Vandenbussche (lesgever Syntra West) ruiken van verschillende aroma's







    Bij brouwerij De Brabandere kon men in primeur het derde bier in de rij van de Brewmaster's Selection proeven.
    Brewmaster's Selection Wild Quadrupel een donker bier van 10,5%Alc.Vol.
     Dit bier is gemaakt van 5 verschillende mouten en 1 gepelde en geroosterde gerst vermengd met puur foeder-beer.
    Het toevoegen van het zure bier aan de full-bodied quadruple, maakt dit bier zeer toegankelijk.
    Een gistige neus en een prachtig aroma van chocolade verlangen om te proeven.
    Ook in de mond chocolade en geroosterde smaken.
    Lichte alcoholwarmte.











    Aflsuiten doe ik met een mooie foto van de enige biohoppeboer in België.
    Het was trouwens de enige stand die echt naar hoppe rook. Joris Cambie
    Ik proefde zijn kersverse Singel Green Hop
    Een bier met een mooie bitterheid in de neus.
    Zacht bittere smaak en droge afdronk.







    Er kan maar één conclusie overblijven: dat het maar snel november 2018 wordt om met z’n allen naar Kortrijk te trekken
    om bijzondere bieren te gaan proeven en goeie brouwers te ontmoeten op Just Beer!
    Iets meer dan 4000 bezoekers bezochten dit uniek evenement.

     


    © Tussenteksten Ariël Meeusen
    © Foto’s en tekst onderaan de foto's William Roelens









     Zoals een oude gewoonte
    sluit een jongedame mijn verslag met de woorden

    "Tot volgend jaar"!


    INFO:

    http://www.sofiesworld.be/nl/
    http://www.justbeer.be/home/

    XX

    28-11-2017 om 15:51 geschreven door William Roelens


    13-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen (7) Brouwerij Klondiker - Claim 1 - Nugget - Porlu







    Dinsdagnamiddag proeverijen (7)






    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?
    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’



    De drie bieren die ditmaal onze smaakpapillen probeerden te verwennen kwamen
    van huisbrouwerij ‘Klondiker’ uit Meulebeke (WVl).
    Volgens brouwer en eigenaar Dirk Cnockaert zou hij de kleinste artisanale microbrouwerij van ’t land bezitten.
    De brouwerij is actief sinds de zomer van 2017. Hij brouwt in een brouwinstallatie die Dirk samen met de leerlingen van het VTI Deinze ontworpen heeft.
    Ze bestaat uit drie kleine brouwketels die samen zorgen voor zo’n honderd liter bier.


    Dat Dirk het groots ziet lijd geen twijfel. Deze zomer bracht hij maar liefst acht bieren op hetzelfde moment op de markt.
    De naam van de brouwerij en van sommige bieren verwijzen naar een regio in Canada waar hij indertijd nog op bezoek is geweest. Deze regio in Yucon zou duizenden goudzoekers naar de streek gelokt hebben.
    Dawson City groeide binnen een paar maanden tot een metropool van zeker 30.000 inwoners.
    De goudkoorts van Klondike was het onderwerp van Charlie Chaplins film The Gold Rush uit 1925.

     De etiketten zijn ontworpen door echtgenote Kathleen. Het logo bestaat uit vier beren.
    Die staan symbool voor de Canadese beren, maar ook voor ‘de Berengemeente’ Meulebeke’.
    Na Vondel, Goethals, Roelandts en Maenhout beschikt Meulebeke weer over een brouwerij!

    De brouwerij is elke zaterdag tussen 14 en 18 uur open om te proeven. De bieren kunnen dan aangekocht worden.


    Huisbrouwerij Klondiker
    Spoorweglaan 2
    8760 Meulebeke
    +32 499721954
    huisbrouwerijklondiker@telenet.be








    Claim 1 (6,5%Alc.Vol.)




    Donkerblond licht wazig bier met een witte schuimkraag.

    De neus ruikt een licht aroma van brett 
    moutig

    De eerste slokken bevatten een zachte smaak van citroen. 
    Afwisselend met een lichte bitterheid
    Ook hier dringt een geringe brettsmaak door. 
    Tikje zurig
    Iets kruidig
     Droog
    Lichtbittere afdronk.











    Nugget (8,0%Alc.Vol.)




    Redelijk helder lichtgeel bier met witte schuimkraag
    Weinig koolzuur.

    De neus is bitter (ruik tikje leer)
    Zwakke neus

    Bittere aanzet
    Harsachtig
    Hopvarieteit?
    Ietsje te weinig body
    Hier en daar een kruidige toets.
    Lichte honingtoets?
    Bittere afdronk











    Porlu (9,0%Alc.Vol.)

    Donkeramber tot bruin bier met een gebroken witte schuimkraag

    Licht gebrand aroma
    Zoethout in de neus.

    Gistige aanzet.
    Ook in de smaak zoethout.
    Gebrande toetsen
    Moutig
    Beetje te eenzijdig van smaak.
    Lichtbittere afdronk


    Voor ons de beste van de drie bieren.





    We denken dat de bieren nog verbetert kunnen worden.
    Hier en daar zitten volgens ons nog kleine foutjes in de receptuur.
    Acht bieren op hetzelfde moment op de markt brengen is misschien iets van het goede te veel.
    Beter de bieren één voor één grondig op punt zetten.
    Maar toch heel veel respect voor deze nieuwe brouwer!

    Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze.
    Wat volledig normaal is.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.





    Groeten

    Geroen en William





    X

    13-11-2017 om 11:16 geschreven door William Roelens


    06-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinneringen aan het Poperings Bierfestival 2017








    Herinneringen aan het Poperings Bierfestival 2017






    De 22ste editie van het Poperinge Bierfestival was terug een schot in de roos. 
    Zaterdag 28 & zondag 29 oktober zette Poperinge en de Poperingse bierclub haar naam van ‘hoofdstad van de hop’
    kracht bij met hun prachtig en gezellig jaarlijks bierfestival.

    De Poperingse bierclub had na de geslaagde en succesrijke edities van de voorbije twee jaar voor zijn 22ste bierfestival geopteerd om terug de nieuwe locatie te behouden.
    De Maekeblijde werd weer omgetoverd tot een sfeeëriek bierdorp en werd voor de tweede keer uitgebreid.
    Dat het terug een goede keuze was is gebleken want de zaal zat de hele tijd vol.
    Er heerste voortdurend een gezellige drukte en er was heel wat ambiance",
    zeggen de tevreden organisatoren Edwin Ghequire en Guy Osteux.

    Zowel de modale bierliefhebber als de echte specialisten konden hun gading vinden bij de 25 brouwers die samen zo'n honderd bieren presenteerden.

    Met de Nederlandse brouwerijen ‘HappyFace Brewery’ en ‘Mommeriete’ en ‘Monsieur Rock’ van gewezen Orval brouwer Jean-Marie Rock zorgden de organisatoren voor een aangename verrassing.
    De drie Poperingse brouwerijen werden mooi verdeeld over de zaal. 
    De MG’s Brothers speelden zoals elk jaar de nodige ambiance bijeen.










    Zaterdagmiddag 28/10/2017 gaf Burgemeester Christof Dejaegher in gezelschap van voorzitter Guy Osteux, 
    de Hopkoningin Laura Sambeaer en eredames in de zaal Maekeblyde de start van het tweedaags Internationaal Poperings Bierfestival 2017.





    Proeven en genieten

    Al de standen aandoen om een biertje te proeven is van het goede te veel!
    Daarom heb ik geprobeerd om dit jaar eens andere brouwerijen aan te doen in vergelijking met de vorige editie.
    De Poperingse brouwerijen en hun bieren heb ik reeds meermalen vermeld op deze BIERblog daarom heb ik ze nu
    niet opgenomen in deze reportage.










    Het was een eer om Jean-Marie Rock terug te ontmoeten.
    Monsieur Rock, Mister Brett of Mijnheer Orval zoals hij genoemd wordt in het boek 'De Biericonen der lage landen' was
    op vraag van voorzitter Guy Osteux voor de eerste maal aanwezig in Poperinge.
    De leuke ontmoeting was wederzijds.
    De goedlachse brouwer trakteerde Guy en ik onmiddellijk met zijn eigen bier in het originele glas!
    Het recept is van Jean-Marie (http://www.greenbrew.be/zelf en wordt gebrouwen Meantime Engeland.
    Monsieur Rock is een blond bier (6,6% Alc.Vol.) met romige witte schuimkraag. Licht hoppig aroma met een citrustoetsje.
    De smaak is bitter/zoet. Maar toch ietsje meer bitter. Het is zacht en verfrissend. Een doordrinker!
    Een goeie opener op het festival!.











    Baselius Special Edition (7%Alc.Vol.). Voor mij een van de toppers op het festival.
    Het recept komt van Eli Noë van het Brugs Bierinstituut uit Brugge.
    Het bier wordt gebrouwen bij De Proefbrouwerij

    Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag.
    Karamel in de neus, fruitig
    De smaak is zoet/bitter.
    Moutige toetsen van karamel en melkchocolade
    Kruidige harsprikken geven het bier een lekker mondgevoel.
     Een warm lichtkruidig biertje met heel veel smaak van slechts 7% Topie!









    Gaëtan Vandenbulcke (29) en Géraldine Legein (22) van Bierfirma Bossuwé uit Kortrijk
    zijn ambitieuze mensen en worden stilaan bekende gezichten op de bierfestivals.
    Ze zijn nog een bierfirma en de bieren worden voorlopig gebrouwen bij Eutropius (Menen)
    In Poperinge hadden ze een nieuw proefbiertje MOAB-O! (met verplicht uitroepteken) met zich mee.
    Een donkergeel roggebier met een romige witte schuimkraag.
    Kruidige neus en licht zurig.
    Het bier werd gebrouwen met Rogge en karwijzaad (Kummel)
    Lekker en evenwichtig.
    Licht bittertje
    Droge afdronk.
    Niet mis!
    Is wel een Limited Edition!












    Dikke jan Bruin (7,5%Alc.Vol.) is het nieuwe bier van 2017 van gelijknamige bierfirma Dikke Jan uit Desselgem.
    Ze hebben voorlopig drie bieren maar vanaf 2018 is het de bedoeling om minstens één seizoensgebonden bier te brouwen
    dat afhankelijk van het succes in het gamma zal worden opgenomen.
    Hun bieren worden gebrouwen bij Deca Service in Woesten.
    Dikke Jan bruin is een donkerbruin bier met een romige dikke schuimkop.
    De neus is moutig met chocolade toetsen en tikje koffie.
    De smaak is lichtjes gebrand.
    Het heeft een lichte bitterheid
    Een smaakvol klassiek bruin bier met dat tikkeltje meer.








    Voor de eerste maal aanwezig op het festival, Brasserie St-Sylvestre uit St-Sylvestre-Cappel (Fr)
    De brouwerij bevindt zich niet zo ver van Poperinge en ligt in het hart van de 3 bergen van hhet euvelland nl:
    de Mont des Cats, de Mont Cassel en de Mont Noir. Daarom worden ook enkele bieren Trois Monts genoemd.
    Bekend is hun bier Gavroche. Een donker amberkleurig fruitig bier met een romige schuimkraag. Gavroche is een figuur uit 'Les Miserables'. De brouwer was zo opgetogen van de sfeer op het bierfestival dat hij hoogstwaarschijnlijk volgend jaar weer aanwezig zal zijn!


     








    Gijzels Blond (6,4%Alc.Vol.) van bierfirma 'Slaapmutske'
    Gebrouwen bij de Proefbrouwerij
    Een bekend bier in de streek van Oosterzele en die tijdelijk uitverkocht was maar nu weer op de markt is en te proeven was in Poperinge.
    Een helder geel bier met witte schuimkraag.
    Licht zurig van smaak met wat bitterheid
    Droog met een bittere achtergrond.
    Lichtzurige afdronk.
    Zomerbier!










    Een gelukkige voorzitter Guy Osteux met twee Argentijnse bierproevers.










    Voor de eerste maal aanezig in de Keikopstad is bierfirma Enigma Belgian Brewery. uit Heusden-Zolder.
    Opgelet dit is een Vlaamse brouwerij ondanks de volledige engelstalige website!
    Brouwer Mark Veugelers (zie foto) is gestart als hobbybrouwer, als biochemicus wist hij natuurlijk sowieso één en ander van mengsels. 
    5 jaar geleden begon hij in zijn kelder te experimenteren met een eigen kleine brouwinstallatie in Schreverland.
    Daar ontwikkelde hij liefst 400 recepten met verschillende samenstellingen, andere gisten, hoppen, ... De beste 20 recepten heeft hij hernomen en daaruit zijn dan de 5 beste overgebleven waaronder Tamera Tripel  (9,0%Alc.Vol.) die ik proefde.
    Van dit bier zouden er meer dan 20 testbrouwsels gemaakt zijn.
    De inspiratie voor de naam komt van de Belgische rivier 'De Demer' waarvan gedacht werd dat deze was afgeleid van de Keltische 'Tamera' of 'Tamara', wat 'Zwarte rivier' betekent.
    Tamera Tripel is een donkerblond bier met witte schuimkraag.
    De neus is hoppig en floraal.
    Zoete aanvang met fruitige toetsen van ananas en mango.
    Fruitige lichtbittere afdronk.
    Lekkere Tripel!
     






    Janos de Baets uit Waregem tapt voor mij het nieuwe bier The Walking Duck (5,4%Alc.Vol.)

    Ik ben altijd fan geweest van de Hedonis Ambachtsbieren.
    Hedonis Ambachtsbier werd opgericht door Janos de Baets en Leopold De Ketelaere
    Ze noemen zichzelf ‘gypsy brewery’ waarbij ze hun bieren brouwen in de ketels van een externe brouwerij.
    Hierbij worden alle stappen echter zelf uitgevoerd. Van receptontwikkeling over brouwen tot verkopen.
    Dit stelt hun in staat de kwaliteit van de producten voor 100% op te volgen en te garanderen. 
     Hun eerste bier dateert al van augustus 2015.
    The Walking Duck is een blond bier met een witte schuimkraag.
    Het aroma is fruitig
    Een lekkere IPA met toetsen van ananas.
    Droog met een lichte bittereheid.
    Aangenaam evenwichtig bier met heel veel smaak!








    Hof ten Dormaal van André Janssens uitvinder van het Witlofbier was ook voor de eerste maal aanwezig op het Poperings Bierfestival!
    Van deze hoevebrouwerij uit Tildonk degusteerde ik 'Frambuesa y chocolat' (6,5%Alc.Vol.)
    Het is een donker kastanjekleurig bier met weinig schuim.
    Het aroma is zurig
    Framboostoetsje
    De eerste slokken zijn fruitig zuur.
    Scherp
    De chocolade moet ik missen
    Zure afdronk.







    De HappyFace Brewery (Heemskerk) en Brouwerij De Mommeriete (Gramsbergen) vertegenwoordigden Nederland
    op het festival.



    Van de 
    Van de HappyFace Brewery degusteerde ik de HappyFace Bock (8,0%Alc.Vol.)
    Het bier wordt gebrouwen bij InBier (Sittard)

    HappyFace Bock is een donkerbruin bier met een fijne beige schuimkraag.
    Een moutige neus
    Zoet
    Ook de aanzet is zoetmoutig
    Chocolade toetsen
    Karamel komt boven
    Lichtjes geroosterde smaak
    Zoete afdronk.









    De bevallige Carina Kelder van Brouwerij De Mommeriete tapte voor mij een Vrouwe van Gramsbergh (10%Alc.Vol.)
    Een bruin wazig bier met een mooie volle lichtbruine schuimkraag.
    De neus is vrij zoetig.
    Karamel
    Rozijntjes

    Het is een alcoholisch snoepje
    met toetsen van karamel
    Chocolade
    Tikje koffie en soms zoethout
    Een warm Nederlands biertje met een leuke naam!









    Al enkele jaren aanwezig op het festival is Brouwerij Eutropius uit Menen.
    Barbara tapte mij hun Oscar Blond. Benieuwd?

    Oscar Blond is een goudblond bier (6,6%Alc.Vol.) met witte schuimkraag
    Het aroma is moutig
    licht bittere prikken
    Gistig

    Moutige aanzet
    Een lichte droge bitterheid.
    In balans
    Tikje fruitigheid
    Allemaal matig
    Niet slecht
    Een klassiek blond bier










    Het bier van Huisbrouwerij en bierfirma 'Half Zeven' heb ik leren kennen in de Bierpaddestoel in Grembergen.
    Met enkele vrienden proefden we daar voor het eerst de Orvelo Tripel (http://www.orvelo.be/blog/de-bierpaddestoel.html)

    In  Poperinge proefde ik hun Orvélo Wijss.(6,0%Alc.Vol.).
    Het bier wordt gebrouwen bij De Proefbrouwerij

    Wazig goudkleurig bier met witte schuimkraag
    De neus is licht kruidig
    Granig

    De smaak is lichtzurig
    Fris
    met een bittertje
    hints van koriander
    Het bier is mooi in evenwicht
    Tikje hopbitterheid
    Voortreffelijk biertje met een aangename smaak!







    Ondanks de problemen met de treindienst tussen Menen en Poperinge lokte het festival
    weer bomvolle zalen op zaterdag en zondag.
    Proficiat aan de organisatie.









    Nog een stand die voor de eerste keer Poperinge aandeed.
    Les 3 Fourquets uit Gouvy met hun Lupulus bieren.
    Ik degusteerde hun
    Lupulus Organicus een Biobier van 8,5%Alc.Vol.

    De biohop in het bier komt van hoppeboer Joris Cambie
    Blond bier met witte schuimkraag.
    De neus bied kruidige toetsen
    Tikje mout
    De smaak is raak.
    Fruitig, hoppig, tikje gist.
    In balans
    DRoge licht fruitige afdronk met een tikkeltje kruidigheid
    Heel lekker biobier!



     









    Zoals vroeger sluit ik deze reportage af met een afsluit dame
    Ditmaal is het de bloedmooie Ellen.
    En ook zij fluisterde zachtjes in mijn oor

    Tot volgend jaar!


    INFO :

    http://www.poperingebierfestival.be/nl/home/
    http://www.toerismepoperinge.be/
    http://www.hopmuseum.be/





    Groeten
    William

    06-11-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!