Trappistenabdij Westvleteren
Voorstelling van de bouwsteenboxen en het
bouwproject.
Deel 2 De brouwerij
Vooraleer de huidige
Trappistenabdij in 1831 werd gesticht, waren er in de loop der eeuwen drie
kloosters gevestigd, op dezelfde plaats of in de nabije omgeving. De oudste
vermelding van deze religieuze plaats gaat terug tot het jaar 806: de cella
Beborna, afhankelijk van de Sint-Bertinusabdij te Sithiu (Sint-Omaars),
situeerde zich wellicht in Vleteren. In 1260 stichtten een aantal zusters,
waaronder Gertrude, het huis Sint-Sixtus en het convent te Westvleteren, maar
in 1355 verhuisden zij naar Noord-Frankrijk. In 1610 vestigden drie kluizenaars
zich bij de Capelle Sint-Seicx, om zich in 1615 aan te sluiten bij de Orde
van de Birgittijnen in het klooster van Sint-Sixtus, dat zou bestaan tot in
1784.
 Op weg naar de brouwerij. Ik neem nog vlug een kiekje van een idyllisch doorkijkje!
In 1831, ten slotte,
werd een nieuw Cisterciënzerkloooster opgericht: de priorij van de Trappisten,
die in 1871 tot de huidige Sint-Sixtusabdij werd verheven. Reeds in 1836 werd
een oude brouwerij aangekocht en ingericht binnen de kloostergebouwen, in 1838
begon men met het brouwen van het Trappistenbier Westvleteren.
 De brouwerij bevind zich rechts, helemaal op het einde van dit gebouwencomplex.
In de loop van de 19e
eeuw groeide de gemeenschap geleidelijk aan, maar tweemaal verliet een aantal
broeders de abdij om nieuwe kloosters te stichten. De eerste helft van de 20ste
eeuw was een moeilijke periode vanwege de Wereldoorlogen. Na de Tweede
Wereldoorlog besliste de toenmalige abt om de productie van het trappistenbier
te verminderen en de brouwerij kleinschalig te houden. In 1964 werd het
gastenhuis gebouwd.
In 1996 werd Manu Van
Hecke tot zevende abt verkozen; in 2008 begon de abdij met een grondige en
noodzakelijke verbouwing. De verkoop van de cd Triduum Paschale, geproduceerd
door zes broeders en uitgegeven bij het Davidsfonds, moet onder andere dienen
om fondsen te werven voor de bouwwerken. Bron : Vleteren
 We werden opgewacht door broeder Joris.
Ik heb het geluk gehad
om reeds vijf trappistenbrouwerijen te mogen bezoeken.
Enkel Chimay en
Westvleteren stonden nog op mijn verlanglijstje.
De moeilijkste die ik
dacht te kunnen bezoeken kwam onverwachts uit een trappistenhoek.
De Trappisten van
Westvleteren kondigden aan dat ze een speciale box op de markt zouden brengen.
De bouwsteenbox bevat
zes 33cl flesjes Westvleteren 12 en twee unieke proefglaasjes.
De opbrengst van deze
actie zou ten goede komen aan de vervangende nieuwbouw van de abdij. En kijk ik werd samen
met enkele mensen van de pers ontboden om het werk van architect bOb Van Reeth te
gaan bekijken en er stond ook een bezoek aan de brouwerij op het programma.
Mijn grootste wens
werd dus op 24 oktober ingelost.
Zie : Trappistenabdij
Westvleteren - Voorstelling van de bouwsteenboxen en het bouwproject - Deel 1 :
de abdij

Eigenlijk is een brouwzaal bij de trappisten net zoals bij andere brouwerijen.
Ook hier staan de brouwketels netjes op een rij. Ook hier wordt bier geproduceerd.
En toch
Het betreden van een trappistenbrouwerij is voor elke bierliefhebber een magisch moment.
Hier leid de brouwer een bescheidener leven en maakt hij deel uit van een religieuze gemeenschap.
Een brouwzaal bij de Trappisten is als een Elysium voor de bezoeker.
Hier hangt er een sfeer van soberheid met heel veel respect voor het product
Je bent pas echt een monnik als je leeft van het werk van uw handen.


 Het modern besturingssysteem

Fysiek is het brouwvolume
beperkt door de brouwketelomvang, de stockage en rijpingsruimte. Uiteraard ook door de beschikbare arbeidstijd
van de broedergemeenschap zelf.
Er is bewust gekozene
om deze beperkte capaciteit intact te laten.
De gemeenschap heeft
geen commerciële groeiambities. Permanent maar
brouwen zou nieuwe investeringen vergen en meer arbeidskrachten die niet in de
gemeenschap voorradig zijn.
Het zou ook deels de
stilte vernietigen die erg centraal staat in de basisfilosofie.
Er werken denk ik een
vijftal monniken in de brouwerij. Broeder Joris is belast met de
leiding in de brouwerij. Hun vaardigheden zijn autodidact en worden doorgegeven van
de ene generatie naar de volgende. Ze brouwen tussen de 62 en 73 dagen per jaar
De broeders brouwen
jaar in, jaar uit 4750 hectoliter als brouwvolume.
 Het roerwerk
 Twee brouwketels met een Inhoud van 2 x 72hl


Drie bieren worden hier geproduceerd:
Blond (5,8%), Acht (8%) en de Twaalf (10,2%).
Sixtus is de enige trappistenbrouwerij die dezelfde mouten gebruikt voor
zowel de blonde als de twee donkere bieren.
Bij de donkere bieren wordt donker suiker bijgevoegd



Alle drie de bieren
zijn gefermenteerd in zes open gistkuipen
(deze mochten we niet bezoeken om infectie te voorkomen)
en gaan dan vervolgens naar de lagertanks om te rijpen:
Vier weken voor Blond, zes voor acht en zeven weken voor de Twaalf.
De hoofdgisting duurt zes tot acht dagen.
 De 12 speciaal gebrouwen voor de bouwsteenboxen voor het buitenland in 2012 staan nu al netjes gestapeld in de warme kamer.

 Broeder Joris in het Walhalla van elke bierliefhebber
Een abdij bouwen kun
je niet alleen en moet je niet alleen kunnen.
Dat is onze ervaring. Zovelen zetten zich in om de bouw te
verwezenlijken.
Waarom? Wellicht zijn er vele
antwoorden, maar mij lijkt het te maken hebben met het verlangen van de mens :
Verlangen naar
gemeenschap, verlangen naar stilte, verlangen naar de Onnoembare
En wij, wij weten ons
gedragen, verbonden met velen.
En het stemt ons tot
grote dankbaarheid."
Broeder Manu, abt Sint-Sixtusabdij
 Sofie en ik verlaten als heel gelukkige bierfanaten de abdij en genieten nog van de mooie en de panoranische uitzichten van de hoppestreek.
Een droom die zo veraf was is op 24 oktober 2011 voor mij werkelijkheid geworden. Bedankt Vader Abt.
Nu nog een bezoek brengen
aan Brasserie de lAbbaye
N.D. de Scourmont
in Forges-Lez-Chimay en dan zijn alle trappistenbrouwerijen voor mijn digitaal fototoestel gekomen.
INFO :
Sint-Sixtusabdij Westvleteren
21-11-2011 om 00:00
geschreven door William Roelens
|