Inhoud blog
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven (2)





    Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het
    Belgisch Limburg -
    Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven
    Berkel-Enschot



    2 : De brouwerij




    Na een lekker middagmaal, kwam Exportmanager Vic Jaenen
    ons halen om de brouwerij te bezoeken.
    Na Orval, Rochefort, Westmalle en Achel is dit de vijfde Trappistenbrouwerij
    die ik bezoek.
    Nog Chimay en Westvleteren te gaan!
    In tegenstelling tot de Trappistenbrouwerijen in België
    staat de brouwerij van Koningshoeven open voor publiek.







    Dit grote bakstenen gebouw, met de schoorsteen nog op de top,
    is de rijk geornamenteerde mouttoren.
    Vroeger gebruikten de monniken de oven om hun eigen gerst te mouten.
     Omdat dit een heel zwaar werk was en er niet zoveel monniken meer waren
    werd alle mout aangekocht van professionele mouters.
    De poort heeft u toegang naar de brouwerij.











    Tunc vere monachie sunt si labore manuum suarum vivunt

    Dan zyn zy waarlyk monikken
    als zy van den arbeid hunner handen leven

    Regel H. Benedictus Hoofdstuk 48





    Het oude brouwhuis De Schaapskooi.
    In 1987 besloten de broeder tot een grondige modernisering van de brouwerij.
    Een volledig nieuw brouwhuis werd gebouwd.








    Op de binnenkoer van de brouwerij kun je de vijf torens van de abdij zien.
    De brouwerij wordt momenteel helemaal gerenoveerd.






    Een middel om het goed te doen is :
    niet 'heilig' willen heten voor je het bent
    H. Benedictus - 4,62







    De mouttoren gezien van op de koer van de brouwerij.







    Een oude maar goed onderhouden brandweerwagen, geparkeerd naast de brouwerij
    De monniken waren duidelijk in staat om in het midden van de
    20e eeuw! de behandeling van hun eigen branden te bestrijden.
    Een anekdote : De monniken mochten niet praten, dus gebruikten ze een
    speciale gebarentaal bij het ​​communiceren van broeder tot broeder.
    Het gebruik van de telefoon zouden ze hanteren als een eenvoudige morse code,
    door te kloppen op de ontvanger.
    De enige uitzondering op deze regel was als er brand uitbrak,
    dan mochten de monniken bellen en het woord "vuur" roepen!









    De oude bakkerij staat nog altijd in zijn hoedanigheid zoals vroeger.
    In de nieuwe bakkerij wordt brood gebakken voor de abdij en de kloosterwinkel.

    De populaire broden zijn bierbostel- en krentenbrood.
    Het bierbostelbrood is bereid van het gerst dat overblijft ná
    het brouwproces en is daardoor vitamine- en vezelrijk.
    Naast brood worden roomboterkoekjes en chocolade (tabletvormen) gemaakt,
    die het logo van de abdij dragen.








    Hoe eenvoud mooi kan zijn!
    Een Trappistenstilleven in de oude bakkerij




    De Brouwerij




    In 1884 begonnen de monniken van Koningshoeven trappistenbier te brouwen.
    Bierbrouwerij ‘De Koningshoeven’, een zelfstandige dochteronderneming van Bavaria,
    huurt sinds 1997 de gebouwen van de abdij en produceert daar het enige
    Nederlandse trappistenbier in opdracht en onder toezicht van het klooster.


    Er is bijna altijd bier tekort.
    De vraag is momenteel groter dan het aanbod.
    In 1999 bedroeg de productie amper 11.000 hl.
    Vorig jaar 2010 bedroeg de  reeds 42.000 hl.
    Daarnaast ook nog ongeveer 20.000 HL voor derden gebrouwen.
    Het huidige volume bedraagt dit jaar al 48.000 hl






     Exportmanager Vic Jaenen die ons door de brouwerij rondleidde.
    Waarvoor onze oprechte dank! 














    Al wat het klooster bezit, moet hij beschouwen als vaatwerk
    dat voor de altaardienst bestemd is
    H. Benedictus - 31,10-11













    Drie brouwketels met achteraan de kamer met het besturingssysteem.
    Inhoud 144 HL waarbij je natuurlijk ruimte moet hebben voor het schuim.
    De beslagketel was vroeger tevens kookketel 144 HL







    Het roerwerk














    De oude mooie koperen brouwinstallatie




















    8 à 10 cylindroconische gistingstanks tanks van +/- 12.000 hl.
    Gisttanks zijn uitgelegd op 2 of 3 brouwsels dus effectief
    ( netto 300( 4x) - 450(8X) HL per stuk;
    Bruto 405 en 585 HL).







    "Een middel om het goed te doen :
    elke dag de dood voor ogen houden"
    H. Benedictus - 4,47




















    De bottelarij en vatenafvullijn bevinden zich in een prachtig kader!
    Bemerkt de muurschilderijen en de terugkerende spitsbogen.
    De productie is verdeeld als volgt 90 % flessen / 10 % vaten
    Het is een Belgische vatenafvulllijn.







    Opslag voor export!













    Ook Trappistenbrouwerij Koningshoeven
    experimenteert volop met bier gerijpt op vaten.
    Momenteel gebruiken ze 5 soorten v
    aten
    De nieuwste testen zijn nu aangevat op Rum vaten !



    Info : Vic Jaenen
    Notities : Geroen en brouwmeester Lodewijk Swinkels




    Veel meer info over
    Trappistenbrouwerij Koningshoeven
    vind u op :

    http://www.koningshoeven.nl/nl/

    www.latrappe.nl



    Trappisten info :

    Trappistbier beleven

    Boeken :

    Trappist De zeven heerlijke bieren
    Jef Van den Steen
    Uitgeverij het Davidsfonds.

    Bier in alle Eeuwigheid
    125 jaar Trappistenbrouwerij Koningshoeven 1884-2009
    Paul Sappens
    www.bierboom.nl








     

    30-07-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hovaardig Boerke - De Proefbrouwerij - Lochristi





    Hovaardig Boerke



     

    De Ledenaren beschikken eindelijk over hun eigen biertje.
    Ze hoeven voortaan niet meer jaloers te zijn op de omliggende gemeenten
    die reeds beschikten over een eigen gerstenat.

    De Ledenaren hebben hun bier te danken aan maar liefst vijf jubilerende verenigingen
    die samen kwamen voor een gezamenlijke viering.

    Toneelkring Vreugd en Deugd, De Landelijke Gilde, het Davidsfonds,
    de Heemkundige Kring Heemschut en de 11 juli-organisatie LEEuwFEESTEN.













    De naam Hovaardig boerke verwijst naar een locofaulisme van de Ledenaars.

    Volgens heemkundigen zou de naam verwijzen naar de vorstelijke buitenkroon op
     de toren van hun St. Martinuskerk.


    In 1871 werd de toren opgebouwd en voorzien van een balustrade met
    8 pinakels en 8 waterspuwers.
    Lede heeft één van de weinige kerken met boven op de toren een balustrade.

    Men moet weten dat zulk een bouwwerk wat meer uitstraling geeft
    dan een gewone "dakgoot" en aldus een zeker symbool van rijkdom weergeeft.
    Deze rijkdom moet toch wel een beetje toegeschreven worden
    aan de massale toeloop van bedevaarders de tijd van toen.
    Of heeft het iets te maken met de spotnaam

    "de Leedse Hovaardige Boeren" …?

    Bron













    Hovaardig Boerke – 7,5 Alc.Vol.

    Proefbrouwerij - Lochristi








    Goudblond biertje
    met een lichte waas.
    fijne doorstromende koolzuurpareling.
    Witte romige schuimkraag.

     

    Moutig aroma
    met fijne fruitprikkels

     

    De aanzet is moutig

    met in de achtergrond een mooie hopbitterheid
    Fruitige toetsen zorgen voor een lekkere smaak

    Prikje peper

    Nu en dan een warm alcoholflits.

    Het bier heeft redelijk veel body.

    Het smaakt iets zwaarder of zijn alc%

    Een bittere droge afdronk

    Een lekker evenwichtig hovaardig bierke.

    Met dank aan Geroen!


    26-07-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven





    Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het
    Belgisch Limburg -
    Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven
    Berkel-Enschot

    1 : Rondom de brouwerij



    Na het bezoek aan het *ABT* Café De Beyerd ging onze reis verder.
    Een 40-tal km verder lag onze nieuwe bestemming.
    En wat voor een?
    Trappistenbrouwerij Koningshoeven in Berkel- Enschot.
    Via dorpjes zoals Bavel, Gilze en Goirle en ja we reden ook door
    klein Zwitserland bereikten we ons reisdoel.
    Om 14u30 hadden we pas een afspraak met Vic Jaenen
    Exportmanager van de brouwerij.
    Dus nog tijd om te eten en de omgeving te verkennen.













    Bij aankomst werden we onmiddellijk geconfronteerd met de rust
    die de omgeving van de abdij uitstraalt.
    Bossen, vennen en landbouwpercelen, een gebied van zo’n 160 hectare
    rondom de abdij moet de bezoeker een gevoel van ontspanning geven.
    Het is precies of u zich gezonder voelt.
    In deze omgeving trekt u zich terug uit het dagelijkse drukke leven.
    Mijn liefde voor abdijen en kloosters is er nog groter op geworden.







    Toch indrukwekkend de hoofdingang van het klooster





    Trappisten in de meierij

    Het imposante gebouwencomplex achter de toegangspoort van deze abdij
    is een goed voorbeeld van de neogotische bouwkunst uit de laatste
    decennia van de 19e eeuw.
    Het gehele complex kwam tot stand in de periode 1891-1893.
    Hier leven de paters die hun brood verdienen met het befaamde Trappistenbier.













    Tegen het einde van de 19e eeuw bedreigde de Franse overheid het kloosterleven.
    Om het voortbestaan van de trappisten veilig te stellen trok in 1881
    een groep monniken vanuit het klooster Sainte-Marie-du-Mont
    in Frans Vlaanderen naar Nederland.
    In drie boerderij op de grens tussen Tilburg en Berkel-Enschot
    vestigden zij het Trappistenklooster O.L.V. van Koningshoeven.
    Deze boerderijen waren ooit eigendom van Koning Willem II,
    vandaar de naam Koningshoeven.
    Koningshoeven is een van de vijf Trappistenkloosters in Nederland,
    maar is voorlopig het enige met een brouwerij.













    De leer van Benedictus schrijft voor dat de paters
    Trappisten moeten leven van ‘de arbeid hunner handen’.
    Vanaf 1884 is besloten dit te doen door het brouwen van bier en dat jaartal
    markeert de geboorte van het ze beroemde bier La Trappe.
    Alleen wanneer bier wordt gebrouwen binnen de muren van
    een trappistenabdij mag het Trappistenbier worden genoemd.
    Bierbrouwerij De Schaapskooi dankt zijn naam aan een van de oude boerderijen,
    die vroeger op het abdijterrein stonden.












    Benedictus Trappisten leven volgens de regels van Benedictus van Nursia (6e eeuw, Italië). 
    In de 11e eeuw ging een groep Benedicijner monniken naar Citeaux.
     
    Dit was het begin van de Cisterciënzer Orde. 
     
    Na periode van bloei en verval voerden de monniken van de
    abdij van La Trappe in Soligny in Normandië een hervorming door.
     
    Zij gaven de naam aan de Trappistenorde.












    Niet alleen wordt er bier gebrouwen in De Koningshoeven.
    Ze doen ook aan Ecologische verantwoordelijke teelt.
    De Diamant-groep is een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

    Wie groene vingers heeft, werkt bij Groen Xtra, een onderdeel van de Diamant-groep.
    Hieronder valt ook de kwekerij, die zich bevindt op het abdijcomplex van Koningshoeven.
    Hier worden vooral bodem bedekkende heesters voor de particuliere en gemeentelijke

    markt gekweekt.
    Daarnaast worden de medewerkers ingehuurd om de groenvoorziening rond

    abdij en brouwerij te onderhouden.







    Enkele perceeltjes zijn afgelopen voorjaar voor het eerst
    zonder bestrijdingsmiddelen ingezaaid.







    In het groen verscholen, een zwemvijver.
    Hier zouden de broeders op warme dagen indertijd afkoeling hebben gezocht.








    Nog een speciale plaats op het domein.
    De dames die de abdij bezochten mochten niet verder gaan dan dit punt.







    Een wonderlijke plek op het domein. De Mariakapel. 
    Een eenvoudig plekje waar je even tot rust kan komen.
    Een plaats waar je altijd welkom bent.








    Het bescheiden hoppeveld van de abdij.
    Klein maar o zo mooi!







    Midden in de prachtige tuinen van het Trappistenklooster ligt het
    Proeflokaal van Bierbrouwerij de Koningshoeven.
    Hier kunt u heerlijk genieten van de
    Trappistenbieren van La Trappe,
    en lunchen op het uitgebreide terras.








    .












    Het gebouw heeft eenzelfde uitstraling als de boerenhoeven
    die in de tijd van Koning Willem II rond de abdij van Koningshoeven stonden.
    Het proeflokaal heeft onder meer een eigen filmzaal







    Het prachtige proeflokaal met rieten dak.
    Op 1 mei 2008 werd het voor het eerst in gebruik genomen.








    Het prachtig en gezellig terras.













    Het interieur oogt heel mooi en is modern.
    maar toch behoud het de stijl van de abdij.




    Rechts van het poortgebouw is de kloosterwinkel van de abdij.
    Die is voor iedereen vrij toegankelijk.
    Te koop zijn de soorten La Trappe-bieren van de brouwerij en hun bijbehorende glazen.
    Uit eigen huis zijn ook brood- en banketprodukten.
    Verder worden in de winkel voornamelijk artikelen verkocht die in andere kloosters zijn gemaakt,
    zoals zeep, kaas, jam en mosterd.
    Daarnaast zijn er likeur, kaarsen, iconen, devotiebeelden en kunst- en fotokaarten te koop.















    Ook de Quadruppel Oak Aged uit verschillende batches is er te koop







    In de volgende reportage gaan we samen met Exportmanager Vic Jaenen
    door de poort van deze oude mouttoren
    op bezoek in de brouwerij.







    25-07-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 1 : De Beyerd in Breda


     

    Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het

    Belgisch Limburg

     

     


     

    Elke Belgische bierliefhebber weet dat bier momenteel grote furore maakt in Nederland.
    Daarentegen beschouwen bierleken Nederland nog altijd als
    een pilsland met slappe biertjes

    Maar niets is minder waar
    Sinds de jaren negentig is de belangstelling en waardering
    voor de traditionele Nederlandse bieren sterk toegenomen.
    Vooral de laatste jaren is er een echte opmars bezig.

    Kleine nieuwe Brouwerijen veranderen er stelselmatig het bierlandschap en brengen

    lekkere originele bieren op de markt, bieren met een uitgesproken smaak en karakter.

    Jammer genoeg zijn de bieren moeilijk te vinden in België,
    tenzij bij de betere dankenhandels en dan nog is het aanbod beperkt.

    De belangenvereniging PINT, die in de jaren tachtig werd opgericht,
    organiseert het hele jaar door verschillende proeverijen en bierfestivals
    om het Nederlandse bier zo te promoten en in de picture te plaatsen.

     

    Samen met biervriend Geroen bezocht ik het afgelopen weekend twee
    *ABT* biercafé’s (Alliantie van bier Tapperijen) om
    enkele Nederlandse bieren te proeven.

    De Beyerd in Breda en de Kandinsky in Tilburg stonden op het programma.
    In deze laatste waren we in het gezelschap van Fiona De Lange
    een echte bierdame die via haar blog
    “BIER” en allerhande evenementen passioneel
    met bier bezig is en de Nederlanders wakker schud en
    hen
    op de hoogte houd van alle laatste ontwikkelingen op biergebied.

    Naast het bezoek aan deze leuke biertempels stond
    er ons ook nog een rondleiding te wachten met Vic Jaenen (Commercieel Directeur) in  

    Nederlands voorlopige enige Trappistenbrouwerij “De Koningshoeven” in Berkel Enschot.




    Maar eerst naar Breda voor een bezoekje aan De Beyerd







     





    Het café is reeds 173 jaar in familiehanden.
    De inspiratie voor het ontstaan van dit bijzondere biercafé (1992) haalde
    eigenaar Piet de Jongh uit België.
    Weinig Nederlanders waren in die tijd bekend met de rijke Belgische biercultuur.

     Dat het hem is gelukt om Breda en Nederland bekend te maken
    met de biercultuur bewijst
    Café de Beyerd.

    Op dit moment worden er maar liefst 110 bieren van de fles geserveerd
    en 14 van het vat waaronder drie uit eigen brouwerij.

    In 2010 werd dit etablissement uitgekozen als beste café van
    Nederland en staat het in de Café Top 100 van Misset Horeca.
    Het is in België uitgeroepen tot Ridder van de Roerstok.






    Het Graphic Design Museum is de naaste buur van De Beyerd.
    Dit museum zou ik nog eens graag met een bezoekje vereren
    .







    Het *ABT* café "De Beyerd" met een uitgebreid terras,
    waar het bij mooi weer heerlijk te vertoeven is.







    Recht tegenover het café is er het winkeltje waar u de huisbieren 
    van de Beyerd kan kopen.
     







    De Beyerd mag zich Consul noemen van het Belgisch bier in het buitenland.
    Onder het bord ingemetseld in de muur, het laatste flesje Steendonk.





    Het Café























    De Beyerd straalt gezelligheid en warmte uit.
    Een bruin café waar het echt leuk te vertoeven is met vrienden.




    Het Restaurant







    Een verwijziging naar Brouwerij De Drie Hoefijzers Breda





    De Brouwerij




    In 2003 werd in de Beyerd gestart met de brouwerij.
    Hiermee haalde De Beyerd een stukje verloren Bredase traditie naar boven.
    Waar in 1628 aan de Boschstraat brouwerij "De Drie Hoefijzers"
    werd opgericht, is een kleine 400 jaar later het brouwersambacht terug in de straat.
    "Drie Hoefijzers Klassiek" is dan ook het eerste bier dat hier gebrouwen wordt.
    Bron : De Beyerd






    De Brouwinstallatie met de koperen brouwketels







    Open gistkuipen







    Lagering en bierfilter




    De Bieren





    Jelle tapt een Drie Hoefijzers Klassiek






    De Beyerd Schwarzbier van ’t vat – 5% Alc.Vol.

    De Beyerd Klassiek van ’t vat – 5% Alc.Vol.





    De Beyerd Schwarzbier van ’t vat – 5% Alc.Vol.

    Zwart biertje met lichtbruine schuimkraag
    Het schuim verdwijnt snel (koude)

     

    Het Aroma is licht geroosterd
    Ook een lichte boteraroma die absoluut niet stoort

    De aanzet is licht zurig
    Met ook hier een licht geroosterde smaak
    Het bier smaakt fris
    Met toetsen van een lichte koffiesmaak
    Het heeft ietsje te weinig body maar is ook maar 5%Alc.Vol.
    Een lichte bitterheid maakt van dit bier een

    Donkere dorstlesser.

     

     

    De Beyerd Klassiek van ’t vat – 5% Alc.Vol.

     

    Goudblond helder bier
    Weinig koolzuur
    Het schuim is ook vlug verdwenen.

    De neus ruikt moutig met fruitige prikkels.

    Ook hier een lichte botersmaak
    Fruitige toetsen
    Een lichte bitterheid brengt evenwicht
    Ook hier weinig body
    De bitterheid vloeit uit
    Eveneens een prima dorstlesser.






    De Beyerd Hefe Weise van ’t vat – 5,6% Alc.Vol.





    Wazig blond biertje met dikke witte schuimkraag.

    De neus is fruitig
    Licht zurig (Tarwe)

     

    Een fruitige lichtzoete aanzet
    die overgaat naar zurige prikkels.
    Een lichte hoppigheid zorgt voor een aangename smaak
    De afdronk is licht hoppig en fruitig
    De body is duidelijk beter dan de vorige biertjes






    Brand Weissen 2011 – 5,1% Alc.Vol.
    Brouwerij Brand (Heineken) – Wijlre (NL)






    Wazig blond bier met een fijne witte romige schuimkraag

    Het aroma is die van Tarwemout
    Citrusprikkels

    Licht zurig citroen
    Koriander
    Prikkels van banaan
    een tikkeltje hoppigheid
    Middelmatige boddy

    Mals en zacht biertje

    Niet slecht






    Alles voor de wetenschap





    Info :

    De Beyerd
    Boschstraat 26
    4811 GH Breda





    23-07-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bitter Sweet Symphony - 't Gaverhopke - Stasegem




    Bitter Sweet Symphony

     



    Een mooier naam voor een biertje bestaat waarschijnlijk niet.
    Samen met de jonge Amerikaanse brouwer
    Jean Brouillet uit Pennsylvania
    brouwde Gudrun Vandoorne dit biertje in haar eigen brouwketels in Stasegem.
    Het was voor brouwerij ’t Gaverhopke de eerste keer
    dat een gast kwam mee brouwen.
    Er zou gebruik gemaakt zijn van maar liefst vier verschillende hopsoorten.

    Dat Amerikaanse hop de hoofdrol speelt in het bier
    is te ruiken en te smaken.
    Het bier zal zowel in Pennsylvania als in Stasegem te proeven zijn.

    In ’t Gaverhopke blijft het voorgoed op de kaart staan,
    wat wij als bierproevers maar kunnen toejuichen.













    De naam van het nieuwe bier omvat bijna de omschrijving van het bier
    Het is bitter en zoet in een perfecte harmonie.
    En het woordje
    Symphony
    is ook toepasselijk.
    Was Gudrun in vroegere tijden geen lid van een zangkoor?





    Bitter Sweet Symphony – 7,8% Alc.Vol.
    Brouwerij ’t Gaverhopke – Stasegem









    Amberkleurig biertjes met een rotsachtige dikke witte schuimkop
    Het schuim is wandklevig
    Mooie doorlopende koolzuurpareling

    De neus verwend ons met een tropisch aroma
    Hoppig met prikkels van zoete lychee – Pompelmoes

    Net als het aroma laat het bier zich opmerken
    Door een fleurige smaak
    De Amerikaanse hop doet zijn werk
    Ook hier het tropische van de lychees
    afwisselend met de mooie pompelmoes bitterheid.
    Niet agressief, integendeel mooi in balans
    Alles is goed gedoseerd.
    De afdronk is droog en laat zich mooi uitvloeien.
    Een heerlijke instap IPA met een bitterheid van 78 EBU












    Bitter Sweet Symphony is net als een uitgebreide muzikale compositie.
    Niet gecreëerd door Haydn of Beethoven maar door een West-Vlaamse brouwersvrouw
    en een jonge Amerikaan.
    Het bier is een verrijking en een verrassing voor ’t Gaverhopke.
    Gudrun en Bruno laten hun trouw cliënteel kennis maken met de wereld van het bittere.
    En dit is een pluspunt en geef meerwaarde aan hun zaak  

     

    INFO :

    Brouwerij ’t Gaverhopke

    Steenbrugstraat 187
    8530 Stasegem

    info@tgaverhopke.be

     

    0497 76 04 12




    18-07-2011 om 14:25 geschreven door William Roelens


    17-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Microbrouwerij Urthel en proeflokaal De Hoppeschuur opent haar deuren in Ruiselede




    Microbrouwerij Urthel en proeflokaal De Hoppeschuur
    opent haar deuren in Ruiselede



     

    Zondag laatst (10 juli 2011) bevond ik me op dezelfde plaats waar ik 10 jaar geleden
    samen met mijn Voske als eersten een bezoekje brachten aan de
    mij toen nog onbekende brouwersvrouw Hildegard
    en haar Nederlandse echtgenoot Bas.







    Het huisje en de tuin zijn nog net als 10 jaar geleden!






    We stelden ons voor als Objectieve bierproevers en dat we graag
    als het kon hun eerste biertje zouden mogen proeven.

    We werden onmiddellijk naar de tuin gebracht waar we ons gezellig
    konden nestelen bij de ouders van Hildegard.
     
    Bas stak onmiddellijk van wal met zijn inmiddels beroemde verhaal
    over de Erthels, de kleine bebaarde kaalhoofdige aardmannetjes die,
    genietend van hun geneeskrachtige drank Urthel,
    in de zwarte bossen van Ruiselede leefden.







    Rondom de brouwerssite liggen de zwarte bossen, een stukje ongerepte natuur.





    Hij de meesterverteller ging zodanig in zijn verhaal op dat hij bijna vergat
    om ons van het bier te laten proeven.
    Na 20 minuten kregen we onze eerste kroes Urthel bier en geloof het of niet

    Het smaakte sprookjesachtig lekker.

    Toen sprak Hildegard al over haar toekomstplannen om hier op
    deze mooie landelijke site een brouwerijtje op te richten met een proeflokaaltje.

    En zie, na 10 jaar is haar droom verwezenlijkt.
    En er is zelfs sprake om een klein restaurantje "De Hopschuur"
    op de site te vestigen.
    Samen met al de andere genodigden werd ik die warme zondag
    weer op dezelfde hartelijke manier ontvangen als 10 jaar terug.
    Het verhaal werd door Bas niet meer verteld maar we voelden maar al te goed
    de aanwezigheid van de Erthels en....
    In een minimuum van tijd hadden we onze prachtige saisoniere







    Een bord wijst ons de weg naar het gebeuren







    De genodigden konden al op voorhand genieten van de Urthel bieren.
    Ook twee ruiters voegden zich bij het gezelschap om eventjes de dorst te lessen.








    Le moment suprême!
    Hildegard geef ons een woordje uitleg over haar project!






    “Het is voor ons  een langgekoesterde droom die eindelijk werkelijkheid geworden. 
    De Urthel Microbrouwerij staat er en we zijn er bijzonder fier op.

    In februari hebben Bas en ik de stap gezet en een micro installatie gekocht in Italië.

    Als brouwer wil ik meer vorm geven aan mijn creativiteit rond bieren. 

    We hebben nu drie varianten in Urthel nl. Saisonnière, Hop-It en Samaranth.

    Deze worden gebrouwen bij derden nl. zoals iedereen op de hoogte is,
    bij La Trappe.  Dat is een situatie die zo blijft. 

    De samenwerking met La Trappe is bijzonder goed en de kwaliteit is er.
    Toch begon het meer en meer te kriebelen om terug te experimenteren omtrent bieren
    en daar is nu natuurlijk waar het schoentje knelde.

    Bij La Trappe was dat praktisch gezien onmogelijk door de grote brouwvolumes
    waarmee gewerkt worden.
    Vandaar deze labo opstelling.

    Ik heb altijd gehoord dat je maar een paar keer in je leven verliefd wordt !
    Mijn grote persoonlijke liefde kent iedereen, Bas, maar in Italië heb ik er een tweede opgedaan.  
    De MBS 150 Microbrewery ontworpen door Spadoni. Liefde op eerste zicht ;-)
    Het doordachte en het efficiënte van de installatie sprak mij onmiddellijk aan.
    Het brouwhuis bestaat uit een brouwketel van 150 l
    waarbij de verwarming gebeurd door een warme oliemantel aangestuurd door een aparte groep.
    De filterkuip is kantelbaar waardoor het supermakkelijk te reinigen is.
    Bovendien is de MBS 150 voorzien van een platenkoeler en een beluchtingssysteem.
    Dus m.a.w. alles erop en eraan. 
    De 2 cylindroconische gistkuipjes hebben elk een volume van 1,9 HL en worden gekoeld.  
    Er kan gekoeld worden tot O°C waardoor de lagering in dezelfde tank kan gebeuren.
    Dit is een opstelling met heel veel mogelijkheden waardoor naar hartenlust
    nieuwe bieren kunnen ontwikkeld worden.

    Maar wat moet ik dan met al dat bier hé.
    Daarom hebben we naast het brouwerijtje ook een gezellig proeflokaaltje geïnstalleerd
    waar de bierliefhebber de vaste Urthelbieren
    maar ook de nieuwe bieren zal kunnen proeven.  
    Dit elke zaterdag en zondag, ook ’s avonds uiteraard.
    Dus welkom altijd welkom in de Hoppeschuur !"








    Hildegard bedankt haar Oma met een mooie bos bloemen.







    Ook echtgenoot Bas (die nu als echte Belg door het leven gaat)
    zette zijn echtgenote in de bloemetjes!







    Burgemeester van Ruiselede Greet De Roo was fier met de nieuwe brouwerij
    op haar grondgebied.  Na de ontvangst van een ruiker bloemen geschonken
    door het brouwerspaar knipte ze met veel plezier het lint door en verklaarde  
    onder veel applaus de brouwerij voor geopend.







     







    De MBS 150 Microbrewery ontworpen door Spadoni.
    Het brouwhuis bestaat uit een brouwketel van 150 l
    waarbij de verwarming gebeurd door een warme oliemantel aangestuurd door een aparte groep.
    De filterkuip is kantelbaar waardoor het supermakkelijk te reinigen is.
    Bovendien is de MBS 150 voorzien van een platenkoeler en een beluchtingssysteem. 

    De 2 cylindroconische gistkuipjes hebben elk een volume van 1,9 HL en worden gekoeld.



    'Per keer wordt er 150liter gebrouwen, ideaal dus voor Hildegard om 
    te kunnen experimenteren met allerlei nieuwe gist, mout en hopsoorten
    Maar ze heeft nog andere toekomstplannen met haar microbrouwerijtje
    Door de kleinschalige ervan bied het ook de kans om groepen uit te nodigen.
    Zo is 'Trouwerij in de brouwerij' een mogelijkheid: 
    Echtparen kunnen voor hun trouwdag een eigen biertje brouwen.
    Ook kunnen bedrijven workshops boeken als teambuildingactiviteit.
    enz... mogelijkheden genoeg op de Urthelsite.







    Ook een gezellig proeflokaal zal tijdens de weekends open zijn.
    Hier kun je proeven van de Urthelbieren en eventueel de aanwezige proefbrouwsels.
    Ook zal er in de toekomst bieren gerijpt worden op wijnvaten.
    Momenteel liggen er Saint-Emilion vaten te wachten op gerstenat.



































    Na het officiële gedeelte konden de genodigden genieten van de mooie natuur
    en van de lekkere Urthelbieren.






    In plaats van een gastenboek was het een gastenschilderdoek
    die ondertekend kon worden.
    Het doek verwijst naar de kunstenaar Bas Van Ostaden die naast
    de brouwactiviteiten van Hildegard zorgt voor de prachtige marketing.








    Natuurlijk konden wij Zythologen niet ontbreken op de opening!
    Van links naar rechts :
    Geroen Vansteenbrugge, David Le Roy, Freddy Debels,
    Stefaan Soetemans (Bierfirma The Musketeers) Joris Pattyn,
    Sofie Vanrafelghem
     en ikke.



    In november komt er een eethuisje 'De Hopschuur' bij
    Omdat Hildegard naast bier brouwen ook een passie heeft voor koken, zal
    ze na het behalen van haar diploma de bezoekers verwennen 
    op heerlijke streekgerechten met seizoengebonden groentjes.
    Ideaal voor de vele wandelaars en fietsers
    die hier op een boogscheut vandaan
    hun recreatiesport beoefenen.
    Maar ook een uitstekende gelegenheid voor dagjestoeristen
    die het Brugs Ommeland bezoeken en niet vergeten de Bierfanaten
    die van de bier- en kookkunsten van Hildegard willen genieten


    INFO :


    Microbrouwerij Urthel en Eet- en brouwhuis De Hoppeschuur,
    Krommekeerstraat 21, Ruiselede,
    open op zaterdag, zondag en feestdagen en na reservatie.
    www.urthel.com
    051-68.89.99






     

    17-07-2011 om 14:38 geschreven door William Roelens


    12-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St. Feuillien Grand Cru





    St. Feuillien Grand Cru








    Voor 2011 rekent de Brouwerij St-Feuillien op een jaarproductie van 32.000 hl.

    En daarvoor moet ook de introductie zorgen van Grand Cru.

    Dit 9,5% vol.alc. sterk blond bier met hergisting op fles onderscheid

    zich terdege van de St-Feuillien abdijbieren door zijn hopbitterig,
    en geenszins kruidig karakter.
    Het bier met zijn dichte hagelwitte schuimkraag wordt normaal als een
    sublieme wijn gepresenteerd in een hoog en elegant kelkglas.











    Omdat voor de hergisting op fles een nieuws gistcultuur wordt toegevoegd,
    anders dan die voor de hoofdgisting op 28°C, krijgt Grand Cru een licht vineuze toets,
    die na enkele maanden sterker tot uiting komt.
    Dat Grand Cru wordt gepositioneerd als een wijn,
    komt ook tot uiting in het etiket dat de vergelijking
    met een wijnetiket kan doorstaan.
    Met Grand Cru “extra blond degustatiebier” zet Brouwerij St-Feuillien
    een bier in de markt dat allicht door menig bierliefhebber wordt gewaardeerd. (bron Febed)













    St. Feuillien Grand Cru – 9,5%Alc.Vol.
    Brasserie St. Feuillien - Le Rœulx






    Blond biertje met een romige witte schuimkraag


    Heerlijke fruitige neus
    Sinaas, citrus, mandarin
    Gistig

     

    De aanzet is lekker fruitig
    Hoppige toetsen
    Kleine kruidenprikkels
    De mooie hoppige bitterheid brengt schwung in het bier

    en zorgt voor een mooi evenwicht.
    De alcohol is goed gemaskeerd, maar laat nu en dan zijn aanwezigheid

    opmerken met een aangenaam mondgevoel
    Het biertje heeft een fruitige afdronk

    met een bittere nasmaak

    die lang uitvloeit

    Topbier!

     



     

     

    INFO :

     

    Brouwerij St-Feuillien nv
    Rue d'Houdeng 20 - 7070 Le Rœulx - België
    Tel. +32 (0)64 31 18 18
    Fax +32 (0)64 31 18 19
    info@st-feuillien.com


    12-07-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16de Bierjutterij - Oostende 2011





    16de Bierjutterij - Oostende 2011






    Met de trein naar Oostende
    (Tjoeke Tjoeke Tuut)

    zingt de jongerengroep Spring.
    En dit was precies wat ik deed op zaterdag 02 juli 2011.
    De reden?  De 16de Bierjutterij bijwonen.
    Een klein gezellig bierfestival die elk jaar op mijn agenda staat.

    Jaarlijks is het Pauluspleintje the place to be voor veel bierliefhebbers,

    vakantiegangers en dagjestoeristen.

    Die dag zijn we allemaal voor een keer aangespoelden.







    St. Petrus en Pauluskerk Oostende gelegen net tegenover het station en de haven

    In de nabijheid van restaurant "De Bistronoom" en de Bierjutterij






     Vooraleer ik me naar het festivalpleintje begaf

    wilde ik eerst iets gaan eten bij Stefanie en Christof, vrienden die

    het gekende bierrestaurant “De Bistronoom” open houden.
    Hun restaurant sleepte vorig jaar
    de Zilveren Beer & Gastronomy Award 2010

    van Bierpassie in de wacht.








    Als aperitief bij een drietal hapjes een geuze Girardin
    vakkundig uitgeschonken door Chtistophe
    Lekkerder kun je aan geen hoofdschotel beginnen






    Klik hier voor meer gratis...
    Ik was niet alleen op het zonnig terras

    Brouwer Thijs Maenhout en zijn medewerker kwamen bijzitten








    Als hoofdschotel namen wij een heerlijke geroosterde tonijn met
    groentjes uit de wok, balsamico en bereid met Freaky
    (bier van Alvinne)
    Een super biergerecht!!!








    Wij proefden een “La Corne du Bois des Pendus Triple” van Brasserie des Géants

    Christophe schonk hem in het mooie originele hoornglas

    Voor een bierbeschrijving en het verhaal achter het bier

    Klik HIER








    Op een boogscheut van de Bistronoom bevind zich het
    Pauluspleintje.  Nog altijd even pittoresk.
    Dit is het kloppend hart van de Bierjutterij.

     







    Een mooi kleurrijk plaatje die vroeg om gefotografeerd te worden!







    Toen ik aankwam was er al een pakje volk aanwezig.
    Ook de zon was van de partij!







    Het eerste biertje die ik proefde was een wereldprimeur!
    Dark Hommel Ale (8,2% Alc.Vol.). Deze donkere variant van het blonde Hommelbier
    van brouwerij Van Eecke uit Watou werd van het vat aangeboden. 
    Het bier is speciaal ontworpen voor de
    Amerikaanse markt en zal normaal niet in België op de markt komen.
    Het bier heeft een moutige neus en ruikt naar vers brood
    Ook in de smaak zijn er broodtoetsen waarneembaar
    Een tikkeltje geroosterd.
    Zoet met in de achtergrond een bitterheid die blijft aanhouden
    tot op het eind.
    De alcohol is goed gemaskeerd.







    Dirk Van Damme vertegenwoordiger van Malheur (Buggenhout)
    was ook van de partij!







    De caravan van de verhuisbrouwerij verbonden met de decoratieve gevel













    Zoals altijd geven de brouwers van de Verhuisbrouwerij een
    brouwdemonstratie.
    Jan Duym alias Brouwer Druk wordt hier geholpen met het mout te storten

    door Johan De Jonghe Voorzitter van de Oostendse Bierjutters







    Klik hier voor meer gratis...
    De bieren van de Verhuisbrouwerij







    Ook aanwezig

    Sofie Van Rafelghem  co-auteur van het boek ’100 x Proeven van Straffe Streekbieren’
    en David Le Roy ondervoorzitter van Zythos








    Brouwer Thijs Maenhout (Brouwerij Maenhout - Meulebeke) schenkt een primeurtje uit.
    Berentemmer 7% Alc.Vol.
    Ernaast zijn eerste bier Koeketiene








    Berentemmer 7% Alc.Vol.
    Donkerbruin bier met een lichtbeige schuimkraag.
    De neus bied geroosterde toetsjes
    Donker fruit.
    De aanzet is zoet en fruitig.
    De smaak is als van een jonge porto.
    Het heeft een tikkeltje alcoholwarmte.
    De afdronk is zoet.
    Het bier was eigenlijk nog een beetje te jong.




















    Gunther Bensch van Bierfirma Montaigu

    had ook een primeur bij zich.

    Echt Diesterse Beker (9% Alc.Vol)

    gebrouwen door ’t Hofbrouwerijke

    Dit biertje werd gebrouwen naar een oud Diesters recept

    Wordt gebrouwen met 100% vloermout?
    Het bier is oranjeachtig bruin en wazig

    Geen schuim

    De neus is moutig en licht zurig

    De smaak is muffig

    Toetsen van fruit (abrikozen)

    In de achtergrond enige bitterheid
    De afdronk is droog en zurig

    Het had iets meer body mogen hebben

    Speciaal, niet echt mijn dada!















    Johan 'Beasty' Vanryckeghem

    Schenkt een Crombez Kriekenbier 5,7% Alc.Vol. uit.

    Zeer droog biertje met een licht kriekenaroma.

    Er wordt gebruik gemaakt van echte Noorderkrieken op basis van oud bruin bier







    Klik hier voor meer gratis...
    Brouwerij Contreras (Gavere) vertegenwoordigt door brouwer Frederik  De Vrieze zelf.







    Klik hier voor meer gratis...
    Vertegenwoordigers van brouwerij St. Bernardus (Watou) Stefaan Demeyere
    en Martine Ottevaere druk 
    in gesprek.







    Klik hier voor meer gratis...
    Vader en zoon Staf en Walter Crombez,
    achteraan Johan De Jonghe voorzitter van de Bierjutters







    Klik hier voor meer gratis...
    Nog een laatste biertje!
    Harlekijn 6%Alc.Vol. gebrouwen door brouwerij Strubbe (Ichtegem)
    voor bierwinkel 't Koelschip in Oostende

    ’t Koelschip is een bierenspeciaalzaak gelegen in het hartje van Oostende.

    Het assortiment telt ruim 400 soorten bier, en is een thuis voor elke bierliefhebber.

    Van zoetebek tot meesterproever, iedereen komt in de zaak aan zijn trekken.

    Donkerblond biertje

    Helder

    Moutig en zoet aroma

    Het biertje is over de gehele lijn zoet







    Klik hier voor meer gratis...

    Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren
    voor mijn digitaalke.
    Zis a Ostendse skone mé worringn lik a zjisterre
    en ze flusterde in min worre
    "Tot noaste jaere we goen ton ne kji un bottelke drinkn
    ip de
    katteie" !





    INFO :

    http://www.deoostendsebierjutters.org/











    10-07-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.t Preuverke - Vilvoorde





    t Preuverke Vilvoorde





    Wie Vilvoorde zegt, denkt allicht aan Jean-Luc Dehaene,
    het Huis van de toekomst, de Vlaamse Media Maatschappij VTM
    o
    f de grote brug van de Ring rond Brussel war het altijd een beetje aanschuiven is.
    Maar Vilvoorde is ook de stad van de paardenbiefstukken.
    Niet voor niets worden de Vilvoordenaars
    "Pjeirefretters"
    (paardenvreters) genoemd.
    Peirdevljesh is een Vilvoordse specialiteit.







    t Preuverke - Fr.Rooseveltlaan 166 - Vilvoorde.
    Eventjes wachten want de zaak was nog gesloten toen we aankwamen.







    Op onze vele biertochten belanden Geroen en ik in bier-en eetcafé ’t Preuverke
    Gelegen op de Fr.Rooseveltlaan 166
    Momenteel is die laan vooral het decor van de

    Vilvoordse markt op woensdag en zaterdag en ook de jaarlijkse geroemde Paardenmarkt.
    Op het einde van de laan bevindt zich het beeld van "het Brabants trekpaard"
    van Koen Van Daele uit 1993.











    ’t Preuverke is niet zomaar een eetcafé

    Het is een van de vele restaurantjes in Vilvoorde waar Paardenvlees geserveerd wordt.
    Dat er een gigantische bierkaart aanwezig is,
     is voor bierproevers mooi meegenomen.
    Van de klassiekers tot de selecte bieren van de Struise Brouwers e.a.
    Alles staat op de kaart van Pierre en Georgette.





















    Strakke lichtgroene pastelkleuren geven de smalle ruimte een aangename sfeer.
    Op de schouw, publiciteit voor het nieuwe boek "375 originele cafés in Vlaanderen"
    van Bob Hendrickx.













    Bij het binnenkomen wordt u overweldigd
    door kitscherige schoonheid.
    Het smalle café is gehuld in strakke lichtgroene kleuren.
    Het oogt, maar is ook heel proper en net.
    Vele details tot hoog in de nok roepen een aparte wereld op.
    Het duurt wel een tijdje vooraleer u alles geobserveerd hebt.





















    De smeedijzeren luchter dwingt u om naar boven te kijken.
    Hier en daar wordt u verrast door een kleine Trollen en kobolden!
    Ze hebben zich genesteld in de gedroogde hopperanken.





















    Ook de tegenwoordigheid van Norma Jeane Baker of
    beter gekend als Marilyn Monroe bij de filmfanaten valt op.
    De mooie filmdiva is fanatiek aanwezig en geeft een zekere élégance

    in de gelagkamer.







    Niet ver van haar een studie van een naakte man.
    Was Marilyn trouwens geen mannenverslindster?




    "I don't mind living in a men's world, as long as I can be a woman in it."






    In de achterste ruimte karikaturen van beroemde Brusselaars.
    Ook een pentekening van Toots Thielemans siert de muren.







    Op het eind van de gelagzaal een zithoek met
    oude emailborden van bier aan de muur
     








    Ook hier een buste van de godin van het witte doek






    Geroen en ik konden niet anders dan eens
    de plaatselijke specialiteit "Scheppe" te proeven

    Schep is  de benaming voor paardenstoofvlees, en wordt gegeten
    met mosterd en brood of frieten.
    Het liefst van al met een pint bier.
    Het is een gerecht dat gemakkelijk te serveren valt en daardoor uiterst
    geschikt is voor kermissen en teerfeesten.
    De benaming komt waarschijnlijk van de wijze van verdelen:
    een schep (de oudste reclames gewagen steeds van een schep
    in plaats van het huidige kortere schep.
    Het woord zou in Vilvoorde te wijten zijn aan de vaart Rupel-Brussel
    waar de schepen met paarden werden getrokken.
    Eens de paarden versleten, werden ze opgegeten.







    Een royale portie Scheppe klaar gemaakt in St. Bernardusbier.
    Heel Lekker en gezond!




    Maar omdat niet iedereen Paardenvlees lust
    staan er nog andere lekkernijen op het menu. zoals
    Rodenbach met konijn
    Kriekbier met balletjes
    Geuze met een stoofpotje van kip en champignons














    We dronken er een Zinnebir bij van de Zennebrouwerij uit Brussel 
    Het biertje werd met veel liefde aangeboden door de zaak.
    maar het was jammer genoeg wat verouderd.






    INFO :

    't Preuverke   
    Origineel eetcafé met Belgische gerechten en tal van streekbieren.

    Fr. Rooseveltlaan 161   
    1800 Vilvoorde   
    02 252 03 51






     

    07-07-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saison d’Erpe-Mere - De Glazen Toren - Erpe Mere






    Saison d’Erpe-Mere






    In de fotoreportage en bierbespreking van de Saison St. Feuillien

    zie : St. Feuillien Saison - St. Feuillien - Le Roeulx

    hadden we het over deze bierstijl die hoofdzakelijk

    in Wallonië werd gebrouwen.

    Nu, het onderstaande besproken bier de ‘Saison d’Erpe Mere’ mag als

    eerste Vlaamse Saison beschouwd worden.
    Het is zelfs het eerste bier dat brouwer Jef Van den Steen rond 2004

    brouwde in zijn kersverse brouwerij ‘De Glazen Toren’ in Erpe Mere.













    Wijlen Michaël Jackson beschreef het bier in zijn boek
    “Grote Belgische Bieren” als volgt

    De smaak van bloemen, geraniums en sinaasappelschillen,
    zoete citroen op de tong en een krachtige ginachtige bitterheid
    met wat droogheid van de hopzeef in de afdronk die lang laat nagenieten.

     

    In 2009 kwam het bier uit in de Top 25 van meer dan duizend bieren
    die het Amerikaanse Draft Magazine proefde.
    Dus hoogtijd om dit unieke bier even aan u voor te stellen.







    De flessen van 75 cL werden vroeger gepresenteerd in een wit-geel-groene
    wikkel
    van eigen ontwerp.
    Nu zijn ze vernieuwd en voor de Amerikaanse markt aangepast.







    Saison d’Erpe-Mere – 6,9% Alc.Vol.

    Brouwerij De Glazen Toren – Erpe-Mere








    Strogeel bier met een witte romige schuimkraag

     

    De neus laat ons genieten van een

    Heerlijk fruitig bloemig aroma. Sinaasappel

    Ook geurige kruidenprikkels zijn waar te nemen.

     

    De smaak is lekker zacht

    Met heel veel body

    Vruchten, karamel en bittere hop wisselen elkaar af en

    bieden een heerlijk smakenpalet
    Fruitig, kruidig (peper).

    Een bier waar je na elke slok andere smaken

    voorgeschoteld krijgt.

    Boeiend!

    Het bier heeft een mooie fruitige afdronk


    Een heel lekkere Vlaamse saison

    Een aperitiefbier en tegelijk een prachtig degustatiebier

    waar uw gasten zeker en vast vol lof over zullen zijn.






    INFO :

    Brouwerij De Glazen Toren
    Rechtsvorm
    : BVBA
    Glazentorenweg 11

    B-9420 Erpe-Mere
    Tel. en fax:
    00-32-53- 83 68 17



    03-07-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!